abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    27.5. 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    27.5. 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 949 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Drobná vylepšení pro uživatele Slax (lokalizace boot menu)

    8.9.2008 05:33 | Přečteno: 3109× | Linux | poslední úprava: 8.9.2008 05:33

    Nějakou dobu už používám skvělou live distribuci Slax. První věcí, která na člověka vykoukne po startu Slaxe je bootovací nabídka v angličtině a "Thanks for using Slax". Někoho by to možná mohlo překvapit, zvláště když si přečte informaci na webu slax.org, že Slax je multijazyčný, a je přeložen do mnoha jazyků. Rozhodl jsem se tedy menu lokalizovat.

    První moje kroky vedly samozřejmě na stránky s dokumentací. Text bootovací nabídky v sobě ukrývá soubor slax.cfg, který je v adresáři /boot na médiu, z kterého spouštíte Slax. Soubor má poměrně pochopitelnou syntaxi a tak jsem se zaradoval, že přeložení nabídky bude otázkou pár minut. Jenže ouha - při startu se namísto našich krásných písmen objevovaly různé muří nohy a další paznaky. Řešení problému mi dalo docela zabrat, ale nakonec se vše v dobré obrátilo :-).

    O zavádění jádra a systému se ve Slaxu stará zavaděč syslinux. To se týká situace, kdy spouštíte Slax ze zapisovatelného média (USB flash disku) se souborovým systémem FAT nebo FAT 32. Pokud spouštíte Slax z CD, o zavádění se stará isolinux. Donedávna jsem nevěděl, že kromě LILA a GRUBU ještě nějaké další zavaděče existují. Inu, Linux je prostě svoboda :-). Co se týče možností syslinuxu, tak se nevyrovná svým větším bratříčkům LILu a GruBu. Nicméně pro potřeby různých live a mini distribucí je jako dělaný a své místo si určitě najde. Mou snahou tedy bylo přinutit syslinux, aby správně zobrazoval české znaky, tj. vnutit mu jiný font, než standartně obsahuje (výchozí a jediný je "us" font, který syslinux načítá ze znakové sady BIOSu). Na stránkách autora syslinuxu jsem se dočetl, že možnost zavedení jiného fontu podporuje syslinux už od verze 1.34 (projekt se nachází nyní už ve verzi 3.71). Podle mých zkušeností je pro češtinu nejvhodnější font lat2-16.psfu, který je poměrně snadno dosažitelný v každé dnešní distribuci. Jenže syslinux je poměrně jednoduchý a neumožňuje zavedení znaků v Unicode (psfu - "u" na konci znamená, že se jedná o unicodový font). Moje pátrání a úsilí se tedy soustředilo na nalezení neunicodového fontu lat2-16.psf. Nutno říci, že při této činnosti jsem se posunul v čase o nejméně 8 let zpátky ( naprostá většina fontů je dnes založena na Unicode, UTF-8 ). Nakonec jsem po zuřivém pátrání kýžený výsledek nalezl zde. Do souboru slax.cfg jsem tedy doplnil řádek:

    FONT /boot/lat2-16.psf

    Rozbalení fontu a úprava souboru slax.cfg už tedy nebylo překážkou a dílčí kus práce byl za mnou. Nicméně jsem se pouze s tímto nespokojil a pokračoval v bádání dál. Kupříkladu mě ze začátku celkem trvalo přijít na to, jak editovat parametry spuštění (tzv. cheatcodes) jednotlivých položek v menu - slouží k tomu klávasa Tab. K tomuto účelu jsem vytvořil kratičkou nápovědu v češtině, která je dostupná po stisku klávesy F1. Jedná se o obyčejný textový soubor, který syslinux načte při startu systému. Do slax.cfg jsem přidal:

