abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 875 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    pacman je děsně rasistická hra

    24.6.2020 13:40 | Přečteno: 4538× | Výběrový blog | poslední úprava: 29.6.2020 12:41

    Teda aspoň ten kterýho si vyrobíme :D ;D Ukážu vám jak si jako udělat uplně supr klon pacmana ve svobodným herním enginu godot. Kdyby měl někdo keci tak řikejte žeto máte na podporu rasistickejch nepokojů v americe ajeto jako. Já mám řikat to samý rači prej :O :D ;D ;D Taky mužeme řikat že sme tak děsně ultimultikulti že vlastě ani jako nevíme že sme namalovali blackface :O :D :D ;D

    Anavíc nám nikdo ale vůůůůbec nikdo nemůže dokázat že duchové nemaj pod čepičkama uplně stejnou barvičku jako pacman :O ;D

    Budeme potřebovat jeden godot hele, tři muziky, pět různejch zvuků, vobrázky a jeden font. Godot podporuje jenom *.wav a *.ogg soubory. Wav je nekomprimovanej a je lepší ho používat pro zvukový efekty a ogg který je kompromovaný zase na muziku.
    stáhnout mužete takle pár supr muzik co sem k tomu jako vybrala ale jako na těch stránkách mužete najít i jiný supr hudbičky :D ale jako byl celkem problem vybrat nějakou lepšejší :D :D ;D ;D

    wget -O hudbaNormalni.ogg https://opengameart.org/sites/default/files/8bit%20attempt.ogg
    wget -O hudbaAkcni.ogg https://opengameart.org/sites/default/files/battle1_1.ogg
    wget -O hudbaMenu.ogg https://opengameart.org/sites/default/files/honey-bear-loop.ogg
    

    zvuky sou vyzobaný z tohodletoho zipu vod Little Robot Sound Factory hele. jako font sem použila paradní akaDylan hele :D ;D

    Pokud se tim někdo jako nechce mazat tak celý to muže naklonovat a pak muže luštit ty mý komentáře ve zdrojáčcích hele. Nóóó a jestli jako někoho zajímá jenom ta hra samotná tak vyexportovaný pro linux tady z uložta hele a sha1sum je e9270110f45e8cc0f39696fa26fcdf895cb3a702 :O ;D

    vobrázky sou přiložený tady dole ale nemusíte je stahovat se mi je podařilo s muzikou a zvukama nacpat na gitlab ale nevim jestli to tam vydrží :O :O :D :D ;D ;D kdyžtak pak někam strčim ty vybrázky ke stažení ;D

    Godot

    Godot je herní engine kterej vymysleli divoši z amazonský jungle nebo tam vodněkud. V godotu budem dělat toho našeho rasovýho pacmana tak k tomu něco malilinko napišu aby to jako nevypadalo že tady chci jenom věšet pacmana :O :D ;D ;D

    Uzlíky

    Godot funguje na takovým zajímavým principu že je všecko jakoby uzel stromu. Vobrázek je uzel zvuk je uzel animace je uzel prostě všecko je uzel noa každej ten uzel muže mit nějaký další podřízený/děcký uzlíky pod sebou. Hra je členěná na scény a každá scéna funguje jako takovej kořenovej uzel kam se ty nody nastrkávaj.
    A aby to jako nebylo málo zajímavý tak mužeme udělat instanci celý scénky i jako podřízenej uzlík v jiný scéně. Když sem si prohlížela tutorialy tak mito připadalo jakože děsně divný dělat extra scénku třeba pro výbuch kterej v průběhu hraní spawnete nejmíň 1000000000000000x ale fakt to tak jako muže uplně v pohodě fungovat a lidi to tak jako uplně normálně dělaj :O :O

    Signály

    Noa ty nody grafu si jakoby mezi sebou mužou posílat signály.
    Sou to vlastně takový eventy na který čekaj a reagujou přijímací metody/funkce v jinejch scénách/uzlech. Každej z předdefinovanejch oběktů nějaký signály má, i uplně vobyčejnej základní uzel má signály pro to že jako byl strčenej do stromku scény, žeje ready a tak. U voběktu timeru/časovače se nám třeba jakože hóóódně hodí signál 'timeout' kterej řiká že časovač dojel nakonec, to samý u tweenu, nóóó a my pak nato mužem nějak reagovat.
    Ve skriptech si pak mužeme udělat pro svý voběkty i svý vlastní signály, v tom rasovým pacmanoj třeba duchové posílaj do svý kořenový scény signál když zakleknou pacmana, pacman tam zase třeba jako posílá signál vždycky když sežere bavlněnej bobek.

    Skripty

    Věci v godotoj nemusíme jenom naklikávat v gui editoru ale taky mužem použít skripty. Větčinou je ten skript to samý co třída oběktu. Ty napsaný skripty se chovaj dost podobně jako třídy oběktů v jinejch jazycích například mezi sebou uměj dědit a abysme je jako nějak mohli používat tak tam nějak musíme vyrobit jejich instanci.

    Godot má nějakej takovej svuj skriptovací jazyk. Kdybych ho jako měla popsat, tak bych řekla žeto je python říznutej rustem a vokořeněnej javascriptem :O :D :D ;D
    Piše se to skoro uplně jako python ale proměný se musej deklarovat s 'var' před ménem jako v js, funkce se nedeklarujou slovíčkem 'def' ale 'func'. Jinak jeto skoro uplně to samý jako python.

    Sou tam ale voproti pythonu nějaký věci navíc. V normálním pythonu třeba jako neni žádnej switch/case ale tady maj nějakou obdobu která se menuje match podobně jako v rustu. Mužem taky psát enum, const a další zajímavý slovíčka hele (je tam toho mnóóóóóóóóóóóhem víc než jakoby ukazuju tady).
    Třeba pokud za definici proměný napišete setget a zato nějaký názvy tak vámto samo k oběktu udělá gettry a settry akorátže setter funguje uplně jinak než si jako myslíte :O :O k atributům voběktů mužete přistupovat uplně přímo jako v pythonu, si to na nějaký private/protected nehraje. settrem se tady myslí funkce která je zavolaná pokuď se atribut voběktu změní z vnějšku mimo metody samotnýho voběktu.

    ukázečka:

    # dědění z jinýho skriptu/třídy
    extends "res://nejaka/cesta/Trida.gd"
    
    # název třídy
    # tohleto neni poviný každej ten skript se chová jako třída
    # má smysl když chceme přistupovat k nějakejm 'statickejm' věcem celý tý třídy
    class_name NejakaVec
    
    var atributTridy
    var inicialioizovanejAtribut = 123456
    
    # konstruktor třídy
    # novou instanci děláme NejakaVec.new(pripadnej_atribut)
    # pokud nám stačí výchozí kterej jakoby nedělá skoro nic tak psát nemusíme
    func _init(bla):
        atributTridy = bla
        
    # funkce která se zavlá jakmile oběkt vstoupí na scénu
    # pokud máme před proměnejma napsaný klíčový slovíčko onready v tenhleten vokamžik se inicialeizujou
    func _ready():
        print('obekt vstoupil na scenu :O :O')
    
    # funkce která je volaná pro všecky voběkty na scéně furt ve smyčce každým krokem hry
    # tamto delta je rozdíl času v sekundách vod posledního volání tý funkce
    func _process(delta):
    
        atributTridy = delta * inicialioizovanejAtribut
        
    # nějaká naše vlastní funkce/metoda voběktu
    func nejaka_funkce(atribut):
    
        # pokud je funkce poděděná jakože se menuje stejně jako funkce v rodičovským oběktu tak mužeme volat tečkou 
        # původní funkci
        # pokud nevyplníme zavolá se sama skrytě
        .nejaka_funkce(atribut)
        
        # self jako v pythonu. jeto ukazatel oběktu na sebe samotnýho
        # pokud je jednoznačný že myslíme atribut/metodu toho samýho voběktu tak self psát nemusíme
        self.atributTridy = atribut * 2
    

    Věci kterejch je jakoby hodně a je jako potřeba k nim něco říct

    Nějaký herní věci který se ve zdrojáčcích voběvujou často. Nenajdete je jenom v godotu se to voběvuje všude možně :O ;D

    Texture atlas

    S vobrázkama je nejvíc nejrozumější pracovat jako s atlasma. Texture atlas nebo taky spritesheet je takovej věčí vobrázek kde máte všecky ty mrňavý herní vobrázky nastrkaný a znáte pozice a rozměry pomyslnejch čtevrečků který určujou kde která texturka v tom velkým obrázku je. Si myslíte že si jako přiděláváme práci ale vono to má svý vopodstatnění. Když chceme grafikou namalovat vobrázek s texturou tak ji musíme říct souřadnice na vobrazovce kde chceme malovat noa taky ji musíme dát ten vobrázek co chceme kreslit. Do grafiky muže strčit 1000000000000000000000000000000x souřadnic nějakýho voběktu s uv mapou textury za mililililililivteřinečku nóó ale s vobrázkama jeto horší a častý přepínání textur prej bejvá častej bottleneck rychlýho vykreslování. Tim atlasem ale mužem použít jednu a tu samou texturu třeba na vykreslení věčího množství různejch věcí a texturu tak třeba přenem jenom jednou :O ;D

    Ta mezera ve vobrázcích mezi věcma v atlasu je děsně důležitá!!!!!!!! :O :O ten vobrázek je tam načtenej jako celek a pak se z něho vybíraj nějaký regiony který chceme vykreslovat. Noa různejma nepřesnostma v samotným děláním s floatama a se zpracováním na grafice se muže jakoby stát že se zobrazí malililinkatej kousíneček ze sousedního vobrázku. Tomudle jevu se řiká 'tile tearing' a těma mezerama to vobejdem. (ještě bude nutný jedno nastavení v editoru)

    Existuje sousta dobrej i free nástrojů co uměj ze sady vobrázků vygenerovat texture atlas, já třeba na všecky ty přiložený atlasy použila FreeTexturePacker hele.

    Tween

    Tween toje taková věc co umí hladce 'animovat' nějakej atribut nebo atributy voběktu v průběhu nějakýho vyhrazenýho času. Řeknete mu nějakou počáteční a koncovou hodnotu nějakýho atributu a jak dlouho změna má trvat noa von vám uplně hlaďounce a plynule tu hodnotu bude měnit. Tweenu řikáme jakou chceme přechodovou funkci při měnění toho atributu noa taky easing argumentem jestli nám třeba to měnění hodnoty nemá bejt rychlejší nazačátku, nakonci, uprostřed nebo bejt úplně plynulý. Různý kombinace přechodovejch funkcí a easingu si mužeme prohlídnout třeba na tomdlentom supr taháčku hele.

    V rasovým pacmanoj je třeba tween použitej na dělání kroků všech herních figurek. Strčí se do něj výchozí bod cílovej bod řekne se jak dlouho má krok trvat a tween se zapne a figurka se krásně přesune z tý počáteční souřadnice na cílovou :O ;D

    Particle effect

    No toje taková věc která dělá spousty různej mrňavejch částiček, v týhle hře je použitej u těch požárů, výbuchů a za pacmanem když sebere molotov a děsně rychle utiká. Máme tam nějakej generátor těch particlů a ten je vypouští. Každá ta vypuštěná částečka má nastavenou nějakou dobu života a pak umře a zmizí :O :O V godotu má každej ten paricle efekt vodělený samotný to vypouštění patriclů jakože emisi noa materiál těch částeček.

    Pár věcí je tady ale hodně divně voproti tomu jak to jako maj jinde. Například na barevnej přechod particlu během jeho života nemůžeme použít jen tak vobyč strčení počáteční a koncový barvy, jestli jako chceme barevnej přechod udělat jednoduše musíme použít texturu s barevným gradientem. I jiný vlastnosti particlů chcete někdy měnit v průbehu jejich života jakože kam mířej jak se zvěčujou jaká je gravitace a tak. No v gui editoru si mužete naklikat nějakou takovou křivku průbehu tý hodnoty během života částečky. Ale pokuď to chcete načítat nějak externě tak si tu křivku musíte normálně namalovat bílou barvičkou na černý pozadí.

    Noa jestli chytřejší zvás napadlo použít tween tak jako smůůůůůůůůůůůůůůůůůůůla my se dostanem jenom k tomu samotnýmu oběktu emitoru částiček ale né k nim samotnejm. Tweenama mužem měnit nějakou celkovou vlastnost toho efektu ale né částečky. Navíc těch částeček muže bejt najedou tisíce miliard a pro každou byste museli mit tween atoje hezký plejtvání :O ;D
    a vubec particle efekty sloužej k tomu abysme mohli tohleto generování malilinkatej částeček nějakýho efektu mohli dělat lacině. Kdybysme třeba generovali nějakým svým skriptem vohromný množství spritů s nějakým chcípacím časovačem tak to výde mnóóóhem dráš :O ;D

    Tile mapa

    Mapa složená z dlaždiček, z ní sou třeba dělaný stěny bludiště nebo bobky bavlnky. Využívá obrázky texture atlasů ze kterejch je herní mapa složená a člení je do stad dlaždic, jakože do tilesets. Každá dlaždička v mapě má svou souřadnici a nějaký id/popisný číslo který řiká jakej region ty textury má bejt použitej. My ji tady budeme mit jako takovou mřížku ale muže bejt klidně izometrická nebo hexagonální a tak. Zdá se že godot neumí načítat nějakou mapku dělanou třeba v Tiled hele, a má nato nějakej svuj né zrovna moc inutiutivní a dobrej editor. Podrobnej vobrázkovej návod jak tam jako udělat tile mapu je kus dole.

    rasovej PAC-MAN

    Zápletka

    Pacmanové a duchové žili byli spolu v jednom velikakakánským americkým městě v usa. Pacmanové pro duchy trhali kuličky bavlnky noa duchové je zato krmili samejma smaženejma dobrotama z kuřat z Kentucky. Toje asi něco jako kuře z Vodňan pro stoupence hnutí ano. Všecko klapalo jak mělo až jednoho krásnýho dne jeden z duchů kterej v civilu dělal policajta jednoho z pacmanů trošičku víc přidusil kolínkem při uplně normální zběžný policejní kontrole propuštěnýho recidivisty a začala mela. Vostatní pacmani se v tom zašlápnutým kriminálníkoj nějak jakoby poznali a některý dostali strach žeby je taky moh nějakej duch zašlápnout, vyběhli do ulic a začali všecko podpalovat a ničit. Noa k těmhlenctěm pacmanům se začali přimíchávat i jiný pacmani, takový kterejm, je uplně volný že jeden z nich byl zašlápnutej policejním kolenem. Tyhlety druhý pacmani si prostě chtěli trošičku porabovat a nakrást. A jeden z těchletěch pacmanů jakoby bude náš hlavní herní hrdina :D

    No a tak se teda jeden ten milej pacman rozhod že ukradne duchům všecku jejich balvnku co si poschovávali po městě aže ji prodá, děsně zbohatne a bude si žít taky jako nějakej starej americkej duch.
    Jenže to zase jako neni tak jednoduchý, vokrádat duchy vo jejich bavlnku. Vždycky, když ji pacman nakrade nějaký množství tak si nějakej z duchů muže dodat vodvahy, vyleze z domečku a de našemu milýmu pacmanoj doslova po krku :D Pacman bavlněný bobky musí umět krást šikovně aby ho při tom nechytli a nezaklekli, to by s pacmanem byl konec :O :O v lepším případě by se vrátil na start se zápisem v rejstříku trestů nóó a když si i potřetí nedá pozor tak se duchové pořádně naštvou a kolenem pacmanoj dupnou na krk taky pořádně a s pacmanem bude uplnej konec!!!!!! :O :O jediný co po něm muže zbejt je, že si ho jiný pacmani budou připomínat tak dlouho dokavaď nějakej jinej pacman nezastíní jeho slávu tim žese nechá střelit do zad nebo zašlápnout nějak víc :O ;D

    Naštěstí pro pacmana se vobčas dá ve městě najít zápalná flaška. Duchové sou hloupí a často pacmany podceňujou, myslej si že je jentak budou nahánět po městě a zašlapávat a pak sou celý vykulený když jim nějakej pacman prohodí voknem molotov. Když pacman najde a použije molotov duchové se uplně vyděsej a začnou zdrhat a ani jako nevěděj pořádně kam.
    A to je vobrovská příležitost pro pacmana! Pacman muže zavzpomínat na svý africký kořeny kdy ještě jeho dědeček dělal v jungly s misionářema kanibalizmus a může si nějakýho toho ducha chytnout a pěkně si ho vopíct a sežrat že zbydou jenom jeho vytřeštěný voči.

    Jako žádná legrace ta amerika dneska si myslim :O :D ;D ;D

    vo co ve hře de

    V bludišti je hrozně moc bobků, v našem 188, v originále 240 a pacman je chce všecky posbírat protože za každej sebranej bobek má nějaký bodíky. Na startu se vobčas voběvuje dočasnej bonus kterej když pacman sebere tak dostane nějaký body navíc.Konkrétně jeto iphone, červená krabice s logem nike a oled televize

    100 bodů: 200 bodů: 300 bodů: požžáááááááááárrr!!!!:

    Všecky tyhlety věci sem ve zprávách viděla pacmany sbírat tak sem je sem strčila jako bonusy :O :D ;D ;D Iphone je za nejmíň bodů protože když ho ukradnete z vobchodu tak se sám jakoby zamkne a je z něj cihlička hele . Jako doufám žese začnou vodvolávat na ten rasizmus budou se domáhat svejch práv a budou ty mobílky chtít po applu vodemknout :D :D :D ;D

    Aby to nebylo jednoduchý tak pacmana pronásledujou čtyry duchové který sou ze svýho domečku vypouštěný vždycky když pacman nasbírá určitej počet bobků a když duchové pacmana chytnou tak ho zakleknou a zabijou. Ve čtyrech rozích a vobčas uprostřed bludiště se voběvujou improvizovaný zápalný lahve jakože molotovy. Když pacman sebere molotov duchové nachvilku budou zranitelný a pacman je muže zničit a vrátit dodomečku. Noa až pacman všecky bobky posbírá tak konec levelu hra se restartuje a pokračuje se znova vod začátku na vyší vobtížnosti.

    duchové

    Chování duchů je skoro uplně stejný jako v originálním pacmanoj, použila sem tendleten popis tý starodávný hry hele.
    Takže duchové maj tři základní druhy/režimy pohybu, rozptýlení, pronásledování a vyděšení.

    No duch má nějakou svou současnou souřadnici v bludišti noa nějakou cílovou na kterou se jako snaží furt dostat. K rozhodování kterým směrem jako jít dochází jenom na křižovatkách, kromě toho existuje v bludišti několik extra křižovatek který maj vyjímku a na nich duch nesmí zatočit směrem nahoru.
    Duch příde na křižovatku a za běžnejch vokolností nesmí couvat tam vodkuď přišel, takže má na víběr mezi douvma a třema sousedníma políčkama a znich si musí vybrat na který pude. Rozhoduje se jakože dost primitivním hladovým algoritmem. Vezme každý to možný budoucí políčko a změří jeho zdálenost k cíli a vybere si to políčko, kde je ta vzdálenost nejmenčí. Vubec to neznamená že vybraná cesta bude nejkratčí, často to muže bejt jako navopak :O :O
    Korejec kterej toho pacmana někdy před sto lety vymyslel k tomu řikal žeby jako neměl problém udělat takovej algorimus pohybu duchů žeby hráč byl prostě bez šance akorátže tohle je hra a hráč musí mit možnost vyhrát nebo aspoň jakože dost dlouho bojovat :O ;D

    rozptýlení

    Každej duch má nějak pevně stanovený nedosažitelný políčko bludiště někde v rohu herní mapky na který se furt snaží dostat. na to kdeje hráč duch kašle a jede si na to svý políčko. Noa tim žese na to políčko nikdy vživotě nedostane no tak furt krouží ve smyčce kolem překážky v bludišti.

    pronásledování

    Duch pronásleduje pacmana a snaží se ho zakleknout. Zajímavý na tom je že se každej ten duch chová uplně jinak v tom pronásledovacím režimu.


    Červenej duch míří uplně napřímo na políčko na kterým právě pacman stojí a v pronásledovacím režimu na něj jakoby furt chce nějak najet.

    Růžovej duch to dělá podobně jako červenej ale nemíří přímo na políčko s hráčem áále čtyry políčka od pacmana ve směru ve kterým pacman jakoby právě kouká.

    Azurovej duch je ze všech těch čtyrech duchů nejmazanější. Von to teda taky neni žádnej velikej inteligent ale narozdíl vod vostatních umí dělat takovou jednoduchou predikci budoucí pozice pacmana. Jakoby se udělá vektor mezi současnou pozicí červenýho pronásledovacího ducha a mezi souřadnicí dvě políčka od pacmana v pacmanově směru. Tenhleten vektor se eště jakoby zdvojnásobí ato jako bude cílová souřadnice azurovýho ducha. Von ten lump totiž jakoby ví že budeme věčinu času utikat právě před tim červeným duchem aže jentak neubdeme kličkovat když si nějakej směr vyberem aže přibližně v tý daný oblasti bludiště se asi jako budem skovávat a krást bavlnu. Dost mu ale todleto nefunguje když je červenej duch zežranej a schovanej v duším domečku. Jak to jako bylo řešený v originále nevim možná když byl červenej duch sežranej tak pužíval způsob pohybu jinýho ducha :O :O

    Voranžovej duch je znich asi nejvěčí srabík. Když je vod pacmana dost daleko tak se chová uplně stejně jako červenej duch. Jenže když se přiblíží k pacmanoj na blíž jak osum políček tak najednou změna a začne mířit do svýho kouta na rozptylovou pozici.

    vyděšení

    Nastavá když pacman sebere molotov.Duchové sou chvilku zranitelný a pohybujou se zpomaleně bludištěm a směr si na každý křižovatce vybíraj uplně náhodně. Furt ale platí pravidlo že nesměj couvat tam vodkuď na křižovatku jako přišli.

    struktura hry

    Rasovej pacman se skládá z pěti scén, ztoho je jedna vnořená jako instance v jiný. Máme tam scénku hlavního menu, samotnou herní, scénu s highscorem a scénku credits. Pátá scénka je Bludiště, ta vobsahuje ty naklikaný tiled mapy a je instancovaná v hlavní herní scéně.

    Jak mezi sebou některý skripty/třídy děděj ukazuje tenhleten diagram, žádný exportovadlo takovejdlech grafů sem tam nenašla nóó tak sem to namalovala :D

    dědění

    co musíme naklikat v editoru

    Sem se to snažila udělat všecko jako skripty aby tam jako bylo co nejmíň dělání přímo s tim jejich ediorem a taky seto dalo uplně jednoduše dyštak copypastnout nóó ale editoru se jako nikdy nedá uplně 100% vyhnout. Uzly mužeme vyrábět a strkat do scén skriptem ale samotný scény si musíme vyrobit v editoru. Noa i když to jako neni uplně nemožný tak bludiště ve kterým seto všecko jako děje dělat skriptem neni moc praktický a bude lepší ho naklikat v gui editoru. Editor je taky lepšejší na dělání gui menu a taky různejch particle efektů a jinejch věcí který je prostě potřeba vidět.

    Skripty sou strčený dole pod zápiskem ale jeto 2000+ řádečků toje skoro uplně stejně velký jako goldfingerův javovskej parser se 160k řádkama akorátže trošičku menčí :O :O jako číst si to tady mužete ale myslim si žeje přehlednější číst skriptíky přímo v editoru/godotu. Skripty co se menujou jako scéna se musej scéně přiřadit vlevo nahoře nebo vpravo dole takovou ikonkou co vypadá jako cár pergamenu ;D

    složitější naklikávání myšičkou rači jako ukážu prstem ;D

    naklikání dlaždicový mapy

    tahlencto tam maj jakože fakt hóóódně pitomě udělaný ale když se vám to už jednou podaří tak už si to jakoby budete pamatovat a nezvořeteto :O ;D

    Udělejte novou scénku a vložte do ní děckej uzel tiledMapy. Vpravým panelu v tabu inspektoru kliněte na takovýto rošoupávátko na který ukazuju a vyberte new tileSet a vyrobí vám to novou prázdnou sadu dlaždic. A teďka jako pozor!!!!!!!! ta věcička nalevo vod rozšoupávátka co má teďko nápis [prázdný] se vám změní na tlačítko který když rozklikete tak se vám dole ve spodním panelu votevře nástroj pro editaci tý sady dlaždic.

    vlevo dole je uplně nenápadný tlačítko pro přidání novýho atlasu/ textury na vygenerování tý sady dlaždic. Žetoje uplně pitomí řešení si asi jako indiáni z pralesa uvědomujou protože dokaď tam nemáte žádnej vobrázek strčenej tak vás nat jak tam vobrázek dát naviguje mrňavej textík ale napsanej přes celej panel :O :D :D ;D

    No prostě to jako máčkněte myšičkou a v souborovým manageru vyberte nějakej vhodnej vobrázek kterej chcete používat jako dlaždičky. Je jako celkem chaos vědět kde na sebe dlaždičky navazujou tak sem udělala takovej vobrázek abyste tam jako měli něco jako středovou vodicí čáru ;D ;D

    vpravo nahoře je potřeba specifikovat případný mezery a rozestupy mezi jednotlivejma vobrázkama dlaždic. Kuli tile tearingu tam všude máme mezery nóó a ty musíme zohlednit offsetem jakože celým posunem všech dlažidček vod levýho horního okraje vobrázku nóó a separaci jakože jaký volný místo mezi dlažičkama je. Step řiká nóó jak velkým krokem se v tý sadě jak budem pohybovat.

    Jak těma parametramama hejbete byste dole měli vidět jak se mění taková fialová mříška která vohraničuje tý jednotlivý dlaždičky. Až hejbání budete mit hodotý tak voznačte v tý sadě dole kurzorem mišičky všecky ty dlaždice jakože sou aktivní v tý sadě.

    new atlas

    noa až tohleto budete mit hotový a rozkliknete si znova ten uzel tilemapy tak byste měli vidět u pravýho panýlku nástroj pro výběr atlasu a nařezanejch dlaždiček. Na dlaždičku kliknout a malovat :D ;D

    v horním panelu sou různý nástroje který nám to uměj jakoby trošičku zjednodušovat.

