abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 767 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu

    11.2.2009 19:46 | Přečteno: 1703× | poslední úprava: 12.2.2009 06:16

    Kam oko pohlédne, si někdo volá přes půl světa "zadarmo", pomocí jednoho nejmenovaného botnetu, rozhodl jsem se tedy, že to musí jít i u nás a nějak normálně.

    Tj.:

    1. Software svobodný a zdarma; otevřený protokol
    2. Multiplatformní -- Tučňák, Bill, Jablíčko X (nemusí být jeden program, ale aby se dohodly)
    3. Nejen audio ale i video

    Z těchto podmínek mi vypadly dva protokoly: Jingle a SIP. Jingle jsem záhy odstranil, jelikož jsem nenašel žádný schopný program: mé oblíbené Ψ to "bude brzo umět", beruška je dost o držku a zbytek je buď nepoužitelný, nebo je v Javě, což je taky o držku.

    Co se týče SIP, našel jsem dva schopné programy: Ekiga a Linphone. Ekiga je více orientovaná na "just works", čili bez nějakého týrání to v nestandardním prostředí nefunguje, Linphone je pružnější, ale bohužel měl problém s kamerou (viz níže).

    Dále následoval výběr hardware: zjistil jsem, že majorita kamer by měla fungovat pomocí něčeho, co se jmenuje "usb video class". Chtěl jsem nějakou kameru s lepší optikou a mikrofonem, nakonec jsem vybral Logitech QuickCam Pro 9000. Co se týče kvality obrazu a zvuku, musím říct, že tato kamera exceluje.

    Nově zakoupenou kameru jsem slavnostně zapojil (v Linuxu), chvíli to fungovalo a pak následoval nepříjemný pád, kamera se neprobrala až do dalšího rebootu stroje (!). Na stránkách QucikCam team jsem se dověděl, že Logitechy trpí jakýmsi divným bugem s "některými řadiči USB", inu rozhodl jsem se zakoupit jinou kameru (Creative Optia AF), a Logitecha dát jinému rodinnému příslušníkovi, který provozuje Billa a v Billovi to funguje (tm).

    Nově zakoupenou kameru jsem opět slavnostně zapojil (v Linuxu), chvíli to fungovalo a pak následoval nepříjemný pád, ... to nasere. Cvičil jsem s tím ještě asi dva dny, zjistil jsem mimo jiné, že chyba se neprojevuje, pokud vypnu EHCI (což je opravdu užitečné, mj. proto, že bez EHCI kamera posílá jen ve formátu MJPEG, který ekiga neumí :-). Pak mi došla trpělivost a zkusil jsem vzít za slovo tvrzení "některými řadiči USB". Div se světe, s řadičem Kouwell do PCI za pár stovek (ten pětiportový, čtyřportový má možná jiný řadič) to začalo fungovat naprosto bez problémů.

    Creative ale nevynikala nějakou extra kvalitou (za téměř podobnou cenu je to hanebné), a tedy putovala v zákonné lhůtě zpět k prodejci (musel mít radost) a místo ní se opět objevil Logitech... který s novým řadičem také fungoval. Pouze se jednou za čas kamera zasekne -- což je ta chyba o které píše QuickCam team -- ale v žádném případě nevezme s sebou celé USB, prostě ji stačí "otočit", tj. vypojit a zapojit.

    Perlička k tomu Logitech bugu: podle informací QuickCam team by měl být odstraněn v nové revizi kamery, kterou ale nelze poznat podle výrobního čísla, ale pouze po připojení do počítače. "Nová revize" měla vyjít v prosinci 2008, ale na fórech Logitechu nejsou schopni vám dát informaci, zda k tomu došlo či ne, a samozřejmě, žádný rozumný prodejce nebude vaši kameru rozbalovat a testovat. Pojem zajíc v pytli tudíž dostává celkem nové obrysy.

