abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 726 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    8.6.2013 20:52 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    WinSuXS jsem řešil u našich asi před měsícem, pořád si stěžovali že dochází místo na disku... Nejdřív jsem tipoval nějaký trojan, ale pak mi padlo do oka tohle skoro 30GB velké monstrum v C:\Windows. To by jeden blil. Nejhorší je, že asi není lepší řešení než kompletní reinstall.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    8.6.2013 21:02 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Ve Win 8 na pročištění WinSXS existuje command-line příkaz (to jsem zapomněl do zápisku poznamenat). Netuším ale, jak moc dobře v praxi funguje...
    8.6.2013 22:43 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Nejhorší je, že asi není lepší řešení než kompletní reinstall.
    Je - obnova ze zazálohované image disku (osobně použímám ntfsclone), člověk si ušetří oblbování s vyťukávání licenčního čísla, instalcí všech možných ovladačů a hlavně se to celé obejde bez aktivace - nemám sice ponětí, jak je aktuálně nastavená politika Microsoftu v tomto ohledu, ale u WinXP byl počet aktivací omezený (i když si už nevzpomenu, jestli se to vztahovala na stejný nebo změněný hardware).

    Jediná nevýhoda je nutnost aktualizace, která často trvá delší dobu než samotná instalace (a to i s relativně rychlým připojením) a často se musí dělat na etapy, protože i aktualizátor se musí aktualizovat, aby mohl lépe aktualizovat. Tudíž optimální řešení je po každé obnově udělat aktualizaci a zas zazálohovat.
    Max avatar 8.6.2013 22:54 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Omezený počet aktivací byl u OEM verze. Lze provést jen dvě online aktivace, poté je potřeba provést aktivaci přes aktivační linku MS. Kdo má pevnou linku, má to zdarma. Kdo má mobil, tak si zaplatí hovorné.
    V jobu aktivace neřešíme, jelikož si uděláme image plně nainstalovaného systému, což je systém od výrobce s nějakým korporátním klíčem a pak jen klonujeme. Jelikož všude používáme stejné PC, tak netřeba reaktivovat (pokud jde o Win, Office reaktivujeme vždy).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    9.6.2013 03:54 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Víte to jistě? Já jsem aktivoval XP OEM na stejném PC minimálně čtyřikrát (ale v průběhu sedmi let). Poslední dvě byly když jsem se vrtal v systému a při upgradu dal nový DIMM do pozice kde byl předtím starý. (Paměťový modul je jedna z komponent, kterou si to kontroluje - má malou váhu, ale holt někdy pohár přeteče). Řeklo to, že v počítači proběhly změny a je třeba znovu aktivovat. Klik klik klik, hotovo (samozřejmě by to bylo o něco jiné, kdyby nebylo připojení k netu, ale...)
    9.6.2013 09:50 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    To platí jen při změně hardwaru. Na stejném hardwaru to můžeš aktivovat kolikrát chceš.
    12.6.2013 14:32 analnimous
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    hovorne alebo SMS
    10.6.2013 13:22 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Jediná nevýhoda je nutnost aktualizace
    Tedy opět natahání zbytečných knihoven do WinSXS
    11.6.2013 08:42 kuba77 | skóre: 15 | blog: kuba77
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Zkusil jsem nainstalovat Windows 7 Ultimate lite verzi z TPB a u nich zatím problém s WinSXS není, po instalaci systému ta složka měla 124 MB a nyní po cca měsíci má 127 MB (sleduju velikost té složky celkem pravidelně a o ty 3 MB to stouplo, když jsem instaloval .NET framework), tak to zatím nevypadá, že by to nějak moc rostlo.
    Max avatar 8.6.2013 22:50 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    1) ad VS2012 - Vždy se daly při instalaci visual studia volit komponenty, které se mají instalovat. Pokud člověk nedělal custom instalaci, tak se mu nainstalovalo vše včetně MS SQL Express. Jednoduše je tu asi předpoklad, že uživatel může vyvíjet nějaké app s db backendem, těžko říci. VS2012 jsem ale ještě nezkoušel, divil bych se však, že by to tam nešlo.

