abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 697 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT

    12. 8. 2013 | Luboš Doležel | Jaderné noviny | 5087×

    Aktuální verze jádra: 3.11-rc2. Citáty týdne: Roland Dreier, Linus Torvalds, Paul McKenney. Pochybný ovladač pro exFAT.

    Obsah

    Aktuální verze jádra: 3.11-rc2

    link

    Akuální vývojová verze jádra je 3.11-rc2 vydaná 21. července. příznak O_TMPFILE přidaný v 3.11 prochází pročištění API/ABI (a pár opravami v implementaci), ale snad už je hotovo. Takže jestli vás zajímají nepojmenované dočasné soubory, pak hurá to otestovat. Nepřítomnost názvu souboru nejen odstraňuje problémy s generováním názvů, ale může i zvýšit efektivitu, protože pak nemáte operace nad adresáři, které mohou způsobit serializující I/O apod.

    Stabilní verze: verze 3.10.2, 3.9.11, 3.4.54 a 3.0.87 vyšly 21. července. 3.9.11 je poslední verze v řadě 3.9.

    V době psaní tohoto textu se verze 3.10.3 a 3.2.49 revidují; jejich vydání lze očekávat 25. července nebo později.

    Citáty týdne: Roland Dreier, Linus Torvalds, Paul McKenney

    link

    Ani se tu nebudu vrtat v tom, proč lidé zajímající se o koupi switchů InfiniBand nakonec kupují papírové ubrousky.

    -- Roland Dreier

    Jsem hádavý a je těžké mě uspokojit. Pošlete mi toho příliš a budu křičet, pošlete mi toho moc málo a budu křičet. Se mnou to ve vývoji jádra máte jako v pohádce o třech medvěděch, chci, aby žádosti o přetažení byly „akorát“.

    -- Linus Torvalds

    I když se musím přiznat, že se už nebojím, že na mě ostatní budou křičet, ale spíš že na mě bude křičet můj vlastní kód. Tak či tak jsem dospěl k tomu, že obavy z toho či onoho důsledku mi nepomáhají k lepšímu kódu.

    -- Paul McKenney

    Pochybný ovladač pro exFAT

    link

    Systém souborů exFAT je produktem Microsoftu navrženým pro flashová média. Podpora pro exFAT v linuxovém jádře schází; jako proprietární, silně patentovaný systém souborů to není něco, pro co by člověk očekával podporu. Po objevení repozitáře exfat-nofuse na GitHubu někteří doufali, že by Linux přece jen podporu pro exFAT nabyl. Místo toho to ale vypadá, že jsme přišli jen k ošklivému nepořádku v licencích a ke kódu, kterému je lepší se vyhnout.

    Při pohledu na repozitář to vypadá, že kód funguje. Byl původně napsán Samsungem a vypadá to, že se objevil na jednom nebo více zařízení s Androidem. Problém je ale zdá se v tom, že Samsung nikdy neměl v úmyslu tento kód distribuovat pod GPL. Místo toho se uživatel GitHubu známý pod přezdívkou „rxrz“ nějak dostal ke kopii tohoto kódu, odstranil původní hlavičky s proprietární licencí a do kódu vložil hlavičku GPL. Kód tedy tvrdil, že je pod GPL, ale vlastník práv jej pod touto licencí nikdy nezveřejnil.

    9. července jiný uživatel GitHubu založil bug upozorňující, že licence je nesprávná, a navrhoval odstranění repozitáře. Uživatel rxrz tímto návrhem ale nebyl nadšený a řekl k tomu:

    Jde o uniklý kód z proprietárního ovladače exfat napsaného Samsungem. Funguje a můžeš jej používat. Co dalšího bys chtěl, podepsané prohlášení od svých rodičů jestli ho můžeš, nebo nemůžeš použít? Jsem programátor, nikoliv právník. Tady máš kód a teď se rozhodni, co s ním budeš dělat, je to na tobě.

    Od té doby byl kód upraven, hlavička GPL je pryč a proprietární licence je zpět na svém místě, ale je nadále k dispozici na GitHubu a rxrz má zjevně pocit, že se nestalo nic špatného. Navíc se zdá, že GitHub nemá v plánu repozitář odstranit, dokud nepřijde výslovná žádost od Samsungu, takže tento „uniklý“ ovladač může být nějakou dobu k dispozici.

