abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 796 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: Intel podrobněji o Broadwellu, Haswellu-E i Core i7 Extreme Edition

    21. 3. 2014 | David Ježek | Hardware | 3849×

    Intel toho v době konání GDC 2014 oznámil poměrně hodně, pročež je hlavním tématem dnešního dílu. Vedle něj se ale podíváme také na další skvělou GeFroce GTX 750 Ti a také na to, na co se těší mnozí: levné LCD monitory se 4k rozlišením. Takže bez dlouhých úvodů…

    Obsah

    Čtyři procesorové novinky Intelu pro letošní rok

    link

    V krátkosti: nová edice Pentií v rámci oslav 20. výročí této značky, Core i7 Haswell „Extreme Edition“, 14nm „Broadwell“ a nakonec také 22nm TOCK, „Haswell-E“ pro LGA2011 s podporou DDR4.

    A teď podrobně (a „pozpátku“). Haswell-E je nová procesorová řada určená pro vyšší desktopovou patici LGA2011. Tam, kde dosud Intel používá Ivy-Bridge-E a stačí si jak s touto starší architekturou, tak 6 procesorovými jádry (12 HT vlákny), přinese Haswell-E celkem až 8 procesorových jader (16 HT vláken), 15 MB L3 cache, 48 PCI Express linek verze 3.0 a také podporu DDR4. A právě to poslední je důvod, proč, ač stále půjde o LGA2011, bude to celé zpětně/dopředně nekompatibilní. Čipset nových desek? Pochopitelně Intel X99.

    Broadwell nám v roadmapách hodně lítá z kvartálu do kvartálu. Nicméně nyní Intel oficiálně oznamuje nejnovější platné datum uvedení, a tím je druhé pololetí tohoto roku. To stále představuje poměrně velký časový rozptyl, není z toho jasné, jestli dojde k uvedení na červnovém Computexu v Tchaj-Peji, nebo na podzimním Intel Developers Fóru, nebo třeba až před Vánoci s tím, že konkrétní první modely procesorů půjdou na trh po Novém roce v souvislosti s lednovým CESem v Las Vegas. Nechme to tedy prozatím koňovi, přeci jen jde o optický shrink vylepšeného Haswellu, který staví na zbrusu nové 14nm technologii, jíž porodit zabralo Intelu opravdu hodně času, úsilí a financí. Broadwell přinese nové instrukce a úpravy architektury, které opět o trochu zvýší IPC (počet instrukcí za takt), dostaví se ale i vylepšení v oblasti řízení parametrů za účelem snižování průměrné spotřeby a stejně tak i lepší úsporné režimy. Procesory také nabídnou při podobném TDP vyšší takty a celkový součet těchto dílčích benefitů by měl vyústit ve dostatečně lepší CPU+iGPU, než jakým je Haswell.

    Inovace přinese ale letos právě ještě samotný Haswell. Intel plánuje pro něj hned dvě novinky, jednu zajímavější než druhou. V prvním případě vyslyší nářky řady uživatelů, že v desktopu pro socket LGA1150 jednoduše chybí ultimátní verze CPU s integrovanou nejvyšší grafikou se 128MB eDRAM a 40 výpočetními jednotkami, tedy křemík zvaný Haswell GT3e s grafikou Iris Pro 5200. Takový procesor se letos objeví pod označením Core i7-4770R, a to v socketové verzi.

    Druhou novou verzí Haswellu bude takzvaný „Devil's Canyon“, speciální verze ručně vybíraných nejlepších CPU, které dostanou pořádný heatspreader i materiál pro přenos tepla na něj z pouzdra vlastní die. Procesor bude plně otevřen a bude určen zejména náročným overclockerům, které od zavedení oné nepěkné novinky v „Ivy Bridge“ opravdu nebavilo sundavat heatspreader a matlat meziprostor něčím jako CoolLaboratory Luqiod Pro/Ultra, riskujíce přitom zničení procesoru odlomením pouzdra die.

    Tyto nové ručně vybírané procesory patrně dostanou číselné označení v duchu Core i7-4xxx a přídomek „Extreme Edition“. Intel možná spojí jejich uvedení s čipsetem Z97.

