abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 795 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    eSATA, technologie založená na restartech

    16.1.2009 07:53 | Přečteno: 3604× | Výběrový blog

    Tento zápisek je krátkým shrnutím mých zkušeností s technologií eSATA za posledního cca půl roku.

    Koncem letních prázdnin jsme se rozhodli upgradovat jeden malý zálohovací systém, moje představa byla asi takto:

    1. Externí disk pro off-site zálohu (dříve jel bezproblémově přes firewire)
    2. Pole externích disků pro on-line zálohu dat nesouvisejících s bodem 1

    V obou případech jsme použili technologii eSATA, motivem především byla slibovaná rychlost přenosu dat. Bohužel jsme záhy těžce narazili.

    Prvním problémem eSATA je eSATA kabel. Nevím, jestli existují lepší, ale u těch, co jsme měli my, bylo připojení na obou koncích tak vachrlaté, že se stačilo na kabel špatně podívat a měl tendenci vypadnout z portu.

    Další problém byl v řadiči. Server pro první disk již obsahoval interní řadič SATA, server pro diskové pole nikoliv. V první iteraci jsme naivně pořídili do prvního serveru extra řadič JMicron s eSATA portem do slotu PCIe, pyšnící se podporou AHCI. Tento řadič nebyl schopný fungovat v žádném ze dvou pokusných počítačů (každý s jiným chipsetem). V Linuxu byl sice nalezen modulem ahci, nalezl se i disk, ale při jakékoliv komunikaci s diskem (např. hdparm -tT) se v dmesg objevilo něco jako ATA error a celé to šlo do háje. (Hledáním na google jsem tehdá zjistil, že s tím nejsem sám.) Pikantní na tom je, že po této chybě už řadič disk znovu nenalezl, nepomohlo ani od-připojení, ani restart, pouze vytažení serveru ze zásuvky (!). Další zajímavost: jednou, a pouze jednou to fungovalo. Nevím, zda to byla konstelace hvězd nebo co, ale po odpojení a připojení disku (nebo podobné operaci) to zas kleklo.

    Když nefungoval extra řadič, rozhodli jsme se použít eSATA záslepku, která se připojuje do interního řadiče na desce. Tohle řešení zpočátku fungovalo dobře, ale cca po dvou týdnech denního odpojování a připojování jsme se opět dočkali I/O error a permanentní neviditelnosti disku až do restartu (tentokrát stačil normální, ne ze zásuvky). Takhle to v periodě 2-4 týdny pokračovalo dál (někdy stačil normální restart, někdy zásuvkový), až jsme se museli potupně vrátit k připojování přes USB (firewire už se mezitím odstěhovalo jinam).

    Co se týče diskového pole, tam bylo nutné v každém případě koupit řadič (i kdyby USB, protože server umí jen full speed USB). Koupili jsme nějaký interní silicon image sata a opět použili záslepky. Jelikož externí diskové pole se neodpojovalo, zůstalo toto řešení celkem stabilní (až na to, že disky obvykle usnou a než se při prvním dalším přístupu rozjedou tak můžete jít na kafe). Až do jednoho dne, kdy (asi) došlo k nějakému kratšímu výpadku proudu a co se nestalo, jeden ze sata portů zůstal zase neviditelný. Server jsme otevřeli a rozebrali, zda není něco s kabelem k záslepce, ale ten byl v pořádku. Po opětovném startu serveru bylo zase vše v pořádku...

    Takže co říci k eSATA? Ne, děkuji. Rychlost je sice úžasná, přenos dat na externí disk rychlostí 70 MB/s se asi hned tak nevidí, ale jen do té doby, než přenesete 100GB a eSATA řekne I/O error, zavíráme, končíme. Nebo než nastane nějaká jiná nepředvídatelná chyba. Těžko říct, zda je na vině chybný řadič v počítači, v disku, nebo ten zpropadený kabel. Třeba to za pár let bude použitelné.

