abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 6
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 34
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 815 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Gran Canaria Desktop Summit - Tenerife

    4.7.2009 16:53 | Přečteno: 1471× | Cestování | Výběrový blog

    Jó, tak konečně se mi splnil můj dávný sen, jako oddaný KDEčkař navštívit Akademy. Asi není třeba představovat na tomhle serveru, co je to za akci. Jen tak pro neználky, kteří na Abíčko zabrousí omylem - jedná se o každoroční sešlost vývojářů a uživatelů KDE. No a letos je to teprve paráda - přidali se i kluci od Gnome a je to tedy obří událost, na které bude každý, kdo se točí kolem open source desktopu. K tomu ještě na Kanárech! Moc rád jsem se nechal vyslat jako zástupce Red Hatu, potažmo Fedory a samozřejmě jako člověk co občas do KDE přihodí i kousek svého kouzelného kódu. Jdeme na to, ne? Mám přeci jen ještě dvě hodinky na trajektu do Las Palmas a musím se něčím zabavit, než se mi zcela zvedne kufr :D

    Cesta

    Z poslední věty jde vytušit, že jsem neskončil rovnou v Las Palmas na Gran Canaria, tedy v místě konání, ale dali jsme si ještě menší dovolenou na Tenerife. Takže let směřoval na letiště Tenerife Norte, s přestupem v Madridu a nervy v Praze na dálnici na letiště. Zažil jsem si dobíhání letadla na poslední chvíli jak z filmu, s přemlouváním paní za okýnkem, ať odblokuje odbavení. Nakonec mělo letadlo stejně 40 minut zpoždění, pohoda, jazz, i zavazadla to s námi zvládla až do cíle. Šup k okýnku pro auto a švihem do La Orotavy do hostelu. Ani jeden z výpravy (no výpravy, já a jeden další čtenář tohoto serveru) nejsme kovaní řidiči a Orotava byl opravdu šok - šílení španěláci na cestách a celé město ještě v šílenějším kopci. Jednoduše školka rozjíždění do kopce, protože skutečná škola přijde pozděj! No, hostel nalezen, auto uloženo a naše zvadlé těla jakbysmet.


    Den první

    Či spíše druhý, ale cesta se přece nepočítá. Plán zněl jasně - projet co nejvíc jde, zkusit se dostat úplně na západ, Masca a k tomu checknout cestu na Pico del Teide. Cesta na západ byla perfektní, podél pobřeží, jen skončila na výstražných cedulích ve čtyřech jazycích, že průjezd není dobrý nápad. Ok, točili jsme (jak jsme se pozděj dozvěděli, Slováci nemají takové zábrany a strach ze značek :D). No nic, jeli jsme se podívat na Mascu. Už ten kopec, na který jsme měli vyjet budil respekt, cesta plná kliček, ale pořád krásná. Až do chvíle, kdy se z cesty, na kterou se bez problémů vejdou dvě auta, stala cestička, kde naše malá Ibiza měla problém se vejít. To vše pěkně vysoko a na pokraji strmého srázu. Tak nakonec jsme se vešli i s normálním velkým autobusem, občas projel náklaďák a všichni byli ve výsledku spokojeni. Až na ty pocuchané nervy z toho, jestli vůbec dojedeme. Výhled za to ovšem každopádně stál. Jak na sousední ostrovy, tak do nádherných údolí. V Santiagu del Teide jsme si dali bocadillo (bagetku, pěkně připravenou na místě) a vyrazili nazpět, tentokrát přes národní park Teide. Ano, ten kde leží samotné Pico del Teide - nejvyšší hora Španělska. Opět paráda, ale skutečný průzkum Teide jsme si nechávali na...


    Den druhý

    Kupodivu jsem se dospal a překonával jsem strach z výšek. Vrchol 3700 metrů nad mořem je pěkná výška. No a mě se dělá blbě, když stojím na židličce a informaticky měním žárovku (vtip). Musel jsem přežít. Krásně naladilo centrum pro návštěvníky na pokraji národního parku s filmečkem o ďáblovi z Teide, který někde hluboko pod zemí odpočívá a čeká zase na svůj velký den. No to už stojíme frontu na lanovku, 25 éček tam i zpět, v rukách držíme povolení na výstup na samotný vrchol a třeseme se. Jeden strachy, druhý natěšený na fotky :D Lanovka se přežila líp než jsem čekal, nuda a vidím ten kopec. Po druhé se začínám klepat, to nedám. Ale Avio dole na vlezu už je náš friend, vysvětluji mu, jak vyslovit mé jméno a pomalu končíme ve španělštině. Nešu*at prý kameny, zvířata atd. (vlastně jsme ve Španělsku, takže nebrat, žádná Latinská Amerika). Cca 3500 metrů, vzduch v pohodě krásně dýchatelný, teplota ideální a lezeme nahoru. I já ajťák zvládám v pohodě. Pro turisty všechno, krásná cestička z kamenů až na vrchol. Prostě zvládne to každý, kdo má povolení. Doporučuji požádat si už doma v klídečku mailem. Jen to už jsem na vrcholu a neodpustím si malou odbočku.

