abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 731 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Mnou řízený první úspěšný přechod na Linux

    1.7.2007 22:27 | Přečteno: 2280× | Výběrový blog | poslední úprava: 5.7.2007 13:38

    Ač jsem původně neměl v plánu nikomu instalovat Linux (pokud chce, ať si to udělá sám), nedávno jsem ze svého přesvědčení slevil. Poté co se mojí babičce zaviroval wokenní počítač, jsem si pohrál s myšlenkou, že bych jí mohl nainstalovat Linux. A původně zavržená myšlenka klíčila a klíčila až jsem se nakonec odhodlal k činu.

    Důvod proč jsem hned z počátku tuto myšlenku zatracoval bylo, že nezvládnu dovést prostředí do stejné podoby, na kterou byla zvyklá. Ovšem to je na jednu stranu i výhoda, protože budu moci zavést nové služby a způsoby ovládání, které se od doby, co se babča učila s woknama, změnily. Vůbec jsem nepochyboval o použití GTK prostředí, protože to je pro tento úkol jako stvořené, tudíž hezké a hlavně jednoduché. Poté co jsem byl babčou ujištěn, že učení nových návyků by taky neměl být problém (je ochotná se učit), padl poslední důvod proč ne Linux.
    Tak jsem se nakonec po pečlivém plánování odhodlal k činu.

    Konfigurace počítače:
    CPU: PIII-450MHz
    RAM: 256MB
    GPU: Ati Rage 128
    SND: Sound Blaster 64 (tak nějak)
    NET: Realtek 8139c

    Teorie:
    Z dané hardwarové konfigurace je vidět, že jsem se nemohl pouštět do žádných grafických orgií. A vzhledem k budoucímu uživateli jsem ani nechtěl. Takže jsem sáhl po gnome-lite tudíž Xfce. A Když Xfce tak XUbuntu. Sám jsem příznivec systémů z rodiny Ubuntu (ač jsem za to mastery místních diskuzí označován jako blbec a lama) díky velké uživatelské a dokumentační podpoře. Osobně je mi milejší najít si informace a řešení na internetu sám, než se ptát v diskuzích jak udělat tohle a tamto. A v tomhle je vedení *Ubuntu neotřesitelné. Takže XUbuntu.
    I ostatní aplikace jsem měl v plánu hledat co nejlehčí (jak ze smyslu ovládání tak hardwarových nároků). Což byla naprostá novina, protože ač sám pro sebe používám aplikace QT a co nejmocnější do smyslu možnosti práce, tak jsem se najednou ocitl přesně na druhé straně barikády. GTK a co nejméně tlačítek. Tím jsem shledal tento úkol pro mě zajímavým, protože si přitom i rozšířím obzory.

    Instalace:
    Stáhl jsem XUbuntu 7.04 x86. Nechal najet grafické prostředí z LiveCD a spustil instalaci. Ta ovšem vytuhla. Zaksichtil jsem se a šel stáhnout Alternate Install CD. Poté již naprosto bez problému nainstaloval v češtině v textovém režimu.
    Po náběhu systému jsem byl příjemně překvapen, že z hlediska ovladačů mám hotovo. S automatickým ovladačem radeon fungovala i 3D akcelerace (glxgears 300snímků/s). Rozlišení a obnovovací frevence monitoru byla také zdetekována správně (1024x768@85). Zvuková karta funguje tradičně bez problémů, stejně tak karta síťová. Zpočátku jsem měl problém s ACPI, dokud jsem si nevšiml že jej mám vypnutý v BIOSu. Ještě musel přidat parametr k bootování acpi=force (BIOS je starší roku 2000).
    Poté mi již nic nebránilo vrhnout se na instalaci a nastavení aplikací.

    Aplikace a služby:
    Se správcem souborů jsem byl spojen s integrovaným Thunarem. Dále jsem uvítal AbiWord, Gnumeric, Mousepad a Kalkulačku Tím to ale +- skončilo. Takže jsem pro aplikace šahal často do gnome prostředí. Hodně mi v tom byli pomocné stránky gnomefiles.org

    Abych se jen nechválil, tak jsou oblasti, které jsem do konce nedotáhl.
    Jedná se o programy "Nezmeškej", "Canasta for Windows" a "Recepty doma". Mám připravené jako náhradní řešení wine, ale hledám něco nativního. Přinejhorším alespoň to nezmeškej (jde o tu funkci souhrn událostí) napíšu v Pythonu sám.

    Killer app aneb novinky proč je řešení na Linuxu lepší
    To že se to mě bude lépe zpravovat a zálohovat, že je to virově odolné a že jsou data a nastavení programů velice snadno přenositelná na jiný PC, je sice výborný důvod, ale chtěl jsem něco víc. Tak jsem připravil tři novinky, které předtím neměla.
    První - adeskelts. Počasí a kalendář je sice v angličtině ale to na vzhledu a informační hodnotě nijak neubírá. Stejně jako každý, kdo je vidí poprvé, byla z nich patřičně unešená.
    Druhá - jabber. Zřídil jsem jí účet na Jabbim.cz, zaregistroval jí SMS transport a ukázal ji, jak se přes to hezky chatuje a posílají soubory plnou rychlostí (3kB/s u Skypu je výsměch). To poslední je hudba budoucnosti, zatím to neumí. Ale vyměňování fotek s příbuznými přes e-mail je nešťastné řešení.
    Třetí - RSS. Ukázal jsem jí výhody odebírání zpráv přes RSS.

