abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 882 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Firefox a jeho profily

    8.12.2010 15:58 | Přečteno: 1652× | poslední úprava: 8.12.2010 16:44

    Většina lidí potřebuje webový prohlížeč pro osobní potřebu, například kvůli zábavě, nákupům a dalším záležitostem tohoto typu. Pro mě je ale také pracovním nástrojem. Protože používám jeden počítač jak na práci, tak pro osobní potřebu, dochází k nechtěnému mísení. Rozhodl jsem se to řešit.

    Problém

    Nejprve shrnu, co mi na současném stavu nejvíce vadí:

    Nevhodné řešení

    Určitým řešením by bylo vytvoření různých uživatelských účtů operačního systému. Jenže ani to není optimální, neboť mnoho částí uživatelského účtu sdílím, tj. potřebuji je jak k práci, tak pro osobní potřebu — například nastavení pracovního prostředí. Mohl bych to eliminovat například symbolickými odkazy, jenže bych musel hlídat synchronizaci (kdyby v jednom z účtů vznikl nový soubor nebo adresář).

    Profily prohlížeče

    Firefox naštěstí umožňuje, aby si každý uživatel mohl vytvořit více tzv. profilů.

    Co to znamená — každý uživatelský účet může mít libovolné množství variant nastavení (záložky, doplňky, předvolby, historie atd.), mezi nimiž lze přepínat.

    Všechny uživatelské účty začínají s jediným profilem (default — „výchozí“). Uživatel o tom většinou neví, protože práce s profily mu ani není nabízena v nabídkové liště nebo v Předvolbách. Je třeba ji spustit ručně, což se provede tak, že se Firefox spustí s argumentem -ProfileManager. Aby se otevřelo požadované okno správy profilů, je nutné Firefox nejdříve vypnout.

    Práce s profily

    V okně správy profilů lze profily vytvářet, odstraňovat, přejmenovávat a v neposlední řadě i spouštět. Je tam také možné nastavit, zda se má správa profilů spouštět vždy před spuštěním prohlížeče (tj. i tehdy, když není předán výše zmíněný argument). Existuje-li více profilů a není-li před spuštěním prohlížeče ve správě profilů vybrán profil, Firefox bude spuštěn s naposledy použitým profilem.

    Spouštět Firefox za asistence okna správy profilů nemusí být vždy nejpohodlnější. Lze na to jít i jinak a Firefox spouštět rovnou s určitým profilem — stačí Firefoxu předat argument -P "profileName", kde profileName je název požadovaného profilu.

    Pokud potřebujete mít v jednu chvíli spuštěný více než jeden profil, předejte Firefoxu ještě argument -no-remote.

    Aby nebylo nutné pořád psát celý příkaz se všemi argumenty, je vhodné jej nějak zapracovat do pracovního prostředí (například přidáním spouštěče na panel), vytvořit na něj odkazující alias atd.

    Nedostatky

    Jediným nedostatkem používání profilů, který jsem našel, je, že některé věci (některé záložky, některé doplňky) bych rád sdílel, ale nejde to. Lze to ale řešit ručně, což ovšem vyžaduje píli…

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    8.12.2010 16:10 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox a jeho profily
    Na synchronizáciu profilov môžeš používať Firefox Sync a napr. lokálny Sync server.

    Viac profilov mám spustených pomerne často, stačí použiť niečo ako firefox -P nejaky_profil -no-remote.
    8.12.2010 16:11 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox a jeho profily
    Inak tá synchronizácia pomocou Firefox Sync nebude fungovať presne tak, ako potrebuješ (keďže sa tam momentálne nedá nastaviť niečo ako filtrovanie synchronizovaných záložiek).
    8.12.2010 21:22 jan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox a jeho profily
    Mne na firefoxu vadilo (stal se tak pro me nepouzitelnym), ze nejde spustit 2 instance jednoho profilu. Mam ve zvyku poustet browser vzdalene prave kvuli zalozkam (a heslum), coz u firefoxu nejde. Musite nejdriv odstrelit uz bezici instanci a kontext je v cudu.
    xkucf03 avatar 9.12.2010 10:15 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox a jeho profily
    1. Kontext není v čudu, když ho sestřelíš (killall firefox-bin), chová se jako po pádu, takže nabídne obnovení relace – otevřených stránek.
    2. Bylo by potřeba řešit současný přístup více instancí k jedněm souborům – IMHO zbytečné zesložitění, protože je minimum lidí, kteří by ten firefox pouštěli lokálně i vzdáleně zároveň.
    3. Můžeš použít Firefox Sync (dříve Weave, případně existují i nezávislé doplňky).
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    9.12.2010 19:26 jan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox a jeho profily
    1. Jenze to samozrejme nechci, chci se proste jen mrknout nekam na forum, pouzit ulozena hesla atd., ne si prenest sezeni k sobe.

    2. Konqueror to umi.

    3. Neprijde mi bezpecne ulozit si hesla k nekomu na server.
    xkucf03 avatar 9.12.2010 19:40 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Firefox a jeho profily
    Ad 1 a 2: budiž, nechci se hádat (akorát to podle mého není priorita a měly by se ve FF řešit nejdříve jiné věci)

    Ad 3: jednak to může být tvůj vlastní server a jednak ta data jsou šifrovaná, takže ani vlastník serveru je nemá možnost přečíst, vypadá to, že je to navržené velmi dobře (na rozdíl od jiných doplňků/prohlížečů, kde jsou ta data ze serveru ukradnutelná snadno).
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.