    Jinak zítra tomu bude přesně 20 let ode dne, kdy se zrodilo Pentium, dnes už tedy zejména značka jako taková. Intel proto plánuje oslavit toto výročí uvedením speciální Intel Pentium Anniversary Edition, což budou procesory stávající architektury, avšak netradičně pro tuto low-end značku vybaveny možností taktování CPU a RAM nezávisle na zbytku systému.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Nejrychlejší GeForce GTX 750 Ti má Zotac

    link

    Sotva jsem minule usoudil, že již lze udělat přehled zajímavých nereferenčních „Maxwellů“, vyloupl se jeden nový. Zotac dal své kartě matoucí název obsahující slovo Thunderbolt – ne, ač obsahuje fyzicky DisplayPort konektor, Thunderbolt rozhraní se v jeho rámci nekoná. Jde „j“ o nadstandardně taktovanou GeForce GTX 750 Ti, zato však VELMI nadstandardně. Z výchozích taktů GPU/Boost 1 020/1 085 MHz zrychlil výrobce tento model na 1 229/1 1320 MHz, tedy zhruba o 21 % nad standard.

    GDDR5 paměti Thunderboltího modelu běží na efektivních 6,0 GHz, což je oproti referenčním 5,4 GHz o 11 % výše. V součtu tu tak máme asi nejlepší současnou GeForce skutečné generace Maxwell, třešničkou na dortu pak je třeba i ona přítomnost DisplayPortu, která není pravidlem. O kvalitě použitého GPU od Nvidie svědčí i fakt, že chladič tohoto modelu není nijak monstrózní, svými rozměry se nevymyká jiným nereferenčním kartám.

    Hardwarové novinky

    Tento model je aktuálně dostupný v Číně, o jiných trzích ještě není jasno.

    LCD monitory se 4k rozlišením budou letos za 15 až 20 tisíc Kč

    link

    S touto prognózou, kterou podporuje už i aktuální vývoj cena příchod modelů s TN LCD panely, přišli analytici. Každopádně pokud hodláte zakoupiti 4k zobrazovadlo pro PC a je pro vás prioritou spíše cena než kvalita zobrazení a zorné úhly, pak právě TN technologie bude tím klíčem, který levné 4k monitory umožní.

    Samsung v tuto chvíli ve výrobě 28palcový LCD monitor LU28D590D, který nabízí rozlišení 3840×2160, ale konečně také 60Hz zobrazení, nikoli nedostačujících 30 Hz. Redakce webu Hardware.info jej měla možnost vyzkoušet a vypadá to, že výrobce panelu zase o něco posunul možnost TN technologie a barevná věrnost i celková kvalita zobrazení je lepší, než by se od TN dalo čekat. Samozřejmě ale budou kulhat zorné úhly, kde specifikum TN technologie s invertováním barev od jistého úhlu prostě nemůže technologiím na bázi VA a IPS, nebo nedejbože OLED, konkurovat.

    Hardwarové novinky

    Výrobcem mimochodem není sám Samsung, ale firma Chi Mei Optoelectronics. Osazen je totiž LCD panel CMO M280DGJ-L30. Samsung u monitoru uvádí základní kontrast 1000:1, jas až 370 cd/m², tradiční zorné úhly 170 ° / 160 ° a odezvu 1 ms v ideální situaci přechodu šedá-šedá. Monitor disponuje dvojicí HDMI vstupů a DisplayPortem 1.2. NA trh přijde v létě za 599 €.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.3.2014 00:45 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel podrobněji o Broadwellu, Haswellu-E i Core i7 Extreme Edition
    "Takový procesor se letos objeví pod označením Core i7-4770R, a to v socketové verzi."

    Odkuď pochází tahle informace? V těch slajdech se mluví jenom o tom, že Iris Pro bude v čipech Broadwell-K, pokud jsem dobře koukal.
    21.3.2014 00:47 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel podrobněji o Broadwellu, Haswellu-E i Core i7 Extreme Edition
    Respektive ten slajd mluví o "5th generation Core", což by měl být Broadwell.
    21.3.2014 09:57 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel podrobněji o Broadwellu, Haswellu-E i Core i7 Extreme Edition
    Při přečtení perexu jsem se zalekl, že jsem se s tou 27" 2560x1440 trochu unáhlil a že jsem si měl počkat, ale už jsem v klidu. 28" TN musí být lahůdka…
    24.3.2014 15:14 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel podrobněji o Broadwellu, Haswellu-E i Core i7 Extreme Edition
    Osobně mám dojem, že v desktop procesorech se nic neděje. Pokud porovnáme procesory z roku 2004 (Pentium 4 a Athlon 64) a 2009 (Core 2 na Nehalem architektuře a Phenomy), a podobných 5 let do dneška, tak skok za 5 let od 2009 je tak jen o 15% výkonu v odpovídající cenové relaci.
    24.3.2014 16:07 sigma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel podrobněji o Broadwellu, Haswellu-E i Core i7 Extreme Edition
    Fakt? Někdy ve 2010 jsme kupovali PC s Intel Pentium E5800, PassMark 1910 bodů, tehdejší cena CPU cca 2000 Kč. Teď např. Intel G2130, PassMark 3113 = nárůst víc než 50%, cena 1500 Kč. To jen tak co mě první napadlo. Reálný nárůst výkonu při běžné práci tomu benchmarku cca odpovídá.
    24.3.2014 16:53 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel podrobněji o Broadwellu, Haswellu-E i Core i7 Extreme Edition