    Nastavení projektu

    V nastavení projektu v nabítce hlavního meníčka musíme otevřít nastavení projektu a nějaký věci v tom nastavit :D

    Potřebujem vybrat hlavní scénu která se pustí hnedka při zapnutí hry

    nastavíme rozlišení na tohleto číslo jakože šířku 1344 pixelů a vejšku 1792. jeto šířka a vejška tilemapy vynásobená velikostí dlaždičky + vejška panelu v herní scéně.

    dole nastavíme aspect na keep aby se nám při měnění velikosti vokna nebo při různejch velikostí monitorů neměnil poměr šířka x vejška. tim čim zatodleto automatický přizpůsobování platíme jeto žese nám mužou ve vokně dělat kolem herního viewportu černý proužky ve volným místě. Sou samozdřejmě i jiný možnosti jako třeba mit celou tu věc větčí a nedůležitý věci na malejch zobrazovátkách skovávat ale todleto je nejvíc nejjednoduší :O ;D

    v renderingu nastavte pixel snapping na true aby nám to hezky všecky vobrázky zarovnávalo podle pixelů. Normálně se jinak používá co nejpřesnější souřadnice danejch věcí. Nevýhoda je že různý chybičky a nepřesnosti mužou třeba mezi dlaždičkama tile mapy dělat mezery. jinde to moc neva ale tady se to projevuje jakože dost :O :O

    eště přidáme skript Score.gd v tagu autoload jako singleton. To nám umožní k voběktu Skóre přistupovat furt a vodevšad a praticky to funguje tak že nám visí uplně mimo strom scény ten uzel :O ;D

    Použitý skripty

    VecNaMape.gd

    extends Node2D
    
    # prostě něco co leží na dlažicový mapě
    # všechny uzly maj nějakou svou pozici relativní k nadřízenýmu uzlíku
    # pro věci co se budou pohybovat po herní dlaždicový mapě chceme znát i jejich
    # logickou souřadnici, jakože na kterým políčku v tý tile mapě stojej co maj před sebou a tak 
    
    class_name VecNaMape
    
    # logická pozice tý věci. odpovídá pozici v tile mapě
    var logicka_pozice = Vector2(0,0)
    
    func _process(delta):
    	vypocitejLogickouPozici()
    	
    	# oběkty maj atribut z_index kterej určue pořadí jejich vykreslování. čim je hodnota
    	# vyší tim dřív bude node vykreslenej voproti vostatním se stejným rodičovským uzlem
    	# tady nastavujem na ypsilonovou souradnici, čim bude oběk na vobrazovce níž, tim dřív bude 
    	# jakoby namalovanej. takle uděláme uplně primitivní iluzi nějaký perspektivy :D ;D
    	self.z_index = self.logicka_pozice.y
    	
    # funkce volaná každým krokem která aktualizujuje logickou pozici přepočtem z pozice uzlu
    # logická pozice pak vodpovídá nějakýmu políčku v tilemapě
    func vypocitejLogickouPozici():
    	logicka_pozice.x = ceil((self.position.x)/64)-1
    	logicka_pozice.y = ceil((self.position.y)/64)-1
    

    Figurka.gd

    extends 'res://skripty/VecNaMape.gd'
    
    class_name Figurka
    
    #sou to floaty ale mužeme snima hezky prasečit jakože porovnávat vectory == nebo
    # různý směry kerejma se muže figurka vydat
    const NAHORU = Vector2(0.0,-1.0)
    const DOLU = Vector2(0.0,1.0)
    const PRAVA = Vector2(1.0,0.0)
    const LEVA = Vector2(-1.0,0.0)
    const STOJI_NA_MISTE = Vector2(0.0,0.0)
    
    # dlaždicová mapa s vokrajema bludiště
    var okraj=null
    
    # jak dlouho figurka dělá v tweenu krok
    var doba_kroku=0
    
    var atlas=null
    
    # jestli figurka právě někam de. když je tahleta proměná 'true' tak bysme jako neměli
    # dělat nějakej další krok
    var jde=false
    
    # jakej byl směr v posledním kroku
    var predchozi_smer=DOLU
    
    # název animací jednotlivejch akcí kroků
    var animace_nahoru='nahoru'
    var animace_dolu='dolu'
    var animace_prava='prava'
    
    # výška obrázku v atlasu
    # má smysl při generování animací
    var vyska_obrazku=128
    
    # všechny animace oběktu
    var animace=null
    
    # tween na dělání kroků figurky
    var tweenKroku=null
    
    # i přes usilovný hledání se mi nepodařilo najít funcki která by jako vracela
    # region z atlasu podle indexu nóó tak sem to udělala takle.
    # předpokládám že jakoby exituje nějakej ofiko způsob kterej je víc lepší ale 
    # nenašla sem prostě :O :O :'( :'(
    var sirka_atlasu=16
    func textura_z_atlasu_indexem(atlas,index):
    	var textura=AtlasTexture.new()
    	textura.atlas=atlas
    	textura.region = Rect2((index % sirka_atlasu) * 64, (index / sirka_atlasu) * vyska_obrazku, 64, vyska_obrazku)
    	return textura
    
    # funkce kterou uděláme figurkou krok zadaným směrem
    # směr je jeden z těch čtyr vektorů nazačátku tohodletoho souboru
    func jdi(kam):
    	
    	# začnem přehrávat vodpovídající animaci k chůzi daným směrem
    	if kam==DOLU:
    		animace.play(animace_dolu)
    	elif kam==NAHORU:
    		animace.play(animace_nahoru)
    	elif kam==PRAVA:
    		animace.play(animace_prava)
    	elif kam==LEVA:
    		#todleto neni chyba!!!!! :O :O
    		#když de figurka doleva použije se animace chůze doprava a nastavíme
    		#flip_h na true abyse obrázek horizontálně překlopil :O ;D 
    		animace.play(animace_prava)
    		animace.flip_h=true
    		
    	if kam!=LEVA:
    		# noa když se nejde doleva tak dáme flip_h na vypnutej
    		animace.flip_h=false
    	
    	# nakonec uděláme přesun tý figurky pomocí tweenu
    	# do tweenu budem strkat realnou pozici né logickou
    	# cílovej bod získáme vynásobením vektoru dýlkou hrany jedny flaždičky + současná realná pozice
    	var cil = self.position + (kam*64)
    	
    	tweenKroku.interpolate_property(self, 'position', position, cil, doba_kroku, Tween.TRANS_LINEAR, Tween.EASE_IN_OUT)
    	tweenKroku.start()
    	
    	jde = true
    	predchozi_smer = kam
    
    # funkce co ověřuje jestli se figurka muže vydat nějakým zadaným směrem
    func muzu_jit(kam):
    	
    	#vektory mužeme takle sčítat dohromady plusem :O ;D
    	var pozice = logicka_pozice + kam
    	
    	#koukneme se jestli v mapě na daný souřadnici existuje dlažička
    	# a jestli jako jo tak tam jít nemužem
    	return okraj.get_cellv(pozice)==TileMap.INVALID_CELL
    	
    func _ready():
    	animace=AnimatedSprite.new()
    	self.add_child(animace)
    	
    	tweenKroku=Tween.new()
    	self.add_child(tweenKroku)
    	tweenKroku.connect('tween_completed',self,'_on_TweenKroku_tween_completed')
    
    	animace.flip_h=false
    	
    
    #metoda která se zavolá až tween kroku zkončí
    #názvy funkcí který sou napojený na signály by měli mit takovejdle formát
    # _on_<název uzlu>_<název signálu>
    #musí brát tyhlencty dva argumenty
    # první je objekt na kterým se tween dělá a druhej je atribut kterej se mění
    func _on_TweenKroku_tween_completed(objekt,key):
    	
    	animace.stop()
    	
    	# teleportace když věc vyleze dírou mimo vobrazovku
    	# mi tu figurku jakoby teleportujem na druhou stranu a uděláme další krok aby
    	# jakože ztý druhý strany vylezla
    	if logicka_pozice.x <= -1:
    		logicka_pozice.x = 21
    		self.position.x = (logicka_pozice.x+1) * 64 - 32
    		jdi(predchozi_smer)
    		
    	elif logicka_pozice.x >= 21:
    		logicka_pozice.x = -1
    		self.position.x = (logicka_pozice.x+1) * 64 - 32
    		jdi(predchozi_smer)
    	
    	else:
    		#pokud neni figurka v teleportu muže dělat krok podle sebe jak jako chce
    		jde = false
    
    #funkce stuj slouží k zastavení figurky abysme mohli třeba ručně změnit jeji polohu a tak
    # předevšim nahrubo zastavíme tween kroku a proměnou jde na false
    # takle zabráníme volání callbacku _on_TweenKroku_tween_completed a nějakýho dalšího co dělá s proměnou 'jde'
    # tyhlety věci nám třeba mužou s figurkou hejbat potom co byse nastavila jeji nová poloha a
    # nedělalo byto jako dobrotu :O :O
    func stuj():
    	tweenKroku.stop(self)
    	jde=false
    
    # nastavuje názvy animací pro směry nahoru doprava a dolu
    # základní se tak menujou ale duch tam má třeba navíc ještě jednu sadu animací pro sežratelnej/vyděšenej stav
    func prepni_animaci(prefix=''):
    	animace_nahoru=prefix+'nahoru'
    	animace_dolu=prefix+'dolu'
    	animace_prava=prefix+'prava'
    

    Hrac.gd

    extends 'res://skripty/Figurka.gd'
    # hráč dědí z figurky
    
    class_name Hrac
    
    var akce=DOLU
    var bobky=null
    var zakleknuty=false
    
    # vokrasnej particlovej efekt když pacman sebere molotov
    # bude se za nim dělat taková jakože hnědá šmouha jakože děsně rychle utiká :D
    var efekt = null
    var material_efektu = null
    
    # vobyčejná normální rychlost přehrávání animace a zrychlený přehrávání když sebere bonus
    const NORMALNI_FPS = 28.0
    const AKCNI_FPS = NORMALNI_FPS * 1.3
    
    # hráč posílá do hlavní scény signál že sebral bavlněnej bobek
    signal sezral_bobek
    
    # napojíme signály k scéně
    func napojit_signaly(koren):
    	self.connect('sezral_bobek',koren,'_on_Hrac_sezral_bobek')
    
    # nastavování atributů budem volat opakovaně tak nepoužijem konstruktor
    func nastav(okraj,bobky,logicka_pozice):
    	self.okraj=okraj
    	self.bobky=bobky
    	self.logicka_pozice=logicka_pozice
    	self.position=logicka_pozice*64 + Vector2(32,32)
    	zakleknuty=false
    
    # vygenerování jednotlivejch animací akcí animací z atlasu
    # kromě animací 'dolu' 'nahoru' 'prava' který by měli mit všecky věci dědicí z figurky
    # je tady navíc animace 'umrel' která se bude přehrávat když bude pacman zakleknutej
    # 
    func vygeneruj_animace(fps):
    	# vezmem seznam snímků animace
    	var seznamAnimaci=animace.get_sprite_frames()
    	# a pokuť neexistuje tak ho jakoby vyrobíme
    	if seznamAnimaci==null:
    		seznamAnimaci=SpriteFrames.new()
    		
    	seznamAnimaci.add_animation('dolu')
    	seznamAnimaci.add_animation('nahoru')
    	seznamAnimaci.add_animation('prava')
    	seznamAnimaci.add_animation('umrel')
    	
    	var index=0
    	for i in range(7):
    		seznamAnimaci.add_frame('dolu',textura_z_atlasu_indexem(atlas,i+index))
    	# a ještě vokonce zpátky k začátku aby nám to hezky navazovalo
    	for i in range(1,6):
    		seznamAnimaci.add_frame('dolu',textura_z_atlasu_indexem(atlas,(6-i)+index))
    		
    	index+=7
    	for i in range(7):
    		seznamAnimaci.add_frame('umrel',textura_z_atlasu_indexem(atlas,i+index))
    		
    	index+=7
    	for i in range(7):
    		seznamAnimaci.add_frame('prava',textura_z_atlasu_indexem(atlas,i+index))
    	for i in range(1,6):
    		seznamAnimaci.add_frame('prava',textura_z_atlasu_indexem(atlas,(6-i)+index))
    		
    	index+=7
    	for i in range(7):
    		seznamAnimaci.add_frame('nahoru',textura_z_atlasu_indexem(atlas,i+index))
    	for i in range(1,6):
    		seznamAnimaci.add_frame('nahoru',textura_z_atlasu_indexem(atlas,(6-i)+index))
    	
    	seznamAnimaci.set_animation_speed('dolu',fps)
    	seznamAnimaci.set_animation_speed('prava',fps)
    	seznamAnimaci.set_animation_speed('nahoru',fps)
    	seznamAnimaci.set_animation_speed('umrel',fps/4)
    	
    	# vypnem animaci umření loopování aby nehrála znova vozačátku když zkončí
    	seznamAnimaci.set_animation_loop('umrel',false)
    
    	animace.set_sprite_frames(seznamAnimaci)
    
    func _ready():
    	doba_kroku=12.0 / NORMALNI_FPS
    	atlas=preload('res://obrazky/hrac.png')
    	sirka_atlasu=7
    	vyska_obrazku=64
    	vygeneruj_animace(NORMALNI_FPS)
    	
    	# nastavíme výchozí vobrázek spritu
    	animace.play('dolu')
    	animace.stop()
    	
    	# vyrobíme si particle efekt rychlího běhání pacmana
    	material_efektu = ParticlesMaterial.new()
    	
    	# vypouštet je budem furt z jednoho jedinýho bodu
    	material_efektu.emission_shape=ParticlesMaterial.EMISSION_SHAPE_POINT
    	
    	# výchozá směr. budem měnit každým krokem ale :O :O
    	# musí to vypadat že jakoby vyletujou z něj vopačným směrem než zrovinka de
    	material_efektu.direction=Vector3(0,-1,0)
    	
    	# rozptyl rychlost a zvěčení částiček efektu
    	material_efektu.spread= 5.0
    	material_efektu.initial_velocity=500
    	material_efektu.scale = 5.0
    	
    	# tahleta barvička odpovídá barvičce kůže pacmana ;D ;D
    	material_efektu.color = Color('#431811') 
    	# blbý na html kódech barviček je že tam nejde strčit alpha a my potřebujem abyto bylo trošičku průsvitný
    	material_efektu.color.a = 0.5
    	
    	
    	efekt=Particles2D.new()
    	efekt.amount=16
    	efekt.lifetime = 0.125
    	efekt.process_material=material_efektu
    	efekt.texture=preload('res://obrazky/castice.png')
    	
    	efekt.emitting = false
    	
    	# efekt bude strčenej pod pacmanem aby ho částečky nepřekrejvali
    	efekt.z_index = -1
    	self.add_child(efekt)
    
    func _process(delta):
    	
    	# pokuť je pacman zakleknutej tak už nděláme nic nemá to cenu :D ;D
    	if zakleknuty:
    		return
    	
    	# pokud se pacman nachází na logický souřadnici vodpovídající souřadnici bobku 
    	# v bludišti tak ten bobek sebere ;D
    	# že je v mapě na daný souřadnici zistíme metodou get_cell která nám vrátí index
    	# druhu tý dlaždiče. nóóó a jestli žádná dlažička na tom místě neni tak vrátí INVALID_CELL
    	if bobky.get_cell(logicka_pozice.x,logicka_pozice.y)!=TileMap.INVALID_CELL:
    		
    		# přepnem dlažičku na invalid. tim ji z mapy vymažem 
    		bobky.set_cell(logicka_pozice.x,logicka_pozice.y,TileMap.INVALID_CELL)
    		# a očlem signál do hlavní scény
    		emit_signal('sezral_bobek')
    	
    	# vybereme požadovanej směr kterým se hráč chce vydat podle toho jakou šipku 
    	# právě drží
    	if Input.is_action_pressed('ui_down'):
    		akce = DOLU
    	elif Input.is_action_pressed('ui_up'):
    		akce = NAHORU
    	elif Input.is_action_pressed('ui_right'):
    		akce = PRAVA
    	elif Input.is_action_pressed('ui_left'):
    		akce = LEVA
    	else:
    		# noa jestli nerží žádnou tak pacman bude chtít pokračovat se svým předchozím směru
    		akce = predchozi_smer
    	
    	# pokud máme aktivní particle efekt upravíme jeho směr aby vodpovídal vopačným směru posledního
    	# provedenýho krůčku
    	if efekt.emitting:
    		efekt.process_material.direction = Vector3(-predchozi_smer.x, -predchozi_smer.y, 0)
    	
    	# pokud zrovinka neprobíhá krok tweenu tak vybereme nějakou akci na základě toho
    	# jakou šipku hráč drží, jakej byl předchozí směr a jestli máme před pacmanem překážku
    	if !jde:
    			
    		# todle je skutečnej směr kterým pudem
    		var smer = null
    		
    		#pacman jakoby furt teda chce pokračovat stejným směrem dál na další políčko
    		#pokud před pacmanem neni překážka nastavíme nejdřiv jako potenciální směr pacmanův předchozí
    		if okraj.get_cell(logicka_pozice.x+predchozi_smer.x,logicka_pozice.y+predchozi_smer.y)==-1:
    			smer=predchozi_smer
    		
    		#pokud bylo zmáčknutý mačkátko s šipkou a políčko v tom směru je volný pacman pude tam
    		if okraj.get_cell(logicka_pozice.x+akce.x,logicka_pozice.y+akce.y)==-1:
    			#jediná vyjímka je zahejbání do domečku duchů tam hráč vlízt nemuže :O ;D
    			#pokud stojí přededveřma do domečku nemuže zahnout dolu
    			if akce==DOLU and logicka_pozice==Vector2(10,10): 
    				pass
    			#jinak se směr bere normálně ze šipek
    			else:
    				smer=akce
    		
    		#pokud byl určenej směr předchozíma podmínkama deme
    		#jinak pacman zustane stát namístě :O ;D
    		if smer!=null:
    			jdi(smer)
    		
    # zakleknutí pacmana duchem
    # zastavíme tween a zahrajem animaci umření
    func zaklekni():
    	self.animace.play('umrel')
    	stuj()
    	zakleknuty=true
    	
    # vrátí stavy pacmana do výchozího stavu
    func oziv():
    	stuj()
    	animace.play('dolu')
    	animace.stop()
    	zakleknuty=false
    	jde=false
    	predchozi_smer=DOLU
    	normalni_rezim()
    	
    # pacman má dva pomyslný režimy, akční a normální
    # během akčního má zrychlený přehrávání animací a kračí domu kroku a vypouští 
    # zadní stranou ty particly
    func akcni_rezim():
    	doba_kroku=12.0 / AKCNI_FPS
    	
    	var seznamAnimaci = animace.get_sprite_frames()
    	seznamAnimaci.set_animation_speed('dolu',AKCNI_FPS)
    	seznamAnimaci.set_animation_speed('prava',AKCNI_FPS)
    	seznamAnimaci.set_animation_speed('nahoru',AKCNI_FPS)
    	
    	self.efekt.emitting = true
    	
    # noa navopak normální režim kdy chodí pomalejc a nic ze sebe nevypouští ;D ;D
    func normalni_rezim():
    	doba_kroku=12.0 / NORMALNI_FPS
    	
    	var seznamAnimaci = animace.get_sprite_frames()
    	seznamAnimaci.set_animation_speed('dolu',NORMALNI_FPS)
    	seznamAnimaci.set_animation_speed('prava',NORMALNI_FPS)
    	seznamAnimaci.set_animation_speed('nahoru',NORMALNI_FPS)
    	
    	self.efekt.emitting = false
    
    

    Duch.gd

    extends 'res://skripty/Figurka.gd'
    # duch dědí z figurky
    
    class_name Duch
    
    # duch má tři režimy pohybu
    # 'pronásledování' kdy se pohybuje nějak podle souřadice pacmana
    # v tom se ty různý duši lišej a každej to dělá nějak jinak
    # režim 'rozptýlení' kdy se pohybuje na nějakou předem danou nedosažitelnou pozici
    # 'pronásledování' a 'rozptýlení' se střídaj v různejch časovejch intervalech
    # poslední je 'vyděšenej' když pacman sežere bonus. si duch pak vybírá směr náhodně na každý křižovatce
    # když vyleze z domečku de vždycky doleva
    # duch skoro vubec necouvá jediná vyjímka je když se přepne režim duchů z 'pronásledování' nebo 'rozptýlení' do jinýho
    #	pak couvat musí :O :O táákže jedinej režim ze kterýho když se duch jakoby přepne a nezačne couvat je 'vystrašení'
    # na mapě sou čtyry křižovatky ve kterejch duch nesmí při běžným rozhodování zahnout nahoru
    
    # kromě těch tří režimů z pravidel ještě jakoby musíme vošetřit situace kdy je duch sežranej a de jako domu
    # kdy je doma a připravenej na vypuštění nóó akdy z domečku vychází
    enum RezimPohybu {ROZPTYLENI, PRONASLEDOVANI, VYDESENI, DOMU, JE_DOMA, VYPOUSTENI}
    
    # duchův nastavenej aktuální režim pohybu 
    var rezim=RezimPohybu.ROZPTYLENI
    
    # požadovanej režim pohybu
    # do něj se duch přepne při nejbliší možný příležitosti.toje pro situace kdy třeba
    # duch právě přestal bejt vystrašenej a je potřeba pokračovat tam kde jakoby přestal
    var pozadovany_rezim_pohybu=RezimPohybu.JE_DOMA
    
    # pozice na kterou se duch pořád jakoby snaží dostat
    var cilova_pozice
    
    # rozptylová pozice na kterou si duch vybere jako cílovou v režimu rozptýlení
    # každej duch má svou jinou rozptylovou pozici
    var rozptylova_pozice
    
    # logický souřadnice různejch pro ducha zajímavejch míst v bludišti 
    const DOMECEK_POZICE=Vector2(10,13)
    const VYPOUSTECI_POZICE=Vector2(9,10)
    const POZICE_PRED_DOMECKEM=Vector2(10,10)
    
    # jestli se jako votočí po příštím kroku
    var otoc_se=false
    
    # reference na voběkt hráče aby duch moh vědět jestli se s nim zdrcnul
    var hrac=null
    
    # rychlost animace a počet jeji snímků
    const snimku_za_vterinu=20.0
    const kolik_ma_animace_snimku=10.0
    
    # jak moc jakože duch zpomalí když má strach žeby i u něj doma mohla přistát zápalná flaška
    const zpomaleni=1.2
    var exploze=null
    
    # jakouže má duch barvu. má význam při vytváření instance exploze abyto jako k sobě štimovalo
    var barva=null
    
    # jestli duch bliká jestli je právě bliknutej kolik uteklo doby od bliknutí a jak jako bliknutí má dlouho trvat
    var blika=false
    var bliknuty=false
    var cas_blikani=0.0
    const DOBA_BLIKNUTI=0.1
    
    # signály co duch posílá do herní scény 'Hra.tscn'
    
    # signál když ho hráč sežere
    signal sezranej
    # signál když duch dorazí domu. signál v sobe má skovanou informaci kterejže duch to jako je
    signal doma(ktery)
    # signál kdyý zakleknul hráče
    signal zakleknuti
    
    # křižovatky na kterejch duch normálně nemůže zabočit nahoru
    var specialni_krizovatky = [Vector2(9.0,10.0),Vector2(11.0,10.0),Vector2(9.0,20.0),Vector2(11.0,20.0)]
    
    # věc  co dělá že zní padaj skoro uplně náhodný čísla :O ;D
    var generatorNahodnychCisel = RandomNumberGenerator.new()
    
    # efekt výbuchu
    const VYBUCH_SKRIPT = preload('res://skripty/Exploze.gd')
    
    # napojíme posílaný signály na vodpovídající callbacky v herní scénce
    # ta se tam strká jako kořen ke kterýmu seto bude napojovat
    func napojit_signaly(koren):
    	self.connect('sezranej',koren,'_on_Duch_sezranej')
    	self.connect('doma',koren,'_on_Duch_doma')
    	self.connect('zakleknuti',koren,'_on_Duch_zakleknuti')
    
    # nastavování atributů co by normálně dělal konstruktor je řešený toudletou metodou
    # oběkt budem několikrát přenastavovat takže mito připadá lacinější než vyrábět furt nový a nový
    func nastav(okraj,hrac,logicka_pozice,rezim_pohybu):
    	self.okraj=okraj
    	self.hrac=hrac
    	self.logicka_pozice=logicka_pozice
    	self.position=(logicka_pozice*64) + Vector2(32,32)
    	self.rezim=rezim_pohybu
    	self.pozadovany_rezim_pohybu=RezimPohybu.JE_DOMA
    	self.cilova_pozice = VYPOUSTECI_POZICE
    	self.predchozi_smer=Figurka.DOLU
    
    # funkce co nám z atlasu vygeneruje potřebný animace ducha
    #  když se na vobrázek s tim atlasem duchů mrknete tak uvidíte že ty duchové sou jednak
    # srovnaný za sebou podle barev (dovopravdy teda jako podle názvů ale pšššt:D ;D) nóó a taky taky že 
    # sou seřazený ty jednotlivý animace u každýho ducha pokaždý stejně
    
    # no budem je brát z toho atlasu podle počátečního indexu 
    func vygeneruj_animace(pocatecni_index,prefix,fps):
    	
    	# vezmem z animace seznam animací
    	var seznamAnimaci=animace.get_sprite_frames()
    	
    	# pokud jeto nulová instance nóó tak vyrobíme novou
    	if seznamAnimaci==null:
    		seznamAnimaci=SpriteFrames.new()
    		
    	# přidáme názvy animací do seznamu 
    	seznamAnimaci.add_animation(prefix+'dolu')
    	seznamAnimaci.add_animation(prefix+'nahoru')
    	seznamAnimaci.add_animation(prefix+'prava')
    	
    	# noa teďko budem přidávat samotný snímky animací
    	var index=pocatecni_index
    	# přidáme animaci v seznamu s vodpovídajícím názvem texturu podle indexu
    	for i in range(6):
    		seznamAnimaci.add_frame(prefix+'dolu',textura_z_atlasu_indexem(atlas,i+index))
    		
    	# pak ještě přidáme pozpátku snímky mimo prvního a posledního aby se nám animace jakože 
    	# vracela zpátky nazačátek
    	for i in range(1,5):
    		seznamAnimaci.add_frame(prefix+'dolu',textura_z_atlasu_indexem(atlas,(5-i)+index))
    		
    	# posunem se v tom vobrázku zvětšením indexu a berem další animaci.....
    	index+=6
    	for i in range(6):
    		seznamAnimaci.add_frame(prefix+'prava',textura_z_atlasu_indexem(atlas,i+index))
    	for i in range(1,5):
    		seznamAnimaci.add_frame(prefix+'prava',textura_z_atlasu_indexem(atlas,(5-i)+index))
    		
    	index+=6
    	for i in range(6):
    		seznamAnimaci.add_frame(prefix+'nahoru',textura_z_atlasu_indexem(atlas,i+index))
    	for i in range(1,5):
    		seznamAnimaci.add_frame(prefix+'nahoru',textura_z_atlasu_indexem(atlas,(5-i)+index))
    	
    	# nakonec nastavíme rychlosti přehrávání těch animací
    	seznamAnimaci.set_animation_speed(prefix+'dolu',fps)
    	seznamAnimaci.set_animation_speed(prefix+'prava',fps)
    	seznamAnimaci.set_animation_speed(prefix+'nahoru',fps)
    	
    	# a nastavíme je zpátky tomu voběktu
    	animace.set_sprite_frames(seznamAnimaci)
    
    func _ready():
    	#bod [0,0] spritu leží v jeho středu
    	# my chceme aby duch jakoby stál na jednom políčku a vyčuhoval jakoby nahoru
    	#posuneme počátek o 32 teda půlku velikosti čtverečku nahoru
    	animace.offset.y = -32
    	# načtem atlas všech vobrázků s duchama
    	atlas = preload('res://obrazky/duchove.png')
    	
    	# atlas je širkoej šestnáct vobrázků našířku a vobrázek je vysokej 128 pixelů
    	# tyhlety hodnoty sou důležitý aby nám jako fungovala metoda 'textura_z_atlasu_indexem()' 
    	# poděděná z rodičovský třídy 'Figurka'
    	sirka_atlasu = 16
    	vyska_obrazku = 128
    	
    	# krok přesunu figurky ducha nám trvá upně stejně dlouho jako doba přehraní animace kroku
    	doba_kroku = kolik_ma_animace_snimku / snimku_za_vterinu
    	
    	# před používáním generátoru náhodnej šísel ho musíme jakože iniciialioizovat
    	#jako seed je strčenej čas právě teď
    	generatorNahodnychCisel.randomize()
    
    	vygeneruj_animace(75,'sezratelnej_',snimku_za_vterinu)
    	
    	var seznamAnimaci=animace.get_sprite_frames()
    	
    	seznamAnimaci.add_animation('voci_dolu')
    	seznamAnimaci.add_frame('voci_dolu',textura_z_atlasu_indexem(atlas,72))
    	seznamAnimaci.set_animation_speed('voci_dolu',1)
    	
    	seznamAnimaci.add_animation('voci_nahoru')
    	seznamAnimaci.add_frame('voci_nahoru',textura_z_atlasu_indexem(atlas,73))
    	seznamAnimaci.set_animation_speed('voci_nahoru',1)
    	
    	seznamAnimaci.add_animation('voci_prava')
    	seznamAnimaci.add_frame('voci_prava',textura_z_atlasu_indexem(atlas,74))
    	seznamAnimaci.set_animation_speed('voci_prava',1)
    	
    	animace.play('sezratelnej_dolu')
    	
    	barva=Color(0.0,0.0,1.0,1.0)
    	exploze=load('res://sceny/veci/Exploze.tscn')
    
    
    func _process(delta):
    	
    	# když končí efekt molotovu tak duch zčne blikat jakože zase přepne sou barvu
    	# z modrý na původní a bude zase pro pacmana děsně nebezpečnej
    	if blika:
    
    		#budem si skovávat do proměný cas_blikani uplinutou dobu nóó a až když 
    		# jakoby překroční nějakou tu mez tak přepnem zvhled ducha 
    		# kterej zhled je aktivní řeší jako proměná 'bliknuty'
    		if cas_blikani<DOBA_BLIKNUTI:
    			cas_blikani+=delta
    		else:
    			if bliknuty:
    				blikni_na_normalni()
    			else:
    				blikni_na_sezratelnej()
    			cas_blikani=0.0
    			bliknuty = !bliknuty
    		
    	
    	# budem čekat na kolizi ducha s hráčem a když seto stane tak buďto duch hráče
    	# zaklekne nóó a nebo když je duch vystrašenej tak hráč zpapá :O ;D
    	
    	#pokud bude zdálenost hráče a ducha menčí než dvacetina jejich velikosti budem to
    	# jakoby považovat za kolizi těch dvou figurek
    	# možná vás napadá žeby jako stačilo porovnávat jestli jako sou jejich logický pozice stejný
    	# jakože jestli self.logicka_pozice==hrac.logicka_pozice. jenže vona poměrně často nastávala situace
    	# že duch a hráč ze sousedních políček udělaj krok proti sobě ve stejnej vokamžik a normálně
    	# jako skrz sebe projdou :O :O dělá tota skoková změna těch logickejch souřadnic
    	# buťto bysme museli přidat nějakou logiku navíc coby jako hlídala žese to stane nóó
    	# a nebo to udělat takle 'fyzykálně' :O ;D
    	if self.position.distance_to(hrac.position)<12.8:
    		
