abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 45
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 878 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Plní automobilový průmysl přání zákazníků?

    29.4.2017 21:46 | Přečteno: 1464× | Různé

    Po recenzi auta (tady) se zkusím zamyslet nad tím, jak nová auta plní nebo neplní přání zákazníků a co by šlo zlepšit. Z recenze už, myslím, bylo patrné, že vývoj za posledních pár pětiletek mě nedělá moc šťastným

    Na jedné straně jsou výrobci (v některých věcech) přehnaně progesivní, na druhou stranu jsou (v jiných věcech) děsně konzervativní a navíc se jim do toho všeho míchá eurounijní legislativa.

    Motory

    Výběr motorů se vinou lobbingu a unijních předpisů povážlivě ztenčuje. Tak před 20 lety nebyl problém sehnat pěkný velký motor (myšleno pro obyčejného smrtelníka, tj. končíme někde na šestiválci kolem 3 litrů). Sice byl drahý, ale to se tehdy dalo říct i o těch menších.

    Nebylo to tak dávno, kdy jsme se smáli, že Fabii chybí jeden válec, a dnes už se 3válce montují i do aut, kde by to před 10 lety bylo nemyslitelné (nežertujte prosím na téma, že by šel ještě 1-2 válce oddělat, aby se to ho někdo nechytl).

    Vinou nesmyslné legislativy jsou protežovány naftové motory, což vede zejména ke smradu v ulicích, obzvláště v zimní rána to je humus. Přitom v malých vozech to ekonomicky snad ani nedává smysl.

    Dále tu máme trend downsizingu, opět vinou nesmyslné legislativy. Následkem toho se ve značné míře spoléhá na turbodmychadlo a odolný atmosférický motor aby člověk hledal s lucernou. Přitom reálné parametry motoru se moc nezlepšily.

    Někdo možná namítne, že automobilky jen plní příkazy legislativy, ale já si o tom myslím svoje. Pod vlivem stále neskončené aféry VW a jejich speciálního firmwaru to vidím tak, že zástupci VW si prolobovali nesmyslné limity, aby je podvodem splnili a získali tak pro sebe tržní výhodu.

    Nevím, co si mám myslet o nesmyslném sledování exhalací CO2, když to je docela neškodný plyn, jehož vliv na atmosféru je docela malý ve srovnání například s vodní parou. Navíc CO2 je dobře odbouratelný (zelené rostlinky), což se o oxidech dusíku nedá říct.

    Elektrika, elektronika, ...

    Jako řidiči máme smůlu, že elektronika je tak levná, že ji výrobci cpou všude. Někdy to je na úkor prověřených a spolehlivých mechanických řešení.

    Vadí mi, že všechno je řízeno elektronicky přes spoustu řídících jednotek, což se při poruše docela prodraží. Například ovládání oken bylo kdysi pár drátků a elektromotor, takže hledání závady se dalo provést jen s obyčejným voltmetrem.

    Když už výrobce neví, jak vyrobit zdání luxusu, nacpe tam spoustu elektriky a je to. Většinou to jsou věci, které se dají oželet. U většiny takových věcí mám pocit, že podporují lidskou lenost, což je až na škodu. Třeba otevírání/zavírání zadních dveří na tlačítko je sice efektní, ale pomalé a člověk se po jízdě ani neprotáhne. Dnes už se dokonce ani nemusí mačkat tlačítko, stačí strčit nohu pod zadní nárazník. V reklamě určitě uvidíte matku s dítětem na jedné ruce a s obřím nákupem na druhé. O tom si myslím, že u supermarketu se dá s vozíkem najet až k autu.

    Hitem posledních let jsou dotykové displeje. Tady mi přijde, že je to až moc progresivní přístup. Já mám vždycky problém, že při dotyku na obrazovku se mi prst pohne (aspoň na našich silnicích), takže místo čistého ťuknutí udělám posun, což jsem nechtěl. Není nad klasické tlačítko, které se dá nahmatat i poslepu.

    Věci, které nechci

    Automotive je v některých ohledech docela konzervativní průmysl. Například takový popelník, kdysi nedílné vybavení automobilů. Kuřáků je prý 1/3 populace, bývalo to víc. Ne všichni kuřáci jsou taková prasata, že si kouří i ve vlastním autě. Takže by člověk čekal, že kuřácké propriety budou doplňkovým vybavením. To je pravda možná u popelníku, ale zapalovač je pořád snad v každém autě. Nenapadá mě pro něj jiné využití, možná jenom tak na přepálení špagátu, pokud nemám po ruce nůž.

    Další nechtěná věc je malé rezervní kolo, případně žádné rezervní kolo. S tím malým to ještě jde, ale když člověk prořízne nebo zuje pneumatiku, tak je mu lepidlo a bombička se stlačeným vzduchem na nic.

    Další věc, kterou nechci, je plastové obložení všude kolem. Co je špatného na tom, nechat prostor prázdný? Ať si uživatel rozhodne, co udělá s volným prostorem. Proč tedy výrobci mají pocit, že každičký volný prostor musí být zaplácnut kusem plastu (samozřejmě měkčeným, za jiný by je recenzenti pomluvili) a že pasažéři jsou šťastní z takového řešení?

    Pokračujme zpětnými zrcátky. Na svém autě mám lehce sférická zrcátka, což má za následek, že nevidím, jak je auto za mnou daleko (naštěstí vnitřní zrcátko je ploché). Při couvání nevidím úhly (mám je zkreslené), takže se blbě couvá. Někdo dělá zrcátka vypouklá jenom na kraji, přičemž je tam ryska, která odděluje rovnou a křivou plochu, ale Citroen to tak nemá. Přitom já bych chtěl úplně obyčejná rovná zrcátka.

    Exhibice designérů

    Další věc, ze které nejsem nadšený jsou exhibice designérů. Z rozmístění různých prvků v interiérů mám někdy pocit, že designérovi zbylo v seznamu pár položek a tak je po nějakém obzvláště vydařeném flámu někam namaloval. Třeba zásuvka na 12 voltů (nebo konektor USB) bývá někde na podlaze, v lepším případě někde u rádia. Přitom je potřeba někde na palubní desce, kam si řidič dává telefon s navigací. Další záusvka by byla vhodná před spolujezdcem a taky pro cestující na zadních sedadlech. Schválně, kolik zásuvek napočítáte ve svém autě, kolik byste jich upotřebili (já napočítal 2, upotřebil bych klidně 4-5, řeším to USB kabelem od Kindlu - má asi 2 metry).

    Odkládací plochy jsou někdy taky poněkud padlé na hlavu. Jelikož je každičké volné místo vycpané plastem (viz výše), odkládací prostory jsou jenom tam, kde je designer naplánoval. Takže pak máme poličku, kam se vejde 2x polovina brýlí, ale už ne jedny celé. Pak máme chlazenou schránku, kam se vejde tácek se zákusky, ale nedá se tam před dvířka vložit. Dále to je držák na kelímek, ale při mormálním posedu se na něj nedá dosáhnout.

    Výrobci nestíhají trendy

    Chytré telefony jsou z pohledu automotive vlastně horká novinka. Mobilní telefony se používají asi tak od 90. let. První iPhone vyšel v roce 2007. Opravdový boom chytrých telefonů nastal ještě o chvilku později. V automobilech se ovšem v souvislosti s tím neudála žadná změna. S telefonem se v interiéru nepočítá a držáky na telefony jsou v podstatě zbastlené kusy plastu a v autě se vyjímají jako pěst na oko, i když je vyrábí velká firma a stojí velké peníze. Proč by nemohla být na palubní desce standardizovaná konzole i s napájením, kam se nasune držák pro danou velikost telefonu? Proč by tam nemohly být 2 nebo 3, ať si řidič vybere?

    Další věcí je infoteinment systém. Výrobci ignorují fakt, že vývoj na poli zábavné elektroniky je tak rychlý, že cokoliv, co zabudují napevno do auta, je morálně zastaralé už v době prodeje vozidla. Výrobci by nejraději prodávalí svá drahá zabudovaná řešení, přičemž je jasné, že trh to nepřijal a plno lidí raději použije mobilní telefon místo zabudované navigacea děti si drží tablet v ruce. V poslední době se sice objevují techologie jako mirror link, ale nefunguje to moc dobře a hlavně ne všude. Často by stačilo jen přivést napájení a případně datavý kabel na vhodné místo, ať si tam uživatel nacpe svůj tablet, který je několikrát levnější, než zabudované řešení. V rámci objektivity je nutno říct, že cena takových zařízení pro automotive průmysl je vysoká, protože jsou na ně vysoké nároky (zejména životnost).

    A pak se v automobilkách diví, že mladí lidi na auta kašlou (link).

    Co by se dalo zlepšit

    Každý z nás asi zná myšlenku o tom, jak by vypadala auta, kdyby byl v automotive pokrok jako v počítačovém průmyslu (třeba tady, jen první odstavec). A ono na tom něco je. Opravdový boom počítačů nastal až po tom, co IBM přišlo s myšlenkou standardizovaných a záměnných komponent. Automotive se podobnému přístupu vyhýbá. Takže docházíme k paradoxu, že automotive průmysl rád a hodně využívá levnou elektroniku, ale zároveň odmítá napodobit postup, který k levné elektronice vedl. Dokonce i drahý aero průmysl je osvícenější a výrobci letadel (např. Boeing, Airbus) si můžou kažou komponentu vybrat od 2 různých dodavatelů.

    Kdyby automotive průmysl napodobil svět počítačů, vedlo by to jistě k velkým změnám. Napadá mě podobnost s výrobci hodinek. V hodinářském průmyslu je ukazatelem prestiže, když si firma dělá strojky sama (in-house). (Kupodivu před rokem 1989 tak fungoval např. i český Prim.) Proč by to nemohlo fungovat i u aut? Ti největší výrobci by si dělali motory in-house, ostatní by motory kupovali a jen montovali. Bylo by pár motorářských firem, které by se specializovaly jen na motory.

