abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 556 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    3.11.2006 19:49 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PDA, pocket pc.. Kupit/Nekupit?
    Stát se klavíristou byl můj dětský sen. Někdo ale talent má a někdo ne...
    Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)
    3.11.2006 22:09 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PDA, pocket pc.. Kupit/Nekupit?
    To asi dost záleží na tom, co bys s tím PDA chtěl dělat. Pokud jde o kalendář, kontakty, úkoly, tak asi nejlépe Palm (bezproblémová synchronizace s Linuxem). Ovšem netuším, zda by to pro tebe bylo tak velkým přínosem, aby stálo si kupovat další přístroj. Zvlášť pokud už na takové věci používáš mobil a pravděpodobně ti stačí.

    Já bych ti skoro doporučil Nokii 770, která je ovšem docela drahá a musí se objednat z ciziny (nevím, zda ji někdo na Slovensko dováží, o dodavateli do ČR se objevila zmínka v téhle diskusi: http://www.penguin.cz/novinky-view.php?id=1099&showc=1). Je v ní LInux, existuje docela dost programů. Hlavně má hodně kvalitní displej (800x480 bodů), potom ještě Bluetooth a WiFi. Dá se do ní vložit RS-MMC karta o velikosti až 2 GB. Přesun dat na počítař není problém, protože se Nokia dá připojit přes USB jako normální Mass Storage zařízení.

    Jinak:

    - čtení elektronických knih (PDB, Plucker, RTF, čistý text), prohlížení PDF je bez problémů (FBreader)

    - na HTML je tam Opera (zvládá i Flash do verze 6 tuším), takže taky víceméně v pohodě

    - přehraje MP3 a další formáty (interní přehrávač)

    - videa se musí konvertovat (je na to klikací aplikace i skriptík), pak jsou taky v pohodě

    - jinak mi tam jede ještě Gnumeric, několik textových editorů na čistý text, případně zkušební verze Abiwordu (optimalizovaná pro malý displej), a různé další drobnosti

    - prima aplikace je Xournal - program pro kreslení stylusem. Umí načíst PDF a čmárat přímo pro něj. Užitečné, když si člověk potřebuje něco okomentovat, opravit nebo tak podobně.

    - kalendář, adresář, úkolovník se pro to dají sehnat, jde o programy z projektu GPE - odladěné, funkční, docela hezké ... a s trochu problematickou synchronizací.

    - že tam jede i TeX asi pro tebe nebude zajímavé.

    - samozřejmě je tu ještě možnost použití jako diktafon (má kvalitní mikrofon), taky lze připojit externí Bluetooth GPS (problém jsou mapy - Nokia sice něco prodává, ale zrovna Slovensko tam nemá být moc dobře pokryté).

    Vkládání textu je trochu slabší - buď přez rozpoznávání písma nebo přes klávesničku na displeji (čeština/slovenština jde taky, ale je to trošku pomalejší). Ale vkádání textu je pomalé snad na všech PDA.

    Pokud jde o připojení na net, tak přes mobil s Bluetooth se dá použít GPRS (zcela bez problémů, až na tu cenu), WiFi taktéž (vyjma 802.11x - tedy Eduroam a podobné zabezpečené sítě jsou trochu problém). Třeba Telecom mi chodil naprosto v pohodě. Samozřejmě surfování je pomalejší a méně komfortní než na desktopu či notebooku, ale pořád o třídu lepší než na běžných PDA (je tam 800x480 a skoro neosekaná Opera).

    Obecně si myslím, že na (jakémkoli) PDA toho moc kreativního neuděláš. Spíš je to asi dobré na poznámky, čtení textů (ať již elektronické knihy, věci v PDF a podobně), eventuelně pro (každopádně relativně omezený) přístup na Internet, tedy spíš pro pasivní práci. Stučně řečeno je to takové kapesní informační (případně multimediální) centrum, víc bych od toho nečekal. Plnohodnotná náhrada notebooku to rozhodně není.

