abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 695 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    J.D. Salinger, R.I.P.

    28.1.2010 23:37 | Přečteno: 1523× | Jen tak | poslední úprava: 29.1.2010 13:35

    Jen v rychlosti. Jerome D. Salinger zemřel. Bylo mu 91, zemřel kvůli vysokému věku, žádné drama. Snad každý četl „Kdo chytá v žitě“, ale mě zrovna tato nejslavnější kniha moc neoslovila. Zato ty další, to byla díla.

    Kdo chytá v žitě (The Catcher in the Rye) je americká povinná školní četba, každý tu knihu vychvaluje, Mark Chapman údajně kvůli ní zastřelil Johna Lennona atakdále. Kultovní zpověď rebelujícího mládí. A taky nuda, řekl bych.

    Četli jste Franny and Zooey? Nebo Raise High the Roof Beam, Carpenters and Seymour: An Introduction. To je něco jiného. Útlé knížky, které však září. Četl jsem je naposled před více než deseti lety a dodnes si z nich pamatují úryvky. Neexistuje moc knih, o kterých bych mohl prohlásit něco podobného (možná nějaký ten Škvorecký („hajtla!“) nebo Max Shulman („Cool was I and logical“), asi bych dal dohromady i něco z klasiků (Dickens: „It was the best of times, it was the worst of times“; Shakespeare: „From forth the fatal loins of these two foes, A pair of star-cross'd lovers take their life“).

    Ale nemám nejmenší potíže si nyní, po bezmála 15 letech, vybavit úchvatně překombinované a „trhněte-si-nohou-literární-kritici“ věty, kterými Salinger protkal své další knížky. No, řekněte, kdo byste se nezačal smát při větách typu (a to prosím cituji zpaměti, tak moc mě tenkrát nadchly):

    „Apparently her self-imposed sentence of unadulterated good-listenership had been fully served.“

    Může být angličtina ještě výstřednější? Salinger si pohrál s jazykem jen proto, aby napsal nejkomplikovanější větu světa o nejobyčejnější ptákovině. Nebo:

    „Incidentally, somebody around here's been shaving their armpits or their goddam legs with my razor. Or dropped it.“

    Znáte snad lakoničtější zkratku? Kam se hrabe Henri Michaux! Jak v jedné větě vyjádřit znechucené opovržení nad banalitou, jen aby to následující superkrátký dodatek zvrátil do komicky nejistého povzdechu nad tím, jak ten život stojí za hovno, když vám i tu blbou žiletku doma zkurví matka nebo jiná nevděčná ženská.

    J.D., R.I.P.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    J.D. Salinger, R.I.P., obrázek 1

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    29.1.2010 01:49 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: J.D. Salinger, R.I.P.
    Díky za blogpost. Salinger určitě zaslouží připomenout...
    29.1.2010 08:44 s0 | skóre: 32 | blog: nejchytřejší kecy | prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: J.D. Salinger, R.I.P.
    tyjo, zase jako Kdo chytá... se mi četlo v patnácti skvěle. Teď už bych se u toho asi ukopal nudou a místy i hanbou (za pubescentní idiocii), ale ve své době mi ta knížka sedla.
    Kuolema Kaikille (Paitsi Meille).
    rADOn avatar 29.1.2010 10:34 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: J.D. Salinger, R.I.P.
    To skoro vypadá, že člověk který Salingera zná jen z útržků citátů ve Standalone Complex o hodně přišel…
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    30.1.2010 12:08 nhy | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: J.D. Salinger, R.I.P.
    To nevies, ci to cital. Ja som to cital a pritom si to uz moc nepamatam. Moze si to tak precitat znova ako novu knihu. Z tej knihy si vsak mohol zobrat nieco podvedome.
    2.2.2010 17:43 petruše
    Rozbalit Rozbalit vše Re: J.D. Salinger, R.I.P.
    Já si teda nemyslím, že Kdo chytá v žitě je ve stínu Franny a Zoey nebo tesařů. Stejně jako ve všech jeho knihách jsou i v žitě nezapomenutelný hlášky, živé postavičky oslovující lidi po půl století a geniální postřehy o lidech /phonies/, dětech a životě. Don´t ever tell anybody anything. If you do you start missing everybody. Já teď postrádám Salingera, jediná věc, kterou od jeho smrti očekávám je, že by mohl být vydáno něco z jeho trezoru.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.