    		# pokud je duch vyděšenej tak ho pacman muže sníst
    		if rezim == RezimPohybu.VYDESENI:
    			
    			# pošlem signál do herní scény 'Hra.tscn' žeje duch sežranej pacmanem
    			emit_signal('sezranej')
    			
    			# uděláme modrej výbuch a dáme ho do stromu
    			var bum = VYBUCH_SKRIPT.new(self.position,Color(0.0,0,1.0,1.0))
    			get_parent().add_child(bum)
    			animace.stop()
    			# přepnem vobrázek ducha na voči
    			# voči nejsou žádná pořádná animace jeto jenom jeden jedinej vobrázek
    			# pro každej ten směr 
    			self.prepni_animaci('voci_')
    			animace.play('voci_dolu')
    			modulate.a = 1.0 # vypnutí modulace alpha kanálu aby jakože nebyl průsvitnej
    			
    			# zrychlíme a pošlem domu
    			doba_kroku = 0.25
    			cilova_pozice = DOMECEK_POZICE
    			rezim = RezimPohybu.DOMU
    		
    		# noa jestli je duch v rozptylovacím nebo pronásledovacím režimu tak
    		# pacmana normálně zabije :O :O :O :O
    		# von ho teda nezabije ten duch duch jenom zase pošle signál do herní scény
    		# a ta si to už nějak jakoby udělá :O :D ;D ;D
    		elif rezim < RezimPohybu.DOMU:
    			if not hrac.zakleknuty:
    				emit_signal('zakleknuti')
    
    # zapnutí režimu rozptýlení
    # v něm de duch na svou rozptylovou pozici
    func nastav_rezim_rozptyleni():
    	
    	# pokuť je duch doma de domu nebo právě vylejzá režim se zapne při příští příležitosti
    	if rezim>RezimPohybu.VYDESENI:
    		pozadovany_rezim_pohybu=RezimPohybu.ROZPTYLENI
    		return
    
    	# při první příležitosti se duch MUSÍ votočit a jít zpátky
    	otoc_se=true
    	
    	rezim=RezimPohybu.ROZPTYLENI
    	cilova_pozice=rozptylova_pozice
    	
    #ducha jako nejde vyděsit když se skovává v domečku 
    # nebo když je sežranej a mrtvej se vrací domu
    # pro vycházení jeto vymyšlený tak žeho de vyděsit jenom kdyžuž je za dveřma
    # teda když má stejnou ypsilonovou souřadnici jako má vypoštěcí pozice
    func nastav_rezim_vydeseni():
    	if rezim == RezimPohybu.VYPOUSTENI and logicka_pozice.y != VYPOUSTECI_POZICE.y:
    		return
    	elif rezim>RezimPohybu.VYDESENI:
    		return
    	
    	if rezim != RezimPohybu.VYDESENI:
    		
    		# až vyděšení skončí se zase vrátí do předchozího režimu v jakým byl
    		pozadovany_rezim_pohybu = rezim
    		rezim = RezimPohybu.VYDESENI
    		
    		# zprůhledníme zpomalíme a votočíme
    		modulate.a = 0.75
    		doba_kroku *= zpomaleni
    		otoc_se = true
    		
    	else:
    		# pokud už vyděšenej jakoby je tak akorát vypnem případný blikání
    		blika = false
    		
    	#nastavíme zhlez spritu ducha na sežratelnej jakože modrý průsvitný animace
    	blikni_na_sezratelnej()
    
    # ukončení režimu vyděšení
    # duch se vrátí do režimu ve kterým byl a přepne svuj zvhled na normální
    func ukonci_rezim_vydeseni():
    	if rezim != RezimPohybu.VYDESENI:
    		return
    	self.normalni_zhled()
    	rezim=pozadovany_rezim_pohybu
    	
    # uplně stejný jako s režimem rozptýlení
    func nastav_rezim_pronasledovani():
    	
    	if rezim > RezimPohybu.VYDESENI:
    		pozadovany_rezim_pohybu = RezimPohybu.PRONASLEDOVANI
    		return
    
    	otoc_se = true
    	rezim = RezimPohybu.PRONASLEDOVANI
    	
    #duch z domečku dycky de doleva
    #pošlem ho nalevo vod dveří a pak ať si stim nějak poradí sám
    func vypustit_ducha():
    	cilova_pozice = VYPOUSTECI_POZICE
    	rezim = RezimPohybu.VYPOUSTENI
    	
    # nastavení normálního zvhledu ducha
    # vypnem případný blikání průhlednost 
    # nastavíme výchozí animace jakože 'nahoru' 'dolu' a 'prava'
    # a nastavíme normální rychlost pohybu
    func normalni_zhled():
    	blika = false
    	modulate.a = 1.0
    	self.prepni_animaci()
    	doba_kroku = kolik_ma_animace_snimku / snimku_za_vterinu
    
    # zapnutí blikání ducha
    func rozblikat():
    	#rozblikat mužem jenom vystrašenýho ducha
    	if rezim == RezimPohybu.VYDESENI:
    		blika=true
    		bliknuty=false
    		cas_blikani=0.0
    
    # přepnem zvhled ducha z toho jakej právě okamžitě je na sežratelnej jakože
    # modrej
    func blikni_na_sezratelnej():
    	#nemůžeme blikat když je duch v domečku
    	if rezim!=RezimPohybu.VYDESENI:
    		return
    	
    	# musíme přepnou současnou aktuální animaci bez toho aby se jakoby zastavila
    	# skováme si index/pořadí právě hranýho vokýnka animace do proměný 'okynko_animace'
    	var okynko_animace=self.animace.get_frame()
    	
    	# vyberem aktivní animaci sežratelnýho ducha ze seznamu podle toho
    	# kam jakoby má namířeno
    	match self.predchozi_smer:
    		NAHORU:
    			self.animace.play('sezratelnej_nahoru')
    		PRAVA, LEVA:
    			self.animace.play('sezratelnej_prava')
    		DOLU:
    			self.animace.play('sezratelnej_dolu')
    	
    	# a v animaci dáme jako aktuální okýnko animace okýnko se samým pořadím/indexem
    	# jako tam bylo předtim v tý minulý animaci
    	# voni se ty animace překrejvaj takže to bude vypadat že ten duch jenom zněnil
    	# svou barvičku 
    	self.animace.set_frame(okynko_animace)
    	
    	# pro další hraní zapnem sadu animací s perexem 'sezratelnej_'
    	# to sou ty modrý
    	self.prepni_animaci('sezratelnej_')
    	
    func blikni_na_normalni():
    	#nemůžeme blikat když je duch v domečku
    	if rezim!=RezimPohybu.VYDESENI:
    		return
    	
    	# vezmeme index vokýnka právě hraný animace
    	var okynko_animace=self.animace.get_frame()
    	# uplně fuj způsobem ufiknem tamten substring 'sezratelnej_' z názvu animace aco
    	# zbyde dáme hrát
    	# ty animace se menujou uplně stejně akorátže sežratelný tam maj před názvem ten kus s podtržítkem
    	self.animace.play(self.animace.get_animation().substr(len('sezratelnej_')))
    	
    	# a u přepnutý animace dáme stejný vokýnko
    	self.animace.set_frame(okynko_animace)
    	
    	# nakonec aktivujem výchozí sadu animací pro další hraní
    	self.prepni_animaci()
    
    # s timdletim budou dělat něco až dětský třídy
    # každej duch si to dělá jakoby posvým a uplně jinak :O :O
    func urci_cil_pronasledovani():
    	pass
    	
    # metoda kterou se duch jakože rozhoduje coje pro něj jako nejkratčí cesta k cíli
    # nóóóó neni moc chytrej :O :O :D ;D
    # duch má jedno až tři sousední políčka na který muže jít (couvat nesmí) noa zná souřadnici svýho cíle
    # změří euklidovskou zdálenost všech těch políček a cíle noa vybere si to políčko
    # kde mu to jakože vyšlo nejmíň
    func urci_nejkraci_smer_k_cili():
    	var vzdalenost=INF #tamto INF je jakože nekonečno. prostě max možná hodnota čísla
    	var smer=null
    	
    	#jestli chceme jít s duchem nahoru se nejdřiv musíme kouknout jestli jako nejsle na tý nějaký extra křižovatce
    	if predchozi_smer != DOLU and not specialni_krizovatky.has(logicka_pozice) and muzu_jit(NAHORU):
    		vzdalenost=cilova_pozice.distance_to(logicka_pozice+NAHORU)
    		smer=NAHORU
    		
    	if predchozi_smer != LEVA and muzu_jit(PRAVA):
    		var nova_vzdalenost=cilova_pozice.distance_to(logicka_pozice+PRAVA)
    		# pokud nemáne ještě vybranej směr nebo je nová vzdálenost menčí než předchozí tak políčko vyberem
    		if smer == null or vzdalenost > nova_vzdalenost:
    			vzdalenost = nova_vzdalenost
    			smer = PRAVA
    			
    	if predchozi_smer != NAHORU and muzu_jit(DOLU):
    		var nova_vzdalenost = cilova_pozice.distance_to(logicka_pozice+DOLU)
    		if smer == null or vzdalenost > nova_vzdalenost:
    			vzdalenost = nova_vzdalenost
    			smer = DOLU
    			
    	if predchozi_smer != PRAVA and muzu_jit(LEVA):
    		var nova_vzdalenost = cilova_pozice.distance_to(logicka_pozice+LEVA)
    		if smer == null or vzdalenost > nova_vzdalenost:
    			vzdalenost = nova_vzdalenost
    			smer = LEVA
    			
    	return smer
    	
    
    # funkce co zišťuje jestli duch jako muže nějakým zadaným směrem udělat krok dopředu
    func muzu_jit(smer):
    
    	#duch nám nesmí projít jentak dveřma domečku
    	#muže jenom když ho vypouštíme nebo se jako sežranej vrací
    	#procházení ducha dveřma
    	#chceme aby se dveře někdy chovali jako překážka noa někdy tam zase jako vubec nebyly
    	#duch muže projít jenom když se vracej voči domu nebo ho vypouštíme z domečku
    	#dveře sou na pozici (10,11)
    	# poznámka - todleto nijak nesouvisí vobrázkem dveří v bludišti a jejich votvíráním. toje
    	# 	řízený metodou objektu scény bludiste.tscn a duch nato kašle jak dveře jako vypadaj
    	if not rezim==RezimPohybu.DOMU and not rezim==RezimPohybu.VYPOUSTENI:
    		if smer==NAHORU and self.logicka_pozice==Vector2(10,12):
    			return false
    		elif smer==DOLU and self.logicka_pozice==Vector2(10,10):
    			return false
    
    	
    	#zavoláme metodu muzu_jit() rodičovský třídy Figurky
    	return .muzu_jit(smer)
    
    
    # funkce co vybere náhodnej směr kterým muže duch jít jakoby ze svý současný pozice
    # duch se nesmí vracet noa procházet vokrajema
    func nahodny_smer():
    	
    	# nejdřiv naplníme pole možnejma směrama kterejma byse jako dalo jít
    	var smery=[]
    	
    	if predchozi_smer!=LEVA and muzu_jit(PRAVA):
    		smery.append(PRAVA)
    	if predchozi_smer!=PRAVA and muzu_jit(LEVA):
    		smery.append(LEVA)
    	if predchozi_smer!=DOLU and muzu_jit(NAHORU):
    		smery.append(NAHORU)
    	if predchozi_smer!=NAHORU and muzu_jit(DOLU):
    		smery.append(DOLU)
    	
    	# a vrátíme z pole náhodnej prvek
    	return smery[generatorNahodnychCisel.randi() % smery.size()] 
    	
    #overriddnutej callback tweenu volanýho když skončí krok figurky
    #budem v něm dělat duchovu logiku
    func _on_TweenKroku_tween_completed(objekt,klic):
    	#tou tečkou zavoláme tu samou metodu rodičovskýho oběktu
    	._on_TweenKroku_tween_completed(objekt,klic)
    
    	#pokud duch vleze do dírovýho 'teleportu' na straně vobrazovky udělá eště jeden
    	#krok ve stejným směru a nepřemejšlí kam má jít
    	# v takovýp případě nám tween skončí 
    	if jde:
    		return
    		
    	var smer=null
    	
    	# pokud se má duch votočit no tak prostě udělá krok vopačným směrem než předtim 
    	# a hotovo jako
    	if otoc_se:
    		smer = predchozi_smer * -1
    		otoc_se=false
    		jdi(smer)
    		return
    	
    	# výběr kroku podle režimu ve kterým duch právě jako je
    	match rezim:
    		RezimPohybu.VYPOUSTENI:
    			#přepnem režim a pošlem ducha dál
    			if logicka_pozice==VYPOUSTECI_POZICE:
    				rezim=pozadovany_rezim_pohybu
    				smer=predchozi_smer
    			else:
    				smer=urci_nejkraci_smer_k_cili()
    				
    		RezimPohybu.ROZPTYLENI:
    			smer=urci_nejkraci_smer_k_cili()
    				
    		RezimPohybu.PRONASLEDOVANI:
    			urci_cil_pronasledovani()
    			smer=urci_nejkraci_smer_k_cili()
    			
    		# kdž je duch jenom takovejma vočima a letí děsně rychle domu
    		RezimPohybu.DOMU:
    			#noa až duch dorazí domu ho voživíme a pošlem z domečku na jeho rozptylovou pozici
    			if logicka_pozice==DOMECEK_POZICE:
    				
    				#uděláme efekt výbuchu :D
    				var instance=VYBUCH_SKRIPT.new(self.position,barva)
    				get_parent().add_child(instance)
    				
    				# vobnovíme normální zhled a dáme vědět herní scéně žeje duch doma
    				rezim=RezimPohybu.JE_DOMA
    				emit_signal('doma',self)
    				normalni_zhled()
    				
    			smer=urci_nejkraci_smer_k_cili()
    			
    		#pokud je duchdoma nebo vyděšenej tak se jenak náhodně poflakuje
    		RezimPohybu.VYDESENI, RezimPohybu.JE_DOMA:
    			smer=nahodny_smer()
    			
    	#noa nakonec uděláme krok vybraným směrem
    	jdi(smer)
    			
    

    AzurovejDuch.gd

    extends 'res://skripty/Duch.gd'
    
    var cervenejDuch=null
    
    #samo že mě tady napadlo udělat poděděnej konstruktor nastav() kterej by jako navíc bral 
    # argument červenej duch nóó ale nesnese to když se poděděná metoda menuje stejně ale má
    # jinej počet argumentů :O :O :'( :'(
    
    func _ready():
            rozptylova_pozice=Vector2(20,28)
            vygeneruj_animace(0,'',self.snimku_za_vterinu)
            barva=Color(0.0,1.0,1.0,1.0)
            #jdi(LEVA)
    
    # azurovej duch je lump nejvěčí!!!! :O :O
    # narozdíl vod vostatních duchů umí jednoduchej vodhad pacmanovi budoucí pozice
    # vezme se pozice pronásledovacího červenýho ducha a pozice dvě políčka před pacmanem
    # mezi těmadle dvouma bodama se udělá vektor jeho dýlka se zdvojnásobí
    # pak se přičte pozice tamtoho červenýho pronásledovacího ducha a máme cílovou pozici
    # azurovýho ducha
    
    func urci_cil_pronasledovani():
    
            # dvě políčka před hráčem
            var pozice_hrace=hrac.logicka_pozice + hrac.predchozi_smer*2
    
            # vektorovej výpočet (pacman-cervenej_duch)*2+cervenej_duch zjednodušíme na 2*pacman-cervenej_duch
            cilova_pozice=pozice_hrace*2-cervenejDuch.logicka_pozice
    

    CervenejDuch.gd

    extends 'res://skripty/Duch.gd'
    
    func _ready():
            rozptylova_pozice=Vector2(20,-2)
            vygeneruj_animace(36,'',self.snimku_za_vterinu)
            barva=Color(1.0,0.0,0.0,1.0)
    
    #červenej duch prostě pronásleduje pacmana a furt jakoby de na stejný políčko na
    #kterým pacman přávě stojí
    func urci_cil_pronasledovani():
            cilova_pozice=hrac.logicka_pozice
    

    OranzovejDuch.gd

    extends 'res://skripty/Duch.gd'
    
    func _ready():
            rozptylova_pozice=Vector2(0,28)
            vygeneruj_animace(54,'',self.snimku_za_vterinu)
            barva=Color('#cec545')
    
    #oranžovej duch normálně pronásleduje pacmana ale jakmile k sobě přídou blíž než na 8
    #políček si vybere jako cíl svuj rozptylovej bod
    func urci_cil_pronasledovani():
            if self.logicka_pozice.distance_to(hrac.logicka_pozice)<8:
                    cilova_pozice=rozptylova_pozice
            else:
                    cilova_pozice=hrac.logicka_pozice
    

    RuzovejDuch.gd

    extends 'res://skripty/Duch.gd'
    
    func _ready():
            rozptylova_pozice=Vector2(0,-2)
            vygeneruj_animace(18,'',self.snimku_za_vterinu)
            barva=Color('#ffb8ff')
    
    # růžovej duch míří čyty políčka před hráče
    func urci_cil_pronasledovani():
    
            cilova_pozice=hrac.logicka_pozice + hrac.predchozi_smer*4
    

    Bonus.gd

    extends 'res://skripty/VecNaMape.gd'
    
    class_name Bonus
    
    # existujou čtyry druhy bonusu
    # iphone, krabice nike televize apak molotvej koktejl
    enum {IPHONE,NIKE,TV,MOLOTOV}
    
    # signály hlavní scéně jestli jako přidat nějaký body nebo aktivovat vyděšenej režim duchů
    signal pridej_body(pocet)
    signal molotov
    
    var hrac=null
    var atlas=null
    var animace=null
    const sirka_atlasu=8
    	
    var druh=0
    var pocet_bodu=0
    
    # jóó teroreticky bysme mohli dědit metodu ztý společný třídy 'VecNaMape' když ji máme i 
    # ve 'Figurce'. mi tam ale atlas nějak neštymuje ktý třídě 'VecNaMape' by se asi
    # jako měla menovat nějak jinak....... :O :O :/ :/
    # než se ale jako voběktový vorientálci navzájem ňák jakoby dohodnou já už tam
    # budu mit metodu nahrubo copypastnutou :O :O fuj!!!! :O :O :D :D ;D
    func textura_z_atlasu_indexem(index):
    	var textura=AtlasTexture.new()
    	textura.atlas=atlas
    	textura.region = Rect2((index % sirka_atlasu) * 64, (index / sirka_atlasu) * 64, 64, 64)
    	return textura
    
    # každá ta věc jako má jednu animaci kdy se jakoby točí namístě :O ;D
    func vygeneruj_z_atlasu_animaci(prvni_snimek,posledni_snimek,nazev,fps=6):
    	var seznamAnimaci=self.animace.get_sprite_frames()
    	if seznamAnimaci==null:
    		seznamAnimaci=SpriteFrames.new()
    		
    	seznamAnimaci.add_animation(nazev)
    	
    	for i in range(prvni_snimek,posledni_snimek):
    		seznamAnimaci.add_frame(nazev,textura_z_atlasu_indexem(i))
    		
    	seznamAnimaci.set_animation_loop(nazev,true)
    	seznamAnimaci.set_animation_speed(nazev,fps)
    	self.animace.set_sprite_frames(seznamAnimaci)
    
    # pokud je hráč na stený souřadnic  a bonus je viditelnej takže sebratelnej
    # nóó tak ho jako seberem
    func _process(delta):
    	if self.visible and hrac.logicka_pozice==logicka_pozice:
    		sebrano()
    
    func napojit_signaly(koren):
    	self.connect('molotov',koren,'_on_Bonus_molotov')
    	self.connect('pridej_body',koren,'_on_Bonus_pridej_body')
    
    # konstruktor
    func _init(druh_bonusu,pozice,hrac):
    	
    	druh=druh_bonusu
    	logicka_pozice=pozice
    	self.hrac=hrac
    	self.position.x=logicka_pozice.x*64+32
    	self.position.y=logicka_pozice.y*64+32
    	
    func nastav_druh(druh):
    	self.druh=druh
    	match druh:
    		IPHONE:
    			pocet_bodu=100
    			self.animace.play('iphone')
    		NIKE:
    			pocet_bodu=200
    			self.animace.play('nike')
    		TV:
    			pocet_bodu=300
    			self.animace.play('tv')
    		MOLOTOV:
    			self.animace.play('molotov')
    			
    func _ready():
    	
    	atlas=preload('res://obrazky/ruzne.png')
    	self.animace=AnimatedSprite.new()
    	self.add_child(self.animace)
    	
    	#jeto vždycky po devíti index těch vobrázků
    	vygeneruj_z_atlasu_animaci(2,11,'iphone')
    	vygeneruj_z_atlasu_animaci(20,29,'nike')
    	vygeneruj_z_atlasu_animaci(29,38,'tv')
    	vygeneruj_z_atlasu_animaci(11,20,'molotov')
    			
    	self.nastav_druh(self.druh)
    
    # volaný když hráč bonus sebere
    func sebrano():
    	# dáme vědět hlavní scénce
    	if druh != MOLOTOV:
    		emit_signal('pridej_body',pocet_bodu)
    	else:
    		emit_signal('molotov')
    	#zneviditelníme oběkt jakože je sebranej
    	self.visible=false
    

    Credits.gd

    extends Control
    
    var rozliseni
    
    func vyrob_a_pridej_napis(font,align=Label.ALIGN_CENTER):
    	var napis=Label.new()
    	napis.set_size(Vector2(rozliseni.x,64))
    	napis.set('custom_fonts/font', font)
    	napis.add_color_override('font_color', Color(1,0,0))
    	napis.align=align
    	self.add_child(napis)
    	return napis
    
    func _ready():
    	# načtem a zapnem muziku
    	var hudba = AudioStreamPlayer.new()
    	hudba.stream=preload('res://zvuky/hudbaMenu.ogg')
    	self.add_child(hudba)
    	hudba.play()
    	
    	var obrazek=Sprite.new()
    	obrazek.texture=preload('res://obrazky/main_menu.png')
    	var sirka = 1344
    	var vyska = 1792
    	var velikostObrazku=obrazek.texture.get_size()
    	obrazek.centered=false
    	obrazek.set_scale(Vector2(sirka/velikostObrazku.x, vyska/velikostObrazku.y))
    	self.add_child(obrazek)
    	
    	#načtem *.ttf fonty
    	var font_titulku = DynamicFont.new()
    	font_titulku.font_data = load('res://fonty/font.ttf')
    	font_titulku.size = 96
    	font_titulku.outline_size=4
    	font_titulku.outline_color=Color(0,0,0,1)
    	
    	var font_textu = DynamicFont.new()
    	font_textu.font_data = load('res://fonty/font.ttf')
    	font_textu.size = 30
    	font_textu.outline_size=3
    	font_textu.outline_color=Color(0,0,0,1)
    	
    	rozliseni=get_viewport_rect().size
    	
    	var titulek=vyrob_a_pridej_napis(font_titulku)
    	titulek.text='Credits'
    	
    	var textik=vyrob_a_pridej_napis(font_textu)
    	textik.set_position(Vector2(0,64*9))
    	textik.text='V Godotu udělala Gréta volně podle \n'
    	textik.text+='originálního pacmana vod číňana Tora Iwataniho,\n\n'
    	textik.text+='zvuky sou vod Little Robot Sound Factory,\n www.littlerobotsoundfactory.com\n\n'
    	textik.text+='hudba je vod TinyWorlds, Tyrfinga a Daniela Stephense,\n všecko z opengameart.org\n\n'
    	textik.text+='font je vocaď https://fontmeme.com/fonts/akadylan-font\n\n'
    	textik.text+='joa vobrázky sem dělala/upravovala sama,\nvšecko blender/krita/koulourpaint :D ;D'
    	textik.text+='\n\n\npodobnost s jakoukoliv živou vosobou nebo zvířetem\n je jakože fakt čistě náhodná :O ;D\n\n'
    	textik.text+='hra byla udělaná za účelem podpoření americkejch\nrasovejch nepokojů a pouliční civilní války\n'
    	textik.text+='#BLEK.livesMatter!!!!!!!!!!!! :O :D :D ;D'
    	
    	var tlacitko_zpet=Button.new()
    	tlacitko_zpet.set('custom_fonts/font', font_textu)
    	tlacitko_zpet.add_color_override('font_color', Color(1,0,0,1))
    	tlacitko_zpet.text='Zpět'
    	tlacitko_zpet.rect_size=Vector2(rozliseni.x/2,64)
    	tlacitko_zpet.rect_position.x=rozliseni.x/4
    	tlacitko_zpet.rect_position.y=64*25
    	
    	tlacitko_zpet.connect('pressed',self,'_on_TlacitkoZpet_zmacknuto')
    	
    
    	self.add_child(tlacitko_zpet)
    	
    	tlacitko_zpet.grab_focus()
    	
    #návrat do hlavního menu
    func _on_TlacitkoZpet_zmacknuto():
    	get_tree().change_scene('res://sceny/HlavniMenu.tscn')
    

    Exploze.gd

    extends Node2D
    
    # uplně jednoduchej výbuch
    
    var efekt
    var casovac
    
    # konstruktor s argumentama pozicí a barvou výbuchu
    func _init(pozice,barva):
    	
    	self.position=pozice
    	self.z_index=16
    	
    	self.efekt = Particles2D.new()
    	
    	efekt.amount=64
    	efekt.lifetime=0.3
    	
    	# efekt se nám pustí jenom jednou
    	# vyhodí těch 64 particlů a další generovat nebude
    	efekt.one_shot=true
    	
    	# obrázek jednotlvejch částic. nemůžem použít atlas
    	efekt.texture=preload('res://obrazky/castice.png')
    	
    	var material=ParticlesMaterial.new()
    	
    	# částečky budem vypouštět ve směru nahoru z kruhu o poloměru 32 pixelů
    	# materiál má defautně zapnutou gravitaci 9.8g
    	material.emission_shape=ParticlesMaterial.EMISSION_SHAPE_SPHERE
    	material.emission_sphere_radius=32.0
    	material.direction=Vector3(0.0,-1.0,0.0)
    	
    	#rozptyl v úhlu vypuštěnejch particlů
    	material.spread=90.0
    	
    	material.initial_velocity=128.0
    	material.color=barva
    	
    	efekt.process_material=material
    	
    	casovac = Timer.new()
    	
    	self.add_child(efekt)
    	self.add_child(casovac)
    	
    func _ready():
    	# začnem vypouštět
    	efekt.emitting=true
    	
    	# v godotu nemá particle žádnou metodu kterou bysme jako zistili jestli efekt
    	# má ještě nějaký živý particly a je načase voběkt vodstranit ze scény
    	# prostě počkáme dobu delší než je doba života těch partilců takže budem mit
    	# jistotu že už žádný particly nejsou a mužem voběkt dát do pryč ;D
    	casovac.start(5)
    	
    func _process(delta):
    	# nemusíme jenom čekat na signály mužem koukat na zbejvající čas časovače ručně
    	if casovac.time_left<1:
    		queue_free()
    

    HlavniMenu.gd

    extends Control
    
    # takže co tady jako budeme dělat :O :O
    # vyrobíme si jednoduchý meníčko se třema mačkátkama
    # jedno mačkátko začne novou hru druhý mačátko ukáže tabulku nejvyších skóre s ménama
    # noa poslední mačkátko ukáže credits
    
    #abyto bylo takový zajímavější tak tam strčíme obrázek pacmana kterej se jakoby přikulí ze 
    # starny doprostředka vobrazovky a až se přikulí tak z nebe jakoby spadne obrázek titulku tý
    # naší hry
    # noa abyto nebylo takový statický tak se pacman jakoby začne houpat na místě
    
    var rozliseni
    
    var pacman=null
    var naklony=[20,-20]
    
    var tweenNaklaneni=null
    var tweenSestupuLoga=null
    
    # jak který ty kroky našeho 'inra' budou jako trvat dlouho
    const DOBA_ANIMACE_PRIKULENI = 1.0
    const DOBA_SESTUPU_LOGA = 0.5
    
    # si myslim že je nohem praktičtější gělat gui přímo v tom jejich editůrku ale aby jako
    # bylo copypastovatelný tak semho udělala ve skriptu
    func _ready():
    	
    	# uplně nazačátku hry vynulujem počítadlo skóre
    	Skore.skore = 0
    	
    	# načtem a zapnem muziku
    	var hudba = AudioStreamPlayer.new()
    	hudba.stream=preload('res://zvuky/hudbaMenu.ogg')
    	self.add_child(hudba)
    	hudba.play()
    	
    	rozliseni=get_viewport_rect().size
    	
    	#načtem *.ttf font
    	var font_titulku = DynamicFont.new()
    	font_titulku.font_data = load('res://fonty/font.ttf')
    	font_titulku.size = 48
    	font_titulku.outline_size=4
    	font_titulku.outline_color=Color(0,0,0,1)
    	
    	# nejdřiv na scénu strčíme obrázek pozadí by se jako vykresloval jako první a teda 
    	# jako i uplně vespod pod jinejma věcma
    	var obrazek=Sprite.new()
    	obrazek.texture=preload('res://obrazky/main_menu.png')
    	var sirka = 1344
    	var vyska = 1792
    	var velikostObrazku=obrazek.texture.get_size()
    	obrazek.centered=false
    	obrazek.set_scale(Vector2(sirka/velikostObrazku.x, vyska/velikostObrazku.y))
    	self.add_child(obrazek)
    	
