abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 6
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 34
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 816 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Gran Canaria Desktop Summit - skutečná a tvrdá práce

    5.7.2009 18:31 | Přečteno: 1603× | Linux | Výběrový blog | poslední úprava: 5.7.2009 18:40

    V jednom komentáři minulého zápisku zazněla poznámka - vy si tam válíte šunky, dovolenkujete a nic neděláte. A musím to přiznat - nic jsem nedělal, protože jsem skutečně dovolenkoval. Pár dní volna mimo IT, k tomu offline si snad i já zasloužím, co? Ale zpět k věci - od minulého zápisku se udála kupa událostí. Ano GCDS oficiálně začalo.

    Social event

    První část jsem psal z trajektu (a sick bag jsem opravdu nepotřeboval), který samozřejmě nabral na oceánu hodinové zpoždění. Tím pádem jsme samozřejmě nestihli registraci, ale zase potkali první bandu stejně postižených - tým Amaroku. Společně jsme se vydali hledat místo přivítací párty. Ta se konala na druhé straně auditória, takže už z dálky jsme viděli kupu lidí v tričkách Ubuntu. Ano, tuto akci sponzoroval Canonical a rozdávala se trička ve velkém. Trošku jsem se cítil jako vetřelec - klasicky v Red Hatím tričku, s typickým červeným kloboukem na hlavě. Ten celou dobu přitahoval pozornost a díky němu jsem narazil i na zbytek Red Hatu na GCSD. Přeci jen IRC je IRC a podle ksichtu nepoznám ani některé lidi přímo u nás na brněnském office. Největším překvapením byla čepovaná Plzeň za slušných 3,5 eura. Trvalo nám chvíli než jsme překecali šéfa podniku, že opravdu nechceme Ubuntí pivo venku zadara, ale skutečné pivo! Paráda, pár tisíc kilometrů od domova se člověk cítil jako by seděl v Plzeňáku na zahrádce (až na šumící oceán). Jo a Larsi Herrmanovi musím odpovědět proč KDE ano, ale hádat se s marketing člověkem :D

    Keynotes

    Oficiální začátek GCDS byl v sobotu ráno, hlava trošku bolela, vstávalo se těžce, ale registrace a první přednášky čekaly. Po krátkém úvodu ve španělštině (prostě místní politici angličtinu nedávají) začaly přednášky. První měl Robert Lefkowitz a přiznám se - moc jsem ji nepobral. Tedy až na to, že svobodný software je pro pravé gentelmany. Následně Walter Bender předvedl Sugar a jeho myšlenky o levných počítačích určených k výuce. Místo stodolarového noťásku je to teď ještě levnější fleška, která běží na jakémkoliv starém HW. Máte-li doma něco po ruce, můžete se zbavit do Afriky :D A pak to přišlo. Teda mělo přijít. RMS se samozřejmě někde toulal a musel si na něho člověk klasicky počkat. Pak zašustila igelitka a byl tam. Převlékl si ponožky na pódiu, v jehož středu pak udělal nádhernou pózu a spustil svou řeč. Emotivní začátek, o čem vlastně open source je, o Linuxu, tedy GNU/Linuxu. O Qt, které bylo zlo, ale už není. A o další pasti jménem C#. I španělská vláda je evil. Pak jsme si poslechli Emacsovou bohoslužby (skutečný Bůh není, jen Emacs, ale nakonec RMS dokázal, že sám je Bůh). Následně začala dražba GNU maskota, RMS byl geniální licitátor! Bohužel konečných 150 euro bylo vše co mi v peněžence v té chvíli zůstávalo... Vše zakončil Free Software Song. Na živo zážitek. Jen jsem se často neubránil smíchu a bylo mi u toho smutno. Takový člověk se nemusí veřejně shazovat. No ale to by pak nebyl RMS a možná ani svobodný software. Závěrečná hádka o C# byla taky zbytečná, RMS přiznal, že o samotném jazyce nic neví, nezná ho, ani nechce znát, protože je od ďábla Microsoftu... Apple je taky zlý, cloud computing téže :D Po RMS přišel Quim Gil a povídal o Maemu a asi vím na co mám šetřit. Nokia to myslí s Qt vážně a tak jejich příští tablet bude zřejmě na mém oblíbeném toolkitu! To samozřejmě jednu polovinu lidí šíleně vystrašilo a některé znechutilo :D Jinak celkem fajn přednáška a těším se na Qt 4.6, které budu obsahovat podporu pro mobilní zařízení, což by měla být částečná náhrada za zrušené Qt Extended (Qtopii). A to byl prosím konec keynotes dámy a pánové.