    Závěr:
    Jak je vidno, přechod nebyl úplně bezbolestný ale úspěšný. Babča si jednoduché a elegantní prostředí GTK a Xfce ihned zamilovala. V což jsem doufal.
    Jak někdo v jedné diskuzi v zápalu flamu psal (shodou okolností ne mě) "Linux že je i pro BFU? Tak ho zkus nainstalovat svojí babičce co ti na to řekne." Tak já jsem to zkusil :-D A je spokojená. A přitom se mi rovnou povedlo jí zjednodušit ovládání počítače. A ušetřenou její "mozkovou kapacitu" věnuji tomu, že ji konečně naučím pracovat pořádně se soubory, vypalovat je, třídit, přenášet přes Jabber apod.Tak jsem se svou víkendovou prací spokojen. Ty ostatní problémy se pokusím dořešit v následujících svátcích, kdy přijde i větší školení, týkající se ne starých věcí (e-mail, skype apod. co už umí) ale věcí nových jako zmíněná práce se soubory.

    Nakonec jsem přihodil screenshot její současné pracovní plochy. Po zasunutí CD nebo flashdisku se na ploše objeví hezká ikona a proběhne automatická akce. V případě výměnných zařízení, otevření Thunaru, DVD - spuštění Totemu, Foťáku - gThumb-import fotek apod. . Stejně tak jsem probral nabídku programů, kde jsem nechal jen ty nejnutnější a ke každému programu jsem dal do závorky popis, k čemu slouží.

           

    Hodnocení: 96 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Mnou řízený první úspěšný přechod na Linux, obrázek 1

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    fx-95 avatar 1.7.2007 22:42 fx-95 | blog: Achjo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Babičce se bude vytížení sítě na ploše určitě hodit :D
    Most Inteligent Consumer Realize Our Software Only for Fools (and) Teenagers
    Ilfirin avatar 1.7.2007 22:47 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    jj :-D No,chtěl jsem aby tam byli i nějaké budíky (jako že to něco dělá), ale asi to odstraním.
    freshmouse avatar 1.7.2007 22:50 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Taky jsem na to koukal. :-D
    1.7.2007 22:51 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Taky to bylo to první co mě zarazilo.
    Ilfirin avatar 1.7.2007 22:52 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    No jo no jo no jo. Půjde to pryč.
    Josef Kufner avatar 2.7.2007 00:46 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Vařená kačenka je lepší.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    1.7.2007 22:47 Petr Zelenka | skóre: 24 | Semice/Stuttgart (Sindelfingen)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Trochu mě překvapila volba Evolution. Vždy jsem měl tuhle aplikaci za poněkud "nenažranou". Na takovémhle stroji bych asi sfouknul web i poštu jedním vrzem - Operou :). Myslím že by babička ocenila, že má všechno tak nějak po ruce, mail i ten Internet :).
    A teď si uvědomte, jaký je vztah mezi krychlí a motýlem.
    freshmouse avatar 1.7.2007 22:49 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Bývávalo. Teď mi zabírá tak osm a půl mega RAM...
    1.7.2007 22:53 Petr Zelenka | skóre: 24 | Semice/Stuttgart (Sindelfingen)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Na desktopu Evolution používám taky, ale s 3/4 GB RAM to nějak neřeším. Takže si škrtám další mýtus, dík :).
    A teď si uvědomte, jaký je vztah mezi krychlí a motýlem.
    Josef Kufner avatar 2.7.2007 00:49 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Neškrtej, pořád je to pěknej bubrlíček (> 50 MB). Ale opera mi momentálně žere přes 100 MB.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    freshmouse avatar 2.7.2007 06:23 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Hele, my mluvíme o RAM. ;-)

