abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 723 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Je Mandriva 2005 omezená?

    14.5.2005 17:27 | Přečteno: 1700× | Abort, retry, fail? (počítače) | poslední úprava: 15.5.2005 19:41

    Včera večer (poštou ranní úžasné mi přišlo psaní) jsem rozdychtěně roztrhal obal DVD Mandrivy 2005 Limited Edition od QCM. Pár postřehů z instalace a prvního dne používání, ať to pak všude nehledám.

    Takže hned na začátek: instalátor se až na nové obrázky s "vyhuleným" tučňákem vůbec nezměnil. Pořád ještě v ručním výběru balíčku nezahrnuje všechny dostupné a je třeba je pak instalovat zvlášt... Při detekci nvidie zvolil správný modul, grafika jede od začátku v pohodě s 3D akcelerací (QCM prodává kopie PowerPacku).

    Trošku mě poděsil seznam spouštěných služeb: je jich požehnaně a spousta úplně zbytečně. Tak jsem ho pěkně proškrtal. Žádný BT HW nemám, sbohem bluetooth, dund, hidd, pand. Síť mám, jenže statickou, spouštím ji jednou za 100 let. Takže mDNSResponder (Co to vůbec je Zeroconf?), netfs, netplugd, network, nifd, postfix (Proč ten tady je? odinstalovat nejde, závisí na něm konfigurační nástroje MDA. Já ho nechci!) jsem vypnul také. Dalšími kandidáty byly služby haddrake a hotplug (ze zkušenosti, dřív mě společnými silami připravolaly o nervy.). Haldemon bude asi to samé, uvidíme.

    Restart a hurá do konzole. Oprava přípojných bodů, nastavení připojení do Sítě, přidání dalších zdrojů pro urpmi - DVD a aktualizace. Kupodivu už mi to necpalo všude supermount, jen na FDD. I USB Flash a fotoaparát jde "od přírody" bez supermountu.
    S CDMA není problém, pro automatické připojení při startu je třeba přidat do /etc/modprobe.preload řádek

    cdc-acm
    a do /etc/ppp/peers cdma a obsahem:
    /dev/ttyACM0
    921600
    asyncmap 0
    connect '/usr/sbin/chat -f /etc/ppp/cdma-chat'
    crtscts
    defaultroute
    lock
    modem
    nodeflate
    noauth
    usepeerdns
    user "601123123@etcz"
    kde 601123123 je telefonní číslo modemu, do /etc/ppp soubor cdma-chat:
    ABORT BUSY
    ECHO OFF
    ''
    AT&F
    OK ATDT#777
    CONNECT ''
    dále do /etc/ppp/chap-secrets zapsat řádek
    "601123123@etcz" * "HESLO"
    za HESLO se opět dosadí to, co je v papírech od Eurotelu. Konečně ještě jeden řádek na konec /etc/rc.local:
    pppd call cdma
    Nastavení zdrojů:
    urpmi.addmedia main removable://mnt/dvd/media/main\
     with ../media_info/hdlist1.cz
    urpmi.addmedia firmwares removable://mnt/dvd/media/firwares\
     with ../media_info/hdlist2.cz
    urpmi.addmedia modules removable://mnt/dvd/media/modules\
     with ../media_info/hdlist3.cz
    urpmi.addmedia dkms removable://mnt/dvd/media/dkms\
     with ../media_info/hdlist4.cz
    urpmi.addmedia plugins removable://mnt/dvd/media/plugins\
     with ../media_info/hdlist5.cz
    urpmi.addmedia --update update\
     ftp://mandriva.contactel.cz/Mandriva-updates/updates/LE2005/main_updates/RPMS\
     with ../media_info/synthesis.hdlist.cz
    
    urpmi.addmedia plf removable://mnt/dvd/extra/plf\
     with media_info/hdlist.cz
    urpmi.addmedia contrib removable://mnt/dvd/extra/contrib\
     with media_info/hdlist.cz
    urpmi.addmedia oo2cz removable://mnt/dvd/extra/oo2cz
    Za /mnt/dvd se dosadí bod připojení DVD mechaniky. Ten poslední zdroj mě ale zklamal. Přidané OO.o 2.0 (skoro) po instalaci řvou něco o sdílených knihovnách. Určitě by se to dalo vyřešit, ale na nějaké dlouhé googlení jsem neměl zrovna náladu :-).
    Zato zdroj
    urpmi.addmedia kde_3_4 removable://mnt/dvd/extra/kde34 with media_info/hdlist.cz
    by se měl vyvažovat zlatem. KDE 3.4 je prostě super, až na malý zádrhel (po instalaci všech těch balíků mi chyběl balíček locales_en) úplně v pohodě. Konečně tomu neblbnou asociace souborů, je hezké, rychlé... Paráda. KPDF je ve srovnání se svými předchůdci a konkurenty blesk.

