abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    včera 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    6.5. 17:55 | Nová verze

    AlmaLinux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4 (Mastodon, 𝕏). S kódovým názvem Seafoam Ocelot. Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.5. 17:11 | IT novinky

    Před 50 lety, 5. května 1974 v žurnálu IEEE Transactions on Communications, Vint Cerf a Bob Kahn popsali protokol TCP (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (7%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 139 hlasů
     Komentářů: 10, poslední dnes 17:35
    Rozcestník

    FOSDEM 2013 je za námi, připravme se na DevConf

    6.2.2013 06:16 | Přečteno: 836× | linux/unix | Výběrový blog | poslední úprava: 6.2.2013 12:07

    Ač to nemusí být z některých mých příspěvků zřejmé, letošní FOSDEM jsem si opravdu užil. Zatáhnul jsem tradiční party v Delirium Café z důvodu lehké agorafobie (i když před časem jsem se dohrabal i na nějakou tu demonstraci proti ACTA).

    Před bruselským FOSDEMem jsem si udělal výlet do Amsterdamu, kde jsem stihnul navštívit dům Anny Frankové, nějaké to muzeum a pár hospod. Bohužel jsem kus výletu musel zabít přípravou na nedělní přednášku a nějakými těmi maily a pobytem na IRC. Už dlouho se chystám znovu vyzkoušet jak vypadá takovéto skutečné volno, kdy člově nechá na delší dobu ležet počítač a ani ten telefon moc neřeší.

    Atmosféra

    V sobotu ráno jsem s potěšním zjistil, že první talky probíhají o dost později než na jiných konferencích, takže výjimečně stihnu i ten uvítací. Nevím přesně co k tomu organizátory vedlo, ale hlavní budovou FOSDEMu se stala budova K, u které si nepamatuju, že by kdy byla součástí konference [skutečně si to jen nepamatuju, viz diskuze]. Je to několikapatrová budova s velkým prostorem pro stánky projektů a značným počtem menších přednáškových místností.

    Tak jako se vždycky na FOSDEMu tlačila hromada lidí v hlavní budově H s úzkými chodbami, tak se letos rozprostřeli do celého prostoru, který byl k dispozici. Ač byl hlavním sponsorem konference s velkou slávou Red Hat, dostal jsem u informačního stolku krásné zelené triko které barvou ladilo k chameleonovi u nejbližšího stánku projektu openSUSE.

    Stánky Fedory a CentOSu byly oddělené jen stánkem Ubuntu. Neodolal jsem a musel jsem ke konci konference k zelenému triku u stánku PostgreSQL zakoupit modrého slona. Je všeobecně známé, že konference nejsou jen od toho, aby se chodilo na přednášky. Skutečně se mi podařilo strávit velkou část konference mimo přednáškové místnosti.

    Nicméně mi dělalo problém se zorientovat mezi lidmi a nepodařilo se mi potkat všechny lidi, které jsem potkat chtěl. Z hrůzou jsem ale zjistil, že už i na FOSDEMu mě anglicky i česky oslovují lidé, které prostě nepoznám. Pomohlo by mi, kdyby se lidé, které nepotkávám pravidelně, aspoň nějakým způsobem nenápadně připomněli či představili, nebo aby vypomohli společní známí :).

    Přednášky

    Přednáškám jsem toho moc nedal. Nechal jsem se zlákat na lightning talk o projektu LLVMLinux, který má za cíl umožnit kompilaci linuxového jádra pomocí kompilátoru LLVM/Clang. Prostředkem k tomuto cíli mají být patche do jádra i LLVM. Podle všeho se to na nejběžnějších architekturách už daří a výsledkem mají být zajímavější varování a výstupy statické analýzy.

    Dostal jsem se na přednášku o Gentoo ebuildech, která procházela celou historii specifikací EAPI. Docela zajímavé a současná flexibilita Gentoo ebuildů by mohla být dobrou inspirací i pro ostatní distribuce. Z pohledu současného vývoje v open source světě mě až fascinuje, jak organizovaným dojmem působí projekt jako je Gentoo. Skoro to vypadá, jako by jejich rozhodnutí byla řízena rozumem a ne splašenou touhou přinášet další a další novinky.