    A počítej s tím, že dobíjet budeš prakticky denně (takové PDA vydrží 4-8 hodin neustálé práce, při používání WiFi obvykle mnohem méně, žekněme do hodin).

    Měl jsem předtím Palm (perfektní kalendář, adresář, čtečky e-knih apod., ale zbytek spíš slabší), PocketPC (iPaq) s Linuxem (bezva, když tam člověk potřebuje pouštět vlastní aplikace, velká otevřenost, slušné PIM aplikace, ale je to trochu "dodělej doma" a některé věci zatím úplně chybí). PocketPC s Windows bych nerad hodnotil, protože jsem je měl na používání nejkratší dobu, ale moc mě to neoslovilo (to už bych raději bral Palm).

    Mám tedy tu Nokii 770 a tahám ji s sebou skoro všude (vejde se do větší kapsy) a mám pocit, že ji celkem dost využiji (kratší psaní, surfování, čtení, hudba).
    3.11.2006 22:24 vice | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PDA, pocket pc.. Kupit/Nekupit?
    No, rád bych poradil, ale je moc brzo :) Nafasoval jsem PDA v úterý, takže ještě jsem se s ním zcela nezžil.

    První dojmy jsou obojaké - je to krásná hračka (HP hx2490), přehrává to mp3 i ogg ;) , ale sw pro práci v základní výbavě chybí (Pocket Word a Pocket Excel považuji za marketingový blud).

    Například bych potřeboval seznam ip-port-login-pwd - není. Kalendář - no, podle prvních dojmů je horší (určitě škaredější) než na mé staré Moto V180. Úkoly - jo ty celkem jdou (nemám s čím srovnat ;) Adresář - první dojem nic moc, ale asi vyhoví. A proboha !!! nemá to shel, kde bych mohl skriptovat :)

    Migrace mezi různýma wifi sítěma - pokaždé 15 až 20 minut alchymije (ale možná to ještě nemám v ruce ...)

    A tak bych mohl pokračovat. Ale teď, teď si jako správný chlap vychutnávám novou úžasnou hračku a mám z ní jaksepatří radost :-)
    Není důležité co se stane, ale jak se to vysvětlí.
    3.11.2006 22:43 guns | skóre: 4 | blog: marian | Nitra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PDA, pocket pc.. Kupit/Nekupit?
    zatial vdaka za reakcie.. Co som narychlo vygooglil a precital recenzie tak sa asi priklanam k Fujitsu siemens C550
    blizsie info
    Neviete mi niekto povedat rozmery tej Nokie?? zatial som nic nenasiel
    nocturne e moll, ballade F major, ...
    4.11.2006 09:55 vice | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PDA, pocket pc.. Kupit/Nekupit?
    O té jsem uvažoval taky, poměr cena/výkon vypadá super, ale chtěl jsem něco s CardFlash (v návaznosti na jiné firemní věci), a navíc servery a nb jedeme od HP, tak nakonec HP zvítězilo.
    Není důležité co se stane, ale jak se to vysvětlí.
    5.11.2006 17:15 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PDA, pocket pc.. Kupit/Nekupit?
    Neviete mi niekto povedat rozmery tej Nokie?? zatial som nic nenasiel
    Tady?
    3.11.2006 23:13 PepaSFI
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PDA, pocket pc.. Kupit/Nekupit?
    já jsem Palmista,používám Handspring Treo 270,dnes už ukrutně zastaralý ale pro mé potřeby vyhovuje.Dokud bude fungovat tak se ho asi nevzdám a pak asi některý novější model.Windowsové PDA mají hrozné ovládání,linuxové nevím,zatím jsem to v ruce neměl.Palmy mívají větší výdrž na baterii a aplikace jsou méně náročné na paměť i procesor,ale zas míň omalované blbinama.Pro Palm je asi víc aplikací freeware a spousty jednoduchých zábavných her a blbinek.
    4.11.2006 06:19 Radek Trnka | skóre: 26 | blog: Jen_tak | kousek od ČB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PDA, pocket pc.. Kupit/Nekupit?
    Ahoj, pokud PDA tak rozhodne Palm. Kdysi jsem vlastnil Fujitsu Siemens Loox (presny typ si uz nepamatuju) a do pul roku sel z baraku. Nevím treba jsem chtel od toho moc, ale nejhorsi byla nestabilita toho systému. O synchronizaci s linuxem ani nemluve. Aplikaci sice plno, ale nejlepe fungoval s aplikacema které tam jiz byly - kterých samozrejme nebylo moc. V okamziku kdy jsem tam pár vecí doinstaloval tak se to stavalo hodne nestabilni. Ted mám Palm T|X a maximální spokojenost a to jak co se týká aplikací tak spolupráce s linuxem.
    Černé díry jsou tam, kde Bůh dělil nulou. -- Steven Wright one Liners
    4.11.2006 15:07 johniez | skóre: 17 | blog: xyz | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PDA, pocket pc.. Kupit/Nekupit?
    Je i spousta obracenych reakci (jedine PPC), ja bych PPC taky nechtel ;) ale PPC modely maj proste lepsi cenu treba i s int. GPS. Na druhou stranu se da sehnat novej Tungsten TX za 5000, coz je naprosto paradni cena za tu masinku..
    4.11.2006 15:18 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PDA, pocket pc.. Kupit/Nekupit?
    Za tuhle cenu se v ČR sehnat nedá.
    Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)
    5.11.2006 06:02 Radek Trnka | skóre: 26 | blog: Jen_tak | kousek od ČB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PDA, pocket pc.. Kupit/Nekupit?
    >Je i spousta obracenych reakci

