abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    6.5. 17:55 | Nová verze

    AlmaLinux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4 (Mastodon, 𝕏). S kódovým názvem Seafoam Ocelot. Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.5. 17:11 | IT novinky

    Před 50 lety, 5. května 1974 v žurnálu IEEE Transactions on Communications, Vint Cerf a Bob Kahn popsali protokol TCP (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.5. 13:44 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 717 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 133 hlasů
     Komentářů: 9, poslední včera 22:07
    Rozcestník

    Jaderné noviny 280

    9. 11. 2004 | Robert Krátký | Jaderné noviny | 4078×

    Blikání LED na klávesnici při kernel panic. Kontextové přepínání více instancí Linuxu. Defragmentace paměti. Ujasnění pravidel pro ověřování patchů.

    Do konference přišlo celkem 1941 emailů, nejvíce jich poslali Andrew Morton, Robert Love a Alan Cox.

    Blikání LED na klávesnici při kernel panic, 6 e-mailů

    29. zář - 30. zář

    Andi Kleen napsal:

    Pozdější vydání verze 2.4 obsahovaly funkci, která způsobila blikání LED, když došlo ke kernel panic. Tento patch ji přidává do 2.6.

    Je to užitečné, jste-li v X a systém zamrzne. Když blikají LED, alespoň víte, že příčinou je kernel panic, a ne jen tak nějaké zatuhnutí.

    Trošku jsem patch vyčistil a portoval ho na nový ovladač klávesnice. Oproti 2.4 to nyní funguje i s panic=... a už se nespoléhá na tikání přerušení časovače [timer interrupt ticking]. Také je to přehlednější, protože se používá obecný callback, ne ifdef. Mělo by to také fungovat s ovladačem klávesnice zkompilovaným jako modul, a frekvence blikání může být nastavena v SysFS (to se hodí pro některé KVM přepínače, kterým se podobné věci nelíbí). Nastavení na 0 funkci vypne.

    Zbývá udělat: vymyslet způsob, jak použít HLT v zaneprázdněných smyčkách. V současné době spolykají počítače při panic hodně energie a někdy v takovém stavu zatuhnou na několik dní než je možné je resetovat. Bohužel to však znamená spolehnout se opět na přerušení časovače.

    P.S. Než se někdo zeptá: ne, nezajímá mě výstup v morseovce.

    Kontextové přepínání více instancí Linuxu, 6 e-mailů

    1. říj

    Arvind Kalyan se zeptal:

    Snažím se nahrát a spustit dva linuxové kernely současně; pokouším se předvést virtualizaci jako první krok.

    Poradíte mi někdo, kde začít? Díval jsem se na plex, bochs, vmware, usermode linux... pouze simulují architekturu, na které běží jiné jádro.

    Mým cílem je dát oběma jádrům přímou kontrolu nad hardwarem a pak mezi nimi "kontextově přepínat" podle time-slice.

    Frederik Deweerdt doporučil: Zkus se podívat na Adeos: http://home.gna.org/adeos/. Martin Waitz navrhl: Můžeš zkusit Xen: http://www.cl.cam.ac .uk/Research/SRG/netos/xen/. Neumožňují ale přímou manipulaci s hardwarem, místo toho používají své vlastní ovladače. Adam Heath opravil: Od verze 2.0 už přímou manipulaci s hardwarem podporují. Chris Wright také doporučil Xen.

    Defragmentace paměti, 31 e-mailů

    1. říj - 4. říj

    Marcelo Tosatti napsal:

    Posledních pár týdnů si pohrávám s defragmentací paměti.

    Následující patch implementuje funkci "coalesce_memory()", která bere jako parametry "zone" a "order".

    Snaží se přesunout dost fyzicky blízkých stránek tak, aby vytvořila volné místo o velikosti "order".

    Dělá to tak, že zkontroluje, jestli je stránku možné přesunout, alokuje novou stránku, "odmapuje" PTE (Page Table Entry), zkopíruje data na novou stránku, přemapuje PTE a vloží stranu na radix/LRU.

    Zatím to není moc kompletní - současné vyhledávání radixu na SMP zmrví odmapovávání souborových stránek (vyhledávání swapcache by mělo být bezpečné) a spousta dalších chybiček. Například PTE nejsou po odmapování znovu stanoveny.

