abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 792 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti

    1.2.2011 22:10 | Přečteno: 3300× | politika-chaos | poslední úprava: 1.2.2011 23:11

    Tento týden jsem byl nucen řešit nějaké návštěvy a pochůzky po lékařských zařízeních. Naše zdravotnictví znám celkem dobře, ale někdy mne to stále dostane.

    Tento týden jsem se svou dcerkou navštívil chirurgickou pohotovost v Ivančicích. Normální pohotovost je skoro všude od 17:00 a zde již od 15:30. No tak jsem zápolil s banko-debilem, aby vzal 100 Kč na poplatek za ošetření a čekal jsem tam snad 5 min. než se mi podařilo 100-Kč bankovku tam vsunout. Chvíli jsem čekal, po nějaké době z něj vypadl lístek a 10 Kč nazpět.

    Jak je možné, že oni mají pohotovost, když vedle ve dveřích se normálně na chirurgii ordinuje? to nějak nechápu. Dobře nadával jsem jako špaček a šli jsme do dveří dozadu. Tam nikdo nebyl tak jsme šli hned do vnitř. A co vidím, stará paní doktorka se stejně starou sestřičkou, na stole chlebíčky a pohoda. Tato doktorka nebyla schopna ani řádně vyplnit papír pro naši doktorku a když jsem viděl jakým způsobem dceru ošetřuje pak se mi chtělo blejt. Nakonec se nás zeptala, kdy dostala dcera tetanovou injekci a prý, že nám ji dá. Jenže na pohotovosti ani na chirurgii, nikdo z nich tuto injekci neměl. To si snad dělají srandu? to už je tetanovka úzký-profil Tak nás poslala pryč, že zítra nám ji naše obvoďačka dá. Dostal jsem recept + 3 prášky do ruky a recept si někde vyzvedněte. V okolí i v nemocnici všechny lékárny zavřené, taky pěkný bordel, když někde je pohotovost tak by měla být i lékárna? nebo se pletu? Takový neprofesionální přístup jsem již dlouho neviděl, tito lékaři si na pohotovosti užívají, a proč by ne, když jim pojišťovny/stát za to platí 500 Kč/hod. Odhaduji, že úkony, která tam byly provedeny by mohly stát dohromady tak něco kolem 30 Kč

    Minulý a tento týden jsem chodil s tátou na nějaké vyšetření kvůli plotýnkám apod. Při návštěvě VN v Brně mu doktor dal objednávku na "magentickou resonanci" se slovy, když budete mít štěstí, tak se Vám podaří sehnat volný termín za 2 měsíce. Do prd... toto by se snad mělo dělat při akutních případech přímo v nemocnici. Naštěstí zde v Brně je nějaký soukromník, který má čekací doby jen 10 dní a díky smlouvám s ZP je za vodou. Jak jsem se díval této resonance je v CZ jen kolem 45 a stále to nestačí. Proč toto stát nedělá sám a dovolí ať se pakuje někdo jiný? Vždyť ta mašina stojí jen kolem 25M a jistě by se každé nemocnici tato investice vrátila.

    Doktoři v VN všechna čest, starají se jak mohou, aby pacient měl aspoň pohodu.        

    Hodnocení: 60 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Luk avatar 1.2.2011 23:45 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    To si snad dělají srandu? to už je tetanovka úzký-profil
    Možností je hned několik. Buď se kvůli zlepšení cash flow nemocnice drží co nejmenší zásoby léků a vakcín, takže „prostě občas něco chybí“. Nebo to někdo špatně odhadl a objednalo se málo. Anebo vakcíny skutečně nejsou (není to tak dávno, kdy opravdu TAT vakcíny od jednoho výrobce nebyly na trhu - a použití jiných nebylo pojišťovnami schváleno, musel to explicitně schvalovat revizní lékař, což je samozřejmě komplikace). Anebo konečně byl extrémní počet aplikací, vakcíny došly a proto to byla prostě smůla.
    když někde je pohotovost tak by měla být i lékárna? nebo se pletu?
    Nemusí. U nás například není, nejbližší non-stop lékárna je v Kolíně.
    proč by ne, když jim pojišťovny/stát za to platí 500 Kč/hod.
    Těch 500 Kč/hod. se týká jen LSPP sloužené praktickými lékaři, a to ještě jen někdy. "Pohotovost" na chirurgické ambulanci je úplně normální provoz ambulance, prostě jen prohlášený za pohotovost. V jakém režimu tam pracují lékaři (tedy za kolik peněz), to záleží na rozvrhu pracovní doby a na tom, jaké jsou pracovní smlouvy a zda je mzda tarifní nebo smluvní.
    Jak jsem se díval této resonance je v CZ jen kolem 45 a stále to nestačí.
    Ono by to bohatě stačilo, kdyby se ty mašiny využívaly opravdu pořádně. Ale bohužel realita je mnohdy taková, že se začíná vyšetřovat v 8 hodin a končí se ve 3 odpoledne. Zbytek času se vyšetřují jen akutní případy. Ale tohle zase souvisí s počtem lékařů, kteří by tam pracovali - v nemocnicích jsou mnohdy rádi, že dají dohromady jednu směnu na NMR nebo jiný takový přístroj, na dvě nebo tři lze zcela zapomenout. Celé je to složitější, než se to může zdát. V celém systému zdravotnictví je spousta problémů, ale jakékoli pokusy o řešení jdou ztuha a vždy narazí tu či onde.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    gtz avatar 2.2.2011 00:23 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Já jsem si to hledal na webu jejich nemocnice a tam bylo napsané, že ta ambulance dtto. pohotovosti je od 15:30, ale divné mi bylo, když na té pohotovosti jsou 2 důchodkyně (paní doktorka je bývalá obvodačka), takže ani nevím zda to byla pohotovost normální nebo chirurgie, ale divné mi bylo, že vedle byla chirurgie a normálně se tam ordinovalo. A bylo mi velice divné, že obě oddělení prostě nemají tetanovku pro podobné případy.