    To zcela jiste, ja jen písu vlastní zkusenost a pokud chce aby to nejakým zpusobem komunikovalo s linuxem, nebo alespon synchronizace tak není od veci vedet, ze u zarízení s windows to nemusí být zrovna triviální.
    Černé díry jsou tam, kde Bůh dělil nulou. -- Steven Wright one Liners
    5.11.2006 17:24 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PDA, pocket pc.. Kupit/Nekupit?
    Je i spousta obracenych reakci (jedine PPC)
    Je. Ale ve všech případech, které osobně znám, jde o uživatele, kteří nikdy nic jiného než PocketPC neviděli. ;-)

    U nás v práci se teď používání těchhle věcí docela rozmohlo, ale znám jen jednoho uživatele, který ho má na něco jiného než na ozdobu a na příležitostnou navigaci...

    Mimochodem, neznáte někdo vhodný (a finančně únosný) způsob, jak dostat obraz z (libovolného) PDA na VGA monitor? Třeba pro prezentaci na projektoru. Toshiba kdysi mívala u svých PDA takový šikovný "expansion pack", který obsahoval i VGA konektor. Ale jinak to byly přístroje, které se mi nelíbily, a navíc už se stejně ani nevyrábějí...
    xvasek avatar 6.11.2006 09:00 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PDA, pocket pc.. Kupit/Nekupit?
    Jojo, taky mám Palm (Zire 72s) a je to super přístroj. Nedávno jsem do bolgu psal, jak jsem migroval z Palmu na PocektPC, pak na Linux a pak zpět na Palm.

    Palmíka používám jako audio a video přehrávač (TCPMP je GPL, verze 0.72rc1 má ekvalizér a je to nářez, na 312MHz přehraje DivX okolo 640x480, je i pro jiné pltformy), pak na něm čtu knížky (Palm Reader), používám kalendář (normálně vestavěný), fotím s ním, obšťastňuju okolí fotkama (ať už z Palmu, nebo i z různých foťáků), občas něco hledám na webu, ale to falt málo a pak spravuju projekty pomocí outlineru, fakt super vynález a samozřejmě hraju hry; teď momentálně DopeWars.

