abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 41
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 846 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    60 let od zrodu stolního počítače

    18.10.2023 18:32 | Přečteno: 1678× | Výběrový blog | poslední úprava: 18.10.2023 18:35

    Před 60. lety byl dohotoven první 'stolní počítač'. Krátká retrospektiva z dob počátku vývoje IT.

    Je to překvapivé, ale první stolní počítač nebyl IBM-PC, ani Atari či Comodore. Ten první vznikl v socialistické zemí, rukama a mozky socialistických lidí, pod vedením komunistické strany. Bylo to v bývalé NDR.

    Hnací silou a hlavní osobností při vývoji tehdejšiho 'mini' počítače byl významný informatik Nikolause Lehmann. (více na viki: tam se nalézá německá stránka, ale i stránky v lužické srbštině - doporučují nahlédnout - je to neuvěřitelné, že my Češi tomu dokážeme dost dobře porozumnět :-) )

    Nikolaus Lehmann se narodil 15.3.1921 u Radiboru. Po válce vystudoval techniku v Drážďanech a stal se tam 1951 posléze profesorem užité matematiky. Již od roku 1949 se zabýval zprávami z USA o počátcích výpočetní techniky tamtéž a zejména s výsledky práci von Neumanna (First Draft of a Report on the EDVAC). Od roku 1950 začal konstruovat 'výpočetní automat D1' ve spolupráci s kombinátem Funkwerk Dresden. Využity byla elektronky ze zásob německého Wehrmachtu a jako nosič se používaly Goebelsovy propagandistické filmy, které se pro ten účel speciálně děrovaly. D1 sestával ze 760 elektronek a 100 relés. Paměťová jednotka měla 72 bitů a jako paměť se používala bubnová magnetická paměť s 2048 paměťovými místy na 128 stopách. Výkon byl 100 operaci za vteřinu. Počítač byl na svou dobu 'obvykle' velký a byl umístěn v 6-ti metrové skříní.

    V roce 1959 začal Lehmann pracovat na koncepci 'stolního počítače' , kterou přihlásil k patentování. D4 , který nato vznikl měl rozměry 60x42x45 cm , měl 211 trazistoru a magnetickou bubnovou paměť. K tomu patřily obvykle periférie jako děrovačka, dálnopis apod. Počítač zvládal obvyklé aritmetické operace a měl být ovládán běžnými uživateli. Dohotoven byl D4a v roce 1963 a 1965 ukázán prvně publiku na Lipském veletrhu.

     

    popis obr 1

    Počítač D4a

     

    Na základě počítače D4a (D znamená Drážďany) byl vyvinut počítač Cellatron, kterého se vyrobilo asi 3000 kusů. Tento počítač je mnohými považován za první stolní počítač světa, dnes bychom řekli PC. Úspěch Cellatronu byl ovšem jen krátkého trvání, východní blok se koncem 60. let rozhodl, že dožene západ a vznikla iniciativa JSEP (Jednotný systém elektronických počítačů). Jako základ se ukradla technologie počítačů IBM 360/370 a státy sovětského bloku si rozdělily výrobu jednotlivých komponent. Na stolní počítače se zapomnělo. Prof. Lehmann se podle vlastních slov tohoto nechtěl účastnit a vrátil se na školu.

    popis obr 2

    Nadčasová reklama z prospektu počítače Celatron C8205

     

    Za povšimnutí stojí i obrazový materiál z té doby. Všimněte si prosím, jak nádherné byly ženy v roce 1967. Dnešní divky si jistě všimnou, že i žena v mikině a tvídové sukni může být neskutečně sexy. Legendární a naprosto nadčasový je prospekt pro Cellatron C8205Z (viz výše), kdy půvabná socialistická žena ovládá minipočítač před jednou z největších německých přečerpávacích elektráren. Čtenáři, kteří podle obrázku během 10 vteřin zjistí, kde se zobrazená přečerpávací elektrárna nalézá dostanou od redakce Abíčka klíčenku.