    Celá kauza vypadá jako jednoznačný případ toho, kdy se někdo snaží za každou cenu osvobodit proprietární kód. Věc ale vyvolává zajímavé otázky. První z nich je: co kdyby se někdo pokusil tento kód začlenit do hlavní řady jádra? Okamžitou odpovědí je, že by ho rychle vyhnali, protože, mírně řečeno, tento kód moc jako kód pro linuxové jádro nevypadá. Mimo této zjevné překážky by ale snad běžné procesy revidování kódu zabránily v začlenění, dokud by vývojář neposkytl vysvětlení, odkud se ten kód vzal.

    Ale není jisté, zda je všechen kód revidován do takové hloubky, takže si nemůžeme být jisti. Implementace exFATu by ale snad přilákala dostatek pozornosti na to, aby byly kladeny ty správné otázky. Kdyby ale šlo o ovladač pro nějaký obskurní hardware, tak by se na něj možná nikdo tak do hloubky nedíval.

    Je tu ale jiná záležitost: proč toto Samsung vůbec distribuuje jako proprietární modul? Vždyť to vypadá, že Samsung už ví, jak funguje vývoj linuxového jádra a představuje jednoho z nejaktivnějších přispěvatelů do jádra. O odpovědi na tuto otázku se můžeme dohadovat, ale asi to souvisí s nároky, které si Microsoft na formát exFAT činí. Microsoft předvedl, že bude vynucovat patenty na systémy souborů, takže chovat se při implementaci nového systému souborů od Microsoftu opatrně by měla být samozřejmost. Zda tato opatrnost vedla k ignorování GPL neopatrným způsobem je už jiné téma.

    Stejně tak by měli být opatrní všichni, kdo by chtěli tento kód použít jako nástroj pro zpětné inženýrství pro novou implementaci exFAT. Je těžké se při reverzním inženýrství vyhýbat problémům s patenty. exFAT je možná formátem, který je lepší nechat na pokoji.

    Nakonec tu máme to, že chování vykazované řadou přispěvatelů k danému vláknu na GitHubu může být pro mnoho lidí překvapivé. Licencování, ať už jde o GPL, nebo ne, je zjevně pro řadu těchto lidí nepodstatné. Záleží jim jen na tom, že jde kód stáhnout a že funguje. Tento přístup je k nalezení i jinde na GitHubu; řada lidí si pochopitelně stěžuje i na to, že GitHub je přinejmenším lhostejný k licencím kódu, který distribuuje.

    Možná se blížíme k době bez copyrightu, kdy na licencích už opravdu nesejde. Ale nebylo by překvapivé, kdyby ti, kdo mají na copyrightu zájem, této budoucnosti nějakou dobu vzdorovali. Nebavíme se jen o zábavním průmyslu; pravdou je, že kdokoliv si cení stanov GPL má samozřejmě zájem na copyrightu. Je těžké dožadovat se respektu k GPL a nerespektovat přitom podmínky jiných licencí.