    :-D
    Josef Kufner avatar 2.7.2007 22:36 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Já taky. Dokonce mluvím jen o té, kterou opravdu zabírá.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Ilfirin avatar 1.7.2007 22:51 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Je to tak. Evolution není zrovna z těch aplikací, co na tomhle stroji startují nejrychleji (ale prvenství Firefoxe je neohrozitelné).
    Opery se furt tak nějak bojím. Je tam toho tolik, že to děsí i mě. Navíc chci v rámci možností zůstat u OSS (aproto hned jak bude Jingle pomaže i Skype).
    Ilfirin avatar 2.7.2007 10:34 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Ještě k tomu Evolution. Výrazně se start zrychlil, když jsem odebral v nastavení programu všechny pluginy pro Groupware, Exchange apod., protože stejnak slouží jen jako e-mailový klient a adresář.
    otula avatar 2.7.2007 17:29 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    A proč nezkusit Sylpheed?
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    otula avatar 2.7.2007 17:32 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Aha, koukám, že se to probírá o kus dál. Mně ale nijak škaredý nepřipadá a nároky má docela rozumné.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    Ilfirin avatar 2.7.2007 17:38 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Ještě se na něj podívám teda, ale moc šancí mu nedávám. Rozhodně není "přítulný" jako Evolution (a to je to oč tu běží).
    otula avatar 2.7.2007 17:54 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Dle mne je to spíše dlouhodobá otázka. Na méně přítulný program si člověk zvykne řekněme za týden. Přítulný program je hezký na začátku, ale časem může začít lézt na nervy, protože je pomalý (ona ta konfigurace PC není kdovíjaké dělo). Ale to je jen můj pohled. Samozřejmě každý se na to dívá jinak. Já v takovém případě říkám lidem, ať si vyberou, že je volba jen na nich. Nebo nastavit oba dva, nastavit je tak, aby se pošta na serveru nemazala, a ať babička zkouší, s čím se jí bude lépe pracovat. Jeden z nich časem přestane používat. (Prosím tě, kolik je vůbec tvé babičce? Mé mamce je něco přes 60, je učitelka, ale s počítačem se nekamarádí ani trochu.)
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    Ilfirin avatar 2.7.2007 18:28 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Vybírat musím já. Ona jen používá. Dělo to není, to je fakt. Jak jsem řekl, ještě se na ten Sylpheed podívám.

    Věk je samozřejmě tajný (soukromí).
    1.7.2007 22:56 Petr Zelenka | skóre: 24 | Semice/Stuttgart (Sindelfingen)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Ještě jsem si vzpoměl, když už tu jde řeč o jednoduchém UI: znáte Foxybuntu (aneb a simplified user interface by Nigel Tao)? Ale to jen tak pro zajímavost...
    A teď si uvědomte, jaký je vztah mezi krychlí a motýlem.
    Ilfirin avatar 1.7.2007 22:59 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Zajímavé. Dělat vše přes web. Ale dát to babičce... to by nebyl dobrý nápad.
    Nicméně díky za tip.
    1.7.2007 23:08 Petr Zelenka | skóre: 24 | Semice/Stuttgart (Sindelfingen)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    To vůbec nebyl tip jak na babiččin desktop, jen taková idea -- samotného mě ten přístup zaujal, tak jsem ho jen dal k dobru :)
    A teď si uvědomte, jaký je vztah mezi krychlí a motýlem.
    Ilfirin avatar 1.7.2007 23:10 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Ach tak. No, moc šancí tomu nedávám :-( Nemá to v sobě nic revolučního. Leda to, že práce začíná spuštěním firefoxe a končí jeho vypnutím. Osobně jsem příznivec offlinových řešení než webu 2.0 ale ještě jednou děkuji za tip. Rozhodně se jedná o zajímavý projekt.
    2.7.2007 00:33 abr | skóre: 24 | blog: ab
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Imho Firefox to neni.
    Ilfirin avatar 2.7.2007 06:08 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Imho je. Točí se jeho logo při startu. A grafika.. Firefox je známý tím, že bez úpravy má ošklivé hranaté tlačítka apod. A v tom videu jso přesně ty samá. Mysíým, že foxybuntu je hezky udělaná webová stránka jako domovská a rošíření do firefoxu (skin, odstranění horního panel apod.). Ale dokumentaci jsem nečetl. Jen to na mě dělá ten dojem.
    2.7.2007 21:08 Petr Zelenka | skóre: 24 | Semice/Stuttgart (Sindelfingen)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Není, je to Epiphany. Zdroj: Tigel Tao :)
    A teď si uvědomte, jaký je vztah mezi krychlí a motýlem.
    Ilfirin avatar 2.7.2007 21:12 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    SAKRA! :-D
    2.7.2007 21:13 Petr Zelenka | skóre: 24 | Semice/Stuttgart (Sindelfingen)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Odpuštěno ;).
    A teď si uvědomte, jaký je vztah mezi krychlí a motýlem.
    2.7.2007 21:12 Petr Zelenka | skóre: 24 | Semice/Stuttgart (Sindelfingen)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Mysíým, že foxybuntu je hezky udělaná webová stránka jako domovská a rošíření do firefoxu (skin, odstranění horního panel apod.). Ale dokumentaci jsem nečetl. Jen to na mě dělá ten dojem.
    Ne. Foxybuntu je Xfce + Epiphany, tolik pro upřesnění. Více poví google.
    A teď si uvědomte, jaký je vztah mezi krychlí a motýlem.
    2.7.2007 08:29 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    "Linux že je i pro BFU? Tak ho zkus nainstalovat svojí babičce co ti na to řekne."

    Tihle radilové si pletou náročnost instalace + administrace s náročností pro uživatele. Jako by si uživatel měl systém sám instalovat, konfigurovat a taky spravovat - tak totiž, jak to činí naprostá většina zdejších návštěvníků, což se ovšem zdaleka nekryje s většinou uživatelů počítačů.

