abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 788 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Seriál: DVB-T po LANu, ingredience a budget mode - 2

    12.7.2008 14:39 | Přečteno: 2547× | Boulevard | Výběrový blog | poslední úprava: 12.7.2008 19:50

    Hardware

    Začneme trochu z ostra: Máte doma USB tuner? Nečekejte žádné zázraky. Hlavním problémem maličkých USB tunerů je to, že některé dokáží zpracovat jen jeden kanál z multiplexu naráz. Update: podle komentářů to vypadá jen na neřest starších USB tunerů

    (multiplex zhruba: datový proud obsahující více programů)

    Co tím tedy ztrácíte? Především komfort, protože pokud by váš DVB-T tuner dokázal zpracovat celý multiplex (podporuje budget mode), můžete s tímto jedním tunerem streamovat všechny programy v tomto multiplexu naráz. Takto se budete muset spokojit s tím, že 1 tuner = 1 kanál.

    Aktuální situace v Praze je taková, že programy ČT1, ČT2, ČT24, ČT4 Sport a Nova (+ rádia) jsou na Multiplexu A a Prima, Óčko TV a další jsou na Multiplexu B. Tudíž nejlepší varianta je mít 2 tunery s podporou budget modu (např. TechniSat Airstar2). S takovou výbavou můžete do sítě streamovat všechny kanály z obou multiplexů a počet klientů, kteří se na televizi dívají je omezen jen propustností vaší sítě a případně i výkonem streamovacího serveru.

    Vzhledem k tomu, že jeden kanál zabere průměrne 4 Mb/s (megabity za sekundu), tedy 0.5 MB/s, můžete na domácí 100Mb síti teoreticky obhospodařit až 25 různých počítačů a každý z nich se může dívat na jiný program. (použitelné v praxi bych to viděl kolem 20 klientů).

    Další variantou je mít jednu kartu s budget modem a jednu bez a vybrat si třeba z Multiplexu B jen Primu. Tímto způsobem jsem fungoval několik měsíců. První karta byla TechniSat Airstar2 a druhý byl TechniSat Airstar USB, který zřejmě nevydržel každodenní zátěž. Pokud máte jen jeden tuner a ještě k tomu bez podpory budget modu, bude streamování více programů problematické. Prvně se všichni klienti budou muset dívat na stejný program. Pro změnu programu budete muset přeladit na jiný multiplex, nebo - pokud bude program na stejném multiplexu - říct streamovacímu serveru, že chcete streamovat jiný program. Touto variantou se minimálně teď v tomto seriálu zabývat nabudeme a provedeme jen základní konfiguraci, kde se počítá s tím, že chcete sledovat jen to, na co máte potřebné příslušenství.

    Souhrn: budget mode karta = mohu streamovat celý multiplex; bez podpory budget modu jen jeden program. To, co server streamuje, může sledovat neomezené množství klientů nezávisle na sobě.


    Software

    Zprvu se mi zdálo, že nejlepší streamovací server bude VLC server (ne VLS). Konfigurace nebyla nijak strašná a dalo se předpokládat, že pro VLC klienty bude kompatibilita zajištěna. Zatížení serveru také nebylo nějak velké (2.4 GHz ~ 15-30%). Server byl však nestabilní a memory leaky brzo způsobovaly to, že paměti pro ostatní služby moc nezbylo. To se částečně vyřešilo každodenním restartem VLC serveru ve 4 hodiny ráno Cronem. Přesto server občas padal a ne každý v rodině ví, jak restartovat VLC server :-).

    Po nedlouhém pátrání jsem objevil getstream. Myšlenka je jednoduchá. Například ve Windows se DVB-T karty často chovají i jako síťové karty. V linuxu to asi přímo tak není, ale i tak by přece streamovací server neměl dělat nic jiného, než přeposílat data ke klientům. Už se nejedná o žádnou analogovou televizi, kde byla nutná digitalizace, která si vyžádala značné prostředky a výkon počítače. Streamovací server digitální televize by tedy měl být jen jakýsi router, který akorát správně rozešle na požádání datový proud obsahující video a zvuk.


    gestream získáte například zde: http://silicon-verl.de/home/flo/projects/streaming/


    v Debianu je i jako balíček. Vyzkoušená verze je 20070419, ale novější na závadu snad nebude

    Package: getstream
    Priority: extra
    Section: net
    Installed-Size: 92
    Maintainer: Herve Rousseau herve@moulticast.net
    Architecture: i386
    Version: 20070419-1
    Depends: libc6 (>= 2.6-1), libevent1 (>= 1.3b), libglib2.0-0 (>= 2.12.9)
    Filename: pool/main/g/getstream/getstream_20070419-1_i386.deb
    Size: 34426
    MD5sum: 8168c87bfbe6be61576dadf40520a6bc
    SHA1: d8c391d252097c429182f9c7a88469bb5103ee81
    SHA256: 18616941b6d08bb8e68d8e6eda44c99f432a0f9ce37e907a48c5d3958a75de59
    Description: DVB streaming application
     getstream is a small utility which is able to pull a MPEG
     transport stream from a DVB card and stream it to the local
     area network. It is written to replace VLC, and uses much less
     CPU and memory than VLC.
     .
      Homepage: http://silicon-verl.de/home/flo/projects/streaming/
    Tag: role::program
    


    V příštím díle si ukážeme, jak naladit programy pomocí aplikací z balíčku dvb-apps a začneme konfigurovat getstream.