    Cross desktop

    Následovala část přednášek tzv. mezidesktopových. Prostě Gnomáci a KDEčkaři v jedné přednáškovce a běžely rychlo prezentace, které se užívala hlavně dámská část osazenstva. Jedna slečna/paní byla na pódiu snad třikrát, ale v těch cca deseti minutách nešlo pořádně nic odprezentovat. Geniální byla ukázka toho, jak nenavrhovat UI. Jj, většinu těch věcí už jsem viděl a snad jsem se i poučil. Vzhledem k tomu, že dělám na cleanup system-config věcí ve Fedoře. Hlavní cross desktop část ovšem začala až v neděli ráno. Kupa přednášek ve čtyřech místnostech. Nejdřív jsem se skočil podívat na multimédia, Lennart Poeterring mluvil o audio na Linuxu a tedy hlavně o PulseAudiu. Pak Jan Schmidt, release engineer GStreameru o cestě k verzi 1.0. Přednáška o Akonadi od Will Stephensona byla opravdu jen představení a to spíše Gnomákům, nic nového se člověk nedozvěděl. Jen to MySQL mě opět dostalo, aspoň binárka, aspoň ta musí na systému být. A pak vysvětlovat lidem, proč jim běží MySQL, když nechcou... WebKit byl taky slabší, čekal jsem trošku víc než jen, že je rychlý a malý. Naopak mě potěšil Olivier Crete, který mluvil o Farshightu 2 - řešením pro videokonferencing. Sice je postavené nad GStreamerem, ale pro Makneto by to byla krása. Asi hned začnu na rewrite na Telepathy s GStreamerem a Farsightem, spolu s Plasmou a Akonadi. Wau.

    No a zbyl už jen čas na oběd a po obědě na pravou Akademy. Jen to už bude další pohádka zítra. Jestli teda přežiji Nokií párty. Jo a po pár dnech jsem se dostal i k moři! Otřesná nuda, nevím co na tom lidi (ti normální vidí). V zatemnělých přednáškovkách plných developerů a s netem se mi líbí víc.

    No nic, zpět do práce, Akonadi a KMail 2.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Fluttershy, yay! avatar 5.7.2009 19:31 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gran Canaria Desktop Summit - skutečná a tvrdá práce
    Jsou někde videa? To Maemo mě zajímá --- Fremantle je ve vývoji a samozřejmě používá GTK (bohužel), navíc se zdá, že N900 bude iPhone-like sračka (hlavně menší displej, možná GPS modul).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 5.7.2009 20:27 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gran Canaria Desktop Summit - skutečná a tvrdá práce
    ...navíc se zdá, že N900 bude iPhone-like sračka (hlavně menší displej, možná GPS modul).

    Tak to pardon, nevypadá to tak špatně, ale displej bude opravdu menší (o půl palce menší, fuj!) a klávesnice... blésmrt. O té GPS nevím, co jsem psal, ovšem dost se bojím výdrže na baterie --- horší než pět až sedm hodin s N800 to nebude, ale s GSM modulem se zvýší kritičnost tohoto.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Josef Kufner avatar 5.7.2009 22:18 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gran Canaria Desktop Summit - skutečná a tvrdá práce
    Což o videa, ale nějaké ty obrázky by to chtělo přiložit. Jinak čtení to je výborný!
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Rezza avatar 6.7.2009 11:25 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gran Canaria Desktop Summit - skutečná a tvrdá práce
    Nebral jsem si fotak, pockam si na poradne fotky od skutecneho fotografa... Rika, ze tak na Vanoce i s vlastnim blogem ;-)
    Rezza avatar 6.7.2009 11:18 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gran Canaria Desktop Summit - skutečná a tvrdá práce
    Vsechno se nataci, takze verim, ze se brzo objevi na webu GCDS. Moc toho nerikal, on to nebyl developer, sam priznal, ze jen okecava prezentaci co mu nekdo pripravil :D Spis obecne veci, ale libilo se mi to.
    5.7.2009 19:55 Andrtalec | skóre: 15 | Trnava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gran Canaria Desktop Summit - skutečná a tvrdá práce

    "Takový člověk se nemusí veřejně shazovat. No ale to by pak nebyl RMS a možná ani svobodný software."

