abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 753 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Celkem vazna odpoved

    22.8.2006 09:27 | Přečteno: 1298× | poslední úprava: 22.8.2006 10:34

    Uvod

    V tomto postu, pozde ale preci, zminim (imho hezkou) teoretickou odpoved na otazku integrace kontaktu, konfiguraku apod.

    Sdileni kontaktu, konfigace apod.

    Misto slozitych serveru nad dbus by imho stacilo definovat soubory/adresare v home, napriklad ~/.shortcuts[/typ_aplikace] ~/.contacts ~/.window_manager ~/.web_browser. Napriklad kazdy web browser by si nacetl svoje nastaveni(posilani referer,cookies,....) z tohoto souboru. K tomu by se pro nastaveni on-the-fly pouzivaly standardizovane zpravy dbus(nebyla by zprava kontakt-new_contact, evolution-new_contact, ale pouze zprava new_contact). Nad tim by byla napsana knihovna, ktera by se pouzila napriklad takto:

    
    from universal_desktop import shortcuts
    # ziskani klav. zkratky
    sc_play=shortcuts.get(shortcuts.PLAY)
    # obdobne by se nastavilo poslouchani pro zmenu klav. zkratky on-the-fly
    # zmena klav. zkratky (poslani dbus zpravy+zmena souboru)
    shortcuts.set(sc_play)
    
    realne by to muselo byt samozrejmne trosku slozitejsi (napriklad kategorie klav. zkratky). Obobne by to fungovalo pro kontakty. (Sdileni urciteho konfigu mezi ruznymy aplikacemi, a jineho mezi jinymy aplikacemi by se nastavilo tak, ze jedny aplikace by pouzivaly ~/.contacts a jine ~/.contacts-lalala.)

    Sdileni mezi stroji by se zaridilo pres sdileny home

    Kparts,bonobo a obdoby

    Resit kparts sdilene mezi ruznymi prostredimi je imho zbytecne.

    Standardni IPC

    Jak uz jsem napsal vyse, toto by bylo hezci vyresit misto ruznych serveru pouze tak, ze by se zpravy standardizovaly a neposilalo se napr. [g|k]-mail_received, ale mail_received.

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    22.8.2006 10:42 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Celkem vazna odpoved
    :-)

    Opět jsem mezitím stačil dělat nesmysly a zalíbila se mi další hračka, totiž Avahi se svým DNS service discovery. To sice nemusí být přesně to co bychom měli použít, ale insipirace je to hezká. Již podle názvu to používá DNS (hlavně SRV a TXT záznamy) takže by to asi nebylo nijak extra použitelné pro ne-IP služby.

    Tady bude ale asi rozdíl v tom, že chceme od každého typu jenom jednu službu (mail, kontakty…). Můj názor je, že nejlépe by to právě bylo vyřešeno, kdybychom měli nějaký server, který nám řekne, že maily jsou dostupné tímto a tímto způsobem a zajistí, že opravdu jsou (něco jako initd kombinovaný s tím vyhledáváním služeb). Pak je samozřejmé, že od každé dílčí aplikace bude nejlépe dostávat data stejným způsobem. Ovšem pokud už na to něco existuje, proč to (v tom konkrétním případě) nevyužít? Ale to už jsem jistě psal.
    Copak toho není dost?
    22.8.2006 14:03 lefti | skóre: 18 | blog: OneAndOnlyTrueBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Celkem vazna odpoved
    Chtel jsem nastinit, ze pokud se standardizuji datove(kontakty,maily,...) a konfiguracni soubory. A taky zpravy posilane pres dbus (konkretni udalost se nebude dat poslat vice ruznymy zpusoby), tak nic jako "nějaký server, který nám řekne, že maily jsou dostupné tímto a tímto způsobem a zajistí, že opravdu jsou (něco jako initd kombinovaný s tím vyhledáváním služeb). ", ci Josefuv "Server" nebude potreba. A integrace bude dosazeno jednoduseji, cisteji, rychleji a unixoveji :-). Samozrejme je tady mozna az neprekonatelny problem: potreba, aby vetsina vyvojaru tento standard dodrzovala (hlavne bude potreba prepsat stavajici aplikace).
    22.8.2006 14:12 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Celkem vazna odpoved
    Já vidím velký problém v tom, že není možnost něco ,udělat`. Data jsou v souborech a s těma můžem pracovat. Jenže co ve chvíli, kdy budeme chtít, aby ty aplikace kterým data patří něco udělaly nebo budeme chtít nějakou informaci, kterou z toho nebude možné snadno získat? Buď si to musí každá aplikace naimplementovat sama (výhody mizí docela) nebo se na to budou muset udělat knihovny (mizí výhoda oddělené na úrovni kódu).
    Copak toho není dost?
    22.8.2006 16:52 lefti | skóre: 18 | blog: OneAndOnlyTrueBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Celkem vazna odpoved
    Jenže co ve chvíli, kdy budeme chtít, aby ty aplikace kterým data patří něco udělaly
    Aplikace načte data ze souboru a bude poslouchát dbus zprávy, jestli se data nezměnily. Co s nima bude dělat už je její věc. Ale asi jsem špatně pochopil jak si to myslel.
    (dle mého skromného názoru data žádné aplikaci nepatří)

