abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    dnes 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 547 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ano, uznávám, pomalu, ale jistě to na mém blogu vyhnívá... hlavně kvůli nedostatku času a nápadů, co si budeme povídat :-/ No a jelikož se většina mých zápisků v poslední době čím dál tím více odchylovala od zaměření ABC Linuxu, rozhodl jsem se založit tématicky volný blog Letters from Earth, na který jsem zároveň přesunul zápisky odsud za poslední půlrok.

    FuxBlog budiž tedy nadále ryze technickým blogem se zaměřením na IT. Snad na něj budu mít čas...

    Aktuální zápisy

    Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy

    17.3.2011 15:16 | Přečteno: 2213× | Něco off-topic | poslední úprava: 17.3.2011 15:25

    Asi jako většinu lidí v naší malé zemi mne včera navštívila sčítací komisařka. Docela mne ale překvapilo, že podle ní se v daném místě vůbec nemám nacházet.

    Proč? Důvod je jednoduchý: minulý rok v červenci jsem se oženil a přestěhoval se, což jsem (ano, s lehkým zpožděním) oznámil na příslušném městském úřadu a 24.8.2010 mi byl vydán nový občanský průkaz s novým trvalým bydlištěm. Když mne ale 16.3.2011 komisařka navštívila, její údaje udávaly:

    1. moji ženu stále jako svobodnou
    2. mne jako načerno žijící osobu ;-)
    Tyto údaje jí přitom poskytl Český statistický úřad, tedy tatáž organizace, která zaštiťuje sčítání lidu.

    Nyní předpokládejme, že seznamy pro komisaře byly naposledy aktualizovány 1.3.2011 a teprve následně vytištěny. ČSÚ tedy nedokázal za více než šest měsíců zaregistrovat změnu stavu mé ženy a mou změnu bydliště, přičemž podle sčítací komisařky rozhodně nejsme jediné případy.

    K čemu tedy ČSÚ máme? V normálním režimu není schopen zpracovat data, která mu přicházejí (nebo by měla přicházet) každý den, co pak bude dělat, když mu najednou přijdou data o cca 10 milionech obyvatel? Jak dlouho je bude zpracovávat? Do dalšího sčítání? ;-)

    Nyní se podívejme na to, co tvrdí o sčítání P.R. ČSÚ, tedy o tom, jak budou využita data ze sčítání lidu:

    Hasiči Informace ze sčítání lidu budou velmi důležité pro hasiče a další složky integrovaných záchranných systémů. Poskytují informace, kolik je v kterém domě bytů, z čeho jsou nosné zdi, z jakého materiálu jsou domy postaveny, na jaké přípojky jsou připojeny (např. plyn), jak je dům vysoký, kolik má pater. To vše potřebují záchranáři znát, aby mohli lidem v daném domě co nejrychleji pomoci. Zároveň jsou data ze sčítání velmi důležitá při zpracování krizových a evakuačních plánů.

    Jednak pochybuji, že ČSÚ zjistí informace o zdech domů od normálních lidí - schválně, kdo z vás tuší, jak máte silné nosné zdi, které jsou vůbec nosné a které jsou příčky? Osobně bych za fundovanější zdroj považoval stavební úřad (výkresy budov, počty pater) respektive katastrální úřad (přípojky).

    Povodně Data ze sčítání jsou důležitým nástrojem k tvorbě protipovodňových opatření a jsou také důležitá při operativních zásazích a evakuacích při všech přírodních živlech. Jenom sčítání lidu ukazuje, kolik v kterých oblastech žije lidí, jaká je jejich věková struktura a zároveň jaké jsou jejich domy a z čeho jsou postaveny – tedy jak dlouho například dokážou řádění přírodního živlu odolat.

    Ano, povodně jsou populární téma. Zvláště pro bulvár. Ale odpovědi na problematiku odstavce výše opět řeší data ze stavebního úřadu, katastrálního úřadu a městského úřadu, který ví, kde kdo bydlí (nebo alespoň by měl).

    Dopravní obslužnost Podle informací, jak často a kam lidé cestují za prací či do školy, se sestavují tzv. mapy dojížďky, podle kterých se plánuje dopravní obslužnost v ČR – tedy kolik je kde potřeba autobusů, vlaků či tramvají a jak často mají jezdit.

    Ano, stejná data lze získat od samotných dopravců, případně z úřadu práce.

    Školy a školky Podle dat ze sčítání (a navazujících projekcí obyvatel) lze snadno vypočítat, ve kterých lokalitách budou v příštích letech školní či předškolní děti a kolik jich bude. Získáme tak informace, jaká bude nutná kapacita tříd ve školkách a školách případně, kde bude potřeba školky otevírat, a kde rozhodně není dobrý nápad školku či školu zavřít.

    Pokud vím, tak z velké části je zřizovatelem škol a školek příslušný městský úřad, který má svou databázi občanů a může si zjistit i jejich věkové rozvrstvení, podle něj pak může ovlivnit osud školek či škol. K tomu není třeba tisknout speciální formuláře.

    Péče o seniory Data ze sčítání umožní naplánovat kapacity v domovech důchodců, hospicích a dalších sociálních zařízeních pro seniory. Stejně tak podle nich může být optimalizována nabídka sociálních služeb pro seniory (např. donášky obědů).

    Viz výše.

    Vakcíny pro očkování dětí Ministerstvo zdravotnictví podle dat ze sčítání plánuje, kolik má objednat očkovacích vakcín pro děti v České republice. Data ze sčítání jsou klíčová především pro správné počty vakcín. Pokud se jich objedná příliš moc, utrácí stát zbytečně peníze, pokud se jich naopak objedná málo, hrozí, že po nějakou dobu nebudou k dispozici.

    Tento odstavec lze poměrně úspěšně srazit například připomínkou toho, jak dopadly vakcíny na prasečí a ptačí chřipku - nakonec je nuceně dostali vojáci a policisté, kteří o ně ani neměli zájem. Navíc - jak chce plánovat správné počty vakcín pro děti někdo, kdo není schopen za půl roku zaznamenat změnu bydliště osoby?

    Nabídka a poptávka na pracovním trhu Údaje o sčítání lidu přinesou podrobné informace, jak je v kterých místech ČR kvalifikovaná pracovní síla. Jsou to velmi důležitá data, která firmy kombinují s aktuálními informacemi z úřadů práce, když se rozhodují, kde otevřou svoji pobočku či závod, aby v daném regionu našli zaměstnance s potřebnou kvalifikací.

    Jak je zmíněno, tato data jsou kombinována s daty z úřadů práce, tj. jsou od nich odvozena. Na zbytek by měl reagovat zaměstnavatel - pokud daného pracovníka nemohu sehnat, je třeba jej náležitě finančně podpořit, pak přijde i za tu cenu, že by se měl stěhovat. Jednoduchý zákon nabídky a poptávky.

    Peníze z EU Evropská unie bude členským zemím nově přerozdělovat Unijní peníze a dotace pouze podle výsledků sčítání lidu v roce 2011. Země, která dodá nekvalitní, neúplné či chybné údaje, se může připravit o desítky milionů eur z evropské pokladny.

    Vzhledem k tomu, že sčítání zajišťuje ČSÚ se s nimi rovnou můžeme rozloučit.

