abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    1.5. 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    1.5. 22:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 12.0 minimalistické linuxové distribuce (JeOS, Just enough Operating System) pro Kodi (dříve XBMC) a multimediálního centra LibreELEC (Libre Embedded Linux Entertainment Center). Jedná se o fork linuxové distribuce OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center). LibreELEC 12.0 přichází s Kodi 21.0 "Omega".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    1.5. 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    1.5. 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (13%)
     (30%)
     (39%)
     (17%)
    Celkem 23 hlasů
     Komentářů: 5, poslední dnes 12:22
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    lukve avatar 6.4.2023 21:50 lukve | skóre: 28 | blog: Lukove | Prešov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru

    Ubuntu instalacka uz ma pomaly 5GB ano viem za tych 20 rokov co pouzivam linux sa vela zmenilo mame rychlejsi internet, nie je problem si kupit lacno vecsi USB kluc ale 5GB sa mi zda aj tak vela na instalacny image preco to pisem no preto ze Fedora sa stale drzi na 2GB na ISO subor co sa mi paci trochu mna strasi instalator fedory, konkretne rozdelovanie disku viem ze to clovek nerobi stale to ta caka len raz za cas pri instalacii ale aj tak a suhlasim Ubuntu ide divnym smerom nevadi mi snap ako taky ale viem kam to povedie prec od APT a jednym z dovodov preco ludia pouzivaju ubuntu je aj to ze je to v podstate testing debian a ak spravne chapem v buducnosti snapy nahradia deb ci ako to bude? inac super distro s KDE je PCLinuxOS ale to je ina cast knihy.

    linux user more than 20y
    7.4.2023 03:04 J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Ja myslel, ze vyhoda linuxu je v tom, ze kdyz ti neco nefunguje tak si to najdes a opravis… #ironie pokud to nefunguje delsi dobu tak je to naprd, ale jakou mas jistotu ze za mesic nebudes resit jiny problem s fedorou? Budes prechazet na jinou distribuci pokazde kdyz ti neco nebude fungovat? To by me fakt nebavilo.
    7.4.2023 12:31 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Taky nějak nechápu tu potřebu měnit distra. Jedu 20 let na Debian sid a pokud něco nejede, tak to opravím, nebo počkám na patch, nebo udělám rollback a počkám na patch, což se za těch let stalo, že bych to spočítal na prstech jedné ruky (nedělám aktualizace každý den), ale je pravda, že to zas byly špeky. :-)
    7.4.2023 22:17 Debil Jan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    No jenze nekteri z nas nemaji na Mac a potrebuji i desktopove prostredi. To v debianu nelze. Jo jako sem tam probleskne fantasticka zprava ze nekdo v debianu po trech nocech zarikavani konfiguraku spustil Xwin ale pomerne zahy se ukaze ze slo o nahodu hranicici s nekonecnou nepravdepodobnosti a polcasem rozpadu zhruba do dalsiho "update".
    8.4.2023 00:34 volani tk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Cožeto? Mám devuan stable s LXDE a se je přes repo backporty i přidané aktuální například ubuntuzilla na PC u mamky a dalším PC jeho přítele a funguje to (teď na jednom z začala blbnout tiskárna že se deaktivuje a musí se zas aktivovat což jsou 4 kliky což je pro sebiora problém) roky (dřív Mint mate).
    9.4.2023 19:28 miro | skóre: 19 | blog: miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Zo mňa je už BFU, čo sa operačného systému týka. Používam ho ako hotovú vec a ďakujem ľuďom, čo to spravujú. Sám nemám priestor, čas a už ani chuť niečo opravovať. Zareportujem chybu, poctivo odpovedám a dopĺňam v diskusii potrebné údaje.

    Občas opravím chybu, ktorá sa týka priamo mojej vlastnej práce, prispel som už do nejakých open source projektov (java a potrebné knižnice okolo). Ale nejedná sa priamo o OS.

    Keď po mesiaci kritického problému (náhodné zamŕzanie systému, ovplyvňuje mnoho ďalších ľudí) stále nedošlo k náprave, a navyše sa jedná o LTS, ktorá je vonku už rok, tak radšej utekám preč.

