abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 47
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 880 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Proč je racionální nechodit k volbám

    27.9.2013 20:03 | Přečteno: 2895× | misc

    Blížící se volby s sebou přinášejí tak nějak samozřejmě otázku, koho volit. A zda jít vůbec k volbám. Hodně lidí chápe volby jako občanskou povinnost a lidé, kteří k volbám nejdou jsou kritizováni. Zamysleme se, zda to nakonec není to nejracionálnější jednání a zkontrolujme to za pomoci výsledků nedávných německých voleb.

    Nejdříve je třeba objasnit pojem volba, volby. V Čechách dlouho nebylo možno volit "svobodně", dnes je to prý možné. A proto by si měli lidé vážit této možnosti a k volbám jít. Co ale lidé vlastně od voleb očekávají?

    Můžeme to zjistit i zde na blogu a i v jiných zdrojích. Jeden chce, aby se na nějakém místě zachránila roztodivná zvířátka a druhý by tam rád postavil dálnici. Někdo by rád nastavěl v Čechách atomové elektrárny a jiný zase větrníky. Někdo by daně zvýšil a někdo zase snížil, mnozí by podporovali mladé rodiny a jiní důchodce. A každý takový občan si najde nějaký subjekt, který mu slibuje , že ta jeho přání budou později ve vedení státu vyslyšena. A většina si myslí, že to je účel těch voleb.

    Co takový běžný občan činí. Dnes , v době internetové revuluce občan zapne volební kalkulačku, protože je tak zvyklý řešit dnešní problémy (obecně se tedy většinou zeptá googlu). Dříve jsem si myslel, že takhle zdegenerovala pouze mladá generace, ale poté co tu píše Jílek ty debility jsem se ji v duchu opět omluvil. Informovat se, místo toho abych se zamyslel je tedy obecný jev. Otázkou je, proč chce někdo tohle a jiný zas něco úplně protichůdného. Je to dáno socializací každého takového občana. To slovo socializace v sobě zahrnuje to "veškeré společenské působení společnosti" na občana. Výsledkem nemusí být vždy nějaké racionální přání, mnozí se například těší, jak se protáhne těm zeleným ekoteroristům držka, až vlády budou realizovat to množství jaderných elektráren. Ale většinou si vytvoří každý občan nějaký mix jakýchsi požadavků, které by rád viděl aby byly plněny. A podle toho hodí do urny vyplněný lístek a po sečtení hlasů občan zjistí, zda "vyhrál" nebo "prohrál". Zde je důležité si uvědomit, že občan, který vhodil "nesprávně vyplněné" lístky nemá vůbec dobrý pocit, že "vyhrála demokracie" , ne takový občan cítí jakýsi pocit porážky. A lidé, kteří "vyhráli" cítí jakousi radost.

    Když to shrneme, lidé nechodí k volbám z prdele, ale protože chtějí, aby se jejich vize a společenské sny realizovaly. Jestliže se tak ale eventuele neděje, tak pak je takové snažení pro kočku (chtěl jsem napsat Kočku, aby měli voliči ODS aspoň trochu radost). Takové snažení není _racionální_.

    Podívejme se nejdříve na skupinu lidí, kteří , jak se říká, se vzdávají své demokratické možnosti volby. Tito lidé mají určitě také nějaké vize a představy o fungování státu - ale svým postojem vlasten říkají na adresu zbylé společnosti a zejména politických elit:

    vyližte nám prdel a dělejte si co chcete.
    Je třeba si uvědomit, že tento volební cíl je těmto občanům vždy a na 100% splněn. To jistě není k zahození. Máme zde tedy určitou skupinu občanů, ,kteří "neprohráli" a tedy se necítí nijak špatně. To, že jednali ještě k tomu racionálně ovšem můžeme zodpovědet kladně až tehdy, když zjistíme, že i značné části ostatních voličů, kteří vydali energii na čtení těch volebních kalkulaček se bude dít to samé - totiž - budou politickým elitám u prdele a politické elity si budou dělat co budou chtít.

    Podívejme se tedy na výsledky německých voleb a zjistěme, jak to s tou spokojenosti vypadá. K tomu je třeba říci, že německý volební systém je takový běžný mix, kdy se část poslanců volí přímo a část se dostane do parlamentu přes stranické seznamy. Volič má tedy 2 hlasy a v Německu je to tak, že jen mizivá část voličů použije jen jeden hlas. V těch aktuálních volbách nepřišlo 30% z 62 miliónů voličů k urnám - tedy asi 18 miliónů voličů. Bylo tedy odevzdáno ca. 44 miliónů prvních a druhých hlasů.

    První hlas je tedy hlas pro přímého kandidáta. Německo je rozděleno na 299 volebních obvodů, každý obvod má ca 200 tisíc voličů, když odečteme ty, kteří k volbám nepřišli, můžeme počítat tedy zhruba se 147 tisíci "opravdovými" voliči. Zde je takový první zádrhel. Zhruba ve 180 volebních obvodech je výsledek volby přímého kandidáta znám už na desetiletí dopředu. Kdo se napr. narodil v Bavorsku a tam také volí, v životě nezažije, že by vyhrál nějaký soc. demokrat nebo někdo jiný než kandidát křesťansko sociální unie. A to nemá s osobnosti kandidáta vůbec nic společného, toho kandidáta skoro nikdo stejně nezná. V Bavorsku se prostě volí doprava a tak to bude až do soudného dne. Podobně (obráceně - totiž soc.dem) je to v některých oblastech v Porýní. Pro 26 miliónů voličů je odevzdání prvního hlasů prostě fraška.

    Zbývá 18 miliónů hlasů v těch volebních obvodech, kde to je tak fifty:fifty. Neúprosná statistika říká, že u prvního hlasu je 9 miliónů voličů spokojených a a ta druhá polovina se může se svou vizí řízení společnosti na další volební období rozloučit. Ano, 9 miliónů z 62 , kteří se zúčastnili nějakého smysluplného volebního aktu může doufat, že se bude dělat jejich politika.

    Druhý hlas rozhoduje o tom, jaké strany budou zastoupeny v parlamentě. Zde je ta 5% hranice, která tentokrát nechala propadnut 7,3 miliónů hlasů. Do parlamentiu se dostali i komunisté a jejich 3,7, miliónů je také fuč, protože s nimi nechce nikdo nic mít. Zbývá tedy 33 miliónů hlasů, ale podle všeho vznikne velká koalice a ta má 29 miliónů hlasů, propadnou tedy i 3,7 miliónů hlasů zelených. Výsledkem bude tedy vláda stran, které mají rozdílné názory na vedení společnosti, ale nějak se dohodnou. To můžeme ve spokojenosti opět vyjádřit, že voliči bodou s něčím takovým spokojeni tak napůl - řekněme 14,5 miliónů voličů může říci, že se bude dělat ta politika, kvůli které volili tu kterou politickou stranu.

    Když to sečteme, 1/5 voličů může u prvního hlasů říci: 'byl jsem u normálních voleb a něco to možná přinese'. 1/3 voličů u druhého hlasu může říci něčo podobného. Ten zbytek se nemusel zúčastnit a stejně by to tak dopadlo jak to dopadlo a nebo prohrál. To je příliš mnoho na to, aby mělo smysl k volbám za současného stavu chodit.

           

    Hodnocení: 38 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    27.9.2013 20:32 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    :-) Jo jo, politici bohuzel kradou. Proto je nutne ten stat minimalizovat, aby nemeli z ceho rozkradat. ;-) Kazdopadne to, co tam bylo posledni 3 roky nepovazuji za "pravici". Kalouskova danova trajektorie mi je proti srsti. To opravdu nebyla pravicova vlada.
    27.9.2013 20:41 asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    To je tak trapny si urcit "pravice je to s cim souhlasim" => "kdyz nekdo dela neco s cim nesouhlasim, tak neni pravice". Kalousek je pravice, a je presne to co pravice znamena. Zmrdstvo a korupce. To je pravice z definice.
    27.9.2013 20:44 hubr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Jistě, protože s rostoucí mírou přerozdělování korupční prostředí klesá /s
    27.9.2013 20:44 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Problem je vubec v tom, ze nekdo ocekava, ze mu bude "zajistena prace" nebo davky. Proste by mel hrat kazdy sam za sebe, to je prirozene. Dobrovolna solidarita by samozrejme take mela fungovat. Zde jasne vidime, kam vede zbytnely stat, kde nejaky urednik rozhoduje o zivote lidi. Cela soustava uradu prace a veci kolem je zbytecna. Kazdy se ma zivit sam a tecka.
    27.9.2013 20:47 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Zkus se prestehovat nekam do Afriky. Tam bys videl, jak "se zmensenim statu klesa korupce".
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    27.9.2013 21:39 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Myslim, ze z tohoto kontextu je to pochopitelne. :D
    30.9.2013 21:26 quick
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Ked uz sme pri tom zmenseni statu:

    http://www.heritage.org/index/ranking

    Krajiny ako Kongo, Eritrea a Zimbabwe su presny opak minimalneho statu.
    30.9.2013 22:05 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Jenže větší "ekonomická svoboda" nerovná se menší stát a naopak. Ten odkaz hovoří o něčem úplně jiném.
    27.9.2013 20:50 asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Nastesti realne udaje tvoji hypotezu o zbytnelem statu nepotvrzuji. Staty s nejvyssi zivotni urovni jsou vyrazne "zbytnelejsi" a socialistictejsi nez ty s nizsi zivotni urovni.
    27.9.2013 21:40 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Tim jste se u mne nadobro odstrelil. Az budu zavisly na alkoholu (a ja budu), tak se k diletantovi vaseho formatu opravdu lecit nepujdu. :-P
    27.9.2013 22:12 asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    lol, desne me to mrzi :-D
    27.9.2013 22:52 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Jen nemam rad dada. To je nejaka vazna diagnoza pane doktore? :-)
    28.9.2013 10:42 asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    A proc teda odpovidas na me? O.o
    27.9.2013 22:23 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Jako že bohaté země ten aparát zbytnělý nemají????

