abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:00 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová stabilní verze 2.10.38 svobodné aplikace pro úpravu a vytváření rastrové grafiky GIMP (GNU Image Manipulation Program). Přehled novinek v oznámení o vydání a v souboru NEWS na GitLabu. Nový GIMP je již k dispozici také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:22 | Komunita

    Google zveřejnil seznam 1220 projektů od 195 organizací (Debian, GNU, openSUSE, Linux Foundation, Haiku, Python, …) přijatých do letošního, již dvacátého, Google Summer of Code.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 22:22 | IT novinky

    Na základě DMCA požadavku bylo na konci dubna z GitHubu odstraněno 8535 repozitářů se zdrojovými kódy open source emulátoru přenosné herní konzole Nintendo Switch yuzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 00:33 | Nová verze

    Webový prohlížeč Dillo (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.1.0. Po devíti letech od vydání předchozí verze 3.0.5. Doména dillo.org již nepatří vývojářům Dilla.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.5. 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.5. 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.5. 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (16%)
     (13%)
    Celkem 109 hlasů
     Komentářů: 8, poslední 4.5. 08:25
    Rozcestník

    Skrytá realita

    27.1.2011 01:09 | Přečteno: 2016×

    Včera vyšla nová kniha Briana Greeneho pod titulem "The Hidden Reality: Parallel Universes and the Deep Laws of the Cosmos". Rád bych se podělil o dojmy po jejím přečtení.

    Když jsem se před lety dostal ke knize Struktura vesmíru od Briana Greeneho, byl jsem jí naprosto okouzlen. Autor v ní systematicky a od základů popsal vývoj a výsledky fyzikálního bádání za posledních cca 150 let a učinil a to tak čtivou formou za pomocí názorných a snadno pochopitelných analogií, že ač jsem byl s většinou popisovaných fyzikálních problémů již dobře seznámen, hltal jsem každé slovo.

    Struktura vesmíru je již dávno beznadějně vyprodaná, a v knihovnách ani antikvariátech na ni téměř nemáte šanci narazit, takže mi trvalo dost dlouho sehnat české vydání. Je to jedna z knih, u kterých člověk lituje, že povinná četba je ve školách omezena jen na literaturu (i když vzhledem k jejímu odrazujícímu charakteru...), takže jsem koupil, abych ji okamžitě půjčil známým, u nichž jsem doufal, že by pro ně mohla být zajímavá. Mé evangelické nadšení ovšem záhy zmírnil fakt, že ji všichni pouze nakousli a brzy vrátili s tím, že je tam moc fyziky :-)

    Na novou knihu tohoto známého strunaře jsem se hodně těšil, podobně jako jiní na nové díly Harryho Pottera. Greene nezklamal. Pro pořádek uvedu, že po Struktuře Vesmíru a před Skrytou realitou Greene napsal ještě jednu knihu pro děti.

    Troufám si tvrdit, že když dokončoval Strukturu vesmíru, představoval si, že v roce 2011 bude její obsah jiný, než ve skutečnosti je. Bohužel o výsledky z LHC se opřít ještě nelze a místo experimentálních závěrů je dnes spíše slyšet hlasy nevelké, ale zato hlasité skupiny kritiků strunových teorií.

    Skrytá realita je kosmologický kniha o paralelních vesmírech. A tuto problematiku probírá velmi důkladně. Postupně se probírá různými teoriemi, z nichž tím či oním způsobem plyne existence dalších vesmírů, vysvětluje jejich základy, důsledky a možnosti dokazatelnosti. Od pouhé možnosti nekonečnosti vesmíru a z ní plynoucí duplikování oblastí vesmíru, přes inflační, bránové, cyklické bránové, kvantové a holografické modely až filozofické úvahy o simulovaných vesmírech (obzváště vtipně vyznívá ten, ve kterém je chování částic a makroskopických oblastí simulováno jinak) a Ultimate Multiverse. Toto zaměření mu pomohlo nepřekrývat se příliš s jeho staršími knihami (i když jisté opakování zde samozřejmě je, především v oblastech, kde se vysvětlují základy) a zaměřovat se detailněji na jiné aspekty.

