abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 45
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 875 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    29.12.2012 19:16 nereknutito
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    Jestli to bude dobry obchodnik a zbozi bude kompletni a neposkozene, tak by to mohl vzit, toto si myslim ze je duvod k zamysleni pro obchodnika.
    29.12.2012 19:34 Power | skóre: 7 | blog: Power
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    Asi by to klaplo, je to jeden z TOP 3 největších prodejců v ČR. Hlavně mě vůbec nenapadlo, že by to nemělo mít češtinu. Dnes jsem na to koukal a jen nevěřícně kroutil hlavou.
    29.12.2012 20:02 tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    Samotny pristroj lokalizovany byt nemusi, staci cesky navod. Tento prisup je bezny zejmena pro pristroje, kde jsou popisky soucasti tela (tlacitko "eject" atd...).
    kotyz avatar 29.12.2012 20:27 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    Naco češtinu v dvd přehrávači? Když nepoleze do menu tak ani na žádný texty nenarazí, maximálně tak na play/pause/stop a no disc což je beztak popsaný v manuálu. Když to můžou ovládat malý děcka který neumí číst ani česky (prostě ví že maj zmačknout kostičku, dvě čárky, trojúhelníček a vypíná se to tim červenym), tak by mohla taky...
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    29.12.2012 20:37 PL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    Český manuál musí mít výrobek, pokud to vyžaduje jeho povaha. (hovořím o IT) Tzn. produkt který je potřeba např. instalovat, něco k němu připojovat (další zařízení) atd. (DVD přehrávač rozhodně musí). České manuály mít nemusí např. flash disky, pevné disky, základní klávesnice apod...nicméně i k nim se již základní rychlé manuály dávají. Dle českých zákonů podrobný ČESKY manuál být obsažen nemusí, podrobný znamená např. popis menu u DVD, popis funkcí u Android zařízení atd... V češtině musí být tzv. rychlý manuál, kde jsou uvedeny bezpečnostní pokyny, základní zapojení (většinou realizováno piktogramy) a zprovoznění přístroje. Zbytek může být v cizím jazyce.

    MENU přístroje být lokalizované nemusí.

    Rozhodně je to nepříjemné pro starší lidi, já osobně všechny nové věci od TV, přes radio budíky nebo meteo stanici až po DVD přehrávače a PC rodině instaluju sám protože si s tím prostě neví rady. Babička už vůbec (85 let).

    Jak je již zmiňováno dobrý prodejce v případě problému produkt vezme zpět i po třeba měsíci. Je dobré říct na rovinu proč se produkt vrací, často pro to mají obchodníci(lidi) pochopení narozdíl od vymyšlených historek.
    Gilhad avatar 29.12.2012 20:49 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    + drobny bonus je, ze pokud se takto prodejce dozvi, ze tam neco chybi/nefunguje jak ma, tak je urcita sance, ze se postara o napravu - kdyz ne u tohoto, tak u dalsich vyrobku. Takze bugreporty rozhodne ano :)
    gtz avatar 29.12.2012 21:08 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    Manuál musí mít, ale české menu myslím nikoliv.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Prcek avatar 29.12.2012 21:42 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    Občas se setkám s výrobkem, který nemá český popisek. Myslel jsem si že je zákonem dané, že výrobek prodávaný v ČR musí mít český popis. Ale třeba teď mi v koupelně stojí šampon Oriflame, který nemá česky nic. Tak tedy nevím jak to je, jestli se ten zákon nedodržuje nebo neexistuje :-).
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    29.12.2012 21:58 M_M
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?

    Řekněme že u jednoho z těch TOP3 prodejců jsem zaměstnán v oddělení, kde zákazníci s podobnými požadavky přicházejí...

    Co se týče vrácení, většina prodejců přivírá oko a těch 14 dnů v prosinci příliš neřeší. U nás, pokud je zboží zakoupeno v prosinci, není problém - samozřejmě pokud je nepoškozené a bez známek opotřebení (někteří lidi si eshopy stále více pletou s půjčovnami, či zboží vybírají až po bezhlavém nákupu).

    K té češtině, nalijme si čistého vína. Mnoho výrobců/distributorů do ČR má pouze hodně stručný český manuál (ala bezpečnostní pokyny), v těchto případech s češtinou moc nepočítejte - samozřejmě záleží, co je to za věc. Pokud je u výrobku podrobnější tištěná příručka, většinou bývá také česky lokalizován.

    Komentáře, že by to mohl prodejce zajistit, jsou sice lidsky pochopitelné, ale zcela nereálné...u hromady věcí se prostě vyplatí těch pár nespokojených zákazníku "že to na ně nemluví česky" odbýt vrácením peněz, než se snažit dodavatele (nedojbože výrobce) k něčemu takovému tlačit. Hlavně starší lidé se s tím občas rozčilují, ale opravdu není v silách prodejce toto zajistit - je třeba se smířit s tím že pro spoustu výrobců je náš trh težce nezajímavý (nějakých 10 mio obyvatel je z globálního hlediska zkrátka málo).