    Část výnosů z daní, která připadne obcím Ministerstvo financí využívá data ze sčítání (průběžně upravovaná o aktuální demografickou statistiku) k přerozdělení podílu výnosu z daní, který připadne obcím. Čím více osob je v obci sečteno, tím větší má obec nárok na peníze. V ČR se zatím tyto finance přerozdělují podle trvalého bydliště, ale velká část zemí EU už výnosy z daní přiděluje obcím podle tzv. faktického bydliště, tedy podle toho, kolik lidí žije v dané oblasti skutečně, bez ohledu na to, zda jsou v této lokalitě trvale hlášeni.

    Obdobné informace mají i městské úřady, kde je vedeno na které adrese žije kolik lidí. Pravda, není řečeno, že tam zrovna žije Fanda Votoček, ale tyto informace již existují.

    Naši poslanci v EU Evropská unie aktuálně zvažuje, že by podle výsledků sčítání lidu 2011 ve všech zemích EU přepočítala mandáty v Evropském parlamentu.

    Pochybuji, že by odchylka ve výsledcích letošního sčítání v porovnání se sčítáním z minulých let přinesla nějakou závratnou změnu v poměru sil v EU.

    Hluk Data ze sčítání jsou důležitá při posuzování hlukové zátěže a při tvorbě hlukových map, které ukazují, jaká část obyvatel je (a nebo v případě nových projektů může být) zasažena nadměrným hlukem. Podle těchto map se pak připravují protihluková opatření a zároveň slouží jako podklad pro žádosti o dotace na protihluková opatření.

    Tyto mapy vznikají průběžně nezávisle na sčítání lidu, stačí vědět, kam pro ně sáhnout.

    Faktické bydliště Poprvé v historii sčítání zjistí tzv. faktické bydliště, tedy místo, kde lidé skutečně žijí. Trvalé bydliště je v rámci EU české specifikum s velkým problémem – na adrese trvalého bydliště se zdržuje stále méně lidí a vůbec už tyto adresy neodpovídají tomu, kde lidé skutečně žijí. Faktické bydliště je velmi důležitou informací pro starosty, kteří tak poprvé oficiálně zjistí, kolik lidí skutečně v jejich obci bydlí bez ohledu na to, zda jsou tam hlášeni. Podle těchto dat budou moci plánovat kapacity škol, školek, zdravotnických zařízení, veřejnou dopravu, občanskou vybavenost… V rámci EU se bude posuzovat faktické bydliště a podle počtu fakticky bydlících lidí (nikoliv trvale hlášených) se také budou rozdělovat evropské dotace obcím na stavbu kanalizací, opravu silnic apod.

    Ještě jednou - obdobné informace mají i městské úřady, zde je vedeno na které adrese žije kolik lidí.

    Živnostníci, podnikatelé a firmy získají díky sčítání velmi dobrý přehled, ve kterých lokalitách budou lidé potřebovat jejich služby. Data o technickém stavu domů a bytů a jejich stáří jsou velmi přínosná například pro řemeslníky a prodejce zboží potřebného pro rekonstrukce, když se rozhodují, kde budou podnikat a jaký sortiment zboží lidé v dané oblasti potřebují.

    Opět údaje, které lze získat ze stavebního úřadu a z přirozeného vývoje nabídky a poptávky. Irelevantní.

    Národnostní menšiny Sčítání lidu je naprosto klíčové pro národnostní menšiny a jejich práva. Otázka na národnost je ve formulářích sčítání lidu sice dobrovolná, ale pokud se v některé z obcí přihlásí k určité národnostní menšině alespoň 10 % obyvatel, získávají podle zákona č. 128/2000 Sb., O obcích a podle zákona 273/2001 Sb., O právech příslušníků národnostních menšin právo na vícejazyčné názvy a označení a obec musí zřídit výbor pro národnostní menšiny. Menšiny mají v ČR také právo na užívání jazyka národnostní menšiny v úředním styku a před soudy, právo na výchovu a vzdělávání v jazyce národnostní menšiny a další. Sčítání lidu a počty přihlášených k dané národnostní menšině jsou zásadním ukazatelem při prosazování práv národnostních menšin v ČR.

    Správně zmíněno - otázka na národnost je dobrovolná. Je otázkou, kdo tam popravdě svou národnost vyplní. Výsledky tedy rozhodně nebudou mít výraznou vypovídající hodnotu.

    Tak jako tak je asi každému jasné, že takzvané "Sčítání lidu" bude opět naprostým amatérizmem v podání ČSÚ a elektronické formě odevzdávání formulářů předpovídám asi stejný úspěch jako ostrému nasazení datových schránek - problémy, problémy a stále problémy. Je mi líto, ale touto formou a za takovýchto podmínek, rozhodně nechci být sečten!

    Poznámka: Zdroj citací je zde.
    P.S. Ten dokument ve formátu *.doc na konci stránky také o lecčem svědčí...

           

    Hodnocení: 87 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Heron avatar 17.3.2011 15:33 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    K čemu tedy ČSÚ máme? V normálním režimu není schopen zpracovat data, která mu přicházejí (nebo by měla přicházet) každý den, co pak bude dělat, když mu najednou přijdou data o cca 10 milionech obyvatel?

    No počkej :-). Tohle je konečně vysvětlení, proč se to sčítání vůbec provádí. Oni evidentně nejsou vůbec schopni zpracovat data elektronicky, tak prostě každých 10 let vyšlou houf lidí s papírama, kteří jim ta data na papíře pak hezky přinesou :-D. A budou si mít na dalších 10let s čím hrát.

    K blogu obecně. Hezký zápisek, máš pravdu, stát a hlavně ty uvedené instituce data aktálnější než 10let mají. Pokud ten nemysl vůbec budu vyplňovat (zatím se našemu komisaři nějak nepodařilo přijít ve sjednaný termín) tak to vyplním nějak takto.

    17.3.2011 15:39 sidik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Jj, je to jen generování činnosti pro hromadu úředních budižkničemů.
    17.3.2011 18:04 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    ČSÚ má jen velmi omezený přístup do databází státní správy (vlastně smí získávat jenom údaje, které jsou stejně různými kličkami veřejně přístupné) a navíc jsou ony databáze dost omezené. Proto se provádí sčítání lidu a proto jej provádí organizace, která je oddělená od státní správy. Slouží to ke statistice na základě údajů, které státní správa:
    • není schopna spolehlivě poskytnout
    • neví a ani by vědět neměla
    Na základě výsledků sčítání lidu se žádné databáze státní správy upravovat nebudou, protože státní správa se k dotazníkům vůbec nedostane. (Alespoň podle zákona, ale neslyšel jsem, že by se to při minulém sčítání někde stalo.)

    Nicméně je zarážející, že ČSÚ má vadná data poskytnutá státní správou. Nemyslím si, že by to byla chyba ČSÚ (několikrát jsem u nich byl a mají tam až chronický pořádek), ale spíše státních úředníků (někdo to někam zapomněl napsat nebo poslat). Nicméně bych se nedivil, kdyby informace o místě trvalého pobytu ČSÚ nabírala z katastrálního úřadu, kde je neskutečný bordel a každý zápis tam často trvá měsíce až roky. (Nikdo mi nikdy nebyl schopen vysvětlit, proč to trvá tak dlouho, když už mají všechno elektronicky a výpis z katastru je do pěti minut.)
    17.3.2011 18:33 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Bejvávalo, předloni mi zápis provedli asi za měsíc (Praha).
    Heron avatar 17.3.2011 18:42 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    ČSÚ má jen velmi omezený přístup do databází státní správy (vlastně smí získávat jenom údaje, které jsou stejně různými kličkami veřejně přístupné) a navíc jsou ony databáze dost omezené

    Ale ČSÚ tam ten přístup přece vůbec nepotřebuje. Pokud jde například o tu výmluvu "pro hasiče", tak tato data město má (katastr, stavební odbor apod.) a snad běžně používá pro územní plánování. Tohle autor blogu popsal dobře.