    Pak by tu byly firmy specializované na převodovky, podvozky, díly karoserie, skla atd. Ono to tak už částečně je už teď, ale běžný smrtelník se o tom nedozví a vše se hodně upravuje na přání odběratele a hlavně se vše prodává v obrovských sériích, nějakých ušmudlaných 100 kusů vám nikdo neprodá.

    Kromě velkých výrobců typu VW by tu byly malé firmičky, které by skládaly auta na přání. Vyšlo by dráž, ale asi ne víc, než 2-násobek nebo 3-násobek masové produkce. Mimochodem, toto funguje dobře i v cyklistice, komponenty jsou záměnné mezi výrobci i mezi různými sadami. A kola na míru nevyjdou o moc dráž, než srovnatelná kola postavená v továrně.

    Nakonec by se objevily firmy, které by dodávaly alternativní SW, nejdřív asi pro infoteinment, ale později by si jistě troufli i na řídící jednotky motoru. Možná by se oddělily role výrobců HW a SW. Jenom doufám, že by to nedopadlo jako s Microsoftem, to bychom to fakt nevyhráli.

    V diskusi se můžete vyřádit. Napište, co byste rádi na nových autech vylepšili.        

    Hodnocení: 62 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    29.4.2017 22:04 Ondrej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    to je nejaka infekce, nebo neco davaj do vody?

    To uz je snad patej blog, kde si autor stezuje, ze nic nefunguje, vsechno je blby atd. Jses taky starej? Demence? Deprese?
    30.4.2017 03:52 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Asi do(na)píšu blog, kde si stěžuju na mmc řadiče :-D.
    30.4.2017 03:53 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Mne to prijde jako dobre napsana uvaha prolozena zkusenostmi. Sam automobilum nerozumim, ale presto jsem si to precetl. Prinejmensim jsem ziskal lepsi predstavu, na co si pri pripadnem vyberu auta (mj.) dat pozor.
    30.4.2017 06:41 Pro kreténa Ondreje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Ne, Ondrej je starý dement, který bere drogy a fetuje, protože není schopen přežít nic jiného než růžový jasavý svět po rauši. Pokud někdo vnímá svět přemýšlivě a kriticky, tak Onrejovi se hroutí svět. Raději si znovu šlehni, a neotravuj se svým zbytečným komentářem, který jsi vyplodil, debile na entou.
    30.4.2017 03:56 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Například ovládání oken bylo kdysi pár drátků a elektromotor, takže hledání závady se dalo provést jen s obyčejným voltmetrem.
    Ovládání oken byla kdysi klička :-P. Hledání závady pak spočívalo v rozebrání dveří a vytáhnutí zapadlého skla, popřípadě koupení nové kličky :-D.
    30.4.2017 07:08 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Ještě předtím řemen s dírkami a čudlík natlučený do dřevěného rámu. Ale takový luxus mělo málo tehdejších aut, používalo se to spíš ve vlacích. Řada aut neměla okna vůbec, nebo pevná snímatelná, a když se později rozšířily uzavřené karoserie typu limousine, nejběžnějším řešením bylo dělené sklo, vyklápěné na kloubech nebo posuvné v žlábcích. Což se používá dodnes.
    1.5.2017 12:01 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Tak hluboko jsem nechtěl zabíhat, přeci jenom to tady snad čtou i mladší ročníky. I když ten níže zmiňovaný řemen už ani já nepamatuju.

    Jenom bych doplnil, že když začalo zapadávat sklo, tak to byl asi problém s ozubeným soukolím a opravit to šlo jedině výměnou. Pokud zapadlo sklo na zadních dveřích (nezajíždí celé), stačilo ho potáhnout rukama nahoru a pomalu točit kličkou a ono se to nějak chytlo.
    1.5.2017 21:05 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    corwin78 avatar 30.4.2017 09:08 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    V některých věcech máš, samozřejmě pravdu, třeba s motory, jindy zase ne, třeba bezdotykové ovládání zadních dveří je naprosto geniální, protože když jdu do auta, tak si často připadám spíš jako soumar, než řidič. Nicméně já mám pocit, že tvoje hlavní frustrace spočívá v tom, že jsi porušil zásahu tři F - nikdy nekupuj Fiat, Ford a francouzská auta.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    30.4.2017 09:39 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Těch F je mnohem víc než tři, například Ferrari, Folksvágen, Favorit/Felicie/Fabie, a hlavně oktávka F turbodieselu :-D

    Ostatně, Francouzi sice vymýšlejí do aut šílenosti, ale na rozdíl od Italů u toho aspoň občas myslí...
    the.max avatar 4.5.2017 23:20 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    +1 :-D
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    Grunt avatar 30.4.2017 09:15 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Nevím, co si mám myslet o nesmyslném sledování exhalací CO2, když to je docela neškodný plyn, jehož vliv na atmosféru je docela malý ve srovnání například s vodní parou. Navíc CO2 je dobře odbouratelný (zelené rostlinky), což se o oxidech dusíku nedá říct.
    Co je toto za kvák? Nespočetně větší množství vodní páry se dostane do atmosféry vypařením vody z oceánů či sublimací z ledovců než kolik se ho tam dostane spálením vodíku z uhlovodíkových paliv. Navíc vodní pára kondenzuje do podoby mraků a většinou zase padá zpět na zem, nezůstává v atmosféře. Z tohoto pohledu je vodní pára neškodná.

    A ano CO2 je odbouratelný, ale to by se nesměla valná většina plochy kácet a dělat se na nich pole nebo je rovnou zastavět. Kdy až taková dálnice vede lesem? Nebo když je ve městech vysazeno dostatečné množství zeleně aby požralo většinu nafoukaných škodlivin?

    Opravdový boom počítačů nastal až po tom, co IBM přišlo s myšlenkou standardizovaných a záměnných komponent.
    IBM s něčím přišlo asi tak jako Bill Gates vymyslel internet. Sběrnice a zaměnitelné komponenty se používaly už mnohem dříve u 8-bitových počítačů, viz S-100 a důvodem byla cena samotných komponent. Než nadupaný mikropočítač bylo jednodušší prodat osekanou kraksnu s mikroprocesorem a sériovým portem jako výstupem za minimální peníze (což i v té době bylo docela dost) s tím že si zákazník dokoupí a nasadí ostatní komponenty až na ně bude mít peníze. Prostě se válčilo o co nejmenší cenu počítače samotného. IBM prostě koncept zkopírovalo a až se IBM PC stalo úspěšným jednoduše standardizovalo a vydrželo až do dnešního dne. Jenže v biznisu je tohle nechtěné. Komponenty musí být co nejvíce nezaměnitelné aby se daly vázat s výrobcem. Jak by asi byl úspěšný Apple kdyby se komponenty od jeho krámů daly koupit od výrobců třetích stran a bez problémů provozovat?

    Jinak celý zápisek mi přijde tak trochu mimo mísu. Automobilový průmysl se tomu říká, protože cílem je v něm vydělat co největší balík, ne dostat národ na kola nebo bůh ví co. Sleduje se v něm životní cyklus produktu, tedy vyvinout, vyrobit, prodat, pár roků posloužit, sešrotovat, vyvinout nový produkt, atd.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    PepaSFI avatar 30.4.2017 10:09 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    autor to myslel obecně, globálně, zatímco ty myslíš ekofanaticky. On měl na mysli to podivné bazírování na emisích CO2, který má údajně mít nějaký děsivý vliv na skleníkové oteplování. Ovšem skleníkový efekt má celá řada věcí na které naše snažení nemá žádný vliv. Například ta vodní pára. Autor neměl na mysli vodní páru vzniklou ze spálení uhlovodíků ale vodní páru obecně. A pokud jde o CO2, to co za roky omezování a s tím spojených potíží ušetříme, to nám nějaká sopka pokazí za pár minut. A vůbec nic s tím nenaděláme. A nejspíš je to úplně jedno, protože planeta se musela s takovými obrovskými zdroji CO2 potýkat zcela běžně a jak je vidět, pořád funguje.

    Naproti tomu, oxidy dusíku se řeší teprve krátce a přitom jsou to šmejdy bez debat jedovaté a velmi škodlivé. Škodí nám tady a teď, smrdí to a vůbec je to hnusný. A jejich problematika přímo souvisí se zvláštní zálibou v těžkých, líných, problémových motorech. Ano, mám na mysli diesel, konkrétně diesel v osobních autech. Tu divnou snahu z motoru který původně měl nahradit parní stroj, udělat uživatelsky přítulný pohon pro individuální přepravu. Což se dodnes uspokojivě nepodařilo i přesto že některé automobilky na tom založily svou snahu o ovládnutí světa. Jak se ukazuje, i ti co se pokládají za mistry v oboru, ve skutečnosti podvádí.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    Grunt avatar 30.4.2017 10:30 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    autor to myslel obecně, globálně, zatímco ty myslíš ekofanaticky. On měl na mysli to podivné bazírování na emisích CO2, který má údajně mít nějaký děsivý vliv na skleníkové oteplování. Ovšem skleníkový efekt má celá řada věcí na které naše snažení nemá žádný vliv. Například ta vodní pára. Autor neměl na mysli vodní páru vzniklou ze spálení uhlovodíků ale vodní páru obecně. A pokud jde o CO2, to co za roky omezování a s tím spojených potíží ušetříme, to nám nějaká sopka pokazí za pár minut. A vůbec nic s tím nenaděláme. A nejspíš je to úplně jedno, protože planeta se musela s takovými obrovskými zdroji CO2 potýkat zcela běžně a jak je vidět, pořád funguje
    Jenže emise skleníkových plynů v důsledku naší činnosti prostě pořád stoupají. Dnes má téměř každý obyvatel vlastní osobní povoz a to co před sto lety zastalo kolo a forman s koňma dnes zastane 1.5L (a více) spalující uhlík ve vysokých otáčkách a naložený dvacetitunový tirák co pálí naftu jak čtvery kamna škrábajíce se někde do kopce. Ne nadarmo ve centrech velkých měst nemají v případě smogové situace šroty bez LPG absolutně co dělat. A to nikde nevybouchla žádá sopka.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Agent avatar 30.4.2017 21:26 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    A co je horší, CO2 nebo NOx a saze? Pro odbourání CO2 stačí aby rostlo dostatečné množství rostlin. U CO2 je IMHO asi relativně nejschudnější cesta, jak jej redukovat. Jak ale zredukovat saze, jejichž mikročástice se nám zažerou do plic a dalších tkání a těžko se toho zbavíme? A co oděrky z pneumatik, to musej bejt tuny gumy který se rozptýlí do prostředí. To taky asi nebude nic zdravého. Prostě když to tak vemu, zdá se mi, že CO2 je ten nejmenší problém. tedy byl by, stačilo by, kdyby se dostatečně obnovovaly lesy ať už umělým vysazováním, nebo náletově. Ale ty rozptýlený saze a oděrky z pneu nám příroda asi jen tak nezlikviduje.