    Paradoxně se může počešťování na vlastní pěst českému dodavateli vymstít - jako se stalo např u ebooků Sony, kdy sice byla vytvořena čeština, ale samozřejmě pro aktuální verzi firmware. Aktivní zákazník, který přístroj (poměrně logicky), aktualizoval, o ni nenávratně přišel. A pak za vše samozřejmě může prodejce - co to zase prodal za šmejd, že... Takže výsledkem bylo, že se navíc muselo přidávat velké upozornění do každého balení, že aktualizací firmware o češtinu přijdete.

    Dávat do popisu zboží by to sice bylo fajn, ale s tím jak výrobci chrlí neustále nové modely, mění revize (to co předtím šlo, najednou nejde či se dělá zcela jinak) a navíc s přihlédnutím k tomu, že velká část lidi popisy moc nečte či se o pro ně důležité vlastnosti výrobku vůbec nezajímá ("Ale to by přece měla být samozřejmost, že výrobek A umí funkci X! Vždyť podobný výrobek B to přece umí..."), to moc nejde. Respektive, vzhledem k "vysokým" maržím, je levnější odbýt těch pár nespokojenců vrácením peněz, než to u každé položky poctivě vypisovat.

    A upřímně... co je tak složitého na ovládání například Kindle? Naládujete drag&drop knížky a používáte 6 tlačítek. Mám pochopení, že to přijde vrátit 70ti letý člověk, ale pokud to je někdo mého věku, raději to vůbec nekomentuju...Viz komentář Kotyze, je velmi výstižný.

    30.12.2012 00:45 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    Komentáře, že by to mohl prodejce zajistit, jsou sice lidsky pochopitelné, ale zcela nereálné...u hromady věcí se prostě vyplatí těch pár nespokojených zákazníku "že to na ně nemluví česky" odbýt vrácením peněz, než se snažit dodavatele (nedojbože výrobce) k něčemu takovému tlačit. Hlavně starší lidé se s tím občas rozčilují, ale opravdu není v silách prodejce toto zajistit - je třeba se smířit s tím že pro spoustu výrobců je náš trh težce nezajímavý (nějakých 10 mio obyvatel je z globálního hlediska zkrátka málo).
    proč hned "tlačit"?

    což takhle jenom prostě poslat dál tu informaci, ať si s ní výrobce naloží jak chce?

    - z mé zkušenosti lidi často absolutně netuší, že je něco špatně, a stačí jim to říct, čímž se jim dá šance to napravit, no a nebo se na to taky vysrat, ale když se jim to neřekne, tak prostě není ani ta šance

    kecy o tom, že 10 M je z globálního hlediska prostě málo, těžko obstojí, když tentýž výrobek má lokalizaci do mnohem obskurnějších jazyků, jenom prostě tu češtinu ne - ale proč bychom ji tam dávali, když češi si nechaj srát na hlavu, ani se neozvou a budou to radši používat v angličtině nebo ve slovenštině (ti mladší, nebo ti starší, jak kdo čemu rozumí)
    Dávat do popisu zboží by to sice bylo fajn, ale s tím jak výrobci chrlí neustále nové modely, mění revize (to co předtím šlo, najednou nejde či se dělá zcela jinak) a navíc s přihlédnutím k tomu, že velká část lidi popisy moc nečte či se o pro ně důležité vlastnosti výrobku vůbec nezajímá ("Ale to by přece měla být samozřejmost, že výrobek A umí funkci X! Vždyť podobný výrobek B to přece umí..."), to moc nejde.
    to sice chápu, že je to vopruz, ale ...
    Respektive, vzhledem k "vysokým" maržím, je levnější odbýt těch pár nespokojenců vrácením peněz, než to u každé položky poctivě vypisovat.
    tohle mi hlava nebere - pár minut na vyplnění popisu je dražších než desítky minut s "reklamacemi"?
    30.12.2012 13:42 PL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    K té češtině, nalijme si čistého vína. Mnoho výrobců/distributorů do ČR má pouze hodně stručný český manuál (ala bezpečnostní pokyny), v těchto případech s češtinou moc nepočítejte - samozřejmě záleží, co je to za věc.

    Ten často stručný manuál je dán tím, že je povinností maloobchodního prodejce dodávat český manuál, nikoliv výrobce/distributora.

    ICO -> ICO povinnost není

    ICO -> koncový uživatel povinnost je

    Bohužel v ČR je trh velmi pokřivený a eshopy přenášejí všechny povinnosti na výrobce/distributora. Pokud pracujete u jednoho z těch "TOP3", tak dobře víte, jak to chodí. Přeloženo do češtiny "buď mi doděláte český manuál, nebo Vás vylistujem z nabídky". Běžná praxe eshopů převážně těch větších. Kdyby koncový uživatel skutečně jednou viděl co pro prodej dělá eshop a co výrobce a distributor. Nikdy už by do té "TOP3" nešel nakupovat.

