abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 869 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    602XML Filler ve Wine? UPDATE: Funkční Filler3 pro Linux!

    4.6.2009 07:07 | Přečteno: 3702× | Linux | Výběrový blog | poslední úprava: 10.6.2009 11:09

    Večer se mi při hrátkách s Wine podařilo částečně zprovoznit 602XML Filler. Pokud vím, 602XML Filler byl považován za nefunkční pod Wine. O to víc mně překvapilo, že ke spuštění nebylo potřeba nasadit žádné zvláštní triky.


    Pro ty, kterým se nechce číst celý článek prozradím, že stačilo ve winecfg nastavit verzi Windows 98 (a samozřejmě instalovat verzi Form Filleru pro Win98/ME). Podrobnější info následuje:

    Historicko-politická část článku :-)

    602 Software zřejmě s vidinou zaháčkování se ve státní správě nejprve sliboval verzi pro Linux již na rok 2005 (!)

    Od té doby, co se jim skutečně podařilo do státní správy infiltrovat svůj bazmek už nechtějí o Linuxové verzi ani slyšet - namátkou z korespondence:

    září 2007: XML filler pro linux neni k dispozici. Opravdu se planoval v roce 2005 a proto se tato informace objevila v letaku, ale pozdeji se od vyvoje pro linux upustilo. V soucasne dobe tedy linuxova verze XML filler neni.

    únor 2009: v soucasne dobe se neplanuje vydani produktu 602XML Filler pro OS Linux


    Úředníka nějaké dávné sliby 602ky netrápí a stížnosti na nemožnost vyplnit takový formulář jinde než ve Windows úspěšně ignoruje.

    Na potíže s 602XML Fillerem jsem obzvlášť bolestivě narazil v jedné neziskové organizaci, která pomáhá postiženým dětem - z důvodu úspor je prakticky na všech PC Linux, ovšem MPSV a městské části povinně vyžadují žádosti o grant ve formátu 602XML Filleru. A zkuste si stěžovat na svého chlebodárce, který rozhoduje o nezanedbatelné části financí pro sdružení... :-(

    Dotazy i urgence týkající se tohoto problému zaslané na podatelnu MPSV úřad úspěšně ignoruje, přestože má zákonnou povinnost odpovědět do 30 dnů - bez odpovědi uplynul více než rok.

    Podobné potíže řeší desítky dalších občanů i menších úřadů, jak vyplývá z diskuse pod článkem o open source ve státní správě.


    Technická část článku :-)

    Instalace byla testovaná na Kubuntu 8.04 (Hardy Heron), verze wine 1.0 (z ubuntího repozitáře)

    Zatím nebylo otestováno na dalších strojích, ale i k tomu se časem dostanu.

    Instalovaná byla verze 2.5 602XML Filleru pro Windows 98/ME (build 2.57.08.0314)

    Ke zprovoznění stačilo pouze nastavit ve winecfg verzi Windows 98.

    Funkčnost jsem testoval na nekolika formulářích stažených ze stránek MPSV. Zdá se, že nefunguje ověření elektronického podpisu formuláře? (hláška "Elektronický podpis je neplatný. Formulář byl změněn!")
    To někdy není na závadu a formulář lze vyplnit a data uložit, ale někdy se přepne do režimu TRIAL a pak není možné s formulářem dělat téměř nic. Předpokládám, že to záleží na tom, kdo formulář vytvářel, jestli povolí vyplnit formulář s neplatným podpisem...

    Občas si formulář postěžuje, že pro vyplnění je třeba vyšší verze Filleru, v tom případě je možné ve zdroji odeditovat tag např. requiredversion="2.59" a přepsat ho na "2.57". Pak formulář otevřít lze, ale opět může být potíž s neplatným podpisem.

    Export do PDF z programu mi nefunguje - nic se neuloží, ale to lze hravě obejít tiskem do systémové virtuální PDF tiskárny.

    Tolik pár prvních postřehů z FormFilleru pod Linuxem/Wine.


    UPDATE 1

    Filip Jirsák mne v diskusi upozornil na odkazy z dema připravovaných datových schránek, které vedou na instalační balíčky 602XML Filleru pro Linux. Jedná se o betu verze 3 Filleru a zdá se, že skutečně funguje :-)

    Datové schránky tak začínají nést ovoce ještě před jejich startem - 602 Software byl konečně po 5 letech ignorování donucen udělat verzi i pro Linux.

    Teď už jen zbývá vydat sebechvalnou tiskovou zprávu o přínosu 602 Softwaru open source komunitě :-)


    UPDATE 2

    Nejedná se o nativní port 602XML Filleru, je to verze 3.00 RC1 puštěná ve Wine - v 50 MB balíčku je komplet wine + FormFiller, které se instalují do /opt/602filler a plugin do Firefoxu.