    Když jsem se tím vším prodral, mohl se uskutečnit první videohovor. Ten se uskutečnil se zmiňovaným software Ekiga. Ekiga nabízí mimo software ještě bezplatnou službu, kde se můžete zaregistrovat a dostanete SIP adresu, která je v případě, že máte spuštěn SW, routována na váš počítač. Nedělejte to, je to hrozné. Jelikož mám všude k dispozici veřejné IP adresy (a doporučuji je mít), tak jsem raději hovor propojil napřímo. Další věc je, že Ekiga se chová dost divně na multi-homed strojích, pokud mám víc IP, nacpe se na každou zvlášť, místo aby si otevřela socket na "0.0.0.0", a pak vždy posílá odpovědi z první z adres, nehledě na to, kam přišel požadavek. O IPv6 Ekiga asi také ještě neslyšela. Na druhou stranu jsem byl rád, že Windows build Ekigy funguje celkem dobře, až na to černé konzolové okno, takže to nejde dost dobře minimalizovat do lišty.

    Poslední pozorování se týče kvality přenosu. Běžná asymetrická linka (kabelovka, ADSL, ...) vám utáhne tak QCIF na 30 FPS, maximálně CIF, když máte štěstí. Asymetrie (popřípadě čachry s NATem) jsou v tomto případě dost tragédie. Snad jednou vznikne dostatečný tlak na to, abychom se těchto věcí zbavili. Nezaznamenal jsem žádný extra vliv použitého kodeku (H264 nebo Theora). Naštěstí QCIF stačí na to, abyste poznali, jak se protějšek tváří.

    Toť vše, podělte se o své zážitky. Případně kdyby někdo uvažoval o pořízení podobného řešení, snad tento článek bude dobrým výchozím bodem.

           

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    =^..^= AmigaPower® avatar 11.2.2009 20:06 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu
    Naposled když jsem skoušel videohovor, tak jsem ho zprovoznil jen v kombinaci Ekiga-video (nešel zvuk) + Skype-zvuk (nešlo video). :-D
    Darth Phantom avatar 11.2.2009 20:38 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu
    S těma webkamerama je v Linuxu bohužel pořád potíž. Ovladače nic moc a je jich málo. Ani nevim jak je to s tou slibovanou podporou libjingle pro Jabber.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    =^..^= AmigaPower® avatar 11.2.2009 21:22 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu
    Já mam právě nějakou starou noname šlupku, co se hlásí jako ST6800 nebo tak nějak a ta mi jede všude, hned jak jí strčim do USB, ale ve skype prostě ne, nevim proč a nepátrám po tom, nepotřebuju to :-D
    Darth Phantom avatar 11.2.2009 21:45 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu
    No já mám nějakou Canyon CNR WCAM43 šlupku, co jsem dostal při koupi sluchátek. Nerozběhal jsem to a s klidným svědomím to brzy vyhodím z okna. Já nijak zvlášť netoužím vidět něčí šišatou kebuli na monitoru. Stačí mi bohatě ostatní komunikační prostředky.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    =^..^= AmigaPower® avatar 11.2.2009 21:54 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu
    Já nijak zvlášť netoužím vidět něčí šišatou kebuli na monitoru
    ...asi tak nějak, já nakonec odpojil i mikrofon, protože to furt bylo: Slyšíš mě? Jó slyšim, ale nějak blbě. Halóóó, teď neslyšim já tebe! Co tam s tim ku*va děláš?! Já nic, to je u tebe. Hovno, to je ten tvůj linux! Hovno, to je ten tvůj telekom! Jdi do p*či! Ty jdi do p*či! a tak dále a tak dále... :-D
    12.2.2009 06:33 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu
    Takhle to taky začalo, ale pak jsme to rozběhali :)
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    =^..^= AmigaPower® avatar 12.2.2009 07:57 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu
    Kvůli jednomu člověku, kterej si toužil povídat a pak mi 4 hodiny kecal o hov*nech se mi ta snaha ani nevyplatí ;-)
    12.2.2009 11:59 hlas lidu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu
    Leze z té kamery nějaký formát, který skype nepobere. Tuším se to tady řešilo, když vyšla poslední zprávička o skype, je potřeba použít nějakou knihovnu, už nevim jakou.
    =^..^= AmigaPower® avatar 12.2.2009 12:44 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu
    Skype to pobralo jen na testík, ale pro přenos ne...
    12.2.2009 15:18 hlas lidu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu
    Aha, nebude to problém někde jinde? A vůbec, proč se s tebou bavím, když skype nemám rád :) (bod pro autora - trefné označení jako botnet)
    =^..^= AmigaPower® avatar 12.2.2009 15:49 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu
    ...no protože já ho taky nemam rád :-D
    Cubic avatar 11.2.2009 21:00 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu
    dlouhodobe a bezproblemove skype(just works)
    pouzivam integrovanou kameru v mem asusu, je to nejaky syntek 1.3 MPx