    popis 2

    Půvabná, sexy a rovnoprávná socialistická žena při zavádění děrné pásky u stolního počítače Celatron C8205

     

    Když si prohlédneme fotografie z pionýrských dob výpočetní techniky, tak zjišťujeme neuvěřitelnou podobnost vývoje a práce v nejrůznějších koutech světa. Na první fotografii jsou vidět 2 inženýři firmy Robotron z Drážďan, jak pracují s počítačem EC-1055. Na další fotografii jsou vidět dva počítačoví specialisté z jiného konce světa, kteří se chovají vlastně úplně shodně, jak ti dva socialističtí pracovníci. Otázka pro zainteresované čtenáře - jaký počítač ovládají ti dva vykořisťovaní američtí specialisté? A pro znalce počítačové historie - který z těch dvou programátorů letěl v nadzvukovém letadle MiG a jakého typu ten MiG byl?

    popis 2

    socialističtí softwaroví inženýři pri práci

     

    popis 2

    vykořisťovaní softwaroví inženýři pri práci

     

    Závěrem se vtírá otázka. Byl ten socialismus skutečně tak neschopný. Je to skutečně nutné si myslet, že vše pokrokové může stvořit jen ten kapitalismus a neoliberální pořádky. Jak v NDR tak i v Československé socialistické republice žili a pracovali inovativní a angažovaní lidé s množstvím vlastních nápadů. Ti jsou zde i dnes. Ale opět, jako před 60 lety jsou u moci lidé - tenkrát karierni komunisté a dnes příslušníci demoliční koalice, kteří jakoukoliv inovaci zašlapávají do země. Lidstvo je nepoučitelné.

           

    Hodnocení: 85 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    18.10.2023 19:52 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 60 let od zrodu stolního počítače
    Na těch marketingových materiálech je nadčasové to, že počítače mohou pracovat bez napájení (takových monitorů/PC v 90tých letech v reklamách bylo).

    Většina toho zajímavého co vzniklo za železnou oponou nebylo díky komunistům, ale spíše jim navzdory. Bez tohoto režimu by se chytré nápady prosadily o léta dekády dříve. Moto k přežití bylo nevyčnívat.

    Je to stejné jako když si katolická církev přivlastňuje vědecké objevy za uplynulá staletí (většina Západních vědců byli vírou křesťané). Objevy, které díky rozporu s jejím učením se snažila co možná potlačit (řada křesťanských denominací tak činí dosud).
    Gréta avatar 18.10.2023 20:39 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 60 let od zrodu stolního počítače
    Na těch marketingových materiálech je nadčasové to, že počítače mohou pracovat bez napájení (takových monitorů/PC v 90tých letech v reklamách bylo).

    ttssss to napájí křečkem ve šlapacím kolečku ztý klece co má zasebou :D ;D

    18.10.2023 19:53 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 60 let od zrodu stolního počítače
    Hezky post, diky!
    Gréta avatar 18.10.2023 20:40 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 60 let od zrodu stolního počítače

    zajimavý je že i muslý komouši ujižděli na vobnovitelnejch zdrojích

    ..nebo to jakoby nejsou soláry ale roury k tý přečerpávací elektrárně?? :O :O :O :O

    Gréta avatar 18.10.2023 20:47 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 60 let od zrodu stolního počítače
    18.10.2023 22:28 luky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 60 let od zrodu stolního počítače
    Tak precerpavacky se zacaly stavet uz v polovine 19. stoleni. Tehdy spis z duvodu nutnosti vyssiho spickoveho vykonu, kdy se voda malo vykonnou turbinou pomalu cerpala nahoru a pote kratsi dobu mohla pohanet narocnejsi stroj.
    vencour avatar 18.10.2023 20:41 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 60 let od zrodu stolního počítače
    Je všechno organizované? Že autor čeká na základě nějakého příkladu se to tak dělo všude?
    Nebylo to spíše občas navzdory všemu, že se občas něco povedlo?
    Kdy bylo / je lehčí zblbnout lidi a něco změnit? Tehdy nebo teď?
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    21.10.2023 12:16 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 60 let od zrodu stolního počítače
    ano, článek má také společenský kontext a proto je Vaše otázka zcela na místě.