    2) ad místo na hdd - Windows používají shadow copy (VSS - Volume Shadow Copy Service, stínová kopie svazku). Většinou se při každé instalaci vytváří bod obnovění, což je vlastně jen vytvoření stínové kopie svazku. Je to něco jako obdoba snapshotu. U win7 je pak možné jednoduše obnovit smazané soubory, adresáře, popř. projít si jejich předchozí verze, viz : Předchozí verze souborů: nejčastější dotazy, jak to vypadá : Obnovení souborů pomocí Předchozí verze. Ve Win8 se to jmenuje historie a už je to spíš backup, který vyžaduje další uložiště. Je tedy víc než pravděpodobné, že díky VSS se ti ztratilo ono místo.

    Až sem je to tedy podle mně chyba mezi klávesnicí a židlí. S ostatním souhlasím.
    Jinak bych měl ještě jednu pikantnost s Visual Studiem. MS od verze 2010 zahodil podporu mobilních windows do verze 6.5 a podporuje jen ty svý Phone 7 apod. Problém je, že všichni velký hráči na trhu využívají ve všech průmyslových zařízeních 6.5 verze (viz třeba Honeywell Dolphin, Motorola MC9500 apod.). Nejsem si totiž jist, zda existuje nějaká alternativa za Win6.5 v těchto typech zařízení (když opominu linux).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    8.6.2013 23:05 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    VS2012 jsem ale ještě nezkoušel, divil bych se však, že by to tam nešlo.
    Však já jsem se taky divil ;-)

    Na tu instalaci v předchozích verzích se vzpomínám, dalo se tam navolit úplně všechno (ačkoli instalátor nebyl vždy úplně stabilní). Bohužel, instalace v 2012 má nový "User experience" ve stylu Win 8, čili jinými slovy jedno jedno naprosto strohé okno. Možná jsem něco přehlídl, ale žádný možnosti volby komponent jsem v tom nenašel.
    ad místo na hdd - Windows používají shadow copy (VSS - Volume Shadow Copy Service, stínová kopie svazku). Většinou se při každé instalaci vytváří bod obnovění, což je vlastně jen vytvoření stínové kopie svazku.
    Mam pocit, že tohle jsem kontroloval, ale díky za radu, ještě na to kouknu.
    9.6.2013 09:05 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Hodně z toho dělají i servicepacky - pokud je možný jej odebrat, zabere zde spoustu místa.

    zdroj včetně utilitky na změnu SP.