    Ale bohužel realita je mnohdy taková, že se začíná vyšetřovat v 8 hodin a končí se ve 3 odpoledne

    to je pravda, táta byl objednán na té soukromé klinice v 18:00, sice až za 10 dní, ale nějak jsem nechápal to, když je to akutní případ proč se to nedá udělat ihned někde v FN. A objednací doba v normální nemocnici byla za cca 50 dní.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    2.2.2011 01:21 m
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    mohl bys prosim napsat jmeno kliniky co ma to MRI? prave by se nam taky hodilo neco, kde je mensi cekaci lhuta... diky!
    2.2.2011 01:29 m
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    pmt?
    gtz avatar 2.2.2011 10:57 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Ano, byla to PMT v Králově Poli
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    2.2.2011 14:15 Ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Ono by to bohatě stačilo, kdyby se ty mašiny využívaly opravdu pořádně
    Tohle je jednoduchy, pojistovna proplaci jen 5(myslim) scanu denne. Takze si vas objednaji na 8:00 a pak vas nechaji cekat do 15:00, pro pripad kdyby se nekdo rozsekal v aute. Pak by mela samozrejme prednost havarka. Kdyz neni zadny akutnejsi pripad tak vemou vas. Samozrejme, ze by takova masina mohla bezet vice-mene non-stop, ale to by zadna pojistovna neproplatila.

    gtz avatar 2.2.2011 14:22 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    a proč na soukromé klinice mašina běží neustále? Jak jsem psal táta šel v Brně do PMT na vyšetření kolem 18:00. Přijde mi divné, když je jen 5-scannů denně, co když se stane nějaká hromadná nehoda nebo něco takového. Jak bylo někde psáno, MR je šetrnější než CT k lidskému organizmu, ale přístrojů CT je snad o 50% více než MR. Že by tam byly jiná pravidla nebo je CT v jiné kategorii stejně jako RTG?
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Luk avatar 2.2.2011 15:20 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    a proč na soukromé klinice mašina běží neustále? Jak jsem psal táta šel v Brně do PMT na vyšetření kolem 18:00. Přijde mi divné, když je jen 5-scannů denně, co když se stane nějaká hromadná nehoda nebo něco takového.

    Záleží, jak je to nasmlouvané. Někdy je to problém, protože pojišťovny například předem slíbí nasmlouvání a po pořízení přístroje se začnou cukat. Tak tomu bylo například kdysi v KH u CT, udělala to pojišťovna MV a město několik měsíců dotovalo vyšetření pojištěnců této pojišťovny, než se to podařilo nasmlouvat.

    Jindy je trochu jinak, jako třeba teď v Kolíně. Tam je to čirá rathovina, protože NMR tam provozoval soukromník (jak se k tomu dostal, je druhá věc) a Rath mu to chtěl za každou cenu vzít. Proto zrušil soukromníkovi nájem (ten se nyní brání žalobou) a pořídil (za krajské-naše peníze, jak jinak) nový přístroj pro kolínskou nemocnici. Ovšem pojišťovny to zcela logicky odmítly nasmlouvat, protože ve městě již jeden přístroj je (přemístil se do jiných prostor). Proto zřejmě ještě teď (možná ne, nevím...) provoz NMR není pojišťovnami hrazen. Rath zkoušel i další kličky, například zneužít možnost krajského úřadu odebrat soukromníkovi registraci pro nesplnění technických podmínek. Současný stav ale neznám.

    Jinak platí, že i když je u něčeho překročen limit, lze to hradit na základě schválení revizním lékařem. Může to samozřejmě ale vést k nadměrné opatrnosti z hlediska poskytovatelů péče, kteří třeba nemají s příslušným revizákem dobré vztahy.
    MR je šetrnější než CT k lidskému organizmu, ale přístrojů CT je snad o 50% více než MR. Že by tam byly jiná pravidla nebo je CT v jiné kategorii stejně jako RTG?
    MR je dražší, proto těch přístrojů není tolik. Předpokládám ale, že ceny postupně klesnou a za pár let by to mohlo být běžné vyšetření, jako dnes CT.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    gtz avatar 2.2.2011 15:40 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Jak jsem psal u nás je to klinika PMT a vyšetření probíhají i ve večerních hodinách. V Brně jsou myslím další 2-3, ale na ně jsou objednací doby celkem hodně dlouhé.