    17.3.2011 20:43 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Nemáte tak úplně pravdu.

    K domku příbuzných byly na katastru nějaké dokumenty snad ze 60. let a pak část dokumentů z 86. roku. Ale vůbec nikde nebyly informace o materiálu. 2 přístavby byly na černo. A nejsem si jist, jestli hasiči při hašení zjišťujou plány (možná u velkých objektů).

    Za další - spíš bych chápal, že potřebují vědět, jaký je poměr čeho. Jestli tam bude spousta dřevostaveb, asi se budou chovat jinak než když jich tam bude pár. Ale to je jen dohad, kterej možná budu moc někdy ověřit.

    Pořád je tu otázka, zda se k těmto údajům hasiči mohou dostat.
    17.3.2011 21:01 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy

    K domku příbuzných byly na katastru nějaké dokumenty snad ze 60. let a pak část dokumentů z 86. roku. Ale vůbec nikde nebyly informace o materiálu. 2 přístavby byly na černo. A nejsem si jist, jestli hasiči při hašení zjišťujou plány (možná u velkých objektů).

    Jenže černé přístavby málokdo do sčítání uvede. Stejné je to s pobytem jinde než na trvalém bydlišti. Lidé, kteří mají např. trvalý pobyt u rodičů, ale bydlí jinde, půjdou cestou nejmenší námahy, tj. pověří rodiče, ať za ně formulář vyplní. Lidé, kteří mají trvalý pobyt na městském úřadě, se na to nejspíš vykašlou kompletně. To samé platí pro cizince, legální i nelegální.

    17.3.2011 23:25 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Ad přístavby - je to vůbec v tom dotazníku?

    Já tím chtěl poukázat na to, že údaje v katastrech ohledně budov jsou hodně mimo (snad krom zaměření). Druhá věc je, že info o materiálu v plánech nenajdete. V nové dokumentaci to už je, ale v textové podobě v hromadě jiných papírů a plánů. Co chcete počítačově zjišťovat?

    A co jako? Znáte lepší způsob jak zjistit skutečnost, který by byl v souladu se zákony?
    pushkin avatar 18.3.2011 07:08 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    To je pak ovšem problém vlastníka nemovitosti, že provedené změny neoznámil na stavebním úřadě.
    18.3.2011 12:58 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Psal jsem to z jiného důvodu - to. co je na úřadech nebo v registrech, to není vždy správně. Někdy i dost odlišné.
    pushkin avatar 18.3.2011 13:08 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Jasné, ale úplně stejně nemáte nikdy jistotu, že se dotyčný přizná alespoň v haló-akci typu sčítání lidu.
    18.3.2011 21:58 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    No, ale žádný jiný způsob lepší není nebo jo?
    pavlix avatar 18.3.2011 22:20 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    No, ale žádný jiný způsob lepší není nebo jo?
    Sčítání lidu budiž konkrétní případ, kdy ne.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    17.3.2011 21:05 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    To hlavně není výhradně statistické využití, kterým se holedbají na jiné části toho webu. To mi ještě při dotazu e-mailem popřeli, ale pak jsem jim napsal znovu, tentokrát s citací zákona, na což mi už neodpověděli (a je to už nějaký ten týden).
    18.3.2011 15:17 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Ale potřebuje. Třeba pro účely toho, kolik lidí kde bydlí, nebo zrovna u sčítání lidu, kdo má kde trvalé bydliště. A pro územní plánování jsou nejdříve potřeba statistiky, nejde to dělat tak, že si vypíšete milion pozemků i s majiteli a nějak z toho odhadnete, kudy by se hodilo vést tu novou tramvajovou trať.
    otasomil avatar 18.3.2011 15:34 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy

    >>> nejde to dělat tak, že si vypíšete milion pozemků i s majiteli a nějak z toho odhadnete, kudy by se hodilo vést tu novou tramvajovou trať.

    Kdybyste chodil na zasedani pozemkoveho uradu tak byste vedel ze vystavby se planuji a vubec neni podstatne, kdo je majitelem pozemku v lokalite tzn Vy jste ten, kdo rekne NE pac nejste zvedav na hrkajici smirgl za barakem a uz vubec ne na kreteny co si koupi stavebni pozemek, vystavi tam dum a pak Vas budou buzerovat ze jim smrdi Vas hnuj, lita Vase listi na jejich travicku .....

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    17.3.2011 20:50 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Souhlas.

    Jinak dost se divím, že nikdo odsud nemá zkušenosti s logováním či něčím podobným.

    V práci je tuna systému, které běží automaticky a posílají informace o sobě či technologii, ale většina má možnost resynchronizace údajů anebo stavu, protože dochází k chybám. K tomuhle bych to sčítání připodobnil.

    Průběžné aktualizace různých údajů a databazí je super, ale není to moc spolehlivé nehledě na fakt, že ne všechny údaje lze takto získat.

    Se mi líbí - sčítání je naprostý amatérismus. Nějaké připomínky k fotbalu, pivu nebo problematice jaderných elektráren byste neměl?
    Heron avatar 18.3.2011 13:25 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    V práci je tuna systému, které běží automaticky a posílají informace o sobě či technologii, ale většina má možnost resynchronizace údajů anebo stavu, protože dochází k chybám. K tomuhle bych to sčítání připodobnil.
    Průběžné aktualizace různých údajů a databazí je super, ale není to moc spolehlivé nehledě na fakt, že ne všechny údaje lze takto získat.

    Na tom anonymní sčítání zpravované do statistiky něco změní? Na základě dat ze sčítání přece žádnou databázi aktualizovat nemůžete i kdyby by pro tento účel ti sčítání bylo organizováno.

    18.3.2011 21:58 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Ne, aktualizace DB to není, ale aktualizace stavu to je.
    pushkin avatar 20.3.2011 18:55 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Se mi líbí - sčítání je naprostý amatérismus. Nějaké připomínky k fotbalu, pivu nebo problematice jaderných elektráren byste neměl?
    Tak to ale bohužel v ČR je - jen velmi málo věcí dokážeme provést profesionálně. Vím, že je hnusné takhle odsoudit vlastní národ, ale je to tak. Češi si vždy na profesionalitu spíše hrají, než že by opravdu profesionálové byli.
    20.3.2011 19:17 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Co je amatérské? Použití dotazníků? Jenom sem si zběžně pročet wiki o sčítání lidu, ale i Japonci, které snad nikdo nemůže podezírat z nepoužívání počítačů, naposledy použili dotazníky (papírové/online).

