abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 789 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    lzap: lzop je super!

    5.9.2005 10:26 | Přečteno: 1452× | Linux

    Můj nick je lzap. Já, lzap, objevil lzop. Program lzop komprimuje. Já nikoli. Tímto bych rád předešel dalším diskuzím: já nekomprimuji. A rychle už vůbec ne.

    Utilitka lzop je ale pekelně rychlá - koprimuje 3-5x rychleji, než gzip -1, ovšem dosahuje o asi 10-15% nižšího komprimačního poměru. V časopise Linux FORMAT vyšel bezvadný článek na toto téma, a já se jal program lzop prozkoumávat: emerge lzo lzop.

    Když jsem proniknul do tajů knihovny lzo, zjistil jsem, že se jedná o blokový komprimační program, který napsal autor programu UPX - také docela rychlého a hodně, hodně moc přenositelného komprimátoru binárek. Docela mě to zaujalo a pokusil jsem se neúspěšně najít nějaký souborový systém, který by on-line komprimoval.

    Některé mé adresáře (nesnáším "složky", zní to jak "vložky") obsahují totiž velmi mnoho textových souborů. Takový komprimovaný filesystém by se hodil. Určitě nějaký existuje (diskutujte!), ale myslím, že žádný z nich nebude podporovat lzo.

    Jeden podvečer jsem věnoval kódování v jazyce C (velmi dlouho jsem vzpomínal na dereference pointerů a jiné záležitosti, které jsou mi u Javy cizí). Kromě toho, že jsem zjistil, že plugin Eclipse-CDT je úplně super a vůbec se nemusím nořit do tajů programů Autoconf/Automake, jsem musel konstatovat, že pomocí FUSE (Filesystem In Userspace) takovou utilitku asi nenapíšu.

    Problém je ten, že FUSE funguje příliš nizkoúrovňově - implementuje funkce open, read a write. Ačkoli by nebyl problém vytvořit si vlastní cache pro čtení (blokový algoritmus lzo to navíc velmi usnadňuje) a pohlídat si vlákna, zápis by byl velmi neefektivní. Navíc, velikost komprimačních bloků by nebyla vždy stejná, jako bloky, kterými čte program a každý přístup bych musel "odskočit" na začátek souboru a zjist velikost bloku a zda je vůbec lzopem komprimován.

    Aby to nebyl zas tak "neúspěšný" zápis, rozhodl jsem se alespoň publikovat svůj zálohovací příkaz. Se lzopem je zase o něco rychlejší:

    tar --use-compress-program=lzop -cv ~ /etc | \
    mkisofs -stream-media-size 333000 | \
    cdrecord dev=/dev/hdc -fs=32m -dao tsize=333000s -

    Existuje vůbec FS s podporou komprimace? Používáte komprimované adresáře? A vůbec, kolik sekund má 700MB CD? :-)

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Mikos avatar 5.9.2005 10:56 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše SquashFS
    A co prostě použít SquashFS? Nevím sice jaký používá kompresní algoritmus, ale je dělaný tak aby měl dobrý kompresní poměr a byl přitom i velmi rychlý. Používají ho prakticky všechny moderní LiveCD distribuce. Tak si buď udělat malou samostatnou partition a na ní mksquashfs, nebo prostě velký soubor ve tvém současném filesystemu, který budeš mountovat přes loop a uděláš na něm mksquashfs.

    Ale není to pravda moc flexibilní řešení. FUSE by bylo na to co chceš ty lepší ;-) Pokud bys tedy ten filesystem do FUSE udělal tak, aby mohla jeho velikost růst s tím jak do něj budeš věci kopírovat (prostě abys nemusel mít na disku soubor jedné pevně dané velikosti mountovaný přes loop, ale soubor který by se dynamicky zvětšoval/zmenšoval podle toho co by v něm bylo). Podobně co sem tak četl pod FUSE funguje EncFS. Tak na něj kdyžtak koukni, jak tam je to řešeno ;-) A pokud chceš použít lzo kompresi, doporučuji využívat přímo onu knihovnu a né lzop utilitu.
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    5.9.2005 11:29 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SquashFS
    Na SquashFS jsem se samozřejmě díval. Nutný patch, a používá to pomalejší gzip.

    Já už jsem kus práce udělal za těch pár hodin, mám to navrženo tak, že po připojení se to jen "přemapuje" do adresáře /var/lib/lzofs s tím, že se soubory mají komprimovat. Při implementaci toho komprimování jsem se práve zasek.

    EncFS to má jednoduchý - soubory jsou stejně velké, takže i seeky jsou stejné. U komprese nikoliv.

    Přirozeně, že používám liblzo, co jiného taky :-)
    5.9.2005 11:36 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SquashFS
    Nutný patch do kernelu... (a ta čárka tam nemá být).

