abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 731 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Arduino + Servo + Tinkerkit

    15.12.2013 17:06 | Přečteno: 3215× | Stunome | poslední úprava: 16.12.2013 08:25

    První hračka k ničemu postavená na Arduino! Joj!

    Proč?

    Proč co? Proč Arduino! Arduino je velmi zajímavá platforma určená především lidem kteří nemají rádi programování a nerozumí hardwaru (tedy mě ;-)). Hodí se pro opravdovou spoustu projektů, od svítících kravat, po roboty. Hlavní výhoda Arduina je, že jakmile vás napadne ta největší blbina na světě, kterou určitě nikdo neudělal, většinou už to někdo udělal, a co víc - udělal na to i návod! A nejlepší na tom je, že většinu věcí stihnete za odpoledne. A co si dneska zkusíme? Nicnedělající tlačítkový ovladač serva!

    Použité technologie

    Co to bude umět?

    Nic! Teda skoro nic. Základní myšlenka je dokázat na kliknutí servo spustit, na další kliknutí servo zastavit a dalším klikem jej zase spustit opačným směrem - tedy něco co by se dalo použít například na ovládání spouštění žaluzií. A teď už se podíváme na samotný kód.

    Kód

    #include <Servo.h> // knihovna pro ovladani servo motorku
    #include <TinkerKit.h> // knihovna umoznujici pouziti TinkerKit shieldu
    
    TKTouchSensor touch(I0); // dotykove cidlo
    Servo myservo;  // servo
    
    int arr[4] = {0, 90, 180, 90}; // 0 - doprava, 90 - vypnout, 180 - doleva
    int arr_size = 4; // nemam rad cecko
    int i = 0; // fakt
     
    void setup() 
    { 
      myservo.attach(O0); // pripojeni serva na pin O0 (TinkerKit piny)
      myservo.write(90);  // pocatecni nastaveni serva na vypnuto
      Serial.begin(9600); // testovaci vystup na seriovem portu
    } 
     
    void loop() 
    { 
      if (touch.pressed() == 1) {
        if(i<arr_size){
          myservo.write(arr[i]);
        } else {
          i = 0;
          myservo.write(arr[i]);
        }
        i++;
      }
      delay(25);
    } 
    

    Závěr

    S Arduinem dělám už více než den a zatím je to fakt legrace. Zatím jsem měl k dispozici jen školní kity, s celkem omezenými periferiemi (proto nicnedělající servo - druhou věc co jsem si z legrace postavil bylo světlo ovládané teplotou v místnosti...). Co bych si chtěl sám pro sebe postavit je teplotní/vlhkostní/světelné čidlo odesílající data na web, abych si mohl dálkově kontrolovat teplovzdušné topení na chatě, tedy něco jako tady. Zatím přemýšlím, co všechno budu potřebovat, a na kterém typu Arduina to postavím - zatím vítězí kombinace Uno + Ethernet shield, nejspíše to koupím na dhgate, kde to i s poštovným vyjde na cca 30 USD. Uvažoval jsem o Arduino Yún, ale ten mi vzhledem k tomu, že má navíc akorát wifi kterou stejně nevyužiji a stojí 52 EUR, což už mi přijde trochu moc.

    A co vy? Stavíte si gadgety na Arduinu? Mátě nějaké nápady jak provést to tepelné čidlo (zatím mám jen 2x 100K termistor, takže jsem opravdu na začátku)? A nakonec bych chtěl poděkovat Josefu Průšovi a Štěpánu Bechynskému za rychlý úvod do světa Arduina!

    EDIT: Lehké shrnutí rozdílu mezi Raspberry PI a Arduino tu.

           

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Arduino + Servo + Tinkerkit, obrázek 1 Arduino + Servo + Tinkerkit, obrázek 2 Arduino + Servo + Tinkerkit, obrázek 3 Arduino + Servo + Tinkerkit, obrázek 4

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    mirec avatar 15.12.2013 17:22 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit

    Tak trochu offtopic, chcel by som rozbehať jeden krokový motorček a mať možnosť používať ho v teréne (z li-po bateriek). Bateriek mám dosť, ARM mi utiahnu (3.3V napájanie), ale krokový motor ide na 24V (záťaž bude minimálna, takže otočí ho aj na menšom napätí). Problém je ako vyrobiť z li-po baterky 24V. Premýšľal som nad niečim takýmto. Skúšal to niekto?

