abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 7
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 35
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 818 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny – 18. 8. 2011: Procesor v roli předáka

    29. 8. 2011 | Luboš Doležel | Jaderné noviny | 3259×

    Aktuální verze jádra: 3.1-rc2. Citáty týdne: Ingo Molnar, Brian Swetland. Možné změny v dlouhodobé údržbě jader. Sdílení bufferů mezi zařízeními.

    Obsah

    Aktuální verze jádra: 3.1-rc2

    link

    Aktuální verze jádra je 3.1-rc2, vydaná 14. srpna. No, pěkně klidný první týden po začleňovacím okně. Dobrá práce. Nebo jsou lidé prostě líní a každý je na dovolené. To je fuk. Nic mi neříkejte. Mám docela radost a byl bych rád, kdyby to tak zůstalo. Podrobnosti můžete najít v kompletním seznamu změn. Kódové označení tohoto jádra bylo jen tak mimochodem změněno na „mokrý tuleň“.

    Stabilní aktualizace: verze 2.6.32.45, 2.6.33.18 a 3.0.2 byly vydány 15. srpna. Obsahují obvyklou hromadu oprav. Všechny tři aktualizace také zahrnují změnu generování sekvenčních čísel v TCP; (poměrně) málo bezpečný 24bitový algoritmus MD4 byl nahrazen 32bitovým MD5. Verze 3.0.3 byla vydána 17. srpna s další sadou užitečných oprav.

    Citáty týdne: Ingo Molnar, Brian Swetland

    link

    Pravdou, kterou si musíme uvědomit, je to, že jsme se opravdu zdokonalili v ničení naší uživatelské základny, a to přibližně jednou ročně.

    -- Ingo Molnar

    Co se jader s dlouhou údržbou týče, z pohledu Androidu dáváme přednost brát si při vydání každé platformy/zařízení tu nejčerstvější verzi. Dávám přednost tomu mít co nejaktuálnější dávku oprav a nových funkcí z hlavní řady a minimalizovat tak balík patchů na naší straně, co to jen jde.

    -- Brian Swetland

    Možné změny v dlouhodobé údržbě jader

    link

    Greg Kroah-Hartman zaslal návrh na změny v tom, jak budou jádra stabilní a (především) ta s dlouhou údržbou spravována. Změny jsou spíše na popud uživatelů než komerčních distributorů. Teď, když má jádro 2.6.32 věk přes rok a půl a komerční distribuce se věnují svým několikaletým aktualizačním cyklům, není ze strany distribucí žádný tlak na nové jádro s dlouhodobou údržbou. Ale ukazuje se, že distribuce nejsou jediní uživatelé jádra, během uplynulého roku mě oslovila řada dalších skupin a společností a ptali se, jak by mohli zvolit další jádro s dlouhodobou údržbou nebo jaký je vlastně proces tohoto výběru. Smyslem je zvolit nové jádro s dlouhodobou údržbou jednou za rok; toto jádro by následně bylo udržováno po dva roky. Nějaká ta diskuze kolem toho probíhá na Google+; kolem 15. srpna se to pak mělo přesunout na mailing list.

    Sdílení bufferů mezi zařízeními

    link

    CPU se v posledních letech možná neuvěřitelně zrychlila, ale zlepšila se i v jiných směrech; typické zařízení typu system-on-chip (SoC) má řadu periferních zařízení, která by se mohla kvalifikovat jako výkonná CPU sama o sobě. Výkonnější zařízení s přímým přístupem na paměťový řadič mohou převzít náročnější úkoly. Například snímek z kamery může být mnohdy přenesen přímo do grafického procesoru pro zobrazení, aniž by muselo probíhat zpracovávání v uživatelském prostoru, jak tomu bývalo. Čím dál tím více vypadá práce CPU jako práce předáka v obchodě, jehož hlavním úkolem je, aby ostatní procesory byly zaneprázdněné.

    Práce předáka bude snazší, pokud budou růzonorodá zařízení moci mezi sebou snadno komunikovat sama o sobě. Užitečným vylepšením v této oblasti by mohla být sada změn pro sdílení bufferů, kterou nedávno zaslal Marek Szyprowski. Myšlenkou je umožnit, aby pod řízením uživatelského prostoru mohlo více subsystémů jádra sdílet buffery. S takovou funkcí by aplikace mohly spájet subsystémy jádra dohromady způsobem specifickým pro daný problém a následně jít z cesty a nechat zúčastněná zařízení zpracovávat data.

    Je zde (alespoň) několik výzev, kterým je nutno čelit, aby bylo bezpečné aplikacím vystavovat takovou funkčnost. První je to, že by aplikace neměla být schopna „vytvořit“ buffery na adrese v jádře dle své volby. Adresy z jaderného prostoru by samosebou neměly být vůbec uživatelskému prostoru viditelné, takže jádro musí nabídnout nějaký jiný způsob, jak se budou aplikace moci odkazovat na konkrétní buffer. Druhou je pak to, že sdílené buffery nesmí být zrušeny, dokud s nimi někdo pracuje. Buffer může být vytvořen ovladačem specifickým pro nějaké zařízení, ale musí být zachován, i když je zařízení uzavřeno, dokud je zde někdo, kdo jeho existenci předpokládá.