    Zkousel jsem ekigu, video i zvuk bez problemu - a tim to taky skoncilo. Bylo by to jako s jabberem, kohokoli bych se zeptal, jestli se muzem bavit pres sip, tak by koukal jak z nudli. Jedinej s kym jsem si poradne pokecal byl automat se schopnosti rozpoznavani hlasu, na kterej jsem nahodou nasel na internetu cislo.
    12.2.2009 06:33 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu
    No, to je zajímavé, že si ten kdokoli zvládne nainstalovat skype a "ajsko", ale nezvládne si nainstalovat totéž v bledě modrém.

    Naštěstí já komunikuji s uživateli, kteří si nezvládnou ani jedno a takoví mají kupodivu raději svobodná řešení :-)
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    Cubic avatar 12.2.2009 10:13 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu
    Ja muzu dotycne poucit o tom co je to otevreny/proprietalni format, o moznych nevyhodach pouzivani skypu(ci jineho uzavreneho programu/protokolu), ale to je tak vsechno. Jeden cas jsem se snazil dostat vic lidi do sveho jabber kontakt listu a skoncil jsme s dvouma lidma, kteri byli ochotni si to zkusit. Uz me to nebere, vlastne jsem IM prestal pouzivat a i ten skype zapinam na jen pozadani.
    Cubic avatar 12.2.2009 10:24 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu
    BTW: Skype Growing by 380,000 Users a Day
    Nejde ani tak o ten clanek samotny, kde si ty cisla mohl nekdo vycucat z prstu, ale o komentare primo na digg.com. Open/Free evangelista ani jeden. A obavam se, ze lepsi to uz nebude, alespon ne v blizke budoucnosti.
    12.2.2009 11:34 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu
    To nevadí, mně stačí, že MNĚ to funguje a nejsem závislý na žádné další společnosti (ani na Ekiga).
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    Cubic avatar 12.2.2009 12:58 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu
    Ja se na to divam podobne. Skype pouzivam, ale neznamena to, ze jsem na nem zavisly. Az se znelibi tak proste pujde z disku a koupim si treba hardwarovej IP telefon, stejne uz nad tim delsi dobou dumam. Spis jsem poukazoval na to, ze dostat vic lidi na svobodna reseni proste neni snadny ukol.
    11.2.2009 21:14 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu

    Pokud chcete bezproblemovy videovstup, tak mnohem lepsi nez webcamera je pouzit normalni analogovou PAL kameru a pripojit ji na video-in (ci televizni) PCI kartu (treba nejakou zalozenou na cipu bt8..).

    12.2.2009 06:29 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu
    No, u toho je problém s dostupností hardware a ergonomií (ukažte mi analogovou kameru která se dá přišpendlit na monitor). Nicméně já jsem rád, že mám i u digitální kamery bezproblémový vstup (i když to zabralo dost času a laborování)...
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    11.2.2009 21:45 Miloš Kozák | skóre: 18 | blog: jentak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu

    Je to moc hezké, že jste si chtěl zavolat po SIP, ale já bych do toho asi ještě nešel..

    Obrovská výhoda Skype, také ho nemám rád, ale neznám ted lepší volbu, je jeho šifrování. Ukažte mi nějakého poskytovatele SIP, který vám umožní sRTP, ipsec, cokoliv čím zašifrujete ten hovor..

    SIP se mi opravdu líbí, ale tohle mu ještě pořád chybí a dokut to nebude běžné, tak ho radši používat nebudu... a Vám doporučuji totéž...

    Samozřejmě argument IP-IP spojení a pak si nastavit cokoliv je sice platný, ale pro běžné použití za NAT, atd.......