           

    Hodnocení: 82 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    16.1.2009 09:23 kilinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: eSATA, technologie založená na restartech

    Ja bych to tipnul spis na ten kabel...

    Jinak AHCI je na dve veci-v linuxu to jakz takz funguje, ale zazil jsem jeden notebook, kde 64-bit Visty v tomto rezimu podivne tuhly a tuhly.

    16.1.2009 10:22 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: eSATA, technologie založená na restartech
    Ještě jsem neviděl tak důmyslně poškozený kabel, který by s jedním portem a diskem fungoval a s druhým ne. A pak s druhým diskem na prvním portu také a po restartu se vším :-) Navíc těch kabelů byly dva druhy po dvou kusech, na čemž ta teorie kabel také hapruje. Což je ostatně problém jakékoliv teorie jelikož jsme zkusili 2x 2 různé disky (pravda, všechny od WD) a šest řadičů od tří výrobců. Všude lehce jiný problém, jediný jmenovatel mají společný: poté co problém nastane, je potřeba pomalu restartovat elektrárnu.
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    16.1.2009 11:52 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: eSATA, technologie založená na restartech
    Osobne si myslim, ze hlavni duvod existence AHCI je to, aby sli instalovat Windows bez natahovani ovladace z diskety :-)
    Max avatar 16.1.2009 09:24 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: eSATA, technologie založená na restartech
    My jsme koupily řadič pro SATA s hotswapem do PCI(cca 4kkč) a zálohujeme na 500GB disky a no problemo. Rychlost je plně dostačující.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    16.1.2009 10:25 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: eSATA, technologie založená na restartech
    Nevím co myslíte pojmem SATA řadič s hotswapem. SATA by mělo být hotswapující jako takové. Jestli tam pak máte dále eSATA záslepku a denně odpojujete disk a za půl roku to nespadlo, tak máte asi štěstí. A nebo je možné že ty "consumer" řadiče co jsou na desce atp. jsou "hotswapové", zatímco ten váš über je opravdu hotswapový.
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    16.1.2009 11:49 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: eSATA, technologie založená na restartech
    Presneji receno SATA jako protokol, konektor a zarineni hotswap podporuji vzdy, ale radic, ovladac a operacni system ho poporovat uz nemusi. Starsi radice vetsinou totiz nemeli registry, pres ktere se SATA PHY obvlada, takze hotswapovani nepodporovaly (sice to s trochou stesti slo rozchoti i tak, ale za urcitych podminek jde hotswapovat dokonce i PATA :-) ).
    Max avatar 16.1.2009 13:59 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: eSATA, technologie založená na restartech
    Co vím, tak řadiče a software to moc nepodporují. Nebo tobě jde klasicky připojovat a odpojovat SATA disk k obyčejnému PC, jenž má SATA integrováno na desce?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Limoto avatar 16.1.2009 14:15 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: eSATA, technologie založená na restartech

    Viz Serial ATA Linux hardware/driver status report. Já mám sil3114 (ale ve formě PCI karty), zkoušel jsem hotplug s normálním diskem (Samsung HD642JJ) a šlo to naprosto bez problémů.

    17.1.2009 12:15 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: eSATA, technologie založená na restartech
    Nebo tobě jde klasicky připojovat a odpojovat SATA disk k obyčejnému PC, jenž má SATA integrováno na desce?
    Ano, takhle jsme to měli: v jednom případě řadič na desce (v druhém extra PCI, ale né za 4k), a k tomu esata záslepku (=konektorová redukce vyvedená na zadní stranu case). Ten hotplug fungoval, ale řádově jen na desítky odpojení a zapojení.

    Z té tabulky "Serial ATA Linux hardware/driver status report" jsem používal ahci, nv a sil. Čili všechno production a hotplug yes.
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    16.1.2009 10:00 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: eSATA, technologie založená na restartech

    Nezlobte se na mě, ale pojmy "server" a "diskové pole" mi nějak nejdou dohromady s "eSATA". Pokud jsou první dva pojmy myšleny vážně, pak by k nim mělo patřit něco jako "FC" nebo "iSCSI".