    Mimo jiné toto znamená, že jaderná komunita musí být nadále opatrná, aby nedošlo k přijetí kódu, který není pod vhodnou licencí. Proto je nutné důsledně prověřovat jakýkoliv kód, co se objeví na síti, nezávisle na tom, jak užitečný je. V tomto případě nikdy nehrozilo, že by kód pro exFAT byl někdy začleněn; nikdo to ani nenavrhl. Ale v budoucnosti se objeví jiné moduly pochybného původu, některé z nich přitom mohou na první pohled vypadat legitimně. I tak by ale naše procesy měly být dostatečně dobré na to, aby byly odhaleny problémy a nedošlo k začlenění, kterého bychom později litovali. Doufejme, že to tak bude.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.8.2013 03:51 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Je těžké se při reverzním inženýrství vyhýbat problémům s patenty.
    Není, stačí bydlet v Evropě ;-).
    12.8.2013 09:16 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Dokedy?
    12.8.2013 09:52 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Lepsi je Cina, tam ses v suchu.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 12.8.2013 09:29 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Taky mi to přijde střelený. Navíc pochybuju, že zrovna v exFATu je něco přelomového.
    Grunt avatar 12.8.2013 12:17 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    • QUICK FILENAME LOOKUP USING NAME HASH - US2009164440
    • CONTIGUOUS FILE ALLOCATION IN AN EXTENSIBLE FILE SYSTEM - US2009164539
    Vždyť to je pomalu objev podstatný jako objevení žárovky, ne?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Luboš Doležel (Doli) avatar 12.8.2013 13:29 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Ugh. To pak byl patentovaný každý std::unordered_map, kam nacpu názvy souborů. Toho se přece nemůže nikdo obávat.
    frEon avatar 12.8.2013 17:05 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    podle popisu to spis zni jako bloomuv filtr, ne?
    Talking about music is like dancing to architecture.
    Grunt avatar 12.8.2013 22:22 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Toho se přece nemůže nikdo obávat.
    Nemůže. Ale stojíš proti Microsoftu. Zkus to jestli si na jejich právní oddělení troufneš. To bude asi celé.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    13.8.2013 02:58 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Vždycky může použít prior art zde. Již bylo úspěšně použito.
    Grunt avatar 13.8.2013 09:16 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Čoveče a třeba na to fakt spoléhali. Třeba to opravdu není nic jiného než jen past.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    13.8.2013 16:18 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Teda, linkovat zrovna tenhle blog (bejvalej Boycott Novell, asi už se radši přejmenovali...)? Vždyť to je IT ekvivalent Revue Fragmenty.
    Grunt avatar 13.8.2013 19:58 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    To je první věc kterou jsem vygooglil. Tento názor se objevoval i v diskusi na GitHubu (myslím) a mám to odtamtud. FIFY.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 13.8.2013 20:02 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Salamek avatar 12.8.2013 17:05 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Tak ten prvni patent je hodne drsnej :-D na to snad prijde kazdej za par sekund
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    12.8.2013 13:40 erino72 | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Nikto nehovori ze prelomove, ale urcite je lepsi ako starsi fat32 a bolo by vhodne pouzivat jeden format cez viacero systemov
    Heron avatar 12.8.2013 13:42 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Samozřejmě. A náhodou, jak na potvoru, formát patentovaný MS.
    Grunt avatar 12.8.2013 22:20 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Však. Ani nechtěj vědět jak to tlačí…
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    13.8.2013 15:08 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Takze namiesto FAT32, s ktorym vedia pracovat vsetky zariadenia, prichadza exFAT. Nevedia s nim pracovat ziadne zariadenia a ako bonus je patentovany.
    12.8.2013 11:46 vodic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    V článku chybí jedna podstatná informace. Vzhledem k tomu, že uniklý kód exFAT linkuje tunu dalšícho GPL kódu, težko může být pod proprietární licencí. Takže rxrz toho zas tolik neprovedla, jen odstranila protiprávní označení GPL kódu jako neGPL.
    Grunt avatar 12.8.2013 12:51 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Vzhledem k tomu, že uniklý kód exFAT linkuje tunu dalšícho GPL kódu, težko může být pod proprietární licencí
    Jo?
    exfat_api.c:#include <linux/version.h>
    exfat_api.c:#include <linux/module.h>
    exfat_api.c:#include <linux/init.h>
    exfat_blkdev.c:#include <linux/blkdev.h>
    exfat_nls.c:#include <linux/nls.h>
    exfat_oal.c:#include <linux/semaphore.h>
    exfat_oal.c:#include <linux/time.h>
    exfat_super.c:#include <linux/version.h>
    exfat_super.c:#include <linux/module.h>
    exfat_super.c:#include <linux/init.h>
    exfat_super.c:#include <linux/time.h>
    exfat_super.c:#include <linux/slab.h>
    exfat_super.c:#include <linux/smp_lock.h>
    exfat_super.c:#include <linux/seq_file.h>
    exfat_super.c:#include <linux/pagemap.h>
    exfat_super.c:#include <linux/mpage.h>
    exfat_super.c:#include <linux/buffer_head.h>
    exfat_super.c:#include <linux/exportfs.h>
    exfat_super.c:#include <linux/mount.h>
    exfat_super.c:#include <linux/vfs.h>
    exfat_super.c:#include <linux/parser.h>
    exfat_super.c:#include <linux/uio.h>
    exfat_super.c:#include <linux/writeback.h>
    exfat_super.c:#include <linux/log2.h>
    exfat_super.c:#include <linux/hash.h>
    exfat_super.c:#include <linux/backing-dev.h>
    exfat_super.c:#include <linux/sched.h>
    exfat_super.c:#include <linux/fs_struct.h>
    exfat_super.c:#include <linux/namei.h>
    exfat_super.c:#include <asm/current.h>
    exfat_super.c:#include <asm/unaligned.h>
    exfat_super.c:#include <linux/aio.h>
    exfat_super.c:#include <linux/time.h>
    
