abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 40
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 833 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    A Kate řekla: 'chtěla bych teď pořád programovat v Rustu'

    30.12.2023 21:35 | Přečteno: 1287× | poslední úprava: 30.12.2023 21:39

    Krátké zamyšleni ruského pedagoga z dávných dob.

    Ti, kteří chodili v 60-letech do zakladní školy si jistě pamatují na krásný závěrečný článek 'O čtyřech ročních obdobích' z prvňáckého slabikáře. Autorem textu nebyl nikdo jiný, než světoznámý ruský pedagog Konstantin Dmitrievič Ušinskij. (narozen 1824, nejedná se tedy o ruského švába a je možno ho veřejně pochválit)

    Ten příběh je následující.

    Přišlo jaro. Míťa byl na návštěvě u dědečka. Běhal za motýly, trhal pampelišky a sedmikrásky. Večer řekl dědečkovi: Dědo, chci, aby bylo pořád jaro. Dědeček přání zapsal do notýsku. Přišlo léto. Míťa byl opět u dědečka a koupal v potoce a hřál se na sluníčku. Večer řekl nadšeně: Dědo, chci, aby bylo pořád léto. Dědeček přání opět zapsal. Přišel podzim. Míťa trhal jablka, hrušky a švestky a večer řekl: Dědo, chci, aby byl pořád podzim. I toto přání dědeček poznamenal do notýsku. Přišla zima. Míťa sáňkoval, lyžoval, bruslil a večer, celý utahaný řekl: Dědo, chci, aby byla pořád zima I toto přání zapsal dědeček do notýsku a rozvážně řekl: Vidíš, chlapče, co všechno sis přál.

    Od doby zrodu pedagogického příběhu uplynuly již stovky let. Ta hlavní myšlenka jistě zůstává, ale aby to dnešní mladá generace pochopila, je třeba to zasadit do aktuálního rámce. Následující příběh se o to pokouší.

    Kate, mladá slečna s programátorskými ambicemi přijala navštívit svého strýce Pavla. Ten byl zaměstnancem firmy Červený klobouk v Brně. Ve sklepních prostorách strýcova domu se nalézala manufaktura na výrobu textů ohledně programování. Toho jara se strýc zabýval programovacím jazykem Go. Ukázal Kate jak Go spojuje výhody dynamických (produktivita) a statických (rychlost,spolehlivost) jazyků. Kate byla nadšená a řekla: 'Strejdo, chtěla bych od teďka pořád programovat v Go'. Strýček Pavel zapsat přání do notýsku.

    V létě opět navštívila Kate strýčka v Brně a ten ji prozradil, že právě připravuje řadu článků o jazyce Python. Ukázal ji, jak je Python relativně jednoduchý k naučení pro začínající programátory a lépe zapamatovatelný pro příležitostné programátory. Zdůraznil, že Python je vysoce škálovatelný a rozšiřitelný a v současnosti velmi oblíbený programovaci jazyk. Kate byla opět nadšená a řekla: 'Strejdo, chtěla bych od teďka pořád programovat v Pythonu'. Strýček Pavel zapsat i toto přání do notýsku.

    Při své podzimní návštěvě Kate viděla, jak strýček pracuje na seriálu o jazyce Clojure. Ukázal ji, jak je v něm zejména snadné vytváření vícevláknových aplikací, a to bez nutnosti explicitního používání zámků (locks) či dalších synchronizačních prostředků. To se Kate obrovsky líbilo a řekla:'Strejdo, chtěla bych od teďka pořád programovat v Clojure'. Strýček Pavel zapsat opět přání do notýsku.

    Při návštěvě na Vánoce zastihla Kate strýčka, jak na počítači píše nějaký program a ptala se, co je to za jazyk. Strýček ji odpověděl, že se jedna o Rust, a že tento jazyk je naprosto bezpečný (asi jako Temelín) a má jakýsi borrow-checker, který zabrání, aby se děla nějaká paseka. Protože Kate jako žena přesně věděla, že bezpečnost je na prvním místě, (viz ten známý vtip:jeptiška, prezervativ, svíčka) tak hned řekla:'chtěla bych teď pořád programovat v Rustu'. Strýček to zapsal do notýsku a řekl: 'milá neteři, podívej co jsi si přála na jaře, v létě, na podzim a nyní'. A dlouze se na ní podíval. Ale Kate přesně nepochopila, co ji chce strýček říci a pln nejistoty odjela domů. Ale ani cestou, ani doma ji nenapadlo, co ji chtěl strýček sdělit.

    Víte to vy, děti?