    Hrajem si na profíky - ve všech oblastech života? Ehm, jste dobrý mimoň.
    pushkin avatar 20.3.2011 19:57 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Amatérské není použití dotazníků, ale fakt, že úřad, který má sčítání provést a má garantovat zpracování dat ani nemá aktuální data před samotným sčítáním - viz případy, kdy sčítací komisaři mají v listinách uvedeny osoby, které jsou několik let mrtvé a podobně.
    Hrajem si na profíky - ve všech oblastech života? Ehm, jste dobrý mimoň.
    Stačí otevřít oči - přijdou Vám organizace jako České dráhy či Česká pošta jako profesionálně provozované instituce s profesionálním přístupem ke klientovi? Je profesionální odmítat vrátit peníze za nevyužitou licenci Windows, ačkoliv to tak stanovuje zákon a licenční ujednání? Přijde Vám profesionální chaos, který nastal kolem datových schránek?
    20.3.2011 20:27 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    A co vás na tom překvapuje? Dokud lidi nebudou očipovaná zvířátka, tak tyhle chyby vždycky budou.

    ČSÚ data o lidech získal od jiných úřadů. To si je měl získat sám (evidence před sčítáním) nebo vycucat z prstu? Fakt nechápu, co jim vyčítáte.

    ČD a ČP - jak tohle souvisí s profesionalitou v Česku? Jsou to státní organizace a ty vždy budou více či méně neefektivní či nekvalitní.

    Amatérismus je, když holič jde hrát fotbal za nároďák anebo místo pošťačky vám doručí balíček kominík, protože má cestu kolem. Anebo kdokoli, kdo o věci nemá ani páru, ji kritizuje a navrhuje řešení. Vy si stěžujete na kvalitu, efektivitu aj., což je poněkud něco jiného a v případě státních firem i dávno známo.

    Pokud je mi známo, peníze za licence se u některých výrobců nevrací ani ve vyspělejších zemích. Nicméně pokud je to v rozporu se zákonem, tak je žalujte. Vyděláte na tom.
    17.3.2011 18:31 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Jinak já znám detailnější návod :-D
    pushkin avatar 17.3.2011 19:42 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Já už vim, jak to vyplnim - prostě do formuláře napíšu jenom ověřitelné údaje, do zbytku ČSÚ nic není a nemám k němu tolik důvěry, abych mu tyto údaje svěřil. Tj. i tento příspěvek píšu z počítače, který nemám a není připojen na internetu. :-)
    17.3.2011 22:52 m
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    a co tak pouzit trosku hrdosti a proste to neodevzdat (a neprebirat). pokud CSU neverim, tak mu proste nedam zadna data, ne... a ne nejake polovicate reseni.
    pushkin avatar 18.3.2011 07:11 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Kdybych měl zodpovědnost jenom sám za sebe, tak to tak s chutí udělám, bohužel tomu tak ale není :-/
    belisarivs avatar 17.3.2011 15:39 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Bavil jsem se na tema "Scitani lihu" s kamosem, byvalym monocajtem.

    Ten mi rekl, ze kdyz scitaci formular hodis do kamen, postoupi se dala vec tusim obecnimu uradu k spravnimu rizeni. Tam to odlozi protoze maji i tak dost prace (ostatne, pokud je clovek v zahranici, tak vyplnovat nemusi, ale jak poznaji, zda clovek nekomunikuje protoze nechce nebo protoze nemuze, uz neni nikde psano). Teda, pokud jsi tam nekoho nenasral a ten po tobe jde za kazdou cenu. Objasnenost tam byva tak 4%.

    Pokud se na to vysere dost lidi, tak se s tim nebudou uz vubec zabyvat.

    Taky se muzes ustne domluvit s osobou blizkou (ale nikomu dalsimu nemusis sdelovat o koho se jedna). Coz taky zavrou protoze nemuzou vedet, jestli je to treba bracha na sluzebce v americe nebo teticka v Nemecku.

    Pripadne se muze stat, ze to postaci hodi zase do stoupy jak byla onehda jedna afera.

    Chronickym prizdisracum statniho aparatu bych rad vzkazal, ze jejich svaty boj za kolaboraci s velkym bratrem u me nenarazi na pochopeni a jejich (urcite dobre minena) doporuceni ke spolupraci nepadnou na urodnou pudu. Takze si je mohou nechat od cesty.
    IRC is just multiplayer notepad.
    17.3.2011 15:44 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    A já zase chronickým dementům přeji tučnou pokutku :-)
    belisarivs avatar 17.3.2011 16:29 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Masochisto. ;-)
    IRC is just multiplayer notepad.
    17.3.2011 17:13 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Hmm, teď mě žádná vtipná replika nenapadá, sakra... OK, podám si tě jindy :-)
    belisarivs avatar 17.3.2011 17:47 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Ja jsem si rikal jak z toho vybruslis. :-)
    IRC is just multiplayer notepad.
    Heron avatar 17.3.2011 18:43 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    skvělé :-)
    17.3.2011 16:10 brk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Nechtel bych bejt scitacim komisarem, az ho velky Jilek po zazvoneni zkope a posle dolu ze schodu s volanim *Jsem verici ateista!*.
    PepaSFI avatar 17.3.2011 18:45 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    dnes se mi tady objevil letáček vyzývající lidi aby si při sčítání napsali moravskou národnost a moravský mateřský jazyk. Nikdy jsem pojem národnost neuznával a nechápal a přišlo mi to jako jeden ze způsobů jak vnést mezi lidi konflikt. Žiju na Vysočině, nějakých 20 kilometrů východně od historické hranice mezi Čechami a Moravou, otec pocházel z podkrkonoší, takže jsem v tomto směru neutrál. Nevím čí to je aktivita, žádná strana ani hnutí na letáčku není, ale mě to už napadlo dříve. Připadá mi to jako dobrý způsob jak jim do toho vnést trochu rozruchu. Ne každý má odvahu riskovat pokutu, vím že to nakonec dopadne všelijak ale já vážně nestojím o to aby se na mé peněžence vyřádil nějaký zamindrákovaný ouřada. Takže jim to vyplním a napíšu tam i tu národnost. Ještě se rozmýšlím jestli napíšu moravskou nebo horáckou podle našeho regionu. Docela bych chtěl vidět ksichty těch statistiků kdyby jim vyšlo takových 8 milionů moraváků nebo naopak spousty národností podle regionů. Proč by nemohla být národnost pražská, brněnská, valašská, krušnohorská, slovácká, ostravská a další? Jsou to svébytné oblasti, často s výrazným nářečím a kulturou, tak proč ne?
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    Jaromír Svoboda avatar 17.3.2011 20:59 Jaromír Svoboda | skóre: 9 | blog: netblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    tak to já mám hanáckou národnost :-)
    Tom & Jerry: # cat /dev/input/mouse0
    gtz avatar 17.3.2011 21:05 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    :-)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    gtz avatar 17.3.2011 21:04 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Já budu křížkovat moravskou národnost, protože jsem moravák.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    belisarivs avatar 17.3.2011 22:47 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Evropska narodnost je nej.
    IRC is just multiplayer notepad.
    18.3.2011 15:19 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Národnost si můžete uvést, jakou chcete (a kolik chcete), dokonce se nemusíte hlásit k žádné.
    17.3.2011 18:49 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Pokud teda v obci žije víc jak 10% menšin, to aby se ve spouště obcí začali úředníci, policajti, soudci atd... učit cigánsky. Pokud se teda přihlásí, při minulém sčítání jich bylo údajně jen 20k.
    17.3.2011 20:31 martina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    kde je na MU vedeno, kde a kolik lidi bydli na dane adrese? nepocitam-li trv. pobyt o nejz tu nejde?
    imo nikde... ne?
    pushkin avatar 18.3.2011 07:10 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Já mám dojem, že vlastník nemovitosti (bytu) je povinnen na MěÚ hlásit počet osob v dané nemovitosti bez ohledu na jejich adresu trvalého pobytu. Jestli to tak není, opravte mne, ale zrovna nedávno jsme podepisovali nějaký podobný papír...
    18.3.2011 12:54 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    To ale jen v případě, že šlo o městský byt. V družstevním nebo soukromým to úřad nezajímá. To zajimá ty, co rozpočítávaj náklady (něco je podle počtu osob).
    17.3.2011 22:31 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    To s těmi školkami je krásný příklad neschopnosti sám za sebe.

