abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 699 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    cezz avatar 24.2.2013 22:03 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Openstreetmap v texte
    Stranka je to zaujimava, ale v blogu na abclinuxu by som ocakaval trochu viac technickych detailov. Na com to bezi a tak podobne. Inak mi celkom nedochadza na co mozu byt dobre mapove data v tejto hypertextovej verzii, ale netvrdim, ze to nejaky use case nema.. (to by tiez mohla byt tema na blog, ze na co ludia toto potrebuju..)
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    24.2.2013 22:46 michal00 | skóre: 14 | blog: OpenStreetMap
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Openstreetmap v texte
    môj dôvod bol že som chcel poslať link typu "stretneme sa tu" resp "poďme touto turistickou trasou"

    inak klasická kombinácia postgis+php+trošku jquery. nič prevratné...
    Josef Kufner avatar 24.2.2013 22:42 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Openstreetmap v texte
    Na přehlednější zobrazení byly vymyšleny mapy ;-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    25.2.2013 08:26 pesspi | skóre: 7 | blog: hateblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Openstreetmap v texte
    +1, ja som 10x musel kliknut kym som dosiel sem a dalej som nevedel kam mam kliknut aby mi to zobrazilo tu posratu mapu.
    25.2.2013 08:59 michal00 | skóre: 14 | blog: OpenStreetMap
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Openstreetmap v texte
    http://turistika.oma.sk/0909 ? (teda to vedľa čísla 1.)

    (to na konci je číslo podľa KST, tag ref)
    xkucf03 avatar 24.2.2013 23:00 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Openstreetmap v texte
    Čekal jsem mapu v ASCII Artu a telnetové/ssh rozhraní, ale i tak je to pěkné :-)
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Josef Kufner avatar 25.2.2013 10:43 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Openstreetmap v texte
    Myslím, že daleko lepší by bylo to pojmout jako vyhledávač. Podívej se třeba na Wolfram Alpha.

    Detekovat klíčová slova, pár předložek a odhadnout podle toho stránku by nemělo být těžké. Asi bude potřeba slovník synonym a ukázat uživateli příklady dotazů. Rozhodně pak bude nutné nabídnout i další možnosti na zobrazené stránce, aby uživatel mohl dát najevo, že jsi se netrefil a mohl jsi pak vylepšovat/učit interpretovací algoritmus.

    Místo obrovské hromady dat na jedné stránce to rozděl a udělej odkazy z textů, kde úplně každý název vede na popis té věci. Na seznamy použij seznamy (<ul>) nebo ještě lépe tabulky s možnostmi řazení (např. u obcí podle abecedy nebo podle velikosti). Vzhledem k hubenosti tabulek ale bude nutné je nasekat na více sloupců vedle sebe místo dlouhé nudle.

    Layout udělej klasický dvousloupcový, kde jeden sloupec bude obsahovat data a druhý (užší napravo) odkazy na podobné/související věci. Do patičky, která nemusí být malá, umísti "Zdroj dát" a "Podpor projekt". QR kód buď do patičky nebo do druhého sloupce, pokud se vejde, tak klidně menší úplně nahoru.

    Pak se také vykašli na barevné pozadí, udělej ho bílé (pod textem, okolo ho klidně nech) a využij více barev pro text. Minimálně tmavší šedou (#888) a černou pro odlišení důležitých a doplňujících informací, takže oči půjdou po tom důležitém a teprve když se u něčeho zastaví, chytnou se i na to šedé. Nadpisy by pak mohly mít nějakou barvu, aby jsi si zachoval jedinečný vzhled webu. Trochu oživit by to mohly ikonky u nadpisů, náhledy map, obrázky z wikipedie (automaticky hledané články, na svou stránku umísti odkaz na článek a obrázek).
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    25.2.2013 12:46 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Openstreetmap v texte
    Dosť často sa mi stáva, že radšej kliknem na pár náhodných odkazov, ako keby som mal rozmýšľať nad tým, čo mám napísať do vyhľadávača. Takže ak by aj existovalo vyhľadávanie, mne osobne by vyhovovalo aj niečo ako je na tej stránke teraz (samozrejme by bolo vhodné tam pridať niečo, pomocou čoho by sa dalo zvoliť, aké informácie ma (ne)zaujímajú).
    Josef Kufner avatar 25.2.2013 14:12 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Openstreetmap v texte
    Jo, to máš pravdu, ale nemá smysl na takovém náhodném procházení stavět. Spíš to použít jako doplňkovou navigaci a jako možnost pro rozhlédnutí se kolem toho, co tě zajímá (proto ten druhý sloupec).

