abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 750 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Moje hračičky II

    24.8.2011 21:02 | Přečteno: 2260× | Linux | poslední úprava: 25.8.2011 00:32

    Po úspěchu prvního blogu o svých hračičkách jsem se rozhodl prezentovat ještě jednu várku her mé programátorské dílny. Tentokrát jsou informace o ovládání a možnostech hry v README či na příslušných stránkách, takže v blogu najdete spíše povídání kolem. Asi bych i ocenil nějakou radu, kam to pořádně publikovat.

    Začneme něčím, co moje hračička není. Přesto na tom mám jisté zásluhy.

    Fish Fillets [link]

    Závislosti: SDL, lua

    Znáte? Česká logická hra, kde je cílem dostat ven dvě ryby. A aby to nebyla taková nuda tak do toho ty ryby navíc kecají humorné hlášky. Já jsem do tohoto projektu přispěl jen osmi novými místnostmi (větev navazující na Nepořádek v kotelně kromě místnosti Zámek a klíč). Doufám, že jsem těmito místnostmi příliš nepoškodil vtipnost a obtížnost hry. Pro motivaci: poslední místnost je o linuxácích.

    Kromě toho se mi povedlo přesvědčit vývojáře, aby zlepšil undo, protože vrácení jednoho tahu za dvě sekundy bylo k nevydržení. Bylo by blaze, kdyby měly všechny projekty takhle vstřícné vývojáře.

    Když jsem předváděl tuto hru českému týmu mezinárodní matematické olympiády, byla kritizována především nelogická pravidla. A když jednou někdo při hraní prohlásili, "Jejda, já zapomněl, že tam není tření", napadlo mě to tření implementovat.

    Fish Fillets Clone [link]

    Závislosti: Xlib, cairo, lua

    Funguje tu tedy pravidlo: když se pohne předmět, pohnou se i ty, ne které na něm leží.

    Nabízí se otázka: proč jsem nevyužil kód původních rybiček, stačila přece jenom lehká změna v pravidlech. Nerad se totiž rýpu v cizím kódu. I když jsem v původním zdrojáku našel soubor Rules.cpp, je zásah do do tohoto souboru obtížný a nejistý. Můj program tedy neumí animace ani zvuk. Ale zase zvládá více uložených pozic a to i s undem.

    Pong [download]

    Závislosti: Xlib, volitelně openAL (zvuk)

    Nevěřili byste, jak je mezinárodní matematická olympiáda tvůrčí prostředí. To nás tak jednou napadlo naprogramovat pong, protože ten v Emacsu je jaksi příliš zabugovaný. První pong začal být programovaný v javě, dokonce více lidmi. Já jsem k programování v týmu skeptický. Moje teorie je, že když jeden programátor naprogramuje software za jeden den, tak pět programátorů naprogramuje ten samý software za pět dní.

    A javu taky nemám moc rád. Prostě jsem se rozhodl, že to musím mít rychleji a lépe. A měl jsem. Zatímco javovský pong umožňuje jen jednu hru a je to tak pomalé, že takřka není možné prohrát, ten můj je skvěle hratelný. Navíc disponuje možností střílení šípu, aby se nenudil hráč, od něhož zrovna míček letí.

    Další šikovná vlastnost tohoto programu je, že velikosti objektů se odvíjejí od velikosti obrázků, takže je možné například změnou velikosti destičky dát jednomu hráči výhodu.

    A nakonec tu je i možnost ovládání soupeře počítačem. Porazit tento počítač není nemožné, například na screenshotu nad ním vedu 21:15, ale pokud se vám bude dařit ho dlouhodobě porážet, máte můj obdiv.

    Piškvorky [download]

    Závislosti: GTK

    To byl jeden ne úplně vydařený pokus naprogramovat počítač, co přemýšlí nad hrou. Problém je v tom, že počítač přemýšlí půl minuty a přesto není nijak neporazitelný. Ale úplně blbý zase taky není, chce to vyzkoušet. Hraje se na toru a nejlépe se mu daří ne 7x7.

    Začal jsem s něčím, co sice je hračička, ale není moje, skončím s něčím, co je moje, ale není to zas tak úplně hračička. To jsem si jednou naanimoval video v blenderu.

    Krychle [download]

    Závislosti: mplayer, VLC nebo jiný přehrávač, co to zvládne (třeba Windows Media Player ne)

    A to je vše. Jestli se vám něco líbilo, napište komentář.

