abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 562 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Marná snaha o plné zprovoznění WordPerfectu v GNU/Linuxu

    21.3.2007 12:34 | Přečteno: 1057× | GNU/Linux

    Zdravím. Nene, nebudu tohle psát do diskuse, šup s tím do blogu; je tu moc škaredých (non-free) slovíček. Inu, octil jsem se v situaci, kdy potřebuju v prostředí GNU/Linuxu (na AMD64, aby to bylo zajímavější) číst a tisknout z několika poměrně bohatě strukturovaných a formátovaných dokumentů WordPerfectu 5.1 pro DOS. Samozřejmě jsem vyzkoušel několik možných řešení, ale výsledky ani jednoho z nich nebyly ideální.

    Nejprve jsem zkusil import do OpenOffice.org 2.0.4, používající knihovnu libwpd. Příjemně mne překvapila korektní konverze znaků s diakritikou i poznámek pod čarou, o něco horší je skutečnost, že každým číslem na začátku řádku (ať už v se jedná o nadpis kapitoly nebo sekce, či poznámku pod čarou) chybí jakékoliv odsazení (tzn. např. místo "1.2.3.    Nadpis" je tam "1.2.3Nadpis"). Nepříjemná je také zřejmě pevně stanovená délka řádku, která způsobuje jednak různou hustotu písma na různých řádcích a jednak to, že řádky často přesahují pravítkem stanovený konec (nevím, jak to lépe pojmenovat). Kdybych chtěl dokument v této podobě exportovat do PDF či tisknout, musel bych předtím delší dobu pracovat na formátování (ostatně, tak to asi i dopadne). Konzolová utilita wpd2html používá taky knihovnu libwpd (vzhledem k absenci stránkování v HTML sice odpadá problém s pevně stanovenými řádky, ale zase poznámky pod čarou se objevují ihned za místem, ke kterému se vztahují, což nepůsobí přehledně). Mimoto je libwpd používána i importními filtry AbiWordu a KWordu, ale to je zatím zcela nepoužitelné, padavé, nečitelné, nezkoušejte to.

    Pak jsem se snažil rozjet přímo různé verze WordPerfectu. Našel jsem rozsáhlý návod, jak v Linuxu zprovoznit WP verze 5.x a 6.x pro DOS prostřednictvím DOSEMU, problém je však v tom, že DOSEMU pro AMD64 jaksi, ehm, není a z principu (prý) být nemůže. Nainstaloval jsem tedy dosové verze WP v DOSBoxu i v Qemu+FreeDos, avšak obě řešení mají tutéž nevýhodu, a sice že z nich nelze tisknout, aspoň jsem nepřišel na to jak. (A tisk do souboru PRN je nic moc, protože PRN tiskový soubor je spíš takový texťák.. no a tisk do PostScriptového souboru ještě dosový WP 5.x/6.x neuměl.) Přiznávám, že jsem zkusil nainstalovat i novější Win32 verze WordPerfectu prostřednictvím Wine, to však ztroskotalo na jejich závislosti na MSIE. (Abych si do Wine instaloval MSIE, na to přece jen nejsem dost masochista.)

    Mimoto samozřejmě existují i nativní linuxové verze WordPerfectu (podle všeho 6.0, 7.0, 8.0 a 8.1). Verzi 8.0 dokonce jednak legálně vlastním (roku 1999 byla přibalená ke krabicové edici Mandrake 6.1 :)), jednak je dnes volně dostupná ke stažení. Ovšem, rozjet ji v Linuxu na AMD64 bude paradoxně asi ještě větší problém, než s těmi DOS a Win verzemi, neboť ještě vyžaduje libc5. Naprosto si s tím nevím rady; Debian pro AMD64 pochopitelně pro zpětnou kompatibilitu poskytuje 32bitové knihovny, ovšem jsou to aktuální libc6, a rozhodně ne osm let stará libc5. Je vůbec reálné na "dnešním" Linuxu na AMD64 zprovoznit osm let starý linuxový program, používající libc5?

    Budu vám trvale vděčný za jakékoliv náměty na plně funkční rozchození kterékoliv verze WordPerfectu v GNU/Linuxu na AMD64, anebo ještě lépe za patch na libwpd, opravující to odsazování :-) ale berte mě prosím s rezervou (vím, že jsou na světě důležitější věci).