    	# všecky prvky gui budem strkat do kontejnéru kterej nám je bude v sobě hezky umisťovat a 
    	# zvěčovat na požadovaný rozměry
    	# použijem vertikální box abynám to tlačítka jakoby rovnalo nad sebe
    	var kontejner=VBoxContainer.new()
    	kontejner.rect_min_size=rozliseni-Vector2(64,rozliseni.y/2)
    	kontejner.rect_size=rozliseni-Vector2(64,rozliseni.y/2)
    	kontejner.rect_position.x+=32
    	kontejner.rect_position.y=rozliseni.y/2
    	
    	self.add_child(kontejner)
    	
    	# vyrobíme tlačítka
    	var tlacitko_hraj=Button.new()
    	var tlacitko_skore=Button.new()
    	var tlacitko_credits=Button.new()
    	# a nastrkáme je do kontejneru
    	kontejner.add_child(tlacitko_hraj)
    	kontejner.add_child(tlacitko_skore)
    	kontejner.add_child(tlacitko_credits)
    	
    	for tlacitko in kontejner.get_children():
    	
    		# iksovej rozměr nemá smysl protože vbox kontík je roztáhne na max šířku kterou muže
    		tlacitko.rect_min_size=Vector2(0,256)
    	
    		# každej z prvků menu má size_flags pro vertikální a horizontální rozměr
    		# určujou jak se prvek rozztáhne a umístí v prostoru kontejneru kterej jakoby má k dispozici
    		# nóó a flag SIZE_EXPAND řiká mačkátkům aby se jako vertikálně rozmístili co nejdál vod sebe 
    		tlacitko.size_flags_vertical=Button.SIZE_EXPAND
    		tlacitko.set('custom_fonts/font', font_titulku)
    		tlacitko.add_color_override('font_color', Color(1,0,0,1))
    
    
    	# a dáme dlačítku hraj 'zaměření'
    	# toje jakože ten prvek je aktivní. jeto stejný jako když někde na webu vyplňujete formulář 
    	# tak taky bejvá aktivní právě jenom jediný vyplňovátko v tom formuláři
    	# jeto jako bysme nato třeba klikli myší
    	# my nechcem aby hráč dával ruce pryč z klávesnice a zkoumal co jako s tim
    	# tak tam ten focus strčíme ručně
    	# grab_focus() funguje jenom kdyžuž je node na scéně
    	tlacitko_hraj.grab_focus()
    	
    	# dáme tlačítkům popisky a signálovitý callbacky
    	tlacitko_hraj.text='Hraj'
    	tlacitko_hraj.connect('pressed',self,'_on_TlacitkoHraj_pressed')
    	tlacitko_skore.text='Nejvyší skóre'
    	tlacitko_skore.connect('pressed',self,'_on_TlacitkoSkore_pressed')
    	tlacitko_credits.text='Credits'
    	tlacitko_credits.connect('pressed',self,'_on_TlacitkoCredits_pressed')
    	
    	# přidáme logo
    	var logo=Sprite.new()
    	logo.texture=load('res://obrazky/pacman_logo.png')
    	logo.centered=false
    	logo.position=Vector2(0,-500)
    	self.add_child(logo)
    	
    	# a necháme ho spadnout
    	tweenSestupuLoga=Tween.new()
    	tweenSestupuLoga.interpolate_property ( logo, 'position', logo.position, Vector2(0,0), DOBA_SESTUPU_LOGA, Tween.TRANS_ELASTIC, Tween.EASE_IN_OUT)
    	add_child(tweenSestupuLoga)
    	
    	# přidáme vobrázek velikýho pacmana
    	pacman=Sprite.new()
    	pacman.texture=load('res://obrazky/pacman_big.png')
    	pacman.centered=true
    	self.add_child(pacman)
    	
    	# s velikakakánským pacmanem budou pracovat hnedka tři tweeny
    	# tween naklánění kdy se pacman jakoby bude houpat zestrany nastranu
    	tweenNaklaneni=Tween.new()
    	add_child(tweenNaklaneni)
    	tweenNaklaneni.connect('tween_completed',self,'_on_tweenNaklaneni_completed')
    	
    	# tween posunu kdy pcman jakoby přijede zestrany doprostředka vobrazovky
    	var tweenPosunu=Tween.new()
    	add_child(tweenPosunu)
    	tweenPosunu.interpolate_property ( pacman, 'position', Vector2(-128,rozliseni.y/2-138), Vector2(rozliseni.x/2,rozliseni.y/2-138), DOBA_ANIMACE_PRIKULENI, Tween.TRANS_LINEAR, Tween.EASE_IN_OUT)
    	tweenPosunu.start()
    	# a tween točení abyse pacman jakoby při tom přesunu kutálel :D
    	var tweenToceni=Tween.new()
    	add_child(tweenToceni)
    	tweenToceni.connect('tween_completed',self,'_on_tweenPosunu_completed')
    	
    	# rotaci voběktů mužem nastavovat radiánama ale i přímo vobyč úhlama ve stupních
    	tweenToceni.interpolate_property ( pacman, 'rotation_degrees', -360, 0, DOBA_ANIMACE_PRIKULENI, Tween.TRANS_LINEAR, Tween.EASE_OUT_IN)
    	tweenToceni.start()
    
    func _on_tweenPosunu_completed(objekt,klic):
    	# posuneme počátek spritu dolu
    	# toje bod středu rotace tý věci
    	pacman.offset.y=-128
    	# a vokolik sme počátek posunuli dolu vo tolik posunem voběkt nahoru
    	# aby nám neklesnul dolu
    	pacman.position.y+=128
    	
    	# noa rozhoupem ho a schodíme dolu logo
    	tweenSestupuLoga.start()
    	start_tweenNaklaneni()
    
    func start_tweenNaklaneni():
    	tweenNaklaneni.interpolate_property ( pacman, 'rotation_degrees', pacman.rotation_degrees, naklony[1], 1.0, Tween.TRANS_CUBIC, Tween.EASE_IN_OUT)
    	tweenNaklaneni.start()
    
    func _on_tweenNaklaneni_completed(object, key):
    	# vždycky když se pacman dohoupne tak se prohoděj ty úhly v náhlonech a zase se bude
    	# naklánět na vopačnou stranu
    	naklony.invert()
    	start_tweenNaklaneni()
    	
    # nakonec callbacky těch tlačítek na přepínání scén ;D
    func _on_TlacitkoHraj_pressed():
    	get_tree().change_scene('res://sceny/Hra.tscn')
    	
    func _on_TlacitkoSkore_pressed():
    	get_tree().change_scene('res://sceny/KonecHry.tscn')
    	
    func _on_TlacitkoCredits_pressed():
    	get_tree().change_scene('res://sceny/Credits.tscn')
    

    Hra.gd

    extends Node2D
    
    var zivotu=3
    var sezranejch_bobku=0
    var level=0
    
    #za každýho sežranýho ducha ve stejným režimu vystrašení je násobně víc bodů než za předchozího
    # tadleta proměná je počítadlo sežranejch duchů
    var combo_sezranejch=0
    
    # z duchovního domečku vypustíme ducha žvdycky když hráč sežere několikátej bobek
    const KOLIK_BOBKU_NA_VYPUSTENI = 20
    var sezranejch_bobku_na_vypusteni = 0
    
    var hrac=null
    
    var okraj=null
    var bobky=null
    var bludiste=null
    
    var pozice_bobku=null
    
    #políčko kde začíná hráč
    const START = Vector2(10,20)
    
    var panel=null
    var duchove=[]
    var duchove_doma=[]
    
    #boužel nejde deklarovat víc proměnejch na jednom řádečku jakože var a=0,b=0,c=0 
    # musí se každá vzlášť :O :'(
    var cervenejDuch=null
    var azurovejDuch=null
    var oranzovejDuch=null
    var ruzovejDuch=null
    
    # na startu se občas oběvuje mizící sebratelnej bonus
    # muže to bejt novej iphone krabice s botama nike nová televize nebo molotovovej koktejl
    # za první tři sou extra body nóó a molotova se duchové děsně bojej 
    var casovacBonusu=null
    var bonus=null
    var druh_bonusu=Bonus.IPHONE
    
    # +- v rozích herní mapky sou umístěný čtyry molotovy který když se dostanou pacmanoj do rukou 
    # tak dostanou duchové pěknej strach :O ;D
    var molotovy=[null,null,null,null]
    const SOURADNICE_MOLOTOVU=[Vector2(1,20),Vector2(19,20),Vector2(1,3),Vector2(19,3)]
    
    var casovacVystraseni=null
    const DOBA_VYSTRASENI=10
    
    var casovacBlikani=null
    
    const KDY_ZACNE_BLIKAT=DOBA_VYSTRASENI * 0.9
    
    var casovacRezimu=null
    var kolikata_zmena_rezimu=0
    var trvani_rezimu_rozptyleni=20
    var trvani_rezimu_pronasledovani=20
    
    #časovač vypouštění duchů
    # vždycky koukne jestli sou nějaký sežraný duchové vrácený domu a kdyžtak jednoho pusí ven
    #var casovac_vypousteni=null
    #const DOBA_VYPOUSTENI=30
    
    # časovač restartu hry po tom co byl hráč zakleknutej některým duchem
    # nemůžeme hru zastavit a zapnout znova hnedka musíme nechat hráče pochopit cose jako stalo
    var casovacZakleknuti=null
    const DOBA_ZAKLEKNUTI=2.0
    
    # sem si budeme skovávat instance požárů abysme je mohli rychle uhasit když restartujem level
    var pozary = []
    
    var generator_nahodnych_cisel
    
    # načtem jednotlivý skripty/třídy by sme jako mohli dělat instance těch oběktů
    
    const HRAC_SKRIPT = preload('res://skripty/Hrac.gd')
    
    const AZUROVEJ_DUCH_SKRIPT = preload('res://skripty/AzurovejDuch.gd')
    const CERVENEJ_DUCH_SKRIPT = preload('res://skripty/CervenejDuch.gd')
    const ORANZOVEJ_DUCH_SKRIPT = preload('res://skripty/OranzovejDuch.gd')
    const RUZOVEJ_DUCH_SKRIPT = preload('res://skripty/RuzovejDuch.gd')
    
    const PANEL_SKRIPT = preload('res://skripty/Panel.gd')
    const BONUS_SKRIPT = preload('res://skripty/Bonus.gd')
    const POZAR_SKRIPT = preload('res://skripty/Pozar.gd')
    const ZACATEK_KOLA_SKRIPT = preload('res://skripty/ZacatekKolaText.gd')
    
    
    #zvuky
    var zvukBobek=null
    var zvukBonus=null
    var zvukSezraniDucha=null
    var zvukZakleknuti=null
    
    #hudba
    var hudbaNormalni = null
    var hudbaAkcni = null
    
    #strčí duchy a hráče zpátky na start a jakoby znovu nastaví jejich stavy
    func start_figurek(bludiste):
    	
    	# červenej duch začíná přededveřma duchovního domečku a de hnedka doleva
    	cervenejDuch.nastav(okraj,hrac,Duch.POZICE_PRED_DOMECKEM,Duch.RezimPohybu.VYPOUSTENI)
    	
    	cervenejDuch.vypustit_ducha()
    	# růžovej duch začíná v domečku ale hnedka ho vopouští
    	ruzovejDuch.nastav(okraj,hrac,Duch.DOMECEK_POZICE,Duch.RezimPohybu.VYPOUSTENI)
    	
    	# voranžovej a azurovej duch zatim nervózne přešlapujou doma a čekaj až pacman sežere dost bobků
    	# a tim budou puštěný ven
    	oranzovejDuch.nastav(okraj,hrac,Duch.DOMECEK_POZICE-Vector2(1,0),Duch.RezimPohybu.JE_DOMA)
    	azurovejDuch.nastav(okraj,hrac,Duch.DOMECEK_POZICE+Vector2(1,0),Duch.RezimPohybu.JE_DOMA)
    	
    	#azurovej duch při pronásledování prostě jako musí vědět kde je červenej duch tak si drží jeho referenci
    	azurovejDuch.cervenejDuch=cervenejDuch 
    	
    	#růžovej duch začíná v domečku ale jako právě vypuštěnej ven :O :O
    	ruzovejDuch.vypustit_ducha()
    	bludiste.otevri_dvere()
    	
    	#naši duši si vždycky vybíraj novej krok v 'callbacku' kterej je volanej při ukončení kroku
    	#aby se jako začali hejbat musíme do nich jakože drcnout a ručně zavolat ten callback
    	#argumenty callbacku maj smysl když je volanej z rodičovský třídy Ducha Figurky tady nemaj smysl a
    	#je bezpečný nam nastrkat null
    	for duch in duchove:
    		duch._on_TweenKroku_tween_completed(null,null)
    		duch.nastav_rezim_rozptyleni()
    		
    	#v pravidlech je že když se přepne režim duchů z rozptýlenýho nebo pronásledovacího
    	# tak vokamžitě měnej směr na vopačnej než šli
    	# my ale uplně nazačátku chceme aby nám červenej duch pokračoval furt doleva (rudý a levá tode dohromady ;D)
    	# a současně chceme začít v rozptylovacím režimu pohybu. 
    	# prostě červenýmu duchoj přepnem tamtu proměnou co dělá že se v příštím kroku otočí a jeto :O ;D
    	# cervenejDuch.otoc_se=false
    	
    	hrac.nastav(okraj,bludiste.get_node('Bobky'),START)
    	
    	#dáme azurovýho a voranžovýho ducha dodomečku
    	duchove_doma = [ azurovejDuch, oranzovejDuch ]
    
    # restart různejch časovačů co tam jako máme
    func spustit_casovace():
    	casovacBonusu.start(30)
    	casovacRezimu.paused=false #metoda start nepřepne pauznutej stav musí se ručně
    	casovacRezimu.start(trvani_rezimu_rozptyleni)
    	kolikata_zmena_rezimu=0
    	
    	#muže nám jet blikání a vystrašení takže je jako zastavíme i když třeba zrovna teďko nejedou
    	casovacVystraseni.stop()
    	casovacBlikani.stop()
    	
    # sou tady dvě podobný funkce 'restartuj level' a 'nový level'
    # restart vrátí figurky duchů a hráče nazačátek
    # noa novej level udělá level uplně vod začátku jako včetně tohodletoho vracení ale
    # taky vobnoví rozmístění bobků a malotovů na mapě a tak
    # restart se nevolá jenom nazačátku levelu ale taky když hráč umře aje vrácenej na start
    
    func restartuj_level():
    	# zastavíme možný právě probíhající tweeny kroků u všech duchů aby nám jejich metoda
    	# _on_TweenKroku_tween_completed nepokazila nastavený stavy a pozice
    	for duch in duchove:
    		duch.stuj()
    		duch.normalni_zhled()
    	
    	# nastartu muže ležet bonus tak ho skováme
    	bonus.visible=false
    	# a restartujem jeho druch
    	druh_bonusu=Bonus.IPHONE
    	
    	# vynulujem počítadlo bobků pro vypouštění duchů
    	sezranejch_bobku_na_vypusteni=0
    	# vrátíme figurky do jejich počátečních stavů
    	start_figurek(bludiste)
    	# pustíme časovače od začátku
    	spustit_casovace()
    	
    	#zavoláme metodu hráče která ho vrací do výhozího stavu
    	hrac.oziv()
    	
    	var priprava_text=ZACATEK_KOLA_SKRIPT.new()
    	self.add_child(priprava_text)
    	
    	hudbaAkcni.stop()
    	hudbaNormalni.play()
    	
    	bludiste.nastav_praporek_usa()
    	
    	# TODO: tenhleten kousek kódu dělal že se to někdy seklo :o :o
    	# patrně souvisí s bugem https://github.com/godotengine/godot/issues/32383
    	# vopraveno bude prej až v 4.0 godotoj :/ :/
    	# uhasíme možný požáry
    	"""
    	for pozar in pozary:
    		# kouken jestli je instance požáru validní
    		# jakože neni null nebo už připravená na vodstranění
    		if is_instance_valid(pozar):
    			pozar.queue_free()
    	pozary = []
    	"""
    	
    func novy_level():
    	
    	restartuj_level()
    	
    	# obnovíme rozmístění bobků v bludišti
    	for pozice in pozice_bobku:
    		bobky.set_cellv(pozice,0)
    		
    	# sežranejch bobků má pacman zase nuličku :O :'(
    	# bude je muset spapat všecky uplně znova :O :O
    	sezranejch_bobku=0
    
    	# znova uděláme molotovy sebratelný
    	for molotov in molotovy:
    		molotov.visible=true
    		
    	level+=1
    	# s každým levelem bude rozptylovací režim duchů kratčí a prodásledovací víc delší
    	trvani_rezimu_pronasledovani = 18 + (level * 2)
    	trvani_rezimu_rozptyleni = 10 + (10 / level)
    	panel.nastav_level(level)
    	
    func nacti_zvuky():
    	# načtem hudby a zvuky
    	
    	# používám load namísto preload
    	# load normálně načte nějakou věc za běhu nóó a 
    	# preload jakoby za času kompilace takže seto jakoby dovopravdicky neloaduje
    	# ale někte toje v tý binárce jako už načtený předem
    	zvukBobek=AudioStreamPlayer.new()
    	zvukBobek.stream=load('res://zvuky/bobek.wav')
    	self.add_child(zvukBobek)
    	
    	zvukBonus=AudioStreamPlayer.new()
    	zvukBonus.stream=load('res://zvuky/bonus.wav')
    	self.add_child(zvukBonus)
    	
    	zvukSezraniDucha=AudioStreamPlayer.new()
    	zvukSezraniDucha.stream=load('res://zvuky/sezraniDucha.wav')
    	self.add_child(zvukSezraniDucha)
    	
    	zvukZakleknuti=AudioStreamPlayer.new()
    	zvukZakleknuti.stream=load('res://zvuky/zakleknuti.wav')
    	self.add_child(zvukZakleknuti)
    	
    	hudbaNormalni=AudioStreamPlayer.new()
    	hudbaNormalni.stream=load('res://zvuky/hudbaNormalni.ogg')
    	self.add_child(hudbaNormalni)
    	
    	hudbaAkcni=AudioStreamPlayer.new()
    	hudbaAkcni.stream=load('res://zvuky/hudbaAkcni.ogg')
    	self.add_child(hudbaAkcni)
    
    func _ready():
    	
    	# vyrobíme si generátorek náhodnejch čísel a ziniciealizujeme ho
    	generator_nahodnych_cisel = RandomNumberGenerator.new()
    	generator_nahodnych_cisel.randomize()
    	
    	nacti_zvuky()
    	
    	panel=PANEL_SKRIPT.new()
    	self.add_child(panel)
    	
    	# vyrobíme časovače a napojíme jejich signály a callbacky
    	casovacBlikani=Timer.new()
    	self.add_child(casovacBlikani)
    	casovacBlikani.connect('timeout',self,'_on_CasovacBlikani_timeout')
    	
    	#tamten parametr one_shot řiká že časovač se pustí jenom jednou
    	#výchozí hodnota je false a znamená to že se časovač pouští dokolečka pořád znova
    	casovacBlikani.one_shot=true
    	
    	casovacVystraseni=Timer.new()
    	self.add_child(casovacVystraseni)
    	casovacVystraseni.connect('timeout',self,'_on_CasovacVystraseni_timeout')
    	casovacVystraseni.one_shot=true
    	
    	casovacRezimu=Timer.new()
    	self.add_child(casovacRezimu)
    	casovacRezimu.connect('timeout',self,'_on_CasovacRezimu_timeout')
    	casovacRezimu.one_shot=true
    	
    	casovacBonusu=Timer.new()
    	self.add_child(casovacBonusu)
    	casovacBonusu.connect('timeout',self,'_on_CasovacBonusu_timeout')
    	
    	casovacZakleknuti=Timer.new()
    	self.add_child(casovacZakleknuti)
    	casovacZakleknuti.connect('timeout',self,'_on_CasovacZakleknuti_timeout')
    	casovacZakleknuti.one_shot=true
    	
    	# načtem scénu bludište a umístime ji jako instanci do stromu
    	var scene = load('res://sceny/Bludiste.tscn')
    	bludiste=scene.instance()
    	
    	# posuneme bludiště o vejšku panelu dolu
    	bludiste.position.y=64
    	
    	# budem potřebovat dlaždicovou mapu okraje
    	okraj=bludiste.get_node('DlazdicovaMapa')
    	# a dlaždicovou mapu s bobkama bavlny
    	bobky=bludiste.get_node('Bobky')
    	self.add_child(bludiste)
    	
    	# zapamatujeme si výchozí rozmístění všech bobků
    	# vždycky když bude dohranej level je potřeba bobky zase vobnovit
    	# a je škoda kuli tomu načítat celou bobkovou scénku znova :O ;D
    	pozice_bobku=bobky.get_used_cells()
    	
    	# vyrobíme zapojíme a přidáme herní figurky ;D
    	
    	hrac=HRAC_SKRIPT.new()
    	bludiste.add_child(hrac)
    	hrac.napojit_signaly(self)
    	
    	cervenejDuch=CERVENEJ_DUCH_SKRIPT.new()
    	duchove.append(cervenejDuch)
    	
    	oranzovejDuch=ORANZOVEJ_DUCH_SKRIPT.new()
    	duchove.append(oranzovejDuch)
    	
    	ruzovejDuch=RUZOVEJ_DUCH_SKRIPT.new()
    	duchove.append(ruzovejDuch)
    	
    	azurovejDuch=AZUROVEJ_DUCH_SKRIPT.new()
    	duchove.append(azurovejDuch)
    	
    	for duch in duchove:
    		bludiste.add_child(duch)
    		duch.napojit_signaly(self)
    	
    	# v bludišti se vobčas udělá na startu dočasnej mizicí bonus
    	bonus=BONUS_SKRIPT.new(druh_bonusu,START,hrac)
    	bonus.napojit_signaly(self)
    	bludiste.add_child(bonus)
    	
    	# v bludišti sou na čtyrech místech trvalý nemizicí molotovy koktejly
    	for i in range(4):
    		var molotov=BONUS_SKRIPT.new(Bonus.MOLOTOV,SOURADNICE_MOLOTOVU[i],hrac)
    		molotov.napojit_signaly(self)
    		bludiste.add_child(molotov)
    		molotovy[i] = molotov
    	
    	novy_level()
    	
    	
    	for _i in range(zivotu):
    		panel.pridej_zivot()
    	
    # signál posílanej z instance hráče ždycky když sežere bavlněnej bobek
    func _on_Hrac_sezral_bobek():
    	sezranejch_bobku+=1
    	Skore.skore+=10
    	panel.nastav_skore(Skore.skore)
    	zvukBobek.play()
    	
    	# v bludišti je maximálně 188 bobků
    	# když je pacman všecky sní tak vyhrál a začne novej level
    	if sezranejch_bobku == 188:
    			novy_level()
    			return
    	
    	# pokud je doma skovanej nějakej duch tak započítáme bobek na jeho vypuštění
    	if len(duchove_doma) > 0:
    		sezranejch_bobku_na_vypusteni += 1
    	# noa jestli máme dost vypouštěcích bobků tak vypustíme ducha a počítadlo restartujem
    	# ducha vypouštíme jenom když neni režim vyděšení. to poznáme podle toho jestli je timer měnění 
    	# režimu pauznutej nebo ne
    	if sezranejch_bobku_na_vypusteni >= KOLIK_BOBKU_NA_VYPUSTENI and not casovacRezimu.paused:
    		
    		#pop_front odstraní z pole první prvek a vrátí nám ho 
    		#pokud je pole prázdný vrací null
    		var duch = duchove_doma.pop_front()
    		if duch != null:
    			duch.vypustit_ducha()
    			bludiste.otevri_dvere()
    			sezranejch_bobku_na_vypusteni -= KOLIK_BOBKU_NA_VYPUSTENI
    		
    # chytá signál posílanej duchem když se mu podaří zakleknout pacmana
    # konec levelu neni vokamžitej ale až v timeoutu časovače zakleknutí
    # máto ten smysl abysme nejdřiv nechali doběhnout animaci zakleknutýho pacmana
    func _on_Duch_zakleknuti():
    	zvukZakleknuti.play()
    	hrac.zaklekni()
    	zivotu-=1
    	panel.odeber_zivot()
    	casovacZakleknuti.start(DOBA_ZAKLEKNUTI)
    	
    # chytá signál z bonusu když ho hráč sebere a bonus chce přidat body
    # teoreticky bysme tohleto mohli dělat rovnou z bonusu mě tak napadá ale couž :O :/
    func _on_Bonus_pridej_body(bodu):
    	Skore.skore+=bodu
    	panel.nastav_skore(Skore.skore)
    	zvukBonus.play()
    
    # se zavolá když se pacmanoj dostane do rukou molotov
    func _on_Bonus_molotov():
    	
    	#uděláme nějakej zvukovej efekt
    	# mužete si pro to najít nějakej zvuk extra já sem děsně eko jak jako víte no tak sem 
    	# zreciklovala už jednou použitej zvuk sežrání ducha :D ;D
    	zvukSezraniDucha.play()
    	
    	# jestli ještě nehraje akční hudba tak ji na akční přepnem
    	# zastavíme normální a pustíme tu akční :D
    	if not hudbaAkcni.playing:
    		hudbaNormalni.stop()
    		hudbaAkcni.play()
    		
    	# uděláme duchy vyděšenejma
    	for duch in duchove:
    		duch.nastav_rezim_vydeseni()
    		
    	# přepnem hráče do akčního režimu
    	hrac.akcni_rezim()
    	
    	# zapneme blikání pacmaního praporku misto tamtoho staroamerickýho
    	bludiste.nastav_praporek_blm()
    	
    	# když pacman sebere molotova tak to tam všecko kolem sebe jakoby trošičku podpálí :O :O :D :D ;D
    	# zkusíme podpálit čtvereček 11x11 políček kolem hráče s tim že budem podpalovat jakoby
    	# jenom plíčka kde je kostička okraje bludiště a vždycky si navíc hodíme korunou jestli totam
    	# podpálíme aby to jako vypadalo přirozenějc :O ;D
    	for x in range(-5,5):
    		for y in range(-5,5):
    			var logicka_souradnice_pozaru=Vector2(x,y)+hrac.logicka_pozice
    			
    			if not okraj.get_cellv(logicka_souradnice_pozaru) == TileMap.INVALID_CELL:
    				
    				#vygenerujem si náhodný číslo od nuly do jedný a kouken jestli je menší než 0.5
    				# toje skoro jako házet korunou jakože 50% šance
    				if generator_nahodnych_cisel.randf() < 0.5:
    					var pozar=POZAR_SKRIPT.new()
    					# přepočítáme logickou souřadnici požáru na souřadnici v mapě přidáme (32,32) 
    					# aby jako požár byl vycentrovanej uprostřed kostičky naší herní mapy
    					# dobu trvání dáme náhodně mezi pěti a deseti sekundama (uvnitř ve třídě plus jednu za dobu vypínání)
    					pozar.nastav(logicka_souradnice_pozaru*64 + Vector2(32,32),generator_nahodnych_cisel.randf_range(4.0,8.0))
    					bludiste.add_child(pozar)
    					#pozary.append(pozar)
    			
    		
    	# vypneme časovač kterej mění rozptylovací a pronásledovací režim
    	casovacRezimu.paused=true
    	# a pustíme vodpočet zkončení toho režimu vystrašení
    	# a taky začátek blikání který jako hráčoj řiká žeto vystrašení brzy skončí ;D
    	casovacVystraseni.start(DOBA_VYSTRASENI)
    	casovacBlikani.start(KDY_ZACNE_BLIKAT)
    	
    # chytá signál posílanej z ducha když je sežranej
    func _on_Duch_sezranej():
    	zvukSezraniDucha.play()
    	# je tady bonus za kombo sežranejch duchů
    	# za prvního 200, za druhýho 400, pak 800 a 1600
    	Skore.skore+=200 * pow(2,combo_sezranejch) 
    	panel.nastav_skore(Skore.skore)
    	combo_sezranejch+=1
    	
    # tendleten callback je volanej ždycky když duch orazí domu
    # signál posílá informaci kterejže duch to právě jako dorazil domu
    func _on_Duch_doma(ktery):
    	duchove_doma.append(ktery)
    	zvukSezraniDucha.play()
    	
    # chytá signál z časovače měnění režimu
    func _on_CasovacRezimu_timeout():
    	kolikata_zmena_rezimu+=1
    	#pokud je změna režimu lichá, přepnem duchy do režimu rozptýlení
    	if kolikata_zmena_rezimu % 2 == 0:
    		for duch in duchove:
    			duch.nastav_rezim_rozptyleni()
    		casovacRezimu.start(trvani_rezimu_rozptyleni)
    	#pokud sudá do pronásledování
    	else:
    		for duch in duchove:
    			duch.nastav_rezim_pronasledovani()
    		casovacRezimu.start(trvani_rezimu_pronasledovani)
    		# každý příští přepnutí do pronásledování bude o počet levelů *2 sekund delší aby
    		# jakoby rostla vobtížnost
    		#v originále jeto složitější
    		trvani_rezimu_pronasledovani += level * 2
    	
    func _on_CasovacBonusu_timeout():
    	# pokud bonus neexistuje tak ho vyrobíme a dáme na start noa jestli jako existuje
    	# tak ho jakoby zničíme
    	if not bonus.visible:
    		