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    vlastikroot avatar 15.12.2013 17:35 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    Tyhle obvody LM2575 (step down) nebo LM2577 (step up) pouzivam dost casto, funguji dobre a na prvni zapojeni. Nebal bych se vubec si to postavit sam. Chce to jen sikovne zapojit, aby byly kratke spoje k integraci. Ten modulek je hezkej, ale docela drahej. Da se to cely udelat na kousku bastldesky za par korun. Civka se da koupit uz hotova, pak staci foliaky MKT na vstup a vystup (kvuli VF ruseni) a nejaky ty elyty. Dioda SR560.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    15.12.2013 22:45 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    Ty spoje musí být nejen krátké, ale i správně zapojené, aby nevznikaly nežádoucí smyčky, v datasheetu je to naštěstí dobře popsané. Ale pro krokové motory bude třeba udělat větší filtrační kapacitu, případně něco na způsob Π-filtru (dva kondenzátory s tlumivkou mezi nimi), aby se omezily proudové nárazy, hlavně ten při startu.

    PS: Viděl jem pro podobný případ zapojení, kde se používaly krokové motory pro vyšší napětí než napájecí. Vypadalo to jako kříženec H-můstku s nábojovou pumpou, kde se v neaktivní části cyklu nabíjejí konezátory paralelně ze zdroje a v té aktivní se vybíjely sériově přes vinutí motoru. Bohužel to jen zdvojuje napájení, je to celkem složité a H-můstek musí být ze samostatných součástek (tj. nejde použít hotový integrovaný).
    vlastikroot avatar 16.12.2013 07:40 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    Pokud na tom zdroji neni nic jinyho nez ten motor, tak to tolik nevadi. Nema to moc kam prolezt. Ale jinak urcite, hned u koncaku je potreba mit velkou kapacitu, aby to melo z ceho zit. Ten zdroj sam o sobe nic nenakrmi (padne do proudovy ochrany a tam zustane dokad je potreba). Ta nabojova pumpa zni zajimave, ale spinadlo s civkou ma neco do sebe.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    Jendа avatar 15.12.2013 23:45 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    Zatím přemýšlím, co všechno budu potřebovat, a na kterém typu Arduina to postavím - zatím vítězí kombinace Uno + Ethernet shield, nejspíše to koupím na dhgate, kde to i s poštovným vyjde na cca 30 USD.
    Co RPi? Vyjde ani ne o polovinu víc a HW je nesrovnatelný.
    16.12.2013 02:24 error414 | skóre: 12 | blog: error414
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    RPi neni realtme, na casovani serva je potreba nejlepe RT system. Sice uz se stavi na RPi i coptery ale nejak moc tomu neverim ze to bude fungovat, neni jen tak ze vsechny ridici systemy pro copetry pripadne vrtulniky jsou postaveny nad atmelem (jednoduche copetery), nebo na armu FBL jednotky.
    Gilhad avatar 16.12.2013 03:13 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    Arduino se programuje v Ccku primo na zeleze, je neco, co by branilo tomu programovat stejne i RPi? Nebo je to jen pouha pohodlnost typu "Uz na to nekdo portoval natolik komplexni system, ze prece nebudu zacinat o par pater niz, abych dostal neco, co neni v tom systemu jednoduse zahrnuto ..." ?
    Jendа avatar 16.12.2013 03:32 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    Ne, a taky tam roste pěkná dokumentace.
    pools avatar 16.12.2013 07:09 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    Můžeš přepsat zmíněný příklad se servem aby jel na RPi? Přijde mi ze je to trochu na něco jiného - na tom Arduinu pracujes opravdu rychle s velkou spoustou senzoru, RPi už je prostě linuxový počítač ne?
    Vivre libre ou mourir!
    pools avatar 16.12.2013 08:17 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    Vivre libre ou mourir!
    vlastikroot avatar 16.12.2013 07:57 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    Klasicky se to dela tak, ze motor ridi AVR a pres seriak se tomu posilaji prikazy. Je lepsi si drzet vic samostatnych ridicich jednotek, kde se kazda stara sama o svoje veci a ridit to jednou chytrou centralou s linuxem.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    Dreit avatar 16.12.2013 19:48 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit

    Realtime na RPi se údajně řeší přes DMA

    Nope
    16.12.2013 07:47 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    Cau, pokud by jsi to kontinualni servo nevyuzil, dam ti za nej tak 200 Kc, pripadne vezmu i ten touch senzor (dohromady za 300Kc)

    velkejuklid@centrum.cz

    Ruda
    pools avatar 16.12.2013 08:01 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    To je školní ;-)
    Vivre libre ou mourir!
    16.12.2013 12:35 error414 | skóre: 12 | blog: error414
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    i obycejne servo se da upravit na 360 otaceni, teda pokud dobre chapu vyznam slov "kontinualni servo". viz

    Ja jsem takhle upravoval futaby 3001, a pouzival je jako motorky pro ruzne robutky

    http://youtu.be/YK2c-rpGh5k http://youtu.be/xSp7EnnvI1o
    vlastikroot avatar 16.12.2013 18:56 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    Jak pak funguje plynule rizeni otacek? Rekl bych ze to je ten vyznam serva - zpetna vazba.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    Josef Kufner avatar 16.12.2013 20:38 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    Záleží na servu, ale pokud je přiměřeně hloupé, tak řízení otáček funguje. Zpětnou vazbu mu nastavíš napevno na 50% rozsahu a podle toho, kam nastavíš požadovanou hodnotu, nastavíš rychlost. Např. 60% je pomalu vpřed, 40% je pomalu zpět a 90% je rychle vpřed, 10% je rychle zpět.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    vlastikroot avatar 16.12.2013 21:58 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    To, ze je zpetna vazba vyrazena, jaksi znamena ze uz to neni servo, ale takovy chytrejsi moturek s H mustkem. Takze je potreba k nemu enkoder a regulaci. Servo drzi otacky ve vazbe, prida si samo.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    Josef Kufner avatar 16.12.2013 22:57 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    Chytřejší motůrek je přesně to, co zde chceme. Encodér je v takovém případě potřeba tak jako tak a regulaci si můžeš naprogramovat, jakou chceš. Pointa je, že mezi servo a PWM mikrokontroléru už nepotřebuješ nic dalšího.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    20.12.2013 08:20 error414 | skóre: 12 | blog: error414
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    Drzeni konstatnich otacek motoru ( u krokoveho nevim) je tema na celou knizku ;)
    20.12.2013 08:22 error414 | skóre: 12 | blog: error414
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    Presne tak jakrika Josef Kuner, jen kazde servo to ma jinak. Zpetna vazba se nastavi na 1520us, a v rozsahu napriklad

    1320 - 1720 se meni rychlost s primo umerne vzdalenosti od stredu (1520). Neni to linearni a delal jsem to pokus omyl.
    vlastikroot avatar 20.12.2013 18:34 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    Nemeni se nahodou spis moment nez otacky?
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    Petr Tomášek avatar 16.12.2013 12:58 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    Já si stavím bastlkrámy na AVRkách. Nechápu, v čem by měla být výhoda arduina, s nepájivým polem je vývoj snadný (AVRka, která jsou pouze v TQFP48/64/100 si nejdřív zapájím do adapteru za pár babek...). Taky mě na arduinu vadí, že míchá dohromady hardwarovou "platformu" s IDE a knihovnama. IMHO je lepší, když má člověk možnost volby a není jedno závislé na druhém.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    16.12.2013 13:09 error414 | skóre: 12 | blog: error414
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    Hlavne jednoduchost, ma to dobrej manual pro lidi ne moc zasvecene do AVR. V arduinu jde programovat i normalne v C, nemusi se pouzivat to jejich IDE.

    Ja to beru jako takovej start do AVR, koupis si arduino. Zacnes se ucit a pokud te to bude zajimat vic tak si zacnes stavet vlastni kity. Ono dost lidi odradi kdyz potrebuji nastavt casovac a musi hledat na internetu jak pres masky v registrech nastavit a zpanout casovac. Nejpre to poresi pres knihovny v arduinu IDE a kdyz pak bude chtit vedet vic tak si zjisti jak to funguje.