    Ako som písal vyššie, distribúcie nemením často. S debianom a ubuntu som bol 15 rokov, viac-menej spokojne. Fedoru som si teraz vybral, pretože za ňou stojí Red-Hat a dáva tomu dosť veľkú nádej na kvalitný OS. A ešte, používa to sám Linus, ten snáď vie, čo robí.
    10.4.2023 17:44 J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Takze z LTS distribuce jsi presel kvuli nejakemu bugu na Fedoru protoze ocekavas lepsi stabilitu? Protoze za ni stoji RedHat? A doslo ti, ze Fedora je takove piskoviste pro RedHat a ze tech bugu tam budes mit daleko vice nez s LTS?
    11.4.2023 20:55 miro | skóre: 19 | blog: miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Po desiatich dňoch používania Fedory - stále mi funguje všetko, čo potrebujem pre prácu. Ani jedno zamrznutie systému. Navyše, ako som písal, opäť mi funguje zobúdzanie zo spánku so správnym nastavením monitoru.

    Nevšimol som si zatiaľ žiadnu chybu.

    Ohľadne pieskoviska Red Hat - tomu rozumiem a odhodlávam sa ku kroku vypnúť aktualizovanie systému. Nech mi ani nevyskakuje ponuka aktualizácie. O 2-3 roky, až sa budem nudiť, to možno skúsim zaktualizovať. A potom si budem zase búchať hlavu o stenu :-)

    To LTS som doteraz používal práve ako systém, ktorý nechcem často aktualizovať. Ideálne aktualizovať verziu LTS až po roku od vydania a priebežne dopĺňať len bezpečnostné aktualizácie. Keď ale prestal fungovať aj tento model a systém bol pre mňa nepoužiteľný, nemohol som inak než odísť inam. A ano, skúsil som ešte predtým, než som presedlal úplne, aj čistú inštaláciu LTS 22.04. Čistá inštalácia sa správala úplne rovnako ako môj predchádzajúci, aktualizovaný systém.
    12.4.2023 22:38 miki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Potom hladas Fedora Silverblue - zaklad OS ako kernel a libky je zabetonovany a nezmenitelny. Apky funguju v sandboxe. Nieco na styl macOS.
    7.4.2023 07:00 Miki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Problém je v tom, že si stále upgradoval miesto čistej inštalácie. Takýto postup je len veľmi málo otestovaný, obzvlášť na desktope. Problém si teda riešil správne - čistou inštaláciou, ale nemusel si radikálne Fedoru, stačilo Ubuntu. S Fedorou si užiješ hlavne ak bude chýbať nejaký balíček tak ťahať srpm a buildovať to ručne bude tvoja zábavka.
    Ruža Becelin avatar 7.4.2023 08:43 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Co je zabavneho na kompilovani SRPM? Jako pustit rpmbuild? Tomu se dneska rika zabava?

    To jsem delal za posledni rok tak jednou, konkretne u gdu. Vic neni potreba, z 99% software, co je v DEB je i v RPM, a kdyz ne, tak aspon v AppImage. Zbytek SW, co neni pro Fedoru, nahodim pres kontejner nebo VM.

    Zabavu s kompilovanim pamatuju tak 15+ let zpatky.

    Pokud chce op KDE, tak je urcite lepsi Fedora nebo openSUSE, chvili jsem mel pracovni Kubuntu a tam to bylo meh....
    7.4.2023 11:40 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Problém je v tom, že si stále upgradoval miesto čistej inštalácie. Takýto postup je len veľmi málo otestovaný, obzvlášť na desktope. Problém si teda riešil správne - čistou inštaláciou, ale nemusel si radikálne Fedoru, stačilo Ubuntu.
    No, anebo si může nainstalovat Arch, kde upgradování funguje a nemusíš řešit reinstalaci nebo otravný major upgrade proces pokaždé, když aktuální verzi Ubuntu vyprší podpora a/nebo potřebuješ novější balíčky. Krom toho má Arch více balíčku a v aktuálních verzích.

