abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 562 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat

    24.12.2013 18:53 | Přečteno: 1706× | poslední úprava: 24.12.2013 19:00

    Jak zpívá společnost H.P.Lovecrafta, It's the most horrible time of the year / The nights are longer / The evil is stronger / And there's much to fear... Rovněž v jiné písni zmiňuje jednu z ústředních frází Necronomiconu, In strange eons even Death may die. Poté, co jsem si dnes přečetl v jistém vědeckém článku, mám pocit, že H.P. Lovecraft měl v mnoha věcech pravdu.

    Včera pozdě večer jsem úplnou náhodou narazil na článek zde. Jde o studii zajímavou pouze pro specialisty, pojednávající o simulaci Alzheimerovy choroby in vitro v kultuře neuronů. To, co mě zaujalo, je vlastně detail, drobná zmínka o tom, že s neurony vypěstovanými z kmenových buněk je problém, protože se chovají jako mladé a mladí Alzheimera obvykle nedostávají. Cituji:

    However, scientists wonder to what extent these cells model disease in older adults because the reprogramming technique resets the cells to a developmentally immature state. “If you take the gene expression profiles [of reprogrammed neurons] ... they match those [found in neurons] in early fetal development,” Studer told Alzforum. "At that stage, many of the diseases we are interested in have no obvious phenotype.”

    First author Justine Miller and colleagues looked for biological changes that occur during aging and then tried to reproduce those in patient-derived cells. They first defined a set of age-associated markers that clearly differentiated fibroblasts taken from young (age 11) and old (ages 71 or more) donors. These included abnormally shaped nuclei, loss of a nuclear lamina-associated protein and heterochromatin markers, more DNA damage, and mitochondrial stress. When the scientists created iPSCs, they noticed that the cells all had a “young” marker profile regardless of the donor’s age. With differentiation back to fibroblasts, the cells from old donors reacquired none of the morphological and biochemical characteristics of old age. The authors noted that “iPSC-derived cells do not maintain a memory of their age.”

    Řečeno jednoduchými slovy: pokud vezmeme buňky z 4-letého dítěte a 75-letého kmeta, bude samozřejmě buňka od staršího dárce v horším stavu: bude mít deformované jádro a mitochondrie, více poškození DNA. Ale pokud ji přeprogramujeme na kmenovou, příznaky stáří zmizí. Buňky od různých dárců jsou stejné nezávisle na věku. A co víc: pokud tuto kmenovou buňku přimějeme znovu k diferenciaci v původní typ, dostaneme buňku mladou, se správnou morfologií - žádné deformace, žádné poruchy DNA, nezávisle na tom, jak starý byl dárce.

    Z toho aspoň mně vyplývá očividně jedna věc: žádné trvalé poškození stářím neexistuje, jinak by se nemohla buňka takhle vrátit do původního stavu. Žádné chyby v DNA, žádné trvalé opotřebení, protože to by nešlo opravit. Je to jenom hra. Stejně jako v počítačové hře je někde počítadlo zbývajících životů či zdraví, tak i u buněk je někde počítadlo zdraví a podle něj buňka dělá, že je stará. Může i zahynout. Ale nemusela by. Když se počítadlo externě zrestartuje, najednou je všechno v pořádku. To, na co lidé umírají, není opotřebení. Řečeno prostě, je to jen výpočet. Řečeno teatrálně, zabije nás Matrix poté, co byl vyčerpán přidělený čas. Řečeno s R. J. Rimmerem, zabíjejí nás ententýky. Jsme v pravém slova smyslu figurky, se kterými postrkuje genetika, slepé, nevědomé božstvo, a časem jsme ze hry vyhozeni.

    Velmi lovecraftovské.

    Kromě toho, že je to dost děsivá představa (alespoň pro mne), v tom je ovšem také dost naděje. Omladit buňku a vrátit jí funkčnost už umíme. Můžeme to rozšířit na celé tkáně. To nebude jednoduchý proces, uvnitř živého organismu samozřejmě nelze jen tak překlopit mračno buněk na kmenové a zase zpět, ale udělat se to dá - pár desítek let výzkumů a je to. Elixír mládí. (Ne stoprocentní, protože staré tělo je poškozeno často i strukturálně, ale přidávalo by to pravděpodobně celé desítky let.)

    A nyní další otázka: je možné, že jsem si tohohle všiml jen já? Vědci, co tuhle studii dělali, si museli být vědomi implikací pro ně nepodstatného problému. A ten vlastní trik s přeprogramováním a rediferenciací musel zkusit někdo už dřív. Jak to, že to nebylo ve všech médiích? Když před týdnem omladil Sinclairův tým svalstvo myši, byly toho plné všechny weby (např. The Guardian, The Scientist, IFLScience), na reddit/science bylo nejméně deset odkazů. Přitom Sinclair je znám tím, že je nevyléčitelný optimista a jeho pokusy často nelze tak docela reprodukovat. Tohle je větší. Jak to, že je ticho?

    Napadá mě jedno, poněkud paranoidní, vysvětlení: někdo nechtěl, aby tohle bylo běžně známo, aby se výzkum ubíral tímto směrem. Možná vědci sami. Ono tohle není legrace, ve hře je mnoho. Pokud jedinci přestanou umírat, hrozí riziko vymření druhu, protože se vlastně vyřadí evoluční genetická adaptace. (Bylo by možno argumentovat - a já argumentuji - že člověk se svou genetikou zamával už tolik, že je to úplně jedno, a musí se toho ujmout sám, jinak vymře tak jako tak, ale to je věc názoru.)

    Tož... kdo chce žít věčně? Nebo aspoň výrazně déle? Údaje tu jsou. DIYBio existuje. Hrozí samozřejmě pokuta za biologickou práci v neschválených podmínkách, ale pokud mám náhodou se svou paranoiou pravdu, tak pokuta bude ten nejmenší problém. Spíše u dveří zazvoní muži v bezvadných sakách a s černými brýlemi. Možná budou vybaveni neuralyzéry, ale možná dají přednost spolehlivějšímu řešení. Ovšem, výprava za pramenem mládí nebyla nikdy snadná ani bezpečná.

    Přeji všem krásný, poněkud děsivý slunovrat.

    Poznámka: V té studii s Alzheimerem, aby mohli ve výzkumu pokračovat, museli ty mladé buňky nejprve uměle nechat zestárnout pomocí proteinu zvaného progerin. Věděli jste, že lidstvo už zná příčinu děsivé nemoci jménem progerie? Asi ne. Já to taky nevěděl. Přišli na to v r. 2003. Opět, nikde v médiích nebyla ani zmínka. A zdá se, že progerin má slovo i v normálním stárnutí - možná dokonce hlavní slovo, protože reguluje i vývoj (přes kaskádu zvanou Notch)

    Poznámka 2: Pokud někdy v brzké budoucnosti uslyšíte, že jsem spáchal sebevraždu, nevěřte tomu. Místo toho sbalte svých pět švestek a utíkejte. Nejsem ten typ, ani v nejhlubší depresi k tomu nemám sklony. To mi nějaký muž v černém pomohl. A protože to, co vím, víte už taky, může být klidně řada na vás.

           

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    gtz avatar 24.12.2013 19:16 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Necronomicon
    říkal jsem si to jméno znám a jasně zlatá série Evil Dead :-)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    24.12.2013 20:05 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    copak šílený Abdul, to byl řízek :)
    24.12.2013 22:21 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Tvoj post je velmi zaujimavy... co sa tyka toho omladozvania celych tkaniv, alebo rovno celeho tela: stacilo by vytvorit virus, ktory by nakazil preprogramoval a znovu opravil vsetky bunky v celom tele.
    Bluebear avatar 24.12.2013 22:42 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    To bych viděl jako jednu z možností, problém je, že nevíme, co vlastně dává signál, kolik je tělu let.

    Pokud je to per-buňka pomocí toho, že se občas alternativním splicingem genu pro lamin A vygeneruje progerin (což se děje) a ten pošoupne "hodiny", tak by šlo bránit jeho vytvoření nebo vynucovat jeho degradaci.

    Nebo, například, plácnu: vystřihnout celý gen pro lamin A a místo něj vložit náhradní gen, který by neměl introny a tudíž nepřipustil žádné alternativní splicování. Jenže nemám tuchy, jak tohle udělat pro celý organismus; tohle virus už těžko zvládne.

    Intuitivně bych tipoval, že mechanismů stárnutí tu bude víc, nějaký na úrovni buněk, nějaký na úrovni tkání a nějaký bych čekal v rámci celého těla, ale IMO vypnutím libovolného z nich se výrazně zlepší situace.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    25.12.2013 14:05 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Vyvinul jsem specialni prasek, ktery se uvolnuje do starnouciho pevneho disku a zcela obnovuje puvodni kvalitu jeho pametove magneticke struktury, takze se postupem casu chova, jako by byl z vyroby. Ma to drobnou vadu - 0.09765625% bitu se pusobenim toho prasku preklopi jinak. Pokud vam to nevadi a take ponekud vyssi cena, muzete si takto donekonecna prodlouzit zivotnost pevneho disku, s trochou stesti bez nutnosti reinstalace operacniho systemu.

    Koupil by sis to? Nebo by sis proste zasel do Alzy (sic!) pro novy disk, a jednoho dne prekopiroval to potrebne?
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    Jendа avatar 25.12.2013 14:53 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Koupil (záviselo by na ceně) a použil FS s error correction.
    25.12.2013 15:28 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Kdyz chces mit pomalejsi system, proc ne? Nebyl by ale vhodnejsi rovnou RAID?