    Myslim si ze je lepsi
    fungujici kod -> zjistim jak to funguje
    nez
    zjistim jak to funguje -> fungujici kod
    Ale je to jen muj nazor.

    pools avatar 16.12.2013 13:33 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    Tak přesně pro tebe Arduino není ;-) Arduino je "prototyping platform" pro lidi co neví co je to AVR...
    Vivre libre ou mourir!
    Petr Tomášek avatar 18.12.2013 11:38 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    Tak přesně pro tebe Arduino není ;-) Arduino je "prototyping platform"

    Nepájivé konktaktní pole je daleko lepší „prototyping platform“ :-)

    ....pro lidi co neví...

    Přesně tohle mě uráží :-). Nenávidím věci „pro lidi, co neví...“ (a jsou líní/blbí na to, aby si to nastudovali).

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    vlastikroot avatar 18.12.2013 21:34 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    Porad lepsi, ze si lidi hrajou s arduinem, nez jen cumeli na telku :-D Ale taky se mi moc nelibi, ze je arduino neco jineho nez jen AVR na desticce (to GUI a lib k tomu). Zavrhuju i ostatni IDE k AVR, neni nad vim a gcc.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    pools avatar 19.12.2013 16:13 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    Nejsou blbí, ale dělají úplně jiné věci než je programování nějakých mikročipů, ale to asi fakt nejde vysvětlit lidem jako ty...
    Vivre libre ou mourir!
    Gilhad avatar 20.12.2013 00:28 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    Me se napriklad hodilo, ze Arduino prislo s kompletni sadou "zacatecnickych pokusu", kde bylo vse potrebne a za odpoledne clovek rozblikal diodu, zatocil si servem a pochopil, co se tam tak asi deje. Nacez jsem samozrejme zacal mit roupy, sestavil si teplomer, co to ukazoval na LCD a prepocitaval to a k tomu blikal ledkama a buch, spadlo mi to - cimz jsem jim tam nasel chybu, ze moc velke programy nefungovaly, reseni bylo stahnout si devel verzi, tam uz to slo, ale mezitim uz jsem jim utekl z IDE a zacal to delat normalne prez Makefily a taky zacal zkoumat RT systemy na tom a dalsi vylomeniny. Ted uz vlastne puvodni Arduino pouzivam jen jako programator vrabciho hnizda vlastnorucne sestaveneho na breadboardu, ktere stale predelavam a vylesuju.

    Ale nebyt te puvodni sady, tak se k tomu jeste nejmin par let neodhodlam a ty zacatky by byly podstatne tezsi a slozitejsi. Takze jsem rad jak za tu sadu, ktera umoznila raketovy start, tak za to, jak byla omezena, ze clovek rychle prisel na to, ze to chce delat sam a lip a sloziteji. Oboji mi velice pomohlo :)
    pools avatar 20.12.2013 11:44 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    +3internety!
    Vivre libre ou mourir!
    Petr Tomášek avatar 22.12.2013 15:01 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    Na to stačí takovejto článek a nepotřebuješ předražený sračky typu Arduina...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    pools avatar 24.12.2013 19:41 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    Předražený sračky? Myslíš tím open source hardware? Bavíš, fakt...
    Vivre libre ou mourir!
    Josef Kufner avatar 16.12.2013 20:56 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    Jak jsem procházel odkazy zde v diskuzi, narazil jsem na Arduino pro Raspberry.

    Řekl bych, že to je docela fajn pro lidi, kteří si nechtějí stavět drátová hnízda. Vyřeší to dost nepodstatných detailů a můžeš se soustředit jen na tu podstatnou část. Je to pěkně připravené, takže to sníží vstupní bariéru pro další lidi, čímž se zvětší trh a přitáhne více zajímavých nápadů, které by kvůli lenosti jinak nebyly realizovány.

    Další výhodou je určitá standardizace konektorů a tvaru destiček, což umožní vytvářet jednodušší destičky používající připravený základ.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Luboš Doležel (Doli) avatar 17.12.2013 16:01 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    int arr_size = 4; // nemam rad cecko
    Ale fuj... to se dá udělat takhle: #define array_size(array) (sizeof(array)/sizeof(array[0]))
    pools avatar 17.12.2013 19:04 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arduino + Servo + Tinkerkit
    pisu ze nenam rad cecko, proc to proste v zakladu nema funkci pro počet prvků pole ale musí se dělit délka v bytech délkou jednoho prvku?
    Vivre libre ou mourir!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.