    Já mám podobnou zkušenost - že totiž optimálně (vzhledem k potřebám uživatele) nastavený linuxový systém je daleko přehlednější a pohodlnější než různé druhy Windows. Už jenom právě díky té spoustě možností individuálního nastavení, jak desktopového prostředí, tak nakonec i samotné distribuce i řady aplikací.

    Bohužel, když se do toho pustí "admin-lama", který navíc nemá ani snahu pochopit potřeby koncového uživatele ani schopnosti systém podle nich konfigurovat, nadělá s takto flexibilním prostředím víc škody než užitku... to jsou pak ty nářky, že "Linux není pro BFU!" - z obou stran: "admina-lamy" i "běžného Franty".
    2.7.2007 14:13 Lot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Že je něco naprosto jiného administrace a užívání systému je sice naprostá pravda, ale nesouhlasím s tím, že si systém instaluje a upravuje naprosté minimum uživatelů.

    Co se týče mých zkušeností, myslím, že si běžná lama po pořízení počítače když chce něco "administrovat" pozve nějakého známého co to umí maximálně jednou či dvakrát a nechá si to ukázat, ale dále se o svůj počítač stará každý sám - lépe řečeno počítačově nejgramotnější člen domácnosti. A nedovedu si představit, jak by to mohlo fungovat jinak.

    Administarce Windows poučeným laikem není žádný výrazný problém - a většina domácích počítačů je takovými laiky spravovaná. U Linuxu to již problém je - úsilí vynaložené k pochopení správy a řešení problémů je takové, že je pro více než 90% domácností (tj. domácnosti bez počítačového odborníka/nadšence) bohužel v současnosti nevhodnou volbou.
    2.7.2007 15:45 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Že je něco naprosto jiného administrace a užívání systému je sice naprostá pravda, ale nesouhlasím s tím, že si systém instaluje a upravuje naprosté minimum uživatelů.
    Je to stále výrazná menšina v porovnání s těmi, kdo počítač používají, viz váš následující příklad o "nejgramotnějším členu rodiny" - ti jsou také v naprosté menšině :-D
    Co se týče mých zkušeností, myslím, že si běžná lama po pořízení počítače když chce něco "administrovat" pozve nějakého známého co to umí maximálně jednou či dvakrát a nechá si to ukázat, ale dále se o svůj počítač stará každý sám - lépe řečeno počítačově nejgramotnější člen domácnosti. A nedovedu si představit, jak by to mohlo fungovat jinak.
    V ideální společnosti by to jistě jinak fungovat mohlo: specializovaný prodejce dodá na klíč konfigurovanou sestavu, včetně OS, a to podle požadavků zákazníka + HW a SW servis (záruční i pozáruční). Takhle to vlastně funguje u téměř všech ostatních produktů...

    Kdopak asi naučil BFU bastlit si na vlastním systému (ať už protože výchozí instalace je polotovar nebo spíš čtvrtinovar, anebo protože lidové masy zaplatí radši 3000 za zmetek, co polovinu času nefunguje, než 6000 za něco, s čím nebudou mít starosti)?

    Linux vyrostl z hobby prostředí a pokud se nemýlím, spíš jako "hračka" pro vývojáře než jako koncový produkt, a to si s sebou nese i po těch letech. Ačkoliv systém linuxové distribuce a její správy jako tyto systémy přímo předurčuje k výše popsanému modelu menších firem (soukromníků) spravujících za mírnou úplatu pro BFU jejich computery.

    V Česku je to o to větší problém, že tady si lidi odjakživa rádi bastlili něco na koleně - proto tu firmy jako Linspire anebo dokonce SUSE se svou krabicí + podporou nemají na růžích ustláno. Jsem zvědavý, jak se ujme produkt placené podpory openSUSE (Bluepoint solutions).
    Administarce Windows poučeným laikem není žádný výrazný problém - a většina domácích počítačů je takovými laiky spravovaná.
    Podle toho to taky ve většině domácích počítačů vypadá :-D Děs a hrůza! A často pozoruju, že lidi se prostě smíří s tím, že něco přestane fungovat a zavolá o pomoc, až když je situace opravdu kritická... Váš názor o bezproblémové administraci Windows poučeným laikem ale nesdílím...
    U Linuxu to již problém je - úsilí vynaložené k pochopení správy a řešení problémů je takové, že je pro více než 90% domácností (tj. domácnosti bez počítačového odborníka/nadšence) bohužel v současnosti nevhodnou volbou.
    ... anebo vám opáčím, že administrace Linuxu poučeným laikem není rovněž o nic výraznější problém. Záleží na té poučenosti ovšem, a tady uznávám, že způsobů, jak se poučit o Windows je neporovnatelně více, než jak se poučit o Linuxu - přičemž nemyslím nutně na kvalitu, ale na viditelnost a dostupnost zdrojů pro BFU.
    Ilfirin avatar 2.7.2007 17:10 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    I já si dovolím oponovat.
    Dnes je administrace Linuxu jednodušší než ve Windows. Ale vy zapomínáte na to koukat z toho nejdůležutějšího hlediska. A to čas naučení/efektivita znalostí pořízených.
    Všichni si myslí že Windows jsou jednodušší, protože s nimi všichni "už" umí a Linux se teprve musí naučit.