    Ještě mi někdo vysvětloval, že se sem stahuje komplet windows update i když k instalaci daného updatu nedojde nebo není potřeba. Zdroj k tomuto teď nemohu najít.
    9.6.2013 15:28 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Zkusil jsem příkaz na permanentní aplikování SP1 uvedený někde na blogu MSDN... Nějaký místo to uvolnilo, ale ne buhvíco...
    Max avatar 8.6.2013 23:14 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    3) ad bezpečnost instalace. Toto je tu už od WinXP. Možná i dřív (win98 si už moc nepamatuji). Problém byl jen v tom, že WinXP nejdou moc dobře ovládat s uživatelským oprávněním a ani předchozí verze, proto všichni fungovali pod administrátorskými účty. S Vistou již je to lepší a Win7 to vychytaly úplně, ale uživatelé si ještě moc nezvykli. Já se snažím všechny (lidi z okolí a těm, co opravuji stroje) táhnout směrem k user přístupu + admin účtu, zatím to zkousávají. Chrome provádí instalaci do domovských složek a obchází windows oprávnění zřejmě kvůli zmíněným aktualizacím. V linuxu si ale také člověk může nainstalovat cokoliv do svého domovského adresáře, nebo prostě tam, kam má přístup. Jinak mně také občas štve Microsoft ClickOnce :-/.
    Jinak třeba Avast Antivirus kontroluje stav nainstalovaných programů a pokud je na webu novější verze, tak křičí, že je něco v nepořádku a nutí člověka provést aktualizaci programu - některé programy zvládá Avast zaktualizovat sám.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 8.6.2013 23:22 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    4) ad iso - Windows 8 s ním již umí nativně pracovat (připojovat, pálit apod.), jelikož jsou tu s námi již delší dobu, tak se to dá i pochopit, ale osobně bych neschnopnost otevírat/pálit image u starších windows nebral jako něco, kvůli čemu by to neměl MS takto distribuovat. Jsem naopak rád, že nemusím čekat na CD a mohl být zase o něco "zelenější", free programů existují tuny a MS s Win8 doladil další požadovanou fci (a nějaké zase pohřbil).
    Každopádně stěžovat si na toto, to opravdu nechápu :-/.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 8.6.2013 23:29 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Pardon za spamování, ale ještě :
    5) ad USB zařízení - On se totiž Windows Installer vždy připojuje na Windows Update a kouká tam na aktuální stav ke konkrétnímu zařízení. To je ten problém, který trvá takovou dobu :(. Má to však i výhodu. Velké množství tiskáren apod. zařízení se nainstaluje samo a běží ok. Prostě se instalátor koukne na net, zjistí, že tam ty ovladače jsou, tak si je stáhne a nainstaluje. Samozřejmě jsem se setkal i s nic moc ovladačemi, kdy třeba u tiskárny s winupd ovladačemi nefungoval duplex a bylo potřeba reinstalovat origo ovladačemi ze stránek výrobce, ale povětšina zkušeností je kladných.
    Pokud už jsme zařízení nainstalovali a jen jsme ho podruhé strčili do jiného USB a znovu probíhá instalace, stačí v bublince ťuknout na zrušení prohlédávání windows update a zařízení se nainstaluje, protože pak instalátor začne koukat na drivery v systému.
    Každopádně pokud jde o myši, klávesnice, disky apod., tak je pravdou, že je to ukrutná zdržovačka :-/.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Luk avatar 9.6.2013 00:27 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    On se totiž Windows Installer vždy připojuje na Windows Update a kouká tam na aktuální stav ke konkrétnímu zařízení. To je ten problém, který trvá takovou dobu :(. Má to však i výhodu. Velké množství tiskáren apod. zařízení se nainstaluje samo a běží ok. Prostě se instalátor koukne na net, zjistí, že tam ty ovladače jsou, tak si je stáhne a nainstaluje.
    Před Windows 7 jsem snad nezažil, aby to na Windows Update něco našlo. Hledalo, hledalo, ale nenašlo.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    9.6.2013 09:58 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Když takové zařízení připojíš u rozběhlých Windows, tak aspoň vidíš bublinu, že se to o něco snaží. Nepříjemné je, když připojíš novou myš/klávesnice k vypnutému PC. Po zapnutí naběhne přihlašovací okno, jenže nic nefunguje a nic to nenapíše. Běžný uživatel netuší že, se instalují ovladače a víc jak minutu obvykle nevydrží čekat. A už restartuje a volá na všechny strany, že je to rozbitý.
    Luk avatar 9.6.2013 13:19 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Nepříjemné je, když připojíš novou myš/klávesnice k vypnutému PC. Po zapnutí naběhne přihlašovací okno, jenže nic nefunguje a nic to nenapíše.
    Ještě zábavnější je připojit PS/2 klávesnici nebo myš k zapnutému počítači (vím, nemá se to, ale...). Linux ji okamžitě detekuje a zprovozní, ovšem ve Windows smůla.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    9.6.2013 01:06 Radek Miček | skóre: 23 | blog: radekm_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    9.6.2013 03:29 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    4) ad iso - Windows 8 s ním již umí nativně pracovat ...
    Samotný Microsoft poskytuje už od Win2K* udělátor, kterým jde připojit ISO image jako disk, i když tvrdí, že to není oficiální nástroj a že jeho použití je na vlastní nebezpečí. Osobně jsem ho ale nikdy nezkoušel. Tipuju, že to napsali programátoři Microsoftu sami pro sebe, aby mohli koukat na hotové image bez pálení nebo softwaru třetí strany ...