    :-) dance with the GNU

    SomaFM commercial-free internet radio
    robotics avatar 5.7.2009 21:21 robotics | skóre: 29 | blog: o_vsem_moznem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gran Canaria Desktop Summit - skutečná a tvrdá práce

    Ježismarja :-).

    6.7.2009 00:11 petr
    Rozbalit Rozbalit vše zesmesnuje? koho?

    Copak? To nemate smysl pro humor? Ja naopak zastavam nazor ze je skvely kdyz clovek takoveho formatu dela takoveteo veci a neboji se udelat ze sebe (pro nektere) vola ;-) ja si nemyslim ze se zesmesnuje. Naopak, uakzuje lidskou prirozenost - RADOVAT SE. Vzdyt tu slo o dobrou naladu a odreagovani....

    Spis lide kteri se tomuto posmivaji by se meli zamyslet.

    robotics avatar 6.7.2009 07:46 robotics | skóre: 29 | blog: o_vsem_moznem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zesmesnuje? koho?

    Jo ten tanec celkem beru, ale dokážu si představit ten trapas při zpěvu Freesongu :-).

    Rezza avatar 6.7.2009 11:20 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zesmesnuje? koho?
    Ja byl nadseny kdyz jsem to videl! Mam proste podobne veci rad, spis jsem to myslel tak, ze proste nebyl ochotny prijmout jiny nazor a obrana byla, ze zacal nahlas, ze ho ten clovek nepochopil a ze se o tom bavit nebude :D
    5.7.2009 21:09 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gran Canaria Desktop Summit - skutečná a tvrdá práce
    pár tisíc kilometrů od domova se člověk cítil jako by seděl v Plzeňáku na zahrádce
    Nejlepší Plzeň v Brněěěěě :-D
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    robotics avatar 5.7.2009 21:22 robotics | skóre: 29 | blog: o_vsem_moznem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gran Canaria Desktop Summit - skutečná a tvrdá práce

    A co ste tam jedli? A chutná ta plzen stejne jako tady v čechách? Nebo ji tam vaří ? Mimochodem, doporučuji momentálně Ježka 11. Ten se povedl :-).

    Rezza avatar 6.7.2009 11:22 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gran Canaria Desktop Summit - skutečná a tvrdá práce
    Plzen byla fajn, dovazi se. Vcera jsem prisel, jak se dela "free beer" ;-) Kdyz plati Nokia :D
    7.7.2009 09:22 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gran Canaria Desktop Summit - skutečná a tvrdá práce
    Jen to MySQL mě opět dostalo, aspoň binárka, aspoň ta musí na systému být. A pak vysvětlovat lidem, proč jim běží MySQL, když nechcou...

    To MySQL nemá nějakou "embedded" verzi, když už ji cpou do všeho možného?

    Fluttershy, yay! avatar 7.7.2009 10:20 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gran Canaria Desktop Summit - skutečná a tvrdá práce
    Má, je to třeba v Amaroku 2.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Rezza avatar 7.7.2009 10:44 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gran Canaria Desktop Summit - skutečná a tvrdá práce
    Embedded verze existuje - jen v Akonadi jeste neni. Jednim z duvodu bylo, ze byla v malo distrech. S tim ovsem zametl Amarok, takze ted neni duvod neprejit. Vysvetluji to na jejich webu, vcetne toho proc ne SQLite.
    Grunt avatar 8.7.2009 13:57 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gran Canaria Desktop Summit - skutečná a tvrdá práce
    Převlékl si ponožky na pódiu, vše zakončil Free Software Song. Na živo zážitek.
    Ale veverky. Ze samé závisti že mi nebylo dopřáno jsem i zezelenal.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.