abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    včera 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    1.5. 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    1.5. 22:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 12.0 minimalistické linuxové distribuce (JeOS, Just enough Operating System) pro Kodi (dříve XBMC) a multimediálního centra LibreELEC (Libre Embedded Linux Entertainment Center). Jedná se o fork linuxové distribuce OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center). LibreELEC 12.0 přichází s Kodi 21.0 "Omega".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    1.5. 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    1.5. 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (12%)
     (27%)
     (38%)
     (23%)
    Celkem 26 hlasů
     Komentářů: 7, poslední dnes 22:24
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    David Watzke avatar 17.6.2006 13:22 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše  
     
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    kozzi avatar 17.6.2006 13:27 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Třikrát plus a třikrát mínus pro Slackware

    No docela pěknej článek, ale s některými body nesouhlasím. Například stím že je mínus "udělej si sám", myslím si, že to je dobrá věc, alspoň člověk ví, co že mu tam beží a co tam má atak podobně. Ale musím uznat, že jsou věci u kterých litu, že nejsou automaticky nastaveny, ale těch je opravdu minimum a jsou to většinou nepotřebné vychytávky.

    To kolik má balíčků se nedá hodnotit, každý potřebuje něco jiného. Pro někoho má balíčků až moc.

    A co se týče zavislostí, tak to není mínus ale jeho základní vlastnost a komu se nelíbí tak si může jako já nainstalovat archlinux, a bude nadmíru spokojenej.

    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    vogo avatar 17.6.2006 13:37 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Třikrát plus a třikrát mínus pro Slackware

    Udělej si sám, je většinou to, co odrazuje začínající uživatele, proto jsem to zařadil mezi mínusy. Já tento postup také oceňuji, ale občas bych si jej raději odpustil. Například mě podle všeho bude čekat rozchození modrozuba... S tou technologií nemám žádné zkušenosti, tak to bude velmi poučná zábava.

    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
    17.6.2006 13:42 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Třikrát plus a třikrát mínus pro Slackware
    Modrozub je hračka. Doporučuju zdejší CIJOMLův návod, dál Jak na bluetooth na root.cz (taky od CIJOMLa) a sekci bluetooth na gentoo-wiki.com. Dotazy můžeš směřovat na můj mail (přes profil), zrovna včera jsem to rozjel.
    19.6.2006 11:55 alefbvjlbvalvfbaibv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Třikrát plus a třikrát mínus pro Slackware
    Tak uplne nesouhlasim. Pro novacky spise uzivatelskeho typu Slackware neni vhodny. Pro ne doporucuji napr. SuSE nebo neco podobneho. Novacky, kteri se chteji v Linuxu vrtat, pochopit ho, atd. staci pripravit na to co je ceka. Jednoho kolegu z nasi komunitni site (HKFree.org) jsem privedl k Linuxu, hned jsem mu na router doporucil Slack a musim rict, ze si to pochvaluje. V te dobe vedel jen jak se vyslovuje slovo Linux, ale dnes si plne svuj router adminuje a dela i servery dalsim lidem. Nikdy jsem od nej neslysel horekovani na to, ze musi vse delat sam. Naopak tesilo ho, ze narozdil od Widli ma system v ruce a muze ho plne ovladat.
    17.6.2006 13:30 geecz | skóre: 4 | blog: herostratos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Třikrát plus a třikrát mínus pro Slackware
    Což o to, zápis je pěkný, ale ono existuje distro které není rozporuplné? :-)
    17.6.2006 13:42 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Třikrát plus a třikrát mínus pro Slackware
    Já taky už dlouho fandím Slacku. Ale když jsem se nedávno rozhodoval, čím nahradím Windows (potřeboval jsem je kvůli maturitě) tak se mi po měnším tornádu na disku usadil Zenwalk. Líbí se mi jeho koncepce jeden úkol - jeden program (i když to u něj takhle není ve všech případech, protože třeba textových editorů má víc). Spojuje out of the box vlastností velkých distribucí s podstatou Slackwaru, ze kterého se vyvinul. Takže já jako člověk ne zrovna úplně Linuxu znalý mám perfektně fungující systém se vším, co potřebuju a navíc se stejnými vlastnostmi Slackwaru, které z něj dělají ideální systém na učení. Měl jsem původně v plánu instalovat Arch Linux, ale měl jsem s ním trošku problémy, tak jsem to odložil na někdy jindy. Zenwalk mi teď úplně stačí :o)
    jalinh avatar 17.6.2006 18:06 jalinh | skóre: 2 | blog: jalinh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Třikrát plus a třikrát mínus pro Slackware
    Ja teda Slacka nainstaloval asi jen na dva compy, protože to byly šunky a mně se zdála tahle distribuce pro ně nejvhodnější. Na rozdíl od jiných dister, se mi tam bez problémů podařilo okamžitě rozchodit Xka (stačilo mi jen zkopírovat xorg.conf z live distribuce Slax - chytrá sesterská live distribuce může být tedy také významné plus;). Zkušeností s tímhle distrem teda moc nemám, ale pro sebe za největší mínus považuju právě to, že to stojí na jednom člověku
    Bonajn aĵojn mi devas serĉi, malbonaj aĵoj estas ĉie.
    17.6.2006 19:17 Dunric | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Třikrát plus a třikrát mínus pro Slackware
    Rozumím rozporuplným dojmům ze Slacka, ale překvapivě vámi uvedené "mínusy" jsou pro mnoho jiných uživatelů "plusy".