    		#pokud je hráč nastartu když tam chceme šoupnout bonus nóó tak prostě 
    		#vteřinku počkáme a zkusíme to znova. jinak by nám to rovnou sebral ten bonus
    		if hrac.logicka_pozice == START:
    			casovacBonusu.start(1)
    			return
    		
    		bonus.nastav_druh(druh_bonusu)
    		bonus.visible=true
    		
    		if druh_bonusu<Bonus.MOLOTOV:
    			druh_bonusu+=1
    		else:
    			druh_bonusu=Bonus.IPHONE
    		
    		casovacBonusu.start(15)
    		
    	else:
    		bonus.visible=false
    		casovacBonusu.start(45)
    		
    # skončení režimu vystrašení
    func _on_CasovacVystraseni_timeout():
    	# zase zapnem přepínací časovač režimu a vynulujem kombo sežranejch duchů
    	casovacRezimu.paused=false
    	combo_sezranejch=0
    	
    	# pustíme normální muziku
    	hudbaNormalni.play()
    	hudbaAkcni.stop()
    	
    	# hráče přepnem do normálního režimu
    	hrac.normalni_rezim()
    	# uprostřed bludiště zase aktivujem staroamerickej praporek
    	bludiste.nastav_praporek_usa()
    	
    	for duch in duchove:
    		duch.ukonci_rezim_vydeseni()
    
    # dává nám vědět se vyděšenej režim končí :O :O
    func _on_CasovacBlikani_timeout():
    	for duch in duchove:
    		duch.rozblikat()
    		
    # řasovač zakleknutí
    # hráč umřel nóó a mi buťto restartujem hru a nebo zkončíme uplně
    func _on_CasovacZakleknuti_timeout():
    	
    	if zivotu>0:
    		restartuj_level()
    	else:
    		# jestli hráč už nemá životy tak přepnem celičkej stromeček scény na scénu 
    		# s highscore
    		get_tree().change_scene('res://sceny/KonecHry.tscn')
    	
    

    KonecHry.gd

    extends Node2D
    
    # obrázek na pozadí a jeho velikost
    var obrazek=null
    var velikostObrazku=null
    
    #rozlišení vobrazovky
    var rozliseni=null
    
    # velkej font titulku a menčí pro vobyč text
    var font_titulku=null
    var font_textu=null
    
    # nápis
    var podtitulek=null
    
    # gui prvek na vyplnění nějakýho textu
    var vyplnovadlo_textu=null
    
    # funkce kterou vyrobíme textovej nápis/label
    # nastavíme mu font barvu velikost align a strčíme ho na scénu a vrátíme jeho instanci
    func vyrob_a_pridej_napis(font,align=Label.ALIGN_CENTER):
    	var napis=Label.new()
    	napis.set_size(Vector2(rozliseni.x,64))
    	napis.set('custom_fonts/font', font)
    	napis.add_color_override('font_color', Color(1,0,0))
    	napis.align=align
    	self.add_child(napis)
    	return napis
    
    
    # umístí na scénu gui prvky pro zapsání novýho nejvyšího skóre
    # vyplňování ména se skládá jenom z nápisu a vyplňovadla textu
    func novy_zaznam():
    	podtitulek=vyrob_a_pridej_napis(font_textu)
    	podtitulek.text='Máš novej rekord!!!!\nVyplň méno a máčkni enter!!!!'
    	podtitulek.set_position(Vector2(0, rozliseni.y*0.4))
    	podtitulek.align=Label.ALIGN_CENTER
    	
    	vyplnovadlo_textu=LineEdit.new()
    	vyplnovadlo_textu.set_size(Vector2(rozliseni.x-128,64))
    	vyplnovadlo_textu.set('custom_fonts/font', font_titulku)
    	vyplnovadlo_textu.add_color_override('font_color', Color(1,0,0,1))
    	vyplnovadlo_textu.set_position(Vector2(64, rozliseni.y/2))
    	
    	#nastavíme maximální počet znaků ména hráče na 20
    	vyplnovadlo_textu.max_length=20
    	self.add_child(vyplnovadlo_textu)
    	
    	#propjíme signál zadání textu (jeto máčknutí enetru při vyplňování) s metodou _on_LineEdit_text_entered
    	vyplnovadlo_textu.connect('text_entered',self,'_on_LineEdit_text_entered')
    	
    	# dáme vyplňovátku 'zaměření'
    	vyplnovadlo_textu.grab_focus()
    
    const v_posun=512 # posun všech nápisů v tabulce dolu
    
    # umístí na scénu dvacet nápisů v párech vedle sebe vždycky název hráče a
    # kolik jako udělal bodů
    func tabulka_nejvysiho_skore():
    	
    	var text_rekordu=''
    	for index in range(10):
    		var zaznam=Skore.tabulka_nejvysiho_skore[index]
    		var text=str(index+1)+'. '+str(zaznam[0])
    		var napis=vyrob_a_pridej_napis(font_textu,Label.ALIGN_LEFT)
    		napis.set_position(Vector2(128, index*64+v_posun))
    		napis.text=text
    		
    		napis=vyrob_a_pridej_napis(font_textu,Label.ALIGN_RIGHT)
    		napis.set_position(Vector2(-128,index*64+v_posun))
    		napis.text=str(zaznam[1])
    		
    	# nakonec přidáme tlačítko pro návrat na hlavní stranu
    	var tlacitko_zpet=Button.new()
    	tlacitko_zpet.set('custom_fonts/font', font_textu)
    	tlacitko_zpet.add_color_override('font_color', Color(1,0,0,1))
    	tlacitko_zpet.text='Zpět'
    	tlacitko_zpet.rect_size=Vector2(rozliseni.x/2,64)
    	tlacitko_zpet.rect_position.x=rozliseni.x/4
    	tlacitko_zpet.rect_position.y=64*11 + v_posun
    	
    	tlacitko_zpet.connect('pressed',self,'_on_TlacitkoZpet_zmacknuto')
    	
    
    	self.add_child(tlacitko_zpet)
    	
    	tlacitko_zpet.grab_focus()
    
    func _ready():
    	
    	# načtem a zapnem muziku
    	var hudba = AudioStreamPlayer.new()
    	hudba.stream=preload('res://zvuky/hudbaMenu.ogg')
    	self.add_child(hudba)
    	hudba.play()
    	
    	#načtem *.ttf fonty
    	font_titulku = DynamicFont.new()
    	font_titulku.font_data = load('res://fonty/font.ttf')
    	font_titulku.size = 96
    	font_titulku.outline_size=4
    	font_titulku.outline_color=Color(0,0,0,1)
    	
    	font_textu = DynamicFont.new()
    	font_textu.font_data = load('res://fonty/font.ttf')
    	font_textu.size = 48
    	font_textu.outline_size=3
    	font_textu.outline_color=Color(0,0,0,1)
    	
    	
    	obrazek=Sprite.new()
    	obrazek.texture=preload('res://obrazky/game_over.png')
    	rozliseni=get_viewport_rect().size
    	velikostObrazku=obrazek.texture.get_size()
    	obrazek.centered=false
    	obrazek.set_scale(Vector2(rozliseni.x/velikostObrazku.x, rozliseni.y/velikostObrazku.y))
    	self.add_child(obrazek)
    	
    	var titulek=vyrob_a_pridej_napis(font_titulku)
    	titulek.text='Nejvyší skóre'
    	
    	Skore.nacti_nejvysi_skore()
    	# nejdřiv kouknem jestli se bude vyplňovat nový skóre do tabulky a jestli jako jo
    	# tak umístíme na scénu prvky pro vyplnění ména hráče
    	if Skore.ma_se_skore_pridat():
    		novy_zaznam()
    	else:
    		# jinak ukážem tabulku s nejvyšíma skórema
    		tabulka_nejvysiho_skore()
    
    # potom co bylo potvrzený méno hráče ve vyplňovadlu textu tak přidáme to
    # méno do tabulky uložíme do souboru vodstraníme gui prvek vyplňovadla a podtitulek 
    # a ukážem tabulku s highscore
    func _on_LineEdit_text_entered(text):
    	Skore.pridej_skore_do_tabulky(text)
    	Skore.uloz_nejvysi_skore()
    	podtitulek.queue_free()
    	vyplnovadlo_textu.queue_free()
    	
    	tabulka_nejvysiho_skore()
    
    #návrat do hlavního menu
    func _on_TlacitkoZpet_zmacknuto():
    	get_tree().change_scene('res://sceny/HlavniMenu.tscn')
    

    Panel.gd

    extends Control
    
    
    # jako počet životů budem používat texturu s obrázkem pacmanovy čokoládový tvářičky 
    var textura_hlavy=null
    # do pole 'hlavy' budem nastrkávat sprity s vobrázkem pacmanovy hlavy každá bude 
    # reprezentovat jeden život
    var hlavy=[]
    
    # pozadí panelu
    # je to jakoby jenom takovej černej obdélníček
    var pozadi=null
    
    # nápisy který řikaj počet bodů a jakej je právě level
    var skore_napis=null
    var level_napis=null
    
    func _ready():
    	pozadi=ColorRect.new()
    	pozadi.rect_size.x=21*64
    	pozadi.rect_size.y=64
    	pozadi.color=Color(0,0,0,1)
    	self.add_child(pozadi)
    	
    	#načtem *.ttf font
    	var dynamic_font = DynamicFont.new()
    	dynamic_font.font_data = load('res://fonty/font.ttf')
    	dynamic_font.size = 32
    	
    	# a vyrobíme a přidáme ukazatele skóre a jakej je level
    	skore_napis=Label.new()
    	skore_napis.set_size(Vector2(640,64))
    	skore_napis.set('custom_fonts/font', dynamic_font)
    	skore_napis.add_color_override('font_color', Color(1,0,0,1))
    	pozadi.add_child(skore_napis)
    	
    	level_napis=Label.new()
    	level_napis.set_size(Vector2(640,64))
    	level_napis.set('custom_fonts/font', dynamic_font)
    	level_napis.add_color_override('font_color', Color(1,0,0,1))
    	level_napis.set_position(Vector2(640,0))
    	pozadi.add_child(level_napis)
    	
    	# z atlasu si načteme podobrázek s obličejčkem pacmana
    	var atlas=preload('res://obrazky/hrac.png')
    	textura_hlavy=AtlasTexture.new()
    	textura_hlavy.atlas=atlas
    	textura_hlavy.region=Rect2(Vector2(0,0),Vector2(64,64))
    
    	# mužem nastavit nějaký výchozí hodnoty
    	nastav_skore(0)
    	nastav_level(1)
    	 
    func nastav_level(hodnota):
    	level_napis.text='Level: '+str(hodnota)
    	
    func nastav_skore(hodnota):
    	skore_napis.text='Skóre: '+str(hodnota)
    	
    # přidání života je vygenerování novýho spritu s vobrázkem hlavy a umístění ji na panel
    # vodebrání ji zase bude ničit
    func pridej_zivot():
    	var hlava=Sprite.new()
    	hlava.texture=textura_hlavy
    	hlava.position.y=32
    	hlava.position.x=(21-hlavy.size())*64-32
    	hlavy.append(hlava)
    	add_child(hlava)
    	
    func odeber_zivot():
    	#odstraníme poslední prvek z pole i ze stromu uzlů
    	remove_child(hlavy.pop_back())
    

    Pozar.gd

    extends Node2D
    
    
    
    var efekt=null
    var casovac=null
    
    var doba_trvani=0
    
    func nastav(pozice,doba_trvani):
    	self.position=pozice
    	self.doba_trvani=doba_trvani
    
    func _ready():
    	
    
    	#vyrobíme si materiál particle efektu
    	var material=ParticlesMaterial.new()
    	
    	# budem je dělat po povrchu čtverečku o hraně 32 pixelů
    	material.emission_shape=ParticlesMaterial.EMISSION_SHAPE_BOX
    	material.emission_box_extents=Vector3(32,32,0)
    	
    	# a posílat nahoru
    	# gravitace směrem dolu už je tam zapnutá defaultně
    	material.direction=Vector3(0,-1,0)
    	material.initial_velocity=100
    	material.scale=2
    	
    	# různý ty random jsou vždycky v rosahu od nuly do jedný
    	# třeba tady to jako u každýho particlu to vybere náhodný zvětčení
    	material.scale_random=0.5
    	# vždycky se náhodně u každýho particlu vybere hodnota od scale_random až k jedný
    	# a tim se vynásobí maximální velikost v tom atributu .scale
    	# vostatní něco_random fungujou stejně
    	
    	#nastavíme barevnej přechod barvy jednotlivejch částic v průběhu jejich živůtků
    	# z textury s namalovaným gradientem
    	material.color_ramp=preload('res://obrazky/gradient.png')
    	
    	efekt=Particles2D.new()
    	efekt.amount=32
    	efekt.process_material=material
    	#particle efekty v godotu boužel neuměj pracovat s AtlasTexture takže tam mužem
    	# strčit akorát tak obyč vobrázek
    	efekt.texture=preload('res://obrazky/castice.png')
    	
    	self.add_child(efekt)
    	
    	
    	self.casovac=Timer.new()
    	self.casovac.one_shot=true
    	self.add_child(casovac)
    	self.casovac.connect('timeout',self,'_on_casovac_skoncil')
    	self.casovac.start(doba_trvani)
    
    # efekt budeme vypínat jakoby nadvakrát
    # godot nemá v particle systemu něco třeba nějakej signál kterým bysme nějak jednoduše
    # zistili jestli jako ještě máme na scéně nějaký částice
    # proto nejdřiv vypneme vyrábění novejch částic počkáme dobu jejich života nóó a
    # pak víme že už žádný nežijou a mužem efekt odstranit :O ;D
    func _on_casovac_skoncil():
    	if efekt.emitting:
    		efekt.emitting=false
    		casovac.start(1)
    	else:
    		self.queue_free()
    
    # Called every frame. 'delta' is the elapsed time since the previous frame.
    #func _process(delta):
    #	pass
    

    Skore.gd

    extends Node
    
    # něco jako globální statická proměná do který budem vodevšat přidávat
    var skore=0
    
    # proměná co bude držet tabulku nejvyšího skóre
    # bude to jakoby pole o deseti záznamech noa každej ten záznam bude pole o dvou prvcích
    # záznam se bude zkládat z ména hráče a se skóre  
    var tabulka_nejvysiho_skore=[]
    
    #výchozí tabulka nejviších skóre. pokud neexistuje soubor s highscore tak ho vytvoříme
    # s timdletim vobsahem
    const VYCHOZI_TABULKA=[
    			['Martin, looter king',99999],
    			['Floyd',50000],
    			['Chauvinovo koleno',25000],
    			['Barack Hussein Obama',10000],
    			['Černoušek Bubu',7500],
    			['David Černej',5000],
    			['Kunta Kynte',2500],
    			['Zemanputinslut',1500],
    			['Černej pasažér',100],
    			['Ty!!!! ;D ;D',1]
    			]
    
    # pod linuxem toje ~/.local/share/godot/skore.txt
    # ale liší se na různejch platformách. proto tam maj tamto user:// který to jako 
    # řeší za nás ;D
    const CESTA_K_SOUBORU='user://skore.txt'
    
    func uloz_nejvysi_skore():
    	var soubor = File.new()
    	soubor.open(CESTA_K_SOUBORU, File.WRITE)
    	for zaznam in tabulka_nejvysiho_skore:
    		soubor.store_line(zaznam[0])
    		soubor.store_line(str(zaznam[1]))
    	soubor.close()
    
    # načtem *.txt soubor s highscore
    # pokud neexistuje použijem výchozí hodnoty z 'VYCHZI_TABULKA'
    func nacti_nejvysi_skore():
    	tabulka_nejvysiho_skore=[]
    	var soubor = File.new()
    	if soubor.file_exists(CESTA_K_SOUBORU):
    		soubor.open(CESTA_K_SOUBORU, File.READ)
    		for i in range(10):
    			var zaznam=[soubor.get_line(),int(soubor.get_line())]
    			tabulka_nejvysiho_skore.append(zaznam)
    		soubor.close()
    		print(tabulka_nejvysiho_skore)
    	else:
    		#pokud jako soubor neexistuje načtem výchozí danou tabulku skóre
    		tabulka_nejvysiho_skore=VYCHOZI_TABULKA
    		
    #funkce co zistí jestli jako má cenu skóre zapisovat do tabulky
    # kouknem jestli je skóre vyší než poslední záznam
    func ma_se_skore_pridat():
    	return tabulka_nejvysiho_skore[-1][1]<skore
    	
    func pridej_skore_do_tabulky(meno):
    	
    	var posunovany=null
    	var novy_zaznam=[meno,skore]
    	
    	#budem postupovat vodzhora tabulkou a až narazíme na záznam s menčím skórem tak ho nahradíme
    	# a původní i se zbytkem tabulky postrčíme o pozici dolu
    	for i in range(10):
    		var zaznam=tabulka_nejvysiho_skore[i]
    		# pokud neposouváme tabulku hledáááme.....
    		if posunovany == null:
    			if skore>zaznam[1]:
    				posunovany=tabulka_nejvysiho_skore[i]
    				tabulka_nejvysiho_skore[i]=novy_zaznam
    				
    		#posuneme zbytek tabulky dolu a poslední záznam 'zahodíme'
    		else:
    			var pomocna=tabulka_nejvysiho_skore[i]
    			tabulka_nejvysiho_skore[i]=posunovany
    			posunovany=pomocna
    

    ZacatekKolaText.gd

    extends Node2D
    
    # tohle je takový to logo co se zobrazuje před začátkem kola hry
    # v pacmanoj má vietnamec nápis 'ready' já použila znova to logo z hlavního menu
    
    # jakmile tenhleten voběkt vstoupí do stromečku scény tak na chvilku pauzne hru zahraje
    # znělka a logo spadne z vobrazovky a hra se zase zapne 
    
    var zvukVyhra = null
    var obrazek = null
    
    func _ready():
    	
    	# strčíme doprostředka vobrazovky
    	self.position=get_viewport_rect().size / 2
    	
    	# načtem a zahrajem znělku
    	zvukVyhra=AudioStreamPlayer.new()
    	zvukVyhra.stream=load('res://zvuky/vyhra.wav')
    	# budem chytat signal dohrání znělky
    	zvukVyhra.connect('finished',self,'_on_znelka_dohrala')
    	self.add_child(zvukVyhra)
    	zvukVyhra.play()
    	
    	# přidáme vobrázek loga
    	obrazek=Sprite.new()
    	obrazek.texture=preload('res://obrazky/pacman_logo.png')
    	self.add_child(obrazek)
    	
    	# noa pauznem hru
    	# potřebujem pauznout všecko nóó ale taky potřebujem
    	# aby se nám ta hra taky nějak vopauzla protože pauznutý nody prostě nic nedělaj 
    	# timery signály _process nic z toho nejdede :O :O
    	# naštstí uzlům mužeme nastavovat atribut pasue_mode a mužem jim na pauzu udělat vyjímku
    	self.pause_mode = Node.PAUSE_MODE_PROCESS
    	
    	# pause mode u tohodle voběktu předělanej a mužem pauznout celej stromeček scény
    	self.get_tree().paused = true
    	
    # metoda co se zavolá až znělka jakoby dohraje
    func _on_znelka_dohrala():
    	# vodpauzujem celej strom
    	self.get_tree().paused = false
    	
    	# uděláme si tween na schození toho loga z vobrazovky
    	var tween_spadnuti=Tween.new()
    	self.add_child(tween_spadnuti)
    	
    	tween_spadnuti.connect('tween_completed',self,'_on_tween_dojel')
    	# tween použujem na vobrázek budem měnit jeho pozici na pozici vo hodně moc víc dole během sekundy
    	tween_spadnuti.interpolate_property ( obrazek, 'position', obrazek.position, obrazek.position+ Vector2(0,2048), 1, Tween.TRANS_LINEAR, Tween.EASE_IN)
    	tween_spadnuti.start()
    
    # tween dojel všecko hotový už mužem oběkt akorát tak zničit a zahodit :D ;D
    func _on_tween_dojel(obekt, klic):
    	self.queue_free()
    

    Co by se jako mělo udělat

    a co se mi už dělat jakože nechtělo :O :D ;D ;D nóóó asi by se měl udělat nějakej spravedlivější system spawnovaní těch bonusů by je jako nešlo farmit. Hráč muže snadno sežrat všecky duchy a pak se zdržovat u startu a čekat na bonusy. Samo žeto je pitoma normální člověk by si jako našel ten texťák a přepsal v něm ručně highscore jeto obyč plain text :O ;D

    Muzika se seká při přepínání ze scénky hlavního menu do highscore a do credits. Hudbu by měl asi pouštět nějakej nadřízenej uzel, asi byto jako šlo udělat podobně jako s tim skore.gd a mit to jakoby hozený bokem mimo hlavní strom scény.

    Viewport je mnóóóóhem vyší než širší. Si to skoro jako řiká o udělání podpory dotykový vobrazovkya export na mobílky :O ;D

    Noa samozdřejmě teďko společně najdem děsně moc bugů protože já sama to hrála asi jenom deset minut :D

    co si jako vo tom všem myslim

    Měla sem tam slušnej zásek při používání funkce 'is_instance_valid' protože mi někdy zničenej uzel vracel true a referenci na uplně náhodnej jinej uzel ale to maj bug prostě voni a věděj vo něm nejmíň už jako rok. Vdůsledku toho sito vobčas myslí že zničenej uzel eště existuje nebo misto uzlu kterej chcete zničit zničíte uplně nějakej jinej náhodnej. A jako vůle tohleto vopravit neni veliká prej si jako máme počkat na verzi 4.0 kde to jako bude celý přepracovaný :O :O :/ :/

    Godot umí jednoduše exportovat do různejch formátů nejenom do linuxový binárky. Umí třeba udělat androidí *.apk nebo html webovou stránku. První co mě napadlo udělat byla ta html stránka jenže se ukázalo že s tou hrou měl každej kdo ji zkoušel hrát nějaký jiný problémky. Ve firefoxu bylo takový divně malý fps, v chromu zase mizerně fungovalo chytání eventu mačkání šipek na klávesnici prostě si pacman vobčas jel kam chtěl. a třeba v konqeroru kterej je i jinak uplně nanic vubec nejely particle efekty požárů :O :O :'( :'(

    Pitomí taky je že ty vyexportovaný věci sou děsně veliký voproti tomu kdybyste to dělali přímo v nějakým tom androidím kotlin/javě nebo webově html/js. i velký čuně byto udělalo velký maximálně pár mega tu hru ale z godotu při exportu vypadne *.apk a webová stránka přes dvacet mega velký :O :O

    Godot má nějaký svý mouchy ale používat se jako dá a myslim si žeby se něco dělanýho v godotu líbilo otulovejm prvnáčkům mililililililililililililililióóóóóóóóóóóóóóónkrát víc než latex :D :D ;D ;D

           

    Hodnocení: 89 %

            špatnédobré        

    Anketa

    co si jako vo tom všem myslíte vo tom s těma černochama v usa??????????????????
     (33 %)
     (50 %)
     (14 %)
     (16 %)
     (8 %)
     (2 %)
     (12 %)
     (50 %)
     (6 %)
     (20 %)
    Celkem 86 hlasů

    Obrázky

    pacman je děsně rasistická hra, obrázek 1 pacman je děsně rasistická hra, obrázek 2 pacman je děsně rasistická hra, obrázek 3 pacman je děsně rasistická hra, obrázek 4 pacman je děsně rasistická hra, obrázek 5 pacman je děsně rasistická hra, obrázek 6 pacman je děsně rasistická hra, obrázek 7 pacman je děsně rasistická hra, obrázek 8 pacman je děsně rasistická hra, obrázek 9 pacman je děsně rasistická hra, obrázek 10

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    vencour avatar 24.6.2020 14:07 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Tak jestli nám za tohle AbcL nezavřou, tak máme v ČR a EU svobodu projevu. Za mne +1.
    Už za V+W se proti ideologiím válčilo vtipem.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    24.6.2020 18:20 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Jo, proto jim to divadlo zavřeli a náckové je měli na seznamu hned za Čapkem.
    vencour avatar 25.6.2020 08:41 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Ono takové Proti větru platí i dnes ...
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    26.6.2020 19:34 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    No, spíš řekni co už neplatí :)

    https://www.youtube.com/watch?v=sPzfEgQPcwo
    vencour avatar 26.6.2020 19:46 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Sakra. Kolik těch narcisů vlastně kolem máme. Děs běs.
    Co koukam, v lednu Kauza Peroutka a Hitler stále pokračovala.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    24.6.2020 19:56 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Ne, v nasi zemi opravdu svoboda projevu bohuzel neni. Zkuste si propagovat nacismus a treba zpochybnovat holocaust. V ramci svobody projevu na to mame paragrafy v trestnim zakoniku. :-D Ne, ze bych citil potrebu tyto paragrafy porusovat, naopak, ale svoboda projevu opravdu vypada jinak.
    lucorp avatar 25.6.2020 08:09 lucorp | skóre: 3 | blog: Konverzia stavbára na ajťáka | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Ale sloboda prejavu tu predsa je. Horsie je to so slobodou po prejave.
    "Vyčíslovať straty na predajoch za pirátske kópie je ako vyčíslovať o koľko deti prichádzame masturbáciou..."
    25.6.2020 10:45 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Zkuste si propagovat nacismus a treba zpochybnovat holocaust.
    Chapu tu moznou principialni namitku (o principy ti ale stejne beztak dvakrat nejde), ale nevidim zadny prakticky argument. K cemu ti je mit moznost zpochybnovat holokaust, jak to prakticky zvysi tvoji svobodu?
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    25.6.2020 22:01 Normální Čech
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    A co říkáš na Davkolovo popírání zločinů komunismu ve vedlejší diskusi? K čemu je to dobré? Jak to zvyšuje tvoji svobodu?
    26.6.2020 09:24 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Popiram, ze je popira.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    Bystroushaak avatar 27.6.2020 00:53 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Myslíš že přirovnávání člověka co napsal knihu o zločinech sovětského svazu (Gulagy), které sám na vlastní kůži zažil, ke Karlovi Mayovi, který si vymýšlel westerny, není popírání?
    Fluttershy, yay! avatar 27.6.2020 01:09 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Ani jedno není historická práce, tak jako data nejsou množné číslo anekdoty.

    Můžeme se koneckonců podívat na odstrašující případ Věry Sosnarové – a konfrontaci právě s historickou prací.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Bystroushaak avatar 27.6.2020 01:48 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Jako kdyby sis vymyslel kritérium, že tě zajímají jen historické práce a nic jiného už před tím, než jsi narazil na díla, která se ti nehodí, tak bych to byl schopný respektovat. Takhle nejsem.

    Mimochodem, to že to není historická práce naprosto není žádný argument. Je to očité svědectví od někoho, kdo to sám zažil. A jak už jsem psal, není to jediné svědectví, je jich bohužel víc. Například kresby bývalého dozorce jsou záživné.
    Fluttershy, yay! avatar 27.6.2020 02:12 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Takže jsme se posunuli k umělecké kresbě.
    Readers may wonder whether Baldaev's illustrations are accurate documents of atrocities at all, or were intended as anti-Soviet polemic. The answer is both: Baldaev depicts the Bolshevik coup of 1917 as a national tragedy following which "the peoples of Russia recalled life under the tsar as a lost paradise". He describes the Bolsheviks' antireligious militancy as the sole impetus for the moral collapse he encountered. Yet while his analysis of the Soviet disaster rests upon simplistic nostalgia for a golden age of church and monarchy, the editors of this book have convincingly corroborated many of his representations with parallel accounts from the canon of Russian Gulag literature.
    Drawings from the Gulag by Danzig Baldaev – review

    O tom to je – lidé mají různá zkreslení, jež má rigorózní proces nakládání s informacemi zohlednit či odstínit. Jsou to historické práce, co se zabývá prameny a jejich interpretací.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Bystroushaak avatar 27.6.2020 02:33 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Bohužel, z tvojí strany jsme se nijak neposunuli. Nadefinoval sis pro tě nezajímají ani popisy, ani ilustrace, ani očitá svědectví. Zajímá tě jen co se ti hodí do krámu, což je pro účely další diskuze absolutně nezajímavé.

    Doufám že JS1 tohle stačilo jako demonstrace.
    Fluttershy, yay! avatar 27.6.2020 11:42 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Zkus aplikovat abstraktní myšlení!

