abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:11 | IT novinky

    Google Blog ČR informuje, že mobilní aplikaci Gemini a NotebookLM lze používat už také v Česku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    dnes 11:33 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8 duálně licencovaného open source frameworku JUCE (Wikipedie, GitHub) pro vývoj multiplatformních audio aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:11 | IT novinky

    Od 18. června bude možné předobjednat notebook DC-ROMA RISC-V LAPTOP II od společnosti DeepComputing s osmijádrovým 64-bit RISC-V AI CPU a s předinstalovaným Ubuntu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.79.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:33 | Zajímavý článek

    Byly zveřejněny výsledky průzkumu (infografika) mezi uživateli FreeBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Na konferenci DevConf.CZ 2024 je na stánku Furi Labs prezentován linuxový telefon FuriPhone FLX1. Jeho cena 499 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    včera 00:11 | Nová verze

    Bylo vydáno Eclipse IDE 2024-06 aneb Eclipse 4.32. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    12.6. 22:00 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-2 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    12.6. 15:44 | Nová verze

    Po roce od vydání verze 15.5 bylo vydáno openSUSE Leap 15.6. Přehled novinek v nejnovější verzi této linuxové distribuce v oznámení o vydání a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    12.6. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 256 správce systému a služeb systemd (GitHub). Nově mimo jiné s run0 jako alternativou k sudo.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    Rozcestník

    Stack vs. sandwich

    21.5. 21:20 | Přečteno: 1059× | Za vším hledej Linux

    Když se někomu pokouším objasnit, v čem je naše disklessová technologie specifická, pokaždé se na ni snaží napasovat terminologii, kterou důvěrně zná. Takže se obvykle ptá na image a hlava mu nebere, že se žádnou nepracuje.

    S pojmy kernel (jádro), ramdisk, image (obraz disku), stack (pro vrstvený systém), overlay (překrytí zapisovatelnou vrstvou), diskless (pro systém, který nepracuje s lokálním blokovým zařízením), tihle lidé běžně pracují, ale nerozumí tomu, že „Stack – a pile of things arranged one on top of another”, není totéž co „Sandwich – to put something between two other things”, i když že se v obou případech pracuje s vrstvami („Layers”).

    Základem naší disklessové technologie je sendvič – ten flák masa mezi chleby je vrstva operačního systému a nemusí být jen jedna. Může jich být víc. Tak jako je pod ním salát a nahoře rajče, může být dole Buster a nahoře Trixie. Roli hraje co je výš a co níž. To je samozřejmě extrém, ale proč ne? Rozhodující je stejně ten plátek sýra nahoře – konfigurační vrstva.

    Klasický kontejnerový „stack”, je ve srovnání s tím takový obložený chlebíček, jehož základem je ta veka dole, nad kterou se stohují další vrstvy – když ho obrátíš vzhůru nohama, tak ti to spadne. Osobně nevím, že by některá z kontejnerových technologií, které se stohováním vrstev pracují, umožňovala měnit jejich pořadí i když je to samozřejmě technicky možné. Ale třeba je někdo ve skupině zdejších anonymních diskutérů méně retardovaný a přidá místo blbých keců vůči mé osobě nějaký kloudný odkaz. Co vím, tak většinou je základem zkomprimovaný image, mountnutý přes nějaký loop, nad který se postupně vrší další vrstvy, do kterých se zapisují (přes overlay) změny.

    Naše původní disklessové řešení vypadalo podobně. Také šlo o stack vrstev. Takhle vypadal kdysi záznam pro jednu laborku:

    menu label DCE ^linux 4.6 vmware
    KERNEL boot/vmlinuz-4.6.0-0.bpo.1-amd64 boot=nfs root=/dev/nfs nfsroot=192.168.202.3:/srv/diskless/unstable-systemd-overlay-withoutsssd,ro,tcp,nocto,acregmin=60,acregmax=120,acdirmin=60,acdirmax=120,ac overlay=0 size=4/5 pause=0.1
    INITRD boot/initrd.img-un7
    APPEND TARGET=192.168.202.2 RHOME=open:lab_user_home/ layers=192.168.202.3:/srv/app;192.168.202.3:/srv/layers/vmware-player;192.168.202.3:/srv/vmware
    

