abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 765 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ano, uznávám, pomalu, ale jistě to na mém blogu vyhnívá... hlavně kvůli nedostatku času a nápadů, co si budeme povídat :-/ No a jelikož se většina mých zápisků v poslední době čím dál tím více odchylovala od zaměření ABC Linuxu, rozhodl jsem se založit tématicky volný blog Letters from Earth, na který jsem zároveň přesunul zápisky odsud za poslední půlrok.

    FuxBlog budiž tedy nadále ryze technickým blogem se zaměřením na IT. Snad na něj budu mít čas...

    Aktuální zápisy

    O2 a výmaz osobních údajů: epizoda VIII (update 2019-01-20)

    17.12.2018 16:30 | Přečteno: 2731× | Něco off-topic | poslední úprava: 20.1.2019 16:11

    V předešlých epizodách jsme se dozvěděli, že zaměstnanci O2 na prodejnách netuší, že lze podat žádost o výmaz osobních údajů. Při dalším vymáhání tohoto práva je zákazník ignorován a k odpovědi vedou až urgence tohoto požadavku. Odpověďmi na ně je amatérský dopis bez data a podpisu, posílající zákazníka, slušně řečeno, do háje.

    Jelikož mne odpověď O2 ani v nejmenším neuspokojila, zasílám O2 opakovanou výzvu. Vzhledem k tomu, že O2 přešlo na papírovou formu, i já zasílám papírovou kopii následujícího dopisu:

    Vážení,
    dne 7. 12. 2018 jsem z Vaší strany obdržel odpověď na mou žádost o výmaz osobních údajů z databáze O2 (viz příloha). S vaší (mimojiné nedatovanou a nesignovanou) odpovědí jsem však hrubě nespokojen, neboť

    a) neodpovídá na předmět mé žádosti

    b) její znění neodpovídá skutečnosti

    Ve Vaší odpovědi mimojiné píšete, že "V případě, že jste žádal o výmaz osobních údajů, dovolujeme si Vás tímto informovat, že Vaše údaje budou, nebo byly zlikvidovány ve lhůtách pro zpracování osobních údajů..." Kontrolou stavu mého účtu v Moje O2 (viz příloha) jsem však zjistil, že účet je stále funkční a obsahuje stejné osobní údaje, jako před podáním žádosti o výmaz.

    Proto opakovaně žádám o výmaz následujících osobních údajů z databáze:

    1) mého telefonního čísla

    2) mé e-mailové adresy

    3) v souvislosti s bodem 2) o zablokování/smazání účtu v Moje O2

    Odůvodnění: Ani jeden z osobních údajů ad 1) a ad 2) nelze využít k jednoznačné identifikaci zákazníka, tj. jejich vlastnictví je z hlediska O2 Czech Republic a.s. irelevantní. Zároveň neexistuje právní nárok na vedení účtu ad 3) v případě osoby, která již není zákazníkem O2 Czech Republic a.s. Vedením tohoto účtu dále vzniká reálné nebezpečí úniku osobních údajů.

    V případě, že požadovaný výmaz osobních údajů a smazání účtu nebudou provedeny do 31. 1. 2019, bude postup O2 Czech Republic a.s. v tomto případu oznámen Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

    Uvedenou žádost zasílám jednak v elektronické formě z e-mailové adresy *****@*****.cz a jednak jako listinný dokument na adresu O2 Czech Republic a.s., Za Brumlovkou 266/2, 140 22 Praha 4.

    S pozdravem,
    Karel Hruška

    IX. Jako když mluvíš do zdi

    Tentokráte jsem na odpověď od O2 nemusel ani čekat tak dlouho jako předtím, dokonce nedošlo ani na urgence. O co ale byla rychlejší, o to byla jednodušší. Vrátil se mi (opět nedatovaný a nepodepsaný) list s identickým textem jako předtím (viz přílohy). Jediné, co ruší pocit déja vu je chybějící oslovení "Pan" v hlavičce dopisu. Za ním následují opět vytištěné zásady "Zásady zpracování osobních údajů dle GDPR", tentokráte již ne bleším písmem, ale solidní desítkou Arialem se zvýrazněnou položkou H-10:

    10. Právo obrátit se na Úřad pro ochranu osobních údajů
    Subjekt údajů má právo obrátit se na Úřad pro ochranu osobních údajů (www.uoou.cz).