    F1 /boot/help.cz
    Přidat českou klávesovou mapu představovalo opět drobný problém. Použil jsem klávesovou mapu cz.map, kterou jsem ale musel převést do formátu srozumitelného syslinuxu pomocí perlovského skriptu keytab-lilo.pl. Tento skript je součástí Slaxe, jinak jej lze najít v instalačních balíčcích zavaděče LILO. Použil jsem tedy příkaz:
    /usr/sbin/keytab-lilo.pl cz > /mnt/sdb1/boot/cz.ktl
    
    a do slax.cfg doplnil řádek:
    KBDMAP /boot/cz.ktl
    To už je ale jen taková malá třešnička na dortu, málokdo asi bude dopisovat parametry jádra v češtině :-). Poslední věcí, kterou jsem chtěl změnit, byl obrázek (pozadí). Nešlo mi o to vytvářet nějaký nový "artwork", ale spíš odstranit nápis "Thank you for using Slax", který dojem lokalizovaného prostředí příliš nevzbuzuje. Zde je situace poměrně jednoduchá a fantazii se při úpravě obrázku meze nekladou. Obrázek musí být opět uložen v původním rozlišení 640 x 480 ve formátu jpg nebo png. Ještě bych podotknul, že výchozí screen se nachází v adresáři /boot/slax.png a prohlédnout si jej můžete zde. K úpravě obrázků samozřejmě dobře poslouží známý program Gimp. Nejsem zrovna nějaký "artworkdesigner", ale dost mě možnosti programu gimp překvapily, těch různých nastavení a voleb je opravdu nespočet a osobně se v tom moc nevyznám :-).

    No a blížíme se pomalu do finále. Výsledek mého snažení si můžete prohlédnout tady a porovnat jej s již dříve odkazovaným anglickým boot screenem. Pro zájemce o instalaci jsem připravil balíček ke stažení. Instalace je opravdu jednoduchá a jde v podstatě jen o nakopírování souborů lat2-16.psf, cz.ktl, help.cz, slaxnew.jpg a slax.cfg ze staženého balíčku do adresáře /boot na vašem médiu. Soubory zabírají jen několik Kb a úbytkem volného místa rozhodně nikoho neohrozí. Tento postup se týká zapisovatelných médií (USB klíčenek) a případu, kdy již máte Slax nainstalován. Ti, kteří používají Slax na CD a vědí jak na to, mohou modifikovat staženými soubory svůj iso soubor, který si pak následně znovu vypálí. Nicméně i pro zájemce o kompletní řešení jsem připravil řešení v podobě iso souboru. Jedná se o aktuální Slax 6.0.7 s mojím přídavkem lokalizovaného zavaděče a lokalizací do češtiny pomocí .lzm modulu. Rozdíl oproti oficiálnímu Slaxu je v tom, že systém je už v základu počeštěn (české KDE, české locale). Tento image slax-6.0.7-cz.iso lze instalovat (rozbalit) jak na USB klíčenku, tak i na CD. Slax v tomto ohledu instalaci nerozlišuje - používá se stejný iso soubor pro USB flash i pro CD. Pak už stačí spustit jen soubor bootinst.sh (jste-li v Linuxu) anebo bootinst.bat ve Windows. Tímto dojde k ativaci boot sektoru a máte nainstalováno. U této příležitosti bych se ještě rád zmínil o programu UNetbootin, který slouží k pohodlné instalaci live distribucí na USB klíčenky. Na výběr je opravdu mnoho distribucí včetně těch méně známých. Nainstalování live distribuce je otázkou několika kliknutí, a vše se děje víceméně automaticky (včetně stažení iso souboru). K dispozici je verze pro Linux, tak i pro Windows. Pro rychlé a pohodlné instalování live distribucí je to program přímo ideální.

    Takže teď už zbývá jen nainstalovat, užívat si lokalizovaný systém a radovat se :-D . A komu se to nelíbí, ať ... však už víte. Přeju příjemnou zábavu.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Drobná vylepšení pro uživatele Slax (lokalizace boot menu), obrázek 1