    Ne nadarmo ve centrech velkých měst nemají v případě smogové situace šroty bez LPG absolutně co dělat. A to nikde nevybouchla žádá sopka. - No vidíš ten paradox. Za ty roky boje proti CO2 se smog spíše zhoršil než zlepšil. Že by za to mohl spíš NO a různé částice ať už sazí, prachu a jiného bordelu nejen z aut?

    naložený dvacetitunový tirák co pálí naftu jak čtvery kamna škrábajíce se někde do kopce - Taky občas za takovým jedu a vždycky si říkám, "kéž by z toho tiráku šel jen ten CO2..."
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    Jendа avatar 30.4.2017 22:19 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Pro odbourání CO2 stačí aby rostlo dostatečné množství rostlin.
    • Hektar lesa = 176 tun dřeva (zdroj)
    • Spotřeba ropných paliv v ČR = 8 Mt ročně (zdroj)
    • → pohlcení roční produkce CO2 v ČR = 45000 ha lesa = 450 km2 (benzín obsahuje vodík, les zase kromě uhlíku a dřeva i jiné látky, odhadněme to 1:1)
    • Aktuální rozloha lesů ČR = 26000 km2 (zdroj), zbývá 53000 km2
    • → pro pokrytí 117 let současné spotřeby tekutých fosilních paliv by bylo potřeba zalesnit úplně celou ČR, a to neřešíme spálené uhlí (~4 Mt v elektrárenství + kdovíkolik topení)
    Prostě když to tak vemu, zdá se mi, že CO2 je ten nejmenší problém.
    Ale ano, v tomto souhlasím. Osobně mi nejvíc vadí smog, tj. nanočástice a NOx.
    Agent avatar 1.5.2017 00:40 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Na světě nejsou jen stromy a lesy. Ale asi je fakt, že těch spalovacích motorů už je opravdu hodně. A to je značná část světa zaostalá. Jsem zvědav, jestli se za svého života dočkám nějaké revoluce v této oblasti.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    Jendа avatar 1.5.2017 00:58 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Na světě nejsou jen stromy a lesy.
    A ostatní typy porostu mají větší schopnost akumulace?
    Grunt avatar 1.5.2017 10:29 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Hlavně je hodně osobních a dopravních automobilů. Za minulého režimu bylo nemyslitelné že by se někdo vyvážel na nákupy či do práce vlastním osobním automobilem (nepoolovaným) a úplně jinak se využívala železnice. Dneska je pomalu nemyslitelné že by se měl někdo do práce nebo na nákupy vyvážet jinak než osobním transportérem (maximálně s rodinou o kterou je potřeba ráno vhodně setřást) a zboží by se nakládalo do něčeho jiného než přetíženého kamionu s návěsem.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    1.5.2017 11:56 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Já to četl ne-po-olovaným a marně jsem si lámal hlavu, proč by se nanášelo olovo na povrch auta. Asi je na čase začít používat český překlad.
    Grunt avatar 1.5.2017 12:08 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Ok oprava: Nespolujízněným možná nespolujedoucím.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    PepaSFI avatar 1.5.2017 17:52 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    za jakého minulého režimu? Jestli myslím ten samý minulý režim, ne nějaké krizové válečné hospodářství, tak ten já zažil a pamatuju. A vůbec si nevzpomínám na žádnou takovou regulaci. Do jisté míry to fungovalo u náklaďáků, musely se povinně vytěžovat.Byly na to kanceláře kde podniky musely hlásit náklady a když auto jelo někam prázdné, dostalo náklad pro jinou firmu. Nebo potvrzení že pro něj náklad není a může jet bez vytížení. Ale pro osobní auta, aspoň v době jakž takž normální, tedy 70 a 80 léta, žádné omezování nebylo.

    A jak to bylo s železnicí? Pokud jde o osobní přepravu, nemůžu sloužit. U nás není, takže ji lidi používali jen na delší cesty v kombinaci s autobusem. Pokud jde o ty náklady, ano, dnes toho jezdí víc kamionama. jenže to je do značné míry dané jiným druhem hospodaření. Tenkrát bylo plánované hospodářství, plánovalo se na pětiletky a mělo to pramálo společného s trhem, odbytem a ekonomikou. Popíšu malou strojírenskou fabriku, tu kde pracuju. Dnes to chodí tak že se materiál objednává doslova ze dne na den, podle potřeby. Obvykle tak jednou týdně, někdy častěji, přijede auto z Ferony se železem. Roury, profily, plechy, klidně třeba každý kus jiný rozměr, jiný druh. Tenkrát se objednávalo na měsíce, něco možná i na roky. ještě nikdo nevěděl co a z čeho se bude dělat ale materiál se musel objednat protože hutě nejsou holubník a plní pětiletý plán. Takže se objednal vagon všelikého železa, ono to za půl roku přišlo, samozřejmě ne všechno a ne v tom množství. Přijelo to na nádraží v 6 km vzdáleném městě a odtud se to pomocí autojeřábu a náklaďáku několik dní stěhovalo do fabriky. Dodnes tam je železo přivezené před 30 rokama, které nikdo nepotřeboval ale jinak to nešlo. Plán se musel splnit.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    Grunt avatar 1.5.2017 18:06 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Ale pro osobní auta, aspoň v době jakž takž normální, tedy 70 a 80 léta, žádné omezování nebylo.
    Nemluvím o regulaci, ale neříkej mi (jako pamětník) že bylo standardní, že ráno se zvedly veškeré přilehlé vsi, každý naskákal do vlastní škodárny či žigulu a razil směr práce tak že se ucpalo centrum a odpoledne zas to samé při cestě zpět. A nebo že bylo normální že přišla neděle, hurá lidi obsadili parkoviště u Prioru a večer zneprůjezdnili výpadovku když se vraceli všichni najednou zpět.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    PepaSFI avatar 1.5.2017 18:50 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    vyznělo to tak jako kdyby bylo nějaké nařízení omezující jízdu nevytížených. A mluvíme o jiné době, jiném hospodářství, jiném průmyslu, jiné společnosti. Většina lidí dělala v zemědělství, ráno do práce jeli traktorem kterým odpolene přijeli. Do práce jinam se hodně jezdilo autobusem, fabriky měly pracovní dobu podle autobusů. Dnes už to má asi jediná, ta kde dělám. jenže protože jezdím z jiné strany než je sousední město, autobus neklapne. Což platilo i v tehdejší době takže i můj otec jezdil autem. A v neděli měly obchody zavříno a nejbližší obchoďák který by se tomu co známe dnes aspoň zdánlivě blížil se nacházel v Brně, 60 km daleko. Tu hnusnou špeluňku co dodnes hyzdí náměstí v Jihlavě nepočítám a i to je přes 30 km.

    Problémy byly jiné a jinde. Pamatuju barevnou vodu v řece, pamatuju lesy co by mohly hrát ve filmu o konci světa, ještě v 90 letech byla návštěva Ústí nad labem šokujícím zážitkem, kdo nezažil neuvěří.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    1.5.2017 20:54 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Většina lidí dělala v zemědělství

    O jaké zemi to mluvíme? I v Polsku, které se v tomto ohledu silně vymykalo i z východoevropských poměrů, pracovalo v zemědělství asi 37 procent ekonomicky aktivního obyvatelstva. V ČSSR to bylo přibližně sedm procent.

    Ale jinak souhlasím, dojíždění autem do práce bylo o dost méně časté než dnes.

    2.5.2017 13:07 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Jako pametnik musim take zareagovat: Ano, nebylo to standardni - jednak auto stalo v pomeru k beznemu platu podstatne vic, druhak malokdo mel na denni dojizdeni (zase ty penize ...), tretak dotovana verejna doprava byla o neco (dost) hustsi nez dnes - jak mistne, tak casove. O tom, ze z frekventovanych mist svazely zamestnance firemni autobusy ani nemluve (to uz se dnes take skoro nevidi, snad jen kolosy typu Skoda MB ... a jen na vetsi vzdalenosti)
    Blaazen avatar 2.5.2017 14:16 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Občas firemní autobusy (nebo mikrobusy) vídávám, i u mnohem menších firem než Škoda Auto. Třeba Arvato Services na Stochově, Valeo Rakovník a nedávno jsem viděl bus od nějaké kladenské firmy.
    2.5.2017 11:42 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Jenze neresis, ze vetsina tech stromu se zase biologicky rozlozi a vznikne z nich CO2. Leda ze by se ukladaly do nejake baziny.