    Greene se opět snaží psát pokud možno nezaujatě a to, zda některé teorii fandí, je poznat spíše z rozsahu, který jí věnuje. Takže např. teorie cyklického bránového vesmíru mnoho prostoru nedostala a zaujalo mě, že se vůbec nezmínil o možné souvislosti brán a temné hmoty. Greene svůj výzkum zaměřuje na strunové teorie, takže se pouští i do polemiky (byť neadresné) s kritickými hlasy na jejich adresu. Nepřekvapí, že především v otázkách, zda zkoumání nedosažitelných paralelních vesmírů je vůbec vědecky opodstatnitelné, zaujímá pozitivní postoj.

    Kniha je napsána opět velmi čtivě a pochopitelně a pomáhá si řadou elegantních analogií, i když kniha předpokládá již trochu poučeného čtenáře. Nemalou část knihy tvoří opět rozsáhlé poznámky uvedené na konci.

    Knih, které se nějakým způsobem dotýkají problematiky paralelních vesmírů, vyšlo v posledních letech několik a pokud jste nějakou z nich četli nebo se v této oblasti orientujete, nebude pro vás Skrytá realita pravděpodobně informačně příliš objevná, ale i v tom případě, myslím, nebude její čtení ztracený čas.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    27.1.2011 07:42 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    Jo, sci-fi mam rad ;-) I kdyz ono je to spise matematicke umeni :-D
    27.1.2011 09:01 Robotics
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    Vyjde to v češtině?
    27.1.2011 09:49 Pavel Křivánek | skóre: 29 | blog: Kvičet nezávaznou konverzaci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    Vsadil bych se, že ano. Otázka je, s jakým zpožděním.
    I'm sure it crashed in the most type-safe way possible.
    27.1.2011 09:49 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    Nic proti teorii strun, vypada velmi elegantne, ale ...

    Jak rikal uz, tusim, Fermi, kruta realita uz pohrbila mnoho krasnych teroii. Takze do experimentalniho overeni (a kdy to bude je ve hvezdach) holt smolik a budu skepticky. Ona vubec cela teorie strun trpi hodne velkym deficitem v oblasti konkretnich vysledku.

    BTW: V nasich koncinach ma tato teorie dalsi handicap v osobe sveho znameho propagatora LM, jehoz vseznalkovske komentare vzbuzuji jistou averzi i tomu, cim se zabyva. O jeho halasne vyhlasovanem postupu z ekvivalntu pom-ved na ekvivalent odborneho asistenta je asi zbytecne se sirit (kdo sleduje, zna)
    27.1.2011 11:57 migel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    Nechci to tu otevírat, LM skutečně vystupuje arogantně a sebevědomě a hodně lidí tím nasí*á, ale nedá se mu upřít kreativita opřená o dokonale zvládnutý aparát "vysoké matematiky". Kdo se mu z našinců může rovnat ? IMHO nikdo …
    27.1.2011 14:07 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    Kdo se mu z našinců může rovnat ? IMHO nikdo …
    rekl bych, ze treba Petr Horava (jeho primos strunam je IMHO podstatne vetsi nez Motluv) nebo Martin Schnabl by se s nim urcite rovnat mohli
    27.1.2011 20:34 Pavel Křivánek | skóre: 29 | blog: Kvičet nezávaznou konverzaci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    Vidíte, pokud bych měl pana Motla hodnotit na základě mého kontaktu s ním já, musel bych říct, že se jedná o velmi inteligentního, milého, obětavého a uznalého člověka. Vážně...
    I'm sure it crashed in the most type-safe way possible.
    28.1.2011 08:43 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    Bud chytry a arogantni, a lide si te budou pamatovat pro tvou aroganci. Bud chytry a skromny, a lide si te budou pamatovat pro tvou inteligenci.
    28.1.2011 09:48 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    Já Motla jako vědce opravdu uznávám, nicméně arogantní (minimálně v Internetových diskuzích a blozích) skutečně je, toho by si nevšimnul jedině slepý.