    Napadlo mě, že bych to udělal tak, že po přimountování by to prošlo celý adresář /var/lib/lzofs a nezkomprimované soubory by to zkomprimovalo. Připojený FS by pak byl pouze pro čtení (adresáře a linky by však vytvářet šly stejně tak jako mazání - prostě jen WRITE by zahlásil DISK FULL nebo něco podobného).
    Mikos avatar 5.9.2005 11:41 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SquashFS
    Aha, mě nějak z téhle věty: "a každý přístup bych musel "odskočit" na začátek souboru a zjist velikost bloku a zda je vůbec lzopem komprimován." přišlo, že chcete používat nějak onu utilitu lzop, ne přímo knihovnu lzo2 ;-)

    Jinak SquashFS snad bude někdy přijatý přímo do oficiálního kernelu, vím že nějaké diskuze o jeho začlenění na LKML proběhly, jak to s tím ale v současnosti konkrétně vypadá netuším... co se týče jeho rychlosti, tak sem četl že je o dost rychlejší než třeba gzip komprimované ISO (pomocí mkzisofs), takže sem předpokládal že používá asi nějakou jinou kompresi než gzip. Ale možná je ta jeho rychlsotí výhoda v něčem jiném...

    Ohledně té vaší poznámky k EncFS - znamená to tedy, že tenhle váš LZO userspace filesystem nebude umožňovat onu dynamickou velikost souboru v kterém je uložen? Je to principiálně nemožné nebo jen moc složité na implementaci?
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    5.9.2005 12:40 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SquashFS
    Knihovna není lzo2 ale lzo, lzo2 je něco jiného (jiný projekt). Odzkkočit na začátek si musím vždy, jednak zjistit, zda je soubor komprimován (magic file handler) a zejména načíst velikost komprimačního bloku. Ono to lze ošetřit taky u funkce open/close, pak ale budu muset trošku postudovat LTHREADS, protože to musí být vláknově zabezpečené (musel bych vytvořit globální pole handlerů).

    Můj lzofs není uložen v jednom souboru, to je zbytečné. Chci ho používat ke kompresi adresářů, ve kterých jsou miliony malých textových souborů - tím bych úplně odstavil svůj rychlý XFS. Jak jsem naznačil, všechny soubory jsou uloženy jako obyčejné soubory ve /var/lib/lzofs, jenom jsou (budou) komprimovány.

    Jsem hodně zvědav na rychlostní testy, lzo je při čtení někdy i rychlejší, než nezkomprimovaný soubor. To ale bude platit zřejmě jen u sekvenčním čtení velkých souborů.

    Jelikož něco podobného chybí (existuje pouze projekt fuse-j-zip - javovský binding na FUSE s examplem "read only filesystem in ZIP"), asi to dotáhnu do konce.
    Mikos avatar 5.9.2005 16:31 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SquashFS
    Může to být dobrý projekt, držím vám palce :-)

    Co se týče toho ukládání souborů ve /var/lib/lzo - na tom se mi nelíbí to, že je to system-wide adresář. To opravdu není moc dobré řešení, jak z bezpečnostního hlediska tak z hlediska možné přenositelnosti souborů. Ty zkomprimované soubory by se určitě měly ukládat v uživatelově domovském adresáři. Např. tak, že by zadal 'lzofsmount /home/mikos/dokumenty' a ono by to onen adresář dokumenty zkomprimovalo (všechny jednotlivé nezkomprimované soubory v něm) a každý nový soubor který bys tam vytvoři/nakopíroval v době, kdy je to přimountované, by byl transparentně komprimován (a samozřejmě pak i zpětně dekomprimován).

    Btw. v čem je to LZO verze 2 jiný projekt? Já koukal na domovské stránky autora LZO a tam je právě ke stažení už ta verze 2.01, stará verze 1 je tam ještě v adresáři LZO-v1. Z toho sem pochopil že LZO 2 je zjevně mnohem novější a lepší než LZO 1, ale tu verzi 1 tam nechal z důvodu že je to zpětně nekompatibilní či tak něco. Ale jsou to jen mé spekulace, nějak sem se tomu že bych to prostudoval moc nevěnoval, tak mě kdyžtak opravte :-)
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    5.9.2005 17:00 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SquashFS
    Aha, špatně jsem hledal, vygooglil jsem nějaký SSH-LZO2 projekt. Myslel jsem, že je to něco jiného. Ano, používám verzi 2.01, ovšem na mém Gentoo systému je to liblzo (balíček lzo). Žádná dvojka.

    S tím domovským adresářem je to jasné, taky jsem o tom přemýšlel, ale narazil jsem na omezení FUSE - ještě jsem nepřišel na to, jak předat vytvářenému filesystému parametr. On se totiž "mountuje" tak, že se spustí user-program. Zkusím to nějakým parametrem, který nebude narušovat FUSE, případně to zadrátuji na "~/.lzofs" (symlinkem si to může každý dát na jiný disk - já osobně bych něchtěl v houmu věci, které se nemají zálohovat).

    Díky za informace, určitě na to večer mkrnu a poreferuji :-)
    msk avatar 5.9.2005 18:03 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SquashFS
    V konecnom dosledku mate pravdu, len by som doplnil, ze encfs neuklada do vlastneho fs, ktory ma namountovany ako loop, ale priamo zapisuje subory a adresare na disk, ako akekolvek ine subory. Takze problemy s resize odpadnu nadobro.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.