    SIP zatím jen do IMS :-)

     

    --------------------

    Tím šifrováním SIP hovorů jsem měl samozřejmě na mysli šifrování RTP a SIP zpráv..

    11.2.2009 23:26 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu
    To je nový druh víry věřit, že kryptografické postupy v uzavřeném nedokumentovaném softwaru jsou udělány bezpečně a bez zadních vrátek?
    12.2.2009 19:41 Miloš Kozák | skóre: 18 | blog: jentak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu

    To jsem někdy řekl? Pochybuji!

    Na skype mi nevyhovuje dost věcí včetně uzavřenosti, ale nic jiného v současné dobře použitelného neznám...

     

    poraďte mi prosím

    12.2.2009 20:27 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu
    Obrovská výhoda Skype […] je jeho šifrování.

    Šifrujeme proč? Aby nás nikdo neodposlechl. Máme jistotu, že Skype šifruje dostatečně bezpečně? Nemáme. Takže věříte.

    Asi na to máme jiný názor, ale když bych měl porovnat uzavřený údajně šifrující systém a otevřený nešifrující, tak řeknu, že oba stojí z hlediska bezpečnosti za houby. Snad u otevřeného systému mám jistotu, že mě neodposlouchává přímo můj vlastní klient. (To není hypotetický problém, to Skype v Číně dělá.)

    12.2.2009 20:42 Miloš Kozák | skóre: 18 | blog: jentak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu

    Ano souhlasím s Vámi, že nás skype může odposlouchávat... Když jsou to jen kydy o zalité kytce, tak je to tak se zas tak nic neděje... Ale aspon mám jistotu, že mě neposlouchá můj soused nebo spolubydlící na koleji.... Nedejbože, že jste připojen přes wifi, tak Vás může poslouchat kdokoliv..

    BTW sice je skype uzavřenej, ale proběhlo pár reverzních zkoumání a s největší pst se v skype používá aes, takže je celkem nízská pst, že vás nějaký nouma odvedle bude poslouchat...

     

    Nebudeme se dál přít nikam by to stejně nevedlo...

    + SIP a RTP: Otevřenost, možnost použití TLS pro zakrytí signalizace..
    - RTP: V současné době chabá implementace šifrování "out of the box".

    + Skype: Funguje vždy a všude
    - Skype: Uzavřenost, pošahané sdílení linky... a že mě můžou poslouchat... - To je pro jedince jisté riziko, které si troufnu podstoupit dokut nebudě rozumně funkční sRTP, zRTP..

     

    Ve firmě bych si pochopitelně netroufl používat skype.. to snad nikdo...

    12.2.2009 20:36 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu
    A co to zkusit jak jsem to udělal já?
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    12.2.2009 20:47 Miloš Kozák | skóre: 18 | blog: jentak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu

    Jistě, ale jedině, když a/v pujde skrz  zRTP/sRTP .. VPN nikde konstruovat nebudu... kdyby šlo o mě - dejme tomu, ale své přítelkyni budu těžko vysvětlovat, že nejprve musí vytvořit VPN a pak si zatelefonujeme...

    O telefonovat napřímo IP-IP těžko.... protože všude veřejnou IP nemám...

    Je to trapné, ale skype je v tomhle o kousek dál.... také ho nemám rád, ale beru ho jako nutné zlo..

    13.2.2009 08:29 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu
    Myslím, že to "funguje vždy a všude" trochu zveličujete. Co dělá skype (a ostatní botnety a srágory které "projdou vždy a všude"):

    1) pokud máte veřejnou neblokovanou IP adresu, není co řešit, stáváte se "ultrapeer" a sloužíte jako proxy těm méně slušným připojením -- na těchto nebožácích celá síť visí a padá, o problémech s tím spjatých se psalo leckde, hodně např. při "velkém spadnutí skype na 2 dny"

    2) pokud nemáte, zkouší se spojit na nějaké natvrdo zadrátované adresy (nebo na "naposledy funkční"), přičemž zkouší porty typu 443, které "snad nejsou blokované" (naštěstí se to dá podle toho vyhledat a zničit :) -- jakmile je spojení navázáno, jste součástí "virtuální sítě", kde už není problém se na váš počítač spojit

    3) nepotřebuje to administrátora (což je na windows pomalu revoluce), instaluje se to kdovíkam skrytě, atd.