    Protože každá laborka má svůj subnet, bylo nutné pro každou z nich udržovat extra konfigurák a při kopírování položek v parametru layers=, vrstvených nad základní systémovou vrstvu, předávanou v parametru nfsroot=, bylo potřeba dávat pozor:

    A když jsem udělal sebemenší chybu, zůstalo zavádění viset v nekonečné smyčce, což poněkud komplikovalo možnost zjistit, v čem je ta chyba. Navíc se ocitnul ve stavu, který se nedal vyřešit jinak, než k tomu stroji dojít a fyzicky ho restartovat. U sendviče se problematická vrstva jednoduše přeskočí, takže se ten stroj dostane přinejmenším do stavu, kdy najede ssh server.

    Parametr overlay= jsem využíval při ladění, protože bylo možné přes něj zvolit pořadové číslo vrstvy z předaného stacku co se měla namountovat do systému mimo overlay v RW módu. Na to, aby probublaly změny sendvičem je jednoduchá finta a tak bylo možné dloubat spuštěnému systému „pod zadkem” do libovolné vrstvy ze stacku. Pochopitelně jen pokud měl ten stroj do onoho adresáře sdíleného z NFS povolen RW přístup.

    Ale když jsem začal administrovat i laboratorní systém pro katedru kybernetiky (2016), reálně hrozilo, že mi to přeroste přes hlavu. V některých strojích byla grafická karta od Intelu, jinde NVIDIA. Některé stroje měly spolupracovat se SmartBoardem, jinde se zas měl využívat VMware. A někteří zas chtěli mít možnost hrabat do sdíleného kódu na straně NFS serveru.

    Overlay nad NFS adresářem má totiž tu výhodu, že lze na všechny stroje, které ho sdílejí, propagovat v reálném čase stejný obsah. Jenže pokud jsou tyhle vrstvy výše stačí hrábnou kam se nemá a celé to zkolabuje. Jaderný modul "overlay" ale na rozdíl od dříve používaného "aufs" umožnil složení sendviče z více než dvou vrstev a to mne přivedlo na myšlenku rizikové vrstvy přesunout dolů a naopak ty konfigurační nahoru. A také jsem chtěl zjednodušit konfiguraci při zavádění jádra, abychom mohli místo již nevyvíjeného syslinuxu přejít na grub2.

    Dnes tedy vypadá položka v zavaděči, pro všechny subnety podobně:

    menuentry "Linux Bookworm" --unrestricted {
        linux /boot/vmlinuz-6.5.0-0.deb12.4-amd64 boot=nfs root=/dev/nfs name=lab-intel.bookworm
        initrd /boot/initrd.img-6.5.0-0.deb12.4-amd64
    }
    menuentry "Linux Bookworm isolate mode" --unrestricted {
        linux /boot/vmlinuz-6.5.0-0.deb12.4-amd64 boot=nfs root=/dev/nfs name=lab-intel-isolate.bookworm
        initrd /boot/initrd.img-6.5.0-0.deb12.4-amd64
    }
    

    Parametr name= je pouze jednou z několika možností, jak předat jádru konfiguraci,kterou zpracuje dynamický ramdisk. Ten si stáhne konfiguraci a podle toho co v ní je, si dotáhne a zpracuje další ramdiskové skripty. Samotný generický ramdisk obsahuje jen nezbytné moduly a skript, který se u strojů co komunikují přes wifi stará o nahození sítě. Pak už to funguje stejně. A to je mimochodem další věc, o níž si nejsem vědom, že by ji někdo řešil podobným způsobem.

    Kdy se hodí image a kdy adresář.

    Když se objevil požadavek, jestli by se dal rozběhat stejný systém jako na laboratorních strojích i na turtlebotech, vyzkoušel jsem nejdřív full-diskless, jenže propustnost WiFi byla tak mizerná, že jsem musel začít věnovat pozornost tomu, kolik se během spuštění tahá dat.