           

    Hodnocení: 90 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.7.2008 15:16 Stevko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Seriál: DVB-T po LANu, ingredience a budget mode - 2
    No ja neviem, kúpil som druhý najlacnejší USB tuner (Asus MyCinema U3000 Mini) a "budget mode" funguje bez problémov (ani neviem, či má aj nejaký iný). A neviem, či na rozchodenie vysielania po sieti je nutné písať seriál - na to by snáď stačil jeden zápisok (zastrčíme USB tuner do počítača, skopírujeme si konfigurák ku getstreamu a spustíme getstream). Čo viac?
    12.7.2008 15:28 Gux&Wux | skóre: 1 | blog: Tuxův anál
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Seriál: DVB-T po LANu, ingredience a budget mode - 2
    Samozrejme i tak je mozne to napsat, ale pokud nekdo tuner jeste nema a vaha, zda si ho koupit, protoze nezna tyto moznosti, tak si treba rad toto precte. Vychazim ze sveho okoli, kde ne vsem staci rict - getstream... a vse uz si nakonfiguruje sam. Budte rad, ze vy to zvladnete a mate doma vyhovujici tuner.
    12.7.2008 17:13 Martin Beránek | skóre: 33 | blog: mousehouse | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Seriál: DVB-T po LANu, ingredience a budget mode - 2
    Jenom poznámka: potkal sem uz nekolik USB tuneru a zatim sem se s problemem nesetkal. Konkretne naposled to byl nejaky AverMedia.
    never use rm after eight
    12.7.2008 19:47 Gux&Wux | skóre: 1 | blog: Tuxův anál
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Seriál: DVB-T po LANu, ingredience a budget mode - 2
    Ok, možná to byl jen problém starých USB tunerů, ale neškodí na to upozornit.
    12.7.2008 17:52 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Seriál: DVB-T po LANu, ingredience a budget mode - 2
    Pri streamovani pomoci multicastu je mozne mit na siti prakticky libovolne mnozstvi klientu sledujici pevnou mnozinu programu.
    12.7.2008 19:46 Gux&Wux | skóre: 1 | blog: Tuxův anál
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Seriál: DVB-T po LANu, ingredience a budget mode - 2
    S tím nemůžu nesouhlasit a getstream to i umožňuje. (btw, připomínáte mi přednášky na MatFyzu :-) )
    Ondřej Kuda avatar 12.7.2008 19:19 Ondřej Kuda | skóre: 27 | blog: obcasny_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Seriál: DVB-T po LANu, ingredience a budget mode - 2
    getstream je takove jednoduche udelatko vhodne pro domaci jednoduchou sit, se slozitejsi strukture jsou s nim jen problemy a je tam neprovozovatelne. Reseni je jednoznacne VLC. Pokud vam VLC pada, trpi uniky pameti atd. doporucuji zkompilovat si minimalistickou verzi pouze s podporou pro DVB (bez ffmepg pokud netrvate na hdtv, jakoze podle vyberu multiplexu ne).
    12.7.2008 22:06 Martin Beránek | skóre: 33 | blog: mousehouse | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Seriál: DVB-T po LANu, ingredience a budget mode - 2
    Máte ověřeno že funguje?
    never use rm after eight
    Ondřej Kuda avatar 12.7.2008 23:23 Ondřej Kuda | skóre: 27 | blog: obcasny_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Seriál: DVB-T po LANu, ingredience a budget mode - 2
    Pokud mate na mysli VLC (neco kolem 0.8.6i) bez ffmpeg a streamovani DVB-T/S (mpeg2), tak ano. Prave ted ma uptime 29d (od posledniho vypadku proudu).
    Max avatar 12.7.2008 22:50 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Seriál: DVB-T po LANu, ingredience a budget mode - 2
    Když už jsme v tom, mohl by mi někdo doporučit nějaký DVB-T přijímač do USB? Nejlépe duální, který funguje pod linuxem.
    Díky
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    14.7.2008 00:54 Miloš Kozák | skóre: 18 | blog: jentak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Seriál: DVB-T po LANu, ingredience a budget mode - 2
    Neberte to jakože prudím, ale již jsem zde popsal tento postup :)

    Přiznávám, že to nemá zcela ideální strukturu, ale :) getstream
    14.7.2008 09:44 Gux&Wux | skóre: 1 | blog: Tuxův anál
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Seriál: DVB-T po LANu, ingredience a budget mode - 2
    Uz jsem na nej narazil a opravdu je to yet another :). Mam dokonce pocit, ze vas postup me donutil vyzkouset getstream (diky za nej), ale poempel se mi defaultne pokousel stahovat cely multiplex naraz (viz budget mode) a na tom starem USB tuneru mi to neslapalo.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.