    Je to tradeoff. Efektivita vs. kontinuita. Chytre poznamky na tom nic nezmeni.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    Bluebear avatar 25.12.2013 17:16 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Máš v zásadě recht, ale kde se dá koupit nové tělo? :-)
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    24.12.2013 20:11 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Proč žít věčně na tomhle, kolikrát falešném, světě ;-). Myslím, že i ta řádka let, co nám byla přidělena, je kolikrát až až a riziko, respektive vědomí možné smrti, je tím, co tomu dává aspoň nějaký smysl. Odstranit i smrt, jedinou věc, která je jistá a to pro každého, by bylo podle mě hodně špatně.
    Baník pyčo!
    24.12.2013 21:00 Miriam | skóre: 3 | blog: zivot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Proč si nevytvořit lepší svět? Tímhle rýpáním mi připomínáš soudruha Zimu, který to zde dovádí do extrému. Máme svobodnou vůli, můžeme ovlivňovat svoje okolí a když budeš chtít, můžeš za svoje ideály a lepší svět i zemřít. Poslední dobou už evoluci člověk šlape na paty, je nás spousta, sdílíme obrovská kvanta znalostí a těch pár procent lidí odstraněných z genofondu (sebevraždy pro nekompatibilitu se společností, absolutní pitomost) už nemá dostatečný vliv na pokrok druhu, takže se toho chopíme sami nebo nás čeká úpadek.
    25.12.2013 09:59 !
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Nebudeš jesť z neho! – pre teba bude pôda prekliata s námahou sa z nej budeš živiť. Ba tŕnie a hložie bude ti rodiť a poľné byliny budeš jedávať. V pote tváre budeš jesť chlieb, kým sa nevrátiš do zeme, lebo z nej si vzatý, pretože si prach a do prachu sa vrátiš.
    25.12.2013 11:22 Miriam | skóre: 3 | blog: zivot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Ale notak, proč zrovna vyhnání z ráje? Nějakou kapitolku z NZ o odpuštění, životě věčném a tisicinásobné odměně za utrpení nemáš?
    25.12.2013 12:00 !
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    PepaSFI avatar 26.12.2013 09:04 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    třeba ta část jak Ježíš přijde do chrámu a zjistí jak se tam roztahujou kšeftaři a šmelináři, ta je obzvlášť výživná a poučná. Našel někde kus provazu, udělal si z něj bicí soupravu a zpráskal je všecky do fialova. Ikdyž to by se asi hodilo jinam, církev a peníze se probírají v jiném blogu.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    pavlix avatar 26.12.2013 18:30 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    třeba ta část jak Ježíš přijde do chrámu
    Moje oblíbená. Zvlášť v podání Andrew Lloyd Webbera či ještě lépe v české adaptaci.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    26.12.2013 18:59 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    On byl vůbec ve svý době dost rebel. Kromě tý příhody v chrámu je pěkný třeba spor o daň císaři, spor o léčitelskou moc, pak jak kritizoval lidi, co dávají na odiv svou zbožnost a mnoho dalších...

    Sranda je, že řada těch prohřešků, za který se tamní církvi vysmíval nebo za který ji kritizoval, dělají dnešní církve úplně stejně. Člověk si pak říká, proč se teda k jeho odkazu tak vehementně hlásí...
    pavlix avatar 26.12.2013 19:08 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Člověk si pak říká, proč se teda k jeho odkazu tak vehementně hlásí...
    Třeba nic lepšího vymyslet nedokážou, navíc lidi děsně letí na věci, které jsou staré, proto taky starý zákon, který jinak v křesťanském kontextu zcela postrádá smysl.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    24.12.2013 22:42 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Protože chci a až mě to omrzí tak prostě zmáčknu "poweroff"? Stejně nic lepšího než tenhle svět nemáme, i když může být sebevíc zkurvený.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    Grunt avatar 24.12.2013 21:39 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Jo, jo. Nejhorší Vánoce „ever“ (obecně jsou Vánoce to nejdepresivnější období roku, ale tyhle jsou extra silný bujón). Ale přijde mi že ty už ženeš do extrému. Jestli jsem to dost dobře pochopil, stejně tě tu nic moc nedrží, tak proč ze sebe neuděláš Gaijina? Aspoň přijdeš na jiné myšlenky, dostaneš se na čerstvý vzduch a když ne, tak v těch s*a*k*ch aspoň nebudeš sám.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 24.12.2013 21:49 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Sorry, Saturnálie jsem samozřejmě myslel, ne Vánoce.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    25.12.2013 20:34 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Proč zrovna Saturnálie? V našich končinách bych to viděl spíš na Kračún nebo možná keltský ekvivalent (kterej nevim, jak se jmenuje; kupodivu není snadný tohle dohledat).
    Grunt avatar 25.12.2013 20:37 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Yup. Kračún. Jen jsem si nemohl vzpomenout a Saturnálie byly druhé nejbližší.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    25.12.2013 21:36 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Alban Arthuan, zimný slnovrat
    25.12.2013 21:59 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Bluebear avatar 24.12.2013 22:08 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Ne zcela jsi pochopil smysl mého blognutí :-)

    Hlavním motivem pro napsání tohoto příspěvku byl ten článek o Alzheimerovi a kmenových buňkách, protože tohle fakt vypadá jako něco velkého a takovou informaci je třeba šířit; už proto, že jeden člověk, který si něco uvědomil, může snadno "náhodou vypadnout z okna"; když to ví padesát lidí, je to o něco složitější a s počtem klesá šance to nějak utajit. (Paranoia, já vím; ale paranoia má občas i pravdu).
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    Grunt avatar 24.12.2013 22:21 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Ne zcela jsi pochopil smysl mého blognutí
    Zajímavé, já mám přitom pocit, že jsem ho pochopil naprosto dokonale.
    Hlavním motivem pro napsání tohoto příspěvku byl ten článek o Alzheimerovi a kmenových buňkách, protože tohle fakt vypadá jako něco velkého a takovou informaci je třeba šířit; už proto, že jeden člověk, který si něco uvědomil, může snadno "náhodou vypadnout z okna"; když to ví padesát lidí, je to o něco složitější a s počtem klesá šance to nějak utajit.
    Ne, NENÍ to konspirace! Protože kdyby byla, určitě by mi to ministerstvo řeklo (říkají mi všechno). A když nějaký takový nerdík/otaku jako ty začne na Vánoce v době Saturnálie psát paranoidní články o konspiraci při vývoji metody věčného života buňky, myslím si že vím docela přesně o co jde. Hlavně se vyser na útesy. Jsou nebezpečné! (a blbečky co by se chtěli chytit za ruku a tančit kolem nich tam pro jistotu rovnou zkopni ať je od nich pokoj na věky)
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    24.12.2013 22:26 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    ti si kkt
    Bluebear avatar 24.12.2013 22:44 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Není, Grunt se snaží pomoci a jeho rady - cestovat - určitě v budoucnu využiju. Teď mě ale potřebují doma.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    Grunt avatar 24.12.2013 22:48 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Proč kecáš? Jsem. A kdyby to někoho zajímalo, tak jsem schopen se soudit o to, že ten největší.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    24.12.2013 22:55 Miriam | skóre: 3 | blog: zivot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Jéé to je už doba, co jsem ti to psal :-) Já na to skoro zapomněl. Tak Veselý slunovrat, Grunte.
    25.12.2013 00:04 Depresak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Takze bunky maju DRM! Vesely slnovrat!
    25.12.2013 13:50 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Tak, nesmrtelni uz v podstate jsme, akorat to funguje jinak.. Poridime si deti, tem predame to zajimavejsi, co o svete vime, a jede se dal.

    Jasne, z hlediska naseho vedomi je to trochu neprijemne. Ale nase vedomi nam uz i tak dava iluzi kontinuity, tam kde vlastne zadna neni. Napriklad nase preference se zasadne meni cely zivot - a vedomi nam dava pocit, ze to tak neni. Pravidelne, kazdy den, upadame do bezvedomi, a zase, nase vedomi vytvari iluzi, ze to vlastne neni problem (a ze ten ja dnes jsem ten stejny ja jako vcera). Proc by tedy byl takovy problem si myslet, ze ja syn jsem v podstate ten stejny jako ja otec?

    Samozrejme, vyse uvedeny proces (nesmrtelnost skrze predavani informaci detem v "prazdnem" stavu, spis nez oziveni stavajici struktury) ma svuj prakticky duvod (a proto to evoluce nejspis tak zaridila). Je to jako vetsina lidi zachazi s pocitaci napriklad - kdyz si koupi nove PC nebo telefon, zkopiruji se jen par dulezitych dat a souboru; nekopiruji si balast, co se nahromadil v operacnim systemu a nejaka fragmentace je nezajima. A stary system se proste jednoho dne uz neprobudi. Puvodni software (zde nejenom programy ale i data), tedy to, co by bylo mozne nazvat "dusi" toho pocitace, proste zmizi.

    Ja pochybuji o tom, ze se to ve vesmiru, kde vsechno podleha rozkladu a chybam, da zaridit lepe. Od jisteho bodu se proste vic vyplati system vypnout a postavit (temer) znovu, nez ho stale opravovat a zaplatovat. To plati nejen pro hardware, ale i pro software a dost mozna i pro databaze. (A dost mozna i pro pravo a pro spolecnosti, ale to by asi patrilo pod jine blogposty. :-)) A lidska duse asi neni vic nez jen databaze zajimavych zazitku.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    Grunt avatar 25.12.2013 15:05 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Tak, nesmrtelni uz v podstate jsme, akorat to funguje jinak.. Poridime si deti, tem predame to zajimavejsi, co o svete vime, a jede se dal.
    Takhle se pozná rodič jehož dítko ještě neprošlo pubertou :-D Přeji co nejméně kruté vystřízlivění. Ale jinak už je to mnohem blíže pravdě než Bluebearove mentální experimenty s nesmrtelností.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    25.12.2013 15:39 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Dik, ale rodic nejsem. :-) Puberta je jen technicky detail. Priroda dava lidem moznost zkusit si to po svem, nez uznaji, ze ti dospeli meli pravdu. A kdyz se podivam zpetne, jsem prekvapeny, kolik jsem toho, aniz bych si to uvedomil, fakticky okopiroval. (A navic ja moc bourlivou nemel, takze asi moc strizlivet nebudu.) Pripomnel jsi mi citat od Marka Twaina (ackoli existuji znacne pochybnosti, ze to skutecne napsal):

    “When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years.”
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    Grunt avatar 25.12.2013 15:51 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Já si jen myslím, že je hodně velká chyba v rodičovství předpokládat, že děti budou kopií svých rodičů a budou kráčet ve stejných šlépějích. Jasně, je to jeden z tradičních komunikačních kanálů jak předávat a udržovat při životě svoje myšlenky (už celá staletí), ale byl jsem mnohokrát svědkem toho, že to tak prostě nefungovalo a bylo to frustrující a tvrdé pro obě strany zúčastněné. Myslím si že rodič by se měl postarat o morální výchovu a zabezpečení svého potomka aby nám tady z toho nevyrostlo nějaké černošské ghetto nebo něco podobného, o výuku se očividně postará veřejné školství a zbytek bych nechal na jedinci a životu. Pokud bude mít zájem se věnovat tomu čemu se věnují rodiče (víckrát jsem byl svědkem, že potomka zajímalo to čemu se věnují prarodiče než rodiče), tak budiž, ale jinak bych se do toho nestaral (např. tohle je prostě příšerné).
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    25.12.2013 16:48 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Já si jen myslím, že je hodně velká chyba v rodičovství předpokládat, že děti budou kopií svých rodičů a budou kráčet ve stejných šlépějích.
    S tim souhlasim. Je to asi stejne mylne a naivni jako predpokladat, ze nova verze Windows (nebo KDE nebo Gnome) bude kopii te predchozi. Ta zmena, nebo lepe receno, adaptace na menici se podminky, je jeden z duvodu, proc se ten prechod dela.

    Na druhou stranu, ta sance veci predat vubec neni mala. Spousta uspesnych lidi je uspesna v oboru, ktery do nich zamlada hustili jejich rodice.