    Ještě trošku bokem: jak nechat zmizet odporný nápis "Nabídka" v KDE 3.3? Editací .kde/share/config/kickerrc - v sekci [KMenu] se musí přidat řádek: kmenutext=false
    Jak zamezit samovolné změně práv (modul pro msec v MCC je minulostí :-( )? Nastavením CHECK_PERMS=no v /etc/security/msec/level.local

    Co říci na konec? Mandriva 2005 není omezená. Super je, že to DL (dvouvrstvé) DVD obsahuje absolutně veškerý SW, který používám :-) Jen na podzim 2005 bude naprosto k ničemu ;-) Velká škoda, že Mandriva nepodporuje 2005 s updaty, protože, jak bylo na mnoha místech předesláno, je odladěná nejlépe ze všech 10.x verzí, co jí předcházely.
    Doufám, že s 2006 se Mandriva pochlapí...

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    15.5.2005 09:33 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše zeroconf
    Se zeroconf prisel myslim Apple, ma to za ukol si v maly siti sam pridelit nejakou IP adresu tak aby nekolidovala s ostatnima (bez DHCP).

    Priklad: vrazis tri pocitace se zeroconf do switche a aniz bys jim nastavoval IP nebo spoustel DHCP server, tak spolu budou schopni komunikovat.

    Trochu me zarazi, ze ti jede usb fotak bez hotplugu.
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    3.7.2005 21:44 marek hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zeroconf
    ahoj, můžete mi prosím někdo poslat výpis spuštěných služeb z MCC po upgradeu z M 10.1 na Mandrivu? nějak jsem při vypínání nepotřebných služeb vypnul něco co jsem neměl a teď mi nejede buď USB, nebo zvuk, a podobně a nemůžu se z toho vyhrabat

    díky moc.

    Marek

    m.janata@centrum.cz
    15.5.2005 12:02 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše zbytečné služby
    bohužel, ty šílené závislosti na systémových službách nejsou problémem Mandrivy jako takové, ale obsaženého software, především KDE a Gnome - např. takový mDNSResponder se mi teď nacpal do systému při upgradu KDE na FreeBSD :-(

    co se týče postfixu - několik potvor má závislost na MTA a postfix je v Mandrivě defaultní MTA, odinstalovat aniž by řvaly závislosti se dá jedině náhradou za jiný balíček s MTA, v distribuci je tuším i nějaký "fake", ale teď z hlavy nevím jméno a hledat jsem líný :-p

    s tou absencí msec modulu v controcentru mě to teda dostalo, o tom jsem ani nevěděl, ještě nedávno tam byl, proč probůh zmizel?
    15.5.2005 12:42 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zbytečné služby
    s tou absencí msec modulu v controcentru mě to teda dostalo, o tom jsem ani nevěděl, ještě nedávno tam byl, proč probůh zmizel?
    Protoze to misto nastaveni zabezpeceni pravidelne vsechno rozes*alo? :-P
    15.5.2005 12:49 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zbytečné služby
    To by podle mých zkušeností vzalo za své celé controlcentrum :-)
    Copak toho není dost?
    15.5.2005 16:34 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zbytečné služby
    :-D
    Luboš Doležel (Doli) avatar 15.5.2005 14:59 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Asociace souborů
    Konečně tomu neblbnou asociace souborů, je hezké, rychlé...

    Hmm, tak mě to po upgrade na 2005LE stále nefunguje. To je bordel...

    Neví někdo, co Mandriva neudělá při upgrade, ale udělá pří čisté instalaci?
    15.5.2005 19:26 Gustav | skóre: 23 | blog: Gustav I
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asociace souborů
    V KDE 3.4 od Thace. V 3.3 z MDA to dela porad paseku.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.