    Kontejner pro singularity, ve kterém bylo zabalené Ubuntu + ROS, mělo tehdy cca 1GB. Bylo nereálné, aby s tak velkým souborem studenti pracovali v režimu full-diskless přes WiFi. Ale když se vybalil do adresáře, chovalo se to jak normální diskless – data se nakešovaly do RAM a změny se ukládaly do sdíleného domovského adresáře. A když se aplikoval mcachefs, bylo to použitelné i přes WiFi.

    Záludný problém se ovšem naplno projevil až při návratu k prezenční výuce, po skončení kovidové hysterie. Předtím totiž nikoho nenapadlo že by vyzkoušel co se stane, když na TurtleBodu v singularity kontejneru vyzkouší automatické doplňování příkazů ROSu. Nejrychlejším řešením nečekané situace bylo rozkopírování image kontejneru pro singularity na jednotlivé turtleboty, podobně jako se to dělalo s virtuály pro VMware. Na sofistikovanější řešení bohužel nebylo kdy.

    Ta správná chvíle přišla až loni koncem roku, kdy k full-disklessovému skriptu overlay přibyl half-disklessový skript crypto, který umožňuje kombinovat NFS adresáře s kryptovanými bloby. Ten spolupracuje s úložištěm na lokálním disku – pokud ho má k dispozici. Pokud ne, použije se "overlay" a systém najede jako full-diskless.

    Ale image disků v několika případech také využívám – startuji přes ně např. virtuální DHCP servery, ze který si stahují konfiguraci ostatní disklessové stroje. Jsou sdílené přes NFS (přes interní bridge) a je na nich jen zavaděč s jádrem. A jednu má k dispozici virtuální laboratorní stroje, s dedikovanou NVIDIA kartou, aby na něm fungovala stejná konfigurace jako u normálního laboratorního stroje.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.5. 23:02 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Jsem zmaten velmistre. Bud neumite anglicky nebo ja cesky..
    21.5. 23:23 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    A víš že je mi to úplně jedno? V konverzaci budeš nepochybně lepší, ale pokud jde o množství přečtené anglické literatury, tak před tebou jednoznačně vedu.
    22.5. 00:56 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    A co cteni s porozumenim? Tuhle disciplinu nezkusite velmistre?
    22.5. 08:59 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    To vyžaduje každý příspěvek anonymního chytráka jako seš ty. Škoda, že ho neměli víc tví rodiče.
    22.5. 01:55 karkar | skóre: 5 | blog: Kartrolling
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Fakt super článek, a akorát koukám, že doby kdy každý komp na čvutu měl veřejnou IP jsou asi už dávno pryč :-) A co furt ty turtleboti? Já myslel že v sobě maj snad nějaký arduino nebo nějakej ořezanej linux a jenom si šahaj na server pro instrukce, proč potřebujou nějaký virtuály? ...a teda jako ty turtleboty si představuju něco jako takový ty berušky co si s nima hrajou děti ve školce.... jakože na nich natlapeš co maj dělat a oni to pak jedou akorátže trochu sofistikovanějš = že to netlapeš na šipky na krofkách, ale řeší to nějakej běžící server na základě telemetrie co mu boti pošlou... proč potřebujou teda ty sendviče?
    22.5. 07:52 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich

    Tady máš odpovědi na většinu tvých otázek stran turtlebotů řekl bych.

    proč potřebujou teda ty sendviče?

    Protože se tím všechno zjednodušilo. TurtleBot je šasi, na kterém jsou navěšené různé senzory s nimiž se studenti učí pracovat. Používají k tomu ROS. Ten je v kontejneru, který si buildí vyučující na gitlabu. A o to aby se stáhl, aby vše fungovalo, aby byly schopné ty stroje fungovat i bez připojení se stará jedna vrstva. Kterou jiné laboratorní stroje nemají.

    Ta konfigurace co má v parametru isolate, si pro změnu natahuje vrstvu, která zajistí, že se student při zkoušce dostane jen tam, kam se dostat má. Na první pohled vše vypadá a funguje jako by se nic nezměnilo, ale po ověření se nepřipojí domovský adresář jako obvykle. Není tedy potřeba žádný image, protože vše zajistí jedna vrstva co má jen pár kilobajtů.

    22.5. 12:24 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    .., proč potřebujou nějaký virtuály?