    Nakonec na MR se zjistilo, že táta má nějaký otok někde na plotýnce, což znamená hospitalizaci. Ale i tak musel přečkat těch 14 dní na prášcích a každý den chodil do UVN na nějakou kapačku či co. V tom je ten bordel,že se jedná o akutní případ tak oni to neřeší s tím, aby si člověk vše nějak zařídil sám.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    2.2.2011 21:57 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Ono je to krapet slozitejsi. Na PMT ti MR udelaji, ale pokud ten doktor, co te tam poslal, prekrocil dany limit MR, tak mu napari pojistovna pokutu. Takze ty jsi spokojeny, ze tatovi udelali MR, ale ve vysledku to klidne zaplati specialista, ktery vas tam poslal.
    gtz avatar 2.2.2011 22:09 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Jak jsem psal táta dostal papír od neurologa na MR, dostal tuším dvě adresy státních MR s tím, že když se dostaví s výsledky do měsíce pak bude king. Shodou okolností jeden známý byl na PMT, tak se tam zavolalo, tam nikdo neměl žádný problém a objednán byl za 10 dní.

    Vím, že ty limity jsou hodně velkým strašákem a ty limity neznám tak to nemohu komentovat. Ale zase kdyby ten specialista měl dostat pokutu za to, že se snaží pomoci člověku pak je to celé postavené na hlavu.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Luk avatar 2.2.2011 22:45 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Ale zase kdyby ten specialista měl dostat pokutu za to, že se snaží pomoci člověku pak je to celé postavené na hlavu.
    Ono to u nás je postavené na hlavu. Tupé limity na vyšetření, tupé limity na léky. Pak to vede k tomu, že člověku řeknou "potřebujete vyšetření XY, ale my ho nemůžeme vyžádat, zajděte si za svým praktickým lékařem". Dobrý špek také je, že když pojišťovna "zjistí", že byl překročen limit, tak musí lékař zaplatit hned a teprve potom se rozběhne vyšetřování, jak k tomu došlo. Pak se lékař třeba za půl roku dozví, že někde v lékárně na druhém konci republiky došlo k administrativní chybě a že si nyní může milostivě požádat o vrácení peněz (přesně tohle před pár lety zažil můj děda s VZP).

    Další na hlavu postavená věc je, že mnohé věci spadají do hospitalizačního paušálu, kdežto u ambulantních pacientů jsou hrazeny zvlášť. Takže nemocnice třeba někoho v pátek propustí, v pondělí se ambulantně udělá vyšetření a v úterý se pacient zase přijme.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    gtz avatar 2.2.2011 22:53 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Tak by to chtělo nějakou změnu k lepšímu. Ale ono může být i hůře (tak jak jsem psal zde kousek dole). Tehdy když i to bratranec říkal, tak jsem si myslel, že to snad není možné.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Luk avatar 3.2.2011 00:02 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Ale ono může být i hůře
    Může. Takhle to například může vypadat v pražských nemocnicích. Zvláště na těch Vinohradech to byla síla...
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    gtz avatar 3.2.2011 00:22 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Ano u nás v Brně také, třeba plány na sloučení úrazovky s FN Bohunice. No tam se hodně povídalo i o tom, že na budovy úrazovky již existuje kupec atd. V minulosti jsem dělal hodně pro FN jak u nás tak i na SK a u nás byla situace o hodně lepší než v SK. Kolega z druhé firmy dodával na SK tuším dva servery a nějaké menší pole a celá zakázka byla fakturována na 6 faktur (za měsíc 3 faktury), a oficiálně to nebyla nová dodávka, ale oprava staršího strojně-technického vybavení. Bohužel tak to je, oni nemají peníze i na to co potřebují a spousta věcí se prostě flikuje jinak. Ale toto se děje jak u nás tak i tam.

    když si vzpomenu na svůj případ někdy z roku 1988, kdy při opravě jednotky výtahu se klec pohnula a moje ruka se dostala mezi klec a zeď. Tehdy to odskákala jen kůže a když jsem dojel do úrazovky tak tam byl nějaký borec, páchnul chlastem a cigaretami a řekl jen "co se zase děje". Po vyčistění rány (oxid peroxidu - myslel jsem, že jim to křeslo urvu), tak jsem podepsal reverz a nechal se odvézt na Berkovu kliniku (plastika). Tam to dopadlo vše jak mělo a díky nic jen pár jizev. Podobných historek znám celkem dost (kamarád jezdil s rychlou tak mi hodně a hodně povídal o tom co se děje)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Luk avatar 3.2.2011 00:46 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Podobných historek znám celkem dost (kamarád jezdil s rychlou tak mi hodně a hodně povídal o tom co se děje)
    Jo, historky od záchranky jsou dobré. Před pár lety jsem takhle slyšel, jak jeli pro vražedkyni, která zabila dceru sekerou a pak si podřezala žíly. Naložili ji do sanitky, zaintubovali, připojili na ventilátor, ale ten se nějak zbláznil (prý to opravdu nebyl záměr ;-)) a roztrhl jí plíci. V tomto stavu ji vezli do špitálu a ona to všechno přežila. Jenže jen nakrátko, protože když ji převezli z nemocnice do vazby, zkusila sebevraždu znovu a tentokrát úspěšně.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    6.2.2011 02:04 luky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Pak se lékař třeba za půl roku dozví, že někde v lékárně na druhém konci republiky došlo k administrativní chybě a že si nyní může milostivě požádat o vrácení peněz (přesně tohle před pár lety zažil můj děda s VZP).
    Se ani nedivim, ze dost lekaru vypovedelo VZP smlouvy. Treba muj zubar ma smlouvu jen s metalkou a ma plno.
    Luk avatar 6.2.2011 14:03 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Zubaři si to mohou dovolit, je jich velký nedostatek. Ale běžná nemocnice ani náhodou.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    2.2.2011 00:29 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti

    A to dcera nebyla očkována proti tetanu?

    gtz avatar 2.2.2011 00:30 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Prý by ji měla dostat preventivně. Byla v 1997 pak v 2007.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    2.2.2011 00:34 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    tedy klobouk dolu, otec ktery vi, kdy byla dcera ockovana proti cemukoliv by mel dostat rad bileho lva. (to myslim uprimne)
    gtz avatar 2.2.2011 00:43 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Věděl jsem to jen odhadem, když jsme tam včera šli, tak jsme brali sebou očkovací průkaz (pro jistotu).
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Luk avatar 2.2.2011 01:35 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Standardně se to dříve dělalo tak, že při každém úrazu s otevřenou ránou se dávala u očkovaných vakcína (pro posílení imunity), u neočkovaných vakcína + sérum (a následně přeočkování podle klasického plánu). Jestli se to ještě tak dělá, to ale fakt nevím.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    2.2.2011 09:22 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Z me nedavne zkusenosti se pri zminenem urazu preockuje, pokud bylo posledni ockovani pred vice nez peti lety (bezne se myslim ockuje co deset).
    2.2.2011 19:26 kik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Přesně tak, zkušenost cca 1 měsíc stará.
    gtz avatar 2.2.2011 00:39 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Celkem mi ani nešlo o tetanovku, šlo mi o princip těch úkonů tam. Jak jsem psal na té pohotovosti byla paní doktorka, která bývala zde obvodačkou než šla do důchodu. Nějak jsem se nedopátral zda to byla normální pohotovost nebo chirurgická. Ale asi by to měla být chirurgická

    Chirurgická ambulance
    
    - zajišťuje chirurgickou péči na základě doporučení praktických i odborných lékařů, akutní 
    péči bez doporučení lékaře v době od 7:00 hod. do 15:30 hod.
    
    Chirurgickou (ústavní) pohotovostní službu v pracovní dny od 15:30 hod. do 7:00 hod., 
    soboty, neděle a svátky nepřetržitě.
    
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    2.2.2011 02:02 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti

    A to dcera nebyla očkována proti tetanu?

    Afaik tetanovka se při různých zraněních, bodnutích hmyzem a podobně dává pokud možno vždy, pokud poslední očkování je starší než myslimže 2 nebo 3 roky nebo tak nějak.
    xxxs avatar 2.2.2011 02:34 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    pri bodnuti hmyzom?
    2.2.2011 10:10 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    no jo... nemyslim samozřejmě komár apod., ale třeba sršeň nebo vážnější...
    xxxs avatar 3.2.2011 23:47 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    nepomylil si si to s niecim inym?
    4.2.2011 10:00 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Ne, určitě ne. Sám jsem to zažil, byl jsem v lese na dřevě (dodám, že legálně) a cosi mě bodlo. Hodně to nateklo a nechtělo to zmizet a byly v tom takový nehezký cestičky krve, tak jsem šel za obvoďákem. Mi dal tetanovku a fenistil ;-)
    xxxs avatar 4.2.2011 22:01 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    to si dostal asi kvoli tomu lesu a nie hmyzu. hmyz ti urobil dieru a bali sa, aby sa tam nedostalo nieco z pody.
    gtz avatar 4.2.2011 22:18 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Proti bodnutí se dávalo kdysi Calcium nebo při težších Dithiaden. A tetanovka ta snad byla asi pro sichr
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    gtz avatar 3.2.2011 23:51 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Komáři a sršňi teď v zimě spí. Dcera si hrála s naším psem a on ji škrábl do tváře.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    bambas avatar 2.2.2011 07:55 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Taky jsem byl v pondeli na pohotovosti. Je to masakr. U nas v nemocnici (Pribram, StrKr.) na ortopedicke ambulanci. V 9 rano jsem prisel z rozjebanym kolenem, domu jsem odchazel ve tri odpoledne s papirem na vysetreni na mag. rezonanci za 14 dni :) Parada.
    gtz avatar 2.2.2011 10:59 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Pokud jsi měl papír na vyšetření za 14 dní tak je to slušné. Ale pokud je úraz tak, by se to myslím mělo dělat přednostně.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Jardík avatar 2.2.2011 12:17 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Žaluj pojišťovnu, té platíš, ta má smlouvy s doktory a nemocnicemi, ta ti je povina zařídit dostupnost zdravotní péče.
    Věřím v jednoho Boha.
    gtz avatar 2.2.2011 13:23 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    a za co? že na pohotovosti nejsou kompetentní doktoři? anebo, že se na nějaké vyšetření musí čekat? Není to řešitelné to i to.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Migi avatar 2.2.2011 15:39 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Protože to kolik pojištovna platí má přímý vliv na počet, kvalitu a nasazení lekářů.
    gtz avatar 2.2.2011 15:42 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Já vím, ale když oni tam jsou za těch 500,-/hod a během dne tam přijde 50 lidí, každý zaplatí 90 kč, tak mají část nákladů kryto. A ošetření, které poskytli dceři to mohlo být tak do 30 kč.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    3.2.2011 17:36 YYY | skóre: 29 | blog: martinek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Tim oni myslite doktorka + sestra na hodinu za 500 ? ;)
    gtz avatar 3.2.2011 17:41 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Lékař sloužící na pohotovosti bral dle mých informací 500,- Kč/hod. Sestra to opravdu nevím.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    3.2.2011 17:52 YYY | skóre: 29 | blog: martinek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    A mohu se zeptat, odkud cerpas toto cislo?
    Luk avatar 3.2.2011 18:17 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    To číslo se před nějakou dobou provářelo v novinách, v tom smyslu, že „lékaři za pohotovost dostávají 500 Kč/hod. a stejně se jim to nechce dělat“. Někteří to možná opravdu mají, ale že by to bylo obecnější, o tom silně pochybuji.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    3.2.2011 18:25 YYY | skóre: 29 | blog: martinek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Presne tak.
    gtz avatar 3.2.2011 18:46 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Když jsem se dnes díval u naší lékařky na její ceník, tak ceny tam byly hodně podobné. Za každé potvrzení se tvrdě platí, za návštěvu u pacienta doma tam myslím byla také cifra 500,-. Ale nevím zda to bylo za hodinu nebo za návštěvu.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    3.2.2011 18:49 YYY | skóre: 29 | blog: martinek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Ale tim u nasi mate asi na mysli normalni praktickou soukromou praxi, ne?
    gtz avatar 3.2.2011 18:51 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Je to normální obvoďačka a nevím zda je privátní, ale myslím, že ano.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Luk avatar 3.2.2011 20:48 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Ovšem pozor na směšování dvou věcí, kterého se leckdo s naprostým klidem dopouští - zejména za účelem ukázat, jaký je chudák. Jedna věc je mzda nebo obecně jakýkoli přímý příjem člověka, druhá věc je cena služeb. V prvním případě jsou to peníze, ze kterých se jen zaplatí pojištění a daň (ne, že by to bylo málo...), ve druhém se z toho ale platí úplně všechno.