    Arch jsem nainstaloval v roce 2009 a od té doby jsem na svých desktop/laptop PC nemusel provést instalaci Linuxu.
    7.4.2023 14:26 vecernicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    A ted tu o Karkulce.
    7.4.2023 19:51 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Možná jsem měl jen štěstí, ale takhle mi to funguje...
    7.4.2023 23:32 Lenny_ | skóre: 10 | blog: lenny | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Neměl, takhle to u rolling dister funguje běžně
    8.4.2023 00:40 volani tk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    No nevím.. s endeavours os mám zkušenosti ze na hodně starších PC ani neboouje nebo děti zasekává a i repa se serou (chce to víc znalostí než Debian nebo Fedora). Přes cli to chodí hůř (zásek od, problémy s konflikty atd.). Než v GUI pamac (ten kupodivu toho tolik nechce a neblbnul mi na rozdíl od temminalu). Blbnutim myslím krom problémů s konflikty balíčků i vystihnutí systému.. S mintem, a devuanem rozhodně méně problémů (tam teda je zas ve stsble hodně starý se a občas se serou backporty).
    11.4.2023 01:15 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    s endeavours os mám zkušenosti ze na hodně starších PC ani neboouje nebo děti zasekává a i repa se serou
    I když je endeavours založen na Archu, tak to není Arch. Taky jsem zažil na Manjaru drobné problémy co nebyly na Archu. Jinak Manjaro, až na drobné problémy, taky mnoho let bez potřeby přeinstalovávat OS.
    21.4.2023 21:33  
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    EndeavourOS je Arch s výchozí konfigurací a maličkostmi v repu.

    Manjaro není Arch, je to diletantský soft fork.
    21.4.2023 22:57 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Z mé vlastní zkušenosti bych Manjaro za diletantský neoznačil. Ale s EndeavourOS máš pravdu, až teď vidím, že používá přímo repozitáře Archu.
    23.4.2023 04:09   
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    https://github.com/arindas/manjarno
    https://manjarno.snorlax.sh/
    Jendа avatar 8.4.2023 01:24 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Mně upgrade verzí na Debianu funguje, jako fakt vždycky.
    No, anebo si může nainstalovat Arch, kde upgradování funguje a nemusíš řešit reinstalaci nebo otravný major upgrade proces pokaždé, když aktuální verzi Ubuntu vyprší podpora a/nebo potřebuješ novější balíčky.
    Já mám teda na desktopu taky rolling (Debian unstable), ale nebaví mě řešit ty problémy jak se mi to mění pod rukama (ale zase chci nový software, takže smůla). Z poslední doby například:
    • Python se upgradoval na 3.11, pro který není Numba (ha, teď už je).
    • Terminator se upgradoval z 2.1.1 na 2.1.2 a nefunguje mi v něm rightclick, což může souviset s tím, že mám podržené staré libvte, protože v něm zakázali select scrollbacku.
    • heif-gdk-pixbuf prostě po upgradu přestal fungovat, nevím jak to debugovat, downgradoval jsem.
    Nevím kolik z toho je způsobeno distribucí, řekl bych, že to jsou spíš upstreamové problémy. Někdo může mít problém s tím, že zrovna teď potřebuje pracovat a místo toho musí zrovna teď řešit tohle, zatímco dist-upgrade si může naplánovat.
    Jendа avatar 8.4.2023 01:17 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Problém je v tom, že si stále upgradoval miesto čistej inštalácie. Takýto postup je len veľmi málo otestovaný, obzvlášť na desktope.
    Já nevím, neměl by být po upgrade stav systému stejný jako po „čisté instalaci nové verze“, a stačí na to jenom probrat nainstalované balíčky a promazat ty ze staré verze? Nebo co tam může být starého? Defaultní konfigurace se přepíše novou verzí a na změněnou se to ptá. Problém může být v konfiguraci v HOME uživatele, když nějaký program nepřežije upgrade a rozbije si „profil“, ale to je nezávislé na systému (HOME může zachovat i při reinstalaci).
    8.4.2023 07:48 Amos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    To co popisujes muze fungovat u snap/appimage balicku kde se vskutku stary odlozi nebo vymaze a zastoupi ho novy. Uzivatelske nastaveni obvykle neprezije, resp. to zavisi od penez vyvojaru jestli maji na testery kteri by otestovali prenos uzivatelskych nastaveni z mnoha predeslych verzi na stavajici.

    Tady se ale bavime o deb/rpm kde existuje tzv kniznicni peklo zavislosti (snap/appimage tim netrpi maji svoje kopie knihoven). Obzvlast u major upgrade distra jsou ty knihovny povyseny, pridany, odebrany atd. V distru s tisici balicky je nemozne takovy prechod uhlidat pred release, proto se dela beta program kde se spoleha na uzivatele ze neco odhali. Zhruba tretina problemu se ale neodhali a preleze do ostre verze kde to muze dopadnout bud ze se to fixne az je vule cas a penize, nebo odlozi na dalsi major upgrade o rok.