    Tedy se zdůrazněním faktu, na nějž mám nezadatelné právo již díky právnímu systému ČR a nikoliv z benevolence O2. Slovy naší učitelky ze základní školy: "Tu máš a můžeš si jít stěžovat třeba na Horní nádraží!"

    Po rychlé kontrole mého účtu na Moje O2 jsem samozřejmě zjistil, že je vše v původním stavu. Můj předem daný termín zněl 31. 1. 2019. Po tomto termínu odesílám oficiální stížnost na ÚOOÚ pro ignorování požadavků na výmaz osobních údajů firmou O2.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    O2 a výmaz osobních údajů: epizoda VIII (update 2019-01-20), obrázek 1

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Bystroushaak avatar 17.12.2018 16:53 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O2 a výmaz osobních údajů: epizoda VIII
    Držím palce.
    17.12.2018 17:43 Amigapower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O2 a výmaz osobních údajů: epizoda VIII
    Nemělo by tohle řešit spíš ČTÚ?
    pushkin avatar 18.12.2018 07:50 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O2 a výmaz osobních údajů: epizoda VIII
    Nene, ČTÚ řeší obchodní záležitosti (chybná vyučtování atp.), přes osobní údaje máme ÚOOÚ.
    23.12.2018 09:37 youtuber
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O2 a výmaz osobních údajů: epizoda VIII
    Nj, ale ty podáváš žádost, ne příkaz, pak záleží na nich ;-)
    otasomil avatar 17.12.2018 21:16 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O2 a výmaz osobních údajů: epizoda VIII
    Zdravim a drzim palce. Napiste jak to dopadlo.
    Mj. taky kdyz ukoncujete smluvni vztah s nejakym subjektem kteremu platite tak by vam na pozadani meli i vystavit potvrzeni ze vuci vam nemaji pohledavku cili ze u nich memate zadny zavazek. Toto je mozna dulezitejsi dokument nez o vymazani osobnich udaju. U o2 jsem mel cislo (cca pred 2 rokama) i prihlasovaci udaje (moje ID) ale po prevodu ke konkurenci se jiz nedalo prihlasit takze ok.
    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    18.12.2018 09:29 Rhombus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O2 a výmaz osobních údajů: epizoda VIII
    lol, dobry don kichod
    18.12.2018 23:30 -
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O2 a výmaz osobních údajů: epizoda VIII
    Milý Rhombus, tenhle don kichod je pionýrem a dláždí cestu pro druhé... Za což mu patří poděkování.
    19.12.2018 22:34 KUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O2 a výmaz osobních údajů: epizoda VIII
    Super, už se těším na pokračování.
    JiK avatar 22.12.2018 02:09 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O2 a výmaz osobních údajů: epizoda VIII
    Copak v EU nejvyssi sovet nenaridil to slavne GDPR? Nemate nahodou osobni data chranena uplne nejlip na svete, proti ruskym trollum, ztroskotancum a zaprodancum a jinym ideodiverznim centralam? Neni o tom dokonce nejaky zakon? Neexistuje nekdo, kdo by ho vymahal? Co takhle jim misto psani uctivych dopisu poslat predzalobni vyzvu a kopii trestniho oznameni?
    22.12.2018 23:04 -
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O2 a výmaz osobních údajů: epizoda VIII
    Co takhle jim misto psani uctivych dopisu poslat predzalobni vyzvu a kopii trestniho oznameni?
    Je pravda, že to by byla jiná prdel a ÚOOÚ je spíš pro smích. Zajímalo by mě, co na to autor. Třeba preferuje nenásilnější metodu.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.