    16.1.2009 10:34 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: eSATA, technologie založená na restartech
    Jako "server" se obvykle označuje zařízení, které poskytuje nějaké síťové služby.

    O pojmu "diskové pole" lze polemizovat. Ale v tomto případě se prostě jedná o množinu disků.

    "Myslet něco vážně" není nutně vázáno na šesti- až sedmimístná finanční čísla za výbavu HW. Některé potřeby se dají splnit i s řešením za řádově deset tisíc. (Ponechme stranou, že eSATA nefungovalo, jelikož Vaše námitka by asi byla vznesena i proti funkčnímu USB/firewire.)
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    16.1.2009 18:21 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: eSATA, technologie založená na restartech
    FC diskove pole ma jeden "maly" problem - jeden disk do takeho pola vie stat 2000 EUR. Za to vies kupit 20 diskov, z ktorych je kazdy 3-krat vacsi. Akurat nie su take rychle. O spolahlivosti nehovorim nic, lebo tie FC odchadzaju tiez.
    16.1.2009 19:05 slush | skóre: 9 | blog: slushuv_koutek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: eSATA, technologie založená na restartech

    Mam jine, ale taky spatne zkusenosti. Tatkovi jsem k vanocum koupil eSATA externi suplik. Pod Vistama to funguje naprosto bez problemu (jak autodetekce/"mountovani", tak odpojovani), ale narazil jsem v Linuxu.

    Disk pod Linuxem funguje OK, pokud se neodpojuje nebo nepripojuje za behu. Pokud ho pripojim za behu, nikde v systemu nic nevyskoci (HAL, dmesg, /var/log/messages, proste ticho po pesine). Pokud ho rucne primountuju, tak ho vidim. Pokud ho potom odmountuju a odpojim, tak vsechno OK jen do doby, dokud se nejaka aplikace nesnazi k disku pristupovat (typicky fdisk -l). V takovem pripade zatuhne pocitac.

    Nevite nekdo o nejakem howto nebo postupu na netu - jestli s tim jde neco udelat? Me se nepodarilo najit nic. Dal jsem litr a pul za suplik, ktery nakonec pripojujeme pres USB :-(.

    17.1.2009 11:16 kapo | skóre: 15 | blog: runtime
    Rozbalit Rozbalit vše Re: eSATA, technologie založená na restartech
    1500 za suplik podporujici eSATA? Ja jsem kupoval toto: Externí box LC POWER EH-LC-PRO-35BSII 3,5 USB2.0 Silver,SATA v unoru 2007 za 800,-Kc i s DPH a ma to USB i eSATA. Rozhrani na disk je SATA. Ale je fakt, ze jsem to eSATA pripojeni zatim nikdy nevyzkousel, protoze jej jaksi na notebooku nemam.
    Why make things difficult, when it is possible to make them cryptic... - Aksel Peter Jorgensen
    17.1.2009 12:19 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: eSATA, technologie založená na restartech
    Mně u jednoho LC power šuplíku (usb+firewire) odešel po pár letech zdroj. Šuplík za 1500 není neobvyklý, zvlášť když je třeba nějak stišený, nebo má lepší chlazení atd. Každopádně, my jsme používali přímo externí disky (western digi).
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    17.1.2009 12:21 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: eSATA, technologie založená na restartech
    To je blbé, to nám to při odpojení házelo tak dvě strany hlášek v dmesg, zmizelo to z /proc/partitions, atd. prostě v tomto ohledu to fungovalo "normálně". Co je tam za řadič? Verze jádra?