    Plugin do prohlížeče funguje ve Firefoxu 3, nefunguje v SeaMonkey 2.0 Alpha 3 (testováno na demu datových schránek)


    UPDATE 3 (10. 6. 2009)

    ad UPDATE 2 - demo aplikace nefunguje v Seamonkey z toho důvodu, že pouze sprostě hlídá USER AGENT prohlížeče a nikoliv jeho skutečné schopnosti. V mém SeaMonkey/2.0a3 nefunguje otvírání zpráv s hláškou "unsupported browser". Ovšem po změně UA pomocí doplňku user agent switcher na firefoxí "Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.9.0.10) Gecko/2009042513 Ubuntu/8.04 (hardy) Firefox/3.0.10" si aplikace přestane stěžovat a funguje stejně jako ve Firefoxu.

    ad UPDATE 1 - tisková zpráva k 602XML Filleru pro Linux kupodivu vyšla už koncem dubna a obsahuje některé perly - obzvlášť pobavila věta předsedy představenstva Richarda Kauckého: "Ti, kdo sledují rozvoj naší formulářové technologie blíže, vědí, že jsme tento krok připravovali již delší dobu." Srovnejte s odpovědí z technické podpory z 19. února 2009.



    screenshoty: pdf 602ky slibující FF na rok 2005, editace formuláře FF ve Wine


           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    602XML Filler ve Wine? UPDATE: Funkční Filler3 pro Linux!, obrázek 1 602XML Filler ve Wine? UPDATE: Funkční Filler3 pro Linux!, obrázek 2

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    4.6.2009 08:19 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler funkční ve Wine?
    Včera jsem zkoušel demo Datových schránek pod Linuxem, evidentně se tam počítá s nasazením 602XML, protože formuláře v demu jsou právě v tomto formátu. Pokud se zpráva otevře v prohlížeči, nainstaluje se do MSIE ActiveX komponenta 602XMLFilleru, ve Firefoxu se nainstaluje rozšíření. A nainstalovat rozšíření se to pokouší i pod Linuxem, což neuspěje, ale je možnost přejít tam na stránku, kde jsou ke stažení balíčky 602XMLFilleru 3.0 pro některé Linuxové distribuce. Dál už jsem to nezkoušel ani jsem ty balíčky nestahoval a nezkoumal, ale zdá se, že Linuxová verze přeci jen bude (pokud v těch balíčcích tedy něco je).

    Jinak 602XMLFiller jenom vyplňuje XSLT šablonu a výsledkem je zase XML dokument, takže teoreticky je možné data vyplnit a odeslat i bez něj. Což ale nic nemění na faktu, že má být zdokumentován ten komunikační formát, a ne "použijte tento program". A už vůbec by nemělo být nutné stahovat nějaký proprietární program, který funguje na jednom (v nejbližší době možná na dvou) operačních systémech, když jde o obyčejné formuláře, které jde vyplnit i v HTML.
    4.6.2009 08:56 danc | skóre: 21 | blog: Blog nejen o Linuxu | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler funkční ve Wine?
    Diky za tip na demo - vyzkousim.

    O datovych schrankach jsem cetl a vzpominam si, ze jsem tam nekde koutkem oka zavadil o 602XML - pokud by skutecne byl nutnosti a 602 nevydala verzi pro linux, tak to uz by byl skutecne skandal. Snad je alespon datove schranky konecne donuti vydat verzi pro Linux :-/
    4.6.2009 09:25 danc | skóre: 21 | blog: Blog nejen o Linuxu | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler funkční ve Wine?
    Diky za skutecne vyborny tip na datove schranky - skutecne z nich vede odkaz na verzi 602XML Filleru pro Linux, a co vic, ta verze skutecne (alespon na prvni pohled) funguje :-)
    Salamek avatar 4.6.2009 11:57 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler funkční ve Wine?
    Hmm rpm a deb... hezké ale co ostatní distra ? to jak nevydají binárku s instalem ? to zase budu muset rabovat RPM ? :-D
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    4.6.2009 12:23 Let_Me_Be | skóre: 20 | blog: cat /proc/idea/current | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler funkční ve Wine?
    Sakra bud rad ze podporuji alespon desktopove distra. Normalne bych cekal ze tam bude nejakej Workstationovej RedHat a SLED.
    Linked in profil - Můj web - Nemůžete vyhrát hádku s blbcem. Nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
    Salamek avatar 4.6.2009 12:24 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler funkční ve Wine?
    tjn...:-) tak alespon něco :-)
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    Jendа avatar 4.6.2009 19:26 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler funkční ve Wine?
    A ještě k tomu jenom i386. Pššt, neříkejte to Jardovi!
    Salamek avatar 4.6.2009 20:11 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler funkční ve Wine?
    tak používá to wine ... není čemu se divit, jen je to totální prasečina
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    4.6.2009 12:28 Let_Me_Be | skóre: 20 | blog: cat /proc/idea/current | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler funkční ve Wine?
    ROFL to je Windows verze + Wine :-D
    Linked in profil - Můj web - Nemůžete vyhrát hádku s blbcem. Nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
    Salamek avatar 4.6.2009 12:46 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler funkční ve Wine?
    fakt ? sem se nedíval... ale jestli jo tak FUJ :-D
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    4.6.2009 13:06 Let_Me_Be | skóre: 20 | blog: cat /proc/idea/current | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler funkční ve Wine?
    Resp. nevim jestli v tom baliku je primo wine, ale rozhodne to je Windows a verze a rozhodne to jede pod Wine.
    Linked in profil - Můj web - Nemůžete vyhrát hádku s blbcem. Nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
    Salamek avatar 4.6.2009 14:44 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler funkční ve Wine?
    takovyhle "verze pro linux" opravdu nenávidím střílel bych za ně a lidi který to takhle napadlo udělat bych donutil sežrat/vysrat klubo ostnatého drátu ... stejně jako eve online "pro linux" taky wine , jediny co to umělo bylo totální zatuhnutí fedory
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    4.6.2009 11:03 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler funkční ve Wine?
    Což ale nic nemění na faktu, že má být zdokumentován ten komunikační formát, a ne "použijte tento program".

