abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 37
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 825 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Hackování XChatu pod Wokny

    1.12.2005 01:02 | Přečteno: 1532× | Plané filozofování | poslední úprava: 1.12.2005 02:07

    Jako IRC klienta používám výborný program xchat. Rád bych tento program občas používal i pod Windows. Bohužel ačkoliv je software GPL, windozí binárka je třicetidenní shareware. Jelikož jsem nedávno po windows zkoušel překládat jednoduchou GTK aplikaci pomocí mingw, řekl jsem si, že bych si mohl vyrobit vlastní freewarovou binárku. Jak u mě bývá ve windows v poslední době zvykem, zvrhlo se do v drsné hackování :-)

    Autoři xchatu používají ke kompilaci MS Visual Studio, ale v dokumentaci píšou, že by to mělo jít i s mingw. Asi by to šlo přeložit i pod cygwinem, jenže mingw port gcc dělá krásnou čistou binárku závislou jen na msvcrt.dll a bez potřeby nějakého X-serveru.

    Vzhůru dolů!

    Všechny potřebné knihovny (gtk, gdk, pango, intl, png, iconv, atk, zlib) už jsem měl na disku, tak jsem začal uvažovat nad vlastní kompilací. Potřeboval jsem stvořit nějaký ten Makefile. Ten za normálních okolností vznikne po běhu ./configure. To jsem sice v cygwine pustit mohl, ale bylo mi to dobré tak pro získání nápovědy, v cygwinu jsem to kompilovat nechtěl a neměl jsem tam ani potřebné knihovny. Vrhl jsem se na drsný trik, xchat jsem skompiloval normálně v Linuxu a potom jsem přes find -name "*.o" získal seznam *.c souborů, které je třeba kompilovat. Místo Makefile jsem vytvořil následující elegantní baťák o jednom megapříkazu.

    c:\dev-cpp\bin\gcc -o ./xch.exe ./src/common/proto-irc.c ./src/common/outbound.c ./src/common/notify.c ./src/common/dcc.c ./src/common/cfgfiles.c ./src/common/url.c ./src/common/history.c ./src/common/inbound.c ./src/common/ctcp.c ./src/common/modes.c ./src/common/network.c ./src/common/plugin-timer.c ./src/common/servlist.c ./src/common/text.c ./src/common/tree.c ./src/common/util.c ./src/common/server.c ./src/common/userlist.c ./src/common/ignore.c ./src/common/xchat.c ./src/common/plugin.c ./src/fe-gtk/chanview.c ./src/fe-gtk/palette.c ./src/fe-gtk/plugingui.c ./src/fe-gtk/xtext.c ./src/fe-gtk/urlgrab.c ./src/fe-gtk/dccgui.c ./src/fe-gtk/setup.c ./src/fe-gtk/gtkutil.c ./src/fe-gtk/banlist.c ./src/fe-gtk/fkeys.c ./src/fe-gtk/search.c ./src/fe-gtk/menu.c ./src/fe-gtk/about.c ./src/fe-gtk/rawlog.c ./src/fe-gtk/textgui.c ./src/fe-gtk/pixmaps.c ./src/fe-gtk/servlistgui.c ./src/fe-gtk/ignoregui.c ./src/fe-gtk/editlist.c ./src/fe-gtk/ascii.c ./src/fe-gtk/userlistgui.c ./src/fe-gtk/notifygui.c ./src/fe-gtk/chanlist.c ./src/fe-gtk/maingui.c ./src/fe-gtk/fe-gtk.c -Ic:/dev-cpp/gtk/include -Ic:/dev-cpp/gtk/include/gtk-2.0 -Ic:/dev-cpp/gtk/lib/gtk-2.0/include -Ic:/dev-cpp/gtk/include/atk-1.0 -Ic:/dev-cpp/gtk/include/pango-1.0 -Ic:/dev-cpp/gtk/include/glib-2.0 -Ic:/dev-cpp/gtk/lib/glib-2.0/include -Lc:/dev-cpp/gtk/lib -lgtk-win32-2.0 -lgdk-win32-2.0 -latk-1.0 -lgdk_pixbuf-2.0 -lpangowin32-1.0 -lgdi32 -lpango-1.0 -lgobject-2.0 -lgmodule-2.0 -lglib-2.0 -liconv -mms-bitfields -mwindows -lintl -lwsock32 -lwinmm

    Krása, ne? Jo, ještě bylo potřeba pepsat na bat jeden Makefile v adresáři s bitmapama, aby z toho vypadl jeden hlavičkový soubor.

    ..\..\..\..\gtk\bin\gdk-pixbuf-csource.exe --build-list bookpng book.png hoppng hop.png oppng op.png purplepng purple.png redpng red.png voicepng voice.png xchatpng ..\..\xchat.png > inline_pngs.h

    No, bohužel to nešlo slinkovat, nějaké reference šly naprázdno. Nakonec jsem musel napsat patch na soubor fe-gtk.c.