    Jinak si myslím, že tyhle symptomy jsou typické pro začínající a nezralou technologii, USB tím trpělo nějakou dobu taky. Teď už je USB bez problémů.
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    17.1.2009 16:46 slush | skóre: 9 | blog: slushuv_koutek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: eSATA, technologie založená na restartech

    Myslim, ze je to deska MSI K8T Neo2, takze radic  VT8237. System je Ubuntu 8.10, takze myslim 2.6.27. Bohuzel jsem ale nic poradne nevygooglil. Je to moje prvni zkusenost s eSATA, tak jsem ani nevedel, jestli to ma v Linuxu fungovat "normalne".

    17.1.2009 16:50 slush | skóre: 9 | blog: slushuv_koutek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: eSATA, technologie založená na restartech

    Jo ted koukam poradne, jeste tam je pridany jeden SATA radic, Promise 20579. Zkousel jsem oba a se stejnym vysledkem.

     

    17.1.2009 20:00 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: eSATA, technologie založená na restartech
    Podle toho status reportu (viz výše) neumí ani jeden hotswap.
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    Limoto avatar 17.1.2009 23:05 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: eSATA, technologie založená na restartech

    Nebo umí, ale nejsou na něj ovladače...

    18.1.2009 12:14 slush | skóre: 9 | blog: slushuv_koutek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: eSATA, technologie založená na restartech

    To spis, protoze ve Vistach vsechno slape :-(.

    18.1.2009 16:51 Radek Hladik | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: eSATA, technologie založená na restartech

    Pripojovani a odpojovani disku za behu mi pod linuxem docela pekne funguje. Zalezi vsak vzdy na ovladaci k danemu raidici co ten na to. V principu jsou tri moznosti:

    1) driver zapise do dmesg, ze je novej disk, pocka chvili, disk rozjede a vse je ok. Takto mi fungovaly ruzne SILy

    2) driver si niceho nevsimne, ale disk je mozno najit rucnim spustenim detekce

    echo '- - -' > /sys/class/scsi_host/cosi/scan  

    (mozna je ten soubor trosku jinde, ale jmenuje se scan a patri k scsi hostu. To - - - urcuje, ze se maji prohledat vsechny ID, LUNy a ja nevim, co jeste :-)

    U vetsiny novych intel onboard radicu, AHCI a tak je tohle funkcni reseni a v dmesg se pak krasne objevi novy disk. A operace je to bezpecna na tolik, ze muzu pustit na bezicim stroji neco jako

    for i in /sys/class/scsi_host/*/scan ; do echo '- - - ' > i ; done

    a nadetekuji se mi vsechny disky znova a ty soucasne fungujici nespadnou...

    3) nefunguje ani 1 ani 2 a disk se proste neobjevi

    P.S. Jeste se zarizeni da pridat uplne rucne, ale k tomu jsem zatim nenasel odvahu :-)

    19.1.2009 06:36 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: eSATA, technologie založená na restartech
    Máte nějaký odkaz nebo postup ad bod 3?
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    16.1.2009 19:58 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: eSATA, technologie založená na restartech

    o eSATA jsem uvažoval, ale nakonec jsem pořídil krabičku s podporou AoE a jsem maximálně spokojen. Přes gigabitovou síťovku to pracuje perfektně.

    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    17.1.2009 12:16 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: eSATA, technologie založená na restartech
    Byl by odkaz na ten hardware?
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    17.1.2009 12:43 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: eSATA, technologie založená na restartech

    Welland ME747GK LAN 3,5", SATA, USB2.0

    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    19.1.2009 00:30 Non_E | skóre: 24 | blog: hic_sunt_leones | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: eSATA, technologie založená na restartech
    S eSATA mám obdobné zkušenosti s externím diskem od WD. Při práci časem vyhodil error linux ho přestal evidovat. Občas se dokonce sám vypnul. Na připojení jsem použil SATA-eSATA záslepku, která byla k MB. Zkoušel jsem ale jen jeden kabel, takže jsem po neuznané reklamaci připojil disk firewarem a neřešil to dál.
    Only Sith deals in absolutes.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.