    Naprostý souhlas, ale zaplaťpánbu aspoň za to, co momentálně je. S Fillerem je řada lidí nucena pracovat už tři roky, použitelný návod na rozběhání pod Linuxem se mi dosud nepodařilo najít. Program vždycky zamrzl při pokusu o otevření *.zfo souboru. Navíc, pokud už se konečně rýsuje linuxová verze, jak se uvádí níže v diskusi, je to víc, než jsem (asi nejen) já poslední tři roky doufal.

    4.6.2009 12:09 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler funkční ve Wine?

    Pokud se nepletu, tak FormFiller je rozsireni formatu apache-fop. Kdyz rozzipujete xml soubor, tak jej otevrete potom v AbiWordu. Ale nevypada to dobre. Maji tam nejaka svoje vlastni rozsireni.

    Aplikace-klient by se dala napsat velmi rychle. Format je relativne prehledny.

    gf

     

    4.6.2009 13:31 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler funkční ve Wine?
    Není to rozšíření formátu Apache FOP, ale XSLT-FO, jak jsem psal výše.
    4.6.2009 13:57 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler funkční ve Wine?

    Kdysi jsem to narychlo prohlížel a grafika je udělaná přes FO, pro lexikální validaci formulářových prvků používají XSchema, jednotlivé elementy adresují pomocí XPath a vyšší vztahy mezi prvky formuláře řeší nějakým podivným jazykem (něco mezi JS a pythonem).

    Každopádně je skandální, že to není dokumentované a uživatel digitálně podepisuje jemu nesrozumitelný chuchvalec. Myslím, že takto podané to odporuje zákonu o elektronickém podpisu.

    5.6.2009 10:25 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler funkční ve Wine?

    zdravim,

    diky za kvalitni info.

    Jak dlouho by jste videl implementaci desktopoveho klienta (prohlizec, odesilani) ? Lehky odhad mi vychazi asi na 2 clovekove-mesice prace i testovanim. Cilize do 100kKc fakturacne. Jak to vidite Vy ? A nemuselo by to byt nutne jenom opensource.

    Je otazkou, jak by se zintegrovala na linuxu nejaka sprava certifikatu ?

    Kdysi jsem si pohraval s myslenkou implementovat tyto veci jako firma. Bohuzel v soucasnosti mam kontrakt asi na 2 roky a linuxsoft zere vetsinu volneho casu. S apache-fop, desktopovym programovanim v Jave a PKI mam vcelku dobre zkusenosti.

    Co se tyce popisu formatu, tak si myslim, ze 602-jka by podle me byla ochotna pustit specifikaci, ale i to by se asi zvladlo samo zpracovanim nejake mensi analyzy. Vychazim z minulosti, kdy se delal plugin do OpenOffice na formaty t602.

    Co si myslim, ze je tezsi a vice stezejni, tak to je podle me FormFiller format. Nevite neco blizsiho o danem formatu ?

    Dalo by se delat hodne v tomto smeru. Vize mam, ale v soucasnosti povazuji jako zasadni udelat financni rezervy v radu 100-200kKc, aby se to dalo rozjet. Pak se da temito kolecky hodne otacet a Linux a reseni na nem vice nasazovat. Ale toto jsou spise vize a supervize. Nerad o nich mluvim.

     

     

    5.6.2009 12:01 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler funkční ve Wine?

    co jsem koukal do nize uvedeneho prikladu v priloze, tak asi nejvetsi problem jsou skripty. At jiz implementacni nebo okolo reseni bezpecnosti.

