abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    6.11.2008 13:14 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Každý má svůj postup konf. služeb - co se o něj podělit?
    Beru tě za slovo. Kdy, kde? Jo a taky by se klidně mohli připojit někteří deprivanti, že?
    6.11.2008 13:16 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Každý má svůj postup konf. služeb - co se o něj podělit?
    predne je pozitivni, ze ma nekdo nejakou vizi, ideu a s tou jde na trh. Samozrejme, ze to v sobe skryva nebezpeci, ze krome velke vetsiny tech, kteri reknou ze je to prima a ze by byli 'pasivne' u toho je treba pocitat i s kritikou. Tato je:

    v tomto prispevku vidime trochu nazorneji myslenky open source. Jako inzenyrovi mi to trha srdce, kdyz vidim, jak se poslapava ten zasadni princip - delby prace. Je to nejvetsi slabina OS, ze myslenka delby prace je zaslapana do zeme a prekryta tim krasnym lidskym 'ja dam tobe a ty das me'.

    My lide bychom byli jeste na stromech, kdybychom nevymysleli delbu prace. A ta neznamena, ze si vsichni vsechno rekneme!!! Delba prace je, ze ja (za odmenu) nastavim tvou sambu s LDAPem a ty me nastavis cisco router.

    Tim, ze je v OS delba prace odsunuta do pozadi cinime obrovsly krok zpet ve vyvoji nasi spolecnosti. OS je v tomto smyslu velmi zpatecnicke mysleni - a je smutne, ze nekdo jako ja (levicove smyslejici) musi koryfejum kapitalismu jakych jsou zde haldy toto vysvetlovat. Zpusobeno je to podle meho nazoru tim, ze jen velmi malo lidi si troufne delat ti nejtezsi vysokou skolu a bohuzel i tam (na strojarne) sla ta uroven dolu tim, ze se i tam nasloucha prilis modnim trendum.
    6.11.2008 13:41 CET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Každý má svůj postup konf. služeb - co se o něj podělit?
    Delba prace je, ze ja (za odmenu) nastavim tvou sambu s LDAPem a ty me nastavis cisco router.
    No, to je sice hezka myslenka, ale pokud budu priste potrebovat nastavit tu sambu nebo router, zase budu muset nekoho hledat. Kdyz se to naucim, muzu to pak delat sam. Ano, puvodnimu "uciteli" to omezi zisk (ikdyz on se nauci taky neco novyho, takze by se to mohlo srovnat), ale me to naopak zisk muze prinest nekolikrat (muzu to instalovat dalsim lidem, kteri nemaji zajem se to ucit), stoupne "moje cena", protoze umim neco dalsiho, a klesnou moje naklady na platbu nekomu dalsimu, aby to nainstaloval. Navic nehrozi riziko, ze puvodni "ucitel" bude nedostupny, kdyz to budu potrebovat znovu nastavit, nebo v pripade "havarie", kdy to bude nutne nastavit IHNED, mi proste rekne "muzu az 5 hodin".

    Ale jak uz bylo nekolikrat opakovano, OS neni o prodeji toho konkretniho projektu - OS je o prodeji sluzeb s tim spojenych - nekdo udela software, kterym se mu dobre spravujou ucty v LDAPu. Diky tomu muze poskytovat svoje sluzby vice zakaznikum, protoze je to s tim nastrojem jednodussi. On ale neprodava ten admin nastroj, ale ty sluzby. A protoze se ten admin nastroj muze hodit nekomu dalsimu, tak ho da volne k dispozici. Ostatni ho pak pouzivaji, ale pridavaji k tomu svoje sluzby.
    Nicky726 avatar 6.11.2008 17:54 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Každý má svůj postup konf. služeb - co se o něj podělit?
    Tak já bych to neviděl tak černě, protože vždy bude velká část lidí, kteří se učením něčeho a následním nastavováním toho nebudou chtít zabývat, ale zavolají si tě, abys jim to za úplatu nastavil.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    6.11.2008 13:43 CET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Každý má svůj postup konf. služeb - co se o něj podělit?
    A jeste k tomu prihodim svuj nazor. Je to docela dobra myslenka, pripada mi to podobny jako OpenWeekend s tim, ze by se tam spis delali prakticky konfigurace, coz muze byt taky zajimavy, ale pro me by bylo hodne dulezity spis pochopeni fungovani (nemusely by to byt primo detaily, ale tak, aby vedel, jak to funguje).

    Kdybych nebyl v cizine, tak bych se asi zapojil i aktivne.
    6.11.2008 14:07 HonzaRez | skóre: 19 | blog: Jsou_mezi_nami
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Každý má svůj postup konf. služeb - co se o něj podělit?
    Už jsem to tady někde psal (či spíš si stěžoval), že mnoho uživatelů má snahu pomoct např s nastavením zvuku v modprobe.conf, ale funkční konfigurák aby člověk pohledal. Takže nakonec to vypadá, že jsem jediný majitel Asusu M6A ve střední Evropě... Anebo? Někteří svůj konfig nechtějí pustit. Ale fakt nechápu proč... Co mám, můžu dát k disposici, ale teď například lovím nastavení Rxvt s pěknými fonty a zeleným písmem...
    http://bandzone.cz/_90972
    Václav 6.11.2008 14:46 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Každý má svůj postup konf. služeb - co se o něj podělit?
    Možná se mi ještě někde válí… Ale budu muset nahodit jednu prastarou mašinu :/
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    6.11.2008 15:08 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Každý má svůj postup konf. služeb - co se o něj podělit?
    No s těmi konfiguráky se to má tak, že umožňují většinou tisíc a jedno nastavení a to co je dobré pro jednoho může být naprosto na nic pro druhého. Konfiguráky je nutné především POCHOPIT. Proto vítám že se autor tohoto blogpostu nabídnul s tím, že rád někomu vyloží jak to chápe on sám a na druhou stranu, rád se seznámí s tím, jak to dělá někdo jiný.