    V podstate ani ty sam nemuzes rict, ze to co te bavi dneska te bude bavit i za 10 let. Proc bys mel to same predpokladat o detech?
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    Grunt avatar 25.12.2013 16:50 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Je to asi stejne mylne a naivni jako predpokladat, ze nova verze Windows (nebo KDE nebo Gnome) bude kopii te predchozi.
    To si asi někam budu muset zapsat.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    25.12.2013 16:40 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    26.12.2013 01:50 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    :) myslela som si o Dušekovi, že je tak trochu magor, ale je správny magor, vďaka za odkaz, bolo to výborné:)

    http://www.whenyousurvive.com/
    Bluebear avatar 25.12.2013 18:04 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Tak, nesmrtelni uz v podstate jsme, akorat to funguje jinak.. Poridime si deti, tem predame to zajimavejsi, co o svete vime, a jede se dal.

    Mít děti je určitě dobrý nápad (mít medvědici, už mám chov), ale myslím, že děti jsou něco úplně jiného. Dítě není ani záloha, ani "nové, vyčištěné a upravené vydání" svého rodiče. Každá psychologická kniha popisuje dost hrozné případy, kdy rodiče tlačí na své dítě, aby šly stejnou cestou jako oni, ale uspěly tam, kde oni selhali, zopakovaly to dobré a vyhnuly se tomu špatnému. Výsledkem je většinou potomek s významným psychickým poškozením.

    Jak já to chápu, dítě je nový tvor a jeho rodič v podstatě nemá právo mu předepisovat životní cestu. Může ho naučit mnoho a bezpochyby mu také hodně předá ze sebe, ale není to nesmrtelnost, je to něco úplně jiného.

    Ale nase vedomi nam uz i tak dava iluzi kontinuity, tam kde vlastne zadna neni. Napriklad nase preference se zasadne meni cely zivot - a vedomi nam dava pocit, ze to tak neni. Pravidelne, kazdy den, upadame do bezvedomi, a zase, nase vedomi vytvari iluzi, ze to vlastne neni problem (a ze ten ja dnes jsem ten stejny ja jako vcera).

    Skvělé, rád potkávám někoho, kdo chápe, jaký podvod to je :-) Nicméně, množství dat uložených v člověku je velmi cenných a nejsou iluzorní. Vzpomínky a zážitky jsou naprosto unikátní a předat je příliš neumíme (dokážeme je zapsat, a to je obrovský vynález, ale není to zdaleka celé).

    Samozrejme, vyse uvedeny proces (nesmrtelnost skrze predavani informaci detem v "prazdnem" stavu, spis nez oziveni stavajici struktury) ma svuj prakticky duvod (a proto to evoluce nejspis tak zaridila).

    Evoluce to tak zařídila proto, že obměňování generací s mutacemi a přirozeným výběrem je účinný způsob, jak se může druh přizpůsobovat měnícím se podmínkám. Podle mne to ale není způsob jediný, zejména ne, pokud je ten druh inteligentní, protože ten se přizpůsobuje pomocí nástrojů a své prostředí dokáže modifikovat rychleji a účinněji, než kombinace přirozený výběr + mutace.

    Navíc, a především, my jako lidé nejsme ochotni přirozený výběr přijmout - zachraňujeme děti, které by v přírodě nikdy nepřežily, opravujeme genetické poruchy, které by jinak byly zničující - a učíme se to dělat čím dál efektivněji a lépe. Tím jsme velkou část přírodního výběru vyřadili ze hry a spolehli jsme se na své technologie. Pokud jsme tedy řekli A ("nenecháme naše děti umřít"), můžeme klidně říct i B ("nechceme umírat vůbec").

    Ja pochybuji o tom, ze se to ve vesmiru, kde vsechno podleha rozkladu a chybam, da zaridit lepe.

    Dá. Sekvoj žije tisíce let. Nezmar bez problémů přežije stovky let bez zřejmého opotřebení. Některé medúzy pořád dokola opakují vývojový cyklus a na konci začnou prostě znovu.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    26.12.2013 05:51 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Dá. Sekvoj žije tisíce let. Nezmar bez problémů přežije stovky let bez zřejmého opotřebení. Některé medúzy pořád dokola opakují vývojový cyklus a na konci začnou prostě znovu.
    Asi zase budu muset citovat Město permutací: But it (1000y) is not forever. Vždycky existuje nenulová pravděpodobnost, že se vyskytne taková náhodná chyba, že to samoopravný mechanismum neustojí (hmm možná by se dalo uvažovat kdyby nastala nanejvýš jednou za existenci vesmíru ;-) ).

    BTW ad sekvoje: Pár jedinců, kteří přežijou ještě není OK. Muselo by to spolehlivě fungovat u všech.
    Bluebear avatar 26.12.2013 15:02 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    But it (1000y) is not forever.

    Rozhodně, ale každý rok navíc dobrý a proti běžným lidským letům je to výrazné zlepšení.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    26.12.2013 08:35 laplace
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    +1

    Neprekvapilo by me, kdyby si nekteri jedinici, kteri jsou uz mentalne na urovni polobohu kvuli koncentrovane moci, majetku a vlivu na osudy celych spolecnosti a narodu, uz nepodnikli vsechno aby se vyhli sve smrti. I te prirozene. A ani bych se nedivil, kdyby uz neslavili aspon castecne uspechy.

    Bluebear avatar 29.12.2013 12:53 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Já bych se také nedivil, ba očekával bych to. Ale, aspoň co vidíme z médií, se to neděje; i nejbohatší lidé stárnou a umírají plus minus jako normální populace. Jistě si mohou dovolit lepší stravu a léčbu chorob - Steve Jobs dokázal s rakovinou slinivky, která normálně zabíjí maximálně do roka, přežít pět (?) let - ale stárnutí mezi ultrabohatými v průměru není o nic pomalejší než u jiných lidí.

    Z toho vyvozuji, že zatím to nikdo nedokázal vyřešit. Možná je to opravdu tak těžký problém, nebo se do jeho řešení málo investuje. Snad se ti nejbohatší smrti prostě nebojí (to je sice pro mne dost neuvěřitelné, ale kdo ví), nebo jsou přesvědčeni, že se s tím nedá nic dělat. (Ačkoli, asi jak kdo; Google založil Calico, Paul Allen založil a je sponzorem významných vědeckých institucí.)

    Samozřejmě je možné, že je to podvod pro veřejnost, že ve skutečnosti jsou věčně mladí a pouze mění identity, ale přijde mi nepravděpodobné, že by to dokázali utajit. (Jako každá konspirační teorie je to ovšem nevyvratitelné.)
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    29.12.2013 14:16 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Snad se ti nejbohatší smrti prostě nebojí (to je sice pro mne dost neuvěřitelné, ale kdo ví)
    Ne každý bohatý musí být materialista, zvlášť u bohatých z jiných zemí, než je ateistické Česko :-).

    Samozřejmě jsou i bohatí, kteří do toho rádi investují ;-). Tady mu chudákovi nic nezbylo, když byl sám pro sebe bohem :-P.
    Baník pyčo!
    pavlix avatar 29.12.2013 16:22 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Je zvláštní, čím vším si své smýšlení potřebují mnozí teisté dokazovat. A kolik úsilí dávají do toho, aby se mohli cítit jako něco víc než ostatní, ať už jsou to jiní teisté či ateisté či kdokoli jiný.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Jendа avatar 29.12.2013 18:58 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Mně z toho příspěvku nepřišlo, že by si HF něco dokazoval. Spíš jenom konstatoval…
    pavlix avatar 29.12.2013 23:29 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Přišlo mi, že stavi na špatnou stranu bohatého českého ateistického materialistu a jako protipól na tu dobrou nevyřčeného bohatého zahraničního skvělého křesťanského člověka. Zmínka o Kimovi mi připadala jako další zdůraznění té materialistické strany (protože komunismus). Použití slova chudák je v tomto kontextu mezi křesťany často jen jiným označením bezvěrce.

    Navíc z toho celého čiší představa, že každý, kdo není teisticky zaměřený, by měl na morálnost cesty za nesmrtelností opačný názor než teisté.

    Ale samozřejmě chápu, že když jsem teď až příliš čestně napsal jak a z jakých zkušeností s jakými lidmi jsem k tomu závěru došel, tak asi nebude problém mi odpovědět, že jsem to měl ve skutečnosti pochopit úplně jinak ;).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    30.12.2013 02:06 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Hele, tyto tvoje hypotézy, na jakou stranu se stavím a co jsem myslel (ale nenapsal), jsou zajímavé, ale drž se prosím akorát mé hlavní myšlenky:

    Chtěl jsem pouze podotknout, že můžou existovat lidé, co mají na nesmrtelnost jiný názor, než ten, který je četný v disuzi + který ma autor blogu, tj. že by to bylo super. Obzvlášť proto, že autorovi blogu takový pohled přijde skoro neuvěřitelný. Díky.

    Pokud si chceš zaflejmovat s nějakým militantním křesťanem, nebo co sis to podemnou přestavil, tak si na něj v diskuzi počkej a mě to nepodsouvej ;-).
    Baník pyčo!
    29.12.2013 18:57 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Tady bych podotkl, že ateista nemusí být vůbec materialista...
    Grunt avatar 29.12.2013 15:08 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Z toho vyvozuji, že zatím to nikdo nedokázal vyřešit. Možná je to opravdu tak těžký problém, nebo se do jeho řešení málo investuje.
    Je to jen můj pocit nebo máš nějaký problém? Posloucháš se jak směšně tohle zní? Nedávno jsem vrazil do tohohle, přečti si to prosím.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bluebear avatar 29.12.2013 17:00 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Článek jsem přečetl a myslím, že je to ukázka stereotypního myšlení.

    Autor prostě vzal fakt, že člověk v devadesáti bývá v dost špatném stavu, a slepě to extrapoloval do sto dvaceti. Tím samozřejmě dospěl k tomu, že člověk ve 120 bude dementní troska, a popisuje, jak to bude strašné, až bude takových trosek plná planeta. To by samozřejmě byl průser, ale to taky nikdo nechce! Já sám o pár odstavců níž zdůrazňuju, že musíme, a to rychle, vyřešit Alzheimera a spol., nebo dojde k sociální krizi a povinným euthanáziím.

    Pokud mluvím o prodloužení života, tak samozřejmě myslím prodloužení aktivního života, kdy člověk může skutečně žít, přispívat do společnosti, dělat to, co chce a co ho baví, a prostě fungovat.

    Pokud jde o ty stařenky, které "se těší na smrt", tak jsem ochoten vsadit boty, že ve skutečnosti nejsou unavené životem, ale tím, jak jejich tělo špatně funguje. To chápu. Jsem si jistý, že kdyby kterákoli z těchto stařenek byla náhle omlazena na dvacet let, že (po překonání prvního údivu) vyrazí do města, důkladně zapaří, narazí si nějakého mladého hocha, pořádně si s ním zařádí a bude život mít velice ráda.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    26.12.2013 22:35 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Navíc, a především, my jako lidé nejsme ochotni přirozený výběr přijmout - zachraňujeme děti, které by v přírodě nikdy nepřežily, opravujeme genetické poruchy, které by jinak byly zničující - a učíme se to dělat čím dál efektivněji a lépe. Tím jsme velkou část přírodního výběru vyřadili ze hry a spolehli jsme se na své technologie.