    Ted tady zacnou onanovat archisti, ty si absolutne nevsimej, jsou to exhibicioniste tancici na zeravem uhli s lahvi benzinu v ruce. At se bavi ale at proboha tu svou uchylnou sektu nepropaguji dal.
    Jendа avatar 8.4.2023 11:51 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Tady se ale bavime o deb/rpm kde existuje tzv kniznicni peklo zavislosti. Obzvlast u major upgrade distra jsou ty knihovny povyseny, pridany, odebrany atd.
    No ale výsledkem je nějaká sada nainstalovaných balíčků pouze z aktuální distribuce a pouze jejich souborů (ano, je to složitější, když jsem dělal třeba ten audit popsaný v odkazovaném zápisku, tak i v /usr byly nějaké vygenerované věci, co package manager netrackoval). A ty soubory jsou stejné jako když tu aktuální distribuci nainstaluješ „načisto“.

    Nebo ještě jinak: Alice Ubuntu upgraduje, Bob ho nainstaluje načisto, a pak si porovnají všechny soubory v /. Jak se budou lišit a a který z těch rozdílů přinese ty problémy?
    8.4.2023 16:04 Watson
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Aha, chybny prepoklad. Alice a Bob to nikdy resit nebudou. Alice proste zjisti ze upgrade se nepoved, odzalohuje home a provede cisty indtall. Kdyz ma chut a cas tak udela pokus a zacne skryte adresare ze zalohy postupne pridavat do instalace a pinpointnout apku co se rozjebe se starym configem. Teoreticky. Prakticky to nikdo nedela.

    Jo a ted tady nasbehnou arch onanisti ze se jom to za X let nestalo a podobne bachorky. Neverit, neposlouchat s poslat do prdele. Lzou jak Putin.
    Jendа avatar 8.4.2023 17:06 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Alice proste zjisti ze upgrade se nepoved, odzalohuje home a provede cisty indtall.
    Cool, a kdyby diffla / předtím a potom, tak se dozví co?
    odzalohuje home
    Tím myslíš jenom uživatelské soubory, ne „tečkové“ s konfigurací? (ty si ale nějaké musí vybrat stejně, protože tam jsou často data - třeba bookmarky Firefoxu, maily Thunderbirdu, datové zprávy Datovky… (to mě napadlo protože se to zrovna řeší v sousední diskuzi))
    a zacne skryte adresare ze zalohy postupne pridavat do instalace a pinpointnout apku co se rozjebe se starym configem
    Aha, takže celou dobu mluvíš o rozjebání uživatelské konfigurace programů/DE a ne systému? Tak to je pak ale zase blbost řešit to čistou instalací, stačí udělat upgrade a tečkované soubory promazat.

    Btw. „zálohování home“ je blbost (teda jako ve smyslu instalace, jinak byste samozřejmě zálohovat měli), stačí při instalaci nemazat, že jo.
    10.4.2023 23:57 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Jo a ted tady nasbehnou arch onanisti ze se jom to za X let nestalo a podobne bachorky. Neverit, neposlouchat s poslat do prdele.
    :-D

    Na nás se nezlob, my nemůžeme za to, že Arch je superiorní ve většině ohledů, to si vyřiď s distry jako Ubuntu, že nastavují laťku tak nízko...
    Jendа avatar 14.4.2023 17:34 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    LOL doslova dneska si "btw. I use Arch" kolega rozbil hubu na problému co tam byl už v době kdy jsem to používal (takže tak 2009) a skutečné distribuce to mají samozřejmě dávno vyřešené (verzováním kernelu a modulů v balíčcích a odstraněním starých až když se nabootuje do nového a ponecháním jedné předchozí verze).
    14.4.2023 18:39 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Jinak já tohle řešim kernelem v IgnorePkg. Ten scénář 0 by neměl nastávat, protože pokud něco potřebuje novější kernel, měla by ta verze být v závislostech. Kernel updatuju ve chvíli, kdy mi to vyhovuje, zatím jsem s tím žádnej problém neměl.

    Reálný problém čas od času s něčim mam, naposledy to byl VirtualBox - aktuální verze (7) má nějakou regresi a není schopna nabootovat nejnovější Win11, takže mám nainstalovanou verzi 6. Jak se ale updatují knihovny, může to přestat fungovat, takže může být potřeba ten balíček občas přebuildovat (zatím to bylo potřeba jednou).