    P.S. Plyne z toho ponaučení: neukládajte si dokumenty do nezdokumentovaných datových formátů; za deset let nebudete vědět, jak se k nim dostat. :-)

           

    Hodnocení: 71 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.3.2007 12:54 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Marná snaha o plné zprovoznění WordPerfectu v GNU/Linuxu
    A co na to použít třeba VMware? Tam můžeš nainstalovat nejen plnohodnotný DOS, ale třeba i starou verzi toho Mandraku, včetně WP.
    22.3.2007 10:28 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Marná snaha o plné zprovoznění WordPerfectu v GNU/Linuxu
    Mně to docela odradilo, když jsem se o tohle pokoušel v QEMU. Všechny 6.x a 7.x verze Redhatu i Mandraku (dal jsem si s tím docela dost práce) měly hnusně rozhozenou grafiku v X11, i po mnoha pokusech s XF86Config, v jakémkoliv rozlišení, při jakékoliv paletě (za hranici použitelnosti, vůbec nešla přečíst většina fontů), a to i když jsem QEMU pustil s argumentem -std-vga (aby se neemulovala graf. karta CyrrusLogic, nýbrž jen SVGA). Mimoto z té download sekce u VMWare jsem nebyl moudrý, je tam vůbec verze pro AMD64? (A potřebuju player nebo server? Tahle terminologie se v QEMU vůbec nevyskytuje.)
    21.3.2007 14:39 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Marná snaha o plné zprovoznění WordPerfectu v GNU/Linuxu
    Pokud to chce jen msie, tak je to celkem v pohodě. Je jeden skript (hledej), který ti ho sám do wine nainstaluje a pokud si zazálohuješ .wine složku, tak se ho pak můžes lehce zbavit. Tvůrci web pages to používají běžně (jestli je nějaký problém na 64bitu netuším). Jinak já ve svém gentoo staĺe libc5 mám, co třeba někomu říct, ať ti ji pošle (já se svým optimalizovaným gentoo raději ne :)). Sice je to berlička, ale mě hodněkrát fungovala (pokud to nezávisí ještě na něčem jiném).
    Baník pyčo!
    22.3.2007 10:21 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Marná snaha o plné zprovoznění WordPerfectu v GNU/Linuxu
    Dík za ten nápad s libc5, doinstaloval jsem ji z balíčku pro starší debian. Postupně jsem dohledal (v sekci oldlibs debianu oldstable :) snad všechny potřebné knihovny (je jich asi pět nebo šest) a instalace Wordperfectu se díky nim podařila, což jsem už moc nečekal. Bohužel, když spustím čerstvě nainstalovanou binárku ./xwp, krátce po úvodním okně se napíše segmentation fault a program skončí (pod userem i pod rootem). Nezdá se, že by ještě nějaké knihovny chyběly (ldd ukazuje, že tam všechno je, a ukazuje vždy správně na ty 32bitové oldlibs verze), a ostatně kdyby chyběly, neměla se podařit ani instalace. (Tak už nevím, asi ještě zkusím ten wine.)
    21.3.2007 16:25 jk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Marná snaha o plné zprovoznění WordPerfectu v GNU/Linuxu
    IE se da velice snadno nainstalovat pomoci winetools. Ale i tak mi instalace WordPerfect X3 nefungovala, zaseklo se to na pocitani dostupnyho mista na disku.
    22.3.2007 11:23 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Marná snaha o plné zprovoznění WordPerfectu v GNU/Linuxu
    Tak jsem ten MSIE nainstaloval pomocí ies4linux.. no, setup WP ho pořád nevidí (vlastně je to logické, protože ies4linux používá vlastní konfiguraci wine), ale stejně ten problém zřejmě není způsoben tím, protože mně se to taky pak zastaví na "Computing disk space requirements...". Ještě se pokusím nainstalovat nějakou starší verzi WP, než X3.
    22.3.2007 12:25 jk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Marná snaha o plné zprovoznění WordPerfectu v GNU/Linuxu
    Jsem to ted zkousel s aktualni verzi cvs verzi wine a instalace skonci tesne po Computing disk space requirements, hlasi ze se nepodarilo overit seriovy cislo. Takze nejspis je i v tvem pripade problem s overovani seriove cisla, akorat se uz neupdatuje okno, takze to vypada, ze to zamrzlo pri pocitani potrebnycho mista.
    22.3.2007 19:20 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Marná snaha o plné zprovoznění WordPerfectu v GNU/Linuxu
    P.S. Plyne z toho ponaučení: neukládajte si dokumenty do nezdokumentovaných datových formátů; za deset let nebudete vědět, jak se k nim dostat.

    Jediný co z článku plyne je: "Nebuďtě GNU fanatici, ušetříte si tím spoustu práce". Protože není nic jednoduššího, než si do Windows nainstalovat WordPerfect a dokumenty převést. Jenomže chápu, to by nebylo dost "free"...

    Každý má právo na můj názor!
    22.3.2007 20:23 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Marná snaha o plné zprovoznění WordPerfectu v GNU/Linuxu
    Ne, nechápete to, jenom tak plácáte.:) Zápisek byl o Linuxu, nemluvíte k věci. Windows nemám, proto pro mne těžko nebude nic jednoduššího, než si do nich něco instalovat.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.