    5.6.2009 12:11 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler funkční ve Wine?

    Víc vám neřeknu, protože jsem tenhle systém ještě v praxi neviděl (jen jsem prohlížel zdroják jednoho formuláře). U nás na obci se pravděpodobně zřídí Czech POINT, takže si to v létě omrknu.

    Ohledně délky reimplementace záleží, kolik toho z jednotlivých technologií používají. Třeba FOP taky neumí celé FO. Pak taky půjde o specifikaci. Pokud se S602 sekne a pokud opravdu mění formát každou druhou verzi, tak to zas tak jednoduché nebude.

    Pokud „formátem FormFiller“ myslíte odesílání dat na server, tak bych tipoval, že uvnitř formulářového souboru je XSL, kterým se vyrobí výstupní minimální XML, to se přes XMLSig podepíše a normálním HTTPS POSTem pošle na server. Ale jak už jsem říkal, tak nějaké jisté údaje můžu dodat až po průzkumu.

    5.6.2009 12:57 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler funkční ve Wine?

    ok. Kdyztak mi poslete zkusenosti osobne, pripadne to nekde opublikujte a poslete odkaz.

    Resenim formularu jsem se zabyval. Od vlastniho obecneho frameworku na tvorbu formularu, po vytezovani dat z jejich textove podoby.

    Ono celkove jsou formulare prusvih. Existuje mraky reseni, ale nic neni jednotne.

    Hodne se mi libly XForms.  Bohuzel podpora neni nikde poradne doimplementovana(prohlizece, kancelarske baliky). Hezky format, ale zda se mrtvy diky podpore ze strany SW.

    Potom z klasickych Word-souboru ci jinych dokumentu se da take neco delat s formulari. Bohuzel zde je tezke danou technologii v Linuxu uchopit.

    Potom muzete vytezovat data z neceho prevedeneho do textu. To ale nemusi byt presne. Implementace neni zcela jednoducha.

    Integrace do kancelarskych baliku. Hezke, ale dat do kupy build v nejakem IDE, to je na par dni a zda vubec. A pak jeste toto uchopit.

    Takze ve finale vsude mame mraky webdeveloperu, kteri kazdy implementuji online formulare(obcas i stejne). Da se rici, ze vitezi, i kdyz z nejakeho komplexniho pohledu reseni na dve veci.

    Dost dana idea pada na tom, jak rychle vyvijet a ze neni mraky veci doimplementovano. On ty chybi i nejaky standart co se tyce formularu, pripadne knihovna, ktere mi zobrazi dany formulare dle sablony na webu, desktopu, v konsoli a jak pak akorat resim mapovani dat do datoveho uloziste.

    A jak z tohoto ven, tak to je otazkou.

    5.6.2009 16:23 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler funkční ve Wine?
    Implementovat vykreslování XSL-FO v potřebném rozsahu podle mne není práce na 2 člověkoměsíce práce. Alespoň takový Apache-FOP se s tím trápí daleko déle, a nezdá se, že by měli hotovo.
    5.6.2009 17:18 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler funkční ve Wine?

    zdravim,

    zalezi jake xml elementy pouzivate. Soude podle toho, ze 602-jka bude mit nejaky vlastni editor a ten toho tolik umet nebude. Proto bych nevidel implementaci grafickych casti na tak dlouho. Jina ale, a to souhlas, muze byt treba plna podpora v textovem editoru.

    Kolik je Vas nyni odhad v clovekomesicich  v zavislosti na predchozim odstavci ?

    Co se tyce projektu apache-fop (java, xmlgraphics), tak ten se trapi ruznymi vecmi. Nedostatek lidi, podpora java 1.4, slusny editor, obcas podpora IDE, ODF vystup, podpora tv textovych editorech,..... Jede to zejmena dle meho nazoru, co se tyce vystupu v PDF. Projekt da se rici stagnuje v hodne smerech. Odebiram jeho konferu, velmi drobne jsem vylepsoval podporu RTF formatu - pouzivali jsme v jedne firme. To by asi bylo na vetsi povidani mimo tema. Da se rici, ze clovek zjistil, ze potrebuje napsat analyzer RTF obsahu do stromu a ze podpora skvelych textovych editoru neni take idealni. Nebo, ze chcete od formatu prilis.

    8.6.2009 08:21 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler funkční ve Wine?
    Problém je, že i kdyby šestsetdvojka používala jenom nějakou podmnožinu FOP (což je dost pravděpodobné), není nikde zdokumentováno, kterou podmnožinu používá. A naopak i kdyby jiný software implementoval celé XSL-FO, může se snadno stát, že bude s 602XMLFiller nekompatibilní, protože kvůli ořezané implementaci zobrazí šestsetdvojka sice něco "špatně" vzhledem ke standardu, ale ve skutečnosti by špatně zobrazoval onen alternativní program (asi jako kdyby nějaký program interpretoval formát DOC správně podle dokumentace tohoto formátu, ale jinak, než MS Word). Takže ve výsledku je to hodně podobné tomu, jako kdyby 602XMLFiller používal nějaký proprietární formát. Navíc nové verze se vydávají relativně často, takže formát se může docela rychle vyvíjet -- a s tím by musela jakákoli alternativa držet krok.