    Palm je proti PocketPC jednoduchý na ovládání a rychlý, umí toho stejně. A proti Linuxu vlastně taky, ale tady toho umí troufám si říct o dost víc.

    Jinak pokud bych to chtěl integrovat do telefonu (což nechci), tak Treo je best smarphone ever (má ho k plné spokojenosti moje sestra), teď vyjde nová 680ka, na tu (nebo na výprodej 650) bych si počkal. Pokud samostatný přístroj, tak Tungsten TX (má WiFi) nebo Tungsten E (super cena, umí vše co je potřeba). Jak se tak dívám na ceny, tak bych šel do TX, 8100 s daní je masakr. Je fakt, že ani jeden Palm nemá GPS, ale dá se koupit externí bluetooth verze a TomTom na Palmu funguje.
    6.11.2006 17:41 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PDA, pocket pc.. Kupit/Nekupit?
    pak na něm čtu knížky (Palm Reader), používám kalendář (normálně vestavěný), fotím s ním, obšťastňuju okolí fotkama (ať už z Palmu, nebo i z různých foťáků)
    Není limitující velikost (texty) nebo rozlišení (fotky) displeje? Tohle mě na Palmech vadilo - řádek je příliš krátký a hodně špatně se mi četlo.

    A jak je na tom Treo vůči Palmu, co se týče displeje?
    xvasek avatar 6.11.2006 18:29 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PDA, pocket pc.. Kupit/Nekupit?
    Taky jsem tomu moc nevěřil, ale čte se na tom kupodivu docela dobře. Přečetl jsem několik knížek a pohoda, původně jsem moc nevěřil tomu, že by na tom knížka vůbec šla přečíst a přežil jsem to bez větší újmy.

    Co se týká rozlišení displaye a kvality fotek přes něj zobrazovaných, tak by to mohlo být i lepší. Ale myslím, že by se to rozlišením moc nespravilo, spíš by to chtělo větší display jako takový. Každopádně na promítání "Jistě, pane Ministře" nebo Červeného trpaslíka v polních podmínkách to celkem vyhovuje.

    Treo má display se stejným rozlišením (320x320), ale je o dost menší než u Zire. Na poznámky a kalendář je to pořád super luxus, ale na fotky a čtení už je to spíš mobil než PDA, ale nikdy jsem ho neměl delší dobu - třeba se to taky dá.
    4.11.2006 12:21 #Tom | skóre: 32 | blog: Inspirace, aneb co jsem kde vyhrabal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PDA, pocket pc.. Kupit/Nekupit?
    Na cestu je nejlepší knížka. Někteří dokáží po cestě i spát. Případně je možné jinak jalovou dobu prokecat. :-)
    Josef Kufner avatar 4.11.2006 19:38 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PDA, pocket pc.. Kupit/Nekupit?
    Před už celkem dlouhou dobou jsem si od kamaráda koupil postaršího Palma T3. Myslím, že v pohodě ustojí srovnání i s nejnovějšími modely. Má to bluetooth a infraport, což je celkem dostačující. WiFi by bylo fajn, ale není to nezbytné (gprs přes mobil funguje dobře).

    Po par týdnech hraní si a prozkoumávání jsem zjistil, že ho vlastně nepotřebuju. Synchronizace s Evolutionem víceméně nefunguje a než se mi povedlo rozběhat spojení s okolím, taky to trvalo pěkně dlouho. Takže mi pár měsíců dělal těžítko.

    Pak jsem si po čase s ním chvíli hrál a usmyslel jsem si, že ho zkusim aspoň jako přehrávač hudby. Dokoupil jsem si k notebooku sluchátka a přes prázdniny bylo času celkem dostatek.