    Zavedený Eshop může bez problému z marže zaměstnávat člověka na překlad manuálů. Výrobce to dělat nebude a distributor na to u většiny produktů nemá finanční prostor.Často to ovšem končí tak, že padne věta "vy to jako výrobce/distributor chcete prodávat, mě je to jako eshopu jedno, mám jiný značky". To už je ale jiná písnička a nemá nic společného s obchodem jako takovým.

    30.12.2012 13:52 PL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    Ještě drobné upřesnění k výrobcům. Když má výrobce v ČR zastoupení, tak je často u výrobků také podrobný český manuál (byť to není pravidlo).

    Když zde zastoupení není, tak zahraniční výrobce překlady nedělá a pak je to na distributorovi nebo nadšeném menším prodejci, který se do ČR snaží pro lidi dostat produkty, které by tu jinak nebyly běžně k dostání.

    30.12.2012 15:00 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    bližšie podrobnosti budú asi tu

    Časť II. /§ 9

    (1) Prodávající je povinen řádně informovat spotřebitele o vlastnostech prodávaných výrobků nebo charakteru poskytovaných služeb, o způsobu použití a údržby výrobku a o nebezpečí, které vyplývá z jeho nesprávného použití nebo údržby, jakož i o riziku souvisejícím s poskytovanou službou. Jestliže je to potřebné s ohledem na povahu výrobku, způsob a dobu jeho užívání, je prodávající povinen zajistit, aby tyto informace byly obsaženy v přiloženém písemném návodu a aby byly srozumitelné.

    (2) Povinností uvedených v odstavci 1 se nemůže prodávající zprostit poukazem na skutečnost, že mu potřebné nebo správné informace neposkytl výrobce, dovozce nebo dodavatel. Tyto povinnosti se však nevztahují na případy, kdy se jedná o zřejmé nebo obecně známé skutečnosti.
    pavlix avatar 30.12.2012 14:34 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    Bohužel v ČR je trh velmi pokřivený a eshopy přenášejí všechny povinnosti na výrobce/distributora. Pokud pracujete u jednoho z těch "TOP3", tak dobře víte, jak to chodí. Přeloženo do češtiny "buď mi doděláte český manuál, nebo Vás vylistujem z nabídky". Běžná praxe eshopů převážně těch větších.
    Já v tom nic pokřiveného nevidím. Když dodávám na trh něco, co nikdo nechce (výrobek bez manuálu), tak mám prostě smůlu. Pokřivený mi spíše přijde tvůj pohled, který předpokládá nějaké nadstandardní povinnosti eshopů.

    Jestli je trh pokřivený, tak se to projeví na úplně jiných věcech.
    Zavedený Eshop může bez problému z marže zaměstnávat člověka na překlad manuálů.
    A nebo taky nemusí. Pořád nemůžu přijít na to, proč by to dělal, pokud je jeho cílem nákup a prodej.
    Výrobce to dělat nebude
    Opět jeho volba.
    a distributor na to u většiny produktů nemá finanční prostor.
    Já v tom vidím příjmy a výdaje. Pokud nejsem příjmy schopný pokrýt výdaje a další rozvoj, tak je otázka, proč se do toho obchodu vůbec pouštím.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    30.12.2012 15:02 PL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?

    Dodat český manuál není nadstandardní povinnost eshopů ale ukládá jim to zákon ve vztahu ičo - koncový zákazník. To že to eshop přenáší na distributora a výrobce je věc druhá.

    To by to taky mohlo nadneseně řečeno dopadnout tak, že když na to eshop kašle a nic pro ten prodej nechce udělat, tak distributor a výrobce se na to taky může vyprdnout a nic sem nevozit. Eshopy půjdou ze hry jako první, distributor si to může na koncáky prodávat sám a výrobce taky (jak už někteří dělají).

    Pokud je cílem eshopu nákup a prodej, co je potom cílem distributora ? Nákup a prodej. A výrobce ? Výroba a prodej. V tom cíli se neliší, liší se v tom, co pro ten cíl dělá maloobchod s 10-20% marží (hovořím li to těch "TOP3"), distributor s 1-3% marží a výrobce s často nikomu neznámou marží.

    Pavle nevím v čem podikáte Vy, podle popisku patrně školení a služby kde jsou diametrálně odlišné zisky, je potřeba se nato taky podívat z druhé strany těch, co sem to zboží, které ve finále ke své práci potřebujete, dodávají

    pavlix avatar 30.12.2012 21:07 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    Pavle nevím v čem podikáte Vy, podle popisku patrně školení a služby kde jsou diametrálně odlišné zisky, je potřeba se nato taky podívat z druhé strany těch, co sem to zboží, které ve finále ke své práci potřebujete, dodávají
    Není mi jasné, proč máte pocit, že si tímto ad hominem nějak pomůžete. Ale dobře, co tedy ke své práci potřebuju, že bych za to měl děkovat českým distributorům? Nějak mě nic nenapadá.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    30.12.2012 17:54 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    Bohužel v ČR je trh velmi pokřivený a eshopy přenášejí všechny povinnosti na výrobce/distributora.
    sorry, ale tohle mi přijde jako fňukání, že blbej supermarket neudělá analýzu vzorku salátu a nenalepí na to vlastní ceduli se složením, a místo toho chce po Varmužovi, aby to složení uváděl