    A můj odhad pracnosti? Podle mne je tenhle formát slepá cesta, snad se prosadí nějaké standardní řešení jako XForms. Takže i kdyby vývoj takové aplikace znamenal náklady jenom jednu člověkohodinu, pořád je to víc, než přínos, který je nulový. A když je potřeba dnes nějaký formulář určený pro 602XMLFiller vyplňovat, je podle mne jednodušší udělat ad-hoc řešení pro příslušný formulář, než psát obecný editor formulářů. Ve většině případů je stejně potřeba propojit tento formulář s nějakou existující aplikací, která už má vlastní způsob zadávání dat a je potřeba ta data jenom vyexportovat do toho "správného" formátu.

    I kdybych chtěl udělat odhad navzdory tomu, co jsem napsal v předchozím odstavci, nedokážu to, protože nevím, co vše 602XMLFiller z XSL-FO implementuje.
    4.6.2009 08:19 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler funkční ve Wine?

    Jako člověk, který se setkává s 602XMLFiller profesně, se musím tohohle produktu zastat - skutečně slušně chodí a ulehčuje práci.

    Co se provozování v Linuxu týká,myslím, že je  rozumnější nainstalit do virtuálního stroje jakoukoli starší licenci Windows a 602XMLFiller provozovat tam.

    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    4.6.2009 08:52 danc | skóre: 21 | blog: Blog nejen o Linuxu | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler funkční ve Wine?
    Virtualni stroj reseni neni:

    1) o neco takoveho jsem se pokousel a prace s tim je dost nepohodlna: * spustit virtualni stroj * nejak dostat do virtualniho stroje formular * nejak dostat z virtualniho stroje vyplneny formular Resil jsem to tak, ze virtualni stroj mel pres sambu nasdileny adresar, kam si uzivatel z linuxu kopiroval soubor. Ale protoze se jedna o totalni laiky, absolutne se to neujalo - prilis komplikaci a prace navic.

    2) FF pro Win98 je uz zastaraly a nove formulare ho nepodporuji, tzn. musely by se do virtualniho stroje instalovat XP

    3) Kdyz uz by se kupovala licence do virtualniho stroje, to by na PC mohly byt Windows rovnou.
    10.6.2009 00:14 radonx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler funkční ve Wine?

    My tohle řešení používáme. U uživatelů s nainstalovanými Linuxy se většina práce se odehrává v nich, jen když je potřeba občas použít nějaké speciální widle-only aplikace, tak se spustí virtuální widle. Naši uživatelé jsou zvyklí ukládat kamkoli na síti, kam mají přístup, a nečiní jim problém si to na jiné mašině, byť třeba virtuální, vyzvednout. Výuka začala postupnými kroky, nejprve v rámci sdílení peer-to-peer, postupně nabýval celý lokální systém složitosti se Samba fileservery, až se nakonec skončilo u centrálního datového úložiště. Uživatelé to berou tak, že skříň se šteláři a šuplíky na jejich počítači je rozšířena o snadno dostupné šuplíky a šteláře dalších skříní. Současně probíhal přechod na používání aplikací, které jsou na obou OS. Přesuňte jim složku Dokumenty na fileserver, nenechte je stažené ukládat na plochu a máte to vychytaný. Když ještě nastavíte Sambu jako PDC, můžete tam ukládat i wokenní profily jak pro widlí stanice, tak pro virtuální widle. Uživatelé pak budou brát svůj počítač jako jeden z možných "vstupů" ke své skříni s rozšířením o další skříně, k nimž budou moci přistoupit ze svých woken, z virtuálních woken nebo z Linuxu. Budou pak se sítí kamrádi a naučí se současně na Linuxech a jak bude přibývat multiplatformních řešení, budou widle stále méně potřeba.

    4.6.2009 09:03 Let_Me_Be | skóre: 20 | blog: cat /proc/idea/current | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler funkční ve Wine?
    A kde ji jako vezmu ty chytraku? Dnes se da koupit licence jenom na Visty.
    Linked in profil - Můj web - Nemůžete vyhrát hádku s blbcem. Nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
    4.6.2009 09:54 fafsdfs
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler ve Wine? UPDATE: Funkční Filler3 pro Linux!

    Hm... ten filler vyplnuje offline XML? XML je prece normalni (skoro textovy) format? Neslo by to stahnout, odzipovat, vyplnit a znova zazipovat?