    A teď si ten 50% nárůst za čtyři roky porovnejte si to s nejobvyklejší kvantifikací Mooreova zákona (dvojnásobek každých 18 měsíců). A netýká se to jen procesorů. Např. na podzim 2012 jsem kupoval 4x8 GB paměti za 3500 Kč, dnes bych za stejnou cenu pořídil polovinu (jistě, jsou o něco rychlejší - ale o tolik zase ne). Velikosti "domácích" disků už také nerostou zdaleka takovým tempem jako dřív. Na druhou stranu, nároky aplikací a desktopových prostředí naštěstí také nerostou tak rychle.

    A celé tohle bude možná hlavní důvod, proč klesají prodeje počítačů. Ne to, že všichni přecházejí na notebooky, netbooky, ultrabooky, tablety nebo co je zrovna tenhle měsíc in. Prostě to, že už není potřeba upgradovat zdaleka tak často, aby šlo používat aktuální software.

    24.3.2014 17:51 sigma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel podrobněji o Broadwellu, Haswellu-E i Core i7 Extreme Edition
    Však OK, to já nezpochybňuji a souhlasím s vámi. I v tom poklesu prodeje počítačů.

    Na druhou stranu, pokud někdo psal 15% nárůst za 5 let, tak to je taky nesmysl. V mém případě, co mě první napadnul, je to 50 % za ani ne 4 roky, a ještě je ten nový CPU o něco levnější. Myslím, že bych našel i cenové segmenty, kde to bude +100 %. U pamětí to tak z nějakých tržních důvodů je. U disků důvody nebudu odhadovat, ale řekl bych že v segmentu desktopů po extra větších kapacitách poptávka moc není - třeba do firmy posledních 5 let kupujeme PC s HDD 320 až 500 GB, a nějak není důvod chtít víc.
    25.3.2014 08:38 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel podrobněji o Broadwellu, Haswellu-E i Core i7 Extreme Edition
    Jasně. Plus třeba P4 se vyznačovalo extrémní výhřevností, dlouhou latencí do RAM (skrz tehdejší pomalou FSB) a hlubokou pipeline, která u některých zátěží trpěla nevalnou úspěšností branch prediction, taky dual-core modely P4 se objevily pozdě a kromě úplně poslední reinkarnace topily jako kráva... plus k tomu dobíhající capacitor plague. Core2 přineslo výraznou úlevu, zejm. 45nm generace (což korelovalo také s nástupem solid-poly kondíků).

    V časovém úseku od 65nm/45nm Core2 po Haswell opět citelně klesala spotřeba, zejména volnoběžná. Je pravda, že desktopový Haswell má dodnes externí čipset (vlastně south bridge), ale chladič tohoto south bridge už je opravdu miniaturní. A pokud uhnu od desktopu, tak low-power varianty Haswellu (U/Y) jsou už SoCy => všechno v jednom pouzdře, včetně south bridge a podstatné části CPU VRM => redukce počtu pinů na motherboardu, lepší chlazení většiny topných součástek => lepší spolehlivost (v tuto chvíli alespoň teoreticky, povíme si za 10 let).

    PassMark určitě zaznamenal příchod Nehalemu = řadič paměti integrovaný v CPU (konečně to opráskli od AMD).

    Kromě toho má Haswell oproti Core2 snad dvoj- nebo čtyřnásobně širší "MMX" registry, plus opět nějaké SIMD instrukce navíc - kromě FMA jsem tam viděl tuším něco na paralelní pointer indirection apod. - což PassMark myslím nepostihne. BTW postihne PassMark výkonnější on-chip grafiku? (K intelské vlastní grafice se nakonec vrátil i BayTrail Atom - docela úleva. Já vím, údajně to není desktopový procesor. Aspoň podle Intelova marketingu.)