    Jinak pokud jde o nastavení rxvt - já to dělal tak dávno, že už si to ani nepamatuji. Navíc některé vychytávky jsou věcí nastavení bashe ovšem já nepoužívám rxvt ale urxvt.
    andree avatar 6.11.2008 14:51 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Každý má svůj postup konf. služeb - co se o něj podělit?
    ono je len blbe, ze zverejnis svoje konfiguraky, nejaky chytrak zisti ze tam mas bezpecnostnu dieru, potom uz iba zisti, ktore servre mas pod palcom a mas vystarane :-))
    Johny z Podoli avatar 6.11.2008 14:53 Johny z Podoli | skóre: 26 | blog: rocfdebian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Každý má svůj postup konf. služeb - co se o něj podělit?
    Jasně, to se může stát - na druhou stranu - uvidí to víc lidí a spíš chyb se spoléhal že se díky tomu ta chyba odhalí a vyřeší.. nicméně první možnost nevylučuji.
    Můj web o táborech: Letní dětské tábory, Hudební tábor , Můj nový blog na Nul.cz
    6.11.2008 15:02 HFechs
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Každý má svůj postup konf. služeb - co se o něj podělit?
    Určitě skvělý nápad, ale nemusí se zůstat jen u té hospůdky. Je spousta wiki kde se sbírají různe postupy a návody, ale většinou jsou toho základního rázu. Ono se s tím vždycky dá s manem poprat, ale někdy se kouknout jak to vyřešil někdo jiný a inspirovat se je fajn. V češtině wiki s více "hardcore" návody pohromadě moc neznám, spíše je to všelijak roztroušené po blozích, atd. Věřím že by to šlo dát dohromady i na abíčku, kdyby byl zájem (nějaká skupina s návody, či něco takového ;)). Ne, rozjíždět to nechci, zatím spíše pasivně čerpám (až takové znalosti bohužel zatím nemám), ale myslím že bych občas taky mohl něčím přispět.
    6.11.2008 15:14 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Každý má svůj postup konf. služeb - co se o něj podělit?
    Možná jsem s tím pro někoho trapný, ale jediná správná wiki pro takové věci je podle mě wikibooks. Přinejmenším proto, že svou licencí brání tomu aby si někdo její obsah jen tak přivlastnil a také proto, že ji - stejně jako Wikipedii - zaštiťuje Wikimedia Foundation, která nejspíš jen tak do kopru nepůjde.
    Heron avatar 6.11.2008 16:52 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Každý má svůj postup konf. služeb - co se o něj podělit?
    Původně jsem myslel, že zápisek bude o něčem jiném ale i tato aktivita se mi líbí.

    Ke mě jen tolik, že se snažím používat co možná nejstandardnější nástroje distribuce -- třeba právě iptables a routy jsem měl dříve ve vlastních skriptech, nyní poctivě vytvářím soubory route-* a spouštím service iptables save po změně pravidel fw, když přijde někdo po mě, nemusí prohledávat celý disk ale najde to tam kde to má být* -- a nastavuji toho čím dál tím méně. V konfiguráku dovecotu jsem naposledy jen cosi odkomentoval - naopak mysql si píšu sám téměř od nuly (protože default konf. je sice funkční ale tak pro jednoho vývojáře v php s mikrowebem a tedy absolutně nepoužitelný).

    *) Původně jsem myslel, že zápisek bude o tomto: o adminech, kteří dávají třeba data MySQL někam do /usr, "konfigurák" jsou parametry mysqld spouštěné z rc.local na místo vytvořeného rc skriptu.
    onion avatar 8.11.2008 09:48 onion | skóre: 8 | blog: onion | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Každý má svůj postup konf. služeb - co se o něj podělit?
    Nešlo by se například zrovna o ten konfigurák "vytuněného" MySQL podělit? S MySQL trochu zápasím a myslím, že rozhodně nejsem sám :-D Díky za případnou ochotu ;-)
    Heron avatar 8.11.2008 10:06 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Každý má svůj postup konf. služeb - co se o něj podělit?
    Příloha:
    Je v příloze.

    Všechny tabulky mám v InnoDB (a tomuto je ten konf. přizpůsobený) a mnoho dat (cca 30GB), takže MySQL má k disposici cca 25% paměti = 2GB (chce víc, ale kde to brát :-)). Hodně mi pomohl MySQLTunner, ale ten není samospasitelný (občas se ve svých radách zacyklí a více méně radí pořád k větším hodnotám paměti).
    onion avatar 8.11.2008 10:22 onion | skóre: 8 | blog: onion | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Každý má svůj postup konf. služeb - co se o něj podělit?
    Díky, o MySQL Tunneru jsem vůbec neveděl :-)
    6.11.2008 17:37 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Každý má svůj postup konf. služeb - co se o něj podělit?
    V abickove bugzille mame request na funkci sklad konfiguraku, muzete zahlasovat ..
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    6.11.2008 18:06 Begleiter | skóre: 47 | blog: muj_blog | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Každý má svůj postup konf. služeb - co se o něj podělit?

    Výborný nápad. :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.