    Všechno samozřejmě není organizované. Organizovat se dá teprve tehdy, kdyz jsou v nějakem odvětví, oboru položeny nějaké základy, prošlapány cesty těmi 'pionýry'. Od roku 1950 bylo lidstvo prostě zralé pro výpočetni techniku a pionýři byli 'všude'. Protože všude je ve společnosti 20% obyvatel, kteří jsou jakási avantgarga, kteří hledají 'nové cesty'.

    Problém nastane v tu chvíli, kdy se začne organizovat. V podkladech z bývalé NDR ohledně toho 'Jednotného systému elektronických počítačů' je možno se dočíst, jak zoufalá byla ta organizace tohoto odvětví v zemích bývalého východního bloku. Např. si 'soudruzi z NDR' stěžovali, že vpodstatě výhradním výrobcem harddisků bylo ustanoveno Bulharsko, které do té doby excelovalo zejména brosvemi a rajčaty. Ty harddisky byly víceméně nepoužitelné. To je ten vliv 'demoličních vlád' na vývoj.

    V sočasné době mám pocit, že demoliční vlády jsou u vesla všude a zeměkoule se nachází ve stadiu jakési stagnace. Taková období zažilo lidstvo jiz mnohokrát a nemám nejmenší tušení, jak z toho ven.

    P.S.1

    Často slyším, že je přece dobře a že Kauflandy jsou plné zběsile nakupujících důchodců. Právě takové výpovědi svědčí o té stagnaci.

    P.S.2

    Jako jeden z pamětníků zde si dovolím Vam i manzelce popřát hodně zdraví a sil v tom dnešním šíleném, válčícím světě.
    19.10.2023 11:05 Lobsterman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 60 let od zrodu stolního počítače
    Na fotce z podniku Robotron je ale pouze jeden inzenyr. Ten druhy je agent Stasi a dava na nej pozor.
    19.10.2023 21:37 Jose
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 60 let od zrodu stolního počítače
    Na tom je více pravdy než si myslíte. Kamarád dělával ve výpočetním středisku kde se zpracovávala logistika zásobovánbí a náhradních dílů pro rakety a opravdu na noční směně tam byl on a nad ním stál jeden voják ze sapíkem.
    20.10.2023 13:59 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 60 let od zrodu stolního počítače
    jak já si to vzpomínám, tak technici byli v socialismu ta nejméně politicky 'postižená' skupina. Na techniku se dostal kdo chtěl, nebylo potřřeba být ve Svazu mládeze, ve straně a nebo mít známe. V práci nechávali komunisté techniky viceméně na pokoji - funcionáři byli vesměs techničtí analfabeti a kontaktům s technikou se vyhýbali.

    Jak píše kolega dole, v exponovaných situacích se hlídalo, ale jinak u toho státní bezpečnost podle mě nebyla.
    20.10.2023 14:39 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 60 let od zrodu stolního počítače
    To byli za Hitlera taky. Proč si myslíte, že průmysl jel bez ohledu na frontu. Dokonce se pak ještě chlubili, že fronta přešla, aniž by museli odstavit vysoké pece. Kdyby ti dělňasi vzali roha, tak by bylo po ptákách. Jistě, bylo tu riziko popravy, ale popravený fachman taky nevyrábí.
    Ruža Becelin avatar 19.10.2023 13:30 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 60 let od zrodu stolního počítače
    > Dnešní divky si jistě všimnou, že i žena v mikině a tvídové sukni může být neskutečně sexy.