    Takže ano, nějaká maintenance s tím je, ale zatím jsem s tím měl řádově méně mrzutostí než s Ubuntu. A to množství balíčků je super. Je možné, že Debian na tom je líp než Ubuntu, tomu bych se nedivil.

    Kdybych chtěl měnit, možná bych zkusil Nix, ale zatim není důvod...
    Jendа avatar 15.4.2023 02:03 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Já jsem nemluvil o tom, že nový kernel něco rozbije - to se prostě stává a distribuce s tím nemůže nic dělat - ale o tom, že když se aktualizuje kernel, tak už pak nemůžeš zavádět žádné moduly, protože je to smazalo (přepsalo novějšími).
    9.4.2023 19:34 miro | skóre: 19 | blog: miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Ak nefunguje dobre upgrade LTS -> LTS, tak je niekde problém. To je pre mňa dôvod na zmenu.

    A inak, problém s externou obrazovkou a zobúdzaním prišiel počas obyčajnej aktualizácie vrámci 20.04. Rovnako, takisto sa mi začal vyskytovať problém s wifi hotspotom, obyč. aktualizácia vrámci 20.04. Medzičasom som zistil, že tento problém (nefunkčný wifi hotspot) sa dostal aj do fedory. Zvláštne, čistá inštalácia mi fungovala, nejaká aktualizácia počas minulého týždňa to pokazila a hotspot už nefunguje. Neriešim už, našťastie to pre mňa nie je nič kritické.

    Ohľadne chýbajúcich balíčkov - miesto snapu tu majú flatpak a našiel som všetok SW, ktorý potrebujem k práci. Okrem toho už na počítač neleziem a radšej som s rodinou... Objavovacie obdobie a celé dni v kuse za počítačom mám už dávno za sebou :-)
    12.4.2023 15:14 Sodalite | skóre: 18 | blog: tucnakov | Břeclav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Pardón, ale to, co tady píšete, se vůbec nezakládá na pravdě. Minimálně ne na Fedoře. Na Fedoře je samozřejmě upgrade systému naprosto podporován, včetně Fedora Workstation (desktop) a to jak pomocí CLI (dnf), tak pomocí Gnome Software, případně Discoveru na KDE.

    Dokonce je vždy podporován upgrade jak z poslední na novou verzi, zrovna 37->38, tak také z předposlední na novou, tedy 36->38. Pokud by něco takového nefungovalo, byl by to automaticky release blocker a dokud by nebylo opraveno, nová Fedora by nevyšla. A to nemluvím o Fedora Silverblue, které má upgrady z podstaty věci úplně bezproblémové, ale uživatel se tam může setkat s koncepty, se kterými se možná setkat úplně nechtěl.

    Pokud na Fedoře chybí balíček v základní instalaci, lze si doinstalovat například RpmFusion repozitář, kde je balíčků také dosti. Navíc se aplikace dají na Fedoru instalovat také z Flatpaku, z AppImage, a mnoha dalších zdrojů, takže ruční buildování není ani náhodou nic častého.

    Osobně je mi celkem jedno, co kdo používá, ale když nějaký systém neznáte, protože jste jej viděl před 20 lety z rychlíku, tak mlčeti je zlato.
    Absolutní pravda je nepoznatelná. Všechny ostatní jsou jenom soukromé lži.
    8.4.2023 13:06 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Ten blog má špatně datum, má tam být 6. 4. 2005. Nebo druhá možnost, že místní exoti zamrzli před 20 lety a pořád řeší stejné věci.
    8.4.2023 16:06 Thc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Mozna uz to resit nebudem, pry letos nastane rok linuxoveho desktopu!
    Jendа avatar 8.4.2023 17:07 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Nevím jak pro ostatní, ale pro mě je linuxového desktopu už posledních tak 15 let, a pro mnoho kamarádů taky tak nějak podobně.
    8.4.2023 18:29 €
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Jako je hezke ze pacientum rikas kamaradi ale porad to jsou pacienti.
    13.4.2023 09:53 Pavel Píša | skóre: 18 | blog: logic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Tak pro mě je Linux hlavní desktop někdy od roku 1996, 1997 a před tím již dlouho hlavní vývojové prostředí i když ze začátku jen z terminálu. Ono proti DOSOvému Borland Pascalu a C++ to moc velká změna nebyla. Používal jsem většinou JOE editor a řádkový kompilátor/make. První nasazení někde okolo jádra 1.1.xx nebo 1.2 se Slackware někdy okolo roku 1992. A prostředí rostlo, tak jak jsem potřeboval. Ano, prohlížení fotek v X windows na systému, který pro dané rozlišení na dané kartě zvládal jen 8 bitů na pixel nebyla hitparáda, a při vyjetí kurzoru myši z okna s napočítanou paletou a ditheringem pro danou fotku do jiného se obrázek změnil v abstraktní malůvku. Prohlížeč obrázků to byl, pokud si pamatuji, XnView nebo jeho předchůdce.

