abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 793 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Zápisky z dalekých cest IV - Tsukuba

    3.6.2008 17:42 | Přečteno: 1187× | misc | poslední úprava: 3.6.2008 17:42

    Po dlouhé době se mi zase podařilo vycestovat na nějaké zajímavější místo, tak se zase pokusím sepsat krátké zápisky. Tentokrát ze země vycházajícího slunce...

    (pozn: Stále ještě mám rozepsaný předchozí díl, ale ten ještě nechám chvíli zrát a budu se věnovat novým dojmům. Snad ho taky někdy dokončím než všechno zapomenu)

    Kde a proč tentokrát?

    Takže, do Japonska jsme vycestovali na konferenci EJC2008 (EJC=European-Japanese Conference). Konferenci samotné se ale asi budu věnovat spíš okrajově. Vyjeli jsme zde v sestavě naší vedoucí Doc. Duží, dvou mých spolustudentů (Michal a Tomáš) a mé maličkosti. Dále ještě letělo několik dalších čechů z Brněnských a Pražských univerzit, které teprve poznávám.

    Let a přílet

    Přípravy byly tentokrát naštěstí bez zjištění o propadlém pase a podobných lahůdek, a bez problémů jsme vyrazili vlakem směr Vídeň, odkud nám letěl přímý let do Tokia. Ten trval 11 hodin a většinu jsem ho strávil čtením knihy o jádře. Hned po příletu na letiště Narita (asi 60km od centra Tokia) jsem měl pocit trošku jako bych se vrátil do Singapuru. Moderní město blýskající se čistotou. Jen vlhkost není v tuto roční dobu tak vysoká (v podstatě je to skoro jako u nás), a počasí nám také přálo. (No momentálně prý v Japonsku řádí tajfun, který nám přinesl déšť a vítr, ale to předbíhám).

    Autobusem jsme dojeli do hotelu, kde jsme se zabydleli, a vyrazili na něco k jídlu. Neměli jsme moc představu kam se vydat, tak jsme náhodně zvolili směr a pochodovali dokud neuvidíme nějakou lákavě (a ne moc luxusně) vypadající restauraci.

    První jídlo

    KFC nás nechalo chladným, a o kousek dál jsme uviděli tradičněji vyhlížející podnik. Vstoupili jsme dovnitř, a sotva jsem stačil doříct že to asi nebude zrovna nejlevnější podnik, už nás číšník odváděl ke stolu, postavil před nás sklenice s vodou a rozdal nám jídelní lístky. No co už. (pozn: je to zde tradicí, že hned po vstupu do restaurace se Vás někdo ujme a sám Vás odvede ke stolu, vybírat si vlastní stůl se považuje za neslušné).

    Podnik do kterého jsme se takto dostali je jedním z tradičních typů kde každý stůl má uprostřed vlastní plynový gril. Zvolili jsme si tedy jedno z menu které vypadalo dostatečně velké pro nás 3, nebylo zas tak drahé, a poté co nás číšník ubezpečil že nám bude stačit jsme si objednali. A zvolili jsme dobře. Začali nám nosit talířky s nejrůznějšími druhy masa, zeleniny a ochucovadel, hůlky, kleště na obracení a zapálili gril. Dál už si host vše připravuje sám, a musím říct že je to opravdu bezva a s radostí bych uvítal podobné restaurace i u nás. Zárověň jsme zkusili první japonské pivko a byli jsme velmi příjemně překvapeni - mělo pěnu jak má být, a přestože to byla taková naše slabší desítka, bylo docela dobré. Ale aby celý zápisek nebyl jen o jídle a pití...

    Něco málo o Tsukubě

    Město ve kterém bydlíme je samo o sobě velmi zajímavé. Bylo navrhnuto v šedesátých letech jako nové budoucí centrum výzkumu, a takto pak vystavěno. Takové předem naplánované město má řadu výhod. Žádné dopravní zácpy, dobrá městská doprava, atd. Dle oficiálních stránek města zde žije asi 200000 lidí, z toho asi 19000 jsou vědci (asi 40% všech všech vědců žijících v Japonsku) a asi 5000 má doktorský titul.