     

    4.6.2009 10:52 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler ve Wine? UPDATE: Funkční Filler3 pro Linux!

    Zkuste si to. Případně se pochlubte, jak to šlo.

    Salamek avatar 4.6.2009 12:06 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler ve Wine? UPDATE: Funkční Filler3 pro Linux!
    Příloha:
    tady je obsah jako TXT file, je to mix XML + JS Blíže jsem to nezkoumal , text je čitelný s kódováním UTF-8 , možná by šla udělat podpora do OO nebo editor
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    4.6.2009 14:07 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler ve Wine? UPDATE: Funkční Filler3 pro Linux!

    Nojo, tohle umím taky, ale vyplňujte to. :-)

    Nejsem si vědom toho, že by k té šabloně byla nějaká dokumentace. A i kdyby byla, tak si neumím představit ten opruz - ledaže by se našel někdo, kdo by si dal tu práci vytvořit open řešení. V geditu bych tohle fakt vyplnit nedokázal. Navíc ten formulář má pole, do kterého se vypočítává jakýsi obskurní kontrolní součet z vyplněných dat - tipuju, že algoritmus bude "výrobním tajemstvím", takže by se z toho programu musel vykutat reverse engineeringem.

    Salamek avatar 4.6.2009 14:45 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler ve Wine? UPDATE: Funkční Filler3 pro Linux!
    no celkově by to byla dobrá prasečina
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    4.6.2009 22:19 fafsdfs
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler ve Wine? UPDATE: Funkční Filler3 pro Linux!

    Sorry, zkouset to nebudu, radsi venuju cas uzitecnejsim vecem. Jen naznacuju, ze kdyz uz ted neni XML cerna skrinka, tak by to v principu jit melo. Je jasny, ze struktura XML muze byt skutecne slozita, ale mame parsery, rozsahle pojednani o XUL a ja nevim o cem, takze treba pro me by bylo asi jednoduzsi si neco sam udelat nez vyvolavat cernou magii wine.

    Pokud se bude porad XML pristupovat jak k nejake cerne skrince jeho predchudce tak se asi moc nezmeni, a reseni vsech problemu budou predpotopni. XML pred nami ale rozklada mnohem vetsi pole pusobnosti...

    4.6.2009 10:20 Tomáš Pelc | skóre: 22 | blog: multimedialni_pc_k_LCD_TV
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler ve Wine? UPDATE: Funkční Filler3 pro Linux!

    Před čtrnácti dny jsem si s nimi psal a dočkal se této odpovědi:

    21.5.2009

    Dobry den,
    v soucasne dobe nase spolecnost pripravuje a vyviji produkt 602XML Filler do prostredi LINUX, vyvoj jeste neni ukoncen, proto tento produkt jeste neni v prostredi Linux podporovan.
    S pozdravem a dekujeme za pochopeni
    

    Tož uvidíme ...

    4.6.2009 10:56 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler ve Wine? UPDATE: Funkční Filler3 pro Linux!

    Velké díky za tento zápisek. Dost mi zvednul náladu - s Fillerem jsem se dost trápil. Pokud jde o linuxovou verzi Filleru, tak tu už jsem dávno přestal vyhlížet - jsem rád, že jsem se spletl.

    4.6.2009 13:56 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler ve Wine? UPDATE: Funkční Filler3 pro Linux!
    Koukal jsem do toho balicku a je to fakt megabastl s vlastni instanci WINE. Sype se to do /opt a neco malo do /usr/bin, /usr/doc atd. Je tam i Desktop soubor a bashovej skript pro spusteni.

    Obecne mi prijde tahle cesta portovani wokennich programu na Linux dost silena a uplne mimo. Nekdo by ty firme mel nafackovat... stacilo by aby pred lety nevymejsleli kolo ale pouzili treba html nebo tisic uz existujicich formatu. Nebo pokud mermomoci musej mit svuj vlastni megazupaultrahypernejlepsi, tak to maj zverejnit i s dokumentaci nebo nejlepe jako opensource, kdyz uz to ted maj jako freeware.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    4.6.2009 14:16 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler ve Wine? UPDATE: Funkční Filler3 pro Linux!

    Dřív to pod wine nechodilo mj. proto, že ten program byl závislý na IE6 (nevím jestli tam bylo potřeba jen kvůli parsování xml, nebo jestli používali IE i k vykreslování obsahu okna). S přiinstalovaným IE6 ten program zatuhnul při otvírání formuláře (bez jakékoli chybové hlášky). Pokud je v těch balíčcích pořešeno aspoň toto (zřejmě je), tak je to rozhodně mírné zlepšení.

    Nekdo by ty firme mel nafackovat

    Nebo aspoň tomu, kdo tohle řešení vybral a nedotlačil je k tomu, aby funkční řešení pod Linuxem už dávno bylo.