    Přednáška o Eudevu na mě působila zábavným dojmem, ale o tom už jsem psal v komentářích jinde. Tři přednášející si očividně z poznámek Lennarta, Kaye a dalších moc nedělali. Nesnažili se svůj projekt nijak glorifikovat. Celkově to vyznělo jako: „Zkusíme to, naučíme se s tím pracovat, a pak se uvidí.“ Padla tam i zcela zásadní poznámka, že rozhodování skupiny vývojářů pracovat na tomto projektu a případné rozhodnutí Gentoo tento projekt aktivně používat, prosazovat a doporučovat, jsou dvě různé věci.

    Trochu mi to připomíná některé zprávičkáře jak tady na Abclinuxu, tak na Phoronixu a dalších linuxových mediích, kteří s velkou senzací ohlašují cokoliv, co někdo v některé distribuci začne probírat, aniž by si dávali pozor, zda neprezentují počátky diskuze jako takřka hotovou věc.

    Byl jsem na nějakých přednáškách Legal issues devroom. Jedna z nich (od Tilla Jaegera) měla za cíl vysvětlit možné interpretace spojení „derivative work“ v evropském právním prostředí. Řešily se tam i takové věci jako že technická řešení právních problémů nefungují, protože na ně může být nahlíženo jako na obejití či konání proti duchu zákona či licence. Druhá přednáška, která mě zlákala (od Sima Sorce) byla věnována volbě mezi copyleftovými a volnějšími licencemi.

    V neděli jsem měl vlastní přednášku a děkuju všem, kteří mě tu už chválili a podporovali. Teď by se mi spíš hodila trocha té konstruktivní kritiky, protože FOSDEM nebyl zdaleka poslední konference, kde se chystám toto téma probírat. Pár věcí na zlepšení mě napadá, ale radši bych se to dozvěděl od někoho druhého :).

    Nevynechal jsem ani dvě stěžejní exhibice, „systemd, Two Years Later“ Lennarta Poetteringa a „Has the GNOME community gone crazy?“ Vincenta Untze. Ale obě dvě na mě byly příliš náročné, než abych zůstal až do konce. Ale pravda je, že Lennart mluvil o konceptech, které jsou skutečně potřeba a kterých se všichni dosud báli. Že u toho s roztaženýma rukama místo „žehnám vám děti moje“ vykřikoval „this will be awsome“, to už byla jen třešnička na dortu. Vincent zase popíral řadu takzvaných mýtů, jako třeba ten o tom, že Gnome nenaslouchá svým uživatelům.

    Další akce

    23. a 24. února se v Brně koná DevConf a 2. a 3. března v Praze proběhne InstallFest. Vypadá to, že ani při jednom se nudit nebudu. Od 12. do 15. května se bude v Třešti (blízko u Jihlavy) konat tradiční česká konference EurOpen, která bude tentokrát výjimečně bohatá na linuxová témata a čas zbyde i na něco málo o sítích a bezpečnosti. A abych nezapomněl, dnes má v Brně proběhnout Fedora 18 release party. My pražáci abychom pořád někam jezdili :).        

