abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 806 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Hudební nástroje pro iPhone

    10.10.2009 15:04 | Přečteno: 1414× | poslední úprava: 10.10.2009 15:04

    Pro iPhone se píše mnoho unikátních aplikací a zajímavou skupinu z nich tvoří programy dovolující používat iPhone jako hudební nástroj. V tomto přehledu si projdeme několik z nich, které jsem měl příležitost vyzkoušet.

    iBone

    Začnu hned mým nejoblíbenějším kouskem. Jedná se velice zdařilou aplikaci, která mi splnila starý sen - mít kapesní trombon na sluchátka, protože hraní na ten opravdový nepatří právě k aktivitám, které by nerušily okolí.

    Rozložení tónů víceméně odpovídá reálnému trombonu. Nátisk se ovlivňuje vertikální polohou polohy prstu. Sílu tónu lze regulovat náklonem telefonu nebo použít foukání do mikrofonu. Druhá varianta bohužel nefunguje tak dobře jako u programu Leaf Trombone. Má velmi dobrý zvuk. Program obsahuje šest skladeb různé obtížnosti s doprovodem a postupně se zvýrazňují tóny, které se mají zahrát. Tyto skladby nelze bohužel dále rozšiřovat či vytvářet další. Nepoužívá multitouch a umožňuje si na pozadí pustit libovolnou nahrávku z iPodu.

    Ukázka hraní na youtube.

    Leaf Trombone

    Podobně jako v případě iBone se jedná o simulátor trombonu, ale ve svém principu jen velice přibližný. Pohybem prstu po displayi se ovlivňuje výška tónu v rozsahu jedné oktávy a pomocí dvou tlačítek ovládaných druhou rukou se lze přepnout do nižší nebo vyšší oktávy. Dobře funguje tvorba tónu pomocí foukání do vnitřního mikrofonu telefonu, takže se jedná o skutečný dechový nástroj :-) K dispozici je velké množství skladeb s doprovodem, které lze stahovat z Internetu a dokonce je lze je i samostatně tvořit. Velkou předností této aplikace je podpora komunity, kdy si uživatelé své výkony vzájemně hodnotí a tvoří žebříčky. Většina hráčů se však dechovému ovládání vyhýbá, takže pokud se ho někdo naučí, je z něj okamžitě jednooký mezi slepými (takto se mi svého času podařilo protlačit jeden svůj výkon na první místo celosvětově). Bohužel tento program nelze používat s iPodem na pozadí.

    Velmi oblíbenou podobnou aplikací stejného výrobce je Ocarina, kterou jsem však nikdy nezkoušel.

    Leaf Trombone na youtube.

    Ocarina na youtube.

    Pocket Guitar

    Simulátor kytary. Bohužel nelze používat s iPodem na pozadí. Má bohaté nastavení hmatníku, ale display není dost velký, aby dovoloval plnohodnotné hraní.

    Ukázka na youtube.

    Chord Play

    Asi nejpoužitelnější simulátor kytary pro "táborákové" hraní. Umožňuje si předdefinovat 12 akordů a volit mezi nimi. Dovoluje hrát s iPodem na pozadí. Škoda, že nepoužívá podobný systém volby akordů jako HarpApp.

    Recenze na youtube.

    HarpApp

    Velice zajímavý nástroj se zvukem harfy s geniálním systémem volby akordů. Bohužel nepodporuje hraní s iPodem na pozadí a špatně se na něm hrají jednotlivé tóny.

    Představení na youtube.

    Trombone (Musicofx)

    Simulátor trombonu s bohatými možnostmi ovládání včetně dechového ovládání a s hodnocením skladeb uživateli, ale bohužel nepoužitelným ovládáním.

    Představení na youtube.

    Saxophone (Musicofx)

    Ač se jedná o produkt stejného výrobce jako předchozí simulátor trombonu, je tento nástroj napodobující saxofon o něco použitelnější, ale ani tak není hraní na něm právě jednoduché. Dovoluje hrát s iPodem na pozadí.

    Představení na youtube.

    ecViolin

    Nijak přesvědčivý simulátor houslí pro iPhone. Jeho hlavní nevýhodou, která jeho používání značně znepříjemňuje, je generování vibrací při vyluzování každého tónu, které bohužel nejde vypnout. Lze s ním hrát s iPodem na pozadí a na více strun zaráz.

    Ukázka na youtube.

    Real Violin

    Simulátor houslí, viloly a violoncella. Rovněž nijak oslňující. Nelze hrát s iPodem na pozadí. Výběr struny se provádí pomocí náklonu telefonu. Hrát na více strun lze jen v dotykovém režimu bez použití "smyčce".

    Tím není přehled virtuálních nástrojů pro iPhone ani zdaleka vyčerpán, existuje ještě celá řada simulátorů pián (ty bojují hlavně s malým počtem naráz zobrazitelných kláves) či bicích. Pokud víte ještě o nějakém dobře použitelném nástroji, zmiňte jej, prosím, v diskusi. Samozřejmě se nejedná o plnohodnotné hudební nástroje, ale i tak je možné si s nimi užít hodně zábavy nebo si udělat představu o jejich fungování a vyhnout se tak úsměvným situacím, jako když mladé klavíristky diskutují nad tím, jak je možné na trumpetu s třemi písty zahrát tolik tónů (jedna z nich na to přišla - díky malíčkem ovládané klapce ;-))

           

    Hodnocení: 70 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Vykook avatar 10.10.2009 16:15 Vykook | skóre: 23 | blog: Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudební nástroje pro iPhone
    Ja obcas blbnu s Ocarinou, ale vzhledem k tomu ze sem hudebni poleno, tak to za moc nestoji ;-)
    Nejde nám o dobro druhých. Nejde nám o bohatství. Jde o čisté opojení mocí.
    10.10.2009 18:32 . | skóre: 8 | blog: ,
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudební nástroje pro iPhone
    Ehm, je to všechen program pod GNU GPL? Některé programy podívám do mého iPhone ale zatím je pořád placenej. Chtělo bych freerowku. Bohužel mám Jailbreak protože chci aby mobil byl svobodnej a ne uzavřenej...
    10.10.2009 21:29 hruskin | skóre: 3 | blog: martaskuv_blogisek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudební nástroje pro iPhone
    to nedává smysl...
    10.10.2009 22:56 Neel | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudební nástroje pro iPhone
    Nějak si to přeber. Adio je nedoslýchavý, takže skládá nesmyslné věty.
    hikikomori82 avatar 11.10.2009 12:59 hikikomori82 | skóre: 18 | blog: foobar | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudební nástroje pro iPhone
    Tak na co mu budu kua hudobne nastroje???
    vlastikroot avatar 11.10.2009 20:13 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudební nástroje pro iPhone
    Mužeš teoreticky používat GPL aplikace, když si je skompiluješ ;-) Terminál na iphonu je, co víc si má člověk přát.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    11.10.2009 21:37 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudební nástroje pro iPhone
    > Terminál na iphonu je, co víc si má člověk přát.

    Hardware, na ktere jde bez problemu prelozit a nainstalovat vanilla linuxove jadro.
    vlastikroot avatar 11.10.2009 22:14 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hudební nástroje pro iPhone
    Takový člověk si ale nekoupí iphone. To už linux líp běží na HTC zařízeních, než na tomhle blackboxu.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.