    Takže každou chvíli slýchám něco ve stylu "mám mzdu jen 150 Kč/hod., kdežto automechanik bere dvojnásobek". Ano, automechanikovi se zaplatí 300 Kč/hod., ale on z toho platí i veškeré náklady své dílny. Podobně třeba soukromý lékař dostane na úhradách opticky hodně peněz, ale když zaplatí nájem, energie, materiál atd. a plat sestry, zase až tak moc mu z toho nezůstane.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    gtz avatar 3.2.2011 21:03 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Neznám ceny dle úhradové vyhlášky, ceny dle položek za osobu dle pojišťoven i cen za úkony, ale nebude to zase tak zlé. Žena jednoho kamaráda, dělá obvoďačku někde na Ostravsku a vůbec si nestěžuje. Obvodačka + dělá doktorku v Domově důchodců. Myslím, že opravdu nijak nestrádají. Doplním jen, že kamarád má menší měsíční příjem než ona.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Luk avatar 3.2.2011 22:58 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    U praktiků se většina péče platí kapitačně, standardně je to tuším 47 Kč měsíčně za jednoho registrovaného člověka. Čili lékař s 1600 registracemi (celostátní průměr) dostává 75200 Kč. Nad toto praktičtí lékaři dostávají jen úhrady za preventivní prohlídky (což není moc, protože na ně lidé obecně skoro vůbec nechodí), za neodkladné ošetření neregistrovaných pacientů a možná ještě něco málo dalšího. Plus mohou vybírat za věci typu potvrzení na řidičák. Průměr tedy bude někde pod 100 tisíci, z toho lékař zaplatí všechno to, co jsem zmínil. Může mu zbýt např. 40 tisíc jako hrubý příjem (před odvedením daně a pojištění). Není to špatné, ale zase to není tak skvělé, aby se lékaři zrovna hrnuli dělat praktiky.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    3.2.2011 23:15 YYY | skóre: 29 | blog: martinek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Ta zakladni sazba na hlavu je opravdu kolem padesatikoruny. Jeste se to vsak pronasobuje urcitym koeficientem podle veku pacienta (urcita pravdepodobnost nemocnosti v danem veku). Alespon dva-tri roky dozadu to tak bylo.
    Luk avatar 3.2.2011 23:18 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Teď je to AFAIK podle rozvrhu ordinačních hodin (když doktor ordinuje do večera, dostane více), ale přesně to nevím.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    gtz avatar 3.2.2011 23:20 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Já jsem za posledních pár let byl u doktora jen jednou.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    gtz avatar 3.2.2011 23:17 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    já jsem o podobných číslech pouze slyšel, ale nikdy jsem se o ně nezajímal až tak podrobně.