    Turtleboti žádné virtuály nepotřebujou. Ty potřebuji já, pro různé účely. Dva DHCP servery, dvě proxy, jeden testovací virtuál, přes který připravuji, upravuji a testuji jednotlivé vrstvy sendviče, než je vypustím na fyzický HW. Wiki, kde běží HTTP server, přes který se stahují soubory, co se kešují. Stroj, který dělá jenom to, že ověřuje a v případě potřeby zakládá uživatelské profily. A virtuální laboratorní stroj s dedikovanou GPU, který umožňuje studentům pracovat vzdáleně, tak jak si zvykli za kovidu. No a pak tam má svůj virtuál Pavel Píša.

    Studenti na fyzických strojích využívají k plné virtualizaci qemu a kdo pracuje s kontejnery má na výběr mezi systemd-nspawn a singularity. Mám i vrstvu s VMware, jenom si nejsem jist, jestli se teď vůbec někde při výuce využívá ale pokud by si někdo přitáhl na flešce nějakou farmičku virtuálů, může si ji spustit. Proto nemá smsyl ztrácet čas s takovýma blbostma, o jakých píše plostenka.

    Ten skript crypto, o kterém se zmiňuji v textu umožňuje používat kryptované bloby, ale prakticky se ukázalo, že i když to funguje jak má, je to zbytečné. A víš proč? Pokud se někdo dostane na systém, který z nich běží, tak si ho normálně zkopíruje a vůbec nic neřeší. Já to také neřeším, protože tam nic tajného není. Smysl by to mělo jen v případě, že bychom provozovali autonomní zařízení, které by mělo fungovat v utajení, mimo naši infrastrukturu. V takovém případě by totiž dostala konfigurace do sendiče ještě jednu vrstvu, která by zajistila že se do spuštěného systému nenabouráš, a po vypnutí by ti zůstaly na disku jen kryptované bloby bez hlaviček.

    22.5. 14:07 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    pokud by si někdo přitáhl na flešce nějakou farmičku virtuálů, může si ji spustit. Proto nemá smsyl ztrácet čas s takovýma blbostma, o jakých píše plostenka.
    Kdyz si pletes ne-sifrovani (at si klidne poctou, nic tajneho nemam) s ne-podepisovanim (at mi klidne podstrci fejkovy login screen) tak je to pak tezke.
    22.5. 14:13 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Tak si to pojď vyzkoušet ty mudrlante.
    22.5. 04:39 jarmil
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    To je jelito, prej “isolate mode”. Oprav si to a potom piš blogísek, ju?
    22.5. 07:58 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Ty máš tu svou mozkovou plenu překrytou vrstvou isolate zřejmě od narození, protože den co den najíždíš by default "jarmil mode".
    22.5. 07:59 jarmiI
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    nedivim se ze te tak zaujal dickless mode :-D jak doma co?
    22.5. 07:07 hmmmw | skóre: 2 | blog: hmmmw
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Já bych chtěl vidět, jak budeš tyhle výmysly předávat svému nástupci.
    22.5. 09:14 Normalka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Normalne, udela se hruba cara a vsechno hodi do kose. Pres prazdniny se to udela nanovo a poradne podle industry standardu, treba od RedHatu.
    22.5. 09:35 kek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    a škola si oddechne protože to projde bezpečnostním auditem, ne jako tohle hovno kde každý zná root heslo
    22.5. 10:04 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Vytáhni si ruku z nočníku. Tohle není špitál nebo banka, ale škola a prostor kde mají mít studenti možnost si takové věci zkoušet.
    22.5. 11:44 kek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Škoda že si osvojí špatný návyky v bezpečnosti když to dělá někdo kdo tomu nerozumí
    22.5. 12:32 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich

    Já na rozdíl od tebe pindale na kybernetickém cvičení byl, a můj tým by vyhrál, kdybych měl reálnou zkušenost s PostgreSQL. Jenže takový borec, abych znal všechny bezpečnostní díry, i u software se kterým jsem nikdy dřív nepracoval, to fakt nejsem.