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    8.9.2008 11:18 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Drobná vylepšení pro uživatele Slax (lokalizace boot menu)
    No nevím, Slax občas používám (spíš k servisním účelům) a zdá se mi, že počešťovat bootovací obrazovku je skoro až velký přepych. Ani se autorovi nedivím, že se na to vykašlal, když vše ostatní už lokalizováno je (tuším dokonce do 26 jazyků). Ale proti gustu žádný dišputát :-)
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    otasomil avatar 8.9.2008 16:57 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Drobná vylepšení pro uživatele Slax (lokalizace boot menu)
    Jako pekny clanek, ale nevim zda bych si dal tu praci s tim co vy.
    S postupnou degeneraci cestiny diky SMS zpravam a instant message jsem a jiste i mnoho z nas v CR odbouralo diakritiku. Navic boot menu vidime jen chvili takze se na ne nedivame nekolik hodin denne jako treba na pracovni plochu a spustene programy.
    Klobouk dolu ovsem vasi praci.
    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    Darth Phantom avatar 8.9.2008 18:12 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Drobná vylepšení pro uživatele Slax (lokalizace boot menu)
    To já zas mám češtinu rád a chci jí vidět co nejvíc :-). Souhlasim s tím, že čeština dost v poslední době dost degeneruje a pronikají do ní hlavně různé anglicismy. V oboru IT se tomu asi člověk neubrání a v mnoha případech jde český ekvivalent najít jen ztěžka. Neuškodí ovšem si někdy přečíst třeba Hrabala a přesvědčit se, že opravdu libozvučná čeština zní úplně jinak.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    8.9.2008 20:37 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Drobná vylepšení pro uživatele Slax (lokalizace boot menu)
    Souhlas. Tím větší škoda, že například právě autor Slaxu Tomáš Matějíček odmítá komunikovat jinak než anglicky :-(
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    Darth Phantom avatar 8.9.2008 21:24 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Drobná vylepšení pro uživatele Slax (lokalizace boot menu)
    Ano, to je téma které jsem nechtěl zrovna moc rozebírat, ale když už jste to nakousnul: Fórum na slax.org je dostupné pouze v angličtině a zřejmě tomu tak i bude do budoucna. Volání českých uživatelů po zřízení českého fóra Tomáš Matějíček zamítá s tím, že by to byla jen další brána pro hackery. Na jednu stranu to chápu, Slax je v podstatě distribuce "one man show" a provoz dalších fór je asi nad možnosti spravování jedním člověkem. Připadá mi dost komické, že když budu chtít dát vědět českým uživatelům na slax.org o tomto svém malém vylepšení, tak budu muset popisovat v angličtině. Tomáš se asi moc dívá na americké filmy(jak sám o sobě prozradil), ale tuhle poznámku neberte vážně, jeho práci uznávám a respektuji.

    Můj postoj k americkým filmům není až tak kladný. Stačí si zapnout televizi: Na jednom kanále přihlouplý americký seriál, na druhém telenovela třídy C a na třetím kanále kosí americký neohrožený hrdina nepřátele USA (potažmo celého světa). Tyto nesmysly podle mého ovlivňují celé generace (hlavně mladší). Zaplaťpánbůh, že ještě existuje ČT 2, jinak bych televizi už s klidným svědomím vyhodil z okna. Ale to už jen na okraj :-)

    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    8.9.2008 22:52 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Drobná vylepšení pro uživatele Slax (lokalizace boot menu)
    Svého času jsem CD se Slaxem věnoval bratranci. On je technicky založený pokročilý BFU středního věku. Po týdnu zkoušení mi sdělil, že kdyby v práci nepotřeboval Widle, úplně by si s ním vystačil. Lidí otrávených věčnými problémy s Windows je nepochybně spousta. Jenže když se k nim bude komunita chovat jakýmkoliv způsobem přezíravě, tak od Linuxu couvnou. A to je nepochybně i případ preference angličtiny. Jsem přesvědčen, že Slax jde správnou cestou - pokrýt maximum potřeb běžného uživatele při minimální velikosti distribuce. U nás by navíc mohla zabodovat "národní hrdost" - ryze česká distribuce. Ale bojím se, že se nepodaří vyřešit financování a Slax skončí.

    Co se TV týká, u nás se na ní práší jak je rok dlouhý, je to jen požírač času. Ale Američanům nekřivděte, i tam vznikly a vznikají občas výborné filmy. To co vidíte v telce je ale bohužel průmyslová produkce.
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    Darth Phantom avatar 8.9.2008 23:06 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Drobná vylepšení pro uživatele Slax (lokalizace boot menu)
    Ale jo, rozhodně existují i kvalitní americké filmy. Jen jsem chtěl nastínit situaci, kdy člověk zapne TV v odpoledních nebo podvečerních hodinách. Situaci se Slaxem taky nevidím moc růžově. No nechme se překvapit...
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    9.9.2008 08:22 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Drobná vylepšení pro uživatele Slax (lokalizace boot menu)
    Proto ji ani nezapínám :-)
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    11.7.2009 08:28 nick
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Drobná vylepšení pro uživatele Slax (lokalizace boot menu)

    V jakém kódování se má uložit slax.cfg?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.