    Bylo nebylo, přišla druhá světová válka. Poválečné ročníky byly neobvykle silné, ti lidi pak měli kolem roku 68 svoje vlastní děti (Husákovy děti), pak přišla další vlna kolem roku 90. Člověk nemusí být úplný génius, aby si všiml, že mezi těmi vlnami, kdy je spousta dětí, jsou cca 20 leté intervaly.

    Následuje velmi složitá matematická operace 1990 + 20 = 2010 - žádné překvapení, opět je relativně hodně dětí a (kupodivu) opět nejsou školky. Nepotřebuju žádný statistický úřad a žádné sčítání na to, abych věděl, že se o školkách mělo začít přemýšlet před pár lety, což by vyřešilo dnešek.

    Jenže vtělme se do myšlení průměrného politika a průměrného úředníka. Toho druhého můžeme škrtnout hned, ten nedělá nic, dokud to nehoří. No a ten první - ten má k dispozici rozpočet města, který se dá volně popsat i slovy prostředky k podmazání voličů, aby ho příště zvolili zas.

    Když vyřeší problém, který ještě nenastal, bude to sice lepší, ale nikdo mu nepoděkuje a nikoho tím nepodmaže. Takže i kdybychom připustili, že si nějaký politik dokáže všimnout jevu, který má periodu 20 let (tj. je delší než volební období), pravděpodobně tu informaci stejně nijak nevyužije, dokud situace nebude hořet.
    Quando omni flunkus moritati
    18.3.2011 12:22 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Kvízová otázka: z čeho si to jako má všimnout? No přeci ze statistických dat, například těch které dodává ČSU (je to koneckonců smyslem jeho existence).

    Jistě, v 21. století by už měly existovat lepší způsoby jak získávat data než je poslat armádu najatých lidí vyptávat se okolo. To je validní argument proti sčítání lidu. Ale argument s populačními vlnami je naopak argument PRO potřebu výsledných dat. A ještě vylepšený tím, že obsahuje evidentně neplatné informace (20 let??).
    18.3.2011 16:58 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Kvízová otázka: z čeho si to jako má všimnout?
    Z dat, která jsou na místním úřadě na matrice. Zrovna tohle by se bez ČSÚ obešlo docela v pohodě.
    Ale argument s populačními vlnami je naopak argument PRO potřebu výsledných dat.
    Já ale taky netvrdím nic o tom, že by se měl statistický úřad rušit nebo že by neměl počítat lidi. Ale otravovat kvůli tomu 10 milionů lidí je fakt zbytečnost.

    Quando omni flunkus moritati
    18.3.2011 21:56 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Jenže matrika má info pouze o tom, že se děti narodili. Už tam není, kde zrovna žijou.
    18.3.2011 22:53 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Jasně, změny trvalého bydliště totiž vůbec není povinné hlásit...
    Quando omni flunkus moritati
    18.3.2011 23:45 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Co já vím, tak spousta pronajímatelů bytů je proti, aby ste si změnili trvalé bydliště i když se jich to vůbec netýká a jsou kvůlit tomu ochotni i vyhazovat.

    Stejně tak manželé mohou mít různá trvalá bydliště. Jak určíte, kde bydlej oni a jejich děti?

    Teorie je jedna věc, praxe druhá.
    19.3.2011 13:52 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Jo, tak tady máme pár okrajových případů a pak drtivou většinu, která bydlí ve svém trvalém bydlišti a tam taky vychovává děti. Pro funkční odhad toho, kolik bude potřeba školek, můžeš s klidem okrajové případy zanedbat a výsledek stejně bude fungovat...
    Quando omni flunkus moritati
    19.3.2011 14:48 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Jo, tak tady máme pár okrajových případů a pak drtivou většinu, která bydlí ve svém trvalém bydlišti a tam taky vychovává děti.
    toto nejsou okrajove pripady, ale bezna praxe. to by ses divil, kolik ,,prazaku'' ma trvale bydliste nekde na morave.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    19.3.2011 15:35 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    V Praze a v okolí je to běžná praxe a stěžujou si na to obce v okolí. Z mých kolegů v práci je to velká část, co bydlí jinde než maj nahlášeno.
    19.3.2011 17:44 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Tady přeci nejde o odhad nějakých školek, tady jde o informaci o tom, zda to je okrajový případ nebo zda to je běžný případ.
    19.3.2011 21:57 rita-gabriela | blog: reklamace
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    a hlavně místo ve školce dostanou prioritně občané spádové obce, kde mají trvalé bydliště, a teprve jestliže zbyde místo, umísti se děti i z jiných obcí. Takže i ty "školky" má systém podchyceny. Dtto těhotné ženy - registrují se do porodnice už dávno před termínem porodu. Takže data ze sčítání jsou v tomhle naprosto k ničemu.
    Jsem tu vlastně omylem, ale jsem tu ráda.
    20.3.2011 10:51 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Sestra rodila ve Vrchlabí, u Apolináře a pak někde jinde. Co z toho zjistíte? Máte počty těhotných, ale zřejmě statistika neví odkud. Stačí se podívat na výsledky minulého sčítání.

    Jinak ano, máte ve školkách preferují místní, ale když už tam nemaj místo, tak co? Kamarád takle vozí dítě z Čakovic do Ďáblic, protože u nich je plno (podle něj).
    20.3.2011 11:49 rita-gabriela | blog: reklamace
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    no právě, ze sčítání nezjistí nic. Je to jen vysavač na peníze, kde jsme zase papežtější než papež.
    Jsem tu vlastně omylem, ale jsem tu ráda.
    20.3.2011 14:05 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Jak papežtější?

    Zjistí, ale bohužel je to městská samospráva, která s tím neumí pracovat (tj. data jsou, ale na ČSÚ už není, jak a jestli se využijou).
    19.3.2011 17:46 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Ale argument s populačními vlnami je naopak argument PRO potřebu výsledných dat.
    Já ale taky netvrdím nic o tom, že by se měl statistický úřad rušit nebo že by neměl počítat lidi.
    Právě že ano.
    Ale otravovat kvůli tomu 10 milionů lidí je fakt zbytečnost.
    To je ale zcela jiný problém - to už je způsob implementace.
    pavlix avatar 19.3.2011 17:53 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Právě že ano.
    Asi jsi odkázal na špatný příspěvek, já tam nic takového nevidím.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    20.3.2011 12:54 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Přímo ne. Přímo je tam jen že výsledky sčítání lidu jsou k ničemu protože "to přeci všichni vidí".