    Už dost dlouho tvrdím, že ty tzv. ideální severské země jako Švédsko už dávno vybudovaly komunismus, zejména v sociálních službách, akorát přechodem z kapitalismu, kdežto u nás to bolševik zkoušel přes socialismus.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    27.9.2013 22:52 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Nechte lidem svobodu si zaplatit za vzdelani, ktere chteji, i kdyz je podle vas nepotrebne. Jsou to jejich penize a jejich vec. Co byste potom mel rikat o nepotrebnych titulech, ktere udeluji statem financovane instituce?
    27.9.2013 23:02 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Lidé typu dada, co jsou ze všech "nejchytřejší" nepotřebují svobodné lidi, oni potřebují blby, co se jim budou obdivovat a říkat jim: "Ano pane inženýre, je to jak říkáte." Jenže zas až tak hloupí nejsme. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    27.9.2013 23:07 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Osobne nesnasim, kdyz ajtaci sami o sobe prizivuji archetypalni predstavy spolecnosti, tj. ze ajtak musi byt zarostly obezni hnup s uhry, ktery se nemyje. Ajtaci, kteri tento archetyp zduraznuji a jeste jim to prijde vtipne, patrne naplnuji danou definici. Fujtajbl.
    27.9.2013 23:12 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Nechte lidem svobodu si zaplatit za vzdelani, ktere chteji, i kdyz je podle vas nepotrebne

    Přiznávám, že nechápu, zdali je tahle reakce na mne, to jsem přeci vůbec nezmiňoval. Psal jsem o tom, že bohaté země jako Švédsko mají tak přebujelou byrokracii a sociální služby, že se tam stahujou socky z celé jižní Evropy a nyní i Středního východu. To, co si Francie a Anglie už užila v minulosti. Rozdávání titulů (a česká posedlost používáním alespoň Mgr. u každého podpisu) je mi zcela ukradené, 90% mé činnosti je se zahraničními partnery a ty to opravdu vůbec nezajímá. Ale chápu, že někteří zakomplexovaní jedinci, co tady plevelí diskuzi, by za titul dali cokoliv. Nebo aspoň za maturitní vysvědčení :-).
    Nobody can give you as much as I can promise you
    27.9.2013 23:16 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    vozejku, já si se svým vzděláním vystačím, vydělám si s ním dost, a jsem dost chytrý na to abych se uživil a nepotřebuji k tomu tebe a nebo toho blba dada. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    28.9.2013 00:01 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Proč to pane doktore vztahujete na sebe? Pravděpodobně omylem, nebo špatným soustředěním mysle reagujete na mou repliku lokimu ohledně zakomplexovaných jedinců.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    28.9.2013 00:04 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    vozejku, já nejsem doktor, tím sem se nikdy nechlubil, na rozdíl od tebe, co se pořád něčím chlubíš, ale nikde nic není vidět, jen ty kecy. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    28.9.2013 13:41 LOL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    sem se nikdy nechlubil
    :-) :-) :-) :-) :-) :-)

    obdivuhodná schopnost sebereflexe
    28.9.2013 00:27 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    to jsem přeci vůbec nezmiňoval
    To plati pro kazdej komentar co jsem pod timhle blogem napsal. Jako falesnyho lokiho me fascinuje, jak dlouho trvalo nez to nekomu doslo.
    28.9.2013 08:49 fri
    Rozbalit Rozbalit vše Správné je milovat ostatní lidi

    V určitém smyslu to nejsou jejich peníze, ale prostředky společnosti vyznačené v podobě čísílek na potištěném papíru (anebo na jiném papíru - poznamenané kvůli orientaci, co kdo, na co má nárok, vzhledem k zapojení se do dělby práce - peníze "pochybné hodnoty", za něž se dá pořídit "zboží nevalné kvality"; dokud se neřekne jinak).

    Peníze nejsou vůbec jako prostředek k dílčí organizaci společnosti v hospodářské sféře špatné. Problém nastává, když se jim ze zvyku začínáme klanět. A když se jich někde nedostává, tak to potom obyčejného kmána zajímá i nějaká vzdálená tzv. korupce - vrchol zkaženosti, páč za ty největší zločiny jsou považovány ty proti státnímu fisku.

    Jestli peněz je někde víc, a jinde míň v systému, kde se běžně přelévají ze strany na stranu, není problém, dokud to nezpůsobuje závažné nerovnováhy v rozdělování statků, třeba těch základních životních nezbytností, tam, kde jsou potřeba. Ony se ty životní potřeby a jejich získávání směnou taky dají rozdělit na věci zbytné a nezbytné.

    Ale, jak už kdysi někdo řekl: "Proč?" - Proč má ten víc chechtáků než druhý (když se nebudeme dívat na to, co dělá; ona taky není práce jako práce, a schopnost a způsobilost dělat něco v systému pracovních úkonů není stejná).

    Ale jsem, společnost, a pokud tu nebude mezi lidmi vidět jednota (ať je ten oný černý nebo bílý), tak si můžeme být jistí, že i ti z tzv. vyšších pater společnosti budou víc nešťastní.

    Takže tu jde mezi jiným i o tu lidskou spokojenost. :-) A vzhledem k tomu, jak se médii/novinami/televizí/internetem šíří ta "blbá nálada", poukazování na bohatší lidi, jako by neměli snahu a zájem na společnosti jako celku (to je klišé), tak musím přijít s něčím jiným.

    Dobrá zpráva je, že se tu v republice zase začínáme mít víc rádi (na Moravě, ve Slezsku i v Čechách). :-) Ať už je to jasné nebo ne.

    435/2001 avatar 28.9.2013 09:56 435/2001 | blog: .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Správné je milovat ostatní lidi

    Dobrá zpráva je, že se tu v republice zase začínáme mít víc rádi (na Moravě, ve Slezsku i v Čechách). :-) Ať už je to jasné nebo ne.

    Ide o to, či je to tá jednota "proti" alebo "za". V tej susednej diskusii k tomu, koho voliť, som v jednom z mojich asi 2 komentárov odkázala na poslednú diskusiu Pod lampou, kde o tom bola presne reč (kam mimochodom chodia často aj českí hostia a diskutuje sa trochu hlbšie ako v týchto internetových hádkach); o.i. o "národe" a o jeho rozoznávaní hodnôt. A na záver účastníci načrtli pravdepodobnú budúcnosť za predpokladu, že sa to zmení - nezmení.To čo tam padlo napokon o nás Slovákoch platí, ako si všímam, aj pre vás. Mladí a schopní, ktorí odchádzajú za "normálnejšími" pomermi (o Slovenska možno viac ako od vás) neskazení pomermi doma sa vrátia radi len do krajiny, ktorá nemusí byť práve tá najbohatšia, ale kde budú platiť tie hodnoty. Ak sa toto zvnútra nezmení, krajina o najlepších ľudí príde... a potom ju nečaká budúcnosť.