    je na výrobci, aby splňoval normy platné na trhu, kam chce dodávat, a ne aby to za něj nějak žehlil maloobchodní prodejce, byť třeba zákonná povinnost se projeví právě až při prodeji koncovému zákazníkovi - není trošku na palici, jestliže tu máme tisíce eshopů, tak abychom měli tisíce různých verzí návodu a bylo na tom stráveno tisíce krát X člověkohodin s překladem atd., zatímco ta verze od výrobce je jen jedna a stála by jen jedenkrát X člověkohodin práce na překladu?

    pokud to výrobce nedělá sám, pak je asi volbou distributora, jak se s tím vyrovná - buď k tomu dokope výrobce, nebo to přeloží on, nebo se na to může vykašlat a jít vyvážet popelnice, když není schopen si toho překladatele zaplatit, ale WTF, tak distributor to dodává do X eshopů a ty na tom prý mají zvládnout vydělat tolik, aby si vlastních X překladatelů zaplatily, ale distributor na tom vydělá míň než všechny ty eshopy dohromady a překladatele nezaplatí??? - fakt, jdi radši vyvážet ty popelnice ... vůbec tenhle distributorský byznys mi přijde jako věc hodná vymření, proč doprdele výrobci nemůžou prodávat přímo :-/
    30.12.2012 19:38 PL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    Bohužel v ČR je trh velmi pokřivený a eshopy přenášejí všechny povinnosti na výrobce/distributora.
    sorry, ale tohle mi přijde jako fňukání, že blbej supermarket neudělá analýzu vzorku salátu a nenalepí na to vlastní ceduli se složením, a místo toho chce po Varmužovi, aby to složení uváděl

    je na výrobci, aby splňoval normy platné na trhu, kam chce dodávat, a ne aby to za něj nějak žehlil maloobchodní prodejce, byť třeba zákonná povinnost se projeví právě až při prodeji koncovému zákazníkovi - není trošku na palici, jestliže tu máme tisíce eshopů, tak abychom měli tisíce různých verzí návodu a bylo na tom stráveno tisíce krát X člověkohodin s překladem atd., zatímco ta verze od výrobce je jen jedna a stála by jen jedenkrát X člověkohodin práce na překladu?

    pokud to výrobce nedělá sám, pak je asi volbou distributora, jak se s tím vyrovná - buď k tomu dokope výrobce, nebo to přeloží on, nebo se na to může vykašlat a jít vyvážet popelnice, když není schopen si toho překladatele zaplatit, ale WTF, tak distributor to dodává do X eshopů a ty na tom prý mají zvládnout vydělat tolik, aby si vlastních X překladatelů zaplatily, ale distributor na tom vydělá míň než všechny ty eshopy dohromady a překladatele nezaplatí??? - fakt, jdi radši vyvážet ty popelnice ... vůbec tenhle distributorský byznys mi přijde jako věc hodná vymření, proč doprdele výrobci nemůžou prodávat přímo :-/

    To hezky gradujete do extrému :-)

    Ono to v 99% případů funguje a CZ manuály jsou, když nejsou, udělá je distributor aby to mohl maloobchod překoupit a přeprodat. Často to také funguje tak, že to v dané zemi jednotlivec přeloží a dá k dispozici výrobci a ten to přidá na web ke stažení pro všechny. Není nutné aby to každý maloobchod překládal sám. Špatně jste pochopil tu základní myšlenku. Nejde o ten samotný překlad, ale o to dogma které je specialitou v ČR. Já sem eshop, já sem pán a ostatní budou skákat jak já řeknu. To je to pokřivené. Vykládají si to tak i někteří koncový zákazníci, já já já a ostatní skákejte.

    Někteří výrobci už napřímo prodávají, když to udělají všichni tak příjdou v ČR desititisíce lidí o práci, protože jsou na distribuci a výrobci eshopy zavislé. Vymřou eshopy ne distribuce, ta umí nakupovat z venku.