    Pracuji na tom.

    Ale na UP to funguje dobře (pár minut :)) a lehce vytvoří velké fyzické oblasti nefragmentované paměti.

    S takovou funkcí můžeme vytvořit mechanismus pro kswapd (nebo samostatný thread kernelu, bude-li třeba), který by si všiml, že máme málo vyšších stránek [high order pages], a použít koalescenční algoritmus - místo uvolňování jednotlivých stránek z LRU naslepo - v naději, že sestavíme fyzicky velké nefragmentované oblasti paměti.

    Nick Piggin a Marcelo pak řešili možné problémy s kswapd. Nick poslal vlastní patch, o kterém již dříve mluvil s Linusem Torvaldsem. Řekl, že se pokusí jej nechat začlenit do 2.6.10 společně s Marcelovým defragmentátorem.

    Ujasnění pravidel pro ověřování patchů, 10 e-mailů

    1. říj - 2. říj

    Dave Hansen měl pár otázek k nedávným změnám v pravidlech zasílání patchů, které bylo poprvé popisováno v Jaderných novinách 264: Linus navrhuje nová pravidla označování původu záplat. Dave napsal:

    Po nedávných aktualizacích pro ppc64 se několik patchů nepodařilo bez problému začlenit do mého stromu. Protože jsem líný, požádal jsem jednoho z vývojářů ppc64, aby to pro mě synchronizoval. Ale byl to někdo jiný než původní autor patchů.

    Když mi je poslal zpátky, byly řádky "Signed-off-by:" původního autora (i moje) pryč a byly nahrazeny jménem toho chlapíka, který je pro mě začlenil. Určitě to bylo kvůli způsobu, jak generuje patche, zjevně ne zlý úmysl, ale i tak by mě zajímalo, jak se to má dělat "správně".

    Zapisujeme logický postup?

    Signed-off-by: původní autor
    Signed-off-by: začlenil patch
    Signed-off-by: správce stromu

    Nebo skutečnou cestu patchů, což by ukázalo, že se u správce stromu objevily dvakrát?

    Signed-off-by: původní autor
    Signed-off-by: správce stromu
    Signed-off-by: začlenil patch
    Signed-off-by: správce stromu

    A záleží na tom vůbec?

    Linus Torvalds odpověděl:

    Nemyslím, že by na tom moc záleželo, ale osobně radši vidím na konci seznamu osobu, která mi to poslala ("poslední dotyk"). To je částečně proto, že především u větších balíků patchů (např. od Andrewa) prostě provedu najdi-a-nahraď a nahradím všechna "signed-off-by odesílatel" řádkou "signed-off-by odesílatel a já".

    I tak si však myslím, že je to docela zbytečné (a možná matoucí), aby byl někdo zmíněn dvakrát, takže bych vlastně dával přednost tomu, aby taková osoba před odesláním prostě přesunula svůj (předchozí) řádek na poslední místo.

    Poznámka bokem: Také jsem rád, když jsou hned nad Signed-off-by řádkami údaje "Acked-by:" ("ví o tom") nebo "Cc:", protože se to hodí v případě technických problémů s patchem - objeví-li se chyba, je velmi pohodlné jen vzít všechny lidi ze signed-off-by _a_ acked-by a další "zainteresované" lidi a poslat jim dotaz. I kdyby ty řádky "Acked-by:" nebyly k ničemu jinému, než že by značily, že diskuze se účastnil i někdo další - ačkoliv se ve skutečnosti nepodíleli na psaní nebo posílání patche.

    Paul Jackson napsal:

    Způsob přidávání řádku Acked-by mě trochu mate.

    Když pošlu patch poté, co jsem si o něm pěkně popovídal s Pepou Novákem, měl bych sám za Pepu přidat řádek Acked-by, nebo bych se ho měl nejdříve zeptat (případně ho znát dost dobře na to, abych věděl, že by souhlasil), a nebo bych ho měl přidat jen pokud si o to Pepa řekne?

    Jinými slovy, zavazuje přítomnost takového řádku Pepu k něčemu vůči patchi - snad kromě toho, aby nebyl otrávený, když se ho na něj někdo zeptá?

