abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 767 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    ASRock Q1900* a „ASRock Cloud“

    30.5.2014 18:45 | Přečteno: 1640× | Aktuálně

    Jelikož budu v nejbližší době kupovat nová střeva PC pro rodiče a asi i zařizovat nové HTPC pro sebe, rozhlížím se po vhodných základních deskách. Do oka mi padly ASRock Q1900* (jak v klasické variantě ATX napájení, tak s DC). Ta DC varianta mi přijde docela šikovná jako náhrada za Intel DN2800MT (akorát to nemá mSATA), a ta varianta s ATX zase jde použít na výměnu zastaralé VIA EPIA u rodičů. Když jsem se ale prohrabával dokumentací k desce narazil jsem na to, že tahle deska podporuje tzv. „Asrock Cloud.“

    Nejdřív jsem nad tím mávnul rukou, s tím že je to jenom zase další marketinková cípovina a nepotřebný software, kterou klasicky přibalují k HW. Pak jsem ale zpozorněl, anžto píšou, že přes tento software lze nejenže na dálku přistupovat k souborům, ale taky PC probouzet. To je poněkud jiné kafe, protože zatímco ten debilní program bych si nikdy nenainstaloval (a navíc chci na desce nechat běžet Linux;-), aby bylo možné PC probudit, musí pro to být nějaká podpora přímo v síťové kartě.

    Což o to, WOL není žádnou novinkou, ale tady je to o to pikantnější, že PC musí jít probudit i když je někde za NATem a případně se mu ještě dynamicky mění vnější IP adresa. Čili z toho vyplývá, že z největší pravděpodobností bude síťová karta udržovat nějaké spojení na cloudový server a v případě, že někdo bude PC chtít probudit, pošle zpátky něco na způsob magic packetu.

    Což se mi pochopitelně naprosto vůbec nelíbí, pokud nebudu mít jistotu, že to půjde vypnout. Otázka je tedy, víte někdo o tomto něco víc? Našel jsem na netu jenom marketingové kecy (že prý se tohle nazývá „wake-on-wan“), ale nic konkrétního. Kdyby byl alespoň datashit k onomu slavnému Realteku 8111FR (nebo GR), ale ten nemůžu najít... :-(

    P.S. Pokud čistě náhodou jednu z variant desky máte, jak na tom vypadá podpora GPU pod linuxem? Díky...

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.5.2014 19:38 sigma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ASRock Q1900* a „ASRock Cloud“
    Zajímavé. Podklady jsem nestudoval, ale klidně tam může být nějaký samostatný BMC procesor jako u serverových desek. Dneska už jsou ty komponenty k tomu potřebné tak levné, že bych tomu i věřil.
    Petr Tomášek avatar 30.5.2014 23:42 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ASRock Q1900* a „ASRock Cloud“
    No, vzhledem k tomu, že to i inzerujou jako „wake-on-wan“ bych spíš předpokládal, že to bude nějaký hack, aby wake-on-lan fungoval i z vnější sítě. Ono k tomu úplně stačí, aby ten Realtek jednou za chvíli posílal nějaký UDP packet někam do nebíčka a příchozí packet z nebíčka bral jako úplně obyčejný WOL magic packet...

    (Jenže pokud bude deska posílat UDP bez mého vědomí, tak už to může pěkně nasrat... :-( )
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    31.5.2014 20:46 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ASRock Q1900* a „ASRock Cloud“
    Jedine tento datsheet som nasiel, ale aj tak tam dokopy nic k tomu nie je: http://minipcsale.ru/images/joomlakassa/TV_BOX/MINIX_NEO_X7/REALTEK 8152B.pdf

    Najslepsie by bolo na to nainstalovat Windows, nastavit tuto sracku, pripojit to cez hub (alebo managovatelny switch s port mirrorom) a cez druhe PC wiresharkom odchytavat pakety.
    Petr Tomášek avatar 31.5.2014 23:51 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ASRock Q1900* a „ASRock Cloud“
    Hm, tak jsem z toho popisu trochu zmaten:

    The RTL8152B-VB supports Realtek 'RealWoW!' technology that allows the RTL8152B-VB to send keep alive packets to the Wake Server when the PC is in sleeping mode. Realtek 'RealWoW!' can pass wake-up packets through a NAT (Network Address Translation) device. This feature allows PCs to reduce power consumption by remaining in low power sleeping state until needed.