    Dnesni divky si vsimnou toho, co jim nadiktuje instagram, tj. vaha 120+kg, XXXXXXXL svetr a roztrhane jeansy.
    Max avatar 19.10.2023 15:13 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 60 let od zrodu stolního počítače
    Hlavně nezapomenout na legíny o číslo menší !!! :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    19.10.2023 15:38 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 60 let od zrodu stolního počítače
    leginy maji byt tak tesne, jak to jen jde
    Max avatar 19.10.2023 15:48 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 60 let od zrodu stolního počítače
    O číslo menší ale zajistí pohodlí na půl žerdi :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    23.10.2023 10:35 karkar | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 60 let od zrodu stolního počítače
    Lepší větrání...
    Glee avatar 24.10.2023 02:51 Glee | blog: Gleekoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 60 let od zrodu stolního počítače
    Lepší větrání...
    Kdyz to rupne, kde ma, tak trocha jo. Ale ne vse se da odvetrat... :-)
    The History of the World: Every Year, ffs, https://www.youtube.com/watch?v=-6Wu0Q7x5D0
    26.10.2023 09:38 karkar | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 60 let od zrodu stolního počítače
    Na půl žerdi to je klasický rýhnatec, v určitých případech tam bude fungovat i komínový efekt...
    regine2 avatar 19.10.2023 15:17 regine2 | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše ukradla?

    CITACE: ukradla technologie počítačů IBM 360/370

    .

    Neukradla, byla už volná, info přímo od pracovníka IBM (zastoupení IBM). Originál sálové počítače IBM byly v mnoha velkých podnicích jak NHKG Ostrava ...). 360/370 už byly beznadějně zastaralé. Obdobně jsem někde četl, že jsme vykradli Philips. Též nepravda - kazeťáky do auta vyráběné v TESLA Litovel byly osobně ověřeny u Philips a z důvodu zastaralosti, jim bylo jedno, že se okopírují. Naopak z toho vznikla spolupráce na výrobu CD přehrávačů. Obdobně hudba, platily se licence autorům přes Gramozávody v Loděnicích.

    Dokud nepřiletí mimozemšťané, všechno už jaksi bylo.
    regine2 avatar 19.10.2023 15:27 regine2 | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ukradla?

    Ale jinak zajímavý článek. S těmi prvenstvími bývám opatrný, každý větší stát/podnikatel si propaguje to své prvenství i v kompech.

    Dokud nepřiletí mimozemšťané, všechno už jaksi bylo.
    19.10.2023 19:07 ehmmm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 60 let od zrodu stolního počítače
    Muj hrdina pocitacoveho praveku je Konrad Zuse: https://cs.wikipedia.org/wiki/Konrad_Zuse a jeho Z1 a Z3.

    Nemuzu to dohledat, ale myslim, ze jsem nekde zahledl, ze mel neco spolecneho s Drazdany.
    20.10.2023 17:13 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 60 let od zrodu stolního počítače
    Lehmann se se Zusem poprvé setkal na konci roku 1949 při návštěvě nově založené firmy Zuse KG v Neukirchenu v Hesensku. Zuse právě stavěl model Z4, který dokončoval podle přání Eduarda Stiefela z ETH Curych. Protože Zuse byl v té době, stejně jako v následujících letech, rozhodně pro elektromechanická relé a proti elektronkám jako elementárním součástkám pro počítací stroje, zatímco Lehmann rezolutně podporoval elektronický počítač, zůstalo u poměrně opatrného vzájemného sondování.

    Lehmann alespoň převzal Zuseho původní myšlenku, že jako děrnou pásku lze použít standardní kinofilm, protože pro něj byla k dispozici sofistikovaná transportní technologie. Po letech, když už nebyly k dispozici zamýšlené dálnopisy, poskytl toto zařízení na kinofilm také drážďanské D1, takže účinky tohoto prvního setkání se projevily ještě v šedesátých letech v Drážďanech.
    20.10.2023 18:27 ehmmm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 60 let od zrodu stolního počítače
    A tohle vis odkud???