    Predstava, ze za par desitek let dokazeme totez, co trvalo prirode desitky milionu let, je z rise scifi.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    Jendа avatar 2.5.2017 14:18 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Jenze neresis, ze vetsina tech stromu se zase biologicky rozlozi a vznikne z nich CO2.
    Tím „zalesnit“ jsem právě myslel „vysadit a nechat zalesněné“.
    3.5.2017 02:09 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Predstava, ze za par desitek let dokazeme totez, co trvalo prirode desitky milionu let, je z rise scifi.
    Přírodní vs řízený reaktor ;-).
    2.5.2017 11:38 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Ovšem skleníkový efekt má celá řada věcí na které naše snažení nemá žádný vliv. Například ta vodní pára.
    Pises hezky, ale bohuzel tomu nerozumis. Kolik strawmanu je mozno vecpat do jednoho prispevku?

    Vodni para je, jak psal spravne Grunt, feedback, nikoli forcing.

    CO2 samozrejme ma desivy vliv na globalni oteplovani, jen si to lide nechteji pripustit. Vase vnoucata vam automobilistum pekne podekuji.

    A zalesnovani pomuze jen tezko, protoze to vaze uhlik jen na omezenou dobu. Dobrou a levnou (energeticky) metodu jak vazat uhlik nezname, a nejspis neexistuje. Uz proto, ze ze podle 2. vety termodynamicke nejaky odpad musi vzniknout, a patrne jim je prave to CO2.

    Jedina rozumna moznost do budoucna je prestat spalovat tolik fosilnich paliv. Zeme to samozrejme vsechno prezije, ale to jeste neznamena, ze se lide budou mit fajn.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    Grunt avatar 2.5.2017 12:08 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    A zalesnovani pomuze jen tezko, protoze to vaze uhlik jen na omezenou dobu.
    Chlorofil CO2 váže? Já myslel že ho mění zase zpět na kyslík fotosyntézou. Pro rostliny je CO2 společně se slunečním svitem úplně to samé co pro živočichy (člověka) kyslík alias postavte dálnici uprostřed lesa, stromy vám poděkují (vyšší koncentrace CO2 v testovací atmosféře (skleník) podporuje růst rostlinstva). To je IMHO nejúčinnější a nejméně nákladný způsob jak se zbavit přemíry CO2 v ovzduší. Akorát kolem každé dálnice by musel být vysazený deštný prales aby to co produkujeme stíhal zase vyrovnávat.
    Jedina rozumna moznost do budoucna je prestat spalovat tolik fosilnich paliv.
    Nebo přejít na vodík. Téměř u něj jsme.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    2.5.2017 12:44 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Chlorofil CO2 váže? Já myslel že ho mění zase zpět na kyslík fotosyntézou.

    Fotosyntéza ale není transmutace, takže se ten uhlík neztratí jen tak beze stopy, ale někam se uloží. A odtud se později většinou zase uvolní ve formě CO₂, např. když se ta rostlina spálí nebo když ji nějaký živočich sežere a stráví (což je vlastně svým způsobem taky spálení).

    Problém je v tom, že při vzniku fosilních paliv velké množství uhlíku doslova zmizelo z povrchu Země. My ho teď při jejich spalování vracíme do oběhu.

    Grunt avatar 2.5.2017 12:45 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Aha. Člověk se furt něco učí.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    2.5.2017 22:24 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Problém je v tom, že při vzniku fosilních paliv velké množství uhlíku doslova zmizelo z povrchu Země. My ho teď při jejich spalování vracíme do oběhu.
    Takže se shodneme na tom, že někdy v minulosti bylo v oběhu mnohem víc uhlíku a tak nějak to ničemu nevadilo.
    Jendа avatar 3.5.2017 05:25 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    3.5.2017 11:02 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Těžko říct… mnohé druhy se totiž vyvinuly až potom. Třeba člověk.
    2.5.2017 13:36 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Chlorofil
    je hlavne predurcen ke smrti, protoze to jednou prezene a natahne brka.

    Omlouvam se, proste mi to nedalo...
    3.5.2017 02:14 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Grunt avatar 30.4.2017 10:19 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    A pak se v automobilkách diví, že mladí lidi na auta kašlou (link).
    A ještě se vyjádřím k tomuhle: Je to pro mně celkem překvapením, protože pozoruju že kdo nemá v mém okolí auto jako by ani nebyl, ale možná na tom něco bude. Pokusím se sepsat proč z mého pohledu:
    1. Auta jsou prostě v důsledku toho že se vyrábí v rámci průmyslu drahá. Na co si dělat v osmnácti řidičák když první (pořádné!) vozidlo které si stejně budu schopný pořídit je tak za pět a více let když budu denně žrát rohlíky a čistou vodu a ihned nastoupím do práce?
    2. Jenže ještě dražší než samotná koupě vozu je jeho následná údržba a udržování v provozuschopnosti. Drahý (zdaněný) benzín, náhradní díly, servis, pneuservis, povinné prohlídky a povinné pojištění, parkovné, pokuty… Doporučuju přečíst si diskusi pod článkem. Ono je to fakt. „Nový vůz, aby se člověk bál koupit, protože jen otevření dveří od servisu je za 500,-“. Já teď podstoupil na STK s mým třicetiletým šrotem blbou evidenčku a můžu říct, že kdybych tohle martyrium měl opakovat povinně při libovolné koupi nového vozu, tak se na to absolutně vykašlu. A to jsem tam ještě nebyl se čtyřkolovou potvorou. Doba kdy si člověk téměř vše na vozidle vyměnil sám doma na dvorku skončila tak v době kdy se z našich cest vytratila Škoda 120 nebo Favority.
    3. Vůz je dobré ustájit. A tohle prostě mladí lidé nemají. Nač kupovat šrot za šrotem, když bude buď stejně reznout odstavený někde v poli nebo na mezi a pak půjde rovnou do šrotu a nebo zaplatím za ustájení v lepším případě polovinu pořizovací ceny, v tom horším klidně i víc než za celý povoz?
    4. Mladí lidé potřebují tahat v první řadě sebe nebo svůj náklad. Jenže v momentě kdy si člověk pořídí vůz se stává řidičem pro celé svoje okolí. Nasrat! Nač teda? Opravdu pořizovat vozidlo potřebuje člověk až v momentě kdy potřebuje nacpat rodinu do nějakého rodinného karavanu a někde ji celou tahat. Do té doby není automobil až tak nutnost ale spíš luxus.
    Sám automobil nemám a ani ani ho neplánuju do doby než to bude absolutně, ale absolutně nezbytně nutné! Mám blbý rozpadající se šrot s obsahem 50ccm a tam kam jsem se podíval s tímhle blbým šrotem by to nezvládl ani nějaký 3L. Není to ani rychlé ani velké ani hlučné, ale tvrdá data v podobě korun a kilometrů hovoří vcelku jasně. Toliko i k tomu obsahu motoru.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    PepaSFI avatar 30.4.2017 11:20 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    já mám na to trochu jiný pohled, žiju na venkově a tady se bez vozidla fakt žít nedá, takže si lidi pořizují řidičák jak nejdřív to jde. Trošku proberu ty body.

    1.Auta jsou v důsledku toho že se vyrábí průmyslově velmi levná. Hromadná výroba a velká unifikace umožňuje vyrábět auta za přijatelnou cenu. A proč by si člověk s čerstvým řidičákem, v 18 letech měl kupovat "pořádné" auto? Já měl jako první, když teda nepočítám rodinnou Škodu 105, opravdu moje auto, Trabanta asi za 4 tisíce. Moc rád na něj vzpomínám, bylo to fajn vozítko.

    2.Jo provoz něco stojí. Provoz čehokoliv něco stojí. STK a další povinnosti jsou buzerace, jenže kolik lidí by se bez toho staralo o své auto? Pár nadšenců. je spousta lidí kteří nadávají když je vyhodí z technické protože jim jen teče olej a brzdí to na jedno kolo. Servis nového auta je problém, je na to vázaná záruka a moc se to nedá obejít. Já se spokojím s ojetinama a servisuju si sám. Jo, i na dnešních autech to jde, to moje je sice starší ale ne zas nemoderní, plní EURO 4 a vpodstatě všechno se dá udělat doma. A díky eshopům se dají díly pořídit velice výhodně. Ostatně, na to stačí vyhnout se Autokelly. Teď na jaře jsem měnil uložení přední nápravy a přední brzdy, destičky a kotouče. Náprava byla práce na dvě odpoledne, šlo by to za jedno ale proč se namáhat. Brzdy jsem udělal při sezonním měnění kol, celkem to obnáší asi 10 šroubů. Žádné speciální nářadí. Kdysi jsem si i gumy přezul ale na litých kolech to bez techniky jde špatně a zas to jednou za pár let tolik nestojí.

    3. Ustájení je dobré. jenže ve velkých městech se bez toho musí obejít většina aut a taky to jde. A při trošce péče to autu moc nevadí.