    Nevidím až zas tak nic zvláštního co by nepotřebovala libovolná implementace souborového systému. Museli by se prověřit jednotlivé symboly, jestli jsou GPL_strict.
    Takže rxrz toho zas tolik neprovedla, jen odstranila protiprávní označení GPL kódu jako neGPL.
    To se ale dělá jinak. Šlo o leaknutý kód a nevím jak by se na takové "relicencování" kódu bez vůle autora díval zákon.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    13.8.2013 03:26 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    No některý ty headery (namátkou linux/semaphore.h) maj v sobě: "Distributed under the terms of the GNU GPL, version 2", takže po gcc -E se tam to GPL dostane. Navíc je to irelevantní v tom exfatu od rxrz je přímo zkopírovanej kus linux .c zdrojáku of fat32 (exportuje se GPL only), bylo to nalezeno triviálně přes komentář.

    BTW to hlavičkový soubory nešířej GPL? Ani když v nich je definovaná nějaká funkce (třeba inline, makro, nebo ty wrappery okolo func/__func)?
    Grunt avatar 13.8.2013 12:51 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Navíc je to irelevantní v tom exfatu od rxrz je přímo zkopírovanej kus linux .c zdrojáku of fat32
    Áha. Pak by měly ale otázky mířit asi správně na Samsung. Protože podle toho co jsem pochopil to distribuoval ve svých zařízení pod Samsung proprietary license.
    BTW to hlavičkový soubory nešířej GPL?
    Tak hlavičkové soubory většinou v sobě nemají přímo definici funkce, pouze její deklaraci, maximálně nějaké smetí. No ale stejně ten samotný kód odněkud musíš nalinkovat (a na ten už se GPL vztahuje), takže je to jedno.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    13.8.2013 18:14 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Hlavičkový soubory (deklarace tříd a funkcí) samy GPL nešíří. U inline funkcí a maker je to sporné, neexistuje žádná jasně daná velikost, kdy už to je copyrighted work (a tedy půjde o odvozené dílo). Pokud jsou ty wrappery jen jednoduché (volej funkci a přidej tenhle parametr nebo tak něco), tak GPL nešíří, jinak jsou na tom stejně jako inline funkce.
    12.8.2013 14:50 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Bylo obrovskou chybou výrobců flash zařízení, že v době kdy flash zařízení začínala, použili FAT a přistoupili tak na patentové hry MS.
    12.8.2013 17:00 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    A úplně nejlíp by udělali, kdyby si každý místo šmejdů jako je SD udělal vlastní sloty a protokol, to by pak už nikdo nemusel platit odporné licenční poplatky nechutným IP vyžírkům a všechno by bylo mnohem levnější! :)
    12.8.2013 19:03 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Sloty a protokoly si taky sami udělali ;-)

    Úplně by stačilo, kdyby použili existující UDF. I Windows jej podporují už poměrně dlouho (ačkoliv se stále snaží tvářit, že nic takového neumí, aby to náhodou uživatelé nezačali používat).
    12.8.2013 19:17 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    XP a 2000 podle wikipedie nikdy na UDF zapisovat neuměla. Jinak si ale nejsem jistý, jestli je to vůbec navržené na klasické random-access přepisování typu disketa/HD (a jeslti by se zápis dal snadno implementovat i v primitivních foťácích). Nezapomeňte, že podoba USB klíčenek a foťáků na paměťové karty se utvářela na přelomu století.
    12.8.2013 19:33 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    2000 neumí ani exFAT. XP umí zapisovat s driverem od třetích stran, běžně dodávané jsou k DVD a BluRay vypalovačkám. A kdyby byl dostatečný tlak, jistě by MS backportoval i ten svůj ovladač, stejně jako to udělal s exFAT.