    Podle některých informací byl dokonce údajně inspirací autorů seriálu The Big Bang Theory pro charakter Sheldona Coopera ;-)
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    27.1.2011 11:40 migel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    Já zhltnul skoro jedním dechem Greenův "Elegantní vesmír". Opravdu velmi čtivé a psané i pro lidi, kteří zrovna nevystudovali MatFyz. Akorát bych vytknul zbytečn0 skrývání matematického vyjádření právě probíraného tématu.

    Já vystudoval hodně odlišný obor, ale fascinuje mě ta "reálná magie" kolem obecné teorie relativity nebo paradoxů v kvantové mechanice.

    OT: Nevíte někdo jak je teď na tom p. Luboš Motl ? IMHO jeden z mála našich mozků, které mají na to měnit dějiny. Bohužel předčasně ukončena jeho kariéra na Harvardu z absurdních důvodů. Ty amíci jsou fakt id*oti :-(

    27.1.2011 14:37 Dormeg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    Vyhodili ho naprosto právem. Měl blbý kecy na všechny kolem a nulové pracovní výsledky.
    28.1.2011 09:43 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    Nevyhodili ho, rezignoval (nicméně co jsem četl, tak nejspíš pod zjevným tlakem). A výsledky Motl rozhodně měl (a to výborné, je to jeden z nejuznávanějších strunových teoretiků), důvodem pokud vím byly jeho politické názory, které dost nepokrytě (a občas i dost arogantně až útočně) ventiloval na blogu i jinde (viz třeba už z minulosti tenhle blogpost: A sad day for Harvard). Prostě politická korektnost projednou zas zvítězila.

    (btw. s mnoha jeho konzervativními názory nesouhlasím, ale to ještě neznamená, že souhlasím s jeho vynucenou rezignací - to je jedním slovem hnus a ostuda Harvardu)
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    28.1.2011 13:12 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    Hm, tak jsem si to precetl. Steve Pinkera napriklad nevyhodili. Ja osobne si myslim, ze Motl je proste fanatik, a ma problem vyjit s lidmi s jinym nazorem. Treba kvuli jeho nazorum na globalni oteplovani. Obcas mi dokonce prislo, ze veri vecem, ktere jsou naprosto pod jeho matematickou uroven - napr. o tom, zda je nebo neni urcity teplotni trend statisticky signifikantni.

    Mozna je chytry, a mozna je v zasade i hodny (jako Sheldon). Ale jeho sklon k elitarstvi (ja jsem nadclovek a nikdy se nepletu) povazuji za problem. Lide, kteri jsou chytri, a dojdou k tomuto (dle meho nazoru mylnemu) zaveru, budou mit prirozene problemy. Ale ne vsichni chytri lide to tak maji; rozhodne to neni vymluva.
    28.1.2011 13:45 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    No zrovna v jeho skepticismu ke globálními oteplování s ním naprosto souhlasím :-P
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    28.1.2011 13:53 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    No jo, bohuzel v Cechach lide nemaji pristup k solidni literature, jenom k tem skeptickym nesmyslum, takze je to zde takova moda.
    28.1.2011 14:29 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    Já považuji za mnohem větší nesmysly (a hlavně demagogii) to oteplovačské náboženství, co se tak rozmáhá. Ale nehodlám tady o tom flejmovat, to do této diskuze nepatří.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    28.1.2011 15:03 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    Skoda. Mohl jste se neco noveho dozvedet.
    28.1.2011 15:46 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    Koukám Luboš Motl zjevně není jediným arogantním člověkem přesvědčeným neomylně o své pravdě :-P Nechápu tedy že zrovna vy ho za to kritizujete ;-)
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    28.1.2011 15:54 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    Ja nejsem neomylne presvedceny o sve pravde, ja stavim na tom, co tvrdi drtiva vetsina odborniku z celeho sveta. :-) Me spis prijde jako arogance to odmitat. To uz musite mit sakra duvod; a pochybuji, ze takovy mate.