    Mechanismus přidávaný touto sadou změn (tato konkrétní část je dílem Tomasze Stanislawského) je vcelku prostý – ačkoliv se v budoucnu pravděpodobně zesložití. Jaderný kód, který chce zpřístupnit buffer jiným částem jádra přes uživatelský prostor, vyplní jednu takovouto strukturu:

    struct shrbuf {
    	void (*get)(struct shrbuf *);
    	void (*put)(struct shrbuf *);
    	unsigned long dma_addr;
    	unsigned long size;
    };
    

    Člověka hned napadne řada stížností na podobu této struktury: adresa by měla být dma_addr_t, není důvod, proč tam nedat virtuální jadernou adresu, jsou povoleny pouze fyzicky souvislé buffery apod. Také se zdá, že by tam mohla být hodnota označující stav bufferu (kupříkladu zaplněný, nebo prázdný) a také by možná mohla dát jinému vláknu vědět, jakmile se stav změní. Ale je nutné mít na paměti, že toto čistě slouží jako podložení myšlenky [proof-of-concept] a mnoho věcí se změní. Zejména je v plánu předávat seznam různě rozmístěných adres namísto jediné fyzické adresy.

    Funkce get() a put() jsou důležité: spravují počet referencí [odkazů] na buffer, který musí existovat, dokud se tento počet nedostane na nulu. Jakýkoliv subsystém, který závisí na pokračující existenci bufferu, by měl držet na takový buffer referenci. Funkce put() by měla uvolnit buffer, jakmile je poslední reference zrušena.

    V moment, kdy tato struktura existuje, je možné ji předat funkci:

    int shrbuf_export(struct shrbuf *sb);
    

    Pokud vše dobře dopadne, návratovou hodnotou bude číslo popisovače, které lze předat do uživatelského prostoru. Popisovač zosobňuje referenci na buffer, která nebude zrušena, dokud nebude uzavřen popisovač. Vyjma uzavření není moc dalších věcí, které může aplikace s popisovačem dělat, leda tak jej předat jinému subsystému v jádře; kupříkladu snahy o čtení nebo zápis na tomto popisovači selžou.

    Když subsystém jádra obdrží popisovač, který má představovat jaderný buffer, může takový popisovač předat následující funkci:

    struct shrbuf *shrbuf_import(int fd);
    

    Návratovou hodnotou bude ta samá struktura shrbuf (nebo ERR_PTR(), pokud je popisovač nesprávného typu). Struktuře je před vrácením přidána reference, takže příjemce by měl nekdy v budoucnu pro uvolnění zavolat put().

    Sada změn obsahuje nový příkaz ioctl() (VIDIOC_EXPBUF) pro Video4Linux2, který umožňuje export bufferů jako popisovače; pár ovladačů záchytných zařízení bylo vylepšeno, aby podporovaly tuto funkčnost. Zatím ještě nebyly zaslány příklady z druhé strany (která přijímá buffer).

    K této sadě změn ještě nepřišlo mnoho komentářů, možná je to tím, že byla zaslána na řadu poněkud nezvyklých mailing listů. Nicméně má podobu něčeho, co by mohlo být užitečné více než jen jednomu či dvěma subsystémům. Asi by bylo smysluplné, aby se další iterace, která snad bude mít ještě více z očekávané funkčnosti, těšila širšímu posouzení díky rozeslání na více míst.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    29.8.2011 00:47 aja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 18. 8. 2011: Procesor v roli předáka
    Vloudila se chybicka v cisle verze aktualizace rady 3
    David Watzke avatar 30.8.2011 00:41 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 18. 8. 2011: Procesor v roli předáka
    Dík, opraveno spolu s dalším překlepem.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    29.8.2011 08:24 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 18. 8. 2011: Procesor v roli předáka
    Obávám se, že s Ingem v tomto případě rozhodně nemůžu souhlasit. Co když někdo začne vyrábět notebook nebo tablet, který bude mít pouze wi-fi a žádný ethernetový adaptér? Jestliže někdo napíše software, který natvrdo předpokládá, že se síťová rozhraní vždy a všude musejí jmenovat eth0, eth1, eth2, pak je to jen a jen jeho chyba, ne chyba světa, že se mu nepřizpůsobil.
    Jendа avatar 29.8.2011 08:34 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 18. 8. 2011: Procesor v roli předáka
    Co když někdo začne vyrábět notebook nebo tablet, který bude mít pouze wi-fi a žádný ethernetový adaptér?
    Taková zařízení už přece existují, ne?
    29.8.2011 08:41 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 18. 8. 2011: Procesor v roli předáka
    Nevím, ale nepřikvapilo by mne to. A jestli ano, tak tím spíš platí to, co jsem napsal.
    Josef Kufner avatar 29.8.2011 11:04 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 18. 8. 2011: Procesor v roli předáka
    Vždyť stačí obyčejný stolní počítač, který nemá síťovku integrovanou na desce (nebo je v biosu vypnutá) a má wifi strčenou ve slotu, protože v dané budově se nedají pořádně natahat kabely.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    30.8.2011 09:58 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 18. 8. 2011: Procesor v roli předáka
    Alebo notebook bez ethernetu, tych sa vyrobilo dost. A PCMCIA wifi kariet tiez.
    30.8.2011 09:58 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 18. 8. 2011: Procesor v roli předáka
    S tym citatom suhlasim, ale nie v tomto kontexte. Jadro ako take malokedy nieco rozbija, v niceni uzivatelskej zakladne je omnoho "uspesnejsi" userspace.

    A tento priklad je priklad dementne napisaneho programu - keby to takto napisal kolega, tak mu poviem doslova, ze je to uplna kokotina.
    29.8.2011 20:33 Aminux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 18. 8. 2011: Procesor v roli předáka
    "Čím dál tím více vypadá práce CPU jako práce předáka v obchodě, jehož hlavním úkolem je, aby ostatní procesory byly zaneprázdněné."

    Nějak mi to připomíná Amigu.
    30.8.2011 16:36 Mmad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 18. 8. 2011: Procesor v roli předáka
    31.8.2011 17:48 Aminux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 18. 8. 2011: Procesor v roli předáka
    Koukám, že Amiga OS se zřejmě stále vyvíjí http://www.youtube.com/watch?v=BSOZOzbJqGw

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.