    Výlet na Mount Tsukuba

    Druhý den jsme ještě měli volno, tak jsme hned ráno vyrazili na výlet, a to na horu Tsukuba. K ní jsme dojeli autobusem, a dál už pak po svých. Musím říct že cca dvouhodinový výšlap byl docela drsný, místy to docela klouzalo a šplhání po kamenech taky dalo celkem zabrat. Zde musím složit speciální poklonu profesoru Maternovi, který ve svých téměř osmdesáti letech výšlap absolvoval s náma, a ještě zvládal se svými kolegy vášnivé filosofické debaty. Všechna čest!

    Cestou jsme navštívili malý chrám, nahoře jsme nacvakali pár fotek (zde jsem si zase jednou zanadával, protože jsem zjistil že mám kartu ve foťáku skoro plnou, a mám tam fotky ještě ze Singapuru a ani nevím jestli je mám už nahrané). Dolů jsme pak sjeli lanovkou, a příjemně unaveni se vrátili do hotelu.

    To by prozatím stačilo, koukám že jsem toho moc zajímavého nenapsal, tak se zkusím příště polepšit. I tak to snad bylo aspoň malinko zajímavé.

    Na závěr pár fotek:        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Zápisky z dalekých cest IV - Tsukuba, obrázek 1 Zápisky z dalekých cest IV - Tsukuba, obrázek 2 Zápisky z dalekých cest IV - Tsukuba, obrázek 3 Zápisky z dalekých cest IV - Tsukuba, obrázek 4 Zápisky z dalekých cest IV - Tsukuba, obrázek 5 Zápisky z dalekých cest IV - Tsukuba, obrázek 6 Zápisky z dalekých cest IV - Tsukuba, obrázek 7

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.6.2008 18:05 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápisky z dalekých cest IV - Tsukuba
    Dík za zajímavej příspěvek!
    Těším se, že někdy třeba budu taky moct takle cestovat na zajímavý místa, snad se to povede...
    mimochodem Jak ste se tam domluvili? Umíte japonsky nebo stačí angličtina?
    Nikola Ciprich avatar 4.6.2008 00:58 Nikola Ciprich | skóre: 23 | blog: NiX_blog | Palkovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápisky z dalekých cest IV - Tsukuba
    japonsky umim jen par slov, takze anglicky, ale nekdy je to docela problem. viz vcera u snidane:
    serverka: "do You want ... or ..."

    ja: "what is ...?"

    servirka: OK
    :)

    docela neprijemna vec pri jednani s Japonci (ale to se tyka i Cinanu atd) je ta, ze pri rozhovoru stale kyvaji a tvari se ze rozumi, protoze povazuji za neslusne vas prerusit a rict ze nerozumi. Takze je dobre se naucit to odhadovat a kdyztak zpomalit atd.
    Did you ever touch the starlight ? Dream for a thousand years? Have you ever seen the beauty Of a newborn century?
    4.6.2008 09:20 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápisky z dalekých cest IV - Tsukuba
    docela neprijemna vec pri jednani s Japonci (ale to se tyka i Cinanu atd) je ta, ze pri rozhovoru stale kyvaji a tvari se ze rozumi, protoze povazuji za neslusne vas prerusit a rict ze nerozumi
    Napr. pre Indov no problem znamena, ze rozumeju, nie ze to nie je problem ;-)
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    4.6.2008 16:24 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápisky z dalekých cest IV - Tsukuba
    jo tak přesně takle se tvářím, když mi někdo něco vyhládá rychlou irskou angličtinou :-D
    elenril avatar 3.6.2008 19:27 elenril | skóre: 21 | blog: Raziel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápisky z dalekých cest IV - Tsukuba
    Jáá chci táákyyy :)