    Mám z tých českých pouličných bojov a českých debát à la TV pavlač pani Jílkovej skôr opačný pocit - že totiž, aj keď vonkajší nepriateľ sa s nami stratil, Česko si čoraz vyhranenejšie hľadá vnútorného a boj medzi rôznymi sociálnymi vrstvami sa zostruje. A zatiaľ víťazí populizmus všetkých druhov. Medzi tými rôznymi populistami zanikajú tiché hlasy tých, ktorí bez ohľadu na politickú situáciu nestrácajú smer a rozoznávajú - napodiv - dobré od zlého v každom čase a za každých okolností. A pretože presahujú "bežné miery" sú pre tie masy na internete a na uliciach "nezrozumiteľní". A čo je pre ľudí nepochopiteľné , čo nepoznajú, to nie sú schopní vidieť.
    Ňigda neznaš, kedy ce trafi šľak, ňezostaňe tu po ce aňi ľem mastny fľak.
    28.9.2013 19:39 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Správné je milovat ostatní lidi
    Slinto, demokracie je o tom, že lidé mají možnost projevit nespokojenst. Nikoliv držet hubu, když slinta nebo dad zavelí. :-) A pokud je někdo nesrozumitelný, pak nemá dobré názory, jen mesrozumitelné názory, asi jako ty :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    30.9.2013 07:29 fri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Správné je milovat ostatní lidi
    Každý má stejná práva jako každý jiný v demokracii, taková banální sdělení. Ti kdo se nebojí, mají možnost projevit svůj názor kdykoli, v kterémkoli režimu. Cena (nebo odměna) za to je případ od případu různá. Protože to má své náklady, je to taky věc historického zařazení, jak dlouho nad svými myšlenkami, než je vypustíme do světa přemýšlíme. Já jsem teď třeba psal jen o něco málo pomaleji, než přemýšlel, protože věřím své intuici.
    435/2001 avatar 30.9.2013 16:33 435/2001 | blog: .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Správné je milovat ostatní lidi
    Ono je to tiež obrovské hrdinstvo, vyzývať k tzv. "občianskej zodpovednosti" a pritom jedným dychom nadávať ľuďom s ľavicovými názormi za ich prípadnú voľbu do "boľševikov" s vedomím, že sa to chápe ako synonymum masových vrahov z dôb stalinizmu. Biť sa v prsia, že ja som ten zodpovedný občan, ktorý tu hlasoval za lepšiu budúcnosť a pritom oslintať a popľuvať každý prejav vlastného názoru, odlišného od toho, čo hrdina sám prehlasuje za svoje presvedčenie - a ktoré prv asi nebolo jeho presvedčením, keď ho hrdinsky nebránil, kým by za to niečo hrozilo. Tieto teatrálne prejavy lojality s novými "chlebodarcami" ma neberú. Ja mám rovnaký názor na spoločenskú spravodlivosť od Čenkovej detí (1932), Malého Bobeša (1931), Rasmusa na vandrovke(Švédsko, 1956) a ;-). A Meresjev, Pavka Korčagin hrdinovia budovateľských románov k mojim idolom ozaj nepatrili. A od tých 6-10 rokov som ho nezmenila bez ohľadu na môj názor na "socializmus" čo sme tu (ne)mali. A púretože nijaká poriadna politická "sila" za sociálnu spravodlivosť, moje právo nevoliť je legitímne. A basta fidli.
    Ňigda neznaš, kedy ce trafi šľak, ňezostaňe tu po ce aňi ľem mastny fľak.
    Dalibor Smolík avatar 30.9.2013 16:54 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Správné je milovat ostatní lidi
    No vidíte, zrovna k Meresjevovi bych se jako k hrdinovi klidně přihlásil. Člověk, který po amputaci nohou znovu chce létat a překoná překážky, si zaslouží uznání. Stejně tak uznávám spoustu dalších lidí, které minulý režim diskreditoval tím, že je zbožštil, ale ve skutečnosti to byli normální lidé a přitom frajeři. Příkladem je třeba soubor Alexandrovců, který nám byl předkládán jako výkladní skříň socialistického SSSR. Skutečnost byla jiná. Soubor vznikl ne proto, že vládli v SSSR komunisti, ale přesto, že tam vládli .. byl to boj o jejich existenci, který sváděli s vedením země.
    Nic není černobílé a nemám rád nálepkování. Na všech stranách (levicových i pravicových) byli a jsou slušní lidé a lumpové. A tohle by se mělo od sebe umět rozlišit. Něco jiného je sledování a kritika programu, který to určité hnutí/strana má. To nemusí mít přímou spojitost s kvalitou a charakterem lidí.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    435/2001 avatar 30.9.2013 17:28 435/2001 | blog: .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Správné je milovat ostatní lidi
    Tak aby sme sa pochopili, nie náhodou som pridala tie rok vydania tých detských knižiek, lebo niekto nezainteresovaný by si mohol myslieť, že to boli výplody socialistického realizmu a ich hlavná funkcia bola politicko-propagandistická, tak ako boli režimu poplatné diela členov umeleckých zväzov pod vedúcou úlohou štátostrán. Umelecké kvality Alexandrovovcov samozrejme nemožno poprieť, napriek tomu, že tiež tej propagande slúžiť museli (daň za existenciu).

    Takže žiadne čiernobiele videnie a nálepkovanie u mňa, prosím, silou mocou nehľadajte.
    Ňigda neznaš, kedy ce trafi šľak, ňezostaňe tu po ce aňi ľem mastny fľak.
    435/2001 avatar 30.9.2013 17:32 435/2001 | blog: .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Správné je milovat ostatní lidi
    P.S. myslím, že ste akosi prehliadli hlavnú myšlienku a trochu ste to posunuli inam, na slepú koľaj;-)
    Ňigda neznaš, kedy ce trafi šľak, ňezostaňe tu po ce aňi ľem mastny fľak.
    Dalibor Smolík avatar 30.9.2013 18:51 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Správné je milovat ostatní lidi
    Jo já vím .. uvědomil jsem si to pozdě :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    30.9.2013 19:14 fri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Správné je milovat ostatní lidi
    Knihu o Meresjevovi jsem četl. Myslím mezi šesti až deseti lety, přesně si to nepamatuju. A pro mě to hrdina byl, proč bych to popíral. Takhle uvažuje malý čtenář. Dneska děckám lijí do hlav zas něco jiného. A těch hrdinů je taky spousta: Terminátor, Rocky, ..., nebo Ash ze smrtelného zla 2 (řada Evil Dead) (aha, tak to spíš před lety, pro dnešní dobu nemám přehled, dneska, ... že by sociopat Dexter nebo ten čáryfuk z Once Upon A Time? Výchovných vzorů prostě spousta, samý klaďas. :-)
    435/2001 avatar 30.9.2013 19:35 435/2001 | blog: .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Správné je milovat ostatní lidi
    Asi to bude tým, že ja som sa k tomu Meresjevovovi dostala neskôr, až keď som už mala prečítaného toho Bobeša:) a už som tomu jeho obrazu až tak slepo neverila ( Bobeš je rovnako pravdivý vždy:)). Pričom nikdy nezabudnem na Ajtmatovových alebo Rasputinových obyčajných hrdinov... to nás v v poslednej fáze neostalinizmu držalo morálne nad vodou, aj keď dnes to už sotva niekomu z tých odchovancov robotov-zabijákov nič nepovie:).

    No a práve tam je to, čo som chcela povedať pánu Smolíkovi: rezignácia = vzdať sa tých niekoľkých "vyšších princípov", a nie nejsť voliť niektorého z tých, ktorí tie princípy porušujú.
    Ňigda neznaš, kedy ce trafi šľak, ňezostaňe tu po ce aňi ľem mastny fľak.
    435/2001 avatar 30.9.2013 19:36 435/2001 | blog: .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Správné je milovat ostatní lidi
    opr.:sotva niečo povie
    Ňigda neznaš, kedy ce trafi šľak, ňezostaňe tu po ce aňi ľem mastny fľak.
    27.9.2013 20:42 hubr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Tito lidé mají určitě také nějaké vize a představy o fungování státu - ale svým postojem vlasten říkají na adresu zbylé společnosti a zejména politických elit: vyližte nám prdel a dělejte si co chcete.
    Stejně tak mohou říkat že na volby nemají čas nebo že jsou negramoti a o volbách nic nevědí. Vždyť byste z toho pedestalu, kam se dobrovolně stavíte, stejně nedosáhl na volební urnu...
    27.9.2013 20:46 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Ja si myslim, ze kdyz nekdo nejde k volbam, je to zcela racionalni. Ale sam se zachovam iracionalne.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    27.9.2013 22:01 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Ale sam se zachovam iracionalne.

    to je OK a take je to tak potreba, protoze jakmile by Vas, tech iracionalnich bylo prilis malo, tak by neplatilo co jsem napsal. Ale statistika ukazuje, ze Vas bude zatim porad dost. :-)
    27.9.2013 21:30 Senior database developer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Ja budem volit zase TOP09, predseda je uznavany vsade vo svete a Kalousek rozumie ekonomike a ekonomika je v riadeni statu najdolezitejsia.
    =^..^= AmigaPower® avatar 28.9.2013 08:38 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální vyhonit se do urny
    LOL blá-bol :-D Herr trautmberk je nula (jak nám ukázala presidentská volba), kradousek rozumí tak tomu, kde si nahrabat a jak ještě víc státní ekonomiku podlomit a nejdůježitější není ekonomika, ale sociální politika státu! Objevila se snad nějaká nová strana s pro mně blýzkym programem? Ne, takže opět budu volit ČSSD.
    xxx avatar 27.9.2013 21:51 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Strucne: Neni raciaonalni jit k volbam, protoze prave ten jeden muj hlas, mezi tema ostatnima nic nezmeni. Tolik slov, a nic vic, nez tenhle starej nesmysl jste neobjevil? Ale i tak ta obklika pres Nemecko byla pekna.
    Please rise for the Futurama theme song.
    27.9.2013 21:59 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    to si proste jen nepochopil. V Nemecku je 60% parlamentu predem znamo, i kdyby se volici staveli na hlavu.
    28.9.2013 01:03 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Vy toho o parlamentu asi moc nevíte.
    27.9.2013 23:06 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Kdyby to tak bylo, že nic volby nezmění, a volič volí stejně, tak má dnes ODS 30% hlasů a je vše při starém, jenže on volič nevolí tak jak se nám někteří pokoušejí v debilním blogu namluvit, stačí se jen podívat na preference. jen pouhý pohled říká, že je to jinak, že demokracie funguje, i když občas blbě.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    30.9.2013 16:25 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Vždyť vše při starém je. Teď davy vyrazí volit KSČSSD, pak je rozčílí, takže do krajů a Senátu půjdou znovu ODS a TOP09, pak zase naopak...
    27.9.2013 22:12 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Co to je racionalni chovani? To ze ma nejaky cil?
    23.10.2013 20:47 Jiří
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Je potřeba znát původ slova racionální, pak už to jde samo ...
    27.9.2013 22:27 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Správně, není koho volit, tak nepůjdem volit a půjdou volit socani a komunisté a zařídí nám stát: Tak rozumím tomu blogu. Inu, dobrá rada nad zlato :-) Mají to bolševici typu dada a m-traina dobře spočítané.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    28.9.2013 00:05 skk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    A Janko jebe prvu radu, jebe druhu radu...
    28.9.2013 00:10 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    No vida, dokonceš se najdou tací, co udělají žumpu pod blogem dada, zajímavé, že by si ho nevážili?
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    27.9.2013 22:38 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    ale poté co tu píše Jílek ty debility jsem se ji v duchu opět omluvil.