    Nevím odkud se berou názory, že je to distro pro začátečníky. Je spíš pro pokročilejší nebo pro ty, kteří se chtějí učit a poznávat GNU/Linux zevnitř od základních stavebních kamenů a to není škola pro každého.

    1. mínus - neřešení závislostí balíčkovacím systémem
      Co na to tolikrát omílané téma říct ? Pro někoho zbytečný opruz, pro jiné větší svoboda vykoupená zanedbatelným zvýšením pracnosti. Podívejte se na diskusní fóra - tohle pro Slackwaristy není problém, to se neřeší. Pokud se rozhodnete používat stabilní releasy, pak jednorázově při instalaci nebo přechodu na novou verzi ty závislosti pořešíte a cca 3 roky se jimi už vůbec nemusíte zabývat, protože upgrady je nezmění.
    2. mínus - dodělej si sám.
      Někdo chce instantní řešení, jiný odmítá vnucování představ a úprav správce distribuce/balíčku a chce si nemodifikovaný software přesně a v jím určeném rozsahu nakonfigurovat sám. Patřím do té druhé skupiny a je to jedna z vlastností, kvůli kterým jsem si ho oblíbil.
    3. mínus - málo software v základní distribuci
      Někdo chce minimální a kompaktní množinu software, která pokryje většinu nejběžnějších potřeb, jiný naopak co nejširší rozsah i za cenu, že se u všeho nepodaří udržet kontinuitu údržby.
      Mě také některé aplikace citelně chybí, ale starost s jejich udržováním pomocí vlastních SlackBuildů mě od Slacka neodradila a jen tak neodradí.

    Jinak je hodně rozšířený omyl, že Patrick Volkerding se stará o celou distribuci sám. Přesný počet lidí ze Slackware (Security) Teamu sice není zveřejněn, ale znám jména dalších min. 4 lidí, kteří mu pomáhají. Rozdíl oproti vývojovým modelům u jiných distribucí je ten, že nic není uvolněno, dokud to Pat nezaudituje - všechno prochází jeho rukama. Tohle by se u "velkých" distribucí s 10-15 tis. balíčky určitě nedalo dělat.