    4. Nikdy jsem neměl pocit že dělám řidiče svému okolí. Že vozím svou rodinu nepočítám. Do práce vytěžujem, střídáme čtyři auta. A žádného vyčůránka co si neudělal řidičák a somruje po kamarádech svezení nevozím.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    Grunt avatar 30.4.2017 11:50 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    já mám na to trochu jiný pohled, žiju na venkově a tady se bez vozidla fakt žít nedá, takže si lidi pořizují řidičák jak nejdřív to jde.
    Tady je to stejné. Proto je možná moje vidění zkresleno a prostě to nevnímám. A čím větší díra o to větší potřeba nějakého povozu. Toho jsem si vědom. Ale třeba je v celkovém měřítku možné že ta potřeba aut prostě klesá. Nevím. Jak říkám. Já to nevnímám.
    Auta jsou v důsledku toho že se vyrábí průmyslově velmi levná. Hromadná výroba a velká unifikace umožňuje vyrábět auta za přijatelnou cenu.
    Vyrábět jo, ale ne prodávat. Přijatelná cena pár roků po škole se pohybuje v desítkách tisíc. Která auta začínají v řádek desetitisíců? I ty největší šroty typu Hyundai i10, Peugeot 206 začínají na cenách přes 200k. Doporučuju srovnat užitou hodnotu takového Trabiho a tohoto převažače přítelkyně s jejím nákupem. Za ty peníze se prostě vyplatí koupit nějakou motorku (což se taky děje) a rozflákat se s ní na nejbližší křižovatce.
    A proč by si člověk s čerstvým řidičákem, v 18 letech měl kupovat "pořádné" auto? Já měl jako první, když teda nepočítám rodinnou Škodu 105, opravdu moje auto, Trabanta asi za 4 tisíce. Moc rád na něj vzpomínám, bylo to fajn vozítko.
    Pak tedy otázka nač si hned po škole či prostě do doby než má člověk rodinu pořizovat auto? Mobility se dá dosáhnout i jinak než utracením stovek tisíc za nejlevnější krám. „Pořádné“ by mělo v tom smyslu aby se vyloženě nerozpadalo a částka za údržbu nepřesáhla vlastní hodnotu vozu a taky v tom smyslu aby mělo nějakou užitou hodnotu. Hodně štěstí při hledání.
    Náprava byla práce na dvě odpoledne, šlo by to za jedno ale proč se namáhat. Brzdy jsem udělal při sezonním měnění kol, celkem to obnáší asi 10 šroubů. Žádné speciální nářadí. Kdysi jsem si i gumy přezul ale na litých kolech to bez techniky jde špatně a zas to jednou za pár let tolik nestojí.
    A montuješ to na polňačce za barákem.
    Ustájení je dobré. jenže ve velkých městech se bez toho musí obejít většina aut a taky to jde.
    Těžko říct ale mám možnost srovnávat dvě Fábie, jedna firemní neustále trčící v mrazu a dešti a jednu soukromou garážovanou a vím jak vypadají po letech provozu. Tady je to tradice nechávat ulice zacpané po krajnici domácími transportéry s tím že z vrátnice se udělá posezení či jinak se využije a taky bych za to dával odpovídající tresty.
    Nikdy jsem neměl pocit že dělám řidiče svému okolí. Že vozím svou rodinu nepočítám. Do práce vytěžujem, střídáme čtyři auta.
    Prostě jiné zkušenosti.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    30.4.2017 20:57 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Přijatelná cena pár roků po škole se pohybuje v desítkách tisíc. Která auta začínají v řádek desetitisíců? I ty největší šroty typu Hyundai i10, Peugeot 206 začínají na cenách přes 200k.

    Kupovat si první auto nové mi připadá holý nerozum. První auto člověk zničí; pokud ho rovnou nenabourá, tak ho zničí způsobem jízdy. Kupovat si nové auto má IMHO smysl až poté, co se člověk trochu "vyjezdí" a přestane blbnout. Pak teprve má pro něj přínos, že nezdědí žádné kostlivce ve skříni a kromě výrobních vad se potýká jen s tím, čeho se na autě dopustil on sám.

    Grunt avatar 30.4.2017 21:05 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Rakušáci mají takové ty auta se značkou do 40km/h které jsou přesně pro tyhle případy určená. A co se Watzkeho týče, tomu patří do ruk kolo, ne volant.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    30.4.2017 21:14 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Kolik to začátečnické auto stojí? V Čechách...
    Grunt avatar 30.4.2017 21:21 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Nestojí. U nás nic takového není pokud vim. U nás spousta věcí není.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    1.5.2017 08:55 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Asi takhle: http://www.aixam-brno.cz/cenik

    Jeden se tu po městě potuluje, má fakt hnusný zvuk. Maluch byl proti tomu piáno.
    Grunt avatar 1.5.2017 10:20 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Ano, za tu cenu si ho každý v patnácti letech koupí a půjde do provozu trénovat. To nějak nevychytali ;-)
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    1.5.2017 11:31 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    No právě. A až to spálí ten zmrd v bavoráku, co minulý měsíc sejmul skůtr a ještě mu nestihli ani vzít řidičák, tak puberťák dopadne hůř než kdyby jel v Trabantu.
    Rezza avatar 1.5.2017 19:22 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Tak ty ceny toho celkem brutalne rostou, protoze lidi to chteji mit vybavene jako normalni auto. Trosku se tam upravil maximalni vykon, tak se tam vleze vic te elektroniky (tedy presny opak nez blog :D).
    Grunt avatar 1.5.2017 18:16 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Ho, hohó. Teď čumím že to je skupina AM. Ale to bývaly pouze mopedy do 50ccm s konstrukční rychlostí do 45km/h. Ono se něco změnilo? Či čo to je?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Rezza avatar 1.5.2017 12:53 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Ja si jako prvni auto koupil nove. Presne z toho duvodu, co pises, jsem chtel zacit na starem. A taky jsem ho prvni mesic skrabl (ale to je muj podpis, skrabnu cokoliv noveho, od mobilu az po auto). Jenze - po pokusu o sehnani vim jednu vec, ze do zadneho, ale opravdu zadneho autobazaru uz nikdy v zivote nevkrocim, i kdybych mel chodit pesky (prijde me, ze Ctvrnicek v Monte Carlo je jeste slusny dobrak :D). Ano, da se koupit od znameho, ci znameho znameho a malem se povedlo, ale to je o nahode. Takze jsem skoncil s novym, ale uprimne - uz toho nelituji. Jednou za rok se to zaveze do servisu, tam to za par kacek nejak udrzuji, dvakrat za rok se to prezuje. A vic se nestaram. Mozna max do mycky. Necham dojet tech pet let zaruky a pak se uvidi. To je i dalsi duvod - nejsem tak bohaty, abych si mohl dovolit koupit neco tak draheho bez zaruky.
    1.5.2017 20:49 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Auta jsem kupoval vzdycky z bazaru (za 20+ let pate) a zatim dobry. Chce to dodrzet jen par zasad. Bud o autech neco vedet nebo mit nekoho spolehliveho s sebou. Brat bazarniky (a to co rikaji) na vedomi, neverit jim. Sledovat tak pul roku pred tim co a za kolik se prodava. A nenechat se zmanipulovat. Neexistuje neopakovatelna nabidka. Dobry kusy se nenabizeji, ty se shani. A vedet, ze v bazarech nejsou nova auta, pocitat s vatou na nutne vydaje po koupi. Jinak nevim jak v Monte Carlo, ale pri lonskem shaneni jsem par gagu absolvoval. Auto omlazene o dva roky. Auto, ktere podle zaznamu najelo za prvni dva roky 70tkm, podle bazarnika za dalsich pet dalsich padesat celkem. Auto, ktere za posledni rok a pul najelo ctyri tisice a podvozek ma lakovany jako z linky, ani skrabanec od kaminku. Inzerat, ktery vykrikoval cosi o "nebouranem aute" za solidni cenu. Nekecal, shorel mu motor. Inzerat lakajici na nejsilnejsi motorovou verzi daneho typu, ale podle fotek to byl uplne jiny motor. Inzeraty sermujici slogany o zarucench kilometrech a na primy dotaz nakonec bazarnik rekne, ze to znamena, ze on to nestocil, co s tim deje v Nemecku nemuze zarucit.

    Je to vzdycky volba. Ja treba chtel auto, ktere nove stoji trictvrte mega (nehlede na to, ze nove maji spoustu veci, ktere nechci) a rozpocet byl tretinovy. Takze se mi vyplati smejdit po bazarech. Pokud by mi stacilo vicemene jakekoliv auto pro tri, ctyri lidi a sem tam nejaky bagl, pujdu do maleho noveho.
    30.4.2017 20:18 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Trabanta asi za 4 tisíce
    Bal bych se do toho sednout. Az pak clovek bude lezet v nemocnici a nebude vedet, jestli nekdy znovu bude chodit, prislo by mu to jako hloupa uspora na nespravnem miste. Neco jako setrit na revizich komina.

    Auto bych uplatnil zejmena na prevoz veci pri nakupech, stehovani apod. Prvni castecne resi sluzby typu iTesco. Objednam 15x6 ks Dobre vody, neperlive, 2l, a o tahani tezkych veci mam na chvili vystarano. Na druhe se daji najmout stehovaci, coz taky nevychazi tak draze.

    Jezdeni MHD me obcas stve stejne jako kohokoliv jineho (cekani, smrad), ale auto jsem zvazoval nekolikrat a pokazde to zamitl. Kladl bych duraz v prvni rade na bezpecnost, takze koupit si nejlevnejsi ojetinu z bazaru by nepripadalo v uvahu, ale zaroven bych si dvakrat rozmyslel, kolik se mi za to chce utratit. Pak budu resit udrzbu, parkovani a podobne.