    pavlix avatar 30.12.2012 21:18 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    Špatně jste pochopil tu základní myšlenku. Není nutné aby to každý maloobchod překládal sám.
    Abych přiznal pravdu, taky jsem váš komentář pochopil jako postesk nad tím, že e-shop za distributora nevyřeší český návod. Žádnou duchaplnou myšlenku jsem neobjevil.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    30.5.2014 10:32 PZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    Řeším teď stejný problém v pohledu IČO - IČO (jedná se o výrobek s elektronikou). Kontaktoval jsem ČOI a tam mi řekli, že je to upravené Nařízením vlády a my jako dovozce musíme zajistit český návod. Ono se to rozlišuje na "stanovené" a "nestanovené" výrobky. A výrobek s elektronikou patří mezi ty stanovené. Takže Vaše formulace IČO-IČO je zřejmě špatná...
    30.12.2012 17:04 Power | skóre: 7 | blog: Power
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    To bych i pochopil, ale proč jsou lokalizované přístroje do jazyků jako je finština. Finů je polovina oproti nám a pak je k dispozici například lokalizace pro státy, které mají +/- stejně obyvatel jako ČR. Například Švédsko, Maďarsko atd.
    30.12.2012 17:43 PL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    To bych i pochopil, ale proč jsou lokalizované přístroje do jazyků jako je finština. Finů je polovina oproti nám a pak je k dispozici například lokalizace pro státy, které mají +/- stejně obyvatel jako ČR. Například Švédsko, Maďarsko atd.

    Často je to dáno tím, jak v daném státě funguje dovozce. Obvykle lokalizaci značky zajišťuje nadšený produktový manažer distributora, který tu značku do státu dovezl a v rámci podpory a rozvoji obchodního vztahu se podílý na podpoře značky i touto formou.

    Málo kdo si uvedomuje, že za tím bývá hromada práce jednotlivce, který to překládá ve svém volném čase bez nároku na odměnu. (stejně jako to dělají nadšenci okolo Linuxu)

    pavlix avatar 30.12.2012 21:16 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    Málo kdo si uvedomuje, že za tím bývá hromada práce jednotlivce, který to překládá ve svém volném čase bez nároku na odměnu. (stejně jako to dělají nadšenci okolo Linuxu)
    Pokud ta hromada práce spočívá v kydání hnoje na e-shopy v diskuzích na Abclinuxu a stěžování si na pokřivený trh, tak musím říct, že mě to nijak neoslnilo :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    30.12.2012 17:56 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    protože češi si nechaj srát na hlavu, ani se neozvou a budou to radši používat v angličtině nebo ve slovenštině
    31.12.2012 22:30 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    To bych i pochopil, ale proč jsou lokalizované přístroje do jazyků jako je finština.
    češi si nechaj srát na hlavu, ani se neozvou a budou to radši používat v angličtině nebo ve slovenštině
    Ako Slovák musím povedať, že s výrobkom, ktorý má návod/menu v češtine ale nie v slovenčine sa stretávam pomerne často. Ale taký čo má slovenčinu, ale nie češtinu - taký som ešte nevidel. (Osobne aj tak volím vždy angličtinu.)
    2.1.2013 19:03 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    nám se to povedlo u DVB, a co na tom bylo zajímavé, že ač mluvil slovensky, tak v nastavení normy podle země neměl SR ale ČR :-)

    (jen nechápu, na co to nastavení bylo, když už se nevolí PAL/SECAM apod.; leda tak ještě to, že někde snad jedou na MPEG4, ale tenhle krám stejně nic jiného než MPEG2 nepodporoval ...?)

    nicméně pointou bylo, že tady spotřebitelé zkousnou cokoli, nikoli zda je na Slovensku také rozšířen podobný "nešvar"; ta slovenština byla jen příkladem jazyka, který tady projde bez mrknutí oka
    kotyz avatar 2.1.2013 21:19 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    U mýho PCI TV tuneru (analog + dvb-t) se musela země nastavit tušim na Uzbekistán nebo podobnou bejkárnu aby šel správně zvuk (ono neni PAL jako PAL, sou asi 4 podnormy B, G, D a K a tam se to liší právě jenom tim zvukem a je s tim plno zábavy), když se nastavila Česká republika tak to dělalo kraviny. A pak když šly na Nově telenovely nebo Vinettou v prasoduálu tak jeden reprák hrál originál a druhej dabing a bylo rozumět úplný hovno. Naštěstí už analog nevysílá a tuner dávno chcípnul, takže se problémy vyřešily samy...
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    29.12.2012 22:18 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    ale v menu přístroje už čeština chybí
    Hackni firmware a napiš blog ;-).
    Dreit avatar 29.12.2012 22:32 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?

    Přesně to mě napadlo :-D

    Nope
    Dreit avatar 29.12.2012 22:34 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?

    Není to od nich hezký :-(

    Na druhou stranu překlad do CZ je občas taková hrůza, že zařízení používám radši v angličtině :-D Ale ne všichni rozumí anglicky tak jako já...

    Nope
    kotyz avatar 29.12.2012 22:50 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    Tak, než čeština z google translate (nebo od friho), tak to radši nechat angličtinu. Myslim že u mp3/mp4 přehrávače TEAC byla tak hrozná že sem jí radši hned vypnul. Podobná situace bejvá i u překladů těch manuálů, pak člověk nemá tucha co to znamená...
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Dreit avatar 29.12.2012 23:25 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?