    Pro mladé doktory by to mohlo postačovat, doktoři to dělají i proto, že mají volnější dobu než někde ve špitále.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Luk avatar 3.2.2011 23:19 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Pro mladé doktory by to mohlo postačovat, doktoři to dělají i proto, že mají volnější dobu než někde ve špitále.
    Jenže mladý doktor musí mít nejdřív atestaci, aby to mohl dělat. Možná někdy v budoucnu budou podmínky uvolněny, jako už se to stalo u zubařů, ale zatím lékař-absolvent do té nemocnice na nějakou dobu musí.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    gtz avatar 3.2.2011 23:27 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Jenže zubař je jiná sorta, na škole je naučí co je potřeba jak ty zuby trhat/vrtat apod. No a obvoďák musí mít znalosti z obecné doktořiny a musí vědět co a jak. A to se naučí ve špitále.

    Ale zase na druhou stranu, u nás na středisku je jedna paní zubařka. Mohu odpovědně říct, že nechci jinou zubařku. Prostě zubařka ze staré školy
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Luk avatar 4.2.2011 00:28 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    No zubařina taky není zrovna jednoduchá (a proto dřív bývala potřeba docela dlouhá praxe). Ono nejde jen o trhání a vrtání - je spousta zákroků, které jsou docela složité a je potřeba při nich znát hodně souvislostí i mimo chrup. Upřímně řečeno, jen tak bych nevlezl na křeslo zubaři, o kterém bych věděl, že čerstvě dokončil školu. Přece jen, kdyby u toho byl někdo zkušený, kdo by mohl včas zabránit nějakému nevhodnému postupu, byl bych mnohem klidnější.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    gtz avatar 4.2.2011 00:46 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Však o tom jsem psal poznal jsem za svůj život hodně zubařů a naše paní doktorka je prostě ta nej. Asi i proto, že je ze staré školy a prostě ví co a jak.

    Ohledně té složitosti zákroků, tak spousta i privátních si netroufne na něco složitějšího a raději člověka pošlou na zubní chirurgii.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    gtz avatar 3.2.2011 18:44 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Čerpal jsem jak z novin tak i ze svých zdrojů (v minulosti jsem hodně dělal pro Nemocnice/FN apod. a párkrát na toto téma padla řeč).

    Jinak ty peníze jsou placeny dle normálních tarifů - přesčas + práce v noci apod.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Jardík avatar 2.2.2011 20:03 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Za něco jako neposkytnutí dostatečné zdravotní péče? Čekat 2 měsíce není normální. Ale já to nemyslel zase vážně, spíše takový malý rejp.
    Věřím v jednoho Boha.
    gtz avatar 2.2.2011 21:53 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Však já jsem to Jardo taky tak bral, odpovídal jsem jen v duchu toho co se děje v česku.

    Jinak prostě čekáš až na tebe dojde řada a pokud nemáš hodně dobré známé atd. pak čekáš a čekáš
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    2.2.2011 16:56 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Žaluj pojišťovnu, té platíš, ta má smlouvy s doktory a nemocnicemi, ta ti je povina zařídit dostupnost zdravotní péče.
    To mi připomíná ten vtip/průpovídku o tom, že v ČR "zažalujte mě" v podstatě znamená "polibte mi prdel" :-D :-(
    gtz avatar 2.2.2011 13:30 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Chtěl jsem to dát do blogu, ale zbytečně by se to pletlo.

    Bratranec o něco mladší než jsem já, bydlí na Slovensku a trpí těžkým diabetem. Před nějakou dobou byl zaměstnán u české firmy, která mu platila "počítač na dávkování inzulínu", protože je to standard u naší VZP. Po odchodu firmy z Sk a přeregistraci k SK pojišťovně mu tamní orgán řekl, že ten počítač je nadstandartem a musí za něj platit skoro 100 000,- ročně za servis atd. Ty prachy neměl a počítač šel pryč. Nyní opět injekce 6x denně (včetně kontroly krve apod.). To jsem také nepochopil, proč se toto děje, však ten počítač je pro začlenění nemocných do dalšího života.

    Není bordel jen u nás.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    2.2.2011 20:32 r0b0t
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Pokud ošetření Vaší dcery podle Vás stálo 30 Kč, tak nechápu, proč jste ji tahal na pohotovost. Takovou trivialitu přeci zvládne ošetřit každý sám.

    A proč Vám tak strašně vadí, že si daly svačinu? Vy jste snad v pracovní době nikdy nejedl?

    gtz avatar 2.2.2011 21:51 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Trochu fialové masti + 2 náplasti a nějaký vatový polštárek. Možná ani ne 30 Kč.

    Tahal jsem ji tam, protože jsem nechtěl nic zanedbat.

    A proč Vám tak strašně vadí, že si daly svačinu? Vy jste snad v pracovní době nikdy nejedl?

    To mně nějak nevadí, mně vadí ta neprofesionalita těch lidí tam. Paní doktorová, je důchodkyně, jedna z našich bývalých obvodaček a celkem jsem nepochopil, proč je to osazenstvo zrovna tam když o chirurgii ví prd.