    Na vyhnuti se MHD jsem zvazoval nejaky skutr, ale zase: zrovna po trase, kde bych jezdil, je skutr fakt o drzku, a v desti/zime by to taky asi nebyl kdovijaky pozitek.
    Grunt avatar 30.4.2017 20:26 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Bal bych se do toho sednout.
    Proč?
    Na vyhnuti se MHD jsem zvazoval nejaky skutr, ale zase: zrovna po trase, kde bych jezdil, je skutr fakt o drzku, a v desti/zime by to taky asi nebyl kdovijaky pozitek.
    Musíš najít nějakou alternativu. Polňačku, cyklostezku, aspol. I když budeš jezdit od jara do podzimu, ušetříš a neprohloupíš.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    30.4.2017 20:34 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Proč?
    Odpoved je vzhledem ke zbytku komentare zjevna.
    Musíš najít nějakou alternativu. Polňačku, cyklostezku, aspol.
    Ehm. A to usuzujes z toho, ze MHD typicky jezdi v mistech, kde lze jako alternativu pouzit polnacku? A nebo ze se skutrem muzu jezdit po cyklostezce, ktera vede po chodniku?
    I když budeš jezdit od jara do podzimu, ušetříš a neprohloupíš.
    Kdyz vis, ze usetrim, muzes mi upresnit, jake mam naklady za MHD? Sam to vlastne nevim. Diky!
    Grunt avatar 30.4.2017 20:47 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Já ti chtěl pomoct. Štípavé komentáře si strč víškam…
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    30.4.2017 21:20 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Bal bych se do toho sednout.
    Až ti tohle za nějakých třicet let někdo řekne o dnešních autech, tak si vzpomeň :-D
    30.4.2017 21:36 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Vsak je to logicke. Proc dobrovolne volit mene bezpecnou variantu, neni-li to bezpodminecne nutne? Krome toho predpokladam, ze srazka s jinym Trabantem nebude zdaleka tak niciva jako srazka se SUVem.
    1.5.2017 08:50 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Někdy v devadesátých letech Trabanta dost zevrubně testovali, včetně nárazových testů. Dost velké překvapení bylo, že jeho tvrdý skelet, který se při nárazu nedeformuje, ale pružně odráží, je při některých typech nárazů bezpečnější než tehdejší nová auta, konstruovaná podle nejnovějších "bezpečnostních teorií".

    A jenom pár roků zpátky v Německu prověřili na bariéře nejnovější japonská auta, a když následky ukázali jejich konstruktérům, tak se jim z toho zvedal účes. V japonských laboratořích totiž byly výsledky perfektní, jenže v Evropě se dělá přesazený náraz na jednou stranu, tak jak je to na skutečných silnicích nejčastější...

    Tím neříkám že Trabant je bezpečné auto, ale že není všechno tak jednoznačné. Když ten tvůj nejmodernější SUV podupe Tatra 148 s jeřábem (a tu není zase takový problém dneska potkat), tak budeš rád když ti neorazítkuje veteránskou espézetku do mozku :-D
    1.5.2017 11:56 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    U Trabanta byl hlavne problem v nadrzi v motoru vedle baterky:-) O tom, ze jsou dnesni auta bezpecnejsi asi nejsou pochyby. Co je podle mne problem je, ze si spousta lidi mysli, ze cim vic zkratek v aute, tim vic nesmrtelnosti a min fyzikalnich zakonu. Kdyz meli 0 airbagu, jedinou zkratkou bylo OTP v kastliku a celni sklo meli tricet cisel pred celem jako ve stovce, jezdili mnohem vic pri zdi. To, co si dneska nekteri dovoli i detmi v aute mi hlava nebere.
    Grunt avatar 1.5.2017 12:10 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Já když byl malý jsem vždycky dumal proč mají silniční vozdila ocelové nebo dokonce plastové nárazníky když na autodromu tak perfektně fungujou odrážecí gumové :-D
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    1.5.2017 13:26 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Nádrž u motoru v té době byla běžná věc, stejně jako samooběžné chlazení a jednookruhové brzdy. Stovky jí měly vepředu pod kufrem a nebyla to žádná výhra i bez baterky, a mnoho aut jí mělo za zadní nápravou, kde stačilo trochu ducnout zezadu... Třeba Mercedes ;-)

    Jo, spousta lidí si třeba myslí že auta s ABS brzdí lépe než bez. Jenže to platí pouze na kluzké vozovce, zatímco na suchém asfaltu auto bez ABS zastaví dřív!

    Zkratky, v diskuzi je překlad :-D
    pavlix avatar 1.5.2017 15:10 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Ono to moc nemusí platit ani na té kluzké vozovce.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    PepaSFI avatar 1.5.2017 20:14 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    proč dobrovolně volit méně bezpečnou variantu? No já toho Trabiho kupoval v době kdy ještě moc na výběr nebylo a ta bezpečnost se moc neřešila. Na vesnici se za dobrou volbu považovala Škoda 105-120 když měla díry v blatníkách jen trošku. Škodu jsem nechtěl, tu jsme měli doma a bylo to dost depresivní vozidlo. A ta srážka, ono to popravdě řečeno je skoro jedno co s čím se srazí, teda pokud se pohybujem v dimenzích podobných vozů. Trabant kontra velké SUV dopadne asi tak podobně jako třeba Fabia. Ne stejně, je tam airbag, lepší sedadla a pásy ale radikální rozdíl v tom nebude. Š 105 by dopadla úplně stejně jako trabant. Spíš jde o to jak se to srazí. I v moderním autě se dá umřít na poměrně banální ránu. Není nic takového jako bezpečné auto. To je jen iluze. jsou jen auta která někdy a někde dají trochu větší šanci. Ale spoléhat na to není nejlepší nápad.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    30.4.2017 21:41 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Pokud to řekne o nějakém dnešním brutálním low endu, který bude mít za sebou třicet let nejisté údržby, tak bude mít naprostou pravdu. Trabant byl i na svou dobu dost extrém, těžko říct, k čemu dnešnímu bych ho přirovnal. Nejspíš k ničemu, co je běžně k vidění v našich končinách, ale v exotičtějších speciálech bývalého Top Gearu by se určitě něco našlo.
    30.4.2017 22:29 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Trabant nebyl na svou dobu nijak velky extrem, po valce se vyrabely vetsi silenosti. Extrem byl, ze vydrzel v nezmenene podobe jeste 25 let. Pokud bych mel jmenovat Trabant dneska, jendoznacne Logan 2004-2010. Uz pri uvedeni vybehova technika, podobna karoserie, jednoduchost provedeni, prakticnost, nizka cena.
    30.4.2017 23:42 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    OK, termínem "ve své době" jsem myslel spíš ta 80. léta, neuvědomil jsem si, že je podstatně starší.
    Blaazen avatar 30.4.2017 21:31 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Na jednu stranu nechceš ojetinu z bazaru kvůli bezpečnosti, ale uvažuješ o skútru. To mi přijde bezpečnější i Felicie než skútr.
    30.4.2017 21:44 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Neuvazuju. Zvazoval jsem. Zvazuju spoustu veci. A konkretne skutr jsem zvazoval pred nekolika lety, a to proto, ze mi prisel cenove dostupnejsi (na porizeni i provoz) nez auto, ktere jsem v te dobe chtel vic (a otazku bezpecnosti u nej tolik neresil). Ze jsem ten skutr zamitl prave kvuli bezpecnosti jsem v tom komentari ostatne i vyslovne zminil.
    Grunt avatar 30.4.2017 21:53 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Co je zase na skútru nebezpečného?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Blaazen avatar 30.4.2017 22:13 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Dost řidičů aut, kteří nabourají motorku, jako důvod uvádějí, že jí prostě neviděli.
    Grunt avatar 30.4.2017 22:17 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Proto je dobré necpát se mezi na hlavní silnice mezi auta pokud nemají dostatečné krajnice, ale spíš využívat alternativní cesty. Jinak skútry jsou v pohodě. Mají plasty jakožto absorbéry energie při nehodě a ty větší jsou schopné držet krok s provozem. Toho bych se až tak nebál.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    pavlix avatar 30.4.2017 22:17 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Dost řidičů se vymlouvá úplně stejně i když nabourá auto.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    30.4.2017 22:21 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Co je zase na skútru nebezpečného?
    ...
    Grunt avatar 1.5.2017 10:50 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Přijde mi že je teď tak nějak v módě myslet si že pokud člověk nesedí na asfaltu v obrněném transportéru tak v podstatě hazarduje se životem. A ano je tomu skutečně tak pokud se cpeš na nějakou kamionovou spojnici nebo prostě hodně vytíženou trasu či nebezpečnou trasu (Buchláky), tak to nejspíš hazard je. Ale pokud vyloženě nekličkuješ někde mezi několikatunovými monstry ale v pohodě si nějakou čtyřicítkou (dodám že kategorie AM je dvoustopé vozidlo s konstrukční rychlostí do 45km/h, kategorie A1 tedy 125ccm s automatem platí jenom u nás) po nějaké dobře opravené polní cestě [1][2][3] nemáš se moc čeho bát. I v případě střetu jedeš proti neobrněnému vozidlu, je to o odřeniny, je to o zlomeniny ale aby šlo o život, musel by si mít fakt extra smůlu.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Jendа avatar 30.4.2017 22:32 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Objednam 15x6 ks Dobre vody, neperlive, 2l
    Jsem netušil, že itesco zaváží i mimo civilizaci, kde ještě nemají doma zavedenou pitnou vodu z trubky, ani dostupné filtry, pokud je trubková hnusná.
    pavlix avatar 30.4.2017 22:40 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Zaváží až k nám. :D
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    30.4.2017 23:26 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Voda z vodovodu je tu chutove docela dobra (na dvou ruznych jinych mistech ve stejnem meste mi nechutna). Presto mam obavy o jeji slozeni a i chutove vzdy preferuji tu neperlivou Dobrou vodu. Navic se mi libi ta 2l lahev, protoze 1,5l lahev mi v teplejsich dnech nevystacila ani do prace.

    Nezavisle na tom je na mem seznamu veci, ktere bych si rad koupil, omyvatelna lahev s objemem tech ~2l pro opakovane pouziti. Lahve, ktere jsem na trhu nasel, byly bud prilis male, nebo malo odolne (napr. sklenene), nebo nebyly dobre omyvatelne, nebo mely horni viko prilis siroke a spatne by se z toho pilo. Idealni lahev by byla pravdepodobne z kvalitniho plastu, usti lahve bylo uzke jako u obycejne jednorazove plastove lahve, ale uprostred lahve by se nachazel zavit, ktery by umoznoval lahev otevrit a dobre vymyt cely vnitrni povrch.