    V zásadě vše co jsem kdy potřeboval, tak jsem měl po diplomce ještě v nějaké preistorcké verzi Wordu na Win 3.1 jsem již vše psali (včetně dokumtace k elektronice a přístrojům navrženým v prostředí Linuxu) v buď v TeXu a nebo v StarOffice, později LibreOffce.

    Souhlasím, že nějaké problémy a nekomfotnosti systém měl a má, ale lze si ho často pravit a vlastnosti při bootu ze sítě z jednoho NFS exportu na stovkách počítačů v laboratořích, schopnosti na serverech a využitelnost od malých embedded systémů po velké se nedá s ničím jiným porovnat.
    8.4.2023 22:33 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Přesně jak v roce 2005, i tehdy tady prudili puberťáci, co sotva zvládli používat windows. Jen dneska nejspíš mají bohatší rodiče, tak tady prudí asociální zoufalci s macem.
    8.4.2023 22:55 J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Souhlas. A kdo prachy nema tak se patla po vecerech s linuxovym desktopem. Taky jsem tam byl. A prestoze linux pouzivam neni muj primarni desktop protoze neumi spoustu veci ktere macos umi. A ted do me…
    9.4.2023 13:42 Cmuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    nene, dostanes pusu!
    Agent avatar 8.4.2023 19:08 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Mě by spíš zajímalo, jestli se ještě jedou svaté války System D vs. Init vs. nevim co? Nebo už je to tak nějak vyladěný, nebo už si všichni prostě zvykli?
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    8.4.2023 21:06 )(
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    No letos frci ze Xwin je vlastne v pohode a Wayland neni treba. To muze byt vyzivnejsi flame nez vickari vs emacsari.
    8.4.2023 22:58 J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    A neni?
    9.4.2023 13:47 Himiko Toga
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Tak ono Xwin hlavne nikdy v pohode nebyl. Mnoho freetardu vlastne ani nevi ze to je pouze dohackovana klient-server zalezitost takze apka chce render, podle requrst na server a ten to vrati aplikaci zpatky. Frci to jen diky localbusu ktery je pomerne rychly. Ale treba videa a podobne uz potrebuji diru v Xservru a dalsi hack renderingu pres framebuffer. Kdyby nekdo s touhle prasarnou prisel dnes tak s nim vyrazi dvere, ale tehdy se ze zoufalstvi vzalo zavdek cimkoli co umelo nakreslit caru…
    AsciiWolf avatar 9.4.2023 16:30 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Tehdy (koncem 80. let) byl ten klient-server model hlavně potřeba. Oproti tomu dnes již tento způsob použití (X11 forwarding) stejně nefunguje správně právě kvůli těm všemožným hackům.
    10.4.2023 17:49 J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Tehdy hlavne firmy premysleli a misto tisicu vykonnych pocitacu jich meli jenom par a k tomu diskless klienti kteri jenom zobrazovali a prenaseli vstup/vystup z tech vykonnych pocitacu. Dnes mensi firma (2k uzivatelu) plati pul mega eur rocne MS za jejich smesny defender, dalsi pul mega za jejich o365 a dalsich pul mega za licence. Idioti jsou to.
    Jendа avatar 8.4.2023 21:11 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    systemd už je vyladěný a tak si zvykli. Furt tam jsou nějaké mušky (nepřeskočitelné čekání při bootu/shutdownu, debilní defaultní závislosti (getty až po rc-local)) ale obecně na chyby způsobené systemd už narážím jen výjimečně. Občas si někdo stěžuje, že si omylem (nekouká co mu balíčkovač instaluje a jeho distribuce to nainstaluje když dá nainstalovat nějaký "default desktop") nainstaloval nějakou volitelnou část systemd (systemd-resolved, systemd-networkd…) a neumí ji používat, ale to je nesouvisející problém.