    No zatím v těch debilitách vedeš :-) Soustavně.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    27.9.2013 23:03 rbc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    To manipulatori JS a dad: dekujeme, odejdete ..
    28.9.2013 00:54 "!" JJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    tobě taky děkujeme
    28.9.2013 00:35 "!" JJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Jo, jo, Jílkův evil spirit se hezky nafoukl a teď v téhle one-man-show, převtělujíce se, mluví ústy falešných proroků :-) :-) :-)
    28.9.2013 00:37 "!" JJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Howgh. :-) :-) :-) :-) :-)
    28.9.2013 00:46 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Tady je fakt veselo, skutečně mezi svejma. Magorama :-) Že já sem nechodím častěji.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    28.9.2013 01:45 "!"JJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Že já sem nechodím častěji.
    Lžeš! Jsi tady i když tady nejsi a monitoruješ každou zmínku o svém rozplizlém egu.
    28.9.2013 02:04 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Jilek nikdy nelze, je to cestný muz a rucim za nej svym jmenim i akademickym titulem strojniho inzenyra.
    28.9.2013 09:41 Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Když to shrneme, lidé nechodí k volbám z prdele
    a co kdyz tam nechodime z duvodu protoze nam je to u prdele?

    Volebni pravo mam 10 let a nikdy jsem ho nevyuzil. Proc? Duvod je jednoduchy, proc mam davat hlas nekomu koho neznam? A po kazde kdyz jsou volby a ja reknu ze na ne seru tak se na me lide divaji divne. Ale proc? Oni mohou rict volim protoze toho cloveka ktereho voli dobre znaji? Vi ze je ferovy a ze to myslim uprimne? Ne, jen mu sezraly demagogicke kecy ktere byly vytvoreny za jedinym ucelem, oblnout je. Nikdo cizi krome me vlastni rodiny to se mnou nemuze myslet dobre a proto neverim cizim lidem, a vy by jste take nemeli, zvlast ne v teto republice.

    abych to schrnul, k volbam chodi volit voly jen volove... peknou sobotu preju
    28.9.2013 09:59 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    k volbam chodi volit voly jen volove...

    Slovo muže! :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    28.9.2013 13:26 Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Bohuzel vetsina lidi nema na to koule priznat jak moc jsou soucasti systemu ktery jim vse diktuje.
    28.9.2013 13:41 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Proc te to trapi, kdyz jsi prece sam, stejne jako oni, soucasti systemu, ktery nam vse diktuje.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    28.9.2013 13:43 LOL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    ten nemá vůbec žádný
    29.9.2013 19:41 Jilek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    jak moc jsou soucasti systemu ktery jim vse diktuje.

    Proto tady ti udatní bijci bolševika jezdili za minulého režimu služebně na Západ, asi na to jenom volit Národní frontu nestačilo, museli trochu přidat na volume v jiných aktivitách. Čím netvrdím, že nemají třeba lustrační osvědčení čistá.

    Teď tady rozdávají rozumy starců o báječné pravici a demokracii. Fuj thejbl, dědkové.
    28.9.2013 14:14 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    a co kdyz tam nechodime z duvodu protoze nam je to u prdele?
    jak jsem psal, 20-40% volicu se k volbam v beznych demokraciich nedostavi, protoze jim to je skutecne u zadku. A toto jednani je _racionalni, nebo jinak receno, _rozumne_.

    Jasne rikam, ze ti, kteri k volbam jdou to nedelaji jen tak. Maji nejakou vizi , ale kdyz budeme uprimni, jsou svou socializaci (a v konecne forme medii) zmanipulovani. a soucasti te socializece je take, se divat na ty nevolice, jak pisete, _divne_.
    k volbam chodi volit voly jen volove.
    To je receno trochu agresivne a z komunikacniho hlediska je to, rekneme, nesikovne, protoze ten kdo chodi k volbam se v tu chvili citi narcen - kdo je nakonec rad, ze je titulovan jako vul.

    Ta racionalita , o ktere pisi je v tom, ze je mozno si uvedomit, ze volby jsou jakysi ritual, bez ktereho by demokracie mela problemy existovat. A pri tom ritualu - treba jako pri nejakem procesi - holt nekdo jde uprostred pruvodu a nekteri stoji na chodniku. Tak nejak se toho ritualu ucastni vsichni, ale ti, co nesou transparenty se ucastni tak nejak vice a intenzivneji. A ti co jdou v pruvodu obcas vykrikuji na ty obcany na chodniku : 'nestuj tam a prijd mezi nas'.

    A my obcane, co stojime na chodniku odpovidame: "klidek, klidne jdete dal i s temi transparenty, my si nemyslime z jste hovada a volove. My vsichni patrime k tomu ritualu, jen my co stojime na chodniku to asi nejak vic realizujeme".
    435/2001 avatar 28.9.2013 16:25 435/2001 | blog: .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Tomu záveru som nejako nerozumela. Tí čo sa len prizerajú z chodníka v i a c realizujú ten volebný rituál, ktorého jediným účelom je demonštrovať, že tu existuje "demokracia"? Realizujú v i a c to zdanie demokracie, lebo sa ani nepokúsia zastaviť ten ľahkovážny či neuvedomelý dav, kráčajúci s transparentami poslušne k urnám, alebo ako? Mali by sa aspoň pokúsiť vytvoriť protiváhu?

    Zahliadla som trochu na CT 24 dnes predvolebnú "besedu" v rámci tej predvolebnej kampane. Kedysi, keď som dochádzala do školy každý deň autobusom, cestovali ním aj papalaši z OV KSS a ONV (to ešte nemal každý auto a osobného šoféra) a tí ujkovia boli všetci ako vystrihnutí z nejakého papalášskeho vizážistického katalógu s predpísanými vzormi - rovnaké kockaté hlavy v odutej a blahosklonnejšej verzii, kúty, čelná plešina alebo tonzúra. No a títo predvolební sú ako ich klony. Len už si v hnedej aktovke nenosia z domu v zamastenom vrecku desiatu, čo im zabalila súdr. manželka a nezaváňajú po údenom a po pitralone;). Stále melú tie isté prázdne frázy, len si inovovali terminológiu.

    Sú tu ešte aj nejakí komparzisti, ktorí v pozadí vytvárajú voľbám spontánnu atmosféru a vykrikujú heslá o minimálnom štáte a absolútnej slobode trhu a svojvôli jednotlivca neobmedzovaného žiadnymi pravidlami okrem vlastných.

    Ale čo ak nestojí niekto ani na tom chodníku a nechce im robiť za daných okolností ani špalier? Rodí si svoje podľa svojho vedomia a svedomia a ooja o korytá sa vedome dištancuje? Ako sa on podieľa na tej realizácii?
    Ňigda neznaš, kedy ce trafi šľak, ňezostaňe tu po ce aňi ľem mastny fľak.
    28.9.2013 21:20 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Tí čo sa len prizerajú z chodníka v i a c realizujú ten volebný rituál, ktorého jediným účelom je demonštrovať, že tu existuje "demokracia"
    ne uplne. Vetsina nevolicu si nedela nejake vlastni analyzy, zda jit ci nejit k volbam a velka vetsina ani sama nevi, proc k volbam nejde. Ale to neni rozhodujici, ti lide proste 'intuitivne tusi', ze jejich ucast neni jednoduse potreba. A kdyz maji neco na chate, tak k volbam nejdou, nebo maji listky do kina a druhy den voleb jeste neco minoradneho prijde a pod. Lide proste vedi, ze nehori.
    Realizujú v i a c to zdanie demokracie, lebo sa ani nepokúsia zastaviť ten ľahkovážny či neuvedomelý dav, kráčajúci s transparentami poslušne k urnám, alebo ako?
    Ten lehkovazny dav nevolici ale nikdy zastavit nemohou, protoze kdyby sli k volbam, tak se nastavi ty same procentualni vysledky (to je porad ta nadeje kritiku nevolicu, ze kdyby prisli vsichni k volbam, tak by to vypadalo 'jinak'. (Existuji sice prognozy, koho by nevolici volili, kdyby volili, ale overit se jak vime neda :-) )

    Navic ted dav neni lehkovazny, ti co jsou na tom chodniku vidi ty transparenty pro-atom a proti, socialn a neoliberal a vsechny ty protiklady. V tom davu je proste vsechno. Proto ti lide na chodniku nic lehkovazneho neregistruji.