    Ano. Bohuzel je to tak. Popreni evoluce a prirozeneho vyberu je dnes velmi velky problem naseho druhu. Obavam se, ze se jedna o problem z dlouhodobeho hlediska fatalni. Je smutne videt, jak si clovek sam pod sebou timto chovanim podrezava vetev.
    27.12.2013 13:52 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Navíc, a především, my jako lidé nejsme ochotni přirozený výběr přijmout - zachraňujeme děti, které by v přírodě nikdy nepřežily, opravujeme genetické poruchy, které by jinak byly zničující - a učíme se to dělat čím dál efektivněji a lépe. Tím jsme velkou část přírodního výběru vyřadili ze hry a spolehli jsme se na své technologie.

    Ano. Bohuzel je to tak. Popreni evoluce a prirozeneho vyberu je dnes velmi velky problem naseho druhu. Obavam se, ze se jedna o problem z dlouhodobeho hlediska fatalni. Je smutne videt, jak si clovek sam pod sebou timto chovanim podrezava vetev.

    To je naprostá blbost, oba ty výroky jsou zcela mimo.

    Naše chování není v žádném případě "nepřirozené", jak bys vůbec chtěl "nepřirozené" nadefinovat? Jak určíš hranici mezi přirozeným a nepřiozeným? Dám příklad: Lvice zachrání své lvíče před hyenou. Je to přirozené? Vždyť to lvíče by samo v přírodě bez pomoci nemělo šanci přežít, tak jak si ta lvice dovoluje ho zachránit? Nebo pokud chceš něco blíž lidské medicíně, tak existují opice (myslimže to jsou šimpanzi), kteří jedí rostliny, které je zbavují parazitů, ie. v podstatě užívají léky. Nebo existuje jiný druh opice, jehož samičky jedí několik druhů rostlin, kterými regulují svou plodnost, podle toho, jestli chtějí v určitém zvýšit nebo snížit pravděpodobnost početí. Nepřipomíná ti to něco? Člověk dělá v podstatě to samé, akorát více a efektivněji, protože je chytřejší, principielně se ale od zvířet v tomhle nijak neliší. (Samozřejmě chytřejší != nutně moudřejší, ale to už je jiné téma.)

    Problém je, že řada lidí (včetně tebe, zřejmě) má představu o evoluci z 5. třídy základní školy - mají dojem, že přirožený výběr znamená přirožený výběr druhu nebo dokonce jedince, taková ta představa velkýho opičáka jak bojuje o přežití s ostatními a nikdo z nich si nepomáhá, protože to by byla slabost a pomoc by byla na úkor vlastního přežití. Realita je jiná, přirozeným výběrem se v rámci evoluce rozumí přirozený výběr vlastností. V článku na wikipedii to je hned v první větě. A vlastnost "umým svému potomku pomoct přežít" (ať už porod nebo dětsví nebo cokoli) přežití druhu jistě pomáhá.

    Je obvyklé, že jedinec, který přežije, často ty správné vlastnosti nese, jenže zaprvé to není tak jednoduché jako v té páté třídě a zadruhé, u společenských druhů (člověk je vysoce společenským druhem) pomoc vzájemná nebo pomoc dětem šanci přežití druhu obecně zvyšuje a obvykle i šanci toho, kdo pomáhá. Přežití jedince může ale také jít na úkor rozmnožování, což by šanci přežití druhu snižovalo, viz wiki:

    Something that increases an animal's chances of survival will often also include its reproductive rate; however, sometimes there is a trade-off between survival and current reproduction. Ultimately, what matters is total lifetime reproduction of the animal.

    Suma sumárum, přežití jednotlivce není cíl evoluce, na jednotlivce se v evoluci obecně dost kašle. Cílem evoluce je, aby jedinec žil alespoň tak dlouho, aby se dokázal efektivně rozmnožit a napomohl tak výběru správných vlastností.

    To, co tady píšeš, nemá s evolucí vůbec nic společného, je to jen jakási politická propaganda...

    pavlix avatar 27.12.2013 16:30 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    jak si clovek sam pod sebou timto chovanim podrezava vetev.
    Zcela v souladu s přirozeným výběrem.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    25.12.2013 20:48 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Příloha:
    ...zkopiruji se jen par dulezitych dat a souboru; nekopiruji si balast, co se nahromadil v operacnim systemu a nejaka fragmentace je nezajima. A stary system se proste jednoho dne uz neprobudi. Puvodni software (zde nejenom programy ale i data), tedy to, co by bylo mozne nazvat "dusi" toho pocitace, proste zmizi...
    S ľudskou dušou to nebude tak jednoduché ako s telefónom... Zamotala som sa v posledných dňoch na internete pri jednom prípade (v prílohe fotka- pokus odbúrať všetok nahromadený balast, a preniknúť k dôležitým dátam - schválne, či uhádnete, kto je tá stratená duša). Nová duša bola čo do výkonových vlastností na tom veľmi dobre - nadpriemerné poznávacie schopnosti, po tejto stránke mohla fungovať bez problémov. Pri inštalácii citového programu však došlo k nainfikovaniu nebezpečnými vírusmi. A dušu tak ľahko potom neodinštalujete.
    25.12.2013 15:53 0xface
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Modrej medvěde, konečně se mezi blogy ukázalo něco zajímavého, jen tak dál. Na grunta ser
    Luk avatar 25.12.2013 16:31 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Rozhodně bych v tom celém nehledal žádné konspirační teorie nebo podobné hovadiny. Podle mě je to v tomto a dalších případech pořád dokola totéž - celé se to zdá strašně průhledné a snadné, ale jakmile se má přejít na praktickou realizaci, objevují se překážky, které celou snahu hatí.

    Někdy je to jen věc malého úsilí (to je třeba případ cesty na Mars a další planety; dnes se Američané sami nedostanou ani na oběžnou dráhu, přestože před více než 40 lety byli na Měsíci), jindy je potřeba najít řešení klíčových otázek (jako například u jaderné fúze). Najít řešení těchto otázek se může postupně dařit, stačí se podívat třeba na fotovoltaické články, kde byla v posledních desetiletích učiněna spousta nových objevů a cena článků díky tomu (a také díky levné práci v Číně, ale to se týká všeho) klesla o několik řádů.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Bluebear avatar 25.12.2013 17:27 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Mírně související a extrémně zajímavý článek:

    http://news.psu.edu/story/298921/2013/12/19/research/breakthrough-could-one-day-help-sufferers-brain-injury-alzheimers

    Profesor Chen dokázal v mozku živé myši (ne tedy in vitro!) přeměnit buňky glie na neurony v místě poranění, a jak se zdá, skutečně tyto nové neurony začaly fungovat. Na tkáňové kultuře to funguje i u neuronů lidských (samozřejmě, tkáňová kultura není člověk, ale dostat na hraní člověka je, jak známo, obtížné).

    Pokud by se toto podařilo u živého pacienta, byl by to naprostý průlom v léčbě mrtvice, poranění mozku a dost možná i Alzheimerovy choroby.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    26.12.2013 11:02 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Baba Vanga, ktorú osvietilo náhodné stretnutie s mimozemšťanmi predpovedala, že v roku 2088 sa objaví nová choroba, ktorú zapríčinia možno génoví inžinieri nezodpovedným zaobchádzaním so svojimi vírusmi. Evolučne neprispôsobiví cherubíni zo strážnej služby pri strome života sa pomaly odoberajú na dôchodok, takže je celkom pravdepodobné, že ostane nestrážený:).

    Nakazení behom niekoľkých sekúnd zostarnú o niekoľko rokov. Ale žiadne strach, lebo už roku 2097 sa na chorobné rýchle starnutie nájde protiliek:). Baba sa trochu sekla v predpovedaní roku začatia III. svetovej vojny, nejaký ten rok hore dolu nemusí ešte nič znamenať. V zahraničnej politike by bolo rozumné orientvať sa na Rusko, lebo:
    „zamrznutá pôda sa rozmrazí, nastanú povodne a okrem ľudu Ruska nik neprežije". Podľa Vangy sa zmení klíma a Rusko bude obývať najlepšie oblasti. Krajina má žiť v mieri a prekvitať v blahobyte. „Všetko sa rozpustí ako ľad, no sláva Vladimíra a sláva Ruska sú jediné veci, čo zostanú."
    :)

    Bystroushaak avatar 26.12.2013 12:03 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Co ta změna na kmenovou buňku a zpět udělala s vnitřním stavem toho neuronu?
    Bluebear avatar 26.12.2013 14:27 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    To nikdo netestoval, ale jsem přesvědčen, že vnitřní stav neuronu by byl samozřejmě resetován taky (vždyť projde stadiem, kdy není neuronem).

    Nicméně, Chenův experiment byl založen na něčem jiném - on měnil gliové buňky v místě jizvy na nové neurony. Tedy v místě, kde už byly původní neurony zničené, vytvořil nové, které se, jak se zdá, zapojily do existujících obvodů.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    Jendа avatar 26.12.2013 15:34 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Rozbije se. Ale pokud se bude recovery dělat po malých kouskách a postupně, mohlo by to vždycky stihnout ty nově vytvořené znova natrénovat podle těch okolních. Mozek má docela dobrou redundanci.
    26.12.2013 13:47 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Aha, tak sem konečně pobral tu úpravu odchodu do důchodu. :-))))

    Hele a dojde při opravě (resetu stáří) buněk v mozku taky k resetu informací v tom místě mnou uložených? Mám pár vzpomínek, které bych chtěl nevlastnit. :-D Toto je nejen pokus o vtip, ale i téma k zamyšlení použitelnosti metody.
    Bluebear avatar 26.12.2013 14:38 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Mám pár vzpomínek, které bych chtěl nevlastnit.

    Jak se zdá, pro tento účel už budou brzy vyvinuty jiné metody, viz Nature (článek s volným přístupem). Pokud se elektrošoky zdají příliš drastické, dá se to i chemicky.

    Klíčem je skutečnost, že bezprostředně po vyvolání vzpomínky je příslušná paměťová stopa zranitelná - asi tak, jako když je dokument vytažen z trezoru za účelem prohlédnutí, a chvíli leží volně na stole, kde ho může někdo ukrást, pozměnit nebo zničit. (Viz například wikipedie).
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    Bluebear avatar 26.12.2013 14:51 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Aha, tak sem konečně pobral tu úpravu odchodu do důchodu.

    Ještě jsi nic neviděl. Takových úprav bude víc, ale to pravé maso přijde za cca 20-30 let, kdy bude vrcholit stárnutí Baby Boomers.

    Pokud se nepodaří do té doby vyvinout léky na demenci, nastane hromadná likvidace anebo lágry pro staré lidi demencí stižené (jako dnešní LDNky, ale mnohem větší a horší), protože nebude existovat způsob, jak se o ně postarat. Ale zle na tom budou i ti zdravější, protože mladí budou chtít prostor, byty a peníze, které jim ti staří blokují, a nedivil bych se vzniku pogromů.