    Aktuální tragédie je ale journal (příšerně pomalý, příšerně ohromný, bez základní funkcionality a bez existence toolingu). Furt jsem se nerozhodl, jestli stojí za to s ním trpět ale mít defaultní konfiguraci, nebo všechno přesměrovat do syslogu, netrpět journalem, ale znamená to že člověk provozuje nedistribuční konfiguraci. (osobně se vždycky snažím co nejvíc věcí nechávat v defaultu, protože to zjednodušuje správu)
    8.4.2023 22:57 J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Ale prd vyladeny, systemd je jako retardovane dite kteri vsichni musi akceptovat protoze jinak by byli za blbce, ale ve skutecnosti je to jenom problem rodicu…
    9.4.2023 17:44 Jiřïk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Ono vtipny je to ze systemd vznikl kvuli linuxovemu desktopu ale narvalo se to predevsim na servry. Clovek se nestaci divit, ze dne na den si to odhlasovali v redhatu i debianu a bylo vymalovano - vsichni ostatni se samozrejme opici a narvali sytemd do svych dister taky. V podstate dnes kdyz chces pouzitelny OS bez systemd tak si musis dat na server BSD a na desktop macOS...
    10.4.2023 00:47 kuba77 | skóre: 15 | blog: kuba77
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Void Linux funguje na desktopu dobře a je bez systemd.
    10.4.2023 08:12 .:][:.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Jojo, projekt je stabilni a perspektvni...

    John Romero Pardines (founder of the Void Linux project) I quit the project due to internal problems among the developers and is that his resignation resulted in some conflicts arising with which the founder of Void Linux simply exploded and also caused an internal fight.
    10.4.2023 21:12 kuba77 | skóre: 15 | blog: kuba77
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    To bylo před několika lety, ne?
    10.4.2023 21:31 charta23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Tak void je predevsim rolling distro takze to je zas veganska propaganda, ktera nema se stabilitou nic spolecneho.
    10.4.2023 17:50 J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Ja myslim, ze tech 5 uzivatelu nebude nic reportovat tomu jednomu developerovi… takze se to muze zdat stabilni…
    10.4.2023 21:23 kuba77 | skóre: 15 | blog: kuba77
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Těch lidí za tím projektem je více. Jinak na Distrowatch má poměrně vysoké hodnocení od uživatelů, 9,1 bodů z 10 tam jen tak nějaké distro nemá ;-) z těch větších/známějších dister tam má ještě vyšší hodnocení snad jen Arch, co jsem se tak zběžně díval.
    11.4.2023 02:09 J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Takze 15? To vypada na nadejny projekt. A jelikoz to ma skoro 10/10 na distrowatch tak to do mesice budou pouzivat vsichni, vcetne aws, oracle, ibm, dokonce i sam MS pry zahodi windows a prejde na tuhle 15ticlovekodistribuci #ironie
    11.4.2023 10:18 LarryL | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    má poměrně vysoké hodnocení od uživatelů, 9,1 bodů z 10
    To je o 0.2% méně než je hodnocení Arch Linuxu ;-)

    Když se podíváš na celkový žebříček, tak zjistíš, že nejvyšší hodnocení mají distra, která jsou pro hodně zkušené uživatele.

    BTW: Kdo z vás používá AcademiX, který má nejvyšší hodnocení? :-)
    11.4.2023 10:59 MM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Ten AcademiX ma skvele forum podpory, se naucite rumunsky :-D
    10.4.2023 17:52 J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Souhlas, FreeBSD na server, macOS na desktop. Zatim jsem nic lepsiho nenasel.
    12.4.2023 19:42 Leinad | skóre: 18 | blog: spheniscidae
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Nemáte to opačně? Pravý certifikovaný Unix jakým je macOS bych dával na server. A na desktop nechápu, proč dávat nějaké silně modifikované a ořezané FreeBSD, namísto dát tam originál.
    12.4.2023 22:46 Zelena je trava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Nehul to :-) jak v BSD spustis Photoshop nebo MS Office? Deskop moc nedela to co je pod kapotou ale aplikace. V Linuxu ci BSD mas kulovy... (nedodelane parodie 20 let za opicema radeji nebudeme zminovat).
    12.4.2023 23:16 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po rokoch s Debianom a Ubuntu presedlanie na Fedoru
    Na co se používá MS Office?

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.