    UDF umí random-access přepisování (zvané plain build) od první revize. Nakonec si stačí přečíst ten článek na Wikipedii ;-)

    Implementace revize 1.02 je tak stejně „jednoduchá“ jako implementace exFAT. Ty primitivní foťáky budou stejně nadále používat FAT32.
    12.8.2013 20:14 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    UDF afaik nelze mít na partici, muselo by být na celém médiu. Jenže člověk občas potřebuje flashku rozdělit.
    12.8.2013 20:26 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    AFAIK tohle platí jen pro Windows XP s originálním ovladačem (ale nezkoušel jsem). Na novějších Windows (zkoušel jsem Visty a 7) lze mít UDF i v oddílu, pokud to bude první oddíl. Stejné omezení ale platí pro všechny souborové systémy ve Windows.
    12.8.2013 22:07 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Aha, tak už mi to taky jde, trik byl ve vynulování místa na začátku partice, protože jinak systém vidí zbytky předchozího fs. Díky.
    13.8.2013 18:07 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Jo, důležitá věc pro windowsí UFS: rychlý formát (/q) často funguje správně, je potřeba udělat úplný formát. Tím se vyřeší i tenhle problém.
    13.8.2013 18:08 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Oprava: často nefunguje správně :-)
    13.8.2013 03:33 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Úplně by stačilo, kdyby použili existující UDF. I Windows jej podporují už poměrně dlouho (ačkoliv se stále snaží tvářit, že nic takového neumí, aby to náhodou uživatelé nezačali používat).
    Nebo by si mohli implementovat libovolnou verzi extfs, určitě by pak nebyli žalováni za dlouhé názvy souborů a kompatibilita by byla extrémní. Driver pro windows taky existuje (worst case=testoval jsem je readonly ext2 plugin do totalcommanderu :-D).
    13.8.2013 16:16 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Kompatibilita se vším kromě majoritního (9x%) systému je pro linuxáky super, ale pro ty firmy, co je karty/foťáky/hardware živí, ty by vás asi hnaly...
    xkucf03 avatar 13.8.2013 16:55 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT

    Stejně většinou používají PTP místo USB mass storage, takže se dá abstrahovat od FS použitého na kartě. Může se klidně použít nějaký solidní a patenty nepostižený FS a až budou mít Windowsáři dopsaný ovladač, můžou si přepnout foťák na mass storage :-)

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    13.8.2013 17:13 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    No já nevím, ale všechny foťáky (Olympus, několik Panasoniců), co jsem měl (Nokie, Mivvy lol), stejně jako telefony s USB používaly mass storage.
    13.8.2013 17:22 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Stejně většinou používají PTP místo USB mass storage

    S tím jsem se zatím setkal jen u foťáků od Canonu - a po vyzkoušení několika implementací jsem radši začal používat čtečku.

    xkucf03 avatar 13.8.2013 17:31 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT

    No, možná je to zkreslené tím, jaké přístroje se mi dostaly do rukou, přišlo mi, že PTP je dost časté. Nicméně chtěl jsem tím říct, že výrobce se nemusí tolik trápit nekompatibilitou s Windows, když jim může nabídnout přístup přes PTP. Další věc je, že výrobci většinou přibalují nějaký ten software – prohlížeč obrázků, editor atd. – tak už by tam rovnou mohl být i ovladač pro FS.

    BTW: těch formátů zaměřených na flash paměti je celkem dost… je nějaký jasný favorit?