    To nejsou informace, ktere bys nasel na prvni pokus na wikipedii.

    To uz je zrejme velke nadseni pro dane tema. :)

    Dekuji za upresneni.
    23.10.2023 14:06 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 60 let od zrodu stolního počítače
    Zuse-Computer-Museum Hoyerswerda vcelku blizko Drazdan, do hodiny cesty autom od CZ hranic
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    19.10.2023 19:26 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 60 let od zrodu stolního počítače
    Ono těch "stolních" počítačů bylo už předtím víc, za první PC by se dal považovat třeba LGP-30:

    https://www.youtube.com/watch?v=7WaYYNUCWMY

    Viz "Story of Mel".

    JSEP byl ze začátku vyvíjen pod dohledem IBM, která na ten dávno vyřazený šrot rád prodala licenci. Embargo přišlo až po Afghánu.

    Podobné věci byly tenkrát běžné, třeba Tesla 200 byl původně francouzský Bull, úplně nový stroj který se tam ani nezačal vyrábět. Když tu firmu koupil GE, tak se Amíkům nehodil do krámu (nebudou přece konkurovat sami sobě), a tak ho prodali komančům.

    Zrovna nedávno jsem četl pěkné vzpomínání:

    https://herniarcheolog.blogspot.com/2023/10/bonus-4-rozhovor-s-jitkou-bernaskovou-o.html
    20.10.2023 13:44 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 60 let od zrodu stolního počítače
    máš samozřejmě pravdu, který byl 'první' je sporné a LGP-30 je horký kandidát. Před rokem napsal někdo na redditu, že našel ve sklepě po dědečkovi pravě LGP-30 a PDP-8. Někde na jiném portálu psali, že to děda používal privátně :-) - ten počítač stál tehdy 47000 $, to je přepočteno na dnešní dobu ca. 500 tisíc $ - to musel být bohatý dědeček.

    Jinak co se týče toho IBM, embarga a JSEP tak v článku je vzpomínána doba od konce 60 let a na netu jsou informace z první ruky:

    https://eser-ddr.de/translate_c.htm

    Autor a provozovatel tech stránek je Dr.-Ing Hanns-Georg Jungnickel, šéfkonstruktér Robotronu a hlavní osoba NDR v oblasti JSEP. Je tam v řadě příspěvků pojednáno, jak zásadní byl přínos oddělení hospodářské špionáže ministerstva státní bezpečnosti při vývoji kompatibilní řady počítačů s IBM 360. Dokonce tam někde stojí, že meli dokonce informanta blízko toho týmu vývojářů toho operačního systému.

    20.10.2023 13:20 Vlado99 | skóre: 10 | blog: vlado99
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 60 let od zrodu stolního počítače
    Ad "vykořisťovaní softwaroví inženýři pri práci"

    Na fotke je samozrejme Ken Thompson, ktorý si zalietal na MIG-29 v Rusku v decembri 1999. http://cs.bell-labs.co/who/ken/mig.html

    Spolu s ním je tam asi Brian Kernighan (?).

    Mašinka teda bude určite PDP-11.

    :-)
    20.10.2023 13:47 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 60 let od zrodu stolního počítače
    je to Dennis Ritchie. Zbytek je správně.
    JiK avatar 30.10.2023 20:33 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 60 let od zrodu stolního počítače
    proc meli na letani migem penize ti americti inzenyri ale ne ti vychodonemecti? Nemelo by to podle vaseho nazoru byt naopak?
    21.10.2023 16:18 Otto von Mausmann
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 60 let od zrodu stolního počítače
    Poblíž Drážďan je / byla přečerpávací elektrárna NiederWartha. Tak na obrázku to asi bude ona.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.