    Filtry, prinejmensim ty, ktere jsem zkoumal ja, zvysuji kyselost vody, coz povazuji za nezadouci. Vyrobce argumentuje, ze napr. Coca Cola a dalsi podobne napoje maji kyselost vyssi, coz je opravdu chabe vysvetleni, jestlize resim kazdodenni pitny rezim (ktery, kupodivu, na Coca Cole opravdu nestoji).

    Zkousel jsem vodu prevarovat. Mam sklenenou konvici s objemem zhruba 2,5l, ktera mi stoji na stole a v prubehu dne si z ni nalevam vodu do sklenice. Potiz je v tom, ze kdyz tu konvici postavim na sporak a vodu necham prevarit, trva pak velmi dlouho (nekolik hodin) nez vychladne. Behem teto doby bych nemel co pit, takze jedinym resenim by bylo delat to tesne pred spanim a vodu nechavat vychladnout pres noc. Na to jsem ale moc neporadny a liny, nemluve o tom, ze vysledek stejne nestoji za to. Chutova kvalita je horsi, cast pripadnych nezadoucich latek se prevarenim sice znici, ale zaroven se cast vody vypari a naopak se zvysi koncentrace pripadnych tezkych kovu apod. (Nemam chemicke vzdelani a detailne jsem to nezkoumal, takze vychazim jen z toho, co jsem cetl na neduveryhodnych webech. Pro muj zaver, tj. preferovani balene vody, je v tomto pripade nicmene dulezitejsi ta chutova kvalita.)
    Josef Kufner avatar 30.4.2017 23:55 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Víš o tom, že i do té „jednorázové“ láhve lze vodu dolít? Prostě ji vypláchneš a znovu naplníš. Na nějaké důkladné vymývání není třeba myslet, prostě po čase pořídíš novou. Sice to nezní moc šetrně k životnímu prostředí, ale i tak ta lahev vydrží celkem dlouho. Navíc to je mnohem praktičtější.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    1.5.2017 00:18 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Takhle to samozrejme delam odjakziva...
    Agent avatar 1.5.2017 00:22 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Taky to tak dělám. Ona i docela vydrží, když se občas vymeje jarem a teplou vodou do 60 stupňů. Podle mě je to docela dobrá kompromisní varianta.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    2.5.2017 15:59 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Informace o zdravotni nezavadnosti plastu je tady a tady. Dobrou chut!
    Jendа avatar 30.4.2017 22:28 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    žiju na venkově a tady se bez vozidla fakt žít nedá
    To Grunt taky a proto má Babettu, že.
    Grunt avatar 1.5.2017 10:24 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Zas v takové díře nežiju (MHD tu máme) a na Babettě jezdím protože nic lepšího si nemůžu dovolit :-)
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    1.5.2017 21:15 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Nepojedou okolo Noční vlci? Třeba bys mohl tu babbetu směnit :-D.
    Grunt avatar 1.5.2017 22:48 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Popravdě z motorkářů mám strach.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Jendа avatar 30.4.2017 22:26 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    protože pozoruju že kdo nemá v mém okolí auto jako by ani nebyl
    To tady není. Občas si lidi myslí, že jezdím na kole, protože nemám na auto nebo na autobus (a netuší, že kolo vyjde skoro stejně draho jako autobus nebo vlak -- jezdím za 1 Kč/km), ale jinak mě mají prostě za magora. Za „normální“ se považuje spíš jezdit sockou než autem.
    Auta jsou prostě v důsledku toho že se vyrábí v rámci průmyslu drahá.
    To je relativní, nepotřebuješ auto za půl mega, podle mě se dá jezdit s ojetinou za 10k + 15k za nutné opravy po pořízení, ale nerozumím tomu.
    pavlix avatar 30.4.2017 22:43 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    To je relativní, nepotřebuješ auto za půl mega, podle mě se dá jezdit s ojetinou za 10k + 15k za nutné opravy po pořízení, ale nerozumím tomu.
    Dá se, když to klapne. Nebo taky můžeš pořídit za 90k, abys měl slušnější auto a nebál se, že se ti každou chvíli rozsype, a během prvního roku do něj vrazit dalších 90k, protože to stejně tak úplně neklaplo.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Grunt avatar 30.4.2017 22:44 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Dá se koupit i Dacia ;-)
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    1.5.2017 08:36 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    On chtěl auto, ne vylevněnou atrapu :-D
    1.5.2017 12:10 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Ad 1. Řidičák jsem si dělal v 18 a jsem rád, že tak brzo, i když jsem dalších 10 let řídil jen příležitostně. Důvodem je to, že v autoškole jezdí (učí) úplní tragédi a ve 30 bych to už těžko dával. Přeci jenom v 18 je člověk zvyklý, že poslouchá ve škole učitele, tak toho tragéda v autoškole nějak přetrpí, udělá zkoušky a má vystaráno.
    30.4.2017 10:51 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    S necim souhlas, s necim ne:

    Motory:

    Protlacovane diesely? Poslednich par let je to naopak nejvetsi tridni nepritel. Souhlasim s tim, ze do mesta moc smysl nedavaji, nicmene exhalace jsou asi tak na poslednim miste, mam takovy pocit ze Nemecko ma bizkoemisni zony uz par let a vysledek zadny. A neboj, uz se konecne zacina mluvit od emisich malych turbobenzinu a filtrech do nich. Ze je downsizing nesmysl uz se vi taky, nicmene automobilky nainvestovaly do trihrnku takove prachy, ze to je tak nemuzou odpiskat. A to vcetne tusim Fordiho trivalce s perfektni fuknci odpojovani valcu (valce).

    Eletrika/elektronika:

    Tady plny souhlas.

    Veci ktere nechci:

    Zapalovac? To je ta vec za par korun, co hodi do popelniku (a spousta automobilek uz ji dodava jen za priplatek) a pak slouzi jako zasuvka? S tim zbylym plus minus souhlas a dalo by se toho najit mnohem vic.

    Exhibice designeru:

    Tady bych mel spoustu jinych a podle mne padnejsich prikladu, napriklad kombiky. Kdysi to byly auta, ktere si kupovala urcita cast zakazniku s potrebou vetsiho prostoru pro naklad. Casem ovsem marketaci zacali tlacit kombiky i tem, kteri je az tak nepotrebovali. A tak si mohli dovolit udelat z kombiku neco jako kombi-kupe (s nadsazkou). Napriklad Renault. Mel jsem do lonska jednickovou Lagunu. Dvojka i trojka sly s prostorem pro naklad dolu a vstupni otvor pro nej se taky zmensoval. Vypadalo to vic cool nez puvodni kombi, bylo to aerodynamictejsi, ale jinak to bylo naprd...

    Vyrobci nestihaji trendy:

    Tady bych mel otazku, podle jakeho standardu? Elektronika je natolik ruznoroda a promenliva, ze si nedovedu standardizaci predstavit. Jinak s necim souhlas, je paradoxni, ze telefon se pouzit v aute nesmi, tablet zabudovany do auta je udajne v pohode.

    Co by se dalo zlepsit:

    Na to jen jedno slovo: homologace...
    Grunt avatar 30.4.2017 11:59 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Down-sizing motrů není nesmysl, ale on by taky ruku v ruce k tomu musel jít down-sizing karoserií.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    30.4.2017 12:38 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Taková kráva velká? Tomuhle říkám downsizing :-D
    Grunt avatar 30.4.2017 12:59 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Haha, velmi vtipné. Jenže ono je to fakt velice dobrý koncept. Peel P50 je dobrý tak pro nějaké nevelkého asiata, jenže ony se dělali a dodnes používají i o něco málo větší verze (Honda Gyro UP mě napadlo, ale takové rachotiny dělalo i Piaggio) a do práce by něco takového bylo úplný luxus. Na takové padesátce jezdím do práce já a jde to úplně v pohodě (akorát mám větší kola).
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 30.4.2017 13:00 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Na takové padesátce jezdím do práce já a jde to úplně v pohodě (akorát mám větší kola).
    A bez kapotáže samozřejmě.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    30.4.2017 15:17 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Jo, to mi připadá dostatečně použitelné, s kapotáží nebo "kabinkou" (jako má ta Honda Canopy) i v dešti nebo chladnějším počasí. Akorát tě nesmí smahnout zmrd v bavoráku, který valí kilo po městě protože na to má. Pak z tebe zbude jen další pruh na přechodu :-/
    Grunt avatar 1.5.2017 11:00 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Akorát tě nesmí smahnout zmrd v bavoráku, který valí kilo po městě protože na to má. Pak z tebe zbude jen další pruh na přechodu :-/
    Stalo se na Velikonce tady. Ani nemusíš být na jedné cestě. Proti tomu moc nejde bojovat jinak než prostě lehká vozidla a cyklisty vyčlenit ze společné cesty určené pro automobily.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    30.4.2017 21:39 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Jenze to neni dowsizing. To je vyroba miniaut s odpovidajicimi motory.
    30.4.2017 11:42 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    S příspěvkem hluboce nesouhlasím. Ale musím dát +1 za správně napsané slovo "protežovány". To už jsem dlouho, dlouho neviděl :-)
    Petr Tomášek avatar 3.5.2017 11:22 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Blbost! „Protěžovaý“ není o nic míň správně než „protežovaný“...

    Ono vůbec „správnost“ je, co se týká jazyka, dost nesmyslná kategorie...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    pavlix avatar 3.5.2017 18:17 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Přesně tak. Protěžovaný by mohlo vzniknout od prosazování silou či tíhou nezávisle na protežovaný ochranou či protekcí a jediným argumentem proti takovému slovu je existence slova „protežovaný“, což je navíc vazbou na francouzštinu v dnešní češtině absolutně „démodé“. :D
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    xxx avatar 30.4.2017 13:53 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Automobilovy prumysl splnil zakaznikum jejich nejvetsi prani uz tak pred 15/20 lety. Zhruba od te doby se vyrabi jen auta, kterymi lze bezne cestovat 50/90/130. Staci k tomu pridat klimu a tak nejak uspokojite vetsinu lidi, co maji auto na presouvani. Zkratka za poslednich 15 let se neobjevilo v aute nic, co by udelalo cestu kratsi.