    Nepředkládám tvrzení o tom, jak (ne)vypadaly tábory (což je obecnější termín z politické filosofie) v Sovětském svazu, nýbrž se zaobírám tím, jak to opravdu zjistit. IOWs i kdyby si Solženicyn své dílo vymyslel jako Sosnarová, přesto třeba byly příslušné tábory úplně strašné. Pak se otevírá jiná diskuze, jak se z toho poučit, což vede na otázky, co je za tábory (různá vězení, detenční střediska aj.) ve světě dnes, co z toho můžeme ovlivnit a jak.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    27.6.2020 12:09 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Pak se otevírá jiná diskuze, jak se z toho poučit, což vede na otázky, co je za tábory (různá vězení, detenční střediska aj.) ve světě dnes, co z toho můžeme ovlivnit a jak.
    Coz je skvela poznamka, protoze velice chytri lide se takto spalili. Co se treba casto vycita Chomskemu, jeho puvodni postoj ke Khmer Rouge, kde byl pomerne skepticky ke zpravam o genocide (na zaklade jinych zkusenosti s americkou propagandou). Na druhou stranu, je taky nevhodne podporovat treba invazi na zaklade falesnych dojmu.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    Fluttershy, yay! avatar 27.6.2020 12:13 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Co se treba casto vycita Chomskemu, jeho puvodni postoj ke Khmer Rouge, kde byl pomerne skepticky ke zpravam o genocide (na zaklade jinych zkusenosti s americkou propagandou).
    Nebo Parenti a Balkán.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    27.6.2020 20:06 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    To bych mu zrovna nevyčítal, na základě dlouholetých zkušeností s americkou propagandou preventivně nevěřím vůbec ničemu co tvrdí, dokud se o tom nepřesvědčím z minimálně jednoho dalšího zdroje, nejlépe nepřátelského.

    A než někdo bude mít blbé poznámky, tak zrovna říkám že u ruské propagandy to mám stejné.
    Fluttershy, yay! avatar 26.7.2020 18:35 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Pokud se vrátíme k původní tezi, zrovna se to propírá v médiích.
    Mnoho nedorozumění a konfliktů plyne z toho, že historik má na danou věc jiný pohled, chcete-li nestrannější, méně zatížený zkušeností a více infikovaný metodologickými debatami uvnitř historiografie. Historik je více citlivý na různorodost zkušenosti. Zatímco pamětník má vrozenou tendenci zobecňovat svoji zkušenost na celou společnost jako celek.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    vencour avatar 26.7.2020 21:43 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Já zase našel nádhernou ... tezi ...
    Tolerance ke komunismu má kořeny za WW2 a mohutném propagandistickém úsilí Spojenců jak vylepšit obraz komunismu a SSSR
    v diskusi na téma Dva socialismy/Palba.cz - takže zkuste pak zkousnout to, zda je svět bi nebo kolika polární ... když někdo, kdo by měl být přítel, říká, že nepřítel není tak hrozný nepřítel.

    Abeb: Chcete nestrannost? Hrabejte se v tom ... ještě hloubějš.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    27.7.2020 09:33 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Ano, probira. Ja jsem dosel k zaveru, ze by melo byt v zajmu tech pametniku, aby svoje pameti pokud mozno podavali bez emoci (ale samozrejme chapu, ze lidsky je to tezke) a dalsich manipulaci. Protoze kdo v dlouhodobem horizontu vyhraje v tom sporu? Historici, samozrejme. A vypovedi, ktere budou evidentne zaujate, budou tak cele posuzovat, i kdyby na nich byla cast pravdy.

    Je to takova pomylenost nekterych starsich lidi, ze manipulaci historie (az k jeji ideologizaci) nejak ochrani svoje potomky pred stejnymi chybami. Jenze jejich potomci budou nejspis uznavat trochu jinou kulturu, v ktere bude popsana ideologie nejspis zcela zavadejici.

    Je to hezky videt treba na Cesich, co se snazi budouci generace Cechu "ochranit pred islamem". Ale pokud by k te "kulturni invazi" skutecne melo dojit, pravdepodobne - jako v jinych evropskych zemich - se nasi potomci z velke casti stanou tolerantni vuci muslimum (a prestanou ten problem resit a najdou si treba zase jineho nepritele).
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    Fluttershy, yay! avatar 27.7.2020 09:46 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Mohlo by se zdát, že v situaci, kdy bude historie dávnější, bude pro historika jednodušší ji uchopit. Ale v kontextu toho, co tvrdíte, se naopak zdá, že pro reflexi je vhodnější, když je ještě historie živá. Co je tedy pro reflexi blízkého historického období vhodnější?

    Polemizoval bych s vaším výchozím předpokladem. Myslím, že ta nedávná historie, kde existuje ještě velká skupina pamětníků, je něčím specifická, ale ne natolik, aby to změnilo parametry historické diskuse. Podívejte se na polemiku kolem Mariánského sloupu. To se týká události z poloviny 17. století. Existuje něco jako paměť konkrétních živých lidí. Ale také existuje něco jako kolektivní paměť, která je mezigenerační. I část současné generace se pak identifikuje s narativem 19. století, že Češi jsou evangelíci a že bojovali proti Habsburkům a proti katolicismu. To je také identifikace, která je často netolerantní. A to platí i pro druhou stranu.

    Na obou stranách jsou pak lidé, kteří nejsou schopni se o tom bavit s odstupem. A je jasné, že je to věc identity. Zda bude Mariánský sloup stát nebo ne, je otázka identity. Je zde nějaká kolektivní paměť, oni jsou posledním článkem v předávání kolektivního narativu a identifikují se s ním. Těchto lidí se to dotýká osobně i přesto, že v té době vůbec nežili. A dokonce se to ani nemuselo dotýkat jejich předků. Rozdíl v odstupu mezi historií a historikem tedy není tak velký, jak jste naznačoval.

    A proto se někdy těmto diskusím říká politika paměti. Paměť není něco apolitického, co by bylo vzdáleno naší politické přítomnosti a jejich politických zápasů. Naopak. Paměť se často dostává do střetu politických zápasů. A toto je ten případ.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    2.8.2020 10:05 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    A proto se někdy těmto diskusím říká politika paměti. Paměť není něco apolitického, co by bylo vzdáleno naší politické přítomnosti a jejich politických zápasů. Naopak. Paměť se často dostává do střetu politických zápasů. A toto je ten případ.
    Nevim, me prijde jako jednodussi vysvetleni, ze lide, kterym na te neosobni pameti zalezi si proste zjednodusuji vyklad historie a pouceni z ni. Jako to dela treba Radovan vedle.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    2.8.2020 09:29 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Kolektivní paměť, historická paměť, ale některé věci jsou vždycky stejné. A s těmi muslimy už tady v okolí nějaké zkušenosti máme, a vlastně je mají všude okolo: https://www.csfd.cz/film/29329-majster-kat/prehled/ ;-)
    27.6.2020 12:20 Normální Čech
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Z vedlejší diskuse:
    Člověk by ale měl mít právo diskutovat třeba o inteligenci jednotlivých ras/národů/etnik bez rizika „nepříjemností“ a obávám se, že tato doba už se chýlí ke konci (jak jsem se nedávno přesvědčil v jedné diskuzi).

    Proč?

    Proč o tom vůbec někteří chtějí diskutovat? Není to třeba proto, že ve skutečnosti nechtějí diskutovat, nýbrž využít diskuzního prostoru k propagaci své agendy – typicky spojené s eugenikou?

    Nad některými otázkami bys tedy chtěl kriticky uvažovat a nad jinými ne?

    Obrázek ať si udělá každý sám. Já z toho vyvozuji to, že diskutovat s lidmi jako ty nemá smysl. Pro tebe je kritérium jen to, jestli se ti to hodí do krámu nebo ne. U jiných se pokoušíš o deplatforming a u sebe naopak používáš AbcLinuxu jako platformu pro šíření své zvrácené ideologie. Kdybych byl Odin, tak ještě dodám, že je mi líto tvých rodičů.

    Fluttershy, yay! avatar 27.6.2020 13:31 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Obecná lidská vlastnost je, že jedinec první myšlenku přijme a až dodatečně si ji odůvodňuje – selektivně. Což často až zas tak moc nevadí, ale někdy to vadí hodně, a proto se vyvinuly mechanismy, procesy k omezení tohoto jevu. Není žádoucí vyvíjet tak léčbu… nebo organizovat společnost.

    Je to jako tabuizace. Když „normální Čech“ vznese určitá témata u rodinné večeře, dost možná dostane akorát pár facek. Ve společnosti má takový vzorec chování svou funkci. To neznamená, že to je univerzálně užitečný přístup – není. Nicméně tato témata lze vznést v jiném prostředí než např. právě rodinná večeře a analyzovat je specifickými nástroji. Jako je praktický rozdíl mezi „hádkou“ a „produktivní hádkou“.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    29.6.2020 19:22 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Hele, a smi se diskutovat o tom, o kterych vecech se nebude diskutovat?

    Tvoje vysvetleni je trapny. Asi tak jako kdyz maminka rika diteti, ze "To tak proste bude." Molacek mel v Denniku N na tohle takovej uprimnejsi komentar ve stylu, ze o nekterychj vecech se nediskutuje, protoze elity rozhodly, ze se o nich diskutovat nebude. Jen je teda blby, ze nejak neozrejmnil, jestli do elit patris trebas ty, nebo normalni cech, nebo redakce Denniku N.
    29.6.2020 21:39 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Hele, a smi se diskutovat o tom, o kterych vecech se nebude diskutovat?
    Smi. Akorat je otazka, jestli to ma smysl provozovat s nevzdelanci.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    29.6.2020 21:45 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Tak kdyz te pak zaroven mezi vzdelance radi to, ze o nekterych tematech nediskutujes... ;)
    30.6.2020 04:47 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    O tom to neni. Ja jsem to driv taky nechapal, jako ty, ale.. Je to spis prakticke, nema smysl vest diskusi s nekym, kdo proste nema co do te diskuse dodat. Neil deGrasse Tyson to asi popsal nejlip.

    Ja jsem mel treba kolikrat "diskusi" s lidmi, co neveri na globalni oteplovani. Ale uprimne, z moji strany to nebyla diskuse, ale spis soukrome vzdelavani. Nelze mit seriozni diskusi na toto tema, pokud nekdo ani nechape zaklady te mainstreamove teorie.

    Chapu, ze to pusobi elitarsky, ale neni. Pokud chces mit seriozni odbornou diskusi, a jsi outsider, musis nejak prokazat, ze sis udelal domaci ukol a znas aspon zaklady toho oboru, v kterem chces diskutovat. Bez toho to nejde.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    30.6.2020 13:22 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Ten pristup je pragmatickej a elitarskej (Ostatne v tom videu, "proc by se nekdo, kdo je schopen cestovat takovou vzdalenost, bavil s nekym kdo je 3 palce nad globusem" nebo prokazani nejake konformity splnenim ukolu (zalezi teda jak ukol nastavis)). Na druhou stranu se bez nejake "axiomatizce" v diskuzi tezko nekam posunes.

    Ja si jen myslim, ze na celospolecneska temata tenhle pristup pak moc neskaluje. Navic puvodne to byla tabuizace, coz znamena i nejake aktivni potlacovani. Vysledkem pak nemusi byt nejaky posun v diskuzi, ale spis jen "sdilejte nez to samzou".
    30.6.2020 15:14 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Neni elitarsky, protoze mluvime o odborne diskusi. Nikoli o tom, co bychom chteli.

    Dejme tomu, ze chci od architekta, aby mi postavil dum, a sam nejsem odbornik. Muzu se s nim bavit o tom, co bych asi chtel. Tezko ale o tom, jestli je lepsi (za predpokladu toho co bych chtel) zvolit ten ci onen material nebo tu ci onu konstrukci.

    Elitarske by bylo, nechat si od nej vnutit mi to, co si on mysli, ze bych mel chtit, misto toho, co skutecne chci; tak by to byt nemelo.

    Diskuse o statistickych biologickych rozdilech mezi lidmi je odbornou otazkou. Ma smysl mezi odborniky. Urcite jsou nejake jeji politicke ekvivalenty, a tam pak diskusi mit muzeme.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    30.6.2020 16:57 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    To co popisujes je ale presne elitarstvi. Nektere rozhodovani by se melo nechat jen na elitech. Elitach na zaklade odbornosti. Jen v pripade architektu to nebudi tolik rozruchu (pokd zrovna architekt neni kamaradem VH) jako v pripade biologickych rozdilu.
    30.6.2020 21:26 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Ale jinak je mi to v podstate jedno, jestli se to nazyva elitarstvim nebo ne. Spis jsem chtel poukazat na to, ze konsensus, ze o necem se nediskutuje by mel byt v sirsi skupine, nez jen mezi temi, kteri o tematu uz diskutovali. Jinak to v dlouhodobem horizontu IMHO nic neresi.
    30.6.2020 22:59 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Nektere rozhodovani by se melo nechat jen na elitech.
    To ale neni co tvrdim. Rikam, ze na odbornicich by se mela nechat odborna otazka (zpusob), nikoli otazka hodnot (cil). Zpusob bez cile nedava smysl.

    Je to trochu jako modus ponens. Odbornici dodaji zpusob dosazeni A->B, ty (nebo kdokoli jiny) doda cil A, a spoji se to v rozhodnuti B.
    Spis jsem chtel poukazat na to, ze konsensus, ze o necem se nediskutuje by mel byt v sirsi skupine, nez jen mezi temi, kteri o tematu uz diskutovali.
    Kazdy, i ty, ma moznost se stat prislusnikem te skupiny. Staci prokazat, ze to tema dostatecne znas. To snad neni tak hrozny pozadavek.

    Koneckoncu, neni svobodou tech odborniku take si vybrat, s kym budou tu odbornou diskusi vest?
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    27.6.2020 07:35 Sudicka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Proc tolik fuzzy. Proste nam binarne rekni tvou odpoved na otazku:

    Pachali komunisti zlociny proti lidskosti, popirali lidska prava a vysledkem byli miliony mrtvych ?

    a) ano

    b) ne
    27.6.2020 07:54 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Proc tolik fuzzy. Proste nam binarne rekni tvou odpoved na otazku:

    Pachaly USA zlociny proti lidskosti, popiraly lidska prava a vysledkem byli miliony mrtvych ?

    a) ano

    b) ne
    Odpověď zní v obou případech "ano". Svět totiž není černobílý.
    27.6.2020 17:11 Ahava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Samozrejme, že JE čiernobiely. Buď si na Božej strane alebo nie. Buď činíš vôľu Otca nebeského alebo nie. Pozícia komunistov je snáď jasná, keďže sú proti Bohu, ba niektorí dokonca zámerne klamú ľudí a tvrdia, že Boh neexistuje! Hlavne v Česku je ich plno, prečo s tými zatratencami nič nerobíte ?
    vencour avatar 27.6.2020 17:18 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Dokonce Koukolík tvrdí, že katolíci můžou i za Rwandskou katastrofu a těch milión mrtvých, protože byli proti antikoncepci, i když viděli populační explozi a omezené zdroje. A jak vidím, tak i z toho důvodu za to můžou, PROTOŽE je svět černobílý.
    Děkuju za nahrávku na smeč. A taky kdybyste chtěl dělat nevěřícího Tomáše.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    27.6.2020 19:33 Ahava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Aký smeč? Ja hovorím o Božej strane a ty tu miešaš rwandských katolíkov s krvou na rukách. Presne to robia českí satanisti, prekrúcajú a vytrhujú z kontextu. A čo im to je platné keď sú proti Bohu ? Nič, pretože buď žiješ správne alebo nie. Takže rieš najprv svoj biedny život, vráť sa k Bohu a potom rieš Rwandu.
    vencour avatar 27.6.2020 19:36 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    A je církev jedna nebo ne? Oni jsou různí katolíci? Ne jen jedni?
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    27.6.2020 20:13 Ahava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Církev, nábiženstvo a Boh sú tri rozdielne veci. Ja vám tu celý čas apelujem, že musíte byť na Božej strane, ináč ste proti. Uznávam, že ateisti sú v rámci svojej zadubenosti menej inteligentní a možno to nedokážu rozlíšiť a tak tu oponujú rozličnými cirkvami. Tak v IT hantýrke je to asi tak, že církev je Ubuntu, náboženstvo Posix, Boh CPU a inštrukčná sada zbory anjelské :-)
    27.6.2020 20:27 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    A to já mám Bohů hned celý Pantheón. L.B.T., R.M.S., E.S.R., D.B.K., D.M.R. ...
    Programe náš, jenž jsi v paměti, pozdraveno buď jméno tvé, příjď operační systém tvůj, buď vůle příkazů tvých jakož na tiskárně tak i na monitoru. Data naše vezdejší dej nám dnes a odpusť nám naše vstupní i výstupní chyby, jakož i my odpouštíme viníkům s vadnými logickými obvody. Neuveď nás ve zklamání a zbav nás napěťových rázů, neboť tvůj jest algoritmus i aplikace i řešení zacyklené na věky věkův. Exit.
    27.6.2020 21:38 Ahava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Sú to všetko falzifikáty. Navyše RMS je sexistické prasa, ateista a satanista čo klame množstvo ľudí tým, že prekrúca a po svojom definuje čo je sloboda. Sloboda je jediná - byť po boku Boha. Akákoľvek iná definícia je prekrúcanie - satanizmus.
    28.6.2020 06:43 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Sloboda je jediná - byť otrokom Boha.
    Pokud o něčem přestaneš pochybovat, můžeš si být jistý že je to lež. Lžeš sám sobě.
    28.6.2020 08:27 Ahava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Vidíš ako prekrúcaš? Kľudne vylez na skalu a pochybuj o gravitácii, ale keď skočíš tak padneš na hubu bez ohľadu na to či v ňu veríš alebo nie. Byť po boku Boha je záležitosť empirická a dobrovoľná, chce rovnocenných partnerov, nie otrokov.
    28.6.2020 08:46 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Gravitace není jen jedna a není všude stejná. Pochybovat můžu o jejích příčinách a vlastnostech do alelujá.

    Pokud jsi rovnocenný partner Boha, stvoř si vlastní Vesmír. Neuděláš-li to, jsi pouhý otrok, který se před ním dobrovolně plazí.
    vencour avatar 28.6.2020 08:58 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Coožee? Bůh je prý jen jeden a kdo se mu staví rovným ten ... se nebude mít dobře.
    Já se fakt nedivim všem těm, co to Slovo boží překroutili, že jsou tak zmatení, každej si do Bible přidá, co chce, to je vlastně něco jako volební program.
    A přitom prý na začátku měla snad jen jednu stránku, že, Pozemšťane?
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    vencour avatar 27.6.2020 20:46 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Kecy. Pusť si Dogma a jestli se nezblázníš, tak teprve pak přijď diskutovat, fanatiku. Bůh že nedělá chyby? Katolická církev že je neomylná? Biskupové že nedělaj prasárny a navíc je Církev svatá omlouvá?
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    27.6.2020 21:09 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Viděl jsi Klér?
    vencour avatar 27.6.2020 21:11 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Ještě ne, je to nutné, musím být ještě více znechucen?
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    28.6.2020 06:41 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Znechucen je slabé slovo. Tohle je něco jako návštěva Osvětimi. A s výjimkou jediné scény je celý film podle skutečnosti.
    27.6.2020 21:41 Ahava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Dogma s Alanis je veľmi dobrý film. Mal by ho vidieť každý ateista či cirkevná ovečka. Je totiž postavený na chybnej premise, že Boha môžeš zavrieť do nejakej krabičky alebo potrebuje nejaké dogmy. Inteligentný divák by to mal poznať.
    28.6.2020 11:18 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Jj, je to film oblíbený mezi mladými křesťany. Alespoň já jsem se o něm tak dozvěděl.
    27.6.2020 19:42 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Komunizmus je náboženství a má svého vlastního Boha. Ostatní bozi (a že jich je) jsou pro ně zlo, což by ti nejlépe vysvětlil syn boží, v Bibli nazývaný Světlonoš - Lucifer.
    27.6.2020 20:20 Ahava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Lucifer bol Malach Adonai a nie Bene Elohim. Padol ale, opustil svoju pozíciu a nazývame ho preto satan - rozvracač. Kým sa celé ľudstvo nevráti späť k Bohu tak ostane v tomto stave a nemožno ho dovtedy brať ako svetlonosiča - Lucifera. Komunisti a iní ateisti sú defacto satanisti, lebo aktívne vystupujú voči Bohu alebo širia lži o jeho neexistencii.
    27.6.2020 20:32 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Tak to jsi v kýblu, protože Garfield je jediný Bůh a Jim Davis jeho prorok!
    27.6.2020 21:31 Ahava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Rúhanie je tiež forma nedostatku inteligencie a satanizmu. Chápem, že sa chceš baviť prípadne si myslíš že vytrolíš nejakého pánbožkára ale škodíš sebe a zároveň si berieš na triko aj to, že tvoje nesprávne názory môžu ovplyvniť iného chudáka.
    xxxs avatar 27.6.2020 21:58 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    a my pochybovaci sme tiez satanisti?
    28.6.2020 01:55 Ahava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Pochybovanie je v podstate nedostatok informácií. Príčina je:

    1. buď vonkajšia - info chýba

    2. alebo vnútorná - neviem spracovať info (nemám iq, zámerne ignorujem info, odmietam info a vsetky podobné neduhy antagonistov).

    Dvojka je satanistická - vlastným úsilím si hľadáš výhovorky prečo nebyť na Božej strane.
    28.6.2020 10:04 b022d
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    V mém světě se předkládají důkazy, proč by něco mělo existovat, jinak jsme u božstva typu "Velké špagetové monstrum". Proč nevěříš v to? Neexistují důkazy o tom, že neexistuje. Je neviditelné, nedetekovatelné a dokáže, na co si vzpomene, k tomu si libuje v chlastu a jsme mu naprosto ukradení (a jo, můžu to říct, protože mi to nemůžeš vyvrátit). Dá se dokonce "dokázat" Akvinským: To ono bylo prvohybatelem!

    Žádný nedostatek informací ve víře nehraje roli. Je to víra by definition (nemůžeš si to ověřit a odůvodnit). Kecy o nízkém IQ je trolling bez sebemenší snahy cokoliv, o čem mluvíš, podpořit důkazem.

    Všimni si, že 1 i 2 se dá říct i o víře.

    Řekni mi, jak si můžeš být jistý, že jsi na "Boží straně" ty? A co to je ta "Boží strana"? (Na to se mimochodem taky odpovídá logicky dost blbě a dostaneš se k tomu, že prostě věříš, že to tak je).
    28.6.2020 11:18 Ahava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Dôkazy sú len také barly pre menej inteligentných čo nevedia pojať fakty priamo ale musia sa k nim dopracovať malými krokmi. Navyše sú relatívne. To že niečo nevieš zmerať dnes, možno zmeráš zajtra. Fakt existuje nazávisle na tvojej schopnosti ho dokázať. Podobne to máš s pochybovaním, môžeš pochybovať aj o tom či pochybovanie má zmysel :) Takže všetky tie vaše vykrúcačky a oponovanie sú bezvýznamné a neobstoja voči realite a faktu, že svet je čiernobiely a buď si na Božej strane alebo nie si.
    xxxs avatar 28.6.2020 10:41 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    a ty mas info? nespochybnitelne. lebo ja som zatial nic take nenasiel.
    28.6.2020 11:27 Ahava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    A isto hľadáš? Nie sme rovnakí a tvoja emočná aj intelektuálna výbava je odlišná od mojej. Moja množina “info” môže byť pre teba nedostatočná alebo opačne nad tvoje schopnosti. Inými slovami, nič konkrétne ti tu zámerne nedám, je to tvoja cesta a tvoja zodpovednosť nájsť Boha.
    xxxs avatar 28.6.2020 11:49 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    takze takto:

    existuje boh? je vedomy, alebo nevedomy? je jediny svojho druhu? ako vznikol? ako vzniklo to, z coho vznikol? a pod.

    ak mas odpovede na taketo otazky, naozaj si vysoko nado mnou. lebo ja nemam a nemam ich ako ziskat. viera, pocity a domnienky mi nestacia. preto si nechavam nejake teorie ako moznosti a ratam s tym, ze budem aj kompletne mimo a nikdy sa pravdu nedozviem.

    ak tieto odpovede nemas ako tvrde data, tak ma tvoje zistenia nezaujimaju, lebo su to proste picoviny.
    28.6.2020 12:23 Ahava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Ideš na to pomerne dobre. Keď si takéto otázky dávaš je to preto, lebo povedome na nich aj vieš odpoveď. Akurát si v stave keď potrebuješ iného človeka, ktorý by ti to potvrdil či vyvrátil. Môže ale klamať, či už zámerne alebo nevedome. Zatiaľ sa dívaj na svet okolo, študuj svoje vnútro a tisícročiami overenú literatúru.
    xxxs avatar 28.6.2020 12:57 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    vacsina ludi si tymto presla. ja tiez. ty sa motkas stale v tom, ze mas mozno feeling a odkazy, zjavenia, ale stale je to menej ako racio, lebo kazda z tych "informacii" sa da spochybnit. ver si comu chces, len mi pride agitka ako zbytocna. hlavne tu.

    a co sa tyka svatych kniziek, tak podobne veci by som zvladol napisat bez problemov, aj ked nemam talent na pisanie.
    28.6.2020 13:27 Ahava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Bezdôvodne upredňostňuješ vedeckú metódu a “racionálno”. Je to len jedna z metód skúmania sveta, navyše vychádza z predpokladu, že pokus či pozorovanie musí mať pri rovnakých vstupoch rovnaké výstupy. To je len neoverená hypotéza a ukazuje svoje vážne trhliny už len napr. v kvantovke.

    Keby nás Boh stvoril ako neslobodných robotov s jednduchými dôkazmi kade tade tak by sme mu nemohli byť rovnocenní partneri, keďže by si bol tým množstvom dôkazov automaticky a neslobodne dovedený k Jeho podstate.

    Musíš mať na zreteli, že momentálne sme v padlom stave, odrezaní od duchovných zmyslov a ďaleko od nášho skutočného potenciálu. Prestaň tu plakať ako malý a začni na sebe makať, nenechaj sa zviazať “racionalnom”, lebo je to nerozumné :)
    xxxs avatar 28.6.2020 13:32 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    ta podla teba neoverena hypoteza ma jedno. reprodukovatelnost a navaznosti veci. asi to nebudem vymienat za spiritualny odvar internetoveho apostola.

    btw, neplacem.
    28.6.2020 13:35 Satanův přítel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Sám pláčeš.
    vencour avatar 28.6.2020 13:38 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Pánové, pánové, řekněme "k čemu jsou ty kulty" než k tomu, aby se lidstvo mělo líp? Už kdysi jsem psal o Nekonečném příběhu a sem se to zase hodí.
    Je náboženství víc než ideologie? Je to kult jako "každý druhý"? K čemu vůbec je, když ne k tomu, aby vojáci poslouchali toho nejvyššího a zabíjeli? Opravdu jste lepší? A dokážete být a chcete být lepší?
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    28.6.2020 19:20 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Na to není potřeba talent, náboženské texty jsou v principu velmi jednoduché: https://www.youtube.com/watch?v=PwTUS7dRxZI :-D
    xxxs avatar 28.6.2020 22:23 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    jo. ved preto som pisal, ze by som to zvladol aj bez talentu. ale s talentom to pytoni zvladli elegantnejsie.
    28.6.2020 09:39 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    A. Koukám že se objevil blázen do sbírky abclinuxu. A pro jistotu už svoje fanatické bláboly píše rovnou jako anonym.
    28.6.2020 18:45 Čankajšek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Přiznejme si, v rámci diverzity je to poměrně čerstvý vítr v zdejším dusnu. On nám aspoň chce dobře na rozdíl od Davidkol a jeho nohsledů co by z nás nejraději nadělali rudé kádry s proletářským myšlením. A ti co trčí z davu by pozavírali do gulagů na převýchovu.
    28.6.2020 19:03 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    No já nevím. Ti co netáhli s fanatikama za jeden provaz obvykle nekončili dobře.
    28.6.2020 19:17 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    "Dobře" v intencích španělské inkvizice...
    28.6.2020 21:21 Che Guevara je vrah
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Ani ne, nepropaguje žádnou organizovanou sektu. Možná je to Bůh sám !
    27.6.2020 10:22 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Jasne, proc tolik fuzzy!

    Proste nam binarne rekni, pachali kapitalisti zlociny proti lidskosti, popirali lidska prava a vysledkem byly miliony mrtvych?

    Proc slozite studovat historii, kdyz staci jedna otazka, ktera vede k jasne odpovedi - problemem je kapitalismus.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    27.6.2020 10:27 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Ah, sakra, to melo byt s/kapital/komun/

    A az budes reagovat, oprav si ve jmene s/S/Bl/ ;-)

    /s
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    27.6.2020 06:09 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Solženicina prý řada vězňů z Gulagů kritizovala. Zřejmě jeho literární fikce má do reality sovětských lágrů dost daleko.

    S tím Mayem opatrně, z něj se učil Hitler ;-)
    27.6.2020 10:18 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Uznavam, ze to prirovnani nebylo stastne, ale uz jste si porozumeli, o co Davkolovi šlo, tak proc to dal resit?