    22.5. 12:40 kek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    "můj tým by vyhrál kdybych býval měl znalosti" :-D :-D :-D :-D :-D ok no
    22.5. 12:43 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    ..měl znalosti

    Není totéž co "..znal všechny bezpečnostní díry, i u software se kterým jsem nikdy dřív nepracoval"

    22.5. 12:56 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich

    A je vidět, že žádnou podobnou zkušenost nemáš. To cvičení totiž vypadalo tak, že ses v pátek odpoledne seznámil s lidmi ze kterých byl sestaven tvůj tým. Pak jsi dostal několik hodin na seznámení s virtuálním polygonem. A druhý den od začátku do konce na tu infrastrukturu, kterou jsi den předtím viděl prvně v životě a teď jsi ji měl bránit, bušili studenti, kteří věděli o všech připravených dírách. Byl to mix aplikací a OS, jaký by nikdo příčetný na podobný účel nikdy nepoužil, ale budiž. Naším úkolem bylo přežít. No a na konec si nechali tu nejvypečenější díru, kterou ustál pouze jediný tým – podle mého názoru v něm byl člověk, který se na tom už v minulosti někdy spálil. Věděli, že tu situaci během zbývajících 5 minut nebude možné vyřešit a opravit.

    22.5. 13:36 kek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    To sis vybral sám tuhle metriku cvičení ketrý jsi notabene projel :-D a plácáš se v tom, dost tragédie
    22.5. 13:36 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    tyhle teoreticka cviceni jsou jako plavani na pisku... pro admina z CVUT je to dostatecne...
    22.5. 14:11 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Adminy z ČVUT na takové akce nikdo nezve trumpeto.
    22.5. 15:26 kek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Asi se od nich očekává VŠ vzdělání, znalosti a zkušenosti, ne že se k tomu prokouří přes dvacet pér. Hmmm?
    22.5. 16:06 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    No jestli ti to pomohlo v kariéře, je to čistě tvoje věc.
    22.5. 20:26 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Takze pozvani pres klub transsexualnich adminu?
    22.5. 12:25 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Boze, to je debil, sdilet roota a obhajovat to jako benefit muze jenom Ales... ode dneska budu takovymhle debilum rikat ze jsou to proste Kapicove...
    22.5. 12:36 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Ty si můžeš říkat co chceš. A můžeš být šťastný, že na ty tvé pindy reaguji, poněvadž jinak by ses uhryzal nudou.
    22.5. 13:37 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    to je pravda Alesi, bez tvych blogpostu o tom jak si vymyslel ohen a vanoce by tady byla desna nuda.
    22.5. 15:46 :32
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Jen pockej jak se vrhne na tvuj Wordpre$1 :-D
    22.5. 20:27 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Klidne. Treba napise blogpost o tom proc wordpress ne a radsi neco se sendvicem…
    23.5. 09:20 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich

    Ten už je dávno napsaný, sklerotiku. Skoč si do lékárny pro ginkgo a pij odvar nejmíň třikrát denně.

    23.5. 15:38 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    njn, to ale spise vypovida o tvych schopnostech zabezpecit wordpress nez o wordpressu samotnem... za tech x let co mam wordpress mi ho ani jednou nikdo nehacknul... za ten $1 mesicne kluci delaj podle me skvelou praci... na rozdil od tebe kteremu univerzita plati 18tis CZK hrubeho....
    23.5. 16:11 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    No jo. Mimo realitu. Jako vždy. Takže bych tě rád při téhle příležitosti upozornil, že už nějaký čas existuje povinnost poskytovatelů uchovávat logy a analýza logů na straně provozovatele serveru je zcela legální záležitost. To jenom ty si myslíš, že jsi neprůstřelný tonda, na kterého nikdo nemá. Svého času už tady byl jeden takový a velice rychle vystřízlivěl.
    23.5. 16:29 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    se neumis trefit ani do spravne diskuse? Alesi, prosim te, kdyz uz na tu svou praci seres, nemuzes alespon prispivani na abicko brat seriozne? Ja ti jinak svou IP klidne sdelim, muzes si s ni treba vytrit prdel...
    23.5. 16:35 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    No tak schválně. Alespoň uvidíme, jestli nelžeš jako obvykle.
    23.5. 16:36 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Mimochodem. To jakou máš momentálně IP adresu je zcela šumák.
    23.5. 16:45 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich

    A prozradím ti jedno sladké tajemství.

