abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 21:11 | IT novinky

    Společnost Framework Computer představila novou vylepšenou verzi svého modulárního notebooku Framework Laptop 13 s Intel Core Ultra Series 1, displej s lepším rozlišením a novou webovou kameru. Přímo do Česka jej zatím koupit nelze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.16 svobodného video editoru Flowblade (GitHub, Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Videoukázky funkcí Flowblade na Vimeu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    28.5. 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 38
    28.5. 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    28.5. 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    27.5. 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 991 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    24.7.2009 10:31 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW WANTED! €0.0 REWARD!
    Hehe, aneb, jak predat praci nekomu jinymu:)

    Je pravda, ze v HW se snad opravdu muzou orientovat jenom ti, kdo to opravdu detailne sleduji. Ja kdyz dostanu ukol koupit nejakej comp, tak zjisti max. cenu. Pak zacnu hledat v osvedcenym obchode (sorry za reklamu) Anacomp (pripadne manzelka doporuci nejaky dalsi inet obchody) kasa.cz nebo tak neco. Zacnu vyhledavat v osvedcenych znackach (nemeli jsme zadne problemy s notebookama Acer) a pripadne kouknu i na dalsi. Pokud je to pro provoz Woken, tak je mi HW relativne jedno, pro Linux uz to trosku zkoumam, ale tam koukam akorat po wifi a vga, nejaky dalsi specialitky uspesne ignoruju. Najdu par modelu s dobrym HD, CPU a RAM a z tech pak finalne vybiram. Nakonec jeste zkusim ty inet obchody od manzelky, jestli tam neni lepsi cena.

    Ze zahranici nic neberu, uplne mi staci pripadny reklamace vyrizovat v CR.
    24.7.2009 10:31 hajoucha | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW WANTED! €0.0 REWARD!

    Svatý Grál nikdo nenašel. Kouzelné řešení na všechny problémy taky asi není možné najít... jak z toho ven? :)

    Myslím, že zde není problém ucelené databáze hw komponent, ale problém toho, že uživatelé (potažmo kamarádi) nevědí přesně co chtějí. Až to zjistí, řešení bude velmi snadné.

    Moje rada tedy zní: pomožte jim to zjistit a nepokoušejte se to zjistit místo nich.

    29.7.2009 02:01 Ladislav Nešněra | skóre: 30 | blog: ..+2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW WANTED! €0.0 REWARD!
    také jsem zastánce "naučit ryby chytat", ale rád bych odkázal na nějaké all-in-one, které by ušetřilo nervy, čas i peníze. Samozřejmě nedoufám v dokonalý návod, ale věřím ve sdílení zkušeností, byť třeba v případě prodejců to může být problém - nestrannost, etika.. Mě by se líbilo podobné řešení, jako je pro SW - počet uživatelů, hodnocení, jenže by se našlo nejedno "ale"
    Jiří Němec avatar 24.7.2009 10:57 Jiří Němec | skóre: 22 | blog: BluPix | Horní Smrčné
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW WANTED! €0.0 REWARD!
    Jako takový základ není špatné http://www.svethardware.cz/ a jejich Průvodce koupí cenově výhodného PC pro _aktualni_mesic_.

    Linuxovou podporu hledejte na googlu, jen asi se bude hodit koupit základní desku s linuxem ve formě nějakého toho asus express gate. Sice je to krásně děravý, neaktualizovaný systém, ale máte tak téměř zajištěnu dobrou podporu hw i v jiných distrech.

    Jo a poslední roky kupuji hw u tsbohemia.cz.
    Spock: "Logic, logic, logic. Logic is the beginning of wisdom, not the end.
    Nicky726 avatar 24.7.2009 19:12 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW WANTED! €0.0 REWARD!
    +1 svět hw je dobrý na přehled.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    24.7.2009 10:58 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW WANTED! €0.0 REWARD!

    >Mohl by jste se někdo podělit o své vyšlapané cestičky jak se dopídit toho "pravého" kousku s dobrým poměrem cena/výkon?

    Zeptám se uživatele, co opravdu potřebuje - tak zjišťuji požadavky na parametry pravého kousku. Zeptám se, kolik do toho chce dát - na 99 % stejně zjistím, že si protiřečí. Pak ho přesvědčím, aby do toho dal víc, protože tohle oni vždycky podcení (i kdyby ne, vrátí se mu to ve spolehlivosti a životnosti). Následně navrhnu řešení. Když s řešením nesouhlasí, pošlu ho jinam, ať si to zařídí jak chce a upozorním ho, že následné průsery řešit nebudu (a nesmlouvavě to dodržuju).