    Přesně tak :-(

    Starší generaci ale angličtina zase tak dobrá nepříjde - děda dostal k pojištění smartphone s Androidem a dokud je to česky, tak by mi moh radit. Jak se ale objeví hláška anglicky, tak je v koncích :-)

    Nope
    29.12.2012 23:37 fri
    Rozbalit Rozbalit vše KDE: Musí mít výrobek nabízený v ČR, český manuál a české menu?

    Ano, je to svobodná volba.

    Nepotřebuju moc času na to, abych si ujasnil, že pojetí organizace kontroly překladů změnilo moje chápání projektu KDE. To nejsou jen opravy překlepů, za které je kdekdo vděčný, i když jinak je tu potřeba vidět slušná benevolence a dobrý přístup vedení českých překladatelů, jak ji zosobňuje Vít Pelčák, což zdůrazňuju. To jsou zásahy do toho, co jiný člověk považuje za správné (i kdyby po tom h...y bylo) Disciplína musí bejt.

    Bráno v celku, jestliže překlad programu, který pošlu, je pak změněn na základě nějaké konvence, potom beru KDE z z toho pohledu, že následně zahrne byť malinko upravenou práci (protože překlady jsou jeho součástí), jako projekt, ke kterému slovo svobodný v popisu nepřiřazuju (výklad spojení slov free software, to free před software beru leda tak, že je to jednoduše zdarma), ale beru jej jako projekt s otevřeným zdrojovým kódem (výklad spojení open source). To umožňuje mít nadhled, a taky něco pro projekt udělat.

    Když pošlu překlad do tohoto systému, do světa, kde by Víta hnali, kdyby si dovolil něco jiného než export/import pustit (a tím nemyslím funkci), tak s tím počítám. A já skutečně občas něco pošlu. A když nepoužiju ani export/import ani zavést/vyvést nebo zavedení/vyvedení, ale v té situaci obdobné uložit/nahrát (uložit jako, uložit v jiném formátu), anebo zavést/zavedení v souvislosti, která je z hlediska jazyka obvyklá, tak se takovým opravám můžu smát. Mě dogmatismus toho typu neuráží, ani vylučování zakázaných slov, ani dodržování jednotné linie.

    Posílám to dál proto, že jsem si z možností umístit to někam na internet (program, který se řadí do KDE), s myšlenkou - ať se to o sebe postará samo (už mě to nezajímá), nebo dát to dál, aby se z toho 99,99 % použilo, vybral tu druhou možnost, a ta mě uspokojuje z toho pohledu veřejné služby stejně nebo i víc. První možnost je na tom z hlediska významu podobně, a chápu to jako rovnocenné vyjádření postoje, když se pro ni rozhodnu, i když by druhá volba prospěla světu daleko víc, a cítím, že i přes menší užitek je prostě občas potřeba udělat i takovou volbu.

    kotyz avatar 30.12.2012 00:19 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE: Musí mít výrobek nabízený v ČR, český manuál a české menu?
    Potrefená husa se hned ozve :-D
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    pavlix avatar 30.12.2012 01:44 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE: Musí mít výrobek nabízený v ČR, český manuál a české menu?
    Což o to, ono má smysl se vyjádřit, či se dokonce bránit. Jenže tenhle člověk vždycky vyplodí tunu textu aniž by do něj vsadil nějakou myšlenku. Teda pokud nepočítám sebechválu.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    30.12.2012 09:02 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE: Musí mít výrobek nabízený v ČR, český manuál a české menu?
    ...tenhle člověk vždycky vyplodí tunu textu aniž by do něj vsadil nějakou myšlenku. Teda pokud nepočítám sebechválu.
    To mi pripomína zborovňu... pred nejakým časom bola jedna taká skupinka, zložená z niekoľkých jednotlivcov, ktorá v záujme vlastnej vnútornej konzistencie a aby sama seba mohla vychváliť do neba, mala neustálu potrebu hľadať si niekoho na spláchnutie ...svojho strachu z vlastnej nedokonalosti, vlastných splaškov. Teraz, keď sa situácia obracia, sledujem, ako sa jej to zúročené vracia tými istými kanálmi. Samochvála jej už nepomáha, akokoľvek sofistikovane podaná:). Nie je to ani tak smutný, ako zaujímavý pohľad.
    30.12.2012 09:24 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE: Musí mít výrobek nabízený v ČR, český manuál a české menu?
    nemala by som do toho kecať:)... KDE a vašim prekladom nerozumiem (len od detí sem-tam počujem, že snaha za každú cenu všetko prekladať, je typická pre české prostredie a v podstate majú zhodný názor na tie preklady za každú cenu, ako tu pred časom písal napr. Bedňa). Vo Frýdku - Místku majú pre konštruktívne pripomienky asi väčší cit..-)
    30.12.2012 12:17 tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE: Musí mít výrobek nabízený v ČR, český manuál a české menu?
    snaha za každú cenu všetko prekladať, je typická pre české prostredie
    Nemate nahodou na Slovensku zakon, ze v TV se musi vsechno dabovat? Uplnej opak treba od Norska, kde nedabuji nic a vsichni tam umi anglicky.
    30.12.2012 12:45 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE: Musí mít výrobek nabízený v ČR, český manuál a české menu?
    máme jazykový zákon ako mnohé európske krajiny, vrátane vášho Zákona o státním jazyce české republiky. Treba si skutočnosť overovať na základe faktov:) a nie opakovať nejaké diskusné príspevky z i dnes či noviniek :). Viac ako slovenskú pozerám ČT a nezdá sa mi, že by sme boli zameraní na seba, skôr by som povedala, že Slováci sa neuzatvárajú do seba, viac sa zaujímajú a vnímajú svet. Pravda, vyskytne sa pár zadubených hejslovákov, z ktorých sa nám slovenskí obrodenci obracajú v hrobe (lebo to boli na rozdiel od nich intelektuáli), ale nemyslím, že by si ich pozývali do dabingového štúdia:).
    30.12.2012 12:46 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE: Musí mít výrobek nabízený v ČR, český manuál a české menu?
    České ... oprava:)...