    Na druhou stranu, vidim, jak s celou veci manipuluji media. Takze se nedivim, ze lide jako vy existuji.
    28.1.2011 18:53 migel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    Že něco tvrdí většina, tak na to bych se úplně nespoléhal. Před Einsteinem také tvrdila "drtivá většina odborníků", že existuje Éter a měli na tom založený svůj vědecký aparát, ale po jeho objevech na počátku 20. století rozmetal tuto většinovou domněnku na prach. A těch historický příkladů "omylů většiny" by se našlo jistě víc …

    28.1.2011 19:09 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    Ja na to take nespoleham (napr. v pripade ekonomie). Ale mam pro to dobry duvod, ktery jsem schopen obhajit. Zatimco vetsina lidi, kteri radi "nespolehat na klimatology", tak cini z neznalosti a na doporuceni znamych a medii. To je ten rozdil.

    Krome toho, v realu se mnohem casteji myli vetsina laiku nez vetsina odborniku.

    A s tim Einsteinem je to ponekud prehnane. Chcete snad tvrdit, Michelson a Morley nevedeli, co vlastne delaji?

    A konecne, to, zda se nekdo myli, neni rozhodujici. Rozhodujici je, zda je ochoten svuj nazor zmenit ve svetle (novych) faktu. A vidite sam, ze xm a priori odmitl jakoukoli diskusi (ja bych s nim asi moc nediskutoval, spis mu jen doporucil velmi dobrou knizku pro rozsireni obzoru).
    28.1.2011 19:30 migel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita

    O klimatolozích jsem si udělal kdysi svůj názor a nehodlám ho tu ventilovat. Jen že jsem trochu nakoukl pod pokličku a setkal se jen s falší, vypočítavostí a bezskurpulózní formou byznysu založenou na manipulaci.

    Jestli narážíte na práce Michelsona, Morleyho a jejich experiment, tak to jen potvrzujete co tvrdím. Nespokojili se s většinovým názorem, protože ten opíral své závěry o experimentálně neověřenou existenci formu hmoty.

    Porovnávat názory laiků s názory odborné veřejnosti je jenom ztráta času. Daleko zajímavější jsou nekonvenční názory odborníků, kteří jsou momentálně v menšině.

    S posledním odstavcem beze zbytku souhlasím. Vaši diskusi s xm ale s prominutím neřeším.

    28.1.2011 19:40 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    A neni to hloupe, zakladat svuj nazor na teorii na interakci s lidmi?
    Daleko zajímavější jsou nekonvenční názory odborníků, kteří jsou momentálně v menšině.
    To je mozna zajimave pro ty odborniky samotne, ale ne pro laiky. Problem je, ze vy mate nejak posunuty obraz toho, jak funguje veda. Jako kdyby kazdy novy fakt musel nutne zpusobit kontroverzi, a prekonavat odpor. Ale tak to neni. Vetsina novych faktu proste nejak "zapadne" do obrazku sama.
    28.1.2011 19:12 migel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    Jinak k tomu globálnímu oteplování a míře vlivu civilizace na něj. Nenašel jsem např. jiné věrohodné vysvětlení k teplotním rekordům v raném středověku než vliv Slunce a dalších externalit. Těžko lze tyto tehdejší výkyvy přisuzovat člověku.
    28.1.2011 19:32 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    To take nikdo nedela. Standardni (tim myslim vseobecne uznavane) vysvetleni stredovekeho otepleni je, ze slo o lokalni jev. Existuje nekolik nezavislych globalnich rekonstrukci teplot, zalozenych na desitkach nejruznejsich proxy, ktera to potvrzuji.

    Nicmene, i kdyby soucasna interpretace stredovekeho otepleni byla chybna, jeste to nevyvraci soucasne oteplovani (to co rikate mi zavani jako argumentum ad ignorantiam).