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    13.8.2013 22:43 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    No, těžko říct. Ono závisí i na tom, jeslti se počítá s přímým připojováním zařízení (mobil, MP3ka), nebo i vyndáním karty. U těch foťáků si dovoluji říct, že tam by byla hrubá chyba, kdyby karta nebyla přímo čitelná v PC, protože přenos fotek přes USB bývá hrozně pomalý a asi nejsem jedinej, kdo zásadně vyndavá kartu a používá čtečku (když už ji dnes má každej notes).
    14.8.2013 14:41 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Ta čtečka v notebooku je většinou interně taky připojená přes USB ;-)
    14.8.2013 14:54 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Jo, ale to je přece jedno? Přenos fotek po kabelu není pomalej proto, že to jde přes USB, ale proto, že ten foťák to má prostě v sobě uděláno jen na slimáčí rychlost. Třeba Lumixy (rok výroby 2006 a 2008 IIRC) byly tak pomalé, že ani nebyly limitované notebookem, který neuměl USB 2.0.
    13.8.2013 20:59 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    se vším kromě majoritního (9x%) systému
    Však jsem psal, že jsou extfs drivery i pro Windows. Stejně výrobci dodávají instalační CD, tak by jen přihodili několika kB driver.
    14.8.2013 00:48 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Sice existujou, ale pokud vím, tak v praxi jsou mizerný.
    13.8.2013 21:27 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT

    V době, kdy flash paměti nastupovaly, to bylo jedno. Windows stejně s nimi neuměly pracovat a musely se instalovat ovladače. Kdyby se s ovladači HW doinstalovala i podpora příslušného FS, tak by si toho uživatel ani nevšiml. V okamžiku, kdy by vybraný FS jasně převážil a stal se (ať už defakto nebo oficiálním) standardem, MS by jej klidně implementoval. V tomhle se zase chová pragmaticky. Prostě stejný scénář, jako když nastupovaly CD.

    13.8.2013 22:40 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Podpora jiného FS není jen tak... třeba ext2/3 ovladač pro Windows už existuje dlouhá léta, ale... například jednou jsem onehdy zjistil, že měl vadné kontrolování volného místa. Takže vás nechal přesunout na partišnu pár giga a když zjistil, že se mu to tam nevejde, tak to nestornoval, nechal program dokončit přesun, smazat zdroj, a pak jste jenom dostali do logu hlášku, že "některá data se npodařilo zapsat z diskové cache na fyzické zařízení, sorry!"

    Takže... jo, nic snazšího než nainstalovat ovladač FS.
    xkucf03 avatar 13.8.2013 23:15 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT

    Já si zase pamatuji na problémy s diakritikou v názvech souborů… nakonec jsem se na interoperabilitu tímto způsobem vykašlal (spokojil jsem se s FAT32 a taky přestal používat Windows).

    Je otázka, kolik lidí to tehdy potřebovalo a jak velká byla snaha mít fungující ovladač ve Windows. Věřím, že kdyby se do toho obulo pár výrobců HW chtěli z toho udělat software pro BFU, nebyl by problém to napsat slušně a spolehlivě a pořádně to otestovat a odladit.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    13.8.2013 23:52 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Já se bojím, že by si spíš všichni vymysleli nějakou hroznou utilitu z pekla. Však si ještě pamatuju na úroveň bundlovaného softwaru/ovládacích programů ke skenerům, tiskárnám a tak...
    Grunt avatar 14.8.2013 09:11 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    Nalejme si čistého Valtického: Ty firmy jsou za to zodpovědné v první řadě, protože když to začínalo se měli mezi sebou domluvit, zformovat nějaké konsorcium, vytvořit standardy. Místo toho to cpali na trh jak se dalo, s přídavnýma CDčkama, FATem a bůh ví čím, hlavně o den dřív než konkurence. Ovladače pro MassStorage přišli teprve až s Windows XP (možná W2000, nepamatuju se přesně ale ve W98 a v Milleních jsem musel vždycky doinstalovat ovladač určitě).
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    14.8.2013 12:53 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    2000
    Grunt avatar 14.8.2013 12:59 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    No to jsme si fakt pomohli.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 14.8.2013 09:13 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT
    A jinak s exFATem tomu bude nejinak. Nemusím být ani orákulum nebo vědma abych věděl jak to zas dopadne.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    13.8.2013 10:50 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 25. 7. 2013: Pochybný ovladač pro exFAT

    Nejde jen o ty patenty. Stačí i ty technické problémy - FAT12, FAT16, FAT32, exFAT - ve starším zařízení nepřečtete nové větší karty, nové zařízení zase zbytečně musí umět několik různých FS.

    A nikde jsem nepsal, že si má každý udělat vlastní. Naopak se měli dohodnout na něčem společném.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.