    >Přirozeně by mě rovněž zajímali vaši osvědčení prodejci - ať již tuzemští či zahraniční.

    www.tsbohemia.cz - beru od nich jejich linuxové sestavy a notebooky Thinkpad. Ceny dobré, u sestav si často nechám měnit komponenty za kvalitnější (jde to na vyžádání).

    Salamek avatar 24.7.2009 14:28 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW WANTED! €0.0 REWARD!
    bohemka je parádní, mám odtatud všechen HW :-D (jen se nedá věřit jejich hodnocení /specifikaci HW na stránkách )
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    29.7.2009 02:35 Ladislav Nešněra | skóre: 30 | blog: ..+2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW WANTED! €0.0 REWARD!
    možná jsem špatně hledal, ale moc detailů k produktům jsem nenašel :-( Sám mám zkušenost ještě se Softcomem a MRM - zde včetně velmi solidního vyřízení reklamace (nesnesla se jinde zakoupená WiFi s dodanou DVD mechanikou).
    24.7.2009 11:53 RapMan | skóre: 14 | blog: RapMan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW WANTED! €0.0 REWARD!
    Hojne vyuzivam www.amazon.de, kde jsou i u jednotlivych produktu hodnoceni kupujicich. Z dalsich obchodu si vyhledam na www.idealo.de, kde je i hodnoceni jednotlichych obchodu. Z ceskych kupuju pouze u czc, protoze to mam v miste bydliste.
    24.7.2009 12:30 mic130
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW WANTED! €0.0 REWARD!

    postupuju takto - nejdriv zjistit ucel, pak co vse bude chtit poridit (jestli neco zustane ze staryho, nebo co uz maj doma), nasledne odhadnu cenu (vetsinou se trefim s presnosti na 2000). pak kouknu na www.alza.cz a www.czc.cz a dam do kupi nejakou predbeznou nabidku, pak zacnu vyhledavat testy hardwaru a diskuze od lidi co jej maj. a upravovaj nabidku. linux nejak moc neresim, kdyz nekupuju pro sebe. nasleduje konzultace se zadavatelem zakazky. jo a s kancelarskejma pocitacema se vubec neseru az na harddisk, u nej hledam ty nejspolehlivejsi.

    corsse avatar 24.7.2009 12:31 corsse | skóre: 6 | Klánovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW WANTED! €0.0 REWARD!

    Co se tyce hardware, tak muzu doporucit nezavisly web DDworld. Mesicni sestavy PC, testy jednotlivych kousku, ruzne zajimavosti i ohlasy uzivatelu. Mozne minus je v tom, ze web je spis zameren na hrace pod win nez na linux. Jinak nakupuji prevazne v czc.

    26.7.2009 11:25 tojejedno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW WANTED! €0.0 REWARD!

    DDworld , si dobrý komik. Web profláklý kradením cizích recenzí přiohnutých pro potřeby fanATIzmu jeho zakladatele. Jako vtip dobré.

    24.7.2009 12:35 Robotics
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW WANTED! €0.0 REWARD!

    Já využívám časopisů jako Level nebo Score, kde sou vždy tři sestavy vybraný z těch "nejlepších" součástí, každá v určité cenové relaci.

     

    24.7.2009 13:06 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW WANTED! €0.0 REWARD!
    U základních komponent bych velký problém neviděl, u těch je buďto všeobecně známo, jakou mají v Linuxu podporu (typický příklad jsou grafické karty), nebo se podpora vůbec nemusí řešit (typicky disky).

    Problém je ale u méně standardního hardwaru, kde zjistit poporu v Linuxu naráží problém s přesnou identifikací "vnitřností" - často se stává, že jeden produkt je prodáván pod různými jmény, takže pokud člověk neví, že značkový produkt od jedné firmy je úplně stejný jako produkt mnohem méně značkové firmy (poněvač ho vyrábí stejná čínská továrna .... a ze stejných komponent :-) ), tak neví, že i pro ten druhý produkt může použít ovladač napsaný pro ten první.

    Zatímco u interních karet je často možné zjisti chip z fotografie, horší je to u USB zařízení, kde bez toho, aniž by člověk ono zařízení zapojil a zjistil vendor ID a device ID (to jde, kupodivu, i z Windows), musí spoléhat na to, že někdo na webu to už udělal a podal o tom zprávu.