    Dcera druhý den na našem obvodu byla ošetřena tak jak je zvykem, dostala tetanovou injekci a úroveň zásahu byla jak má.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    7.2.2011 12:09 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    no tak jsem v sobotu udělal zkušenost taky ...

    nejbližší pohotovost nám před dvěma lety zrušili, takže ženská na stránkách nějakýho úřadu našla dokument se seznamem pohotovostí pro středočeskej kraj, a na jeho základě jsme dorazili do Říčan (což nejen mělo být nejblíž, ale hlavně se tím ženská chtěla vyhnout řízení v pražským provozu) ... když člověk zvládl správně odbočit z hlavní a namotat se do příslušné uličky v centru, tak tam již na každém rohu byly značky zdravotní služba 300 m, 250 m, 30 m ...

    poslední šipka sice nebyla zřejmá, kam míří, leč nedalo velkou práci objevit (zhasnutou) světelnou tabuli s nápisem Lékařská pohotovostní služba - drobnou chybkou ovšem bylo, že tento nápis byl otočený dovnitř tabule (čili četli jsme si zrcadlově rubovou stranu), a větší chybkou bylo, že dveře pod ním byly zamčené a visel na nich papír, že pohotovost se od prosince 2010 ruší ...

    no nic, když už jsme byli coby kamenem dohodil od dálnice, vyrazili jsme po ní do Prahy ... věděli jsme, že pohotovost má být na Bulovce a na Proseku, ale ani od jednoho jsme neznali polohu (na co si to psát, jeli jsme přece najisto do Říčan ...), a pak na Motole, kam bych sice trefil, ale je to trošku z ruky ...

    tak jsme z magistrály sjeli dolů do fakultní nemocnice nad Karlákem s tím, že ta přeci musí fungovat (pozn. z Googla na "lékařská pohotovost Praha" vyleze jako třetí v "Místa pro dotaz"!) ... paní na vrátnici se na dotaz, kde najdeme pohotovost, nejprv tvářila trochu divně, že u nich přeci všeobecná pohotovost není, že maj v provozu jen speciální pracoviště, ale vysvětlili jsme jí, že prostě nevíme, že je poněkud problematické dobrat se k informaci, kam dneska může člověk jít, tak nás pak poslala na polikliniku do Spálené - no super, kousek vedle, tam jsem chodil, byli bychom tam jeli z Říčan rovnou, kdyby na nás při hledání tahle možnost vypadla

    po obvyklé hře "najdi, kam ještě nenapadlo úředníky namalovat modrou zónu" a nakrmení automatu třiceti korunami jsme došli na polikliniku a dle šipek na LPS skončili ve výtahu ... hm, zpět na vrátnici zjistit patro, to zas někdo nedomyslel značení ...

    na pohotovosti nás přivítala starší sestra a hned se zajímala s čímpak jdeme, jestli by mě jenom odesílali na odborný pracoviště, tak ať si to nezapisuje a já neplatím 90 Kč - zjevně měla správného tržního ducha :-) ... jinak tam bylo prázdno, resp. s někým jsme se potkali ve dveřích když byl na odchodu ... no, jestli se o tom, že to tam je, člověk dozví jenom náhodou jak my, tak se nedivím ...

    doktor (ještě starší než sestra) mě tedy vzal obratem, hned se mi sápal po krku, že se koukne dovnitř, jenže zjistil, že mu nesvítí baterka ... sestra že prý to do knihy závad psala už třikrát ... no nic, nastalo shánění klíčů a stěhování lampy z vedlejší ordinace

    dostal jsem klasicky antibiotika (sakra, všude čteme, jak řádí další epidemie prasečí chřipky, a já mám jen blbej zánět průdušnice) a instruktáž na mapě, za kterým rohem najdu lékárnu s pohotovostí

    tak já nevím ... stála ta anabáze za starou bačkoru, ale zdravotnickej personál (počítaje v to i babu na vrátnici VFN) jsou ti poslední, na koho bych si stěžoval - samozřejmě, záleží na koho kdy člověk narazí, ale tady jde o systémovější problémy než jestli někdo v práci svačí a neusmívá se na mě
    gtz avatar 7.2.2011 13:56 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Pohotovost máme v Ivančicích, což je cca 15 min. jízdy autem, parkovat se tam dá naštěstí zadarmo (aspoň prozatím).

    No my jsme vešli do dveří a hned se sestra sháněla po tom "90-kč papírku", ale jinak je fakt, že celé zdravotnictví by chtělo totálně překopat.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    7.2.2011 16:15 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Pohotovost máme v Ivančicích, což je cca 15 min. jízdy autem,
    btw, koukám Rosicko - nevím kde přesně, ale jestli je to do Ivančic ještě 1/4 h, tak to bych spíš volil dojet do Bohunic ...