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.12.2023 22:51 koffryně prsatá
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A Kate řekla: 'chtěla bych teď pořád programovat v Rustu'
    OK, boomer
    1.1. 12:08
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A Kate řekla: 'chtěla bych teď pořád programovat v Rustu'
    OK, zoomer
    3.1. 10:12  
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A Kate řekla: 'chtěla bych teď pořád programovat v Rustu'
    OK, coomer
    30.12.2023 22:55 Eesai2ie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A Kate řekla: 'chtěla bych teď pořád programovat v Rustu'
    Že programátor projde několika jazyky, než přijde na to, že Rust je nejlepší?
    30.12.2023 23:59 ja to vim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A Kate řekla: 'chtěla bych teď pořád programovat v Rustu'
    Ze se Kate zmenila na transku?
    31.12.2023 00:01 Heretik 《小魔神》
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A Kate řekla: 'chtěla bych teď pořád programovat v Rustu'
    To nejlepší z Rustu:

    https://doc.rust-lang.org/stable/core/primitive.never.html

    je ve skutečnosti imitace goto, ale nikomu to neříkejte!
    31.12.2023 09:20 ~
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A Kate řekla: 'chtěla bych teď pořád programovat v Rustu'
    Ta urban legend ze goto je spatny porad zije? Vzdyt to je vobycejnej JMP z assembleru :-D
    31.12.2023 17:50 Heretik 《小魔神》
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A Kate řekla: 'chtěla bych teď pořád programovat v Rustu'
    Naneštěstí pro lidstvo, to není urban legend ale tvrdé dogma, kterým Edsger W. Dijkstra zničil myšlení několika generací programátorů.

    Inferiorní kvalita dnešního (mizerně) strukturovaného softwaru je toho existenciálním důkazem.

    S Woke náboženstvím to bude obdobné, udrží lidstvo v nevědomosti ještě několik dalších století...
    xkucf03 avatar 1.1. 18:43 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše GOTO
    Na lokálním (v rámci metody/funkce) GOTO není nic špatného. Ostatně for/while cyklus dělá totéž. V céčku bez GOTO prakticky nelze řešit chybové stavy (resp. zblázníš se z toho a kód je hnusný, nepřehledný, náchylný na chyby).
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    6.1. 01:11 UTC
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GOTO
    V céčku bez GOTO prakticky nelze řešit chybové stavy (resp. zblázníš se z toho a kód je hnusný, nepřehledný, náchylný na chyby).
    To uz davno neplati:

    https://github.com/Hirrolot/datatype99

    https://github.com/Hirrolot/interface99

    A kdyby to nestacilo, tak:

    https://github.com/Hirrolot/metalang99
    xkucf03 avatar 6.1. 21:38 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GOTO
    Díky za odkazy, projdu si to. Ale zatím jsem v tom na první pohled nenašel, jak že lze lépe odchytávat výjimky.

    Jde mi o to, že postupně otevírám různé zdroje (soubory, HW, alokovaná paměť atd.), pak běží program a kdykoli mezi tím může vyletět výjimka / dojít k chybě. A když program končí, ať už standardně nebo z důvodu chyby, je potřeba zase pozavírat všechny zdroje, které se stihly otevřít. Tohle v céčku umím napsat pomocí GOTO případně pomocí proměnných a podmínek, ale není to tak elegantní a čitelné, jako když mám v jiném jazykce try/catch a RAII/SBRM.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    8.1. 21:19 okbobcz | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GOTO
    Pattern, který se v Postgresu používá extrémně často. Spolu s vlastní správou paměti (nadstavbou nad tou Cčkovou) to jsou hlavní pilíře stability Postgresu. Bez toho by to nešlo.
    9.1. 12:36 johnyK | skóre: 2 | blog: uxblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GOTO

    diky, clovek se muze neco priucit v kazdem veku 👍

    14.1. 03:25 GMT+13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GOTO
    Presne na to mas napr. datatype99. Zadne vyjimky, zadne setlongjmp apod. hacky (ktere i zhorsuji optimalizace). Ale proste compile-time union typy namisto "throw chyba".
    xkucf03 avatar 14.1. 13:30 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GOTO
    Jak ten union zavře/uvolní všechny zdroje, které se stihly otevřít/alokovat před chybou?
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    31.12.2023 14:54 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A Kate řekla: 'chtěla bych teď pořád programovat v Rustu'
    Při správné míře nedostatku kritického myšlení může být libovolný programovací jazyk tím pravým, u náboženství to takhle funguje po tisíciletí.
    1.1. 13:01 johnyK | skóre: 2 | blog: uxblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A Kate řekla: 'chtěla bych teď pořád programovat v Rustu'
    ja kdyz jsem to prelit, tak jsem myslel, ze jde o nejaky politicky blog.

    Cetl jsem: chtela bych programovat v Rusku
    1.1. 13:38 -
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A Kate řekla: 'chtěla bych teď pořád programovat v Rustu'
    A Jekatěrina řekla: 'chtěla bych teď pořád programovat v Rusku'
    1.1. 15:10 ehmmm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A Kate řekla: 'chtěla bych teď pořád programovat v Rustu'
    Ty ctyri rocni obdobi byly ve slabikari i v osmdesatych letech.
    xkucf03 avatar 1.1. 18:37 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Graal, Java
    Že může použít Graal a klidně v jednom programu kombinovat více jazyků dohromady? :-)
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    2.1. 21:28 Senior Erlang Developer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A Kate řekla: 'chtěla bych teď pořád programovat v Rustu'
    A co bude rikat az vobjevi No-code development :-) Nemusi nic psat a programuje v GUI.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.