    Na řadu přišel tvrdý reset, instalace češtiny a pár základních věcí. Vyházel jsem z menu naprosto vše co nebylo potřeba a nechal jen přehrávač a něco málo na poznámky. Celkem náhodou jsem tam nacpal i nějaký upgrade a konečně se mi povedlo rozchodit GPRS, takže si na své přišel i web browser a ssh klient.

    Postupem času jsem zjistil, že pro tento účel je to celkem šikovná věc. Kalendář a ostatní PIM v Palmu nepoužívám a komplet vše mám v notebooku. Ale třeba na nákup je takový HandyShopper daleko lepší než papírek. Když někam jedu, dá se tam v podobě jpegu nacpat i mapa, nakopírovat přes bluetooth nějaký ten popis akce a další drobnosti.

    Prostě to funguje jako poznámkový blok, přehrávač hudby a příležitostně se tím kouknu na web či přes ssh ovládám mpd na domácím serveru. Treba cestou z Invexu jsem se koukal v kolik mi jede ten správný vlak a měl jsem tam mapu ;-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    6.11.2006 13:18 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PDA, pocket pc.. Kupit/Nekupit?
    Chtěl bych upozornit na to, že Palm, Inc. má v úmyslu na jaře začít prodávat PDA s novým OS založeným na Linuxu, tudíž si tam budeme všichni moci užít to, na co jsme zvyklí. Ze zpráv, co jsem četl taky plyne, že komplatibilita starých aplikací je výborná a tudíž nehrozí problém s nedostatkem programů optimalizovaných pro PDA.

    Viz Brighthand, např. #1, #2.

    Už se teším až budu moci nahradit svoje Zire72 linuxovým PDA. Jen doufám, že kvalita nepůjde se vstupem ALP dolů, PalmOS si oproti Win Mobile nemůžu vynachválit :)

    Mám dojem, že teď někdy má být tiskovka, tak se snad brzy dozvíme něco bližšího.
    xvasek avatar 6.11.2006 17:06 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PDA, pocket pc.. Kupit/Nekupit?
    Otázkou je, co kromě nižší životnosti baterií a marketingového prohlášení "PalmOS už má taky maultitasking" dokáže Linux běžnému uživateli Palmu přinést. Rád bych se nechal příjemně překvapit, koneckonců Palmu se třeba taková migrace na jiný hardware a OS5 celkem podařila, ale s Linuxem už jsem spíše pesimista.
    6.11.2006 17:33 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PDA, pocket pc.. Kupit/Nekupit?
    Otázkou je, co kromě nižší životnosti baterií a marketingového prohlášení "PalmOS už má taky maultitasking"
    Třeba snesitelnější API? Lepší možnosti dalšího vývoje? Což je uživateli na první pohled asi jedno, ale zrovna pro toho běžného uživatele by to mohlo znamenat víc aplikací s méně kompromisy...

    Mám za to, že Palm nemigruje na Linux pro nic za nic, ale proto, že s PalmOSem se dostali do úzkých a pokusy o jeho vylepšování je dovedly tam, kde jsou teď? Kolik let slibovali Palm OS 6? A myslím, že se dost snažili ho dokončit...

    On ten Linux nemusí být až tak špatný. Viz můj oblíbený příklad - Nokia 770. Běží tam Linux, výdrž baterek myslím není špatná - cca 8 hodin aktivního používání s podsvíceným displejem... Tak proč by se to Palmu (který má s PDA mnohem větší zkušenosti) nemělo povést?

    Jinak děkuju za ten iPaq - nakonec ho nepoužívám jako klasické PDA, ale na nějaké výpočty a tak (s vlastním software). Ještě, že je tam ten Linux ;-) S Palmem bych si o tom mohl nechat leda tak zdát :-(

    Jinak uznávám, že Palmy jsou v mnoha ohledech prima - zrovna dneska si kolega nadšeně odnášel mého Palm Pilota Personal. Prý mu to stačí a výdrž ho taky docela nadchla. A jede to na normální baterky :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.