    Ty predvolebni besedy podle me jen utvrzuji nevolice v tom se k volbam nedostavit, prave kvuli tem frazim a tomu vsemu okolo.

    Ale čo ak nestojí niekto ani na tom chodníku a nechce im robiť za daných okolností ani špalier
    Ja si myslim, ze neco takoveho u voleb neexistuje. Budto jdeme v pruvodu a nebo stojime na chodniku.
    435/2001 avatar 29.9.2013 09:06 435/2001 | blog: .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Ja si myslim, ze neco takoveho u voleb neexistuje. Budto jdeme v pruvodu a nebo stojime na chodniku.
    z jedného článku o reg. voľbách:)
    „Na Slovensku platí iba jeden zákon a je ním korupcia. Preto nepôjdem voliť,“ odpovedala rázne žena aktivistom občianskeho združenia Občania v akcii, ktorí klopali v uplynulých dvoch týždňoch na dvere na nitrianskom sídlisku Klokočina a pozývali ich k voľbám. Niektorí sa s nimi pustili do reči, až keď sa uistili, že nie sú jehovisti.
    Sú tu ľudia, ktorí sa nemiešajú do „svetských záležitostí" - mapr. tí Svedkovia Jehovovi, alebo sú mimo spoločnosti, ako napr. bezdomovci... Alebo aj iní, ktorí sa vedome nechcú podieľať na tzv. „menšom zle" a úmyselne tú politickú hru odignorujú, nie preto, že je pekné počasie a idú okopávať radšej záhradku.

    Napadla mi taká nerealizovateľná utopická myšlienka: čo ak by sa stalo, že by ľudia z protestu k voľbám vôbec nešli. Či by sa systém:) zrútil.
    Ňigda neznaš, kedy ce trafi šľak, ňezostaňe tu po ce aňi ľem mastny fľak.
    435/2001 avatar 29.9.2013 09:12 435/2001 | blog: .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    asi nie, čo? ... niekoho môžete úporne ignorovať, a aj tak sa vás drží ako prísavka
    Ňigda neznaš, kedy ce trafi šľak, ňezostaňe tu po ce aňi ľem mastny fľak.
    435/2001 avatar 28.9.2013 16:26 435/2001 | blog: .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    robí:)
    Ňigda neznaš, kedy ce trafi šľak, ňezostaňe tu po ce aňi ľem mastny fľak.
    28.9.2013 10:18 Já
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Racionální je kdeco. Co mi přijde míň racionální je, že už asi popáté v řadě tu vítězí ta praštěná hysterie o tom, jakej jsou ty volby vlastně boj o přežití, aby náhodou ve vládě nebyla nějaká "levice". Skoro bych kvůli tomu i dojel ten hlas ČSSD dát, ale pak se mi nelíbily nějaké dílčí politiky, které by zřejmě chtěli prosazovat. Tak nakonec nevím.
    28.9.2013 14:19 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Racionální je kdeco
    to je spravna poznamka, racionalita je tezko definovatelna. Ja pouzivam v tomto blogu racionalitu jako nejakke vydane mnozstvi energie na nejakou cinnost, ktera vede ke kyzenemu vysledku.
    28.9.2013 15:28 heh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Jestliže někdo nechodí k volbám, a pak píše jak je to k ničemu, nebo nadává v hodspodě, tak je to vylízanej dement :-D

    To, že volby vždycky vyhraje většina ovčanů je bohužel fakt. Ale při pohledu na volební účast, která se přinejlepším vyšlphá k 60%, mnohdy je to výrazně méně, znamená, že největší viníci tohoto marasmu je těch 40%+ kteří k volbám nechodí. Evidentně jsou nespokojení, ale nehodlají s tím nic dělat. Běžte s tím už fakt do prdele.
    28.9.2013 19:19 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Ja mam takovy pocit, ze dneska ctou lidi jen nadpisy?

    Tak predne nikde neni psano, ze se nadava v hospode. A take nikde nestoji, ze chodit k volbam je k nicemu.

    Volby maji tu zasadni funkci, ze nam lidem davaji takovy dobry pocit demokracie. To ma pro soudrznost spolecnosti zasadni vyznam a proto se nejaky takovy ritual kteremu rikame volby musi cas od casu odehrat. To ted neni mysleno ironicky, tak to proste je a me prijde tento ritual docela povedeny a funkcni

    Nyni k tomu nesmyslu o te vine tech nevolicu. Ten blog je prave o tom, ze volebni system a socializace volicu 'zajistují', ze at uz prijde k volbam kolik chce % volicu, nic zasadniho se nemuze zmenit. O to uz je proste postarano.

    Zkuste si zodpovedet tu otazku, koho by asi ti nevolici, kdyby sli k volbam asi zvolili? No jasne, prece tu 'spravnou stranu' , aby po volbach uz nedochazelo k tomu marasmu.

    435/2001 avatar 28.9.2013 19:28 435/2001 | blog: .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    tak to mi pripomína metodiku, ktorú používa kolegyńa doma. nepovie mužovi: ideš pokosiť záhradu - ale dá mu na výber: Povysávaš, alebo pokosíš záhradu? A on má potom pocit, že si to rozhodol sám.
    Ňigda neznaš, kedy ce trafi šľak, ňezostaňe tu po ce aňi ľem mastny fľak.
    28.9.2013 19:34 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Slinta zase mudruje, plete si hodinky a holinky. Jo, obojí se natahuje a s obojím se chodí. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    28.9.2013 22:01 heh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Zkuste si zodpovedet tu otazku, koho by asi ti nevolici, kdyby sli k volbam asi zvolili? No jasne, prece tu 'spravnou stranu' , aby po volbach uz nedochazelo k tomu marasmu.
    To není tak jisté. Nejde vůbec o toho, koho by zvolili, ale jak by ho zvolili. Ta masa lidí má pocit, že i když půjdou k volbám, nic se nezmění, jenže to je fatální záměna příčiny a důsledku, protože bez účasti u voleb se to změnit nemůže. Kdyby se ti lidi nasrali, a poslali 3/4 dnešní politické garnitury do prdele tím, že by prostě vždy přepsali politickou mapu (neparlamentních nezkompromitovaných stran tu máme desítky), mělo by to po jednom, dvou nebo třech volebních obdobích jeden významný efekt. Každý by věděl, že když se bude chovat jako prase, půjde od válu.
    29.9.2013 14:27 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    protože bez účasti u voleb se to změnit nemůže
    o tom ten blog je. Ukazuji na volbe primeho kandidata, ze kdyby v tom bavorskem volebnim obvodu prisli uplne vsichni k volbam, tak to vubec nic nezmeni.
    28.9.2013 22:19 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Volby maji tu zasadni funkci, ze nam lidem davaji takovy dobry pocit demokracie.

    To je přesně ten bolševický postoj, pocit demokracie, když nevím jak, tak začne dad o svých pocitech. Inu soudruh se nezapře. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    28.9.2013 16:09 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Mně přijde nesmyslná ta "Teorie propadlého hlasu".

    Dnes to tvrdí kdekdo, ale je to imho akorát manipulace. Proč by měl hlas, který nepadl vítězné straně, propadnout? Člověk nehlasuje jen proto, aby dostal někoho do parlamentu, ale aby vyjádřil svůj názor (pokud je možné ten názor vyjádřit volbou z množiny stran). I když se volená strana do vlády nedostane, získané hlasy ji pomůžou jednak finančním příspěvkem (AFAIK), jednak 'morálně' ("Získali jsme tolik a tolik % - nevedli jsme si vůbec špatně, budem se snažit dál") a konečně ty hlasy mají také dlouhodobý efekt. V budoucnu se může stát, že třeba část voličů naštve strana, kterou posledně volili, a tak v příštích volbách sáhnou třeba po další straně, která je podobná, v minulých volbách nezvítězila, ale měla hlasů relativně dost. A najednou z této strany bude strana, která se do vlády dostane mimo jiné také díky tzv. "propadlým" hlasům z minulých volebních období.

    Takže pokud máš stranu, kterou chceš podpořit, tak je racionální jí ten hlas dát, přestože je třeba zřejmé, že se do vlády v tomto období nedostane.
    28.9.2013 16:30 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Protestuji, že někam nejdu a nadávám, že si tam odhlasovali co chtěli, lotři. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    28.9.2013 19:17 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Mně přijde nesmyslná ta "Teorie propadlého hlasu".
    +1
    29.9.2013 16:58 v těsném závěsu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    :-) :-) :-)
    28.9.2013 21:46 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    to co pisete je ale silne hypoteticke, ja se vsadim, ze to take tak citite. Navic jsou vysledky voleb bezne prezentovany tak, ze se uverejni vysledky tech stran, co se dostaly do parlamentu a mozna jeste 2 dalsi a zbytek je veden pod 'ostatni'.