    4.6.2009 14:22 Let_Me_Be | skóre: 20 | blog: cat /proc/idea/current | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler ve Wine? UPDATE: Funkční Filler3 pro Linux!
    Uz docela chapu proc nikomu nic nefungovalo pod Vistama :-D Veskery SW hardkodovany na x86 a aktualni verzi Windows a MSVC.
    Linked in profil - Můj web - Nemůžete vyhrát hádku s blbcem. Nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
    4.6.2009 16:36 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler ve Wine? UPDATE: Funkční Filler3 pro Linux!
    Počkat – to stále Filler nejede ve Vistách? Vždyť nové Czech POINTy se dělají jen s Vistama!
    4.6.2009 17:00 Let_Me_Be | skóre: 20 | blog: cat /proc/idea/current | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler ve Wine? UPDATE: Funkční Filler3 pro Linux!
    To netusim, to byla narazka na bezny zpusob vyvoje komercniho SW.
    Linked in profil - Můj web - Nemůžete vyhrát hádku s blbcem. Nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
    4.6.2009 21:00 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler ve Wine? UPDATE: Funkční Filler3 pro Linux!

    Pod Vistama jsem osobně nikdy nezkoušel, ale teď si uvědomuju, že jsem to možná trochu zamlžil - ta závislost nebyla přesně na IE6, ale tuším to chtělo IE >= 5.5 Takže Visty IMHO nebyly "vyřazeny ze hry" jen kvůli novější verzi IE.

    4.6.2009 14:35 ivdo | skóre: 6 | blog: ivdo | Ostrava 49° 50' 52" N, 18° 17' 01" E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler ve Wine? UPDATE: Funkční Filler3 pro Linux!
    Vypadá to, že je (602) někdo hodně vysoko podržel a drží stále. Jestli z osobního prospěchu nebo z vlastní nevědomosti a ignoranství, kdo ví ...

    Tenhle rádoby formát se do české státní správy zakousl v projektu CzechPoint (ve spolupráci, a teď se podržte s Novelem - viz prezentace na LinuxExpo 2008)

    Prušvih je už ve windows s tím že různé šablony požadují k vyplnění ruzné verze fileru !!! Takže pokud úředník má na starosti informace pro více subjektů tak aby si filer přeinstalovával nebo měl více počítačů :-)

    U nás to řešíme instalací na serveru do izolovaného prostředí v CITRIXu. Dávat uživateli práva něco si sám instalovat, je v prostředí, kde je 300 uživatelu sebevražda.
    4.6.2009 21:06 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler ve Wine? UPDATE: Funkční Filler3 pro Linux!
    ve spolupráci, a teď se podržte s Novelem

    Smutné.

    různé šablony požadují k vyplnění ruzné verze fileru

    A taky už minimálně jednou v minulosti změnili v nové verzi Filleru algoritmus na výpočet toho kontrolního součtu. To byla docela sranda, když se musel formulář odeslat mailem a zároveň fyzicky (přičemž kontrolní součty měly být stejné).

    4.6.2009 22:59 davadu | blog: davadu | Uherské Hradiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler ve Wine? UPDATE: Funkční Filler3 pro Linux!

    Na to, že 602 je součástí Noveláckého "ECO" systému od roku 2003. Byli jsme na jakési akci Novellu, kde Novell oznamoval fúzi se Suse a byli tam i ze 602 a slibovali podporu Linuxu. Ale zdá se mi, že slušné softwarové firmy se z nich stala neskutečná slibotechna. :(

    the.max avatar 4.6.2009 23:56 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler ve Wine? UPDATE: Funkční Filler3 pro Linux!
    Diky tomuto 602XML Filleru uz par mesicu bojuji s CTU. Chteji po me abych vyplnoval statistiky prez monitoring trhu. Pokazde mi prijde upozeorneni ze mam do nejakeho data odeslat vyplnene formulare a v pripade problemu mam kontaktovat nekterou z kontaktnich osob. Kontaktoval jsem je vsechny jiz nekolikrat, pokazde se stejnym problemem. Chtel jsem pouze vedet, jak mam formulare vyplnit v Linuxu, protoze nevlastnim zadnou licenci na Win a neminim si zadnou ani porizovat. Instalovat nelegalni sw je take nezakonne. Bohuzel, nikdy zadna odpoved. po nejakem case prijde upominka, ze jsem vcas neodeslal formulare. Na upominku odpovim vzdy stejne, ze jsem se snazil kontaktovat kontaktni osoby pro pripad problemu a ze mi neprisla zadna odpoved a jako prilohu prikladam odeslany email kterym jsem zadal pomoc. Po nekolika dalsich dnech mi prijde opakovana vyzva na vyplneni a odeslani formularu. na tuto vyzvu zase odpovim, a prilozim predchozi odpoved. Po par dnech me kontaktoval pracovnik CTU telefonicky s tim, ze jsem stale neodeslal formulare. Vysvetlim mu ze jsem se snazil kontaktovat kontaktni osoby, na jeho email mu odeslu veskere maily ktere jsem posilal a nebylo na ne nijak reagovano. Po par dnech mi volal opet s tim, ze mi posilaji formulare na papire, ze je mam vyplnit a odeslat postou.