           

    Hodnocení: 91 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    oroborus avatar 24.8.2011 22:26 oroborus | skóre: 20 | blog: Bulanci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje hračičky II
    Pozrel som si stranku Fish Fillets Clone v FAQ tam je napisane:

    >>Proč ne SDL?

    >>1) většina SDL tutoriálů je udělána tak, že opakuje smyčku bez jakéhokoli čekání.

    Funkcia SDL_WaitEvent, naozaj caka dokedy neprisla do fronty nejaka udalost.

    >>SDL neagresivní fullscreen (který nemění rozlišení a neblokuje WM).

    Ano pri fullscreene sa naozaj meni rozlisenie obrazovky. Napriklad ked program bezi v okne s rozlisenim 800x600, tak sa naozaj pokusi pri fullscreene prepnut na rozlisenie 800x600. (neprijemne, ked sa program zruti)
    mirefek avatar 24.8.2011 23:10 mirefek | skóre: 6 | blog: proc_dalsi_nazev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje hračičky II
    Funkcia SDL_WaitEvent, naozaj caka dokedy neprisla do fronty nejaka udalost.
    To jsem věděl, že něco takového existuje. Ale že ty příklady na SDL to nepoužívají ve mně vyvolává pochyby.
    Ano pri fullscreene sa naozaj meni rozlisenie obrazovky. Napriklad ked program bezi v okne s rozlisenim 800x600, tak sa naozaj pokusi pri fullscreene prepnut na rozlisenie 800x600. (neprijemne, ked sa program zruti)
    Mně vadí změna rozlišení třeba i proto, že velikost hry může být jiná než velikost velikost obrazovky a pak se to nepěkně deformuje. A samozřejmě taky to, že když mám SDL hru na fullscreenu, tak nemohu přepnout do jiné plochy. Zkrátka to se mi na SDL jeví dost nedomakané, třeba Glut umí pěkný fullscreen.
    Chytrex avatar 24.8.2011 23:31 Chytrex | skóre: 30 | Bohumín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje hračičky II
    Tyjo.. ty piškvorky vypadají docela nice.. On tady kdysi byl projekt na piškvorky přes Jabber.. Jediná chybka byla, že to bylo v Pythonu a tudíž ne moc BFU friendly.. Hodilo by se něco ve stylu kliknu na binárku, zadám jabber účet, klik na roster == pozvat a prostě hrát s kamarádem..:)
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS .:. define QUESTION ((bb) || !(bb)) .:. Odmítám vaši realitu a nahrazuji ji svou vlastní..
    mirefek avatar 24.8.2011 23:42 mirefek | skóre: 6 | blog: proc_dalsi_nazev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje hračičky II
    Šlo by to? Je pravda, že ty piškvorky spolupracují s externí negrafickou aplikací, která počítá tah. Ale jak se kódí komunikace přes jabber nemám ponětí.

    Jinak to GUI je to nejjednodušší, co jsem mohl udělat. Dokonce křížky a kolečka jsou jen 'O'-čka a 'X'-ka. Takové ff-clone má mnohem vymazlenější grafiku.
    25.8.2011 00:20 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje hračičky II
    Tieto piškvorky cez xmpp fungujú. Sú urobené v python a keďže používajú Tkinter vyzerajú mierne škaredo, ale ich používanie je jednoduché (práve som ich testoval a stále fungujú).
    Salamek avatar 25.8.2011 08:49 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje hračičky II
    wow, vykradu odtamtud komunikaci a zkusim napsat nejakou dalsi easy gamesu pro jabber... :-D
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    Salamek avatar 25.8.2011 08:57 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje hračičky II
    aha, pouziva se tam pyxmpp pro komunikaci, zbytes si ur resi sami
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    26.8.2011 03:35 jk0man | skóre: 4 | blog: jk0blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje hračičky II
    Fish fillets clone se mi opravdu líbí. Originální FF jsem hrával před léty, a nová grafika, nová pravidla a nové úrovně mě těší :) Nicméně jste si jist, že se dá vyřešit 3. level (Počkej, nezabouchávej!)?
    26.8.2011 08:17 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje hračičky II
    V originále hlavně šly některé levely řešit jenom jednou :))) třeba takovou lodní kuchyni - tu jsem jednou dal, pak jsem přišel o savy a už se mi to nikdy nepovedlo :D
    mirefek avatar 26.8.2011 11:17 mirefek | skóre: 6 | blog: proc_dalsi_nazev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje hračičky II
    Na tohle odpovídám ve FAQ ;) Ano, všechno má řešení, i počkej, nezabouchávej.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.