    Ten problém je vlastně ještě o krok dříve: v debilní argumentaci ČSÚ, který se snaží sčítání lidu ospravedlnit obecnými (a často vysloveně špatnými) argumenty k čemu vlastně jsou statistická data o obyvatelstvu. To ale není argument pro sčítání lidu, to je argument pro samotnou existenci ČSÚ a v podstatě se nijak netýká způsobu získávání dat.

    Pak to někteří lidé vezmou a rovnou ty argumenty automaticky vyvrací. Proč? Není potřeba vymýšlet historky o evidentně jasných dvacetiletých vlnách (navíc s nebezpečím, že se dají snadno vyvrátit jako neplatné). Stačí argument že sčítání lidu je drahá "technologie sto let za opicema" a že všechna data se dají získat z různých databází - jako to dělají odpovídajcí úřady v některých jiných zemích (Německo, Dánsko). Upozorňuji výsledek je pak stejný jako je (resp. má být) výsledek ze sčítání lidu.

    Další věc pak je, proč si v ČSÚ pěstují takovou "komunikaci s veřejností" - ale to už je problém obecný a týká se mnoha jiných institucí (no, prakticky asi všech).
    20.3.2011 14:11 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Vyjmenoval jste 2 země a co ty ostatní? V EU je jich více. Ty jsou taky 100 let za opicema?

    IMHO je problém v tom, že data pro ČSÚ z databází různých úřadů neobsahují osobní data. To je dle mého v pořádku.

    Jinak souhlas, že ta komunikace s veřejností je podělaná.
    belisarivs avatar 20.3.2011 16:16 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Vyjmenoval jste 2 země a co ty ostatní? V EU je jich více. Ty jsou taky 100 let za opicema?

    A to nestaci poukazat na to, ze i bez scitani ty zeme funguji v pohode, takze bez nej muzeme fungovat i my a navic si odpustime opruz a vyhazovani penez, z nich nemala cast beztak zkonci v neci kapse?
    IRC is just multiplayer notepad.
    20.3.2011 17:38 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Jenže oni sčítání prováděj taky, jen jiným způsobem, takže jste mimo.

    Netuším, jestli to jde dělat levněji, ale zajisté máte nějaké podklady pro své tvrzení.
    pavlix avatar 21.3.2011 00:09 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Jenže oni sčítání prováděj taky, jen jiným způsobem, takže jste mimo.
    Nemá smysl, abyste se hádali o něčem, kde se neshodnete ani v definicích.

    Já mám za to, že už po tisíce let se pojem "sčítání lidu" používá pro jednorázové akce, kterých se má povinnost účastit veškeré obyvatelstvo.

    Pokud ty říkáš sčítání běžné evidenci a zní vycházejících statistik, tak se podle mě pleteš i v tom, kdo je mimo.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    21.3.2011 10:49 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Však o to těchto jednorázových akcích celou dobu mluvím. Skoro celý svět (pokud na to ty země maj) tyto akce provádí.

    Několik zemí se liší prostředky. Německo má používat statistický vzorek, Dánsko DB evidence. To je to "provedení sčítání jiným způsobem". Nicméně vždy je to jednorázová akce v nějakým časovém intervalu (obvykle 10 let).

    http://en.wikipedia.org/wiki/Census
    pavlix avatar 21.3.2011 15:16 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Podstatné je, jestli se v rámci akce otravují slušní lidé, a jestli akce slouží hlavně k převedení peněz ze státní pokladny.

    Myslím, že je jasné, co měl belisarivs namysli.

    A myslím, že je jasné, že mimo je ten, kdo jeho vyjádření nepochopil, ne on sám.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    21.3.2011 16:26 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Nikoli, belisarivs zpochybňoval sčítání jako takové s tím, že prý se jinde nepoužívá a ty země vpoho fungujou i bez toho. Dokazuji, že ne. A je spousta jiných vyspělejších zemí, které tento "vopruz" praktikují taky. Třeba Švýcarsko. Takže ty dvě vyjmenované země nic nedokazují.

    "Otravují slušní lidé" - myslím, že vám tam chybí slovo "bezdůvodně". Podle mě jen nemáte představu, jak moc je to sčítání důležité a proto to berete jako vopruz. Tohle ČSÚ silně podcenilo a je to jednoznačně jejich vina.

    Stejně tak můžete protestovat proti mapování vodních zdrojů a podzemní vody v ČR, s tím, že je to na hovno. Má proběhnout v několika příštích letech a má stát stamiliony. Sice tu smysluplnost asi taky neví, ale protože je voda důležitá, tak to asi nevadí.

    Co se týká předražování zakázek - to není specifikum jen v ČR, ale je to i na západ od Aše. Jen ne tak často jako u nás (IMO). Ale hlavně je to jiný problém. Jinak řečeno, kdyby předražování zakázek bylo vždy pouze v souvislosti se sčítáním, tak má pravdu. Teď se zdá, že se tady předražuje tak nějak z principu (ale zase o nepředražených úspěšných zakázkách se nikde nepíše, takže opticky to vypadá, že se jen krade a nic jiného).
    belisarivs avatar 22.3.2011 08:57 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Nikoli, belisarivs zpochybňoval sčítání jako takové s tím, že prý se jinde nepoužívá a ty země vpoho fungujou i bez toho. Dokazuji, že ne.
    pavlix ma pravdu. Jsi mimo.
    Jinak řečeno, kdyby předražování zakázek bylo vždy pouze v souvislosti se sčítáním, tak má pravdu.
    Proc?

    Ja rikam, ze je predrazene scitani. A to vyvozuju z toho, ze tu byva predrazene vse co stat dela protoze korupce.
    IRC is just multiplayer notepad.
    22.3.2011 10:11 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    pavlix ma pravdu. Jsi mimo.
    Jistě.
    Ja rikam, ze je predrazene scitani. A to vyvozuju z toho, ze tu byva predrazene vse co stat dela protoze korupce.
    A já říkám, že předražené není. To je argument, co?
    pavlix avatar 22.3.2011 16:32 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    A já říkám, že předražené není. To je argument, co?

    Taky názor.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 22.3.2011 16:30 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Nikoli, belisarivs zpochybňoval sčítání jako takové s tím, že prý se jinde nepoužívá a ty země vpoho fungujou i bez toho.
    Jo a ty nejsi schopný pochytit, že tím sčítáním myslí otravování lidí s vyplňováním dotazníků.

    Ale to je tvůj problém, ne můj ani nikoho jiného.
    Podle mě jen nemáte představu, jak moc je to sčítání důležité a proto to berete jako vopruz.
    Podle mě jen ty nemáš představu, jak moc je to vyplňování a zpracovávání dotazníků zbytečné :-P.

    A ještě k tomu jsi natolik neschopný argumentovat proti tomu, co se belisarius snažil ti sdělit, že mu musíš vnucovat něco, co netvrdí, abys vůbec měl nějaké argumenty.