    At jdou do PRDELE s takovymto pristupem!!!!
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    Salamek avatar 4.6.2009 23:59 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler ve Wine? UPDATE: Funkční Filler3 pro Linux!
    přesně tak at jdou do řitě
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    9.6.2009 23:16 radonx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler ve Wine? UPDATE: Funkční Filler3 pro Linux!

    Tož jsem tu beta 3 RC1 pro linux dnes otestoval (.rpm balík pro RH, (Centos) a Fedoru na i386 i x-64 verzi).

    Stručně poznatky: jede to pod wine, instaluje se speciální úprava wine do /opt a homeuser adresáře. Nainstaluje to i plugin do mozilly (Firefoxu), samozřejmě i386, v x-64 OS se musí udělat symbolický odkaz v /usr/lib64/mozilla/plugins (případně plugins-wrapped) na příslušné "602" soubory v /usr/lib/mozilla/plugins (plugins-wrapped). Protože 602 xml filler nemá dosud jiný mechanismus, než přebírání certifikátů el. podpisů ze systémového úložiště woken, není zatím popsán způsob, kam a jak certifikát umístit pod wine, aby si to filler natáhl. Natažením certifikátu přímo do aplikace, jako je tomu např. Adobe Readeru, tedy filler zatím nedisponuje, formuláře lze úspěšně natáhnout do filleru, editovat je a uložit, ale nelze je tedy zatím podepsat. Problém je v asociaci formátu .zfo s prohlížečem - obsahuje-li některý adresář v cestě souboru nebo samotný soubor ve svém názvu diakritiku, plugin se sice rozjede, ale nenalezne poskytnutou lokální adresu souboru, takže se mu soubor musí poskytnou z toolbaru; nejde-li o tento případ, plugin načte soubor správně - plugin tedy není schopen adresu poslanou prohlížečem převést zpět na nativní znakovou sadu OS ( v daném případě UTF-8). Při chybách pluginu i při zavření prohlížeče a násilném ukončení případného dialogu o načítání souboru třeba pomocí Force Quit Button zůstává celá struktura od prohlížeče přes plugin až po wine podporu viset v paměti a musí se to všechno ručně killnout (zvláště je-li pokusů se stejným výsledkem více - paměti to žere hodně).


    Závěr: je to betaverze a tedy doufejme, že v ostré budou popsané problémy odladěny. Že to není nativní a jede to pod wine celkem chápu z hlediska času, který byl k dispozici pro implementaci víceplatformního řešení v souvislosti s datovými schránkami (jiná věc je, že k tomu byli dotlačeni, kdyby to nerealizovali, nejspíš by ostrouhali mrkvičku). Koneckonců Soft602 se nejspíš inspiroval aplikacemi Google - Picasa a G.Earth. Dle mého názoru by však Soft602 měla začít práci na skutečně multiplatformním řešení nějakého nového XML Filleru, nejlépe od čistého stolu a nikoli za sebou táhnout wokenního kostlivce.

    15.6.2009 14:19 Quak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler ve Wine? UPDATE: Funkční Filler3 pro Linux!

    Také jsem testoval a to v souvislosti s demem datových schránek. Musím říct, že 602XML Filler RC1 není použitelný ani na tuto jednu speciálně ušitou aplikaci. Při pokusu o editaci oprávněné osoby se ve "formuláři" objeví jen bílá plocha posetá jakýmisi útržky dat. Zkoušel jsem rpm balík pro SLED na opensuse 10.3 i586. Takže do datových schránek jen s Windows.

    16.6.2009 22:45 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler ve Wine? UPDATE: Funkční Filler3 pro Linux!

    Až na to, že v 64bitovém systému nemáte šanci a vzhledem k tomu, že bez toho d*bilní pluginu se v datových schránkách nepodá ani podání, tak kůli tomu bastlu od 602 je zabit jakýkoliv pokrok Linuxu ve firemním sektoru, neuvěřitelné, že to co sem si právě vyzkoušel prošlo a má fungovat od 1.7. :(. Osobně doufám, že už někdo odpojí firmu Software602 od státního koláče a nechá ji v klidu zdechnout.

    16.2.2010 13:30 Fuzo | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 602XML Filler ve Wine? UPDATE: Funkční Filler3 pro Linux!
    ¨Jenom pro upřesnění, XML Filler už je na adrese http://www.602.cz/602xml/download_602xml_filler a na předchozích odkazech to už nefunguje ... samozřejmě Win/Linux/Mac verze

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.