    Japonsko je zrovna jedno z míst, kam bych se hrozně rád podíval. Snad mě tam jednou fyzika zavede.
    Nikola Ciprich avatar 4.6.2008 00:53 Nikola Ciprich | skóre: 23 | blog: NiX_blog | Palkovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápisky z dalekých cest IV - Tsukuba
    publikovat, publikovat, publikovat ;-)
    Did you ever touch the starlight ? Dream for a thousand years? Have you ever seen the beauty Of a newborn century?
    4.6.2008 08:21 Anatheman | skóre: 9 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápisky z dalekých cest IV - Tsukuba
    parada! Doufam, ze nam teda privezes nejakou gejsu a ten soudek sake ;-)
    4.6.2008 10:06 s0 | skóre: 32 | blog: nejchytřejší kecy | prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápisky z dalekých cest IV - Tsukuba
    Pro jistotu jsem četl: Zápisky z dalekých cest IV - Sukuba. Přestože zápisek není špatný, nebyl by přeci jen nějaký o sukubách?
    Kuolema Kaikille (Paitsi Meille).
    4.6.2008 11:12 geecz | skóre: 4 | blog: herostratos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápisky z dalekých cest IV - Tsukuba
    Succubus ? ------> Malleus maleficarum , že si nedáš pokoj .... :-) :-)
    4.6.2008 11:17 s0 | skóre: 32 | blog: nejchytřejší kecy | prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápisky z dalekých cest IV - Tsukuba
    rouhání je pro nás evrgrýn, a taky relaxační technikou...
    Kuolema Kaikille (Paitsi Meille).
    4.6.2008 11:32 geecz | skóre: 4 | blog: herostratos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápisky z dalekých cest IV - Tsukuba
    Rouhání je v pohodě, jen kombinace počasí+věk (můj) + sukubus + ona relaxační technika ---> to je o zdraví :-)Ale teď jsem si uvědomil, že u cyklistů, běžkařů a tanečníků (tedy sportovců) tato obava je lichá .... :-)
    4.6.2008 16:21 klassik | skóre: 24 | blog: Klassikov | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápisky z dalekých cest IV - Tsukuba
    No japonsky pivo se vyrabi trebas taky u nas v Braniku:-) (nevim jeslti porad ale pred tremi lety ano) Jinak by me docela zajimalo kolik tam stoji ubytko a jak je to narocny na stravu
    V podstatě nic nevím
    Nikola Ciprich avatar 4.6.2008 16:41 Nikola Ciprich | skóre: 23 | blog: NiX_blog | Palkovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápisky z dalekých cest IV - Tsukuba
    no ty co jsme tu zatim ochutnali se opravdu vari tady :).

    jinak kolik stoji ubytko nevim, ale zkusim zjistit. celkove tady pro nasince neni zrovna levne (hlavne doprava je dost draha), ale uz to asi neni tak hrozne jak to byvalo kdysi (svuj podil na tom asi bude mit i silna koruna)
    Did you ever touch the starlight ? Dream for a thousand years? Have you ever seen the beauty Of a newborn century?
    Fluttershy, yay! avatar 4.6.2008 22:11 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápisky z dalekých cest IV - Tsukuba
    Co říkali borci, kteří v Japonsku byli, tak ceny jsou tam víceméně srovnatelné s našimi, možná trošku vyšší.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    4.6.2008 22:32 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápisky z dalekých cest IV - Tsukuba
    Zakladem je poridit si Japan Rail Pass. Ten se da koupit vyhradne mimo japonsko a jde na nej jezdit neomezene vsim co provozuje japonska zeleznice jmenem JR. Cili pro nasince naprosto zasadni schinkansen. Ten Rail Pass stoji mene nez cesta shinkansenem z jedne konecne na druhou. Krome vlaku provozuji nektere trasy metra v Tokiu a i treba autobusy v Kjoto. Ale zase ne vsechny, je potreba se dobre divat a vybirat. Pokuta za jizdu bez jizdenky je 3x jizdne z konecne do mista, kde jste potkali revizora. Jinak cestovani je drahe, tusim treba metro bylo 1,40 dolaru za kazdou zastavku.