    ako sa volá Tom vlastným nickom? :)
    30.12.2012 12:54 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE: Musí mít výrobek nabízený v ČR, český manuál a české menu?
    myslel "tom" toto?

    14) Kulturní a audiovizuální pořady určené dětem do 12 let musí být uváděny ve státním jazyce, nebo opatřeny dabingem ve státním jazyce.

    ( cit. z českého zákona, predmetné ustanovanie zo slovenského zákona bolo a asi aj je ako vidím terčom kritiky čobolov v českých bulvárnych komentároch)
    30.12.2012 13:04 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE: Musí mít výrobek nabízený v ČR, český manuál a české menu?
    medzitým varím... takže soráč, že diskutujem s "tomom" na "veršíky"

    aj u nás na vianoce dávajú nesmrteľné české filmy pre deti a dospelých ako Ako vytrhnúť veľrybe stoličku... a akosi som si ten slovenský dabing nevšimla... asi skresľujem skutočnosti:-)

    u nás totiž čeština spĺňa tú požiadavku, že je z r o z u m i t e ľ n á

    iné je to napr. u Mrazíka alebo u toľko spomínaných Miazgovcov( zdravím pána Smolíka:))... tam je ten slovenský dabing šťavňatejší

    30.12.2012 13:10 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE: Musí mít výrobek nabízený v ČR, český manuál a české menu?
    čakám na argumenty

    snáď nebudem odkázaná na čítanie medzi riadkami.-)
    Marián Kyral avatar 30.12.2012 08:36 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE: Musí mít výrobek nabízený v ČR, český manuál a české menu?
    Tohle se tu už několikrát probíralo a ty to pořád odmítáš pochopit.

    V KDE jsou mraky programů. Vít a ostatní se snaží udržet překlady jednotlivých programů konzistentní. Uživatel tedy vidí nějaký termín a hned ví, o co se jedná. Ty tvoje novotvary jsou sice z pohledu češtiny možné, nicméně v kontextu ostatních programů silně matoucí. V KDE je definován překladový slovník a ty jako překladatel by ses jím měl řídit. Pokud máš nějaký lepší překlad, měl by jsi navrhnout změnu překladového slovníku. Pokud se ti podaří ostatní přesvědčit, slovník se změní a s tím se změní i překlad v celém KDE. Pokud se ti ostatní přesvědčit nepodaří, slovník se nezmění a ty se jím musíš řídit, pokud chceš překládat KDE.

    V nejhorším máš svobodu se trhnout a do KDE dodávat vlastní verzi češtiny. Čas pak ukáže, která verze je lepší.
    30.12.2012 11:13 fri
    Rozbalit Rozbalit vše KDE: Musí mít výrobek nabízený v ČR, český manuál a české menu?

    To, co popisuješ, je jasné a bylo to už vysvětlováno. Stejně tak jsem dal najevo, že není mým cílem někoho přesvědčovat v tom smyslu, aby nějaký slovník doporučení obsahoval zase něco jiného, nebo zakládat vlastní projekty toho druhu. Někdo tady o kousek výš psal o sebechvále, tak to slovo vidím jenom v tom příspěvku. Takové konstrukce mě nezajímají. Forma příspěvků umožňuje vykládat názory, a snad si toho je přispívající vědom, že cokoli je zde napsáno, má hodnotu názoru. Ten jeho byl jen napsaný o hodně rychleji, takže obsahuje míň informací, a zřejmě i balastu.

    Ale protože jsi, jak je vidět, tu moji poznámku, ve které jsem vysvětlil jiné věci, než co a jak se má dělat, četl, tak si myslím, že je dobré ti připomenout, že jsme se spolu kromě jiného zabývali řešením té věci v jednom řetězci jednoho projektu, a k řešení jsme v tom případě za vzájemného souhlasu došli. Takže z toho je vidět, že se to dá.