    Pokud se aspoň částečně podaří léčit degeneraci spjatou se stářím, budou mít ti staří jistou šanci se bránit, a především, nebudou to směšní zbyteční staří páprdové, ale zůstanou společensky užiteční a je nějaká naděje, že dojde k nějakému smíru.

    V opačném případě poteče hodně, fakt hodně staré krve. A samozřejmě tím dojde k ozdravění populace, vzniku nového životního prostoru, rozpuku mládí a nových smělých myšlenek... jenom holt já budu mrtvej a se mnou všichni, kdož jsou dejme tomu +-5 let ode mne.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    26.12.2013 15:22 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    nastane hromadná likvidace anebo lágry pro staré lidi demencí stižené (jako dnešní LDNky, ale mnohem větší a horší), protože nebude existovat způsob, jak se o ně postarat. Ale zle na tom budou i ti zdravější, protože mladí budou chtít prostor, byty a peníze, které jim ti staří blokují, a nedivil bych se vzniku pogromů....

    Pokud se aspoň částečně podaří léčit degeneraci spjatou se stářím, budou mít ti staří jistou šanci se bránit, a především, nebudou to směšní zbyteční staří páprdové, ale zůstanou společensky užiteční a je nějaká naděje, že dojde k nějakému smíru.
    Lágre by boli neekonomické a spoločensko-kultúrne neúnosné - na psie útulky peniaze zohnať by bol menší problém, a tiež čo je to za profesia, šarha na odchyt starých ľudí. Len niečo tak potupné ako smetiar. Zníženiu nezamestnanosti nekvalifikovaných trpákov by to aj tak nepomohlo. Takže určite uzákonia eutanáziu a zriadia úrady na jej schvaľovanie pri splnení zákonných podmienok. Tie sa budú prispôsobovať štatistikám populačného a ekonomického vývoja. Možno sa bude centrálne plánovať, koľkých treba v tomto kvartáli poslať do krematória. Prezidentské výnimky udelia len niekoľkým spoločensky užitočným - dočasne, a pravidelne ich budú selektovať podľa výkonnostnej triedy. Dvojité wecko nebude mať s kým žartovať v MHD a ani v diskusiách na abc linuxu.
    26.12.2013 15:40 Miriam | skóre: 3 | blog: zivot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    jaj, vy si pamatujete tenhle můj přispěvek? Já vas milujam, paní z Čobolska.
    26.12.2013 16:45 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    alzheimera ešte nemám, neteš sa predčasne, a takých výrazných trolkov by i kto nepamätal!
    26.12.2013 16:47 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    *omrvinka medzi klávesou a/d :)

    si
    Bluebear avatar 26.12.2013 16:29 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Takže určite uzákonia eutanáziu a zriadia úrady na jej schvaľovanie pri splnení zákonných podmienok. Tie sa budú prispôsobovať štatistikám populačného a ekonomického vývoja. Možno sa bude centrálne plánovať, koľkých treba v tomto kvartáli poslať do krematória.

    Ano, předpokládám, že to by se mohlo stát, ale v organizovanějších zemích, třeba v Německu nebo ve Velké Británii (zvláště ve Velké Británii). U nás na to ale IMO panuje příliš velký bordel.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    Grunt avatar 26.12.2013 16:51 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Pokud se aspoň částečně podaří léčit degeneraci spjatou se stářím, budou mít ti staří jistou šanci se bránit, a především, nebudou to směšní zbyteční staří páprdové, ale zůstanou společensky užiteční a je nějaká naděje, že dojde k nějakému smíru.
    Krve bych se nebál. A vím že už s tím Japonskem budu pěkně trapný, ale když oni jsou o pár dekád vepředu snad úplně ve všem… Mám povytahovat z Wikipedie všechny související negativní klíčové termíny z Wikipedie nebo si laskavý čtenář dá tu práci? Taky by mě zajímalo koho napadlo hodnotit zvyšující se průměrnou délku života jakožto pozitivní ukazatel.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    26.12.2013 22:16 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Starnuti a smrt jsou prirozenym vyustenim kazdeho zivota. Jit proti tomu je podle mne hloupe. Priroda si stejne vzdycky najde cestu. Soucasny lidsky druh je, diky socialismu a popreni evoluce, v upadku. Problem je, ze soucasny socialisticky system dava moznost narodit se a prezit lidem, kteri by se za prirozeneho stavu veci nikdy nenarodili. Dusledky na genofond jsou zjevne. Dalsim aspektem je take to, ze formou vynuceneho prerozdelovani trestame schopne, coz jde naprosto proti smyslu evoluce.
    27.12.2013 00:44 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Jasně, ale co ještě je přirozené a co ne? Lov? Oheň? Elektřina? Řízené úpravy DNA?

    A k druhé části, co třeba takový oheň? Ten taky dovolil narodit se a přežít lidem, kteří by bez ohně nikdy nepřežili...
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    Bluebear avatar 27.12.2013 03:34 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Starnuti a smrt jsou prirozenym vyustenim kazdeho zivota.

    Zdálo by se, ale není. U bakterií a řady jednobuněčných je přirozeným vyústěním dělení. Smrt je pro ně selháním anebo (občas) řízeným sebeobětováním. Řada rostlin vytváří obrovské kolonie, které jsou prakticky jedním klonem spojeným kořenovým systémem (pro jednoduchost pomíjím, že v každém větším organismu se DNA v různých buňkách trochu různí). Někteří láčkovci a medúzy nemají žádný koncept stárnutí.

    Dále, i mezi živočichy, kteří většinou stárnou a umírají, jsou významné odlišnosti v tom, jak stárnou a kdy umírají (savci vs. ptáci vs. ryby apod.).

    narodit se a prezit lidem, kteri by se za prirozeneho stavu veci nikdy nenarodili

    To se IMO nedá říci. Vzhledem k tomu, jak moc se lidstvo odchýlilo od původního pračlověka a kolika divoce odlišnými etapami vývoje prošlo (lovci a sběrači vs. zemědělci vs. vesnice a města vs. nová civilizace) se už nedá určit, co je či byl přirozený stav věcí a kdo by přežil nebo ne. Genetické rozbory ukazují, že minimálně v jednom období vývoje lidstva (ještě v pravěku) byla, asi v důsledku choroby, celá populace Homo Sapiens zredukována na pouhých pár set jedinců a celé moderní lidstvo je potomky této malé skupiny; tedy, přirození v podstatě nikdo nejsme, všichni jsme v jistém smyslu degenerovaní.

    formou vynuceneho prerozdelovani trestame schopne, coz jde naprosto proti smyslu evoluce.

    To není tak docela pravda; uvnitř velkého společenství je jistá míra kooperace a přerozdělování nezbytná, aby bylo společenství stabilní. Viz libovolná kniha o etologii. Socialismus bych do toho vůbec netahal; snaha zachránit děti a lidi navzdory běžnému stavu věcí, a obecně snaha dělat něco jinak, než je to v přírodě, je mnohem starší než koncept socialismu a IMO je to základní vlastnost lidstva, díky které je úspěšné.

    Evoluce smysl nemá, to je jen o tom, kdo přežije a rozmnoží se, ale neexistuje žádný cíl.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    27.12.2013 06:49 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Starnuti a smrt jsou prirozenym vyustenim kazdeho zivota.
    Volali buňky HeLa, chtěli by si s tebou promluvit (zněly dost podrážděně) :-D.
    27.12.2013 09:44 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    S Vašou prvou a druhou vetou plne súhlasím. A čiastočne aj s treťou, s tým, že umelé zásahy do prirodzených procesov, ako je starnutie, môže mať pre ľudstvo nepredvídateľné následky. I keď je pochopiteľné, že človek, ktorý zistí, že sa mu má konečne po neúspešných pokusoch narodiť dieťa, ale s Downovým syndrómom, by bol rád, ak by bola možnosť zbaviť sa toho chromozómu navyše. Ale nesúhlasím, ako vždy:), že by bolo ľudstvo v úpadku "vďaka socializmu". Po prvé sme my v týchto končinách nikdy žiaden nemali, a po druhé ľudská spoločnosť po väčšinu svojej existencie v prvotnopospolnom"socializme" šťastne žila a úspešne sa rozvíjala. Je to jej prirodzený stav. Naopak, neprirodzený je stav, keď si malé skupiny spoločností, vlastniacich technológie, vedomosti, peniaze a moc uzurpujú právo na vlastnenie sveta. To smeruje k ich zániku. A potom si budete svoje bohatstvo, Loki, *Veles, strážiť v podsvetí a tu všetky katastrofy prežijú... Cigáni. Lebo oni sú na to evolučne najlepšie vybavení:).
    27.12.2013 09:47 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    socializmusmodernej doby že sme nemali som mala na mysli:)
    27.12.2013 12:31 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Trolling je prirozenym vyustenim kazde internetove diskuse. Jit proti tomu je podle mne hloupe. Troll si stejne vzdycky najde cestu. Abclinuxu je, diky popreni nucene registrace, v upadku. Problem je, ze soucasny system dava moznost prispivat do diskuse lidem, kteri by ze prirozeneho stavu veci nikdy neprispivali. Dusledky jsou zjevne. Dalsim aspektem je to, ze formou vynucene registrace trestame bezne uzivatele, coz jde naprosto proti smyslu svobodneho internetu.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    27.12.2013 13:39 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Trolling je prirozenym vyustenim kazde internetove diskuse... Problem je, ze soucasny system dava moznost prispivat do diskuse lidem, kteri by ze prirozeneho stavu veci nikdy neprispivali. Dusledky jsou zjevne.
    Trolling... verte, že toto slovo je drvivej väčšine nedigitálnych generácií úplne neznáme. Ja som sa s ním stretla tiež vlastne celkom nedávno a moje elektronické "deti" neznášajú, keď ho použijem. Pripadá im, že sa ku mne nehodí - podobne ako nábytok v štýle Ľudovíta XVI. do paneláku. Ale ja trolling vlastne poznám odjakživa, len som nevedela, že sa to tak volá:). Môže byť aj pozitívnou deviáciou, a to aj v uzavretých elitárskych skupinkách, ako je abc linuxu. Pár pozitívnych deviantov (niektorí to tu,žiaľ, medzičasom už vzdali) som zaznamenala aj u vás. Potom sú tu aj takí, čo by sa za trolov v zmysle negatívnej deviácie sami nikdy neoznačili a naopak z trollingu v zápornom zmysle a zo "znižovania úrovne diskusií" obviňujú iných.

    Inak, vďaka za úprimnosť. Mohli ste i priamo, lebo Váš názor mám v úcte:).
    27.12.2013 21:01 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Inak, vďaka za úprimnosť. Mohli ste i priamo, lebo Váš názor mám v úcte:)
    To jste se trochu spletla, muj prispevek byl parodii na lokiho.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    27.12.2013 21:07 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Jak jsem jiz psal nize, kdyz se vam to nelibi, nectete to.. Nikdo vas nenuti to cist.
    pavlix avatar 27.12.2013 22:09 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    To stejné platí i pro reakce, ne?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    27.12.2013 22:15 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Nesplietla, už trochu tým vláknam rozumiem:). Nechodím sem síce primárne z toho dôvodu, aby som spolupracovala s inými trollmi (zdravím dvojité wecko:)), ale občas mi to nedá:)... a som tu, sebakriticky uznávam, celkom cudzorodý prvok.