    *Aktuální verze píše jen WinXP+, ale za to podporuje i Win7. Asi nový překladač/knihovny/bůhvíco, co už Win2K nepodporuje ...
    Agent avatar 9.6.2013 19:24 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    A je to lepší než Daemon Tools?
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    9.6.2013 03:58 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Microsoft měl vždycky utilitu pro mountování souborů ISO jako virtuální mechaniky. Byla to drobná aplikace s ovladačem, fungovalo to moc dobře, akorát že nebyla součástí instalace.
    9.6.2013 00:08 b
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Na abc se nemusis podepisovat, vime ze ses Max podle nicku.
    luta avatar 9.6.2013 00:57 luta | skóre: 20 | blog: muj_blok | Prostějov/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší

    Max je prostě klasik :)

    26.6.2015 07:41 tacoberu | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Ač Linuxák, tak v tomto se musím windows zastat. WinXP jsem vždycky ovládal pomocí ne-admin účtu. Šlo to dobře. Vývoj, hry, kancelář.
    9.6.2013 10:41 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Windows zabírají celých 30 Gb :-D to mě rozesmálo, když i dnešní levné ssd mají minimálně 80 Gb :-)
    9.6.2013 11:29 Martin Beránek | skóre: 33 | blog: mousehouse | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Microsoft omlouvá svojí neschopnost různými způsoby - běžnou velikostí ram, běžnou velikostí disku, běžným výkonem cpu/gpu...