    Marián Kyral avatar 31.12.2012 00:23 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE: Musí mít výrobek nabízený v ČR, český manuál a české menu?
    Jo. To si pamatuji. Byla to pěkná fuška. Ovšem v jiném případě by to takhle neprošlo. To mi připomělo, že bych se měl podívat do dotyčné svn, jestli tam už je ta výsledný verze zaintegrovaná. Mám takový pocít, že není. Že tam pořád straší "zavést".
    31.12.2012 11:42 fri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE: Musí mít výrobek nabízený v ČR, český manuál a české menu?
    Podívej se. Já se dnes taky podíval. Zdá se, že ještě po začlenění souboru na konci dubna se tam v květnu něco na vývoji programu dělo, ale když porovnám soubor s překladem z dubna s tím, co jsem poslal v červenci, tak je tam oproti stavu 29. dubna ještě dalších 7 rozdílů, které ale s importem nemají co dělat. Pošlu mu to znovu.

    "Pěkná fuška" to pro tebe mohla být, to je subjektivní, jak jeden nebo druhý hodnotí své pracovní výkony. Fuška je podle mě třeba to, když někdo kope desítky metrů v kamenité půdě dva metry do země. Hlavně, aby se boční stěny moc nesesouvaly. Tak tohle jsem jenom viděl. Když je možnost si vybrat, tak je kvůli menšímu pohybu půdy možná dobré kopat, když je země mokrá.
    Marián Kyral avatar 31.12.2012 21:29 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE: Musí mít výrobek nabízený v ČR, český manuál a české menu?
    No fuška to byla. Nejraději bych tam nechal import. Ale nechtěl jsem aby to dopadlo tak, že se budeme neustále přebíjet svými verzemi překladu.
    31.12.2012 21:52 fri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE: Musí mít výrobek nabízený v ČR, český manuál a české menu?
    Však to byl rozumný výsledek. Teď jenom zjistit, jestli to autora zajímá jen na jaře. Má tam něco, co by mělo být verzí 1, ale nechává to stát. Poslal jsem znovu, uvidíme, jestli ještě používá e-mail.
    Jendа avatar 30.12.2012 09:52 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    Vypadá to, že třeba ke grafickým kartám se manuál nedodává snad nikde.
    30.12.2012 10:49 mic448
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    GK je prvek "vyžadující" odbornou montaž, předpoklada se že instalaci provádí technik s patřičným školením.
    30.12.2012 20:41 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    Téma bylo o českém manuálu a menu, ale uvědomil jsem si, že EU nás formálně tlačí také do označování původu výrobků. V minulé firmě jsme tomu měli oficiální výklad, že tam musí být označena země původu, Made in, podle dominantního podílu na hodnotě zboží. Tj. že nemůžeš napsat Made in Czech Republic, pokud je zboží pouze v Čechách baleno, případně dezénováno. V poslední době ale vidím všude v Evropě označení zcela anonymní, jako Made in EU, nebo dokonce jen Imported.

    Nemáte někdo o tomhle trochu přehled?
    Nobody can give you as much as I can promise you
    2.1.2013 14:27 Liborek | skóre: 18 | blog: Liborkovo | (momentálně) Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    Úplně původně to bylo naopak. V rámci EU byla (národní) opatření požadující, aby zboží dodávané z jiných států EU neslo povinně označení země původu, zakázána. Více se to řešilo jen u potravin, kde obvykle platilo, že "Made in EU" znamenalo "vyrobeno v Polsku". Pod vlivem různých skandálů s padělky či nákazami (mj. německé dioxiny, polská silniční sůl, u nás "moravská vína" z Bulharska a další) začaly nejen členské země EU ale i státy mimo EU (USA, Japonsko a další) vyžadovat u EU potravin přesnější označování. Byly kolem toho dost husté spory s potravinářskou lobby, zemědělci a dovozci, nicméně výsledkem bylo, že se rozšiřovaly seznamy výrobků, na kterých teď při obchodování v rámci EU označení země původu být musí. Vzhledem k tomu, že to je směrnice, je pak národní implementace věcí jednotlivých členských států. Novela českého zemědělského zákona a odpovídajících vyhlášek, která má platit (myslím) od 1.7.2013 ukládá výrobcům a distributorům povinnost, aby na potraviny dodávané na český trh skutečnou zemi původu psali.

    EU pravidla pro označování zboží dováženého ze třetích států pak prakticky neexistují. Jisté snahy o harmonizaci v rámci EU jsou (zejména ve vztahu k "surovinám", které se v EU dále používají), ale poslední jednání byla zablokována poté, co WTO napadlo připravovanou evropskou legislativu, že není v souladu s pravidly WTO.
    3.1.2013 20:37 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?
    Díky za detailní info - zmiňuješ sice většinou potravinářské produkty, ale to tak asi je se vším. Tj. nepřehledné a nutnost sledovat národní předpisy.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    2.1.2013 11:49 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu?

    Kdo musí mít výrobek prodávaný v ČR, český manuál a české menu? A proč zrovna tyto tři položky?

    (Špatné použití čárek je někdy opravdu do očí bijící a za krk blijící.)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.