    Pentia 4 umřely tak do 4 let na capacitor plague. Čest výjimkám. Ovšem leckteré Core2 dodnes spokojeně funguje. A pokud člověk nepočítá každou kWh resp. nejede 24/7, tak asi nemá důvod třeba kancelářský desktop vyměnit (jak už psali kolegové).
    [:wq]
    25.3.2014 08:41 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel podrobněji o Broadwellu, Haswellu-E i Core i7 Extreme Edition
    > zejm. 45nm generace (což korelovalo také s nástupem solid-poly kondíků)

    Omlouvám se za tuto nepřesnost, vznikla postupnou editací... solid-polymer kondíky se vyskytovaly už na některých lepších motherboardech z doby pozdních P4 a netburst Xeonů (hlavně v serverech a určitě ve zpozdilém průmyslovém hardwaru).
    [:wq]
    25.3.2014 13:07 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel podrobněji o Broadwellu, Haswellu-E i Core i7 Extreme Edition
    OK, v segmentu, který zmiňujete, tedy low end procesory, je ten nárůst větší, A pravděpodbně jsem to s číslem 15% pododhadnul i jinde. Low end považuji tak do ceny cca 2000Kč. V tomto segmentu je většinou doběh starých architektur charakteristikou: Ještě to prodáme. Takže ve starší době v něm měly ještě architektonicky starší modely. Možná to vidím zkresleně, ale pro Desktop je jediný dobrý současný důvod výkon. Takový výkon, který neuchladím v notebooku, jinak mi stačí notebook, s externím monitorem a připadně dockovací stanicí nebo externími disky. Ten rozdíl je ještě více vidět v USA, kdy notebooky jsou výrazně levnější v poměru k desktopům než zde. Proto myšlenka něčeho s názvem Celeron nebo Pentium v desktopu je taková zvláštní. Ztratím tím mobilitu a v podstatě nic nezískám. Myslel jsem proto spíše segment, který v současnosti popisují procesory i3 a výš a v tom roce 2009 bylo v názvu Core 2. Např rozdíl výkonu. který dodalo v roce 2011 SandyBridge i5-2500K, v roce 2013 IvyBridge i5-3570K, a nejnovější Haswell i5-4670K, je výrazně pod 10% s tím, že za ty 3 roky cena procesoru vzrostla. (a overclocknout SandyBridge z jeho 3,3G na 3,4G haswelu je triviální a pak je rozdíl v podstatě nula) Jediné, co se změnilo je spotřeba. 4jádro Core 2 (nějaká Q9000 řada) v roce 2009 bylo pomalejší tak 20% možná 25%.

    Podle mne nikdo, kdo má 4 jádro Core 2 nebo dokonce 4 jádro iX nebude mít následujících 5 let důvod na aktualizaci HW. V tom nejlevnějším segmentu patrně být důvod může protože rozdíl mezi low endem a střední třídou se může snižovat, ale to je podle mne, čistě otázka marketingové politiky. A nebo otázka chybovosti. Zmetkový čip 4 jádra se pořád dá prodat, jako funkční 2 jádro. A
    25.3.2014 14:19 sigma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel podrobněji o Broadwellu, Haswellu-E i Core i7 Extreme Edition
    No nevím.

    Q9400: released 08/Q3, suggested price $200, PassMark 3410; cena v ČR na začátku 5000-7000, později 4000-5000.

    i5-2400: released 11/Q1 (+ 2.5 roku), suggested price $195, PassMark 5815 (+ 70 %); cena v ČR kolem 4000-4500.

    i5-4570: released 13/Q2 (+ 2 roky), suggested price $202, PassMark 7075 -- pravda, tady jen + 20%; cena v ČR kolem 4500.

    Ale ano, pokud má teď někdo čtyřjádro i3/i5, tak může v pohodě 5 let vydržet, a nemusí ani výrazně zaostávat. Ta Q9400 je dneska taky dobře použitelná, akorát spotřeba je dost mimo.