    V Nemecku prave takto skoncilo 15% vsech odevzdanych hlasu. Je to OK?

    29.9.2013 01:42 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Tak hypotetické to určitě je, ale tak hlas ve volbách je vždy v podstatě spekulace - odhad budoucnosti, takže to mi přijde ok.

    Co se týče výsledků, já zatím neměl problém dohledat výsledky pro všechny strany...
    28.9.2013 17:03 jesus christ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Ty vado, no priznam se, ze sem to ani necetl, stacil mi ten titulek..

    Nechodit k volbam je jako strkat hlavu do pisku. Pokud clovek, ktery nechodi k volbam, nadava na establishment, zaslouzi si jen a pouze kopanec do zadku a to poradne silny. Lobotomie uz pravdepodobne neni potreba.

    Howgh.
    28.9.2013 21:37 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    tento blog byl urcen zejmena lidem, kteri nechodi k volbam a presto si treba polozi otazku, zda ta absence u urny neskodi demokracii a jaky to ma vubec dopad. Temto ctenarum jsem vylozil, ze mohou klidne spat a i nadale k volbam nechodit.

    Podle vasi reakce vidim, ze vam ten blog urcen nebyl. Presto vas ma PanBuh stejne rad, jako kazdeho jineho.
    29.9.2013 09:25 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    ze mohou klidne spat a i nadale k volbam nechodit.

    To je přesně ta lež jako věž. Ti co nejdou, nechají prostor všem těm, kteří třeba volí lůzu, se kterou jsou ti nevolící následně nespokojeni. Občas stačí málo, aby výsledek voleb vypadal zcela jinak. Dost často k lepšímu.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    29.9.2013 11:22 Jilek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Zatimco Jilek voli zkorumpovanou luzu z ODS, protoze sponzorujou jeho soukromy blaboly. Taky demokracie, dost casto k lepsimu. Vono dojde i na ty tvy opilecky kamose z modrych strak.
    29.9.2013 11:24 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    jo jo, vylitý dade, na takový jako si ty už došlo, není moc těch, co ti ty tvý kydy věří. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    29.9.2013 14:28 volič
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    kteří třeba volí lůzu
    někoho jako jílek bych nevolil
    29.9.2013 10:15 LOLIUM PERENNE
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    tento blog byl urcen zejmena lidem, kteri nechodi k volbam
    Což však nezabrání mému invazivnímu šíření do okolí.
    29.9.2013 13:09 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    tomu se zabranit neda a jestli je mezi volici nekdo, kdo se chce nad volebnimy zakony zamyslet, tak jen dobre. Treba se ti volici jednoho dne zamysli, proc funguji ty volebni pruzkumy tak dobre (+/- 2%)
    gtz avatar 29.9.2013 12:03 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Všechno je to stejná banda ... všichni říkají ano to ono a skutek utek.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    29.9.2013 13:14 Vin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    NE. Volí se podle nejlepšího vědomí a svědomí, a ne nutně podle statistik.

    Jílek má pravdu. Jděte s tím _sociálním_ inženýrstvím do háje.
    29.9.2013 14:24 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    ten blog neni o socialnim inzenyrstvi ale skutecne o statistice a o tom, jak jsou nastaveny volebni zakony.
    29.9.2013 19:29 Vin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Až na to, že to tak vážně vypadá. Na té statistice lze maximálně ukázat to, že je obtížné prorazit do sněmu, ale ne nemožné. Je to o dostupných prostředcích a vytrvalosti. Počítat s tím, že se něco díky volbám změní hned je nereálné.

    Také je to ale v přístupu voličů - souhlasím s tím, že volební kalkulačky jsou zavádějící.

    29.9.2013 19:42 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    tak pan strojní inženýr vyprodukoval rádoby inteligentní blog, který je bud nesrozumitelným blábolem, nebo úvahou, které rozumí jen o sám správně. Oba přístupy mají nulovou vypovídací hodnotu. Problém strojních inženýru bývá obecně, že vědí všechno nejlépe. Ovšem, než se ukáže, že jim jejich konstrukce nefungují.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Dalibor Smolík avatar 29.9.2013 18:59 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Také jsem se zamyslel nad tím, zda jít k volbám či nikoliv a zda absence mojí maličkosti u voleb bude znamenat ohrožení demokracie, dade.
    Ne, určitě to nebude znamenat nic. Ale úplně bych nesouhlasil, že nejít k volbám nic neovlivní. Pokud bude rozvržení potenciálních hlasů u lidí, kteří k volbám nejdou a u lidí, kteří k volbám půjdou podobné (například hezké počasí donutí lidi jít do přírody místo k volební urně),pak je to skoro jedno. Jestliže však cítím, že lidé z opačného volebního tábora k volbám půjdou disciplinovaněji než ti, se kterými spíš souhlasím, pak se k volbám vyplatí jít.
    Tak ať každý uváží, co je lepší. Mlčící většina totiž může ovlivnit výsledek voleb dost značně. A pokud nedopadnou, tak jak ti lidé chtěli, mohli by si vyčítat, že to u voleb mohli změnit nebo aspoň ovlivnit.
    Nejhorší varianta je ta, že lidé k volbám jít nechtějí, protože nevěří politikům a mají dojem, že je to stejně jedno .. to svědčí o morálním rozkladu společnosti a ztrátě jakýchkoliv iluzí. Pevně doufám, že k takovému konečnému stádiu jsme ještě nedospěli ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    29.9.2013 19:43 Jilek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    lidé z opačného volebního tábora k volbám půjdou disciplinovaněji než ti, se kterými spíš souhlasím

    A to je kdo? Dřív to byla Národní fronta s bolševikem, do teďka modří ptáci, tak teď to odhaduji na podporu spasitele Babiše.
    Dalibor Smolík avatar 29.9.2013 20:09 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Opačný volební tábor? Zjednodušeně řečeno, že pro voliče ČSSD/KSČM/Zemanovců to bude např. ODS a TOP09 a obráceně, u ostatních stran to není tak zjevné, pohybují se buď ve středovém pásmu nebo jsou to strany nečitelné, viz onen spasitel Babiš ;-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    29.9.2013 20:17 Jilek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Takže když jste celý život volil bolševika a Národní frontu, tak teď jste věrný, nebo najednou volíte opačný tábor? Nebo někoho, kdo teď momentálně frčí a hodí se k nim včas přidat? Nerozumím.
    29.9.2013 20:25 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    hele pasáčku prasat, co se podepisuješ mý jménem, takovým jako si ty by měli vzít volební právo. Pro neschopnost uvažovat. :-) Možná tvůj táta práskač volil bolševika, ty se stydíš řici jméno, protože se podíváme do registru a dočteme se o tobě nebo tvým tátovi spoustu zajímavýho, :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    30.9.2013 00:05 *
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám

    Na 5 písmen J_I_L_E_K nemá nikdo přednostně nárok, jsou volně k dispozici komukoliv, je dokonce dovoleno psát cokoliv ve jménu kohokoliv i pod jeho registrovaným nickem a taky kopírovat dlouhé slabomyslné nesmysly v divném jazyce naplavenin, pocházejících z rodiště Biľaka, které se po válce ulakomily na německý majetek v okolí Děčína. Jen výjimečně se mažou a cenzurují, ale až  na základě výběrového konání. Dlouhé spamy a vulgární výblitky se jinak zpravidla v souladu se svobodou slova neodstraňují.

    30.9.2013 01:14 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    si nadanej, ale omezeně, chápu, že umíš počítat do pěti, což asi na portál o IT, bude dost, když si tu expert na všechno, stěžuje, že zdejší elita národa neumí zlomky. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Dalibor Smolík avatar 30.9.2013 01:16 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Takže když jste celý život volil bolševika a Národní frontu
    Nebude to tím, že do roku 1990 nebyly svobodné volby?
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    30.9.2013 01:17 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    S takovým argumentem na něj nechoď, si měl přeci přemoci rudou jízdu. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    30.9.2013 11:40 Jilek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Ale vždyť tady oba dva horlíte pro demokracii a spravedlnost, a že ti, co nejdou letos k volbám, jsou primitivní týnejdžři. Bylo za minulého režimu trestné nejít k volbám? Můj šéf tam nechodil a je pořád na světě. Nebylo to spíš tím, že jste potřebovali být s režimem zadobře, abyste mohli jezdit služebně po světě? Já nedělám chytrého, nevím, co bych dělal já, asi bych taky chtěl jezdit na Západ - ale pak bych tady nedělal široký ramena o pravicovém smýšlení, a přiznal, že jsem ramena rád ohnul kvůli kariéře.
    Dalibor Smolík avatar 30.9.2013 12:21 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    nevím, co bych dělal já, asi bych taky chtěl jezdit na Západ - ale pak bych tady nedělal široký ramena o pravicovém smýšlen
    Pravicové smýšlení nemá vůbec nic společného s volbami před rokem 1989. Za minulého režimu nebylo sice trestné nejít k volbám, ale problémy mohly být existenční. Něco jiného je, když "kope" člověk sám za sebe a něco jiného je, když musí živit rodinu, děti. Za ně cítí zodpovědnost. Je mi jasné, že je zde málo lidí, kteří už měli před rokem 1989 rodinu. A cením si toho, že vy si uvědomujete, že nevíte, co byste asi dělal vy v té situaci, takhle totiž málokdo z těch mladších dneska přemýšlí. Hned odsuzují starší generaci jako kolaboranty s režimem. Proč bylo v 15 milionovém státě jen několik set disidentů? Komunisti uměli totiž velmi efektivně zlikvidovat celé rodiny, aniž by to bylo nějak navenek vidět. To zvládl jen opravdu málokdo. Zajímal by mě docela příběh vašeho šéfa ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    30.9.2013 22:22 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    ja bych rekl, ze dnes jsou lide mnohem min svobodni nez jsme byli my dva tenkrat v tech 70. letech. Je skutecne neuveritelne, co jsou lide ochotni obetovat za tu trochu pozlatka a za ten neonovy svit reklamy ...
    30.9.2013 22:26 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    ja bych rekl, ze dnes jsou lide mnohem min svobodni