    Linus odpověděl: "Acked-by" neznamená nic, takže se řiďte vlastním úsudkem. Zopakoval, že 'acked-by' nikoho k ničemu nezavazuje: Aspekt otravnosti je jediným aspektem, který je potřeba brát v potaz.


    V originálu Kernel Traffic 280 vyšla navíc ještě tato témata:

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (www.kerneltraffic.org) a je zveřejněn pod licencí GPL verze 2.        

    Hodnocení: 62 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Jiří Svoboda avatar 9.11.2004 14:10 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Drobna chybicka v prekladu :-)
    "v naději, že sestavíme fyzicky velké nedefragmentované oblasti paměti."
    To je ovsem pravy opak toho, ceho chceme dosahnout. :-) V originale se pise:
    "in the hope to build large physically contiguous memory areas.",
    takze by tam melo byt bud "nefragmentovane" nebo mozna "fyzicky souvisle".

    Jinak opet pochvala. :-)
    9.11.2004 16:34 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Drobna chybicka v prekladu :-)
    Díky. Hloupé přehlédnutí. Opraveno.
    10.11.2004 07:47 coolio
    Rozbalit Rozbalit vše Ctrl+Alt+Del při kernel panic
    Jsem linuxlama, proto tento dotaz: při kernel panic nefunguje známý trojhmat pro restart - je nějaký jiný krom HW resetu?
    10.11.2004 08:26 Ritchie | skóre: 27 | blog: Ritchie's | Berlin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ctrl+Alt+Del při kernel panic
    Aha, Ctrl+Alt+Del je známý trojhmat? Mně už moc známý nepřijde. Alt_R+SysRq+B. Výpis všech SysRq akcí Alt_R+SysRq+H. Kernel ale musí být skompilován s příslušnou volbou (Magic SysRq Y). Podrobněji již letitý článek na rootu.
    11.11.2004 07:43 Petr Jakubec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ctrl+Alt+Del při kernel panic
      Jako "linuxlama" se ti tezko stane ze privedes linuxovy kernel k panice, protoze jiste pouzivas nejakou standardni linux-distro, kde by se toto nemelo stat.
      Leda ze by si poskodil zaznam o poloze / pri bootu - to je tak jedine co me napada.
      Ctrl+alt+del je vsak uplne neco jineho.
      A nehledej zadnou podobnost s blue-death ve W. W. Na panic reaguji okamzitym restartem (proste slitnou a s nikym se o tom nebavi!).
    -- Petr
    11.11.2004 08:14 coolio
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ctrl+Alt+Del při kernel panic
    Na to blikani vsech diod na klavesnici a napis "kernel panic" jsem narazil kdyz jsem si stahnul Zipslack co jede pod FAT32. Resp. mne nejede, pri startu se zadrhne, nepostoupi do dalsich runlevelu. Vzdy jsem musel notebook vypnout a zapnout. Ovsem pricinu jsem stejne nenasel, snad podle jednoho zdroje co jsem vygoogloval jde o bordel v CR a CR+LF v konfiguracich, rozdil mezi Win Linuxem. Nez abych to opravoval, tak jsem to smaznul.

    Ale diky za rady, budou se jeste hodit.
    11.11.2004 23:48 Michal Kubeček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ctrl+Alt+Del při kernel panic
    I u "standardní distribuce" se to může stát. Třeba zrovna včera jsem po dlouhé době na takový případ narazil. Stačilo k tomu nainstalovat do distribuce pro AMD64 Firefox 1.0 (dělal to jak přeložený pro x86_64, tak standardní 32-bitový build), povolit v konfiguraci Javu a chvíli prohlížet stránky. Vyrobil jsem jich asi deset, než jsem přišel na to, že to souvisí s tou Javou. Ještě zkusím příčinu trochu izolovat, aby mělo smysl to reportovat.

    Automatický restart při kernel panic není tak úplně a priori špatná myšlenka. Třeba u serverů, které mají běžet pokud možno nepřetržitě, je to dokonce žádoucí. Proto také existuje /proc/sys/kernel/panic
    egg avatar 11.11.2004 22:38 egg | skóre: 20 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ctrl+Alt+Del při kernel panic
    Znáš trojhmat Ctrl+Alt+Reset? Ten funguje. ;-)
    12.11.2004 00:55 coolio
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ctrl+Alt+Del při kernel panic
    Bohužel na notebooku ne :-(

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.