    42a43,44
    > /* paskma hack */
    > #include "../common/server.h"
    60a63,64
    > /* also paskma hack */
    > #include <gdk/gdkwin32.h>
    

    A povedlo se, vyblilo to binárku. Bohužel nefunguje :-). Normálně se to spustí, nastavím server ale skončí při "Looking up irc.bk.zcu.cz...". Jinak GUI pořád reaguje, možná jsem zapomněl nějakou podporu pro DNS :-)

           

    Hodnocení: 93 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.12.2005 01:04 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hackování XChatu pod Wokny
    Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě

    P.S.: Je to první odkaz, co vyleze z Googlu při hledání Free Xchat.
    1.12.2005 01:15 paskma | skóre: 13 | blog: Paskmův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hackování XChatu pod Wokny
    Nejjednodušší je ten XChat cracknout. Navíc na tvém odkazu to dělají přes MSVS a k tomu je tam návod a mejkfajly. Tohle byla výzva, navíc možná budu dělat jednu GTK aplikaci pro W+L, tak jsem si to chtěl zkusit.
    1.12.2005 01:20 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hackování XChatu pod Wokny
    Nejjednodušší to samozřejmě, ale proč to dělat, když můžu legálně používat free verzi.

    Jako výzvu jsem to pochopil, nicméně mi připadá lepší začínat od začátku (čili u malinkatejch aplikací s minimem závislostí, ideálně navíc vlastních), než metodou pokus - omyl - oprava zbastlit něco gigantickýho a s největší pravděpodobností si do další práce přinést několik špatně pochopenejch souvislostí.
    1.12.2005 01:30 paskma | skóre: 13 | blog: Paskmův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hackování XChatu pod Wokny
    Hele, do toho, jak se co naučím mi nekecej, ju? Ten příspěvek je jen pro pobavení. Wokna používám jednou za měsíc, když musím, a tu binárku nepotřebuju. Jen mě kdysi naštvalo, že GPL aplikace je shareware s tím, že překlad vyžaduje speciální znalosti.
    1.12.2005 08:23 ND
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hackování XChatu pod Wokny
    Mě zase štve, když si někdo myslí, že GPL aplikace musí být automaticky zadarmo. Pokud máš svobodu šířit to dál bez poplatku (nabo třeba za vyšší poplatek:) a navíc svobodu upravit zdroják (vyřadit ochranu), tak to k nulové ceně jasně vede, ale není to nikdy automaticky. Pokud mám problém zaplatit pár korun za svůj oblíbený program, tak bych cítil minimálně morální povinnost vůči autorovi, podívat se raději po nějaké alternativě. Ale to je spíš otázka kolegiality.
    1.12.2005 09:08 paskma | skóre: 13 | blog: Paskmův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hackování XChatu pod Wokny
    V Linuxu to používám každý den, ve Woknech jednou za měsíc, tak za to přece nebudu platit? Jinak tu jejich politiku respektuji. Ale přece jenom, je to zbytečnost. Kdybych měl něco platit, tak nějakou killer aplikaci pro vývoj, na které dělám prachy.
    1.12.2005 13:13 zabza | skóre: 52 | blog: Nad_sklenkou_cerveneho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hackování XChatu pod Wokny
    V Linuxu to používám každý den, ve Woknech jednou za měsíc, tak za to přece nebudu platit?
    To je zajímavá logika ;-)
    1.12.2005 13:15 paskma | skóre: 13 | blog: Paskmův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hackování XChatu pod Wokny
    Ty si kupuješ software, který nepoužíváš?
    1.12.2005 15:07 fghfn | blog: vanoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hackování XChatu pod Wokny
    ty ten software pouzivas, zlodeji... :-)
    2.12.2005 09:06 prageroj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hackování XChatu pod Wokny
    co ukradl? takovyhle zvasty miluju
    1.12.2005 18:37 Frank J. Tomes | skóre: 29 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hackování XChatu pod Wokny
    To moralizování mi vhání slzy smíchu do očí :-)
    [frank]$ uname -prs FreeBSD 4.11-RELEASE-p25 i386
    2.12.2005 09:05 ND
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hackování XChatu pod Wokny
    Svět bude krásnější, až všichni jako ty, myslím tím lidi bez smyslu pro morálku, fair-play a svědomí, chcípnou roztrháni cynickým smíchem. Ale jinak nic ve zlém. ;-)
    Luboš Doležel (Doli) avatar 1.12.2005 16:10 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hackování XChatu pod Wokny
    Krásná čistá binárka? Tak to asi ne :-)

    Když jsem kompiloval jeden soft pro Windows, tak binárka z Mingw měla 7 MB a binárka z VS.NET měla 1,5 MB. Závislostně byly prakicky stejně. Ta VS.NET binárka byla navíc znatelně svižnější.
    1.12.2005 16:50 paskma | skóre: 13 | blog: Paskmův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hackování XChatu pod Wokny
    To muselo být nastavením. Prostě mingw něco přilinkoval staticky, no. A i když C/++ kompilátor z MSVS je fakt dobrý, těžko to bude oproti GCC "znatelný" rozdíl.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.