    Pokud opravdu nevíš kde začít, hodilo by se podle IP adresy odhadnout alespoň kraj, ve kterém jsi, a pak ti nabídnout pod vyhledávacím políčkem nějaké náhodné, ale relevantní, tipy. Rozhodně však nesmí být to políčko utopené uprostřed bažiny, jako tomu je teď.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    25.2.2013 14:36 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Openstreetmap v texte
    Problém je, že implementovať náhodné odkazy je jednoduchšie a niekde treba začať. :) Samozrejme priestoru na vylepšovanie tam je naozaj veľa a nejaké slušnejšie vyhľadávanie sa tam, skôr či neskôr, bude musieť pridať.
    25.2.2013 15:02 michal00 | skóre: 14 | blog: OpenStreetMap
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Openstreetmap v texte
    asi skúsim implementovať vyhľadávanie polohy (ako je napr na tu a "kde som". uvidím ako to dopadne.

    vyhľadávanie: hm, postgresql Full Text Search, vyzerá zábava na nastavenie...

    farebnosť sa dá nastaviť na debug. pošli link krajších farieb.
    Josef Kufner avatar 25.2.2013 15:36 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Openstreetmap v texte
    Pozor, já nikde nemluvím o fulltextu. Fulltext je na tohle příliš hloupý. Ty tam potřebuješ vyhledávání, které chápe kontext a význam hledaného výrazu a prohledávaných dat. Fulltext můžeš použít až jako backend v okamžiku, kdy znáš význam dotazu.

    Například, pokud budeš hledat výraz "červená trasa, pieninský národný park", tak to nikdy nenajde Červený Kláštor, protože to není trasa. Oproti tomu, hloupý fulltext by to v klidu ukázal na první pozici, protože je červený a nějaká trasa tam taky bude. Nebo naopak nenajde nic, protože žádná trasa se nejmenuje "národný park".

    Schválně si zkus do Wolfram Alpha zadat twentieth largest city in the slovakia. A porovnej to s výsledky z Googlu. Docela rozdíl, viď? ;-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    25.2.2013 15:41 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Openstreetmap v texte

    Líbí se mi to. Děkuju!

    Josef Kufner avatar 25.2.2013 15:47 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Openstreetmap v texte
    Jedna technická drobnost: Nepoužívej samostatné domény místo adresářů. Cookies to velmi často nepřežijou, takže bude problém s přihlašováním a sledováním aktivity uživatelů. V klidu to dej do cesty za lomítko a doménu nech krátkou. Např. http://oma.sk/turistika/ namísto http://turistika.oma.sk/. Ušetří ti to problémy později.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    26.2.2013 13:55 Murry | skóre: 16 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Openstreetmap v texte
    Výborné!
    Lze na "tento zobrazovač" (resp. tyto algoritmy) poslat české mapy & data?
    Marián Kyral avatar 27.2.2013 13:15 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Openstreetmap v texte
    Taky se přidávám. Myslím, že tato textová prezentace může být v některých případech hodně zajímavá.
    7.3.2013 10:37 michal00 | skóre: 14 | blog: OpenStreetMap
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Openstreetmap v texte
    technicky áno, je to "len" vec dostatočne výkonného servera a peknej domény. (a samozrejme prekopania zdrojákov, kde slovo "oma.sk" je privelmi často zadrôtované a často ráta s tým že je iba na slovensku a iba po slovensky).

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.