    Dobre stranky, ktere se zabyvaji vetsinou skeptickych argumentu, jsou tyto. Doporucuji nejdriv podivat se tam, nez hledat sam verohodne vysvetleni.
    27.1.2011 21:20 Pavel Křivánek | skóre: 29 | blog: Kvičet nezávaznou konverzaci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    Já zhltnul skoro jedním dechem Greenův "Elegantní vesmír". Opravdu velmi čtivé a psané i pro lidi, kteří zrovna nevystudovali MatFyz. Akorát bych vytknul zbytečn0 skrývání matematického vyjádření právě probíraného tématu.
    Podle letmého pohledu, který jsem tomu matematickému aparátu věnoval, bych řekl, že podat ho laikům ve srozumitelné formě, by byla vážně výzva.
    I'm sure it crashed in the most type-safe way possible.
    28.1.2011 18:58 migel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    Asi ano, ale kdo studoval vysokou školu nehumanitního směru, tak by se měl zorientovat v alespoň těch základních konstruktech. Pro koho by byly ty výrazy a rovnice španělská ves, tak něchť je klidně přeskakuje. Ale takhle to skrývání může určitou část čtenářů urážet. Ale to je jenom můj názor.
    28.1.2011 19:19 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    To je otazka. Ja studoval matematiku, ale pokud na me nekdo vytasi diferencialni geometrii, Lieovy grupy nebo teorii kategorii, jsem totalne nahrany. A mam za to, ze prave tyto fyzikalne teorie se formuluji na teto urovni abstrakce (z technickych duvodu), a asi proto neni trivialni snizit je na takovou tu beznejsi uroven, kde se pohybuji inzenyri (diferencialni rovnice, metricke prostory, rozvoje funkci v radu..).
    27.1.2011 14:00 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    Bohužel o výsledky z LHC se opřít ještě nelze
    a jake ze vysledky by to mely byt??
    experimentálních závěrů je dnes spíše slyšet hlasy nevelké, ale zato hlasité skupiny kritiků strunových teorií
    zaprve si nemyslim, ze ta skupina je tak nevelka a zadruhe nejaci ti kritici existuji zejmena proto, ze strunove teorii nejsou schopny dat nejake (nebo jen ve velmi omezene mire) exerimentalne overitelne prepovedi ... takze tezko mit experimentalni zavery, kdyz nejsou predpovedi
    27.1.2011 21:06 Pavel Křivánek | skóre: 29 | blog: Kvičet nezávaznou konverzaci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    a jake ze vysledky by to mely byt??
    ohledně Higgsova bosonu a případných supersymetrických částic. Rozhodně jsem nemyslel, že by LHC dokázal potvrdit teorii strun (to v podstatě ani nejde, ale alespoň naznačit, že výzkum jde správným směrem, může...)
    I'm sure it crashed in the most type-safe way possible.
    28.1.2011 09:46 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    Zas tak moc deni okolo strun nesleduji, takze se optam, jake konkretni predpovedi z te teorie vypadly ohledne Higgsova bosonu. Vse, co jsem mel prilezitost videt, je produkt kvantove chromodynamiky ...
    28.1.2011 10:06 Pavel Křivánek | skóre: 29 | blog: Kvičet nezávaznou konverzaci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    Zas tak moc deni okolo strun nesleduji, takze se optam, jake konkretni predpovedi z te teorie vypadly ohledne Higgsova bosonu. Vse, co jsem mel prilezitost videt, je produkt kvantove chromodynamiky ...
    Ve Struktuře vesmíru se zdaleka nepopisují jen strunové teorie. Myslel jsem to tak, že jeho nalezení (resp. nenalezení apod.), které očekával někdy kolem roku 2007, by byl další důležitý krok ve fyzice, o kterém by v roce 2011 mohl psát. Přímá souvislost výzkumu Higgsova bosonu a teorie strun asi není, alespoň o nich nevím, i když nějaké překvapivé výsledky by se asi dotkly i jí.
    I'm sure it crashed in the most type-safe way possible.
    28.1.2011 13:44 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skrytá realita
    Takze zase velka nula pro struny. No, moc to nezni ...

    BTW: Jak dlouho ze uz se struny zkoumaji (Elegantni vesmir tu nemam)? A vysledek? Muze se pak nekdo divit, ze jsou neucastneni "ponekud" skepticti?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.