    Minimální velikost SSD co jsem se jen tak zběžně podíval na eshop je cca 25GB, takže zatímco po linux je to na "systém + software + nějaká data" postačující (moje instalace gentoo včetně sw má 7G) tak Windows na to sotva nainstaluju...
    never use rm after eight
    9.6.2013 11:38 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Copak SSD, před pár lety jsem sehnal za hubičku 40GB pevný disk, tak jsem si říkal, že si tam dám Win7 na hry. Na disk s takovou kapacitou se odmítly nainstalovat.
    9.6.2013 15:36 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Windows zabírají celých 30 Gb :-D to mě rozesmálo, když i dnešní levné ssd mají minimálně 80 Gb :-)
    1. Zabrané místo bohužel na těch 30GB nezůstává, ale roste s časem
    2. Pokud by Windows zabíraly o 15 (nebo více) GB míň, znamenalo by to možnost si na to SSD nainstalovat o 15GB softwaru víc a nemuset tento SW odsouvat na vedlejší disk. Já musel kvůli nedostatku místa z partice C:\ přesunout někam jinam několik her, Qt SDK a wxWidgets SDK. Pokud bych měl SSD, znamenalo by to zbytečou ztrátu rychlosti.
    9.6.2013 23:40 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Aha, takze to je podla teba akoze uplne vporiadku? Co ked mam notebook, kde je len 64GB SSD? A nahodou tam okrem OS chcem mat este aj nejake aplikacie a dokonca aj data!
    Rezza avatar 9.6.2013 11:42 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Tak ja nabootoval do Windows vcera - potreboval jsem udelat zalohu Z10ky. BlackBerry Link je neuveritelny kus *. A taky jsem narazil na problem s mistem na disku - mam jen maly oddilek na puvodni OEM Windows co tam byly. Jen kdyz vlezu do Ovladacich panelu, abych se dostal k odinstalaci, tak spadne cely shell. Takze jsem tam rucne kupu veci umazal. Pak jeste jednu vec nechapu - cekam klavesnice a zidle, ale uz jsem to resil nekolikrat. Kdyz zmenim nastaveni wifi na AP, tak jak to donutim reflektovat ve Win? Dnes prosel trik, kdyz jsem zmenil z WPA2 na nic a pak si rekly, ze je to nove nastaveni a vyzadaly si to spravne...
    Max avatar 9.6.2013 12:35 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Pokud si zaškrtneš automaticky připojovat, pak se uloží profil wifi do systému. Když s tím mají windows problém, tak lze jednoduše odstranit a začít na zelené louce : How do I delete a wireless profile I no longer need (Windows 7)?.
    Prostě centrum sítí a sdílení -> správa bezdrátových sítí, nebo tak nějak.
    Tyto wifi profily jde i exportovat/importovat apod.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Rezza avatar 9.6.2013 15:14 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    A dik, trosku neprehledne, ale tohle je presne co jsem hledal :)
    9.6.2013 15:27 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Trošku nepřehledné? Hezký eufemismus. Nastavení sítí na Windows je neskutečně nepřehledné, třeba takový Network Manager je výrazně uživatelsky přívětivější...
    Luk avatar 9.6.2013 15:33 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    NetworkManager je uživatelsky naprosto nepřívětivý, protože AFAIK komunikuje jen přes D-Bus ;-) Uživatelská (ne)přívětivost je dána front-endy v GUI. Mimochodem není to tak dávno, co byl NM velmi nestabilní a porůznu buď přímo padal nebo prostě "jen" nefungoval.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    9.6.2013 15:49 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Jasný no, měl jsem mysli GUI fron-endy... Jinak já používám NM už minimálně 4 roky (4 roky a 2 týdny podle pacman.log ;-)) a zatím nebyl problém...
    Rezza avatar 9.6.2013 15:59 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    A CLI ;-).
    9.6.2013 12:16 HUFU | skóre: 2 | blog: Ripping_yarns
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Moje nejčerstvější zkušenost s Windows 8, kde byl jeden administrátorský účet a jeden uživatelský účet: z uživatelského účtu bylo potřeba nainstalovat hru. Systém se zeptal na heslo správce a instalace proběhla v pořádku. Bohužel hra nešla spustit, protože ten hloupý instalátor ji nainstaloval do Apps složky administrátorského účtu...WTF?

    Asi to nebyla jen chyba Windows, možná je problém mezi klávesnicí a židlí (v tom případě je to pro Windows 8 jen ostuda), možná byl vadný instalátor, ale o tom pochybuji, protože to je snad standardizovaná věc, kde se toho moc podělat nedá. Ale docela jsem se u toho zasmál.
    Max avatar 9.6.2013 12:31 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Instalátor není standardizovaná věc. Resp. MS má ten svůj, který se používá/nepoužívá. Pak tu máme nějaké další placené odnože, poté nějaké best instalátory zdarma jako třeba Inno setup. Poté si dost her a programů řeší instalátor po svém a pak to dopadá tak, jak to dopadá :-/. Je tedy možné, že nějaká postarší hra se nenainstaluje moc pěkně :-/. Stejně tak zpětná kompatibilita se mi u Win8 zdá poněkud horší než u Win7. Ale jde většinou buď o hodně staré hry, nebo takové ty ubastlené za pár korun, kde je odfláknuto všechno možné.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    11.6.2013 13:47 HUFU | skóre: 2 | blog: Ripping_yarns
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Díky za objasnění, tady se jednalo o Minecraft. Teď z patra nevím jakým způsobem tam je ten instalátor řešený.
    9.6.2013 14:03 kedlub
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Ještě bych přidal jeden problém a to je instalace aplikací a toolbarů třetích stran. Prakticky každý instalátor mě v základním nastavení nainstaluje všechno možné. Člověk aby se bál na něco kliknout. Méně pečlivý uživatelé mají prakticky hned po nové instalaci zaplácaný systém až za hranici použitelnosti. Dokonce i některé antiviry už vypadají skoro jako malware.
    Max avatar 9.6.2013 14:37 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Mám zkušenosti s Avastem a AVG. Nejvíce však s AVG. Jejich webový štít je něco otřesného, co brutálně zpomaluje různé online operace, třeba v Helios IQ výpočet cla (co by trvalo 2s trvá s AVG webovým štítem tak 20s). Podobnou duchařinu to dělá i jinde. Navíc se standardně instalují třeba doplňky do Outlooku apod. Musím podotknout, že všechny doplňky, se kterými jsem se zatím setkal, dělaly v outlooku velkou duchařinu :-/.
    Samouřejmě, je možné si držet nějaký whitelist weových stránek, které nekontrolovat a tento whitelist udržovat a stále myslet na to, že když se něco sere, tak začít testovat AVG. To mi nepřijde jako zrovna ulehčení práce administrátora :-/.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    9.6.2013 16:41 biolog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    ... Na C:\ jsem měl v tu dobu přes 6GB místa
    Na takový počitař bych raději nešahal, při tak málu místa jsou diskové operace pomalé.
    Příkazové nástroje (cl & nmake) jsou přístupné jen po vykonání šílenýho batch file, kterej z registru tahá cesty k potřebným komponentám ...
    Jenže druhá možnost je, že ty cesty budou v proměnných prostředí pořád. To radši občas ten baťák.
    ... nicméně bezpečnostní výhoda restriktivního přístupu k binárkám programů tím zcela odpadá ...
    Prdlajs. Dokud mohou normální neprivilegované programy měnit položky v nabídce Start, případně zapisovat do .bash_profile a .xitintrc, tak je nemodifikovatelnost binárek k ničemu.
    okamžitě po připojení a bez otravných bublin.