    No a teď mi řekněte že žádný jiný program, který by tohle na pár kliknutí nedělal, není? Např. i ta ekiga (a spousta jiných) umí použít STUN... a i kdyby ne... "těžko vysvětlovat, že nejprve musí vytvořit VPN" -- to je také přehnané, pokud to bude mít na dva kliknutí tak nic nevysvětlujete (jak jsem říkal, i ve windows jde nastavit _opportunistic_ ipsec, a uživatel s tím pak nemusí vůbec nic dělat!)

    Nemluvě o tom, že už i win vista konečně umí ipv6 (nemáte adresy? viz četné články o ipv6 přes tunel). Takže já bych řekl, že když se budete aspoň elementárně snažit, tak "protože všude veřejnou IP nemám" celkem záhy překonáte (a to šifrování také -- na to je ten ipsec/vpn, a ne aby si každý protokol musel dělat všechno sám).
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    13.2.2009 23:28 Miloš Kozák | skóre: 18 | blog: jentak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu

    Děkuji za přednášku všechno toto znám a věcí 90% denně používám.

    Ale o co mi tu jde od začátku. Je řící, že prostě i přes své kořeny v kazze skype poskytuje ucelený přeostředek k telefonování. Sám jste dobře popsal, jak to vše jde udělat... ruku na srce, co by Vám na to řekla babička? Asi to: "Kde je to zelené tlačítko pro telefonování?".

    Do okamžiku, než si někdo sedne a vše Vámi zmíněné nenabuší do jednoho klienta, tak skype vesele pojede dál. Nazývejte mě BFU, windowsáckým ho...dem... mám bohužel  pravdu...

     

    Ale pro vyřešení tohoto bychom mohli dát hlavy dohromady, votvořit ucelený plán a seznam potřebných aplikací a protokolů, která by zafungovaly jako dokonalý substitut dílů ze skype...  a nakonec to nabušit v nějakém rozumném jazyce a tím vytvořit VoIP klienta, který by dostal skype... Platí?

    14.2.2009 10:26 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu
    Já tu zelené tlačítko pro telefonování mám, a to i bez skype. A moje babička by si rozhodně skype nainstalovat nezvládla, takže je jí celkem jedno, jak je to implementované. A o tom hovořím já -- když už někomu něco instaluju tak si to udělám po svém (a paradoxně ten uživatel je pak radši za otevřené řešení, i když je komplikovanější, to už jsem myslím napsal). Vy hovoříte o nějaké šedé zóně lidí, kteří jsou "někde mezi"... jedno zvládnou a druhé ne (to bych pokládal spíš za nějakou duševní setrvačnost, než za nedostatek schopností, protože jsme se shodli na tom, že to tak složité není).

    Jestli chcete něco programovat, tak vemte třeba tu ekigu nebo linphone a dopište to tam, vždyť je to GPL. Nemusíme znova vymýšlet kolo. Jestli tomu rozumím dobře, tak jediné, co Vám tam chybí je SSL?
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    16.2.2009 05:25 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu
    PS: mým cílem není pokořit skype, pouze si dokázat, že to jde i bez toho -- jestli budou mezitím miliony lidí používat skype, je mi fuk. Navíc většina problémů a omezení byla (a je) způsobena hardwarem (kamerou počínaje a aŽdsl konče), na což volba softwaru nemá vliv.
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    16.2.2009 10:18 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu

    Jediný závažný problém je, že když nemáte veřejnou adresu, tak nejste z Internetu adresovatelný.

    To se zatím řeší tak, že se zaregistrujete na veřejný registrar. Jenže pak se adresa registraru stává součástí identifikátoru klienta. Pokud ale registrary budou dynamicky vznikat a zanikat, pak máte problém s trvanlivým identifikátorem.

    Tento problém by šlo redukovat na NAPTR záznamy v DNS, jenže tím problém pouze přesunete na DNS a zároveň získáte nevýhodu zpoždění při propagaci aktualizovaných dat.