    Users can login into the Wake Server via the Internet to wake the selected sleeping PC. Registration of Account information to the Wake Server is required on first time use.

    To se dá interpretovat dvěma způsoby. Buď, že příslušný „login server“, tj. jeho IP adresa je napevno zadrátován v čipu; nebo že se dá čipu nastavit, kam bude posílat packety (předpokládám nějaký UDP). Každopádně ty hlášky o registraci k „wake serveru“ v datasheetu k ethernetovému řadiči mě přijdou divný...

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    2.6.2014 13:35 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ASRock Q1900* a „ASRock Cloud“
    Ten "wake server" bude nejaka sluzba na webe RealTeku, tam sa clovek ma zaregistrovat. IP adresa tohoto serveru bude asi ulozena v EEPROM (tam, kde je MAC adresa sietovky). K nej sa do EEPROM zapise nejaky identifikator pouzivatela. Sietovka potom moze vysielat paket v pevne danom tvare s doplnenou IP adresou a identifikatorom (alebo je cely paket pripraveny v EEPROM?). Ako odpoved zo serveru moze prist paket (router s NATom ho pusti, lebo komunikacia bola iniciovana znutra) s nejakym patternom - vtedy zobudi PC.
    Petr Tomášek avatar 31.5.2014 23:59 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ASRock Q1900* a „ASRock Cloud“
    Najslepsie by bolo na to nainstalovat Windows, nastavit tuto sracku, pripojit to cez hub (alebo managovatelny switch s port mirrorom) a cez druhe PC wiresharkom odchytavat pakety.

    No, jednak nemám Widle :-) a druhak nemám ani tu desku :-), anžto právě jsem ve fázi výběru a tohle by mohla být překážka pro to, abych desku koupil. Ale pokud ji koupím, pak rozhodně po packetech budu pátrat... (switch s port mirroringem je už na cestě ;-) )

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    31.5.2014 23:49 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ASRock Q1900* a „ASRock Cloud“
    Napadá mně, že by se WOL z Internetu mohlo realizovat pomocí UPnP routeru nastavením port forwardingu na nějaký UDP port, i když nemám ponětí, jestli by to doopravdy fungovalo, protože routery většinou blokují pakety mířící zvnějšku na broadcast adresy (ochrana proti DDoS) a při nastavení na nějakou konkrétní by to fungovalo jen do té doby, než by z ARP tabulky routeru zmizel příslušný záznam.
    Petr Tomášek avatar 31.5.2014 23:56 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ASRock Q1900* a „ASRock Cloud“
    To mě přijde dost nespolehlivé. IMHO pokud už NIC stejně běží a žere proud (anžto čeká na WOL packety), není už moc velký problém jednou za chvíli poslat UDP packet na vzdálený server...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    Fuky avatar 2.6.2014 21:53 Fuky | skóre: 52 | blog: 4u
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ASRock Q1900* a „ASRock Cloud“

    Co se týče toho zapínání přes ethernet, tak to podle mě půjde nastavit následovně:

    • pokud se v Biosu zakáže "PCIE Devices Power On", tak bude deaktivovano staré známe WOL a zároveň i RealWoW! (Q1900-ITX.pdf)
    • lze využívat buď RealWoW! nebo ECMA, ale ne obojí zároveň, podle mě se to bude konfigurovat pomocí nastavení ovladače síťovky a půjde i obojí zakázat (REALTEK 8152B.pdf)

    Nemám vyzkoušeno.

    25.6.2014 10:27 vaclav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ASRock Q1900* a „ASRock Cloud“
    Ahoj, chystám se koupit tuhle desku. Zdá se mi jako ideální pro domácí server. Problém vidím jen v tom, že se mi sešly 4 disky (2 SATA a 2 IDE). Podle všeho IDE do této desky nezapojím. Víte někdo o lepší alternativě?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.