    První připojení každého zařízení je velice pomalé, cca 30 sekund. Další už jsou <1 sekundu. Bubliny jsou tam proto, aby uživatel viděl, že to první dlouhé připojování už skončilo a že dopadlo úspěšně - naproti tomu v Linuxu uživatel neví, jestli se povedlo nebo ne, nebo zda jej vůbec detekoval.

    V ostatních tvrzeních souhlasím, je to překvapivě rozumný blogpost, to na linuxích fórech nebývá. Až na to že VS je prý průměrné IDE. A že Windows po 20 není lepší? Kdysi nebylo PnP, teď většinou funguje. Lze prakticky používat neadministrátorský účet atd. Takže nadpis by měl být "Ani po 20 letech není dokonalý".
    Agent avatar 9.6.2013 19:26 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    "...naproti tomu v Linuxu uživatel neví, jestli se povedlo nebo ne, nebo zda jej vůbec detekoval."

    No já nevím, mě to dycky vyhodí hlášku co chci s daným zařízením provést. Nebo co jsi měl na mysli?
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    9.6.2013 21:28 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Jenže druhá možnost je, že ty cesty budou v proměnných prostředí pořád. To radši občas ten baťák.
    To by mi nijak nevadilo.

    První připojení každého zařízení je velice pomalé, cca 30 sekund. Další už jsou <1 sekundu.
    Právěže mně se stává, že pomalý to je i při n-tým připojení. Někdo tady zmínil, že si to šahá na windows update, takže to by mohlo být tím. Nebo něčím jiným, nevim, ale třeba myš se mi pod 1 sekundu neinicializuje nikdy, to spíš tak 5~10 s. (Antivirus nemám).
    Až na to že VS je prý průměrné IDE.
    Tak je to asi věc názoru, já na něm zkrátka nic moc nevidim. Kdybych programoval třeba v C# nebo něčem jiným, tak bych to dost možná hodnotil jinak (tam ten výběr prostředí je jinej)...
    A že Windows po 20 není lepší? Kdysi nebylo PnP, teď většinou funguje. Lze prakticky používat neadministrátorský účet atd. Takže nadpis by měl být "Ani po 20 letech není dokonalý".
    No, tak určitě se od verze 98 Windows zlepšily, o tom není pochyb, já jsem tím ale myslel spíš relativně k době. Je pravda, že v některých věcech jsou Widle hmatatelně lepší - například jsem v zápisku nezmínil grafickej stack, se kterým X.Org imho moc porovnání nesnese...