    Kdyby jsme sehnali človíčka, co umí adminovat Linux, a dali mu do ruky knihu s Windows ať se jde učit. A on by se učil, že není žádný balíčkovací systém, že konfigurace je zašifrovaná v systémovém registru. Že už nebude instalovat stylem "chci instalovat tuhle aplikaci s repozitářů" ale že bude muset někde na nějakých pochybných server stahovat nepodepsané binárky, ty pak ověřovat antivirem. Pak je spustit a doufat že dojde k nainstalování. Že nebude mít přehled o aktualizacích, respektive jen o aktualizacích systému, ale aplikace si musí aktualizovat sám atd. atd. atd. Myslím že by vás hnal, že to nemůžete myslet vážně.

    Zkrátka je pohodlnější tvrdit, že Win jsou jednodušší než se na vlastní kůži přesvědčit o opaku.
    Viděl jsem to na kámošovi, který s Linuxem na vlastní pěst začal (bez mé podpory, ale poradím mu když se zeptá). A nedávno udiveně říkal, že Linux zahlásil aktualizaci jádra, ovladačů Nvidie, Firefoxe a dalších věcí a ty aktualizace po zadání admin. hesla udělal. A byl tím překvapen, protože ve Winech si musel všechno udělat sám. Tady za něj pracuje správce balíčků. Když chtěl přehrát nepodporované video, Ubuntu nabídl dotažení balíčků s kodeky. Takže

    OTEVŘENĚ ZDE TVRDÍM, ŽE přivětivá distribuce LINUXu JE SNADNĚJŠÍ NEJEN NA POUŹÍVÁNÍ ALE I NA ADMINOVÁNÍ.
    2.7.2007 19:35 Lot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Všichni si myslí že Windows jsou jednodušší, protože s nimi všichni "už" umí a Linux se teprve musí naučit.
    Situace k tomuto výkladu vyloženě svádí... ale na dobu kdy jsem se učil pracovat s Windows si ještě (doufám že i dobře) vzpomínám. Poprvé jsem totiž u počítače seděl až během hodin výpočetní techniky na střední škole. Krátce poté jsem přemluvil rodiče aby mi počítač pořídili...

    Měl jsem se zvládnutím základů spousty drobných potíží... ale přesto se mi (po zkušenostech s přechodem na linux) zdá, že jsem do základů práce s počítačem vklouzl celkem bezbolestně.

    Možná je to i tím, že jsem se na Windows učil další věci celkem pomalu a postupně zatímco u linuxu jsem se chtěl naučit dělat alespoň to (málo) co umím s Windows pokud možno okamžitě. Ale na druhou stranu - naučit se ovládat OS když už to s jiným umím by mělo být snažší... Zodpovědně prohlašuji, že jsem u windows nemusel prolézt ani zlomek různých fór, poraden a článků jako v případě linuxu. A to jsem si vybíral "klikací" distribuce.

    Rozhodně jsem rád, že jsem začínal s Windows... Žádného známého který by používal jsem neměl takže jsem byl na všechno sám...
    Kdyby jsme sehnali človíčka, co umí adminovat Linux, a dali mu do ruky knihu s Windows ať se jde učit. A on by se učil, že není žádný balíčkovací systém, že konfigurace je zašifrovaná v systémovém registru... Myslím že by vás hnal, že to nemůžete myslet vážně.
    Linux bych zpět za Windows neměnil... ale to nic nemění na tom, že pro základní správu Windows je IMHO třeba znát mnohem méně věcí než pro správu i přívětivých distribucí.
    Zkrátka je pohodlnější tvrdit, že Win jsou jednodušší než se na vlastní kůži přesvědčit o opaku.
    Nepatřím k těm co všemu rozumí... Nedovedu si představit, jak bych se vůbec mohl vyjadřovat o snadnosti či komlikovanosti správy linuxu (asi bych měl spíše napsat správy Ubuntu, Kubuntu a Madrivy) aniž bych to vyzkoušel.

    Navzdory všem počátečním komplikacím linux rád používám. Proč to ale píšu... Nedávno jednomu kamarádovi odešel harddisk a potřeboval nainstalovat Windows. Napadlo mě zda bych mu nepomohl s přechodem na linux. V tu chvíli jsem si vzpomněl na své potíže a na jeho počítačové schopnosti... Ne, nemohu si pomoci, ale BFU bez známého linuxáka nebo bez chuti a času učit se (a záliby v počítačích) bych linux nedoporučil.
    Ilfirin avatar 2.7.2007 20:37 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    ... ale to nic nemění na tom, že pro základní správu Windows je IMHO třeba znát mnohem méně věcí než pro správu i přívětivých distribucí.
    Tady je třeba se pozastavit a dohodnout se, co berem správou Windows.

    Pokud instalaci systému a programů. Tak pokud šáhnu do své oblíbené rodinky Ubuntu.. Ubuntí instalace se ptá na Jméno a kam instalovat. Widlí se navíc ptá na product key, nutí k aktivaci a mnohokrát se instalace přerušuje a čeká na zásah uživatele.