    Ještě v dobách mládí, v dobách kdy ARTH nebyl ARTH, ale Another Rolling Bricks, Válící se cihly, ČVK atd... Prostě má tehdejší kapela a když jsme zkoušeli jeden strašně úchylný song od A (jediný akord), tak na konci Mekošek pokaždé zapálil sirku a končil slovy: "Tady smrdí síra, tady smrdí síra!".

    Takže zpět na Teide a můžu říct - tam opravdu smrdí síra! Z kráteru neustále uniká a je pěkně teploučká. Hlavně tedy jedné Slovence, kterou jsme tam potkali, smrděla. Prakticky Říp - slovanská hora. Na vrcholu se ještě nacházela banda Rusů. Děs.

    Naštěstí pod Teide byl opět klid a když člověk ušel pár metrů, ztratil se z dosahu turistů a byl božský klid. Až na ten signál mobilu a jednu SMS. Zajímavé, velký národní park, celý v cca 2000 metrech a signál pořád výborný. No nic, domů, jeden brainwashing dokument s Frankem a spát. Ráno opět brzy do světa.


    Den třetí

    Neboli dnešek, stále ještě pokračuje :D Směr východ, cíl fotit Pico del Teide z Pico del Inglés. Bohužel počasí říká ne, mraky, vítr a kosa. Vrátit auto. Autobus do Santa Cruz de Tenerife a nekonečné čekání na trajekt. Teď tu v telce běží nějaké sílená komedie s Adamem Sandlerem, vzpomínám na otřesné španělské dabingy a jdu se projít po lodi. Večer nás ještě čeká ubytování v hotelu, registrace a tolik očekávaný social event. Letím. Teda plavu, mějte se.

           

    Hodnocení: 93 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    robotics avatar 4.7.2009 17:25 robotics | skóre: 29 | blog: o_vsem_moznem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gran Canaria Desktop Summit - Tenerife

     Já myslel. že se na takových samitech programuje nebo rozebírají věci ohledně DE. A ne taková flákarna :-).

    Rezza avatar 4.7.2009 17:58 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gran Canaria Desktop Summit - Tenerife
    Nejen praci je clovek ziv a to co jsem psal jsou 3 dny z tech par dni dovolene co mam ;-) Ted sedim od rana v prednaskovce, obcas vyjdu ven a hned ma clovek na ocich ty lidi, co se tam koupou, opaluji a ja muzu jen zavidet ;-)
    Salamek avatar 5.7.2009 01:47 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gran Canaria Desktop Summit - Tenerife
    samozřejmě jako člověk co občas do KDE přihodí i kousek svého kouzelného kódu.
    <provokace>A pak proč je to tak zdrbany :-D</provokace>
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    5.7.2009 09:50 Deleted [8409] | skóre: 14 | blog: darkblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gran Canaria Desktop Summit - Tenerife
    Já si říkám z kama tě znám, a ty si ze Zlína :-)
    Rezza avatar 5.7.2009 11:17 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gran Canaria Desktop Summit - Tenerife
    Jop, puvodem jo... Uz bych to mel zmenit na Brno ;-)
    5.7.2009 11:44 Deleted [8409] | skóre: 14 | blog: darkblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gran Canaria Desktop Summit - Tenerife
    Ty možná nevíš, ale měli jsme stejnou zkušebnu (teda nevim jestli tam hrávals s ARTHem) na sokolovně (spíš pod sokolovnou). Já jsem hrál v togře a teď to znovu dáváme dohromady;)
    Rezza avatar 5.7.2009 12:46 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gran Canaria Desktop Summit - Tenerife
    Woo, ted uz vim kdo jsi ;-) Togra se dava opet dohromady? Parada! ARTH se teze dava znovu dokupy, ale uz bez me pritomnosti :-(

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.