    Nechces nahodou radeji sam nekoho odsoudit v rozhorceni, nez aby ses pokusil vest dialog? To je prece to, co je liberalni levici tolik vycitano.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    vencour avatar 27.6.2020 10:27 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Zrovna jsem dokoukal Koukolíka a Mocenskou posedlost a říká tam i to, že "intelektuálové mluví a to je jediné, co mohou a ostatní členové společností je zpravidla nechávají žít". Taky docela ... drsné, že?
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    27.6.2020 10:45 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Ty si chceš zkazit víkend, viď :-)
    vencour avatar 27.6.2020 11:03 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Tímhle? Že se něco dozvím? Si děláš srandu, ne?
    Proč, proč, proč, proč se pořád člověk pálí o staré chyby a diví se, kde co potkává. Ona je to i písnička pro děti Proč, proč, proč. I Dan Stach tvrdí, že se musíme pořád ptát.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    27.6.2020 19:58 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Pravdou. A ta jeho je kurevsky nepříjemná.

    No, klasika: https://www.youtube.com/watch?v=awQk1OiNHkg Ale to je spíš na odreagování ;-)
    vencour avatar 27.6.2020 20:52 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    To už mi je lepší Martina od Karla Kryla v obsahu textu. Nemusí to být vždy otázky na diskusi, i srovnání s představami může motivovat.
    A na to odreagování je tahle muzika tuplem aspoň pro mne lepší.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    27.6.2020 21:07 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Kryla mám knižně. Pro mě Král a klaun...
    vencour avatar 27.6.2020 21:13 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Král a klaun je příběh. Když písnička, tak Karavana mraků, i kvůli melodičnosti textu. A jako příběh Martina.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    28.6.2020 18:24 31415926535
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    vencour avatar 28.6.2020 21:43 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    A jo, děkuji, potěšilo.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    27.6.2020 11:05 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Uprimne, ja se tem Koukolikovych reci o moci trochu vyhybam, mam o nem totiz z detstvi iluze a obavam se, ze to pro mne bude nesnesitelne elitarske (jako hodne veci pochazejicich od ceskych intelektualu). Ale zkusim to zkouknout.

    Ale jinak bych dodal. Osobne mi myslim vyhovuje archetyp saska, coz je vlastne takovy volnomyslenkar, ktery udelal implicitni (viz to obleceni, kdo me zna tak pozna) smlouvu s moci - ja dostanu pristup k informacim, a budu si moct myslet a rikat co chci, ale za cenu, ze mi o zadnou realnou moc nikdy nepujde. A taky za cenu toho, ze lidi (predevsim ta stredni trida s ambicemi) vesmes nepochopi, o co mi jde, budou se tomu (a mne) smat. A mne to bude jedno, protoze si budu myslet svoje.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    vencour avatar 27.6.2020 11:10 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    No ale to sedí. K čemu moc? Nepotřebuju manipulovat. Už i tyhle zpovědi mi přijdou nebezpečné.
    Kdysi mi skorokamarád říkal "co z tebe jednou bude?" a já na to "no asi popel". Je v tom smích i smutek.
    Stejně tak pomůže si uvědomit, o co lidem jde, je v tom strach i láska, naděje i seberealizace. Proč bych jim to měl brát něčim jinym, než tim, že je moje přítomnost zpravidla nutí víc makat?
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    27.6.2020 11:55 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Ano, citim to velmi podobne. A Werich (sasek par excellence) to vyjadril pekne: Vladnout lidem, to je na jednoho cloveka az moc velky sousto.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    vencour avatar 27.6.2020 12:00 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    A navíc moc nikdy nikoho nespasila. Spolupráce snad ano.
    Proto mne fascinuje Star Trek, kapitán Archer dokopal ty vostatní emzáky k tomu, abychom neválčili spolu ale proti ostatním. Orville je taky takovej, možná ještě lepší, protože se může držet jen toho dobrýho a ukazovat to, co všichni tušili, ale neviděli, že v takovym světě nemůžou bejt suchaři :-)
    Mimochodem i Koukolík říká, že díky Evropské unii tu nejsou války dřívějšího rozsahu. Tedy díky spolupráci.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    27.6.2020 12:34 Normální Čech
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Osobne mi myslim vyhovuje archetyp saska

    To platí možná tak u Odina. Tam je celkem zřejmé, že jde z části o nadsázku, humor a z části nastavuje společnosti zrcadlo.

    U Davida se ale obávám, že je to myšleno vážně a že by rád tyhle myšlenky prosadil v praxi. Pokud vím, tak se angažuje nebo angažoval v Pirátské straně. On to možná pro svoji neschopnost nikam nedotáhne, ale to neznamená, že by chtěl být jen "šašek, kterému o reálnou moc nikdy nepůjde". Stačí se podívat na to, jak zneužívá svoji zdejší funkci administrátora - zjevně dělá, co může. Jiní marxisti to dotáhli dál a tam jsou ty škody řádově vyšší.

    coz je vlastne takovy volnomyslenkar

    Kdyby byl volnomyšlenkář, tak by nechtěl ostatní připravit o jejich práva, konfiskovat jim majetek, brát svobodu slova, brát jim právo se bránit atd.

    27.6.2020 16:30 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Tos to s tim archetypem saska pochopil hodne spatne. Tady (na Abclinuxu) zadni sasci nejsou, protoze tady jaksi chybi ta moc, je ji tu celkem asi tolik jako mezi detmi ve tride na stredni skole. (Mozna Amigapower, ktery tu stredni skolu nikdy mentalne neopustil.)

    Odin je pravy opak toho archetypu. Nikomu zrcadlo nenastavuje, jen si sem chodi stezovat, protoze v normalnim zivote predstira, jak je uspesny alfasamec. Je to pro nej odreagovani, o zadnou svobodu slova mu nejde. (Pokud tedy vezmeme za pravdive, co zde pise, je mozne, ze jde o literarni fikci.)

    I Davida ctes IMHO chybne, ale to se proste da pochopit. Rad by jake myslenky prosadil v praxi? Mam pochybnost, ze je znas (ja treba za sebe muzu rict, ze jeho konkretni nazory moc neznam.)
    Kdyby byl volnomyšlenkář, tak by nechtěl ostatní připravit o jejich práva, konfiskovat jim majetek, brát svobodu slova, brát jim právo se bránit atd.
    To neni nutne pravda, viz. Ale asi to nema smysl zminovat, protoze predpokladam, ze si to vylozis tak, ze obhajuji konkretni nazor, kdyz chci (podobne to jako dela casto David) jen poukazat na existenci takove diskuse.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    27.6.2020 12:23 Normální Čech
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Zjevně je popíráte oba dva, protože to vrhá špatné světlo na vaši ideologii. Viz nedávné komentáře (jak jeho, tak tvoje).
    27.6.2020 19:21 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    protože to vrhá špatné světlo na vaši ideologii
    Aha, co vsechno se clovek nedozvi. :-) A proc by nas to svetlo melo trapit?

    Mozna bys mi ale mohl pomoct. Jaka je vlastne ta nase ideologie? Vcera jsem dostal postou Angrynomics od Marka Blytha (protoze ho David nekde zminil), zacal jsem to cist, a asi budu s velkou casti souhlasit. Bylo by fajn, kdyby sis ji taky precetl, a pak mi muzes vysvetlit, v cem je ta moje ideologie. ;-)
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    24.6.2020 19:59 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Pokud vim, tak oba stravili valku hezky v teple v USA, coz se neda rict o odvedencich na vychodni fronte. :(
    vencour avatar 25.6.2020 08:49 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Ty jeden provokatére, kdyby ty tvý vypečený odvedenci nehlasovali pro Heinleina, tak nerozbili republiku. Vždyť máte, co jste chtěli, starali jste se o blaho Říše ... kterej dobrej hospodář pořád fňuká proto, že špatně zasil a vlastně to nechtěl, že má v hlavě a možná i v kalhotách jenom naděláno?
    Karel IV - násilím jsem nezískal ničeho - jde o klid a mír Německa? Vy sami se staráte, aby dlouho netrval!
    Sebe sama chci překonati v lásce k této zemi. Vyřiď svým krajanům, pane vévodo, ať činí ve své zemi to, co já v Čechách a bude dobře v Evropě. Dovol, abych tě směl i nadále pokládati za milého a inteligentního diskutujícího na AbcLinuxu.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Gréta avatar 25.6.2020 12:57 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra

    noa teď sem si toho jako všimla :O :O tučňáček!!!!!! :O :O :O :D :D :D ;D

    🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧🐧 díky!!!!!!!!!!!!!!!!! :D

    25.6.2020 13:15 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Nedá se říci že zrovna V+W by byli nějak ideolo-prostí. Na mnohých dílech je to dost znát; obecně platí že čím více ideologie tím méně vtipu.

    Což platí i v tomto případě.
    vencour avatar 25.6.2020 13:26 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    I absence ideologie je vlastně ideologie. Souhlasím.

    Přesto se dokázali trefovat a pojmenovat to, co ostatní trápilo. V dnešních klimatizacích to Proti větru taky zní dobře. Kolega třeba stínil výdech klimatizace, aby nešla přímo na něj. A nešlo s tím nic dělat, protože kancelář byla dimenzovaná na jiný počet stolů, židlí, lidí. No, open space.

    Odkazy na pecky z dílny V+W dávat nebudu, je to klasika, pro mne určitě. Když jsme dělali Palbu 1938, tak i na tyhle kusy došlo. Tak mne napadá, že do téhle doby patří něco jako "kolik je podob pravdy, je absolutní nebo relativní", takže i "moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého". Co koukam, tak Čapek psal o pragmatismu již v roce 1915. Další obor, který bych si měl projet, abych v něm byl kovanější. Čili mělo by to sem snad patřit.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    25.6.2020 15:32 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Přesto se dokázali trefovat a pojmenovat to, co ostatní trápilo.
    Akorát z komunismu je vyléčil až komunismus...
    Quando omni flunkus moritati
    JiK avatar 25.6.2020 15:47 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    preci jim to nebudes mit za zle, vzdyt tahle se mylila velka cast intelektualu. A tem 80-110 milionum nevinnych obeti komunismu je to urcite jedno, ne?

    Navic, kazdy preci vi, ze kazdy z tech predchozich pokusu o socialismus nebyl "ten pravy socialismus" a ze ten pravy bude az ten pristi, ze?
    25.6.2020 22:24 Normální Čech
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    A kdo vyléčí Kolibáče a podobné aktivisty? Chápu, že není nad vlastní zkušenost, ale vážně je nutné, aby kvůli nim v nějaké zemi proběhl tento zvrácený experiment znovu a spousta nevinných lidí to odskákala?
    26.6.2020 09:26 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Na jednu stranu můžeme doufat že se lidé poučí. Ale když vidím že jste se nepoučili vůbec, tak je jasné že to tak bohužel nefunguje :-(
    26.6.2020 13:35 kmnc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    https://www.rouming.cz/archived/jak_udelatr_komunismus.jpg
    26.6.2020 16:24 Normální Čech
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Tak zrovna tímhle obrázkem by šlo odpovídat na většinu Davkolových komentářů.

    Zajímavé je, že problémy, které přisuzuje kapitalismu, jsou podle něj jeho nedílnou součástí. Zatímco problémy komunismu/socialismu (miliony mrtvých a umučených, hladomory, zdevastované hospodářství atd.) jsou podle něj jen chybou konkrétní implementace, ale s ideologií jako takovou nesouvisejí, případně ani o (ten pravý) komunismus/socialismus nešlo.
    Fluttershy, yay! avatar 27.6.2020 00:24 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    100 % zločinců někdy před spácháním činu pilo vodu.

    Kdybyste si, vy hejhulové, přečetli, co ten Marx psal, dozvěděli byste se, že vycházel z určitého pojetí dějin a předpokládal vývoj … → feudalismus → kapitalismus → socialismus → komunismus, což od něj řada dalších přejala. Takže v agrárním Rusku (Číně,…) skoncovali s feudalismem a jali se industrializovat ve státním kapitalismu. Přičemž např. mechanizovali zemědělství, přičemž v zásadě všude létaly třísky. (Že tu nikdo jiný nemluví o např. Dust Bowl, ke kterému došlo současně.)

    Měli o již známých rizicích straničtí technokrati vědět a poučit se z toho? Ano! Místo toho se částečně zaobírali paskvily jako lysenkismus. Jenže to už není vlastnost „komunismu/socialismu“, nýbrž technokracie. Evidentně jde na vrub zdejším technokratům, že od 50. let např. ty meliorace zase nevyrvali a výměry polí nezmenšili. Jenže ti současní v liberálním prostředí na to už měli stejných 30 let jako ti „socialističtí“ – ono furt nic.

    Takže soudím, že jde o toliko projekci.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    JiK avatar 27.6.2020 00:38 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    prosimte, soudruhu, vyjmenuj mi pet zemi, kde jim ten komunismus fungoval, a prinesl jim prosperitu a zvyseni zivotni urovne, zlepseni lidskych prav, prosperitu a bezpeci. Nebo treba aspon 3, at to nemas tezke.

    Co Tanzannie? Nic? Co Zimbabwe, nic? Co Venezuela, nic? Co Kuba, nic? SSSR? Vychodni Nemecko? Kambodža? Syrie? Severni Korea? Mozambik? Yemen?
    Fluttershy, yay! avatar 27.6.2020 00:58 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Takže pro pologramotné ještě jednou:
    Kdybyste si, vy hejhulové, přečetli, co ten Marx psal, dozvěděli byste se, že vycházel z určitého pojetí dějin a předpokládal vývoj … → feudalismus → kapitalismus → socialismus → komunismus, což od něj řada dalších přejala. Takže v agrárním Rusku (Číně,…) skoncovali s feudalismem a jali se industrializovat ve státním kapitalismu.
    Což zjevně postačilo k cestě z vidlákova k mamutímu podílu na výsledku druhé světové války, na oběžnou dráhu,… (+ takové dílčí záležitosti jako zrovnoprávnění žen, zvýšení gramotnosti, dekolonizace, omezení extrémní chudoby,…)

    To neznamená, že se na nějaký socialismus, natož komunismus pak vesměs nevybodli – SSSR nebo ČLR nejpozději během ~80. let – třeba protože ML je náchylný k revizionismu.

    K tomu navíc kontext Operation Condor nebo Jakarta Method.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    27.6.2020 02:06 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Jsi prase.
    Fluttershy, yay! avatar 27.6.2020 02:16 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Vnímavý, inteligentní tvor? To asi ano, akorát ta fyziologie nesedí.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    27.6.2020 11:24 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Ta otazka, kterou Davkol poklada (spis naznacuje), je prece skvela. Treba vezmeme si Britske imperium, to se industrializovalo asi o pul az stoleti driv nez Rusko. Nebylo by tedy ferove porovnavat pocet lidskych obeti (o kterych provokativne napsal jako o "triskach", a to te zrejme popudilo) behem toho procesu industrializace, v odpovidajicich obdobich?

    Takove porovnani je zcela nezavisle na spolecenskem systemu, jen se porovnava, co znamena prechod od technologii A (drobne zemedelstvi) k technologiim B (ocelarny). Takze, nebylo by to fer? A pokud ne, proc ne?

    A proto mluvi o projekci, protoze vysvetleni, ze za to muze komunismus, je snadnym klise. Ale co kdyz za to muze prave ta industrializace samotna? Nebo neco zcela jineho?
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    27.6.2020 20:02 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Britské impérium bylo velké a trvalo dlouho. Co taková Belgie a Belgické Kongo?
    vencour avatar 27.6.2020 07:16 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Mně nepřijde, že by možnosti něco vykonat, pokud mám moc, bránila nějaká státní ideologie?
    Pořád je to o tom, že stát se snaží přežít. Občas za každou cenu a jakýmikoliv způsoby. Někdo to řeší vlastními záležitostmi, někde vidí nutnost "zakročit" mimo své hranice a věří, že to je to nejlepší, co mohou pro sebe udělat. Hernajs, já si toho Koukolíka opravdu musím víc přečíst, zase moc a moc a moc.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    27.6.2020 10:46 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Mně nepřijde, že by možnosti něco vykonat, pokud mám moc, bránila nějaká státní ideologie?
    IMHO ano, jestli chapu spravne tvoji otazku. Ideologie ovlivnuje mysleni obcanu, i statniho aparatu, a tedy interpretaci jakychkoli prikazu shora. Diktator nahore muze mit spravny napad, ale jeho implementace muze selhat prave diky ideologii, kvuli ktere je to o par pater niz hur pochopeno. (A to jen predpokladame, ze vsichni jednaji v zajmove shode, coz se nedeje.) Mimochodem to je jeden z duvodu, proc je "osvicena diktatura" contradictio in adjecto - i kdyby vladce osviceny byl, jeho poskoci nutne nebudou.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    vencour avatar 27.6.2020 10:58 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Ok, "tichá pošta" funguje, vše lze zkreslit. Nebo to, že všichni jednají ve svém vlastním zájmu a ne ve svém společném zájmu.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    27.6.2020 16:50 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Je to vic nez jen ticha posta. Kazda hierarchicka moc celi dvema protichudnym tlakum, jak nakladat s informacemi. Na jednu stranu musi informace kompartmentalizovat, protoze jinak by nebylo mozne udrzet hierarchii moci. Na druhou stranu je treba, aby lide v te hierarchii cinili spravna rozhodnuti v zajmu te hierarchie. To jde proti sobe. (A nejspis je to duvod, proc jsou otevrene demokracie nakonec k zivotu prijemnejsi formy vlady nez totalitni technokracie.)

    Vetsinou se to resi selektivnim vzdelavanim a ideologickou indoktrinaci. Ta je zacilena nejvice prave na stredni (manazerske) vrstvy, protoze u tech je ten problem nejakutnejsi (maji dost inteligence a schopnosti vest potencialni vzpouru, ale je jich prilis mnoho na to, aby bylo mozne je centralne sledovat).

    Proto komunisticky rezim potlacoval humanitni vzdelani, a nahradil jej VUMLem. O neco podobneho se dnes pokousi konzervativni pravice, vesmes financovana bohatymi elitami, kdyz se snazi studenty humanitnich ved vykreslovat jako spolecensky nebezpecne lidi. To ostre kontrastuje s tim, ze lide z te mocenske elity casto ty same humanitni vedy studovali.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    27.6.2020 06:06 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Izrael? Nikde jinde než v kibucech totiž komunizmus v praxi nepoužili.

    Ale o lidských právech bych tam nemluvil, to fakt ne.
    28.6.2020 11:40 Goj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Ono kdyz jsi vyvolenym narodem tak mas trosku jiny pohled na to kdo jsou lidi a kdo ne a jestli maji narok na stejna prava..
    vencour avatar 28.6.2020 11:53 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Kdo ještě nečetl Bůh ví od Hellera, tak doporučuju ... za mne jedna z nejkvalitnějších nebo nejvíce hodných pamatování kniha. Z toho by šlo tolik citovat :-)
    Mojžíš hledal roky zaslíbenou zemi, protože se neptal na cestu. Případně Bůh říká "dám mléko, dám strdí, ale smysl dávat nebudu!"
    Mimochodem, Heller byl taky býk, tak to břitkosti jeho humoru dává smysl :-)
    (Mimochodem Nemalujte si to je na stejnou notu)
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    28.6.2020 16:31 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    prosimte, soudruhu, vyjmenuj mi pet zemi, kde jim ten komunismus fungoval, a prinesl jim prosperitu a zvyseni zivotni urovne, zlepseni lidskych prav, prosperitu a bezpeci. Nebo treba aspon 3, at to nemas tezke.
    Vždycky mě pobaví, když fanouškovi komunismu*, tj. systému, který zatim v praxi nefungoval (nebo špatně), vyčítá toto fanoušek neoliberalismu, tj. systému, který také zatim v praxi nefungoval (nebo špatně).

    *) Tím nechci nutně říct, že davkol je fanoušek komunismu, moc nevim, čeho je vlastně fanoušek.
    30.6.2020 09:47 Donald Hilton
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    To je jedno čeho je fanoušek. Důležité je, že za jeho zkažený život můžou kapitalisti. Když máš cíl své zášti, hned je na světě líp.
    30.6.2020 10:23 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Nevim no, je pravda, že už jsou to roky, co jsme se naposledy viděli, ale ani tehdy ani dnes na mě nepůsobil/í jako člověk, co by měl nějak zkažený život...
    lucorp avatar 24.6.2020 14:25 lucorp | skóre: 3 | blog: Konverzia stavbára na ajťáka | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    opengameart.org som npoznal, diky. Ide hned do zaloziek, odkial ho nikdy nepouzijem.
    "Vyčíslovať straty na predajoch za pirátske kópie je ako vyčíslovať o koľko deti prichádzame masturbáciou..."
    24.6.2020 15:57 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    A nebyla by větší sranda, kdyby byli všichni ti duchové bílí? Takový malý ku-klux-klánek. ;-)
    24.6.2020 20:14 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Z toho by mistni svazacti kadri vrhli kotata :-D
    Gréta avatar 25.6.2020 12:51 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra

    by je bylo potřeba nějak líp vodlišit vod sebe protože každej se chová uplně jinak ten duch a kdyby byli jenom bílí by se pletli ;D jinak si jako myslim že v kontextu jeto jakože dóóóst jasný ;D ;D

    25.6.2020 13:24 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    No v tom by byl právě ten vtip, ne? Není černoušek jako černoušek a není duch jako duch. V reálu to podle kápě nepoznáš, jestli je to posera nebo agresivní hajzl, který si pod pláštíkem anonymity na tobě hodlá ukojit vlastní mindráky.

    Jinak nevím jak někomu jinému, ale mně okamžitě při tom naskočila scéna z filmu Nespoutaný Django, s těma pytlema.
    24.6.2020 16:10 Hrdobec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Toz do pi.i. To byl zas sileny napad, zkusit nejaky open smejd s kodem od Grety. Tak si to vezmem poporadku.
    1. brew cask install godot
    2. ma to zavislost na nejake obskurni verzi ruby, tak proc ji nenainstalovat, rubyju nikdy neni dost
    3. Tak jsem ten Godot smejd spustil. Na 4K monitoru je to zuzo, o HiRes neslyseli, tak shanim lupu. Ze macOS ma horni globalni menu taky uspesne ignoruji, open source v cele sve krase a sile, anebo ani ne.
    4. Natahuju ten projekt z gitlabu. Jak to kurna spustit ? Nasel jsem nejaky export: x11-linux s tim mi vlezte na zada, android - tak urcite, html - to by snad slo.
    5. Tedy neslo, neco mu chybi, nekam klikam, zacalo to tahat nejaky templejt. 434MB, potes koste, to asi tam pribalili rovnou cely linux v javascriptu nebo co. Jde to zavratnou rychlosti, asi tak za hodku to stahne. Povestne cekani na Godota v praxi.
    6. Export!
    7. Tak pojdme to spustit. Safari nic, nelze nahrat wasm. Chrome detto. WTF, konzole plna CORS erroru, no jo.
    8. open -n -a /Applications/Google\ Chrome.app/Contents/MacOS/Google\ Chrome --args --user-data-dir="/tmp/chrome_dev_test" --disable-web-security
    9. TADAA!. jdem hrat.
    10. Prvni pokus 4130, neni to az tak spatny, zblajznul jsem Nike a iPhona. Vetrak Macbooka zlovestne huci jakbych paril Fortnajt.
    11. Nejvic se mi libil napis: "BLEK zije. Matros."
    12. Tak a ted to vsechno smazat, anebo ne? necham zalohu kdyby neco? :-D
    24.6.2020 16:32
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Máš používat něco rozumného, kde věci fungují, ne macOS.
    Gréta avatar 25.6.2020 12:32 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra

    exportování neni nutný de to jakoby pouštět přímo v tom editoru buďto ikonkou play vpravo nahoře v panelu nóó a nebo máčkutím na klávesnici f5 jestli ji mac jako má tuhletu klávesu :D ;D

    24.6.2020 16:45 Tomáš Roll
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Paráda, to budu muset vyzkoušet :-D

    Jen prosím, doplň tam nějakou svobodnou licenci jako GNU GPL 3, ať se to dá šířit dál. Taky by se hodilo video - tady v práci si to kompilovat nebudu, ale na video bych klidně kouknul.

    Jo a dávej si pozor, ať ti to Kolibáč nesmaže. To už tu nedávno bylo.
    24.6.2020 17:16 Wallace
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Tak se rozhodni, buď GPL licencí nebo svobodnou licencí ? Protože GPL svobodná není.
    24.6.2020 18:09 Gňup
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    On myslel tú novú: Gréta Neznáša Uhlík - Grétina Pusinková Licencia v4 :-)
    24.6.2020 17:18 V.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Jejda, to se musí hlásit, děkuji za informovanost ...
    24.6.2020 18:18 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Na archive.org už jsou dva záchranné snapshoty :-)
    25.6.2020 22:06 Normální Čech
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Nevím, jestli to vychází z nějakého absurdního dramatu od Veškrny či z Postavy k podpírání nebo něčeho podobného, ale povedlo se – smazané-nesmazané komentáře, cenzura-necenzura.
    Žádnou kulturu bych v tom nehledal - IMHO jen postupuje podle příručky. Oni tomuhle říkají "deplatforming" - je to snaha zbavit opozici možnosti komunikovat, prezentovat svoje myšlenky.

    Zatímco on sám zde bude popírat zločiny komunismus. A donekonečna tapetovat svojí propagandou.
    vencour avatar 25.6.2020 22:14 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Jé, kdo to tady vytahuje Půjčovnu koček? Děkuji za tu vzpomínku :-)
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    multi avatar 24.6.2020 18:46 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    clanek jsem necetl, ale podani fak super
    vencour avatar 24.6.2020 19:20 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    A poddaní jsou možná taky super ... ale čí a ke komu jsou super?
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    24.6.2020 19:57 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Ten gotot vypadá jako pěkně mizernej framework. Aspoň to ale vysvětluje proč je poslední dobou Gréta tak zticha. Bojovala s godotem.
    JiK avatar 24.6.2020 21:47 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    spis na nej jen cekala, ne?
    25.6.2020 09:34 Ríša Stalinman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Ona čeká na rok linuxového desktopu.
    25.6.2020 13:58
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Ten už dávno byl.
    25.6.2020 14:50 Kimči
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    V Severní Koreji ?
    Gréta avatar 25.6.2020 12:45 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra

    jako taková hrůůůza to zase neni :D zásek bylo hlavně tamto s těma referencema z nulovejch oběktů protože každýho spíš napadne hledat chybku někde u sebe ané u nich někde :O :'( ve zdrojáčku skriptíku Hra.gd najdeš tenhleten zakomentovanej vypnutej kus kterej měl hasit požáry mezi restartama levelů

    	for pozar in pozary:
    		# kouken jestli je instance požáru validní
    		# jakože neni null nebo už připravená na vodstranění
    		if is_instance_valid(pozar):
    			pozar.queue_free()
    	pozary = []
    

    někdy to nezničilo všecky požáry nóó a někdy to zničilo uplně nějakej jinej náhodnej uzel ve stromku scény prostě supr :O :/ jako dalo byseto vobejít tim žeby se instance požáru neničila sama prostě by jenom vypnula tu emisi particlů/udělala se neviditelnou noa každým startem levelu by se tady ty voběkty ničili ale tohleto by prostě mělo fungovat taky jako ne :O :O

    25.6.2020 10:58 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    První co mě napadlo udělat byla ta html stránka jenže se ukázalo že s tou hrou měl každej kdo ji zkoušel hrát nějaký jiný problémky.

    Pro HTML verzi doporučují GLES2.
    Kdybych ho jako měla popsat, tak bych řekla žeto je python říznutej rustem a vokořeněnej javascriptem
    Na některý věci je to fakt otravný... Mám pole, položky jsou Dictionary, chci z něj odstranit některý položky na základě podmínky. V Ruby ary.delete_if { |item| něco_co_dá_bool }. Tady mě nenapadlo nic lepšího než nekonečný cyklus, v něm for cyklus, který projde přes všechny položky, nastaví proměnnou, když najde položku ke smazání, vyskočí z vnitřního cyklu, příslušná položka se smaže, break z vnějšího cyklu v případě, že vnitřní cyklus nic nenastavil. Ble.
    Quando omni flunkus moritati
    Gréta avatar 25.6.2020 12:34 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Gréta avatar 26.6.2020 12:55 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra

    nějaký smutný náckové pacmana na fb hejtujou a jako nejrači byho viděli smazanýho hele printscreen :O :O :O :O :'( :D :'( :D :'( :D

    26.6.2020 13:22 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Ten příspěvek úplně dole to ale dobře vystihuje, boj proti politický korektnosti je hlavně o tom být sprostý jako stoka a urazit co nejvíc lidí v jedný větě. Nápad žádný, proto prohrává.

    S mazáním nesouhlasím, už mě zde na ábíčku hnali kvůli "rasismu" až na PČR (kde se tomu vysmáli, navíc to byly jen odkazy) a nic to ve výsledku neřeší.
    26.6.2020 19:12 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    26.6.2020 19:21 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    vencour avatar 26.6.2020 19:49 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    No na druhou stranu v Americe by už byla asi propuštěná za "kontroverzní názory". Taky dobře, že neni vše jednoznačné a diskuse je tedy zatím otevřená. Nebo je to jen divadlo?
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    27.6.2020 19:37 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    vencour avatar 27.6.2020 20:49 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Uch, výživná diskuse, děkuji za příspěvek. Tak ještě vědět, kdo tu jen přicmrndává a co se to vlastně děje za oponou.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    27.6.2020 21:06 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Za oponou?