    (pozor, s tou lékárnou, v pohotovosti se střídá nemocniční a Koliště, a když člověk musí na to Koliště, a včas nezvolí správnou objížďkovou strategii, tak si kvůli zákazům odbočení udělá docela pěknou okružní jízdu po Brně)
    parkovat se tam dá naštěstí zadarmo (aspoň prozatím).
    to teď v těch Bohunicích taky, akorát si člověk musí dojít od nákupního centra :-)

    ale nejde o to, jestli se platí nebo ne, ale o to, jestli se vůbec smí - v modrý zóně ne, a samozřejmě všude okolo tý polikliniky modrý jsou, jenom přímo před ní asi čtyři místa na automat, nenutno říkat, že obsazený, zatímco prázdnejch modrejch míst hafo ... to je demence, ať si namalujou modrou zónu před úřadem, kam potřebuju maximálně tak odnýst nějaký lejstro, a ne u doktora, kam jsem rád, že se doplazím a s každým krokem navíc jsem blíž tomu, že se složím
    No my jsme vešli do dveří a hned se sestra sháněla po tom "90-kč papírku", ale jinak je fakt, že celé zdravotnictví by chtělo totálně překopat.
    njn, tady to měla zjevně na háku, jenže narozdíl od těch Ivančic asi nejsou v existenční krizi - anebo byla fakt naštvaná, že rušíte při svačině, a chtěla se vás ještě na chvíli zbavit :-)
    gtz avatar 7.2.2011 17:34 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    btw, koukám Rosicko - nevím kde přesně
    Zastávka u Brna

    Zhruba 10-15 min. , do Brna o pár minut déle. Ale já jsem raději volil Ivančice, protože tam patříme a počítal jsem s tím, že tam bude pár lidí. Kdybych jel do LSPP do Brna, asi by tam bylo hodně lidí. Teoreticky nějaká baba v Brně by mohla remcat, že tam nepatříme a jel bych zase do Ivančic.

    anebo byla fakt naštvaná, že rušíte při svačině, a chtěla se vás ještě na chvíli zbavit

    Byl jsem tam někdy po 16:00, a začátek měl být v 15:30 (za tu půl hodinu snad už svačina měla být, to bych stihnul kafe i cigáro).

    V těch Ivančicích je parkoviště pro pacienty jak před nemocnicí na ulici tak i kousek od nemocnice v takové oplocené ohrádce. A když je nejhůř, dá se vjet dovnitř, kde je místo pro auto s doprovodem (sice jen na 0:30 hod., ale většinou to stačí)

    Horší - spíše brutální je to když jsem jezdil s tátou do Vojenské Nemocnice - parkoviště před na 1000% plné, dovnitř se člověk dostal jen když ukecal vrátnou a stejně uvnitř samá místa pro doktory. No a parkovat na ulici (Zábrdovická) to je taky dílo tam se někdy nedá najít volný flek.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    7.2.2011 21:54 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Kdybych jel do LSPP do Brna, asi by tam bylo hodně lidí.
    je tam trošku provoz, pravda, ale taky je tam na to víc personálu ...
    Teoreticky nějaká baba v Brně by mohla remcat, že tam nepatříme a jel bych zase do Ivančic.
    na pohotovosti tohle neřeší, nebo jsem o tom aspoň neslyšel (jo, u praktika je to jiná, to už mi taky bylo spíláno ...)
    No a parkovat na ulici (Zábrdovická) to je taky dílo tam se někdy nedá najít volný flek.
    mno, v oněch končinách bych řekl, že je dobrý, když se tam potom dá najít to auto v pořádku ...?
    gtz avatar 7.2.2011 22:00 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    mno, v oněch končinách bych řekl, že je dobrý, když se tam potom dá najít to auto v pořádku ...?

    přes den tam ani na Cejlu nebývá problém. Jakmile se trochu setmí, rychle s autem pryč. A bývalý kolega viděl jak na křižovatce u SPARu bleskurychle malý cikánek otevřel dveře auta čapl kufřík a tradá pryč. Proto když tam jedu tak centrál zapnutý.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    7.2.2011 17:50 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Mno, na tema muzu poslouzit cerstvou zkusenosti, v nedeli nad ranem mne zacaly kroutit ledviny, po dvou hodinach bolesti jsem to vzdal a nechal se odvezt na pohotovost. Asi po peti minutach prisel doktor, prohmatnul mne, zeptal se mne, jestli mam odvoz a pak mi doporucil vybrat si jeden ze dvou spitalu vzdalech cca 20 km a napsal mi pro ne papir. Nic mi nedal, aby pry nezkreslil vysledky testu ve spitale a poslal mne pryc. Reknu uprimne, Bylo to nejdelsich dvacet kilometru v mem zivote... osli mustek k nedavne diskusi - ani tak jsem bevyzadoval jizdu za hranici predpisu;-)

    Ale suma sunarum, zjistil, ze ac trpim jako zvore, na zivote ohrozen nejsem a nic si za to neuctoval :-)
    gtz avatar 7.2.2011 18:18 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    No a každý dolík na silnici jsi si musel 100x protrpět. Znám to dobře, já jsem takto jel svým autem do špitálu, když mne chytla záda.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    7.2.2011 18:43 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Po par kilometrech jsem si presedl dosadu a lehnul si. I tak jsem si vazadal jeste jednu prestavku :-)
    gtz avatar 7.2.2011 21:39 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti s lékařským ošetřením na pohotovosti
    Já si pamatuji jak někdy v 1983 tehdy na vojně jeden maník lezl vyzkoušet nějaké nové relátko na sloupu. Ale měl asi blbé háky a vzal to sešupem dolů ze sloupu (dřevěný). Do kasina to bylo skoro 15 km a nás tam vezla jen V3S. Takže jízda V3S v zimní terénu to taky muselo být dost úžasné.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.