abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    17.4. 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    17.4. 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 555 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    cat /dev/eDemocracy: Zajímavé online projekty z eDemocracy

    13.3.2011 01:51 | Přečteno: 1084× | programování

    Vrátil jsem se před pár hodinama z eDemocracy workshopu, představím některé online projekty mapující finanční a personální vazby mezi fyzickými osobami a firmami, hlasování politiků, korupci... Projekty se týkají CZ/SK/PL. Když už nám vojenská policie zcounterstrikeovala ČT, data a analýzy na ně!

    Krátký seznam

    Všechny následovní projekty jsou funkční, některé víc advanced, některé nové, některé se předělávají.

    Určitě jsem ještě na něco zapoměl, musím počkat až budu mít ty prezentace.

    Jak to zhruba funguje

    Data jsou získávána z veřejných zdrojů, paradoxně se občas lidi stěžují, že se informace o nich objeví někde na webu a přitom netuší, že podle zákona tam ležely skladem už hodně dlouho. Je to celkem pruda, protože je tam spousta překlepů, chyby v OCR, v SK rejstřících často některé zásadní informace chybí. Pro Internet Info jsem před několika lety dělal něco podobného, tam se mapovaly sítě a domény na obchodní rejstřík.

    Vtipné je, že na dotaz po "rozumně strukturovaných datech" od úřadu zjistíte, že ty prasata to ukládají do databáze i s HTML markupem.

    ÚOOÚ: někdo propojovat databázy může, někdo ne (aka někteří jsou si rovnější)

    Existují komerčně přístupné verze toho samého, používá to třeba BISka nebo ty ostatní zpravodajské služby co si nikdy nevím zapamatovat jak se jmenují, a mnoho jiných státních organizací, vyděračských firem atd. Moc se o těchto SW neví. Nejrozšířenější je od czechia.cz - bizguard.cz, stojí mnoho tisíc měsíčně. Webová verze je magnusweb, jeden screenshot grafu z magnuswebu. Dále třeba system octopus (ale ten je alespoň podle dema celkem nic moc). ÚOOÚ si může jít tudíž rovnou trhnout na vánoční trhy.

    Upozornění na přesnost údajů

    Jak jsem psal, v rejstřících je hlavně mnoho překlepů a někdy technicky nelze oddělit třeba jednoho Juraja Horvátha od druhého Juraja Horvátha (když chybí IČO nebo rodné číslo), protože jeden je otec, druhý syn a mají stejný titul a adresu, Jurajů Horváthů je alespoň nějaká stovka. You get the point.

    Zapojení se do projektů

    Čekám ještě na zoznam, co do kterého projektu by bylo potřeba dodělat. Zapojit se můžou třeba:

    Datům, analýze a statistice zdar! Mlátit s tím po hlavě ignoranty. Demokracie není žena, neudělá se sama, akorát nám tu vořežpruti ještě více budou skákat po hlavě.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    13.3.2011 08:32 Filip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: cat /dev/eDemocracy: Zajímavé online projekty z eDemocracy
    Díky, to je užitečný stručný souhrn.
    13.3.2011 18:21 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: cat /dev/eDemocracy: Zajímavé online projekty z eDemocracy
    Diky, zajimave projekty.
    limit_false avatar 14.3.2011 20:56 limit_false | skóre: 23 | blog: limit_false
    Rozbalit Rozbalit vše S prikladama to bude lepsi
    Az se objevi prezentace, videa a priklady, bude jeste lepe videt co vsechno lze z toho vylamat (nekdy se se tam zajimave featury "strati" mezi ostatnima vecma).
    When people want prime order group, give them prime order group.
    24.3.2011 17:05 bzzzwa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S prikladama to bude lepsi
    Bezva, tesim se na to..

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.