    In the garden sleeps a messenger ·
    jalinh avatar 17.6.2006 20:21 jalinh | skóre: 2 | blog: jalinh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Třikrát plus a třikrát mínus pro Slackware
    Někdo chce instantní řešení, jiný odmítá vnucování představ a úprav správce distribuce/balíčku a chce si nemodifikovaný software přesně a v jím určeném rozsahu nakonfigurovat sám.
    ale ještě lepší je instantní řešení s vyřešenými závislostmi a pokud si chci určitou věc ošetřit a pohlídat sám, tak mít možnost, ne?
    Rozdíl oproti vývojovým modelům u jiných distribucí je ten, že nic není uvolněno, dokud to Pat nezaudituje - všechno prochází jeho rukama. Tohle by se u "velkých" distribucí s 10-15 tis. balíčky určitě nedalo dělat.
    ale otázka je, jestli je to žádoucí, nebo ne. Vím, že před časem měli slackwaristi nějaký problém pramenící z nemoci pana Volkerdinga. Nevím o tom prakticky nic, jen jsem to tenkrát z nějakého nadpisu zaregistroval ujistil se tak v tom, že by důležité věci neměli stát na osobě, ale na skupině.
    Bonajn aĵojn mi devas serĉi, malbonaj aĵoj estas ĉie.
    18.6.2006 12:40 Dunric | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Třikrát plus a třikrát mínus pro Slackware
    Na výše uvedené lze reagovat okřídleným - "Různí lidé různé potřeby". Ten vývojový model je "žádoucí" pro ty, kteří jej dokáží ocenit. Jím získává celá distribuce na kompaktnosti(kompilační a instalační volby, skladba sw, rozumný konzervativismus, systém konfigurace, ...), kterou postrádám u většiny ostatních. Ten model funguje spolehlivě už 12 let a za celou tu dobu Slackware neztratil punc jedné z nejstabilnějších a nejbezpečnějších distribucí.

    Patrick Volkerding byl vážně nemocný ke konci roku 2004 a po tu dobu vydávali aktualizace jeho kolegové z GUS Brazil, kteří se na vývoji podílí dodnes. Nemyslím, že by bylo pokračování distribuce ohroženo, i kdyby se jeho hlavní správce už nebyl schopen na ní podílet. Jeho lidé ze Slackware Teamu a obrovská komunita, která se za tu dobu kolem ní vytvořila ji myslím nenechají padnout.

    In the garden sleeps a messenger ·
    vogo avatar 17.6.2006 21:56 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Třikrát plus a třikrát mínus pro Slackware
    Místopřísežně prohlašuji, že se Slackware na věčné časy a nikdy jinak.

    Klady pro mě mnohonásobně převyšují zápory.

    Znají mé přání, proto to distro používám.

    Tak mi proboha neurvěte hlavu :).
    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
    jalinh avatar 18.6.2006 01:51 jalinh | skóre: 2 | blog: jalinh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Třikrát plus a třikrát mínus pro Slackware
    hm, zajímavé - to vypadá jako neléčená chorobná závislost, jestli by se nemělo do každého ISO slacku povinně napsat "že užívání škodí zdraví" :P :)
    Bonajn aĵojn mi devas serĉi, malbonaj aĵoj estas ĉie.
    18.6.2006 12:50 Dunric | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Třikrát plus a třikrát mínus pro Slackware
    Nikdo vám nechce rvát hlavu :-) Jen jsem reagoval, jak tu samou věc vidí z jiného úhlu někdo jiný.

    Já hodně dělám i s Debianem a částečně i se SUSE a RHEL, ale pro moje osobní potřeby mi Slack prostě sedí nejvíc. K žádné přísaze věrnosti ale nemám ani nutkání a ani mě k ní nikdo nedonutí ;-)

    In the garden sleeps a messenger ·
    vogo avatar 17.6.2006 22:02 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Třikrát plus a třikrát mínus pro Slackware
    Jen bych chtěl poznamenat, že Slackware je distribuce kterou bez přestávky používám vůbec nejdéle a pravdu nechci měnit. Také se nepovažuji za Linuxového začátečníka, to distro mi obravdu sedí :).
    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
    18.6.2006 00:20 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Třikrát plus a třikrát mínus pro Slackware
    Zeby mi neco uniklo?

    Misto nejakeho sileneho postupu delam:

    swaret --update

    swaret --upgrade

    A je to. Vetsinou se jeste hodi reboot nebo aspon restart Xek.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    18.6.2006 11:57 prOm3TheuS | skóre: 18 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Třikrát plus a třikrát mínus pro Slackware
    "Postupem času se ocitáme v mezistádiu Slackware-LFS."

    Přesně tak a proto jsem taky přešel na LFS.
    jalinh avatar 18.6.2006 18:19 jalinh | skóre: 2 | blog: jalinh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Třikrát plus a třikrát mínus pro Slackware
    tyjo...to LFS se da fakt rozumne dlouhodobe pouzivat?? Ja vzdycky myslel, ze je to jen zajimavost pro lidi touzici se neco naucit.... asi se na to taky budu muset podivat :)
    Bonajn aĵojn mi devas serĉi, malbonaj aĵoj estas ĉie.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.