    nebo budeme chtít nějakou informaci, kterou z toho nebude možné snadno získat?

    Tímto myslíš například aplikaci, která bude pracovat s daty, se kterýmy se nepočítalo při návrhu "standardních datových souborů"? V tom případě autoři aplikace kontaktují správce tohoto projektu a domluví se s nimi na rozšíření (které pak budou respektovat ostatní autoři aplikacích pracujících se stejnýmy daty). Hmm ... máš pravdu, toto už je celkem krkolomný ;-).

    Další problém při takto sdílených datech bych viděl v tom, že pokud nastana chyba v aplikaci, tak může způsobit ztrátu všech sdílených dat a ne jen dat, které patří té aplikaci (jak je to dnes).
    Josef Kufner avatar 22.8.2006 15:37 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Celkem vazna odpoved
    ... ci Josefuv "Server" ...
    Kdyby někdo vymyslel použitelný název, zlobit se vůbec nebudu ;-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Josef Kufner avatar 22.8.2006 15:42 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Celkem vazna odpoved
    Také nejde jen o data, ale i o takové věci, jako třeba když jeden program řekne "Otevři mi informace o tomhle". Kterému programu to má říct? Jak to má říct?

    Fungující ukázkou budiž odkaz mailto: ve web browseru, který otevře nový mail v mailovém klientu. Ale chci universální řešení.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    22.8.2006 16:34 lefti | skóre: 18 | blog: OneAndOnlyTrueBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Celkem vazna odpoved
    No dobre, ale tak to by se vyresilo taky pomoci standardizovani dbus zprav. Neposle to zadnemu konkretnimu programu, nybrz "do eteru"(dbusd) posle zpravu, a program kteremu se bude libit ji zpracuje.
    (V nekterych pripadech by asi bylo nutno omezit, aby zpravu dostal jen jeden program (jaky?). Ale nevim, jestli toto dbus umoznuje, ci by byli vyvojari ochoti toto implementovat)
    22.8.2006 16:39 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Celkem vazna odpoved
    A dojdeš zhruba k tomu, co celou dobu navrhujeme jako Server ;-)
    Copak toho není dost?
    22.8.2006 16:58 lefti | skóre: 18 | blog: OneAndOnlyTrueBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Celkem vazna odpoved
    V tom pripade dbus + standardizovane zpravy = Server?
    22.8.2006 17:02 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Celkem vazna odpoved
    V zásadě. Plus ještě nutnost zajistit, že na ty standardizované zprávy někdo odpoví (a umožnit nastavit kdo).
    Copak toho není dost?
    23.8.2006 07:50 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Celkem vazna odpoved
    A teda znova objavujete RPC (corba, dcom, ...), len ta transportna vrstva je ina :-).
    ale napad to nie je zly, postupne definovat rozhranie, napisat binding (popr wrapper aj pre gnome/kde). Dostatocne jednoduche, dostatocne modularne, nahraditelne, to by sa mozno ujalo.
    Josef Kufner avatar 22.8.2006 10:47 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Celkem vazna odpoved
    Jen pro info, ať se tu nevymýšlí vše od začátku: http://jk.myserver.cz/wiki/Server
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.