    Pokud zvolíte řešení typu Skype, kdy adresářová služba a systém identifikátorů je specificky implementovaný uvnitř telefonního protokolu, odřezáváte se od SIPu a musíte zřizovat brány pro přechod mezi oběma systémy. Jenže tohle je třeba věc, která je ve Skype placená, protože taková brána musí z vnějšího světa být statická a tudíž si nemůžete dovolit ji provozovat na „klientech“, takže máte skutečné nedelegovatelné náklady, které musí někdo – vy platit.

    Technicky by se mi líbilo řešení na IPv6 tunelech, rovněž by se dalo rozumně osamostatnit a využít i pro jiné služby bez nutnosti upravovat aplikace. Jenže to naráží na fakt, že konfigurace sítě je na většině systémů záležitost privilegovaná, což si odporuje s požadovanou pohodlností instalace a provozu.

    17.2.2009 17:06 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu
    Jediný závažný problém je, že když nemáte veřejnou adresu, tak nejste z Internetu adresovatelný.
    Ano, ale tento závažný problém se netýká pouze SIP, narážím na něj v každé druhé diskusi. Proponenti pak mají argumenty typu "internet vs internat" a oponenti typu "na prohlížení www blesku to stačí".
    To se zatím řeší tak, že se zaregistrujete na veřejný registrar.
    No, čili podobně jako u e-mailu a tak dál. Technicky by mohl mít každý u sebe mailserver (původní design s tím počítal), ale většina lidí má něco@provider.cz ...
    Tento problém by šlo redukovat na NAPTR záznamy v DNS
    To by bylo asi zneužití podstaty NAPTR.

    IPv6 i skype řeší problém tak, že vytvoří vlastní síť s vlastníma adresama nad současnou sítí. Skype je technologicky dementní v tom, že řeší pouze jeden protokol.

    Ale stejně si myslím, že těch případů, kdy máte natvrdo a bez diskuse a možnosti portfw zabarikádovaný spojení dovnitř, a nejde to nijak obejít, je minimum; mnohem větší část populace má spíš problém s propustností linky směrem k providerovi.
    Jenže to naráží na fakt, že konfigurace sítě je na většině systémů záležitost privilegovaná
    Privilegovaná obvykle znamená že 1) to má pod palcem někdo kdo tomu aspoň trochu rozumí 2) že existuje jistá separace v rámci OS mezi běžnou a méně běžnou činností. Komfort ze strany uživatele není o nic menší než při iniciální instalaci OS a programů, navíc to má bezpečnostní výhody.
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    12.2.2009 06:27 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu
    Prosím Vás, ad skype, si přečtěte (Vy i ostatní) první odstavec zápisku. Tenhle zmetek se tady prostě ohřívat nebude.

    Co se týče šifrování, víte že mě to napadlo? Ale za prvé: proč chcete videohovor o tom, že máme novou lampu a co bylo k obědu šifrovat? Kolik lidí po trase toho hovoru má reálně šanci ho odposlouchat a co z toho budou mít? Za druhé: není problém natáhnout openvpn tunel, nebo zapnout ipsec - to umí dokonce i windows samy od sebe (i když asi menší mrdunk bude s tím openvpn). Oboje si poradí i s NATem: dokonce pak máte výhodu, že u tunelu už nemusíte žádný NAT řešit...
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    12.2.2009 08:01 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokonference -- trnitá cesta k úspěchu

    Já používám léta fungující program WengoPhone. Umí SIP ale i ICQ, Jabber, MSN, Googletalk.. a má vlastní síť která v pohodě funguje stejně jako Skype, na většině platforem, i z hovory na normální telefony. Bohužel se přes dva roky (!) nevyvíjí a už jsem se naučil obcházet v něm některé otravné bugy. Videohovory ovšem lze šifrovat, tunelování také funguje, IP-IP spojení jsem nezkoušel ale mělo by to jít..

    Mám stažené zdrojové kódy, ale mají 400MB a pokusy to zkompilovat vedly k tomu, že si to nechám na nějaké velice dlouhé období volna. Kdyby se mi to podařilo, už nebudu žádné alternativy řešit :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.