    Už za dob, kdy jsem dělal helpdeskáře na atlasu jsme zjistili, že minimálně jeden údaj mezi těmi fejkovými je vždy pravdivý. Takže i když se různí omezení mamlasové jako ty snažili sebevíc, blokli jsme je dřív než toho mohli zneužít. Tenhle server pod palcem nemáš, ale věř tomu, že bych tě tu zamáznul dřív než by si řekl švec.

    Hýčkám si tě pro své pobavení. Jako papouška.

    23.5. 20:09 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Diky, velmistre, cenim si toho. Tady mas mou aktualni IP: 108.147.32.107, 2600:387:f:7118::b, snad ti bude k necemu.
    23.5. 23:41 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Teď máš tuhle: 107.122.173.26
    23.5. 23:45 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    To se nam chlubis ze mas pristup k logum? To snad vsichni tady vi…
    24.5. 00:00 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Tak to snad dá rozum ne? To by fakt bylo hodně úchylné abych neměl přístup na server za který zodpovídám.
    24.5. 01:41 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    No a co jsi nam chtel sdelit? Kdyz odpovidas za tenhle server, tak si dovolim ti rict ze ty obcasne vypadky spojeni s DB serverem me serou. Od admina tve kategorie bych ocekaval ze tyhle drobnosti zvladne vyresit.
    24.5. 06:20 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Nezodpovídám za TENHLE server. Kdyby jo, tak máte dávno po prdeli.
    24.5. 10:59 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    "To by fakt bylo hodně úchylné abych neměl přístup na server za který zodpovídám." - "Nezodpovídám za TENHLE server." - hele, nejsi ty BLEK s poruchou osobnosti?
    24.5. 11:50 *
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    lmao kapusta regredoval nekam do roku 2005 kde si decka nevzajem vyhrozovala znalosti IP adresy xDDDDDDDD to je fakt kokooooot xDDDDD
    24.5. 12:45 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Zavři zobák Žako a jdi se proletět k solnému jezeru.
    22.5. 10:20 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Asi tak jako na ÚMOB Ostrava-Jih, že? Kde IT oddělení šoupli pod nějaký odbor. Ten projebal všechny prachy, takže nemají ani na to, aby vyměnili počítač, který chcípne. O nějaké kompletní pravidelné obnově veškerého HW vybavení co tři roky, jako tomu bývalo zvykem za časů Bédi Perzyny kdy se každý rok nahradila 1/3 stávajícího vybavení za nové, se jim už řadu let ani nesní.
    22.5. 11:58 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Hrubá čára? Vrať se laskavě zpátky do toho vašeho ficostanu, na rozumy od bači tu není nikdo zvědavý.
    22.5. 10:00 rad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    „Stack – a pile of things arranged one on top of another”, není totéž co „Sandwich – to put something between two other things”
    A jakej je v tom teda rozdíl? Myslím z pohledu těch definic. Mě to přijde topologicky ekvivalentní. Apriorně bych mohl předpokládat, že v sandwichi musí být ty dvě okrajové vrstvy identické, ale to se tam explicitně neuvádí.
    22.5. 10:06 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Pokud by ses dostal se čtením až za ten obrázek, tak by ses takhle neptal.
    23.5. 07:18 žeby
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Aleš tím chtěl říct, že stack musíš tvořit vrstvu po vrstvě, ale v sandwichi můžeš měnit věci i uprostřed. Je vidět, že v kuchyni je stejně neschopný jako za klávesnicí.
    23.5. 08:42 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Ukázkový příklad argumentačního faulu. Hlavně, že si plivneš, viď?
    23.5. 12:27 žeby
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Prosím, oprav mne.
    23.5. 11:35 Vtipnéř | skóre: 38 | blog: Vtipnéřův blog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Na úvod rovnou řeknu, že tématu, o kterém Aleš Kapica píše, vůbec nerozumím. Nevadí mi to, rozumím jiným věcem. Ale i v oblastech, ve kterých se vyznám, se občas setkám s něčím, co z mého pohledu vypadá jako naprostý chaos, třeba program, který odevzdá některý student. Pro mě je téměř nemožné se v něm zorientovat, ale program funguje, jak má, a autor se v něm skvěle vyzná. Patrně přemýšlí nějak úplně jinak než já, ale netroufám si říct, že špatně.