    zřejmě je pro tebe svoboda mít možnost držet hubu a krok, občas se dát zkontrolovat jestli náhodou nenarušuješ pětiletý plán,. stát frontu na knížky a v rádiu poslouchat sovětské písně a každý, kdo má víc než ty je zločinec a hajzl. Jo jo. Opravdu skvělé odkopání. Doufám, že si hajzle podepsal i podporu internacionální pomoci Varšavské smlouvy.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    30.9.2013 22:28 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Jo, zřejmě se ti stejská po zadrátovaných hranicích a domovních důvěrnících. Ty dobře víš, proč si stále anonymní. Asi by na tebe vylezly věci.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Dalibor Smolík avatar 30.9.2013 22:53 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    O západním pozlátku a neonovém svitu reklamy jsem už slyšel v hodinách politické ekonomie na střední škole. Tuhle rétoriku jsem už neslyšel dlouho ..
    Ona ta svoboda má dvě strany. Ta jedna je příjemná, člověk si může vybrat svůj styl života, jaký mu vyhovuje, ta druhá strana je horší. Je to zodpovědnost. Zodpovědnost za to své rozhodnutí, zda bylo správné či nikoliv a také si za to ponese následky. Nebylo lepší, když bylo všechno člověku nalajnováno, co má dělat a co ne a pak mu něco trochu "přisypat", nějaký guláš, salám, výlet na kole na Lipno? A pivo za dvě koruny?
    V televizi byly dva programy, teď je jich tam třeba i stovka. Ale mám trávit svůj čas u televize nebo v přírodě? I tady je ta volba těžká.
    Kdepak, svobodnější jsme v těch 70. letech nebyli. Jen jsme nemuseli tolik přemýšlet. Nemít svůj osud ve vlastních rukou. A tohle vědomí zodpovědnosti dneska nedokáže každý unést. <> Ne každý má z dnešního režimu prospěch. Práce je málo, peníze někdy chybí, rostou životní náklady. To vidí každý, kdo nemá zaslepené oči. Ale je třeba taky vidět možnosti, jak se z toho dostat. Nemyslím staré páky, jako jsme my (ale i tady se dá dost dělat), ale hlavně u mladých. Ti, kteří si to uvědomují, mají výhodu. Kdo se hodně snaží, uspěje Mám hodně příkladů z okolí. Z vesnice i z Prahy. Není dnešní život jednoduchý. Ale řešení se najde vždycky. A tvrdá práce, studium nebo řemeslo .. tomu oběť neříkám. To nazývám samozřejmostí.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    30.9.2013 22:57 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Bolševický ksindl je zvyklý buď poroučet, nebo držet hubu a plnit příkazy strany. O nějaké osobní odpovědnosti nikdy nic neslyšel, jen o jednotě a klidu na práci. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    30.9.2013 23:07 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    O západním pozlátku a neonovém svitu reklamy jsem už slyšel v hodinách politické ekonomie na střední škole. Tuhle rétoriku jsem už neslyšel dlouho .
    Ale musite uznat, ze to bylo jazykove, stylisticky a recnicky vypilovane. Je radost takove slovni obraty jeste dnes slyset jak jste napsal nebo jako:

    'casto se posilhava po tech neonech na zapade'

    To byla agitace, to melo silu - dnes nekoho takoveho nenajdete, ten posledni, ktery to v parlamentu umel sedi ve vazbe ...
    Dalibor Smolík avatar 1.10.2013 00:10 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Jazykově to bylo skvěle vytvořené, souhlasím :-). Ale účinek to prakticky nemělo žádný. Tenkrát skutečně každý po tom západním "pozlátku" pošilhával - jen si vzpomeňte, jak se sháněly pod rukou západní džíny, později kazety bídně dabované, porno a jiné nesmysly, které byly děsně "in". Kdo mohl, montoval si antény na Rakousko či SRN, já jsem měl 9ti prvkovou anténu na Ö 3 (kterou jsem si sám vyrobil) a namontoval na střechu. Úžasné byly ty reklamy v západní televizi, které dnes u nás hrozně nesnáším :-). To kouzlo pozlátka zmizelo s jeho přístupností doma. Každopádně propaganda byla naprosto neúčinná. Pravdou je, že v první polovině 70. let rostla životní úroveň - stavělo se hodně bytů, první dálnice, objevovalo se nedostatkové zboží na pultech, společnost se zklidnila. Jenže později začaly růst ceny - nejdřív benzín, pak čokoláda, dětské oblečení atd. a lidé byli stále více nespokojeni. Režim zjevně se Západem už soutěžit nemohl a právě dostupnost informací (včetně prvních satelitů) způsobila, že lidé mohli srovnávat.
    Jinak ten, co sedí teď ve vazbě, byl řečník velmi skvělý. U těch ostatních by člověk usnul a nemusel by být ani kníže.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    1.10.2013 01:42 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Mno ten vývoj/pozlátko na západě byl dán taky tím že se zadlužovaly státy i obyvatelé. Takže spoustu hlupáčků z východního bloku chtělo džínsy, protože viděli jenom to pozlátko. Nu což tedka maj džínsy z Číny stejně jako za komoušů a komu ještě holou prdel! :-))))
    Dalibor Smolík avatar 1.10.2013 09:58 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    To, že se západní svět minimálně od počátku 70. let zadlužoval a životní úroveň rostla rychleji, než to odpovídalo reálnému zvýšení produktivity práce je známá věc a dle mého názoru je to podstatou celého současného problému. Jenže tento trend ještě nebyl do konce 80. let tak zřetelný a navíc ti hlupáčci, jak Vladimíre píšete, neměli ve východním bloku vůbec žádnou šanci něco zjistit. Je vidět, že o té době vůbec nic nevíte, jak se vlastně tenkrát v tom východním bloku žilo. Jinak byste běžné obyvatelstvo nemohl nazvat hlupáčky! Životní úroveň na Západě byla mnohonásobně vyšší, kupní síla velká a nepřeberné množství zboží. A u nás se stála fronta na toaletní papír a dámské vložky!
    To, že mají lidi holou prdel, je leckdy pravda. Ale sleduji to kolem sebe a to se pohybuji i v oblastech velmi chudých. I chlap, který sám živí 3 děti, je dokáže poslat pod stan v létě k moři na Jadran. A to je prosím ze Severních Čech, obyčejný dělník. Uklízečka odjela na léto do Itálie. Syn švadleny odstudoval soukromou vysokou školu. Uvádím jen namátkou příklady lidí, kteří nemají zrovna zlaté mince v kapse.
    Třeba to cestování tenkrát bylo scifi. Koupit si malé západní autíčko téměř taky. No a životní náklady - nájemné, voda, elektřina, plyn, to je jiná kapitola. To všechno bylo tenkrát levné. To je fakt.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    1.10.2013 11:30 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    To jak se žilo špatně, naprd za reálného socialismu nerozporuji. Osobně jsem to nezažil, při převratu mě bylo 10 let. Ale to že byli lidi najivní před i po převratu, vlastně ta jejich naivnost přetrvává dodnes, když se podíváte na to koho lidi volí do parlamentu... Prostě nablití. Chce se mě napsat že jim dobře za to koho volí, ale to nemůžu protože, protože ten stav se muže zvrhnout k něčemu co se nebude líbit ani lidem co prachy maj...
    435/2001 avatar 1.10.2013 16:03 435/2001 | blog: .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Ja si to teda pamätám dosť. Materiálne sa väčšine ľudí horšie nežilo a to ostatné (napr. právo na názor) väčšine ľudí nechýbalo - starali sa hlavne, aby sa mali dobre. Vedeli, za čo budú odmenení lepšou životnou úrovňou a toho sa držali. Rozdiely medzi privilegovanými a tými ostatnými v tom, čo si kto mohol dovoliť kúpiť boli aj vtedy, ale sa tak s nimi až tak okázalo radšej neproducírovali. Ale bolo zrejmé, že tá diferenciácia existuje a nebola vôbec malá. Takže do nových pomerov časť bývalých usilovných prikyvovačov a tlieskačov vstupovala výrazne zvýhodnená- mali uliate prachy a tiež potrebné informácie, kde a ako čo uchmatnúť z bývalého socialistického vlastníctva. Tiež mala potrebné známosti na vyšších stupienkoch hierarchie bývalej mafie. Tí ostatní boli naivní a neinformovaní a kým sa spamätali, bývalí im sprivatizovali fabriku, rozdelila si nové úrady a založila si pod novým menom politické strany, medzi ktorými si teraz pán Smolík demokraticky a slobodne môže vybrať tú podľa jeho svedomia najlepšiu, ktorá zabezpečí spoločnosti pozitívny vývoj. Ten programový optimizmus mi je taký povedomý:).
    Ňigda neznaš, kedy ce trafi šľak, ňezostaňe tu po ce aňi ľem mastny fľak.
    1.10.2013 16:24 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    abych byl uprimny, napsal jsem to, abych mel nejake konkretni 'prakticke' komentare pro muj budouci blog o tom, co je to ta svoboda skutecne. Ten blog bude zase takovy komplikovany, ale coz. Vpodstate tam nepujde vubec o toaletni papir a ani o pomerance , ale spis o Kanta, Feuerbacha a Sartra. :-)
    435/2001 avatar 1.10.2013 16:32 435/2001 | blog: .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Ten blog bude zase takovy komplikovany, ale coz.
    ale veď sa furt kecá o tom, že namiesto memorovania njakých definícií z encyklopédie treba zavádzať problémové metódy:)
    V podstate tam nepujde vubec o toaletni papira a ani o pomerance...
    ... nakoniec aj tak niekto vyrukuje s radmi na banány:)