    Ubytovani je hodne drahe, pod 100 dolaru na noc se shani strasne dlouho a budete bydlet tak, ze se toho nasinec stiti. Ale jednou jsem dostal skvelou radu, kdyz jsem se ptal po hotelu, poslali me do lazni. Nektere lazne jsou otevrene 24/7 a muzete tam klidne v odpocivarne prespat + samozrejme rano a vecer luxusni koupani. A vstupenka stoji jen 16 dolaru.

    Jidlo je urcite drazsi, specialne pokud hledate nejake evropske.

    Ale je to zajimava zeme a stoji to za to. Hned bych jel zase. A myslim, ze treba navsteva hirosimy cloveka dost zmeni.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    5.6.2008 17:40 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápisky z dalekých cest IV - Tsukuba
    Ale jednou jsem dostal skvelou radu, kdyz jsem se ptal po hotelu, poslali me do lazni. Nektere lazne jsou otevrene 24/7 a muzete tam klidne v odpocivarne prespat + samozrejme rano a vecer luxusni koupani. A vstupenka stoji jen 16 dolaru.
    Předpokládám, že je to myšleno tak, že oni o tom vědí, nepřespat tam na zapřenou, že ne? :-D
    5.6.2008 11:16 Jimmy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápisky z dalekých cest IV - Tsukuba
    Mám za sebou dohromady téměř přesně rok v Japonsku, respektive v Osace.

    Pivo: Plechovka v obchodě stojí cca 270 do 350 JPY. V hospodě cca od 400 do 700 JPY, obvyklá cena je 500 JPY (např. na stánku).

    Ubytování: Levný hotel je od 5000 do 7000 JPY za noc, nejlevnější jsem viděl "ubytovnu" za 2600 JPY, ale to už je extrém. Na opačné straně je např. pobyt v lázních včetně jídla, neomezeného pití a společnic (pouze na pokec ;-) ), které mě na firemním výletu v partě cca 25 lidí stálo cca 20 000 JPY za noc.

    Jídlo: Spodní extrém jsou instantní nudle za 100 až 300 JPY. Pak různé kombinace salámů, sýrů atd, kdy studenou večeři v pokoji máte za 300-600 JPY. Večeře či oběd v lacinější restauraci je 1500-3000 JPY. Jedno jídlo stojí většinou 600-800 JPY, ale jedním jídlem se většinou nenasytíte. Dobrou alternativou jsou sushi-restaurace. Existuje řetězec sushi restaurací, kde kolem dokola jezdí nekonečný pás se sushi a jeden talířek (= 1 nebo 2 kusy sushi) stojí 100 JPY. Když člověk sní talířků 10-15 tak se rozhodně nasytí, pochutná si a nestojí to tak moc.

    Pití: Plechovka 0,3l v automatu stojí 120 - 160 JPY. 2 l Coly cca 200 JPY v obchodu. 1 l mléka nebo 100% džusu 200-250 JPY v obchodě, ale existují i 100JPY nebo 99JPY obchody kde 1 l mléka nebo 100% džusu stojí 100 JPY.

    Cestování: je celkem drahé. Nejmenší cenu za 1-4 stanice jsem viděl 150 JPY, běžnější je cca 200 JPY, celé město (cca 20 km) lze přejet za 500-700 JPY, stejnou cenu stojí cca 50km mimo město. 160 km jsem ujel za cca 3000 JPY. Shinkazeny jsou dražší. Cestování může prodražit přestupování mezi různými společnostmi.

    Aktuální kurz je 100 JPY za 15,25 Kč, takže si ceny podělte 6,5x

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.