    To není spiknutí, tohle je Systém.
    vencour avatar 27.6.2020 21:10 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    On i ten systém všechny karty neodkrývá, ne?
    Nebo věříš, že se zadaří schovat parametry v džungli a chaosu vesmíru?
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    28.6.2020 06:35 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Na to by lépe než já odpověděl lobbista Janoušek :-D
    26.6.2020 13:56 Monika Kokešová | skóre: 4 | blog: Kokeshka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Facebook je žumpa, z toho si nic nedělej. Měla jsi to dát radši na Farmu :-)
    Gréta avatar 29.6.2020 12:48 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra

    se to tam dalo jakoby nějak samo :O :O :D ;D asi to tam jako hází všecky zprávičky články a blogísky nóó a tohodletoho si prostě jako nějak všimli :D

    26.6.2020 14:04 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    To by mě zajímalo, kolik z těch lidí, co jsou na tom ksichtu podepsaní vlastním jménem, sem chodí diskutovat jako podtržítka a podobní
    Quando omni flunkus moritati
    26.6.2020 14:12 billgates | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Nejaky Petr je z teba Smutny :(
    26.6.2020 14:35 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Jestli on to nebude ten Černý Petr.
    Fluttershy, yay! avatar 27.6.2020 00:02 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    TIL AbcLinuxu je na Atlasu hub
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    28.6.2020 20:37 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Greto, chudák petr smutný je z tebe strašně smutný. To mu nedělej. Copak nevíš že některých etnických skupin se ani vtipem nedotkneš? Příště se raději navážej do bílejch, to by určitě schválil. Druhá povolená skupina budou asi horníci překvalifikovaný na programátory. Z té diskuze na FB jsem pochopil že jsou moc moc zlí.
    29.6.2020 10:03 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Druhá povolená skupina budou asi horníci překvalifikovaný na programátory. Z té diskuze na FB jsem pochopil že jsou moc moc zlí.
    Dovoluji si upozornit, že slovo "zlí" může mít v rámci českých zemí celou řadu konotací. Počínaje sdělením, že jsou hrozně moc nasraní a konče tím, že výsledky jejich práce stojí za hovno. A mezi tím je ještě celá škála dalších významů. Třeba jako že jsou zlí v tom kontextu, že trhají mouchám nožičky a vraždí žáby.
    Fluttershy, yay! avatar 27.6.2020 00:37 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Podle téhle přednášky (Charles Babbage’s mouse pointer) je v původním pacmanovi schválně přidaná nějaká tolerance při zatáčení pro usnadnění ovládání (pasáž kolem 10. až 14. minuty).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Gréta avatar 29.6.2020 13:00 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra

    hmmmm lidi co máčknou šipku jenom v zatáčcemě mě jako nenapadli :O :O

    29.6.2020 10:53 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Martin Malý: Zdalipak si myslíš, co si myslet máš?

    Jeho styl většinou moc nemusím, ale tohle napsal moc hezky. Aktuální.
    29.6.2020 11:18 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Hm. A ta hříčku se zabělenými znaky tam má jako proč?
    Fluttershy, yay! avatar 29.6.2020 11:58 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    lol, poslal jsem Malému odkaz na Anti-communist mass killings a on mě zablokoval. Triggered snowflake.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    29.6.2020 22:09 Ing. Zlo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    poslal jsem Malému odkaz na Anti-communist mass killings a on mě zablokoval.
    Chi chi, tys chtěl trollit a von se nenechal a bloknul tě!
    Fluttershy, yay! avatar 29.6.2020 22:30 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    muh freeze peach
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    30.6.2020 16:46 Ing. Zlo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    "Fríspíč!", promluvil cenzor. Jo, jo, když von cenzuruje jiný, to je oukej, ale hned jak někdo zcenzuruje jeho vočividnej trolling, to je najednou vajolejšn jeho fríspíče. Krásnej dabl stendrd a hypokrasy.
    Fluttershy, yay! avatar 30.6.2020 16:54 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Krásnej dabl stendrd a hypokrasy.
    Ano.

    Pokrytec Malý píše
    Co s těmi, kteří nechtějí nový spravedlivý svět? Nechat je v klidu, ať si pindají a kverulují? To ne, to dělá kapitalismus, a podívejte se, jak se mu to vymstilo.
    přestože ta masová vraždění to vyvracejí.

    Navíc ani nenechá pindat a kverulovat v komentářích!
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    30.6.2020 11:04 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Helejte, myslím, že ani zelené, ani lidskoprávní, ani genderové ani žádné jiné podobné hnutí, označované jako levicové, není v základu proti kapitalismu. Chce něco zlepšovat, něco měnit. Ale velmi rychle se k tomu namotají — a možná jsem zaujatý, ale mám pocit, že to jsou pořád titíž — lidé, kteří docela rychle převezmou agendu, zradikalizují ji, odhalí příčinu problému (ta je vždy stejná: kapitalismus) a začnou proti tomu bojovat.

    Ono je to s tím bojem proti kapitalismu takové furt na jedno brdo. Vždycky to začne tím, že kapitalismus je fuj, nesvobodný, potlačuje lidská práva ve prospěch vrstvy nejbohatších, a to je potřeba vyvrátit, ukončit, zrušit, zastavit, zničit!
    Můj problém s tímhle postojem je, že ignoruje problémy. Tohle je pattern, který se objevuje dnes docela dost v různých oblastech, aspoň mam ten dojem.

    Nemusim mít nutně ikonu Marxe na nočním stolku, abych viděl, že 'reálný kapitalismus' má celkem problémy. Nemusim bejt nutně člen Greenpeace, abych viděl, že jsou tu celkem slušný ekologický problémy (což je mj. spojený taky s tim kapitalismem). Nemusim bejt nutně člen BLM, abych viděl, že policie v USA má dlouhodobě celkem slušný problém s přístupem k menšinám, bezdomovcům apod.

    Jak dlouho měli v USA na to, aby ty problémy řešili ne-radikálně? Doslova desetiletí. Neudělalo se vůbec nic, naopak se problémy zametaly pod koberec. A u nás to třeba v oblasti té ekologie není o moc lepší. Lidi mají tendenci problémy ignorovat, bagatelizovat, nebo rovnou popírat a včasné nebo nedejbože preventivní řešení problémů nesnášejí. Mají pocit, že někdo otravuje s něčim, co reálně není problém. A pak jednoho krásného dne problém přeroste přes hlavu a vloží se do toho radikálové, a spousta lidí jsou najednou surprised pikachu a hrozně se diví, co se to děje a proč se k problému přistupuje takhle blbě radikálně. Vždyť by to přece šlo řešit mnohem rozumněji. U nás když někam na střechu vylezou Greenpeasáci, tak se hned vyrojí 1000 a 1 rozumbrada s tím, že takhle se ten problém rozhodě nemá řešit a že to jsou pomatený fanatici, což jako sice je do značný míry pravda, ale Greenpesáci pak slezou a 1000 a 1 rozumbrada se vrátí zpět k ignoraci problému, dokud se cyklus nezopakuje.

    Chtějí lidé raději rozumné, racionální, neradikální řešení problémů? Ok, v pořádku, ale v tom případě je potřeba začít ty věci rozumně, racionálně a neradikálně řešit dnes a ne až za 10, 20 let, kdy z toho bude občanská válka nebo ekologická katastrofa nebo nějakej podobnej průser...
    30.6.2020 14:56 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Zkus toho Blytha - fakt pekna knizka.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    Bedňa avatar 30.6.2020 15:06 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Pod toto sa môžem podpísať.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    1.7.2020 20:03 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Až v tom budete, připište taky, kde se ten reálný kapitalismus kromě keců místních bolševiků vlastně vyskytuje...
    Quando omni flunkus moritati
    Bedňa avatar 1.7.2020 20:50 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    kde se ten reálný kapitalismus kromě keců místních bolševiků vlastně vyskytuje
    A kde sú tí reálny bolševici?
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    1.7.2020 21:31 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Proč jsem to asi dával do uvozovek...
    1.7.2020 21:52 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Kapitalismus je oznaceni socioekonomickeho systemu s dvema charakteristikami - (a) lidska prace je komodita a tedy predmetem trzni smeny a (b) vetsina produktivniho kapitalu je v soukromem vlastnictvi. Tento system se dnes vyskytuje pomerne casto.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    1.7.2020 23:58 billgates | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    (2) Vsetok - inak sa na definicii zhodneme
    2.7.2020 07:42 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Hm, proc vsechen? Takovy system nikde neexistoval.. Pointa je, ze slovo kapitalismus vzdy byl a je popis uz existujiciho systemu (narozdil treba od slova komunismus, ktere popisuje ideal). Takze vymluvy "to ale neni ten pravy kapitalismus" jsou ponekud trapne.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    JiK avatar 30.6.2020 15:56 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Můj problém s tímhle postojem je, že ignoruje problémy. Tohle je pattern, který se objevuje dnes docela dost v různých oblastech, aspoň mam ten dojem.

    Nemusim mít nutně ikonu Marxe na nočním stolku, abych viděl, že 'reálný kapitalismus' má celkem problémy.
    Hele, mam totaz a mozna tim lehce nabouram tvou vizi, je tech problemu ted, po letech "pokroku" vic nebo min nez jich bylo treba v roce 1980 nebo 1990? Ted, kdy se levicaci snazi 30 let "opravovat" kapitalismus, a s kazdou dalsi opravou stoji vic a vic za hovno? Je vic problemu ve mestech, kde vladnou treba 3 generace neprerusovane politici demokraticke strany, kteri bez omezeni implementuji sve socialisticke vize, nebo ve fungujicicih mestech jako colorado springs? Zilo se treba ve francii, italii nebo zapadnim nemecku lepe v roce 1990 nebo dnes? Zilo se v londyne lepe v roce 1990 nebo dnes?
    vencour avatar 30.6.2020 16:17 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Já mám podezření, že místním se tam tenkrát lépe žilo? Třeba v těch letech 1980 - 1990?
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    30.6.2020 18:49 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Je vic problemu ve mestech, kde vladnou treba 3 generace neprerusovane politici demokraticke strany, kteri bez omezeni implementuji sve socialisticke vize, nebo ve fungujicicih mestech jako colorado springs?
    Neznám moc partikulárie jednotlivých oblastí USA, můj dojem je, že v USA je švihlá víceméně celá politická scéna. K té Sofiině volbě, co vás tam čeká na podzim, nezbývá než sarkasticky pogratulovat. Kdybych byl nucen se přesunout do Severní Ameriky, zvolil bych pokudmožno Kanadu. Ne, že by to tam bylo bez problémů, ale aspoň to nejsou USA.
    Zilo se treba ve francii, italii nebo zapadnim nemecku lepe v roce 1990 nebo dnes? Zilo se v londyne lepe v roce 1990 nebo dnes?
    Podle jaký metriky? Např. u nás jsme ještě v 90. letech měli i zimy. Dnes už máme jen takový delší podzimy a když je v létě normální stav vody, tak je to na bouchání šampaňského.

    Jinak nemam pocit, že by v Evropě v posledních ~40 letech docházelo k nějakýmu divokýmu "levicovýmu pokroku".

    Nebo tím narážíš na imigranty? Chceš si postěžovat například na jejich statistiky zločinnosti? Ok, v pořádku, ale v tom případě bych se rád zeptal na naše vlastní problémy, které tomu předchází:
    • Proč máme už 40 let porodnost pod hranicí zachování populace? Co s tim budem dělat? (Nebo je to tak v pořádku a chceme snížovat počet naší populace? Na jaké číslo se máme dostat?)
    • Proč trh nastavil u mnohých důležitých, ale ne moc kvalifikovaných povolání jako např. v průmyslu, dopravě/infrastruktuře, stavebnictví, zemědělství apod. tak směšně nízké platy, že aby to vůbec někdo vykonával, bylo potřeba do ČR natáhnout ~150k Ukrajinců, kteří jsou ochotni žít a pracovat v příšerných podmínkách? Co s tim?
    Jinak abych odpověděl na tvou otázku, obecně si myslim, že se situace zhoršuje a myslim si, že slavný kapitalistický systém na tom má celkem velký podíl. Desetiletí fungoval na dluh (ne monetární, ale předevšim ekologický a případně sociální, např. rozdíly mezi 1./2./3. světem) a obávám se, že se blížíme době, kdy ten dluh přestane být ignorovatelný. Zkrátka, dochází místo, které by se dalo zabrat, suroviny, které by se daly vytěžit a prodat, chudé národy si začínají všímat, že jsou chudé, lesy jsou vykácený... Teda krom toho v Brazílii, ten tam furt ještě stojí, trestuhodně nemonetizován. Ale četl jsem nedávno, že se nějakejm firmám podařilo podplatit vládu a rozšířit těžbu do území Indiánů, tak snad se to podaří. To by v tom byl čert, aby to tam neviditelná ruka trochu nezrychtovala...
    1.7.2020 21:10 drnest | skóre: 13 | blog: Dřinu nechte strojům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Jak dlouho měli v USA na to, aby ty problémy řešili ne-radikálně? Doslova desetiletí. Neudělalo se vůbec nic, naopak se problémy zametaly pod koberec. A u nás to třeba v oblasti té ekologie není o moc lepší.
    Kdysi tady někdo dával odkaz na jeden blogový zápisek: Jak naše generace dnešní mládeži zničila život.
    vencour avatar 1.7.2020 21:21 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Děkuji, nevím, kdo ještě, ale já to taky byl. Pan Prouza je klasik :-)
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    2.7.2020 00:22 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Kdysi tady někdo dával odkaz na jeden blogový zápisek: Jak naše generace dnešní mládeži zničila život.
    Ježišmarja. Ten člověk asi hodně nesnáší 'mladou generaci'...

    Ani nevim odkud začít. V první řadě mi přijde jako nesmysl z toho dělat mezigenerační problém, to je opravdu hovadina. (Ano, znám video Umweltsau a ano, je zcela debilní. Však ho taky ta stanice další den stáhla a omluvila se. Takže proč v té mezigenerační animozitě pokračovat?) Ty problémy jsou mnohem dlouhodobější než aby se to dalo hodit na jednu generaci, a stejnětak i pozitiva a řešení. V jiný diskusi jsem tady zmiňoval jako krok dobrým směrem vytvoření národních parků, což ve světe nastalo před 100 lety a u nás v 60. letech. Z mýho pohledu v tom jedem všichni stejně, staří i mladí.

    Co tam má dál. Gréta mě nezajímá a moc nevim, proč by někoho zajímat měla. Do obličeje nikomu neplivu, ekosviní nikoho nenazývám, ke stromům se nepřivazuji, proti jádru neprotestuji. Maso trochu redukuji, specielně uzeniny a červené, ale vegan nejsem. Uhelné prázdniny jsem taky zažil (někdy kolem r. 2000) a rodičům na vesnici kdykoli zahřmí v okruhu 50km vypínají proud ještě dnes. Za všechno, co se podařilo v oblasti ekologie v posledních 30 letech jsem samozřejmě vděčný. Nejsem vítač migrantů. Neprosazuju ekologickou bezdětnost - na to už je pro mě trochu pozdě :-D

    Nejsem fanoušek Marxe ani levicových ideologií. Nepožaduju okamžité svržení všeho a revoluci a budování zítřků a kdesicosi. Nevim, jaký systém prosazovat do budoucna, nevim, koho volit v dalších volbách. Myslim si, že se to bude muset řešit taknějak za pochodu. Čekal bych, že bude potřeba časem jít směrem k cirkulárním ekonomikám, třeba za použití nějaké formy emisních povolenek (což je IMO zvádějící název pro ten mechanismus, ale co se dá dělat), ale jak přesně by to vlastně mělo vypadat, to opravdu nevim.

    Ke kapitalismu (to je pro příklad - problémy jsou samozřejmě i jinde) se stavim kriticky ne kvůli nějaké levicové ideologii nebo sociální spravedlnosti, ale především z praktických důvodů. Přijde mi, že i přes všechno co se podařilo existuje stále příliš mnoho ukazatelů, že tak, jak ten systém (ekonomika, politika, ...) funguje teď, nemůže fungovat dlouhodobě. Jde mi o to, že bych nerad, abychom já, moje děti, rodiče, lidi kolem mě atd., na to nějak tvrdě doplatili.

    Je to pochopitelné?
    Fluttershy, yay! avatar 2.7.2020 17:29 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Ani nevim odkud začít.
    Já bych věděl…

    Už jsem to někde psal, smysl by dávalo, kdyby si Prouza a jemu podobní sypali popel na hlavy, protože se svými Brontosaury selhali: meliorace jsou furt v zemi, naopak uhlí ale nikoliv a uhelné elektrárny stále běží. Chtělo by se namítnout, že se snažili. Když padlo to uhlí, u nás se říkalo: „Snaha neni koksovatelna.“

    Tedy, aspoň o tématice drželi nějaké povědomí a vytvořili organizační infrastrukturu, na které lze stavět – dala by se najít nějaká souvislost s např. Hnutím Duha (ohlédnutí za 30 lety), kde je ale důležitý postřeh:
    Oba jsme krátce prošli Českým svazem ochránců přírody, a třebaže jsme v něm poznali některé obdivuhodné lidi a po čase jsme se naučili vážit si i některých osobností v hnutí Brontosaurus, vcelku jsme měli k oficiálním organizacím, které minulý režim toleroval, hodně kritický vztah. Vadilo nám, že nemohou mluvit o potřebných systémových změnách, že například nemohou klást odpor jaderným elektrárnám. Nebo že uklízejí v lese a sázejí tam smrčky, když je přitom ničí kyselé deště, místo toho, aby se zaměřili na kouřící komíny.

    V první řadě mi přijde jako nesmysl z toho dělat mezigenerační problém, to je opravdu hovadina.
    Aha. On to totiž mezi generační problém je.

    Jak se říká – starého psa novým kouskům nenaučíš. Tím spíš v kontextu ± exponenciálních (nebo aspoň řádově rychlejších než lidský život) technologických změn a jejich dopadů. Generační obměna je zásadní pro adaptaci (odtud též evoluce). Pokud to půjde nějak obejít (např. psychedelika, transhumanismus), budiž.

    Současná společnost je v pasti. Dominuje jedna nebo dvě generace, které zažily bezprecedentní podmínky (hlavně po WW2), navykly si v tomto prostředí na určitý způsob života (např. propojení osobní identity s automobilismem) a systémy (organizace, státní správa) jsou navrženy tak, že jim dávají disproporční vliv: viz nejen kandidátky politických stran, ale také volební výsledky – pak si jako Prouza starý Babiš, kterého zvolili do role premiéra zvláště další podobně staří jedinci, dovolí prohlásit, že ho nezajímá, co bude za 30 let.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    30.6.2020 12:26 Taťka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Moc pěkná hra i tutoriál, díky! Ale mám dvě připomínky/dotazy:

    1) Mezi těmi věcmi, co se sbírají, chybí meloun.

    2) Nešlo by udělat něco jako byl SGP Baltazar nebo Karel? Na výuku programování pro děti. V hlavní roli by byl duch a děti by ho ovládali - klasicky krok, vlevo v bok atd. A mohli by třeba i svolat shromáždění, kde by těch duchů bylo víc nebo dělat různé akce.
    30.6.2020 17:35 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Forkni tohle: http://karel.oldium.net/.
    30.6.2020 23:24 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    K bodu 2, kup jim Minecraft (ten Javovy). Skriptovat se to da vselijak. Od redstone a vanilla command bloku, pres nejruznejsi automatizacni mody, hradla z Project Red nebo kvazi-funkcionalni programovani v Psi, az po regulerni pocitace v OpenComputers a ComputerCraft. Jsou toho tuny.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    1.7.2020 20:00 drnest | skóre: 13 | blog: Dřinu nechte strojům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Nebo si můžou vyhrát s opensource minetest-em.
    vencour avatar 1.7.2020 21:22 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Noo syn mi tvrdí, co všechno Minecraft umí a obsahuje ...
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    2.7.2020 13:54 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Minecraft je ideální prostředek, jak nenápadně přilákat potomka k tomu aby se seznámil s linuxem. Teda pokud paří na linuxu, jako ten náš ;-)

    Díky koronáči se Quido minecraftu konečně nasytil, ale ještě předtím si řádně zapařil v rámci celosvětové komunity, což vedlo k tomu, že se výrazně zlepšil v anglické konverzaci. Také ho to přinutilo aby si pod mojí knutou oprášil základy administrace linuxu. Také se začal bavit 3D animacema v Blenderu. A pro oddech občas s kámošema paří jakousi on-line variaci Dooma.

    Ovšem škola mu už naštěstí skončila, takže bude mít s kámošema dvouměsíční digitální detox, protože se spolu uvidí na táboření.
    Gréta avatar 2.7.2020 20:54 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra

    si ho zahraj taky a nešpekuluj :D ;D

    vencour avatar 2.7.2020 21:17 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Syn už ho mrská, snad už před 5 lety nebo kdy začal. Já si hraju s jinejma hračkama. Já ani nemam čas rozchodit BoX (Il-2: Battle over Moscow, Battle over Stalingrad - lítání).
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    3.7.2020 10:03 nadtržítko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    To ještě pořád dělají ? Já skončil kdesi u IL2: 1946 a ještě chvíli jsem hrál Lock On a pak jsem se oženil a joystick šel do koše :-D Jako on šel do koše až teď po 15ti letech co jsem ho objevil v sklepě. Stejně měl ten 15pin konektor a není to kde píchnout.
    vencour avatar 3.7.2020 10:17 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Když mam Logitecha G940, tak ho jen tak neprodám. Od kluků mám tip na to, že musím hlídat jeden propoj, že se jinak ožvejká.

    A jo, Il-2 1946 je "dědeček", Battle over X je skoro horká novinka, kluci z letky tvrdí, že je lepší mít videopaměť 8GB RAM, že pak to stojí za to.

    U Palby 1938 jsem letěl na minimální detaily, u Invaze 1944 jsem si zase užíval na max. Obojí mělo něco do sebe.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    3.7.2020 11:13 nadtržítko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Ne nekoukám, ještě bych do toho spadnul zas. Skvělá byla ta realističnost strojů. Třeba na Spitfiru podletět most dolu hlavou bylo nemožné protože měl karburátor a ten motor prostě vysadil. Bf109 to dal levou zadní protože měl vstřikování.
    3.7.2020 11:14 nadtržítko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Hovado, stejně jsem zašel na stránku thrustmasteru...
    vencour avatar 3.7.2020 11:55 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Já mam dojem, že to měl i Hurik. Pamatuju, jak kolikrát škytal. Ale teď jsem to nenašel. No, realističnost. To říkali kluci, co lítali "roury" a "Koreu", že tam se motor startuje přes posloupnost, musela se upravit bohatost směsi, magneta a tak.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    3.7.2020 12:34 nadtržítko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    I u vrtulí bylo dost práce v realistic mode. Nastavit mřížku chladiče, uhel náběhu vrtule, trimováni kormidel, přepnout nádrže atd. Než člověk vzlétl tak se kolikrát přehřál motor a to už ani nemluvím o schwalbe kde plyn se přidával po milimetru :) A to je jenom létání, pak přišel boj... ne, pátrat po dvoupixelovém nepříteli na obzoru bych už dnes asi nedal.
    vencour avatar 3.7.2020 12:38 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Aha, Tys lítal sám, co? Mne si vzali kluci z letky na starost. Když startujeme, tak "80/80", vrtule i výkon, chladič tuším ze začátku zavřený.

    A na jedné misi se startovalo z písku, tam jsem se nevyhrabal. A Beaufightery na ledu (nebo v zimě) byly taky pěkný potvory na start, uřídit je v lajně a do ničeho nevrazit. Jo to je zážitků :-)
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Bedňa avatar 30.6.2020 14:24 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    4.7.2020 20:11 Sandra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Vzpomínám si, jak na začátku devadesátých let se začínalo víc jezdit do Německa. Taky jsme jezdily a občas jsme tam potkávali cedule ČEŠI NEKRAĎTE. Bylo to trochu divné, ale asi jim tam hodně Čechů jezdilo krást, jinak by to tam jen tak pro nic za nic nedávali. Myslím, že jsme si to my Češi vzali k srdci a už tam jezdíme spíš na nákupy nebo za památkami než krást. Dneska už tam žádné takové cedule nejsou - nejsou totiž potřeba - a Němci se na nás koukají jako na normální lidi. Situace se prostě sama vyřešila tím, že se v průměru chováme líp.

    Tak si říkám, že by se z našeho příkladu mohli poučit i v té Americe, kde mají teď s černými dost problémy. Mohli by si dát do obchodů cedule ČERNOŠI NEKRAĎTE nebo do ulic: ČERNOŠI CHOĎTE DO PRÁCE nebo ČERNOŠI VZDĚLÁVEJTE SE či ČERNOŠI JEZTE ZDRAVĚJI, BUDETE MÉNĚ NEMOCNÍ. Když to budou vídat všude kolem sebe, tak se nad tím třeba i zamyslí a začnou se chovat líp. A samozřejmě je mezi nimi i řada slušných, kteří se chovají dobře už teď, ale tohle je trochu popostrčí, aby to naučili i své bratry a sestry, aby jim to řekli vlastním jazykem, jak na to, aby se za ně nemuseli stydět. Většinová společnost si toho pak všimne - zjistí, že ubylo krádeží, že klesly výdaje na sociální zabezpečení a obecně kriminalita... sundají ty cedule a začnou se i k těm černým chovat méně podezřívavě. Věřím, že do pár let ten problém zmizí. Je to jen kus kartonu, na který se napíše pár slov fixou, aby to každý přečetl, skoro nic to nestojí - tak to pojďme zkusit!

    6.7.2020 20:53 Loli pchabaj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Co tak zkusit tenhle experiment nejdriv v mensim meritku u nas? nahradime "cernosi" za "romove" a uvidime jestli to pomuze :-)
    7.7.2020 13:14 Sandra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Já jsem pro - i romové mají pořád dost co zlepšovat a určitě by jim prospělo, kdyby to vídali na těch cedulích kolem sebe. Ale přijde mi škoda, aby v Americe museli čekat, až se polepší romové. V Americe mají ty problémy s černochy teď - a ničemu neprospěje, když se řešení odsune o pár let. Lepší tedy bude to řešit paralelně. Prostě něco jako:
    echo $'CZ\nUS' | xargs --max-args=1 --max-procs=0 instaluj-cedule --v-zemi
    Paralelizace! Edukace!
    8.7.2020 12:49 Seržant
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra

    Problém je v tom, že tady nejde o žádné černochy nebo o rasismus.

    I černoši vědí, že BML je jen pokus extrémní levice a demokratů dostat se k moci.

    https://www.youtube.com/watch?v=ItopNgRQiuY
    https://www.youtube.com/watch?v=pbccGbPKwok
    8.7.2020 13:58 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    IMO by bylo správný dát jen ten druhej odkaz, to první video - byť třeba obsahově může bejt zajímavý, neřikám, že ne - je na kanále Breitbart News, což je partička, která se snaží vydrápat k moci a vlivu úplně stejně jako extrémní levice...
    Fluttershy, yay! avatar 8.7.2020 14:06 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    13.7.2020 12:13 Seržant
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Tohle bude nejspíš o tobě: Rudý hnus:
    Náš problém nejsou orteláčci, flaztenci a jiní “stopimigracaci”. Těm se jedná o to jejich. Naším problémem je dav nalevo, kterému se nejedná o to jejich, ale o to naše. Oni nechtějí bránit svoje (zatím svoje nemají), oni chtějí hlavně zničit to naše, protože to je (jak nám opakují) špatné! Tak špatné, že i když to zlepšíme, tak to bude pořád špatné, protože to je špatné od základů!
    Chvíli jsme si možná mysleli, že když nechceme xenofobii a primitivismus, že vlastně jsme s nimi na jedné lodi. Nejsme, nebyli jsme a nebudeme: jsme třídní nepřítel, jsme “privilegovaní narozením”, cokoli uděláme, uděláme špatně, a někdo zleva nám to vždycky rád oznámí.
    Fluttershy, yay! avatar 13.7.2020 12:36 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    14.7.2020 15:19 Tomáš Roll
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    To říká ten pravý - cenzor Kolibáč (Fluttershy, yay!). Aneb, co sám nerad, nečiň druhým...
    Fluttershy, yay! avatar 14.7.2020 15:42 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Je to Malý, komu prý tak záleží na těch svobodách, ne? Tak by se tím mohl řídit.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    14.7.2020 15:21 Tomáš Roll
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pacman je děsně rasistická hra
    Pěkný článek. Tohle taky sedí:
    ...a zapomínáte na to podstatné: Třídní boj a zničení kapitalismu je pro leftivistu nejvyšší cíl, a k jeho dosažení lze fašisty (to jsme v jejich slovníku my) podvést, klamat, osočit z čehokoli…

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.