    Z diskuse k tomuto blogu není možné zjistit, co je správně, případně jestli problém je hlavně v jiném způsobu uvažování. Člověk vidí jen kupení urážek z obou názorových stran. Tomu taky nerozumím.

    Jirka

    Opening Windows is better than washing them. Clearing Windows (e.g. erasing or deleting) is even much better.
    23.5. 12:02 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich

    Jak jsem uvedl v diskuzi k předchozímu blogpostu. „Náš zákazník, náš pán”. Chce-li se někdo seriózně o tématu bavit, není problém. A chce-li abych mu oplácel stejnou mincí, také s tím nemám problém.

    Je to bohužel důsledek toho, jak se o tenhle portál starají jeho majitelé. Pokud by měli zájem na tom, aby si ten portál udržel nějakou úroveň, zaměstnávali by lidi, co by na ni dohlíželi. Jako neprivilegovaný uživatel nemám jinou možnost, než trávit ty, co neakceptují pravidla slušného chování trávit jejich vlastním jedem. Je to prostě o tom, koho to dřív přestane bavit. A tu radost, abych po mnoha letech na tomhle portálu tak jako mnoho jiných bloggerů, v tichosti rezignoval a zmizel, jim zkrátka udělat nechci.

    Takže jsem jim nachystal takovou malou past. ;-)

    23.5. 12:09 Pastyr trolu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    No jenze my trolove berem abicko jako humoristicky web, kdezto ty tady snis utopii o odbornem linux webu.
    23.5. 12:58 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Ale co tě nemá. Víš co je vtip?
    23.5. 19:42 burcak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Jeden z nejpovedenejsich vtipu poslednich dvou dekad je linuxovy desktop. Od nej lepsi vtip jsou jiz jen uzivatele toho paskvilu :-)
    23.5. 14:18 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Tak co? Dobrý vtip? Zasmál ses? Já tedy ano.
    23.5. 13:52 gArfild
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    To jsi tedy všechny lapil do pasti, udělal jsi ze sebe tradičně jelito a lidi se ti za tvoji nekopmetenci vysmáli - registrovaní i neregistrovaní. Past jak řemen :-D :-D
    23.5. 13:59 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Všechny ne. Tebe. Jaké máte v Olomouci počasí?
    23.5. 18:01 gArfild
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    :-D :-D :-D :-D :-D :-D

    zkus tu jinou ip adresu ty detektive, taky jsem ti kliknul. Ty jsi dobra betaverze Kojaka, seknul ses jen o 200 km.
    23.5. 18:29 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Ve tvém případě se nemusím ptát. Stačí když se kouknu z okna.
    23.5. 18:34 gArfild
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    to chodíš dost daleko, já tě vidím každý ráno v záchodový míse. plavat umíš hezky, to se ti musí nechat.
    23.5. 18:41 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Pleteš si mne se svým řitním otvorem. Sereš na zrcadlo.
    23.5. 18:44 gArfild
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Máš pravdu, jste si k nerozeznání podobni.
    23.5. 19:36 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Až na to, že ten ksicht co tam vidíš je tvůj.
    23.5. 20:12 gArfild
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    překombinovaný jak ty tvoje děravý sendviče, ani urážet neumíš
    23.5. 22:20 Pookie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Tak mne napada ze sendvic bez vomacky neni vono. Jakou tajnou ingredienci do sendvicove vomacky pridava mistr? Doufam, ze to neni jak u Harolda a Kumara kdyz se to dozvedeli v Burger Shacku... (od 2:27)
    23.5. 22:27 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    nevim nevim, je impotent tak kde by to vzal? houbickou utrel ze zeme az to bude z jeho stary odkapavat na zem po jejim milenci?
    23.5. 23:25 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stack vs. sandwich
    Alesova stara? To je jako pani kolombova… ja myslim ze jako transexualni admin starou nema. A jako spravny linuxak sexualni potreby nema, staci mu po vecerech kompilovat nebo vymyslet sendvice, vanoce a ohen…

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.