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Rezza avatar 6.2.2013 07:46 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FOSDEM 2013 je za námi, připravme se na DevConf
    Budova K byla i minuly rok - byly v ni stanky, jen se tam presunul jeden ten trickodesk.
    pavlix avatar 6.2.2013 12:05 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FOSDEM 2013 je za námi, připravme se na DevConf
    Budova K byla i minuly rok - byly v ni stanky, jen se tam presunul jeden ten trickodesk.
    Díky za opravu. Tak ono se toho asi přesnululo trochu víc, včetně větší části lidí. Navíc minulý rok se všichni cpali dovnitř.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    6.2.2013 12:40 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FOSDEM 2013 je za námi, připravme se na DevConf
    Gentoo. Skoro to vypadá, jako by jejich rozhodnutí byla řízena rozumem a ne splašenou touhou přinášet další a další novinky.
    mno ... vzpomíná někdo na Paludis?
    A abych nezapomněl, dnes má v Brně proběhnout Fedora 18 release party. My pražáci abychom pořád někam jezdili :).
    ha, tak nemám halucinace, když jsem měl před chvílí pocit, že jsem tě zahlídnul :-)
    Luboš Doležel (Doli) avatar 6.2.2013 13:30 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FOSDEM 2013 je za námi, připravme se na DevConf
    mno ... vzpomíná někdo na Paludis?
    Já. Já jsem to nedávno i používal, protože když kompilujete přímo na ARM SoC, tak z Portage zešílíte.
    pavlix avatar 6.2.2013 14:32 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FOSDEM 2013 je za námi, připravme se na DevConf
    To teda máš. Vypadá to, že se dneska do Brna ani nedohrabu.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    6.2.2013 14:47 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FOSDEM 2013 je za námi, připravme se na DevConf
    a kruci ... a to jsem ještě nic nepil ... tím to bude :-)
    Bedňa avatar 8.2.2013 08:38 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FOSDEM 2013 je za námi, připravme se na DevConf
    A čo Free Beer Day, to si zmeškal?
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    pavlix avatar 8.2.2013 11:46 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FOSDEM 2013 je za námi, připravme se na DevConf
    Ten Gnomácký? Na tom jsem taky nebyl, za to jsem byl s pár lidma v nějaké restauraci na příjemné večeři, ale free rozhodně nebyla :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bedňa avatar 8.2.2013 13:29 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FOSDEM 2013 je za námi, připravme se na DevConf
    A jéje, ja som si pomýlil názov, myslel som Friday Beer Event

    Dva dni som sa rozmýšľal či tam pôjdeme, vedel som si živo predstaviť ako kecáme pri pive s Linuxákmi :) ale ešte mám v pláne na pár dní s rodinou vypadnúť do Viedne a potrebujem finančnú rezervu, pretože som dostal výborný podnikateľský nápad :)
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    pavlix avatar 8.2.2013 13:36 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FOSDEM 2013 je za námi, připravme se na DevConf
    A jéje, ja som si pomýlil názov, myslel som Friday Beer Event
    Vždyť o té jsem psal, bylo tam přeplněno až do vedlejší ulice.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Rezza avatar 8.2.2013 13:53 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FOSDEM 2013 je za námi, připravme se na DevConf
    Jsem tam prisel kolem 11 vecer, porad narvano, ale uz se dalo.
    pavlix avatar 8.2.2013 14:01 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FOSDEM 2013 je za námi, připravme se na DevConf
    Já jsem se chtěl pořádně vyspat, takže v 11 večer už jsem na hotelu nějakou chvíli sjížděl toma a jerryho, bugs bunnyho, kresleného mistra beana (ten byl bezkonkurenčně nejhorší) a ještě něco. Původně jsem chtěl koukat na nějakou detektivku, ale francouzština vyžadovala příliš mnoho soustředění a stejně mi toho dost uteklo.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bedňa avatar 8.2.2013 13:57 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FOSDEM 2013 je za námi, připravme se na DevConf
    Vždyť o té jsem psal
    Kde kurňa :)
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    pavlix avatar 8.2.2013 14:03 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FOSDEM 2013 je za námi, připravme se na DevConf
    První odstavec...
    Zatáhnul jsem tradiční party v Delirium Café z důvodu lehké agorafobie.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bedňa avatar 8.2.2013 18:43 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FOSDEM 2013 je za námi, připravme se na DevConf
    Na jaaaa, chýbalo mi tam pivo, tak som si to nespojil :)
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    Bedňa avatar 8.2.2013 23:56 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FOSDEM 2013 je za námi, připravme se na DevConf
    Pali a je niekde link na tvoju prednášku rád by som si ju pozrel a skritizoval :)
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    pavlix avatar 9.2.2013 11:16 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FOSDEM 2013 je za námi, připravme se na DevConf
    Zatím jsem video neviděl, je ještě brzo. Ale video tým tam pokud vím byl.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    kotyz avatar 8.2.2013 23:48 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FOSDEM 2013 je za námi, připravme se na DevConf
    Pragoffest je za náma, připravujeme se na Festival Fantazie... :-D
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.