    Instalace programů. Zde zpočátku vede Ubuntu s balíčkovacím systémem. Na doinstalaci špeků jsou pak Windows snadnější. Windows dále sráží dolů to, že v základní instalaci neumí téměř nic a k funkčnímu stavu je nutné je dohnat. Čas věnovaný zprovozňování Windows bych +- srovnal k času nutnému k přečtení si návodu, jak doinstalovat špeky.

    Teď by se dalo skončit a označit to za remízu (i když si myslím, že ze zde napsaného vede Ubuntu, ale dále ..)

    Popravdě. Zde končí pouze Linux. Windows pokračují dál.

    Windowsí uživatel hned po chycení prvního viru začne přicházet na to, že jeho práce zdaleka neskončila. Je nutno nainstalovat a aktualizovat antivir. Je nutno nainstalovat a zkonfigurovat firewall (a to chce hodně hodně čtení a jsou z toho problémy, že se aplikacím nedří dobouchat na net, protože kvůli špatně napsanému filtru (stejně u GUI, GUI není na všechno a na blokování portů se neptá, ptá se jen na aplikace může ano-ne) se nemohou dobouchat do internetu. Náš správce dále musí sledovat dění ve světě informatiky aby se dozvěděl že jím používaný antivir a firewall je proti některým novým hrozbám neúčinný. Naučí se nelézt na všechny stránky. A nakonec i přes všechnu snahu, Windows ztrácejí dech a za čas musí dojít k přeinstalaci (a vzhledem k nepřehledným nastavení (soubory všude možně a něco i v registru) musí začít od nuly a celý kolotoč se opakuje.


    Možná cosi přehlížím, ale tohle přesně mě donutilo od Windows utéct. Ano, nebyl jsem nikým přesvědčen. Sám jsem pln zoufalství hledal jestli není cesta ven (a rozbíjel si držku o Red Hat 7.1 a SuSE 6.4 ale to je jiná pohádka :-) ).

    Nemůžu si pomoct, ale opravdu mi ten Linux (samozřejmě myslím klikací distribuce) přijde jednodušší.
    2.7.2007 18:51 Lot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    V Česku je to o to větší problém, že tady si lidi odjakživa rádi bastlili něco na koleně
    A díky této (nejen) české vlastnosti nemůže Vámi popsaný způsob fungovat... alespoň ne hromadně, zvláště pokud bude pozáruční podpora placená - byť sebemenší částkou.

    Zajímalo by mě, jaká je situace v zahraničí, ale nemyslím, že by i v západních zemích byla praxe tolik odlišná od naší.
    Podle toho to taky ve většině domácích počítačů vypadá :-D Děs a hrůza!
    Také mě občas z toho co spatřím na jiných počítačích polije děs... Ale převážná většina domácích počítačů (jakž takž) funguje - a to bez potřeby platit za podporu a v jednom kuse někomu volat... což je přesně to, co BFU zajímá.
    Záleží na té poučenosti ovšem, a tady uznávám, že způsobů, jak se poučit o Windows je neporovnatelně více, než jak se poučit o Linuxu.
    Většina návodů jak udělat to či ono je pro Windows, ale díky podobným portálům jako je tento není příliš obtížné najít návody i pro linux...

    Problém IMHO spočívá opravdu v tom, co se skrývá za slovy poučený. Totiž poučený uživatel u windows toho (smím-li považovat vlastní zkušenost za směrodatnou) potřebuje znát méně než v případě linuxu.
    Ilfirin avatar 2.7.2007 19:01 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Zpočátku ano. Než se stane první průšvih. A pak už to roste geometricko řadou, která může přerůst ve neúnosnou mez.
    2.7.2007 22:27 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Také mě občas z toho co spatřím na jiných počítačích polije děs... Ale převážná většina domácích počítačů (jakž takž) funguje - a to bez potřeby platit za podporu a v jednom kuse někomu volat... což je přesně to, co BFU zajímá.
    Zajímavý fenomén teď nastal s JehoVistou, např. takový USB modem (karta od Eurotelu, toho času outú) je sveřepě odmítá, ačkoliv s XP a samozřejmě Linuxem spolupracuje... co na to BFU, že by si měl stáhnout drivery a flashnout firmware (nezodpovězená otázka, bude-li to pak ještě fungovat zpětně s XP)? V tomto případě samozřejmě BFU jako BFU skončil...