    Ňigda neznaš, kedy ce trafi šľak, ňezostaňe tu po ce aňi ľem mastny fľak.
    Dalibor Smolík avatar 1.10.2013 16:44 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Těším se na něj (myslím to vážně), doufám, že budu mít co rozporovat (teď žertuji). Bez pomerančů i toaletního papíru se dá žít, jen si říkám, proč to ale dobrovolně podstupovat :-) Mně osobně stačí ke štěstí, že ráno vstanu z postele.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    435/2001 avatar 1.10.2013 16:53 435/2001 | blog: .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Ja sa zase - okrem dadových pichliačov - vždy teším na Vaše rozporovanie (myslím vážne, ale s úsmevom) . Príjemnú lážoplážovú atmosféru kazí len pohľad na toho v pozadí sa metajúceho zubáča.
    Ňigda neznaš, kedy ce trafi šľak, ňezostaňe tu po ce aňi ľem mastny fľak.
    1.10.2013 19:40 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Doufam, ze odpovite na tohle.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    1.10.2013 21:23 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    myslis to aktivni volebni pravo a aktivni praci napr. v politicky stranach? Jsem tak trochu zmaten.
    435/2001 avatar 1.10.2013 16:11 435/2001 | blog: .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    mám tam hokej v rodoch:)... elnézést kérek
    Ňigda neznaš, kedy ce trafi šľak, ňezostaňe tu po ce aňi ľem mastny fľak.
    1.10.2013 00:14 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    To byla agitace, to melo silu

    leda na takový jako si ty dade. Pak i ty to přešl. Dnes bolševici a práskači budou hájit ten kapitalismus, třeba i na barikádách, proti pár dementům jako si ty, co se vožerou a budou střílet z Aurory. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    29.9.2013 19:48 Vin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    ztrátě jakýchkoliv iluzí
    Bolí spíš uvědomění toho, že se jednalo o iluze.

    Ta politická kultura se nezmění naráz.
    29.9.2013 20:39 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    gratulace pane Smolik. Kandidat ziskava 100 bodu. Samozrejme, ze neucast muze volby ovlivnit, tedy teoreticky.

    Ale je skutecne tragicke, kolik lidi zde na abicku, kam chodi s vyjimkou pana Jilka inteligencni elita republiky vubec nechapou, jak to ve volbach chodi a jake jsou zakladni zakonitosti. Ale, nakonec kvuli tomu to tady pisu.

    A pritom to neni tak tezke. Zde (http://cs.wikipedia.org/wiki/Abstence) je mozno se to docist. Tedy ne na te ceske casti, v te anglicke je to popsano trochu lepe a jako vzdy je to polopate vysvetleno pouze v nemcine. Vy jako stary nemcinar si prectete ten priklad 1. ve kterem je vysvetleno, proc je pro malou stranu se malym ale stabilnim potencialem volicu vyhodne , aby prislo co nejmene volicu k volbam. (je to jednoduche pocitani se zlomky, clovek by neveril, kolik lidi s tim tady ma problemy). A ja tady ctu komentare, jak mam jit k volbam a takove strane dat hlas. :-)

    V tom tretim prikladu je to, co jste sam napsal - jestlize ti nevolici voli podobne jak ti aktivni volici tak se nic nemeni.

    Samozrejme, ze to co jsem popsal odpovida situaci ve vyspelych demokraciich s nejakou volebni tradici a ne ceskym pomerum, kde si pred kazdymi volbami zalozi par miliardaru svou stranu (ale nejen u nas, v rakousku dostal Stronach prave taky 6%). U nas je to vice otevrene. Ale zadny strach pane Smolik, kdyby nemelo vase preferovane stranicke seskupeni vyhrat, tak si od viteze par poslancu koupi.

    Klidne jedte na chatu.

    29.9.2013 20:45 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Tak pane strojní inženýre, když už mě berete do své bolševické tlamy, tak vy rozhodně mezi elitu nepatříte, stejně jako slinta a několik dalších. Necpi se dade kam nepatříš, budeš za vola. Ta elita nechápe víc věcí, třeba jak to mezi lidmi chodí, jak to chodí v demokracii, včetně tebe. :-) Ale to není tragedie, oni jsou potřeba jinde, než ve volbách. Ty tu jen tak anonymně blábolíš, protože bezejmený může kdykoliv o sobě prohlásit cokoliv, třeba že je vzdělanec.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Dalibor Smolík avatar 30.9.2013 01:22 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Ano, to není těžké pochopit, dade, že strana se stálými voliči těží z toho, že je malá účast ve volbách. Nemusí jít o malou stranu, ale i třeba o KSČM .. ti totiž volit půjdou disciplinovaně. Takže to co jste tu napsal, není nic nového a alespoň mně je to jasné.
    To, že si pár miliardářů u nás založí svoji stranu, mě zas tolik nepálí. Taková strana se sice do parlamentu zřejmě dostane, ale maximálně na jedno období, víc ne :-)).
    Jaké poslance by si to "moje preferované" seskupení by mělo koupit? A ten vítěz ho prodá? Pak kdo je horší, ten co kupuje či ten, co prodává .. tak to jasné rozhodně není. Jo a na chatu nejedu, mám důležitější program na práci. I když ne tak veselý :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    30.9.2013 01:34 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Pan strojní inženýr je expert na vítězné bitvy minulosti a úspěchy včerejška, jen mu nikdo neřek, že každé volební období je trochu jiné, očekávání voličů také jiné a tím pádem má dnes ODS 9%. zatímco před pouhými sedmi lety měla 36% a v Praze 52%, už tohle samo je signálem, že se něco děje, takže se z velké strany hravě stane malá a z malé strany velká, možná TOP09, kdo ví. Uvidíme jak to dopadne.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    29.9.2013 20:57 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    pro malou stranu se malym ale stabilnim potencialem volicu vyhodne , aby prislo co nejmene volicu k volbam.

    Pan strojní inženýr zapomněl jen říci, že z malých stran se občas díky voličům stávají velké strany. Třeba i tím, že mají toho miliardáře mezi sebou. A pak přijdou i voliči, protože mohou být masírování propagandou. Bohužel ono se to jaksi nedá vypočítat, to si ti strojní inženýři pletou. Poslední volby byly také vypočítané dadovým idolem Jyrkou rozdávačným a najednou dopadly uplně jinak. :-) Takže pan strojní inženýr z nás dělá voly za pomoci wikipedie :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Grunt avatar 29.9.2013 21:21 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Kdyby to někoho zajímalo, já k volbám nepůjdu.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    30.9.2013 22:16 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    to je absolutne vporadku a kez by bylo takovych vice, aby se zvysila sance pro male strany aby preskocily tech 5%.
    Dalibor Smolík avatar 2.10.2013 10:09 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Trochu OT, ale ne příliš. Docela zajímavý článek :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    2.10.2013 10:51 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Skvělý článek, já bych bral ten patnáctihodinový pracovní týden. Ale pořád někdo telefonuje. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Dalibor Smolík avatar 2.10.2013 12:17 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Taky bych to bral :)) Mně telefonují i v noci, zejména z Asie, když si neuvědomí časový posun
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    2.10.2013 12:18 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    To mě taky, ale z Prahy a většinou jsou v průseru.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    2.10.2013 20:51 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Ze zrovna vy budete schvalovat clanek od Graebera, a v A2 k tomu, LOL. :-)
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    Dalibor Smolík avatar 3.10.2013 16:04 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč je racionální nechodit k volbám
    Ono to není ani o tom schvalování nebo odmítání, spíš jde o námět na diskuzi. Ne se vším bych souhlasil, jen je zajímavý způsob uvažování ;-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.