    regine2 avatar 9.6.2013 19:42 regine2 | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše USB flash

    USB flash paměti (i externí USB disky) ve Win XP, Vista či 7 je fakt nezvládnutá technologie. S Win 8 nemám zkušenost. Někdy se ta samá fleška připojí ihned, jindy čekám a čekám a čekám, a někdy nejde zase zařízení vůbec odpojit, prý je užívaná. Je ale fakt, že pokud počkám "rozumnou dobu", tak se zapsané údaje "neztrácely".

    A to ve firmě nemáme žádný béčkový HW. Když to srovná s mým obstarožním laptopem Lenovo a Ubuntu, tak Win jsou vůči USB zařízením nedodělkem a trvalým bugem.

    Dokud nepřiletí mimozemšťané, všechno už jaksi bylo.
    10.6.2013 13:31 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB flash
    Jak skrýt soubory na flash disku před policií? Vytvořte dva oddíly, do prvního dejte nějaká nezajímavá data a ta tajná nahrajte do druhého. Windows jiný než první oddíl neumí připojit a dokonce ani zobrazit ve Správci disků :-)
    Max avatar 10.6.2013 13:33 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB flash
    Bývávalo ...
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Bedňa avatar 10.6.2013 13:47 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB flash
    A keď druhý oddiel bude Reiser?
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    Max avatar 10.6.2013 13:55 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB flash
    Tak pořád ten oddíl uvidí a total commander ho přečte.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Agent avatar 10.6.2013 17:58 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB flash
    Dá se ve widlích přimountovat zařízení příkazem aniž bych ho musel fyzicky vytáhnout z USB a znovu připojit?
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    regine2 avatar 11.6.2013 12:36 regine2 | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB flash

    Kdysi/někdy jsou flešky dodávány se SW, a někdy dodaný SW obsahuje možnost zařízení na USB portech vyhledávat,... a jiné fičurky.

    Dokud nepřiletí mimozemšťané, všechno už jaksi bylo.
    Václav 11.6.2013 13:45 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB flash
    Ještě mě po zasunutí flash disku občas fascinuje hláška „bylo nainstalováno nové zařízení. Restartovat?“
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    Luk avatar 11.6.2013 16:46 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB flash
    Ono stačí, že to instaluje ovladač "nového" zařízení, kdykoli se cokoli strčí do USB portu, ve kterém to ještě nebylo. Takže třeba i pitomá USB myš je po připojení ještě nějakou dobu mrtvá, než se "nainstaluje ovladač" (zrovna zážitek z dneška). U Linuxu strčím (klidně úplně nové, ještě nepoužívané) zařízení do USB a hned s ním mohu pracovat.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    kotyz avatar 12.6.2013 00:27 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB flash
    No už sem taky zažil že zařízení (třeba nějaký ty tiskárny a skenery, ale taky třeba externí numerická klávesnička nebo nekomunokovalo nokia ovi suite s telefonem) nainstalovaný v jednom usb portu nefungovalo/nekomunikovalo když se přepojilo do jinýho (a po přepojení do toho správnýho zase ožilo). To už je fakt do nebe volající...
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    19.6.2013 22:15 pocitujlasku | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB flash

    Toto robil aj jeden z prvych 3G modemov Huawei. Kde sa prvy krat nainstaloval, tam musel byt, inak nefungoval.