    Pořád čekám napjatě na tu smršť nadávek, že Windows nepodporuje tohle a támhleto (podle vzoru stěžovatelů na Linux). Ale spíš se lidi tak nějak smíří s tím, že kvůli novému zázraku IT musí svý starý křápy vyhodit a koupit nové, "vistaredy". To jen v Linuxu musí fungovat vždy a všechno, jinak to prý není systém pro BFU ;-)
    Většina návodů jak udělat to či ono je pro Windows, ale díky podobným portálům jako je tento není příliš obtížné najít návody i pro linux...
    Je o hodně těžší se k nim vůbec dostat. Sice se asi situace zlepšila od dob, kdy jsem se o Linuxu prvně dozvěděl já (někdy těsně před přelomem tisíciletí), ale je to skok hlavně mentálně a chce to odvahu experimentovat s neznámým. Tj. nestačí jen vědět, že existují nějaké weby o Linuxu - ono je třeba se vpravit i do té linuxácké hatmatilky, která rozhodně není univerzálně srozumitelná, a to ani poměrně zkušeným windowsákům.
    Totiž poučený uživatel u windows toho (smím-li považovat vlastní zkušenost za směrodatnou) potřebuje znát méně než v případě linuxu.
    Smím-li rovněž považovat vlastní zkušenost za směrodatnou, tak mírně poučený uživatel Windows se mírně poučoval třeba taky skoro 5 let než se dostal k Linuxu, kde čeká podobné výsledky za týden či dva. Je taky zajímavé, že moje první setkání s tak vychvalovaným systémem firmy Apple dopadala dost špatně - nemohl jsem nic najít a pořád mi něco nefungovalo tak, jak jsem si představoval (šel jsem na to totiž intuitivně, čti s návyky z Windows). Asi jako první setkání s Linuxem... Škoda, že už si nezažiju přechod směrem Linux -> Windows... ale dokážu si představit ten kulturní šok a svázané ruce (tak nějak se asi cítí uživatel KDE, když přepne do GNOME, ne? :-D).

    Vlastně... občasný přechod z Linuxu na Vistu, kterou jsem pochopitelně neměl šanci provozovat před Linuxem, dopadá tak nějak hodně vlažným až znechuceným pocitem a touhou honem honem zpátky do nějakého použitelného systému ;-)
    3.7.2007 08:43 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Smazal jsem duplicitní post ...
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    2.7.2007 18:55 Lot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Omlouvám se za zdvojený příspěvek...
    Dalibor Smolík avatar 3.7.2007 09:07 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Je to přesně tak. Moje máma (72 let) pracuje na Debianu, který jsem jí nastavil a vůbec jí to nedělá žádné problémy. Vysvětlil jsem základní věci a žádný rozdíl (předtím na tom stroji byly Win XP) kromě vzhledu ikonek nevidí. Uživateli je úplně jedno, na čem pracuje, pokud je to rozumně nastavené. A to je úkol pro admina. Pokud admina se týče: ten, co zvládne bez větších problémů nainstalovat a dobře nastavit Windows, zvládne to v Linuxu po kratším tápání také. Jinak jsem včera nastavoval včera na nb síť ve Vistách, byla to docela chuťovka. Ať někdo říká, že nastavení Windows (na rozdíl od Linuxu) zvládne každá lama ... :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    2.7.2007 08:40 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    BTW v propracovanější a konkrétnější verzi bych takový zápis uvítal i jako článek, jistou formu návodu, který by zahrnoval zjišťování potřeb koncového uživatele a pak jejich konkrétní řešení (včetně rady kde co stáhnout a jak přesně nakonfigurovat) - vynechal bych asi vlastní instalaci distribuce, pokud se nevyskytly problémy, a soustředil se na poinstalační konfiguraci.

    Při čtení mě totiž napadlo, že článků o optimalizaci systémů je na rozdíl od těch o novinkách anebo jen o jednotlivých aplikacích přece jen poněkud málo. A přitom je to nakonec alfa i omega spokojenosti koncového uživatele...
    Ilfirin avatar 2.7.2007 09:20 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    ... zjišťování potřeb koncového uživatele a pak jejich konkrétní řešení (včetně rady kde co stáhnout a jak přesně nakonfigurovat) ...
    Tohle by ale právě měl napsat někdo kdo s tím má opravdové zkušenosti. Jak jsem uvedl. Je to poprvé, co jsem instaloval Linux někomu jiném než sobě a při ladění jsem musel myslet na někoho jiného než na sebe (takže několik výborných programů mým výběrem neprošlo kvůli absenci češtiny, která by mě osobně nevadila ani v nejmenším - třeba). Možná takovýto článek napíšu až těch strojů za sebou budu mít více (ale o tom pochybuji že tato situace nastane).
    Tak jsem nakonec zvolil formu, že jsem jen ve stručnosti popsal (deníček styl) jak jsem postupoval a co jsem nainstaloval. No, ale ten zápis rozšířím. Na pár místech je opravdu až moc stručný.
    2.7.2007 10:53 Kryštof
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Já bych volil akorát trošku jiné aplikace. Internet Opera na vypalování K3B a na poštu thunderbird :-)
    Ilfirin avatar 2.7.2007 11:16 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Ani Opera ani K3B není GTK. Navíc K3B je pro "profi" vypalování. Graveman je: zvol médium, zvol obsah, pal. O Thunderbirdu jsem ale přemýšlel. Ovšem mi přišel na Linuxu zbytečný. Je to excelentní program pro Windows ale na Linuxu nemá co přinést (a zybtečně bych se připravil o integraci s desktopem, protože sejně jako FF všechno vykresluje sám).
    2.7.2007 12:22 Kryštof
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Tak to jo, ale chtěl bych se zeptat na jednu věc. Existuje pro Gnome nějaká utilitka jako je Knemo v KDE KNemo