    To je to, co ti ubírá body.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    22.3.2011 17:13 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Vyjmenoval jste 2 země a co ty ostatní? V EU je jich více. Ty jsou taky 100 let za opicema?
    A to nestaci poukazat na to, ze i bez scitani ty zeme funguji v pohode, takze bez nej muzeme fungovat i my a navic si odpustime opruz a vyhazovani penez, z nich nemala cast beztak zkonci v neci kapse?
    Tak to rozeberme:
    i bez scitani ty zeme funguji v pohode
    Příčina. Odkazuje na ty 2 země (Německo a Dánsko), že fungují v pohodě i bez sčítání. Já tvrdím, že i tyto dvě země provádějí sčítání (lze to jednoduše dokázat - viz google nebo wiki).
    takze bez nej muzeme fungovat i my a navic si odpustime opruz a vyhazovani penez
    Následek. Proč řešit v argumentaci následek, když příčina není zcela pravdivá? Ale budiž.

    Německo má formuláře pro pár tisíc respondentů a odpovědi vztáhne na celou zemi.
    Dánsko zjišťuje pouze to, co má ve svých registrech. Žádnou jinou informaci nezíská.

    Jinak v jiném vláknu (viz amatérismus) jsem poukázal na to, že spousta vyspělejších zemí papírové formuláře používá a to pro všechny své obyvatele (minimálně tomu tak bylo při posledním sčítání). Jedná se např. o Japonsko nebo Švýcarsko. Když stačí příklady 2 zemí proti, musí stačit 2 země pro.

    Co jsem tedy nepochopil?

    A četl jste aspoň zběžně ten odkaz na wiki? Podle té jsou otravováni skoro všichni slušní i neslušní občané na celé zemi. Není to tedy český vynález a tady se odvážím argumetovat většinou - asi to má smysl, když to dělá kdekdo i chuďas navzdory vašemu faktu, že je to jen vyhazování peněz. Ale hádám, že za to může statistická lobby.
    pavlix avatar 22.3.2011 21:31 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Tak to rozeberme:
    Nebylo by jednodušší, kdybys přiznal, že jsi to nepochopil, nebo dokonce nechtěl pochopit?
    Německo má formuláře pro pár tisíc respondentů a odpovědi vztáhne na celou zemi.
    Tedy tam neprobíhá celoplošné sčítání. Ti respondenti se sčítání účastní dobrovolně?
    Dánsko zjišťuje pouze to, co má ve svých registrech.
    Tedy neprobíhá vůbec žádná jednorázová akce.
    Co jsem tedy nepochopil?
    Nepochopil jsi, že belisarivs nepsal obecně sběru dat, ale o celoplošném jednorázovém sčítání, neboli to, co si podle mě běžný český člověk představí pod pojmem "sčítání lidu".

    Žes to nepochopil hned, to je naprosto v pořádku. K nedorozuměním dochází. Ale jestliže to nechápeš doteď, tak tě podezírám z toho, že to nechceš chápat.
    A četl jste aspoň zběžně ten odkaz na wiki?
    Ne.
    Podle té jsou otravováni skoro všichni slušní i neslušní občané na celé zemi.
    Já nereagoval kvůli statistickým údajům, ale abych tě upozornil na chybu v interpretaci toho, co psal belisarivs.
    Není to tedy český vynález
    Ano, i Ježíšek se kvůli tomu musel před dvěma tisíciletími narodit v chlévě :), ale o tom už se tu psalo několikrát.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    22.3.2011 22:43 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Nebylo. A jste docela arogantní ve svém přesvědčení o vlastní neomylnosti. Nic si nepřečtete, nic si nezjistíte, fakta druhých igorujete nebo bagatelizujte, ale jinak všechno víte a své domněnky vydáváte za fakta.

    Ano, v Německu, jako v jedné z mála zemí na světě není celoplošné sčítání lidí. Nevím, zda dobrovolné nebo ne. Údaje takto získané nevyhovují požadavkům nejen v ČR, ale i v jiných zemích (nejsou detaily pro obce a městské části).

    V Dánsku probíhá jednorázová akce (musí to být vždy k nějakému okamžiku). Jen není dotazník mezi lidmi.

    V Japonsku a ve Švýcarsku organizují pravidelně jednorázové celoplošné akce v celé zemi s internetovými i papírovými dotazníky.

    Znovu opakuji - celou dobu mluvím o celoplošném jednorázovém sčítání. Uvádím to už podruhé nebo potřetí (viz mé starší příspěvky). Skoro veškerá má debata se točí okolo tohoto.

    Taxi prosím ten odkaz přečtěte. Paxi můžeme odpustit polovinu nesmyslů z vaší strany, co tu zde do omrzení uvádíte.

    Jako že nepíši o celoplošném jednorázovém sčítání? Och, děkuji za mé upozornění. A ano, je to sarkasmus.
    23.3.2011 09:06 qiRzT | skóre: 14 | blog: U_Marvina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Jen není dotazník mezi lidmi.
    Myslím, že to by většině odpůrců našeho ščítání stačilo ke spokojenosti.
    Důležité je vědět jak problém vyřešit, zbytek zvládne i cvičená opice...
    23.3.2011 09:24 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Všechno má své pro a proti. Je to o zadání (a to nevytváří pouze stát).
    pavlix avatar 23.3.2011 20:50 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    A jste docela arogantní ve svém přesvědčení o vlastní neomylnosti.
    Vidíš, a já měl za to, že jsi o své neomylnosti přesvědčený ty.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    25.3.2011 09:45 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Pokud někdo argumentuje dojmy nebo názory namísto fakty (která existují a lze je snadno získat), je klidně možné, že se mu to tak bude jevit. Ale s tím já nic nenadělám.
    pavlix avatar 25.3.2011 12:02 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Pokud někdo argumentuje dojmy nebo názory namísto fakty (která existují a lze je snadno získat), je klidně možné, že se mu to tak bude jevit. Ale s tím já nic nenadělám.
    Mám za to, že ses definitivně chytil do vlastní pasti.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    17.3.2011 23:57 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    co pak bude dělat, když mu najednou přijdou data o cca 10 milionech obyvatel? Jak dlouho je bude zpracovávat? Do dalšího sčítání?

    Ideálně o něco víc. Pohled na ten stack overflow za pár iterací by byl k nezaplacení :-D.
    Jardík avatar 18.3.2011 02:24 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Bacha, nadlidi poslouchaj.
    Věřím v jednoho Boha.
    18.3.2011 07:29 Woknař
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Svatá pravda. Kdyby státní správa pracovala na svobodném softwaru, nestalo by se to.
    18.3.2011 09:29 Pavel Křivánek | skóre: 29 | blog: Kvičet nezávaznou konverzaci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    V Číně letos dělají také sčítání a odhad nákladů je 1,85 mld. korun oproti 2,5 mld. v Česku. Možná bychom jim mohli nabídnout, že jim za 1,5 mld. sečteme jejich 6 milionů sčítacích komisařů.
    I'm sure it crashed in the most type-safe way possible.
    18.3.2011 09:54 anonym
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    To je trošku hloupé srovnání. Sčítání v totalitním režimu je z principu jednodušší, čínský komisař má řadově jiný plat než český a aniž bych si dělal iluze o zabezpečení dat u nás, v Číně to bude řešeno výrazně méně (= hodně se tím ušetří).
    18.3.2011 12:13 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Plus nikdo si nedovolí akci sabotovat (v Číně pokuta = smrt), takže i v tomto mají práci jednodušší.
    18.3.2011 13:43 tomasgn | skóre: 23 | JN89GE
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    neucast neni sabotaz.
    18.3.2011 14:40 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Rozdíl v tom prakticky není.
    18.3.2011 12:56 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Není dobré argumentovat zemí, kde je levnější nahnat bandu maníků, aby udusali vozovku než si půjčit/koupit válec.
    18.3.2011 09:50 anonym
    Rozbalit Rozbalit vše ČSÚ lže
    To vše potřebují záchranáři znát, aby mohli lidem v daném domě co nejrychleji pomoci. Zároveň jsou data ze sčítání velmi důležitá při zpracování krizových a evakuačních plánů.