    Lokiho názory ma zaujímajú. Hlavne som zvedavá, ako sa stane, že niekto dospie k takému zvláštnemu, jednoznačnému a nevyvrátiteľnému obrazu sveta. K takej jasnej predstave, ako by mal fungovať. Možno sa pripravujem duševne na naše najbližšie voľby do parlamentu, po tom, čo sa v našom VUC stal županom Kotleba:).
    27.12.2013 14:47 Miriam | skóre: 3 | blog: zivot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    My trollové nemáme s registrací problém.
    Grunt avatar 27.12.2013 16:55 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    diky socialismu
    Ten dad byl aspoň vtipný. Tohle už začíná být spíš otravné. Jinak předpokládám, že to mělo být kvůli nebo něco takového, děkovat není třeba.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    27.12.2013 21:05 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Kdyz se vam to nelibi, nectete to.
    Grunt avatar 27.12.2013 21:40 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Což takhle: Než aby si se furt dokolečka opakoval, radši ty krávoviny nepiš. Co taková GPL? Vždyť to je nucený socialismus ve své nejčistší podobě. Taky nějaké přiblblé poznámky na portále který se něčemu takovému věnuje?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    27.12.2013 13:55 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Ono to jen jinými slovy říká to, co se ví už dlouho: buňky stárnou, protože se přestanou samy opravovat. A samy se přestanou opravovat, protože by těmi opravami vnášely spoustu chyb. Ten „resetovaný“ neutron nejspíš nemá žádné synapse, což je ovšem (z evolučního hlediska) pohroma. Představte si, že by vám mozek při samoopravách vymazával ty nejpoužívanější (a tedy nejopotřebovanější) cesty, prostě Alzheimer po celý život.

    Skutečná otázka zní: jak buňky opravovat „za chodu“ a bez „resetování“?
    Bluebear avatar 27.12.2013 16:23 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    buňky stárnou, protože se přestanou samy opravovat

    To právě, jak se zdá z toho článku, není pravda. Kdyby to tak bylo, byla by kmenová buňka vzniklá ze staré buňky výrazně horší než kmenová buňka vytvořená z buňky mladé. Ale není tomu tak, ty kmenové buňky jsou rovnocenné, a při zpětné specializaci na původní typ z obou vznikne normální, plně funkční mladá buňka.

    Ergo, to "stáří" je v podstatě fingované, je to jen jiný, méně efektivní mód fungování, a je možné si vynutit zpět přechod do mladého módu.

    Ten „resetovaný“ neutron nejspíš nemá žádné synapse, což je ovšem (z evolučního hlediska) pohroma.

    Nemá, ale dle Chenova článku po vložení do tkáně si je vytvoří a zapojí se do obvodu.

    Samozřejmě, takováto obnova by skutečně znamenala mazání informací z mozku, ale Chen neomlazoval neurony, ale vytvářel nové neurony na místě, kde už byla jen jizva, i.e. příslušná data byla stejně pryč. V tomto případě nešlo o omlazování, ale o opravu poškození.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    28.12.2013 20:20 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    To právě, jak se zdá z toho článku, není pravda. Kdyby to tak bylo, byla by kmenová buňka vzniklá ze staré buňky výrazně horší než kmenová buňka vytvořená z buňky mladé. Ale není tomu tak, ty kmenové buňky jsou rovnocenné, a při zpětné specializaci na původní typ z obou vznikne normální, plně funkční mladá buňka.

    K překlopení buňky do iPSC režimu je třeba do ní dostat celkem slušnou řádku genů, včetně důležitých transkripčních regulátorů. Není to celkem slušná "generálka" ?

    Ergo, to "stáří" je v podstatě fingované, je to jen jiný, méně efektivní mód fungování, a je možné si vynutit zpět přechod do mladého módu.

    To se mi moc nezdá. Proč by evoluce chtěla méně efektivní mód fungování? A co kdyby se některému druhu podařilo tento MEMF náhodnou mutací vyřadit z činnosti? ;-)
    Bluebear avatar 29.12.2013 00:49 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    K překlopení buňky do iPSC režimu je třeba do ní dostat celkem slušnou řádku genů, včetně důležitých transkripčních regulátorů. Není to celkem slušná "generálka" ?

    Je to značná překopávka značek v DNA a transkripčních faktorů, to ano, ale není to generální oprava buňky - pokud si ji buňka neudělá sama. Staré buňky mají deformované mitochondrie, odchylný tvar jádra, bordel v cytoplasmě atd. Právě takovou starou buňku použili, přepnuli ji do pluripotentního režimu - a najednou všechny ty deformity prostě zmizely. Jen tak, samy od sebe. Ergo, všechno to poškození, které přičítáme stáří, bylo ve skutečnosti plně opravitelné.

    Proč by evoluce chtěla méně efektivní mód fungování?

    Právě proto, aby makroorganismy stárly, ztrácely efektivitu, nemohly soutěžit s mladými a nakonec umřely. Díky tomu dostane šanci nová generace s novými mutacemi a vývoj druhu jede dál. Čím dál víc důkazů směřuje k tomu, že stáří je víceméně geneticky programované a řízené stejně jako dětství, puberta, atd. Dá se říci - možná s trochou nadsázky, ale ne moc velkou - že v sobě máme každý zabudovánu pomalou časovanou autodestrukci.

    A co kdyby se některému druhu podařilo tento MEMF náhodnou mutací vyřadit z činnosti?

    Přesně to, co bychom čekali: vznikl by velmi dlouhověký jedinec. V přírodě se takovéto mutace vyskytují; vyřazením jednoho genu u C. elegans náhle vzroste jeho životnost o 50%; u myší byl zaznamenán ekvivalentní efekt se zhruba o třetinu delším životem.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    29.12.2013 01:17 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    A čo by si asi s tou dlhovekosťou počal! Tá dlhovekosť by stála podľa všetkého pekné prachy a bola by vyhradená len pre veľmi solventných. Tak by aspoň tých najväčších nenažrancov stihol zaslúžený trest. Život by ich nakoniec unudil k smrti:).

    (Moja prababička zomrela až krátko pred 100-kou, ale čo si ja pamätám, odjakživa šomrala, že ju to tu už nebaví. Všetko už videla, všetko zažila... príťažlivosť života je v jeho nevšednosti, neopakovateľnosti. (Človek sa smrti bojí aj keď má 100 rokov, ale ešte horšia musí byť predstava, že by tu bol ďalších 100).
    Bystroushaak avatar 29.12.2013 01:52 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Čím to je, že se vždy trefíš do těch nejblbějších myšlenkových stereotypů?
    29.12.2013 07:06 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Tak to jednoducho je. Tiež som celkom nechápala, prečo by človek nemal mať celý život nanajvýš 18 - ale spätne je mi to už jasné. Len si predstav, že sa celý život zamilovávaš do nejakej baby, aj keď vždy inej a geneticky upravenejšej. Otrava. Alebo že stále riešiš nejaké Pí.:)

    29.12.2013 07:07 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Pí je něco okolo tří ;-) (= praktická inženýrská definice :-D).
    29.12.2013 07:51 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    podobne sa po vianociach zaokrúhľuje váha kvapaliny telesom vytlačenej:)
    Jendа avatar 29.12.2013 06:14 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Tá dlhovekosť by stála podľa všetkého pekné prachy a bola by vyhradená len pre veľmi solventných.
    Ty počítače taky (ne, fakt, první počítače si nemohl dovolit jen tak někdo)… Já bych je zahodil.
    Moja prababička zomrela až krátko pred 100-kou, ale čo si ja pamätám, odjakživa šomrala, že ju to tu už nebaví. Všetko už videla, všetko zažila... príťažlivosť života je v jeho nevšednosti, neopakovateľnosti.
    Na tohle už docela dlouho existuje snadné řešení. Dokonce si lze vybrat z mnoha způsobů, od tichého doma po působivé divadlo s krvavými efekty.
    29.12.2013 07:10 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Ty počítače taky
    asi 10 rokov, čo sme ho mali doma, bol to pre mňa prekážajúci spotrebič
    Já bych je zahodil.
    ja tiež, ale už to nedokážem:)
    od tichého doma po působivé divadlo s krvavými efekty
    tak to sa máš ako pradedko na čo tešiť
    Jendа avatar 29.12.2013 07:14 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    asi 10 rokov, čo sme ho mali doma, bol to pre mňa prekážajúci spotrebič
    Vzhledem k tomu, že mi tento příspěvek nebyl doručen poštovním holubem ani jinou podobnou alternativní službou, řekl bych, že nějaký počítač pořád ještě používáš.
    tak to sa máš ako pradedko na čo tešiť
    Hmm… krvavé efekty…
    29.12.2013 07:44 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    nějaký počítač pořád ještě používáš.
    teraz už pořád...notoricky:)
    29.12.2013 07:01 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Tá dlhovekosť by stála podľa všetkého pekné prachy a bola by vyhradená len pre veľmi solventných.
    Myslím, že by se to dalo časem udělat nějakým virem a pak už to bude tak levný, že to nebude problém financovat jako crowfunding projekt (i když kickstarter už asi ne - po té mňamce s glowing plants - btw jak to s nima dopadlo? nějak jsem to přestal sledovat ).

    Jinak s touhle úpravou nebude člověk starý a nemohoucný (pokud to fakt i opravuje mitochondrie - zdroje energie). I když se bojím, že na makroskopické úrovni to bude stále problém, protože by se musela opravit i struktura těch omlazených buněk.

    Hlavní problém vidím v paměťové kapacitě (odswapovat mozek ještě neumíme).
    Jendа avatar 29.12.2013 07:16 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    i když kickstarter už asi ne - po té mňamce s glowing plants
    Počkej, co se stalo? Kickstarter je zablokoval? Jinak crowdfunding se dá snadno udělat pomocí Bitcoinu, do transakce se vloží podmínka, že může být vybrána [redeem] jenom pokud bude na cílové adrese do nějaké doby nějaká minimální částka ;-).
    29.12.2013 19:06 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Nezablokoval, ale podle tohodle změnil podmínky aby to nešlo zopakovat + USA nejspíš brzy změní zákony, aby to nešlo obcházet.
    29.12.2013 07:17 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Hlavní problém vidím v paměťové kapacitě
    aha... tak sa z pamäte vymažú tie frajerky a to zamilovávanie do stále ďalešej môže pokračovať:)
    29.12.2013 19:09 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Jo jenže to se po čase začneš opakovat.
    29.12.2013 19:35 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    veď práve... a všetky bude volať Markétka alebo tak nejako:)
    Bluebear avatar 29.12.2013 21:23 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Hlavní problém vidím v paměťové kapacitě (odswapovat mozek ještě neumíme).