    Rád bych totiž měl přehled o ryhlosti stahování a přenesených datech. Kdyby něco takového šlo přidat na panel, tak bych se nezlobil. Co je to za aplet na té ploše. To je superkaramba, to bych mohl třeba také dát :-)
    Ilfirin avatar 2.7.2007 12:27 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Na té ploše jsou adesklets. Je to multiplatformní pythoní varianta k gdesklets a SuperKarambě. S tím KNemo nevím. Ukazovat vytížeí sítě umí třeba práve ty desklety. Ale myslím, že va nabídce apletů pro panel jsem nějaký netgraph taky viděl.
    Ilfirin avatar 2.7.2007 12:29 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Netspeed vypadá jako to, co jste měl namysli, ale je jich určitě více.
    2.7.2007 12:41 Kryštof
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Díky, už na to koukám :-)
    kozzi avatar 2.7.2007 13:14 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    No, já to furt říkám, že linux je i pro prarodiče. Akorát bych možná vyměnil firefox za Operu(jj vím že není gtk, ale i tak se mi jeví rychlejší a méně náročná) a místo graveman(nějak jsem si na něho nemohl zvyknout) bych použil brasero je jednoduší, umí vše potřebné, a perfektně zapadá do GTK systému.
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    kozzi avatar 2.7.2007 13:16 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Jo a ještě ten evolution, je celkem macek, a je to kompelxní program pokud jde o email, tak doporučuji sylpheed je to perektní mail-client ze vším všudy
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    Ilfirin avatar 2.7.2007 13:22 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Neuměl náhledy příloh a byl ošklivý (jel na staré GTK knihovně).
    kozzi avatar 2.7.2007 14:29 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    No mě jede na gtk2, ale je pravda že nepatří mezi ty nejhezčí programy. No ale, pokud přejdeš na operu tak ta obsahuje i mail client kdysi jsem ho používal a nebylo to zlé, ale nevím už jestli uměl náhledy příloh.
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    Ilfirin avatar 2.7.2007 13:21 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Tak slibuju, že se na tu Operu podívám (defacto od browseru požaduji propojení s technologiemi jako flash a přehrávání vložených médií a nastavitelnou blokaci reklam) pokud tohle vymáčknu z Opery tak konečně vemu v potaz, že existuje.
    A moc díky za upozornění na Brasero. Vypadá moc zajímavě. Jestli bude dobrá lokalizace, tak jím Graveman nahradím.
    freshmouse avatar 2.7.2007 14:14 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Tak zkuste Epiphany...
    Ilfirin avatar 2.7.2007 17:34 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Freshmausi... ač s tebou téměř nikdy nesouhlasím, tak teď mám chuť ti zulíbat ruce. Přesně tohle jsem hledal. Místo toho jsem našel ošklivý Galeon. Podrobím jej testování a ještě jednou moc děkuji za skvělý tip.
    freshmouse avatar 2.7.2007 20:05 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Rád jsem pomohl, uctívat mě kvůli tomu nikdo nemusíte. :-)
    kozzi avatar 3.7.2007 08:03 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    No, já epiphany používal dřív místo firefoxu protože lépe zapadal do gnome, ale nakonec jsem zjistil, že opera je méně náročná a spoustu stránek zobrazuje lépe. Například si zkus prohlédnout stránky http://www.foxpc.cz v konqueroru, opeře a epiphany
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    kozzi avatar 3.7.2007 08:06 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Ovolávám co jsem napsal, asi to dělá jen u mě doma, teď jsem to zkusil na jiným komplu a tam je vše OK, takže asi mám doma nějakej dodrbanej epiphany.
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    Ilfirin avatar 3.7.2007 08:19 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Je pravda, že Fox ty stránky zobrazí správně. S tím Epiphany. Funguje jak má, ale už jsem nějak moc přitíhl k firefoxu a to už si asi neodpářu. Takže zůstanu u lišky.
    Ilfirin avatar 3.7.2007 08:20 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Je pravda, že Fox ty stránky NEzobrazí správně ...
    3.7.2007 08:26 blondak | skóre: 36 | blog: Blondak | Čáslav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Tedy netuším, k čemu slouží program "Recepty Doma", ale asi je to na srávu receptů, já používám Gourmet Recipe Manager a jsem spokojený (je i v češtině).
    Každý problém ma své logické, snadno pochopitelné nesprávné řešení.
    Ilfirin avatar 3.7.2007 10:15 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: První úspěšný přechod na Linux
    Už jsem si jeho existence všiml taky. Jinak je to program pro správu a editaci receptů (alá kuchařka). A jejichtřídění do kategorií, nákupní lístek apod. Ale na vámi odkazovaný program jsem narazil včera (ani jsem nedoufal v jeho existenci) a mrknu na něj. Děkuji za tip.

    PS.: Recepty doma

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.