    Mají pravdu, záchranáři ta data potřebují znát. Jenže ČSÚ jim je nedá. Konkrétní use case z praxe: "vyberu oblast a chci věděť, kolik je tam lidí, abych je mohl evakuovat". Jenže data ČSÚ lze použít pouze pro výzkumné učely (napíšu dimplomku o evakuaci), ale nikoliv pro operativní využití (dodám úředníkovi SW, který mu řekne počet lidí v konkrétní zasažené oblasti. Ale to už se jim do PR nehodí.

    Nemluvě o tom, že když jako soukromá firma chci využít třeba databázi adresních bodů, musím zaplatit nemalé peníze. Přitom by člověk řekl, že když už to ČSÚ za nemalé státní peníze zjistil, měl by to poskytnout zdarma. Podle některých odhadů by to mělo nezanedbatelný vliv na růst ekonomiky (konkrétní číslo jsem zapomněl).
    otasomil avatar 18.3.2011 15:46 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy

    Pouze scitanim lze zjistit kolik zen je ma materske dovolene !!! (Original zde:) A nasledne poskytnout tretim osobam (agentury zabyvajici se hlidanim deti)

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    18.3.2011 16:59 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Pouze scitanim lze zjistit kolik zen je ma materske dovolene
    Jsi si jistý, že tahle data nemá sociálka?
    Quando omni flunkus moritati
    18.3.2011 22:02 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Jsi si jistý, že je sociálka může komukoli nebo aspoň někomu poskytnout?
    pavlix avatar 18.3.2011 22:23 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Jsi si jistý, že je sčítání levnější, než zařídit, aby mohla?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    18.3.2011 23:40 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Nevím, jestli sociálka nějaké údaje poskytnout může.

    Taky nejsem právník - je možné později změnit použití již získaných soukromých dat?

    Pár posledních let se možnosti mění, ale je to opravdu až pár posledních let. Ostatně samo ČSÚ doufá, že příště už to snad půjde jinak.
    Heron avatar 19.3.2011 09:03 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Proč by sociálka nemohla vygenerovat souhrnou statistiku? Nikdo asi nechce jmenný seznam, stačí jen počet pro danou oblast.
    19.3.2011 09:58 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Tyhle statistiky už ČSÚ dělá (otázka je, jak jsou podrobné).

    Jinak otasomil necitoval větu celou -
    Pouze ze sčítání lze zjistit počty žen na mateřské dovolené za obce či městské části,...
    Mě z toho vychází, že tu maj stejný problém s trvalým bydlištěm - nikdo neví, kde doopravdy ti lidi na rodičovské doopravdy jsou. Možná vědí, kde jsou papírově (je otázka, jestli sociálka dává k dispozici i adresy. IMO ne a pak se statistika udělá za sociálku a její spádovou oblast)
    pavlix avatar 19.3.2011 16:43 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    nikdo neví, kde doopravdy ti lidi na rodičovské doopravdy jsou
    A ani po sčítání vědět nebude... protože bežný člověk jde cestou nejmenšího odporu a do sčítání uvede to, co si myslí, že je papírově správně :D.

    Když totiž uvede to, co už úřady mají, nic mu nehrozí.

    Když uvede třeba že se sdržuje někde na chatě, kde je to uzpůsobeno k bydlení, nebo někde u příbuzných, může tím riskovat (nebo si alespoň myslet, že riskuje) například to, že ho vyhodí z obecního bytu, který ale (třeba pro někoho z rodiny) držet chce.

    A neříkejte mi, že ze sčítání se to nemá kdo jak dozvědět, tak naivní nejsem :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    19.3.2011 17:33 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Městských bytů už tolik není.

    Jste spíše paranoidní. Co se kdo dozví, když to vyplním přes inet? Žádné místní drbně se to do ruky nedostane, takže co?

    Z ochrany informací u sčítání maj všici vítr, ale že se s citlivými informacemi dělá třeba na sociálce každý měsíc, to už nikoho zřejmě nerozhází.
    MaFy avatar 19.3.2011 09:38 MaFy | skóre: 24 | blog: kecy | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Databaze, dle ktere pripravili papiry, jsou z posledniho scitani -> stare 10 let...
    Lidé se dělí do 10 skupin. Na ty, co rozumí binárnímu kódu a na ty ostatní...
    pushkin avatar 20.3.2011 18:57 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    To těžko, protože žena už ve formuláři měla současnou adresu a bydlí zde dva roky. Jenom byla údajně svobodná, což půl roku není pravda.
    MaFy avatar 20.3.2011 20:46 MaFy | skóre: 24 | blog: kecy | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    No mamka je uz par let vdana a na formulari bylo spatne prijmeni. Kdyz jsem se ptal, tak mi bylo receno toto...
    Lidé se dělí do 10 skupin. Na ty, co rozumí binárnímu kódu a na ty ostatní...
    19.3.2011 17:54 Aldagautr | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    zena ten formular dostala, akorat je tam predvyplnena uplne jina ulice i cislo popisne, coz tem pohunkum, co to roznasi neprislo vubec divny :)

    podotykam, ze bydliste tam ma uz snad 30 let, to bude teda statistika za vsechny prachy
    o svobodu prichazi nejsnaze ten, kdo o ni nikdy nebojoval
    pavlix avatar 19.3.2011 17:56 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    No já teda nevím, ale lidi, co roznáší formuláře, mají na práci trochu něco jiného, než kontrolu, jestli v těch formulářích pro daný barák je opravdu daná adresa.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    19.3.2011 18:12 Aldagautr | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    minimalne tam dopisujou cislo bytu k predtisteny adresa, ktera je nesmyslna
    o svobodu prichazi nejsnaze ten, kdo o ni nikdy nebojoval
    Jaromír Svoboda avatar 19.3.2011 20:37 Jaromír Svoboda | skóre: 9 | blog: netblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    Jak to mají předvyplněný? To jako je u otázky, kde je předtištěný údaj v nějakém prostoru ještě prostor pro nové vyplnění odpovědi nebo to je předtištěný na zvláštním papíře nebo formuláři a vlastní sčítací formulář má vždy prázdné prostory pro vyplnění odpovědi?
    A sčítací komisaři doručí sčítací listiny pro osoby pro všechny členy domácnosti a ještě v tom bude bytový a domovní list?
    Tom & Jerry: # cat /dev/input/mouse0
    20.3.2011 12:33 Aldagautr | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sčítání lidu jako důkaz neschopnosti (nejen) státní správy
    na bytovym listu je to predtisteny, tam to asi neni kde opravovat, pokud by mel clovek nahodou tu chut, a na ten osobni to ty roznaseci aktivne dopsali rucne
    o svobodu prichazi nejsnaze ten, kdo o ni nikdy nebojoval

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.