    Prakticky to znamena, ze dneska vyvoj zenou dve veci. Tou prvni jsou zprisnujici se zakony, ktere jdou spise proti zakaznikum. A druhou je pak snaha automobilek nejak to nove auto prodat, cehoz vysledekedm jsou vetsi ci mensi blbosti.
    Please rise for the Futurama theme song.
    30.4.2017 20:23 qw11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Kde su tie casy ked som potreboval 50/90/130. Tie zelene hlavy uz robia 30/40/50/70 90 uz ani nemam kde ist. To nejazdim len po meste ale medzimestsky.
    Petr Tomášek avatar 3.5.2017 11:25 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Vidíš a to já pravidelně jedím 180km/h a úplně v pohodě.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    30.4.2017 14:44 Fordista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    ve skolni lavici a dalsim vzdelavani stravi prumerny clovek ca. 2 roky zivota. V aute jsou to 2,5 roku. Podle toho by se melo autum venovat minimalne takova pozornost jako vzdelavani. Proc vlastne nemame ministerstvo pro automobilismus.
    PepaSFI avatar 30.4.2017 20:04 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    na většině věcí se shodnem ale myslím si že autoprůmysl plní přání zákazníků. Ale taky si myslím že ta přání jim marketingoví experti naočkovali podle zadání automobilního průmyslu.

    Motory. Jo s tím souhlasím prakticky bez výhrad. A ano, nafta je protežována, už tím že má nižší zdanění a tím i nižší prodejní cenu. Proč? není ani ekologická ani jinak prospěšná.

    Elektronika. Jo, to je něco. Dnes už ani ta lampička na stropě není na vypínač. Všechno jde přes řídící jednotku. Dotykové displeje se dávají všude protože jsou levné, veškeré ovládání je jen záležitost software, pro různé druhy výbavy stačí jen nahrát jiná data. Ale třeba zrovna to otvírání kufru je docela praktická věc.

    Věci které nechci. Já třeba v autě zapalovač nemám. na místě kde bývá je jen zásuvka s víčkem. A u dnešních aut už zásuvek bývá víc, 12V i USB, dokonce i 230V. Vpředu, vzadu, dokonce i v kufru. Ty plasty, jo, méně je někdy více. Zrcátka, s těma mám taky problém. Couvat na zrcátka umím, učil jsem se to v autoškole páč mám i řidičák C a T. S pedchozím autem jsem na zrcátka couval snadno, kamkoliv a kdykoliv. Se současným mi to tak nejde. Zrcátka jsou mírně sférická, málo na to aby se zlepšil úhel výhledu ale dost na to aby to deformovalo prostor.

    Co mi napíklad dost chybí a skoro nikdo to nedělá je taková prostá věc jako odpadkový koš. Proto mě potěšilo, když jsem měl možnost si prohlédnout tehdy novou Škodu Rapid, že v ní odpaďák je. Sice zabírá část dveřní kapsy ale je tam. A chytře udělaný. je to takový rámeček do kterého se upevní běžný mikrotenový sáček který se po naplnění vším tím hnusem, žvejkačkama, slupkama od ovoce, zasmrkanýma kapesníčkama, zbytkama jídla a kdovíčím ještě, snadno a čistě vyhodí do popelnice.

    Pokud jde o ergonomii ovladačů a odkládacích míst, mám na to stejný názor jako na architekturu veřejných budov. Každý tvůrce, než začne projektovat, by měl dostat násadou od krumpáče po hřbetě aby ho přešly zvrhlé choutky.

    Jo a taky mi vadí bezpečnostní pásy. Ne obecně, považuju je za zásadní bezpečnostní prvek ale to jak blbě jsou udělané. Spousta lidí je nepoužívá kvůli nepohodlí. Když při nějakém krátkém popojíždění mají pořád provádět divnou gymnastiku kombinovanou s vykloubením ramene a pochroumáním páteře při šátrání po pásu, nedivím se že na pás kašlou.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    Agent avatar 30.4.2017 21:45 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Třeba otevírání/zavírání zadních dveří na tlačítko je sice efektní, ale pomalé a člověk se po jízdě ani neprotáhne. Dnes už se dokonce ani nemusí mačkat tlačítko, stačí strčit nohu pod zadní nárazník.

    Tak zrovna tohle je IMHO dost praktická věc kterou nemám a závidim tomu, kdo ji má. Důvodem je prach a bordel, který se lepí (nejen) na páté dveře od kufru. Zejména po jaru, kdy jsou silnice plné posypu a prachu a je sucho a po jedný jízdě je auto zaprášený, v zimě zas od slaný špinavý břečky. A když pak člověk nakupuje a musí otevřít kufr, tak si samozřejmě umažu ruce od bordelu a pak sahám na nákup.

    A argument "umyj si auto" neobstojí, protože to bych kolikrát musel mýt auto třeba i každý den, což je nesmysl.

    Jenom doufám, že by to nedopadlo jako s Microsoftem... - Já mám právě pocit, že to takto už dávno dopadlo, jen těch Microsoftů je v autoprůmyslu víc.

    Vinou nesmyslné legislativy jsou protežovány naftové motory, což vede zejména ke smradu v ulicích, obzvláště v zimní rána to je humus. Přitom v malých vozech to ekonomicky snad ani nedává smysl. - Jj, viz diskuse s Gruntem na téma smog. Taky jsem kdysi chtěl diesla, ale poslední dobou jsem na ně čim dál víc alergickej. Já mám LPG, to vychází cenově možná i levněji než diesel. A i ty benzíňáky vydrží dost. Momentálně mám natočeno necelých 180 tkm a třeba protokoly z STK jsou s rezervou v normě. Co jsem čet, tak není problém natočit s těmito motory i dvojnásobek a pořád jezdí (Astra G).
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    2.5.2017 21:06 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Mam benzin s najazdenymi 250 tisic km. Isiel stale pekne, akurat zacal tiect olej zo vsetkych moznych miest :D Po takmer 20 rokoch, z toho ja ho mam 10 a nikdy sa tam nic nevysralo. Tesnenia maju zjavne zivotnost obmedzenu aj casom.

    Teraz ho rozobera a sklada servisak asi 3 mesiace...okrem ineho bol aj olej vo vode. V oleji voda nebola, na olejovom viecku nebolo ziadne svinstvo. Nevsimol som si nic, len zvysenu spotrebu oleja.
    2.5.2017 09:28 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    1) Prim (ten pravej, ne ten dovozce z Číny, co ukradl značku) dělá vlastní strojky dodnes

    2) zapalovač je standardní automobilov elektrická zásuvka, používám ho neustále, i když nekouřím (ale nejspíš by se dal nahradit usb)
    2.5.2017 09:48 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Nejak takhle? Prijde mi, ze autozapalovac uz dnes slouzi jen jako univerzalni zasuvka pro ruzne redukce.
    2.5.2017 10:30 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Ad 2: podle formulace bych řekl, že autorovi šlo právě o to, že někteří výrobci v té zásuvce stále dodávají i ten skutečný zapalovač, což je trochu anachronismus (zajímalo by mne kolik řidičů kuřáků ho opravdu používá). Ale rozhodně ne všichni, u Focusu roku výroby 2010 už byl zapalovač jen jako extra výbava za (malý) příplatek a na zásuvce je víčko s nápisem "power outlet".
    2.5.2017 10:51 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Ja ho obcas pouzivam.
    2.5.2017 20:51 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    U niektorych aut je uz zapalovac+popolnik priplatkova vybava. Ak ju nechces, tak zostane len ta zasuvka.
    Petr Tomášek avatar 2.5.2017 23:16 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Nakonec by se objevily firmy, které by dodávaly alternativní SW, nejdřív asi pro infoteinment, ale později by si jistě troufli i na řídící jednotky motoru.
    Na infotaiment by bylo úplně nejlepší open-source. Výrobce by dal základ v GPL někde na git a nechal lidi, ať si to upravěj, jak chtějí...

    Prořídící jednotku motoru si to moc představit nedokážu... (BTW, prý existuje prakticky jen jediná řídící jednotka tuším od BOSHe kterou si automobilky jenom po svém "naprogramují" -- tj. nastaví koeficienty...)
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    xxx avatar 3.5.2017 11:38 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Jako ze by infotaiment (ne)fungovalo jako telefony s Androidem. To snad radsi ne.
    Please rise for the Futurama theme song.
    4.5.2017 21:41 kadel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?
    Tak to opravdu ne. Dodavatelů řídících jednotek je vícero. SW je vetšinou kombinací jednoho nebo více dodavatelů a OEM. Ostatně vzpomeňte na VW EA-189. ;)

    "Drobnou komplikací" je, že na kde čem běží kód související s bezpečností provozu, a i když přímo na dané řídící jednotce ne, tak to má přístup na sběrnici, kde něco ano.

    Samozřejmě také nepomáhají dlouhé vývojové cykly. Infotainment nebo motor, jede to podle podobného plánu, takže už teď je více méně rozhodnuto tak pro 2022. Proti soudobému telefonu to pak samozřejmě vypadá dost vousatě.

    F/OSS kusy v kde čem samozřejmě jsou, např.: https://www.genivi.org/.
    Dreit avatar 5.5.2017 12:54 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plní automobilový průmysl přání zákazníků?

    "Drobnou komplikací" je, že na kde čem běží kód související s bezpečností provozu, a i když přímo na dané řídící jednotce ne, tak to má přístup na sběrnici, kde něco ano.

    Nemám teď čas ověřovat fakta, ale připomíná mi to tohle: [1] [2]

    Nope

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.