    To problém IMO není; lidský mozek sám odstraňuje stará data, která nepovažuje za důležitá. Zdá se (ale je to jen hypotéza), že získáváním nových informací se zapisují do neuronové sítě nové a nové vzory a ty staré postupně vyhasínají, pokud k nim není přistupováno.

    (Slyšel jsem sice divokou hypotézu, že Alzheimer a jiné demence jsou způsobeny právě tím, že mozek je přehlcen informacemi, neurony nestíhají nové vzory a ve stresu se pak omylem spustí kaskády pro "synapse pruning" jako se děje v pubertě - jakoby se mozek pokoušel zbavit se co nejrychleji starých dat, aby mohl pojmout nové, něco jako cold boot - ale bez důkladných podkladů to považuju jen za námět vhodný do sci-fi.)
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    29.12.2013 23:20 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Pokud je ten mechanismus dlouhodobě udržitelnej (přes nadesignovanou dobu života), tak OK, ale pořád je to zapomínání.
    Bluebear avatar 30.12.2013 00:02 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    To ano, ale to se uplatňuje i během "normální" doby lidského života, a to značně - kolik si toho pamatujeme z doby před, dejme tomu, deseti lety? Nebo dvaceti? Jen ty silné nebo nějakým způsobem významné zážitky, a i ty jsou zjednodušené, doplněné ad hoc něčím jiným, ba dokonce paměť vytváří falešné stopy. Lidská paměť je ve skutečnosti dost špatné ukládací médium a IMO kapacita mozku co do zapamatovaných historických údajů není zas tak veliká.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    gtz avatar 30.12.2013 01:24 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    něco na tom bude, o prázdninách jsem potkal jednu spolužačku (rok cca 1982) a musel jsem hodně moc vzpomínat kdo a jak to byl. Ale potom co mne nakopla správným směrem jsem už si vzpomenul na ty roky.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    30.12.2013 02:06 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Zaujímavá je subjektívnosť pamäťových predstáv: každý si aj z tej istej situácie zapamätá (a ešte nejasne, prázdne miesta dopĺňajúc postupne tvorivou predstavivosťou:) len to, čo malo v tej chvíli pre neho význam... resp. aký význam v tej chvíli nejakému zapamätanému fragmentu minulých zážitkov pripisoval podľa vtedajšej hodnotovej orientácie, záujmov... Vnímanie je výberové, takže v tej istej situácii niektoré podnety tomu - ktorému subjektu celkom unikli a niektoré zas vystúpili do popredia - ale u každého iné. Potom sa ľudia na stretnutiach spolužiakov nevedia dohodnúť, či hovoria o tom istom, alebo každý o niečom inom:). A to vám ešte niekto môže bez toho, aby ste si to uvedomili, vsugerovať svoje "spomienky", ktoré potom budete pokladať za vlastné.

    Tak keby som bola "pracovne" vyťažená ďalším pečeníma varením, všetko dobré v Novom roku!
    gtz avatar 30.12.2013 12:32 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    všetko dobré v Novom roku
    Vám též
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Jendа avatar 30.12.2013 06:01 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    ale pořád je to zapomínání
    Pokud se ti podaří zapomínat nedůležité věci, tak je to naprosto v pohodě. NSA taky rotuje ty petabajty nasnifovaných dat :).
    30.12.2013 06:16 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Jo právě, po těch desítkách přidanejch let bych se bál, že by to bylo tak pomíchaný, že by to nefungovalo.
    30.12.2013 00:43 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Slyšel jsem sice divokou hypotézu...
    A čo ak nie je taká divoká, ako by sa mohla zdať. Ak premýšľam o vývoji demencie v konkrétnom prípade blízkeho človeka, tak všetko poukazuje na to, že tam určite zohrali svoju úlohu aj vonkajšie faktory (aj keď sa to nedá od tých vnútorných presne oddeliť, pretože a vzájomne podmieňujú). Spúšťačom boli dva pobyty v nemocnici po úrazoch(ktoré boli už asi zapríčinené aj tými spočiatku nenápadnými zmenami v mozgu)- stres, frustrácia, deprivácia. Sklon uzatvárať sa pred ľuďmi posilnený po strate "povinnej komunikácie" na pracovisku(odchod do dôchodku)... odchod dospelých vnúčat a s nimi tiež všetkých "povinností" - náhly koniec motivácie, ktorá dodáva človeku energiu a udržiava jeho aktivitu. Obmedzenie kontaktov, ktoré sú zdrojom nových podnetov a udržiavajú mozog v chode. Strata zmyslu, perspektívy - depresia. Nepriaznivé okolnosti a opakujúce sa stresové situácie sprevádzajúce človeka počas života a k tomu osobnostné vlastnosti (čiastočne možno rozvinuté aj na základe nejakých dedičných predispozícií), ktoré zapríčiňujú horšie zvládanie náročných situácií. Čo ak sú naozaj príčinou tie civilizačné faktory a ich chronické psychické následky. A tiež psychické otrasy (napr. aj pobyt v nemocnici pre človeka, ktorý sa obáva cudzieho prostredia), po kt. je aj "voľným okom" zjavné, že "ten človek naraz ostarol o 20 rokov"...
    Bluebear avatar 29.12.2013 17:14 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Život by ich nakoniec unudil k smrti:)

    Naprosto nechápu, jak by se člověk mohl v tomto vesmíru nudit. Fakt, prostě to nechápu. Kam kouknu, tam je obrovské množství zajímavých věcí. Podívej se na rostlinu, na kus hlíny, na oblohu, na kapku vody, a vidíš nespočetně otázek, na které neznáme odpovědi.

    Jenom na Zemi je obrovské množství míst, která bych chtěl navštívit, lidí, se kterými bych chtěl promluvit, knih, které bych chtěl přečíst, her, které bych chtěl hrát, a nesmírně zajímavých problémů, které mě zajímají. Co věda? Každý její obor skýtá zábavu na celé tisíce let.

    A to nemluvím o možnosti (při dlouhověkosti reálné) prozkoumávat vesmír.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    29.12.2013 18:10 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Kam kouknu, tam je obrovské množství zajímavých věcí.
    S tým súhlasím a len preto je mi ľúto, že nemám k dispozícii ešte jeden život, aby som sa stihla dozvedieť aspoň zlomok z toho, čo ma zaujíma (aj to, čo ma nejako nezaujalo/otrávilo v škole a preto som tomu nevenovala pozornosť a teraz by to bolo treba napraviť od samých základov... už z toho asi aj pre blížiacu sa demenciu nič nestihnem:)...

    Lenže život človeka pozostáva aj z iného poznania. To že by sa "omladzovanie" a "predlžovanie života" malo týkať kohokoľvek, kto si zmyslí, že by o to stál, bude možné? Už aj tak dochádzajú pre tak veľkú populáciu ľudských parazitov zdroje. Tak to bude výsada? Ako sa budú vyberať privilegovaní? Čo ak to budú nejakí harabínovci, krejířovci alebo nebodaj podobné charaktery ako tento:). O biologických rizikách génovej manipulácie mám naozaj len veľmi laické predstavy - ale včera v noci zhodou okolností syn práve pozeral jeden dokument BBC o votrelcoch vírusoch a mňa napadali hneď paralely s ľudskou spoločnosťou :)...Tiež by ma zaujímalo, ako by to bolo s telom... nie iba s mozgom, ako tu už niekto vyššie nadškrtol:). Mladý mozog v nejakej starej nevzhľadnej schránke, to by nebolo ono:). Už teraz niektorí zo strachu zo starnutia stvárajú rôzne hlúposti a stávajú sa z nich monštrá. Nielen telesné.
    30.12.2013 23:39 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Premyslel jsem nad a dost mozna, ze je hlavni pricinou prave neochota vystavit se odlisnym nazorum a vysvetlenim, z ruznych pricin (treba je to nepohodlne tomu, co bychom si prali, nebo to nepovazujeme za nutne vysvetleni, nebo na to proste nemame cas).

    Z tohoto hlediska by ovsem nesmrtelnost mohla pomoci. Cim dele bude clovek zit, tim vice bude potrebovat nenudit se, a tim spis bude nucen sam sebe vystavit onem neprijemnym nazorum (a take realite). Lide daji hodne na osobni zkusenost, a delsi zivot znamena, ze ji bude vic a bude patrne diverzifikovanejsi. Takze z tohoto hlediska by mozna dlouhovekost byla spolecensky prospesna.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    30.12.2013 23:57 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Na druhou stranu, existuje znamy citat Maxe Plancka: "A new scientific truth does not triumph by convincing its opponents and making them see the light, but rather because its opponents eventually die, and a new generation grows up that is familiar with it." Takze je otazka, asi by zalezelo na povaze te nesmrtelnosti. Pokud by umoznovala drzet si donekonecna ten stejny nazor (a nevim, jak bychom se tomu u popsaneho mechanismu mohli vyhnout), mohlo by to byt spis na skodu.

    (Uz jsem si rikal, jaky krasny priklad zmeny nazoru jsem mohl poskytnout tady svym kritikum - puvodne jsem byl vuci cele te myslence tohoto blogu dost ambivalentni - ale, kdyz nad tim premyslim, asi ambivalentni zustanu.)

    Taky jsem nekde slysel Dana Dennetta zminit, ze jeho vnoucata nemaji zadny problem s koncepty, s kterymi by jeho rodice fatalne zapasili. Neco podobneho rikal i o filozofii - ze stari filozofove vyvijeli heroicke usili v zapasu s problemy, ktere bychom dnes oznacili jako trivialni, protoze nemeli myslenkove nastroje, ktere dnes povazujeme za naprosto bezne. Taky to souvisi s vysvetlenim Flynnova efektu.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    1.1.2014 00:37 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný djem ěsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Uprostred ohňostroja na oslavu Nového roka si vravím, čo sa to vlastne oslavuje? Že sa podarilo prežiť minulý, alebo si ľudia robia zase falošné nádeje do budúcnosti? Ľudia budúcich civilizácií možno nebudú zápasiť s niektorými dnešnými problémami, ale určite si vyrobia si v dôsledku nových vedeckých omylov ďalšie, ktoré im skomplikujú život ešte viac:).

    Tak nech sa tie dni rýchlo zas predlžujú! PF.

    Bluebear avatar 1.1.2014 01:40 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný djem ěsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Uprostred ohňostroja na oslavu Nového roka si vravím, čo sa to vlastne oslavuje? Že sa podarilo prežiť minulý, alebo si ľudia robia zase falošné nádeje do budúcnosti?

    Řekl bych, že oboje. Lidé potřebují rituály a předěly, aby dodali zdání normálnosti šílenému a krutému vesmíru, a mohli vůbec pokračovat v životě.

    P.F. i Tobě a všem abclinuxákům.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    Bluebear avatar 1.1.2014 01:50 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Taky jsem nekde slysel Dana Dennetta zminit, ze jeho vnoucata nemaji zadny problem s koncepty, s kterymi by jeho rodice fatalne zapasili.