    12.6.2013 09:30 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB flash
    Už jsem s tím zažil ještě vtipnější situaci. Měl jsem takhle PC, kde se při instalaci toho zařízení muselo něco odklepnout... akorát že když se PC rozebralo a znova složilo, ty zařízení v portech se přeházely. Samozřejmě, že ta hláška na odklepnutí toho zařízení přišla dřív, než si to nainstalovalo myš s klávesnicí :)))
    kotyz avatar 12.6.2013 14:42 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB flash
    Keyboard not present, press F2 to continue :-D
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Luk avatar 12.6.2013 18:16 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: USB flash
    Keyboard not present, press F2 to continue
    Insert a driver diskette into the floppy drive and press F2 to continue :-D
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Dreit avatar 9.6.2013 20:09 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší

    Win7 by měl umět vypálit ISO sám od sebe, ale ta možnost je tam tak krásně zahrabaná, že to normální smrtelník nenajde :-D

    Nope
    9.6.2013 20:46 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Nehledě k tomu, že mezi možnostmi {rozbalit, připojit, vypálit} je vypálit až ta poslední, v dnešní době takřka zoufalá možnost :-D
    10.6.2013 13:29 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Otázka je, když už to ISO mám na disku a chci z něj instalovat, proč jej vůbec vypalovat? Napsat ovladač, který by pomocí HAL mapoval soubor jako diskovou jednotku, přeci nemůže být tak těžké. Alespoň takový dojem jsem nabyl, když Lael Ophir vysvětloval, k čemu je HAL.
    9.6.2013 22:08 Bill Gates
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Kdysi jsem pod widlema delal jeden celofiremni (26 zamestnancu) projekt v Delphi 6 (im, sdileni dokumentu, planovani, ukolovani). To bylo na XP. Dnes kdyz me nekdo posadi za widle, tak nevim, ktrera bije. Asi bych mel problem najit pracovni misto kde by chteli znalost Windows. Od XP jsem presel na Linux (nekdy snad pred 10-12ti lety), stal se mym domovskym systemem a uz bych nemenil ani za nic na svete. Tim nerikam Linux rulezz, jen proste takovy svuj osobni postreh, ze se mi windows tak za tu dobu vzdalily, ze fakt uz bych nevedel ktera packa.
    Bedňa avatar 9.6.2013 23:41 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Pekný zápisok, ani som netušil že to dám :-)
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    10.6.2013 17:24 I love M$ | skóre: 1 | blog: kerberos_breberkos | Bílá Hlína
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Souhlasim, ze Visual Studio (hlavne 2010 a 2012) je desive pomale, hlavne otevirani projektu, prepinani mezi buildama/platformama a pouzivani Intellisence. Clovek se zhrozi, kdyz vidi, ze devenv.exe sezralo 2GB pameti a to se jeste nic nepreklada. Bez Visual Assistu se ve velkych projektech skoro vubec neda pracovat.

    Co ale cini Visual Studio podle meho nazoru tak vykonnym nastrojem je debugger, ten povazuju mezi veskerymi vyvojovymi prostredimi napric OS za vubec nejlepsi. Bez neho by to byl jen pomaly editor, co umi pustit prekladac a napovedu, a ktery by se dal s trochou nadsazky nahradit notepadem a bat'akem na spusteni gcc, ale s tim debuggerem se situace dost meni a podle me je to jeden z podstatnych duvodu, proc je VS tak popularni.
    10.6.2013 21:07 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    CCleaner je opravdu dobrý, u zamarasených windowsů toho umí uklidit dost (v řádech GB), ale s WinSXS taky nic nezmůže ;-).
    Baník pyčo!
    Josef Kufner avatar 15.6.2013 15:29 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows: Ani po 20 letech to není lepší
    Někdy loni jsem potřeboval Windows a Visual Studio kvůli jedné semestrální práci. Byl jsem hodně rád, že jsem ho instaloval do Virtualboxu na Linuxu. Vrácení snapshotu je supr věc.

    Pokud bych teď byl nucen nějakou takovou nenažranost používat, zcela jistě to udělám stejně. Samostatný virtuální stroj jen pro ten projekt a před jakýmkoliv upgrade udělat zálohu. Uživatelská data pak připojit po virtuální síti z hostujícího Linuxu. A díky hardwarové akceleraci to funguje prakticky stejně rychle jako nativně.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.