    Takže když někod chce koupit třeba USB DVB-T tuner nebo webkameru, musí prvně projít e-shopy a potom pro všechny kandidáty prohledat web, aby se zjistila jejich podpora v Linuxu. Tj. googlit, googlit a zase goooglit ...

    Což bohužel není zcela spolehlivé a často se stane, že koupený hardware je v důsledku rozdílné revize zevnitř úplně jiný a zatím v Linuxu nepodporovaný (mě se to stalo u interního tuneru, kde byl v důsledku "revize B" úplně jiný chip), nebo naopak že levný celkem neznámý hardware, u kterého se nikdo o podpoře v Linuxu nezmiňuje, je naopak velmi dobře podporovaný, protože je postavený na chipu oblíbeném u velkých, značkových výrobců (stalo se známému, který koupil nejlevnější webkameru v hypermarketu a chodí mu bez problému).

    Protože od prodejců nemůžeme čekat, že zjistí stav podpory v Linuxu u svých produktů (a stejně by se na to nedalo spoléhat), hodil by se přehled hardwaru (nejlépe fe formě Wiki), který je nejen v Linuxu podporovaný, ale hlavne je dostupný v českých e-shopech.
    Dalibor Smolík avatar 24.7.2009 14:35 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW WANTED! €0.0 REWARD!

    No, dobrodružství leckdy nastává při výběru vhodného scanneru, ale někdy i podpora  USB tiskárny dá zabrat :-)

    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    29.7.2009 00:46 Ladislav Nešněra | skóre: 30 | blog: ..+2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW WANTED! €0.0 REWARD!
    jak to tak čtu, tak mi dochází, že jsem úplně zapomněl na Smolt, který obsahuje i wiki, byť samozřejmě bez dostupnosti v ČR ;-) Konec konců i přehled HW na Ábíčku umožňuje editaci, ale asi komunita není dost velká na aktualizaci - pochybuji, že nikdo nemá Intel Atom. Na Smolt wiki jsem jednu zmínku našel. Jak vidno ze statistik, účast má prakticky jen Fedora a openSUSE, Ubuntu nic :-(
    24.7.2009 13:53 Feco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW WANTED! €0.0 REWARD!

    Preco v nadpise KRICIS? 

    24.7.2009 16:51 Ladislav Nešněra | skóre: 30 | blog: ..+2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW WANTED! €0.0 REWARD!

    nějak mi to nahánění HW evokovalo kovbojky a výlepy tohoto typu

    multi avatar 24.7.2009 14:49 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW WANTED! €0.0 REWARD!
    vzhledem k tomu, ze kazdy clovek ma jine porazavky na vykon,cenu,kvalitu HW a skusenosti s danou znackou atd. jednotny navod ani neni mozny.

    Ale pokud mas problem s vyberem tak si myslim, ze u linuxu to neni zadny problem, tam se ti nabidka lehce zuzi, koor kdyz vis co chces. Napr notas: bez MS windous, chci hrat hry-> nVidia grafika, nechci uz mit desktop->displej 15" az 17", chci vykonny nebo aby vykon po nekolika letech nechybel->cena k 30Tkc, vyradis acery, a modely co maj neco ochuzene ==>> a mas tak 10 modelu, mezi kterema se uz clovek zvladne zorientovat a nasledne treba i vybrat
    Fluttershy, yay! avatar 24.7.2009 23:47 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW WANTED! €0.0 REWARD!
    Oblíbený obchod s novými věcmi: alfacomp.cz

    Oblíbený obchod s repasovanými laptopy: gigacomputer.cz

    Oblíbený serverr s recenzemi laptopů: notebookreviews.com

    Oblíbený server s přehledy hardwaru: abclinuxu.cz
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Petr Tomášek avatar 25.7.2009 09:00 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše SAKRA VOLE, NEŘVI!

    ...

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    28.7.2009 22:22 Ladislav Nešněra | skóre: 30 | blog: ..+2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SAKRA VOLE, NEŘVI!
    viz. výše
    msk avatar 3.8.2009 10:24 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW WANTED! €0.0 REWARD!
    Zaraza ma v tom zozname kasa.cz. Nakupoval si uz u nich nieco? Ja ano (2x) a zasadne nikomu nemozem doporucit. Kolega z byvalej prace podobne skusenosti.
    6.8.2009 09:34 Ladislav Nešněra | skóre: 30 | blog: ..+2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW WANTED! €0.0 REWARD!
    já ne. Bylo zmíněno v této reakci. Zkusil jsem dát námět to bugzilly - uvidíme.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.