    Neschopnost změnit názor, podívat se na věci z nové stránky, naučit se nový styl myšlení, to jsou IMO všechno projevy buď slabého, anebo degenerovaného mozku, což může, ale nemusí souviset se stářím - někdo je myšlenkově fosilní už ve dvaceti, naopak slavní vědci velmi často vymýšleli nové věci a přizpůsobovali se novým poznatkům až do smrti.

    Samozřejmě, čím je člověk starší, tím těžší a pomalejší je učení se novým věcem - jenže to je prostě tím, že mozek už je takzvaně "opotřebený" - ve skutečnosti ale, jak jsme viděli, je tohle "opotřebení" vratné. Jsem přesvědčen, že pokud by se zabránilo tomuto fiktivnímu stárnutí, že by člověk zůstal mentálně pružný a schopný se přizpůsobit bez ohledu na to, kolik mu je let (kromě zabedněnců, kteří jsou zabednění už od mládí a kterým nepomůže ani svěcená voda). Ergo, nikdo by nemusel umírat - lidi by prostě dokázali nové věci přijmout a naučit se je.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    1.1.2014 03:12 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    No, myslim, ze to trochu zjednodusujes s tou zmenou nazoru. Rekl bych, ze je to o dost slozitejsi, hraje v tom roli take ego, i drivejsi zkusenosti, atd.

    Krome toho je tady jeste otazka sexu. Co budou ti lide po sexualni strance tech dalsich treba 50 let delat? Sice jim omladime mozek, ale budou ochotni balit (mozna i mlade vypadajici) 80ky nebo pujdou po 20kach? A vice versa? Tohle jsou asi dost netrivialni vedlejsi efekty.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    1.1.2014 09:57 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    budou ochotni balit (mozna i mlade vypadajici) 80ky nebo pujdou po 20kach?
    ja si myslím, že sa v predefinuje pojem sex. zneužívania nezletilých - veková hranica obete sa bude posúvať v závislosti od veku toho sex. devianta:))
    Bluebear avatar 1.1.2014 17:36 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Co budou ti lide po sexualni strance tech dalsich treba 50 let delat?

    Užívat si, řekl bych :-)

    Sice jim omladime mozek, ale budou ochotni balit (mozna i mlade vypadajici) 80ky

    Já bych do intimního kontaktu s 80tkou, která má tělo 20leté holky, rozhodně šel. Považ, kolik má zkušeností! (A to nejen v sexu - rozhodně by s ní bylo o čem mluvit.)

    Podobně nevidím důvod, proč by si 20-letá dívka nezaskotačila se stoletým, který má tělo fungující jako ve dvaceti.

    Koneckonců, v mnoha fantasy si to celkem běžně rozdávají smrtelníci s elfy/elfkami, upíry, vílami a podobnými bezvěkými tvory, kde může být rozdíl věku ve stovkách, eventuálně tisících let. Zjevně si to autor uměl představit a čtenáři/čtenářky to berou. :-)
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    1.1.2014 20:06 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    20-letá dívka nezaskotačila se stoletým
    20 ročná zlatokopka a 100 ročný softvérový inžinier s novými orgánmi vymodelovanými na domácej medicínskej 3D tlačiarničke:)
    gtz avatar 1.1.2014 21:28 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    co takto Hugh Marston Hefner? ten je narozen 1926 a stále má mladé blongie koc :-)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    1.1.2014 23:56 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    vyzerajú, že si ich dedko sériovo tlačí na tej tlačiarni:)
    gtz avatar 2.1.2014 00:22 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    To bude si tím, že chroupou viagru jako antiperle :-) no co třeba náš božšký kája a ty jeho pipiny. No když si vezmu, že v televizi mají tyto osobnosti kilo patlanic na ksichtu a co potom až se ráno probudí, sakra ty popelky musí mít tedy pěkně tvrdý žaludek :-)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    2.1.2014 00:56 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    29.12.2013 08:56 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    To zní věrohodně - pokud je možné druh nějakým způsobem izolovat od ostatních, což v podstatě ve společenstvích (jako je lidské) probíhá. Na druhou stranu, pokud je daný druh ohrožován jinými druhy, dlouhověkost by mohla mít určitý smysl - jedinec který nejlépe uniká predátorům nebo je sám ideálním predátorem, by se mohl množit déle (až do nekonečna). Možná je stáří jakousi pojistkou proti takové rakovině...
    Bluebear avatar 29.12.2013 12:37 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Ona je to v podstatě optimalizační úloha.

    U organismů, které jsou schopny hromadit zkušenost (což je kdeco, prakticky všichni savci, ptáci, ale i ryby), tak platí, že čím déle organismus dokáže žít bez degenerace, tím větší jsou jeho šance na přežití, a samozřejmě na zplození potomků. Na druhé straně, čím déle příslušník daného druhu žije, tím pomaleji probíhá generační výměna a mutace. Pokud by se v prostředí stala změna, kterou nelze překonat zkušeností, ale pouze mutací, tak je riziko, že ten druh vyhyne celý, protože příslušnou mutaci nestačil vytvořit.

    (Pokud je prostředí výrazně omezené co do prostoru nebo nějakého zdroje a příslušný druh je soutěživý, hrozí riziko vnitrodruhové konkurence, kde starší a zkušenější jedinci válcují ty mladší. Naopak v případě, že druh je výrazně sociální, je výhodné, aby starší zkušenější jedinci přežili déle a podporovali ty mladší - takto se vysvětluje menopauza a to, že člověk žije ještě relativně dlouho poté, co zplodil potomky a vychoval je: může pomoci ještě i vnoučatům a celé tlupě.)

    Evoluce tradičně řeší optimalizační úlohy nepřesně a několika různými cestami. I v tomto případě je to IMO vidět. Poměrně kontroverzní nedávná studie ukázala, že průběh stárnutí je jiný u savců a jiný u jiných obratlovců.

    Nemůžu ten článek najít, ale něco zhruba podobného: zde.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    29.12.2013 13:40 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    veľmi zaujímavý problém
    ...Pokud by se v prostředí stala změna, kterou nelze překonat zkušeností, ale pouze mutací, tak je riziko, že ten druh vyhyne celý, protože příslušnou mutaci nestačil vytvořit...

    ....Pokud je prostředí výrazně omezené co do prostoru nebo nějakého zdroje a příslušný druh je soutěživý, hrozí riziko vnitrodruhové konkurence...
    tak to sú zaujímavé námety na katastrofické scifi:)
    29.12.2013 19:14 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Pokud by se v prostředí stala změna, kterou nelze překonat zkušeností, ale pouze mutací, tak je riziko, že ten druh vyhyne celý, protože příslušnou mutaci nestačil vytvořit.
    JJ a lidstvo se právě tyhle změny snaží vymýtit a v budoucnu asi i vytvářet ty mutace uměle (takový online patching - nemá na to microsoft patent?).
    27.12.2013 22:39 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Mozek ale nemá informaci uloženou jen v jednom neuronu, je to spíš něco jako RAID, data jsou rozloženy přes celou lokální oblast.

    Navíc neobnovujou se neurony i normálně?
    Bluebear avatar 27.12.2013 23:59 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Navíc neobnovujou se neurony i normálně?

    Ano. V minulosti se dlouho soudilo, že nové neurony vznikají jen v prenatálním vývoji, ale dnes víme, že nové neurony se tvoří i v dospělém mozku, ovšem velmi omezeně, významnější tvorba nových neuronů je u dospělého vlastně jen v hippokampu a ještě v pár dalších oblastech, které si nepamatuju :-)

    Při poškození mozkové tkáně se v první řadě uklidí trosky (to dělá okolní glie) a pak se gliové buňky pomnoží, zaplní zbývající "díru" a vznikne ekvivalent jizvy. Bohužel většinou nedojde k nové kolonizaci té jizvy novými neurony, nebo když už, tak jenom velice pomalu a řídce. Pokud je ta poškozená oblast větší a neurony v ní jsou opravdu zničeny, tak už to místo většinou zůstane trvale nefunkční. Právě proto je ten objev konverze glie na neurony tak průlomový.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    Bluebear avatar 28.12.2013 00:31 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    K obnově neuronů, další zajímavá studie přichází z Izraele. Zde se snaží zamezit snižování samoopravných a samočistících schopností neuronů, které nastává s věkem; pokud se jejich výsledky potvrdí, mohlo by to znamenat významný pokrok v léčení všech typů demencí.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    28.12.2013 11:32 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Tak som vo voľnom čase medzi pečením a povinným sledovaním filmov ako je zase nenápadne otvorila túto zaujímavú diskusiu... viac ako neuróny sa mi teraz zdá pre mňa osobne aktuálne umelé oko a tiež by ma perspektívne zaujímalo klonovanie zubov a ako sa dostať na ministerský post, aby som mohla mať takýto krásny úsmev.:)
    Bluebear avatar 29.12.2013 01:06 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Jo, umělé oko by se hodilo i mně, přinejmenším v budoucnu (23andme mi přisoudily 30%-ní šanci, že někdy v průběhu života dostanu degeneraci sítnice). Na tom se pracuje poměrně intenzivně - když budeme mít štěstí, tak by tak za dvacet let něco mohlo být. Snad. Viz.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    29.12.2013 01:24 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    A nie je to to, na čo som dala link vyššie? Tiež mi asi podľa príznakov odchádza sietnica... ale máme tu takú očnú lekárku, že ak chcem ešte pár rokov vidieť, tak k nej radšej ani nejdem:).
    29.12.2013 07:06 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Projektů na opravu/nahrazení sítnice je kotel. Jediný problém už je IMHO jen jak to stabilně a eticky napojit na nerv.

    (hehe osobně bych to řešil jen to napojení a popřípadě phy na HDMI :-D)
    Jendа avatar 29.12.2013 07:17 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Jediný problém už je IMHO jen jak to stabilně a eticky napojit na nerv.
    Pokud už existuje nějaké stabilní, ale neetické* napojení, tak do toho asi jdu.

    *Huh?
    29.12.2013 19:21 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    Tím jsem v 7AM myslel třeba to, že ti vezmou polofunkční oko a napojej v rámci experimentální léčby nějakou elektrickou matici a následně se brzy poté objeví levná a bezpečná metoda, jak tu sítnici regenerovat v původním oku (což už ale u tebe nebude možný).

    Nehledě na to, že ty první pokusy s maticí budou mít minimální rozlišení a nepoužívané nervy z původního oka zakrní (odumřou?).
    29.12.2013 07:40 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovský slunovrat
    phy na HDMI
    aby ste vedeli, vyhľadala som si to:-P...už sa tu o tie káble aj tak potkýnam (teraz cez sviatky, keď sú všetci doma sa o ne potkýnam všade, aj keď "decká" zapojili wifi router)

    ešte budem potrebovať aj káble na prenos zvuku
    1.1.2014 14:12 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šťastný děsivý věčně živý lovecraftovtí ský slunovrat

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.