abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 693 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ergonomie a Tina

    29.1.2012 20:33 | Přečteno: 1354× | kb

    Nejdřív si řekneme něco o fyziologii ruky. Jaké části ruky jsou při psaní na klávesnici ovliňovány, jaká je jejich přirozená poloha a do jakých nepřirozených poloh se ruka zkroutí. Trochu nám k tomu posloží Tina.

    Když se podíváte na její obrázek všimněte si polohy její ruky, která volně visí podél těla. Dlaň směřuje směrem k boku těla. Proto jsou u jízdních kol např. berany, rohy apod. Při práci na klávesnici je potřeba ruku natočit, něco ve stylu gorily dlaní dozadu, tím dojde k překřížení dvou kostí které utvářejí předloktí do X, není to tak strašné, dá se to vydržet, ale Tina by s rukama natočenýma jako gorila určitě nebyla tak pěkná. Jsou i varianty klávesnic, které toto odstraňují - tj. ta varianta se zpětnými zrcátky. Uřčitě asi né úplně pro každého ...

    Tak, další mnohem známější místo křivení ruky je zápěstí, jehož nepřirozený úhel vytočení se snaží odstranit známe varianty klavesnic se vzájemně natočenýma polovina. Celý problém se ještě umocní když je zápěstí propadlé, opravdu stojí za vyzkoušení. Propadlé zápěstí se snaží odstranit různé podložky před klávesnicí, jj taky ji nemám.

    Ještě se vrátím k tomu půdorysnému vytočení zápěstí. Klávesnice s uspořádáním kláves do řad a sloupců řeší tento problém vzdálením obou polovin od sebe, viz obr. Do v zniklého prostoru nacpou další klávesy se slovy "Máš to pod ukazováčkem to je lepší". Otázkou je pak přístup těchto kláves pro jiné činnosti než je psaní.

           

    Hodnocení: 29 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Jaká úroveň ergonomie je pro vás přijatelná? (předpokládejte třeba, že jsou klávesy v řadách a sloupcích)
     (0 %)
     (0 %)
     (0 %)
     (0 %)
     (100 %)
    Celkem 14 hlasů

    Obrázky

    Ergonomie a Tina, obrázek 1 Ergonomie a Tina, obrázek 2 Ergonomie a Tina, obrázek 3 Ergonomie a Tina, obrázek 4 Ergonomie a Tina, obrázek 5

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Fluttershy, yay! avatar 29.1.2012 22:00 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ergonomie a Tina
    Člověče, ty píšeš snad hůř než já (teď by ses měl pořádně urazit). Krom toho je to částečně cipovina, ruce v žádném případě nemám tak "zalomené", jak se na těch obrázcích s odstrašujícími případy ukazuje (o kroužících orlech nemluvě). Každopádně půlené "3D" klávesnice jsou fajn, ač se zrovna chystám objednat TypeMatrix — o dost zajímavější by bylo podívat se na to, jak jsou normální klávesnice koncipovány pro obě ruce levé.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    29.1.2012 22:08 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ergonomie a Tina
    Jestli je typematrix ta věc na posledním obrázku, tak to se mi zdá jako problém - enter by neměl být v tak exponovaných místech z důvodu toho, jaké může mít důsledky náhodné zmáčknutí. Pravý dolní roh numpadu je OK, ale pravý dolní roh alfanumerické části je zlo (tam někde už si pomalu opíráte zápěstí, čili častý "cíl" náhodných zmáčknutí).

    Jo a kdyby měl člověk mít ty klávesnice svisle, tak by musel bojovat s gravitací a to by teprv byl vopruz - vpodstatě ekvivalent práce s předpaženýma pazourama, brr. Jo a ty zrcátka... to je aprílovka, že jo?
    Fluttershy, yay! avatar 29.1.2012 22:13 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ergonomie a Tina
    tam někde už si pomalu opíráte zápěstí, čili častý "cíl" náhodných zmáčknutí

    Já teda ne. Krom toho správně by se zápěstí při psaní neměla vůbec opírat — případně dlaně na opěrce, od čehož teda mám tu opěrku.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    29.1.2012 22:25 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ergonomie a Tina
    Souhlas, ja bych dal doprostredka shifty. Proc je nemackat palcem?

    Proto by se mi libila ona klavesnica z Lega. Kazdy at si jeji ergonomii prizpusobi jak chce.
    30.1.2012 09:13 Alda | skóre: 3 | blog: kb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ergonomie a Tina
    jako misto Altu? Tam by mohlo byt i Ctrl.
    30.1.2012 09:15 Alda | skóre: 3 | blog: kb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ergonomie a Tina
    Člověče, ty píšeš snad hůř než já (teď by ses měl pořádně urazit).(o kroužících orlech nemluvě).
    V jakym smyslu hur. A kde vidis orla?
    Fluttershy, yay! avatar 30.1.2012 10:32 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ergonomie a Tina
    Druhá část toho zápisku mi přišla pekelně zamotaná — nebo aspoň nesrozumitelná.

    S kroužícím orlem (úžasné slovní spojení) narážím na to, že ti, kteří datlují (od hunt'n'peck), mají zcela jiné ergonomické problémy (větší zátěž několika prstů, přeostřování mezi svítícím monitorem a potemnělou klávesnicí atd.).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    1.2.2012 04:54 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ergonomie a Tina
    Přeostřování problém? Aspoň si zkazí kukadla o něco pomalejc :)
    Fluttershy, yay! avatar 1.2.2012 08:01 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ergonomie a Tina
    Kvůli osvětlení spíš rychleji.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.