    Ad notebooky - pro osobní použití možná. Pro použití ve firmě dostanete za stejnou cenu: a) mizerný notebook s nepoužitelným LCD, který i když bude ležet na stole, tak se 5 let všechny určitě nedožijou. Bez ext. monitoru bude ten notebook asi levnější než desktop, s monitorem spíš dražší; nebo b) solidní desktop s monitorem co 5 let vydrží zcela určitě funkční, a morálně použitelný. Možná už se teď notebooky posunuly jinam, ale tohle je zkušenost na vzorku 200 PC 3 až 5 let starých, a asi 20 notebooků podobně starých, které ve své době nebyly úplný low end, ale dneska jsou z části mrtvé, u zbytku mrtvá baterka, a výkonově na hraně.
    25.3.2014 15:29 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel podrobněji o Broadwellu, Haswellu-E i Core i7 Extreme Edition
    Dobře. Přesvědčil jsi mne. Přesto pro mne to je spíše pohled, na to, jak vysoké zvýšení výkonu je potřeba, aby z praktického hlediska mělo smysl. A z toho co jsi napsal, si myslím, že to je alespoň zvýšení na trojnásobek, aby mělo smysl uvažovat o upgrade. Výkonový skok od Pentia IV a Athlonů XP z roku cca 2001 na dvoujádra (Atlhon 64 X2, Core 2 Duo) kolem roku 2005 byl velký, podobně byl velký skok od toho 2005 na 4 jádra kolem roku 2009-10. Na druhou stranu uznávám, že skok od Core 2 Quad k Sandybridge byl větší než jsem očekával, ale v součtu výkonu celého systému to nic moc velká změna nebyla, (alespoň na systémech, které jsem používal.) a změna výkonu od SandyBridge k Haswellu je z hlediska použití zanedbatelná.

    Add notebooky: Za sebou mám menší vzorek než ty, ale můj dojem je, že lidi v současné době mění notebobok hlavně pro váhu. Osobně používám skoro 5 let starý Toshiba P300 což má z dnešního pohledu obrovskou váhu, ale jinak je stále perfektně použitelný a nic mu není. Asi před rokem dostal novou baterku a druhý disk (SSD) a ještě si ho nějakou dobu nechám. A takových systémů znám cca desítky, a také dost lidí, kteří notebook vyměnili, protože jejích původní byl pro ně těžký. Dobře udělaný notebook pokud ho někdo neupeče tím, že mu ucpe nasávací otvory třeba prací na posteli, vydrží také rozumně dlouho. Podle smartctl má můj původní disk najeto přes 10000 hodin
    2.4.2014 21:11 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel podrobněji o Broadwellu, Haswellu-E i Core i7 Extreme Edition
    porovnatelne to je spatne. rozhodne nejde o stejnou kategorii.

    prvni ma o jednu uroven cache mene. takze aktualne je srovnatelny s atomy. druhy ma stejne tedp jak prvni, ale diky mensi technologii min topi a muze mit o jednu uroven cache vice treti ma nizsi tdp a navic vykonnejsi grafiku, takze prostoru pro zlepseni ma cpu cast omezenejsi
    26.3.2014 17:23 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel podrobněji o Broadwellu, Haswellu-E i Core i7 Extreme Edition
    Mám v dohledu dva NTB Acer s Core2, 65 a 45 nm, dvoujádra okolo 2 - 2.2 GHz. Ještě s obrazovkou 1280x800 a normální klávesnicí. Větrák je občas slyšet, nahromaděný filc mezi ventilátorem a chladičem se dá snadno vykydat. Ty stroje jsou staré 4 a 5 let, taháme je docela často (ten pětiletý já osobně každý den do práce) a drží.

    Nedávno jsem potřeboval koupit další noťas, nakonec to byly dva. Opět Acer, tentokrát s Haswell 15W SoCem: 1.4 GHz Celeron 2955U a nějaké 1.7 GHz Pentium. Větrák se málokdy vůbec roztočí, přitom je to v nbenchi srovnatelně výkonné jako ty dvě starší Core2. Trochu mě Acer štve, že do toho osazuje jednokanálovou RAM (na motherboardu je na druhém kanálu jenom footprint na plošáku pro neosazenou SODIMM patici) - ale mým potřebám to stačí, tak asi proč ne... A možná ještě víc mě štve, že ventilátor je údajně schovaný v přibodovaném plechovém krytu, takže nejde snadno vysypat sajrajt před chladičem... ale vzhledem k tomu, že se ten ventilátor málokdy vůbec pohne, tak mě to asi tolik netrápí. Otravné jsou chicletové klávesnice, absence LEDek CapsLock+NumLock, nudloidní obrazovka... ale s tím asi nic nenadělám. Nemám důvod kupovat dražší železo.
    [:wq]

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.