abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    21.4. 04:44 | Komunita

    Byly vyhlášeny výsledky letošní volby vedoucího projektu Debian (DPL, Wikipedie). Novým vedoucím je Andreas Tille.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    21.4. 00:11 | Nová verze

    Po osmi měsících vývoje byla vydána nová verze 0.12.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 268 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    20.4. 23:55 | Pozvánky

    Poslední měsíc byl plný zajímavých akcí, o kterých Vám bastlíři z projektu MacGyver mohou povědět, protože se na ně sami vydali. Kde všude byli, ptáte se? Objevili se na Installfestu, Arduino Day, Hackaday Europe a tajném srazu bastlířů z Twitteru. A z každé akce pro vás mají zajímavé poznatky.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (18%)
    Celkem 672 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Samsung a LG rozšiřují možnosti chytrých televizorů

    6. 1. 2015 | Martin Stančík | Hardware | 3078×

    Společnost Samsung oznámila, že všechny její chytré televizory uvedené v tomto roce budou používat operační systém Tizen. Výrobce spotřební elektroniky tak reaguje na konkurenční LG, které v tomto roce na trh uvede nové smart TV s WebOS 2.0.

    Obsah

    Samsung a Tizen

    link

    Samsung na linuxovém operačním systému Tizen pracuje již řadu let a bylo tak jen otázkou času, než padne rozhodnutí, že bude využit také u jeho chytrých televizorů. Jak uvedl Samsung v oficiálním prohlášení jen několik dnů před největším veletrhem spotřební elektroniky CES, linuxový operační systém poskytne vývojářům potřebnou „flexibilitu, díky které budou moci jednoduše tvořit kompatibilní obsah“. Díky Tizenu se pak smart TV od Samsungu údajně „budou moci stát součástí většího ekosystému.“

    Úspěch Tizenu na chytrých hodinkách od Samsungu není ani zdaleka zaručen a na chytrý mobilní telefon s tímto OS se stále čeká (i když nedávno byly zveřejněny specifikace prvního telefonu s OS Tizen, který je určen pro Indii). Na druhou stranu úspěch Tizenu u smart TV od Samsungu je, zdá se, poměrně jistý. Stejně jako chytré televizory od jiných společností, i ty od Samsungu již dlouho využívají různě upravené verze Linuxu. Avšak když se LG minulý rok rozhodlo, že u svých chytrých televizorů použije operační systém WebOS zakoupený od HP, Samsung bezpochyby pocítil tlak, aby se také přesunul na pokročilejší platformu.

    LG a WebOS 2.0

    link

    LG shodou okolností před několika dny představilo novou řadu svých 4K Ultra HD TV s pokročilým WebOS verze 2.0. WebOS 2.0 umožňuje až o 60 % rychlejší spouštění, má jednodušší rozhraní a poskytuje snazší konektivitu k externím zařízením. Uživatelé si navíc mohou podle potřeb přizpůsobit nabídku v rámci spouštěcího panelu. Nové 4K Ultra HD TV, které budou blíže představeny na letošním CES, budou podle LG v závislosti na modelu používat technologie Wide Color LED nebo Quantum Dot. Modely s Wide Color LED používají odlišné LED displeje, které díky využití fosforu nabídnou větší hloubku barev a celkově reálnější obraz, zatímco modely s Quantum Dot nabídnou vysokou míru přesnosti barev.

    Panely IPS, na nichž jsou tyto televizory postaveny, nabídnou rozlišení 4K (3840 x 2160 pixelů). Mezi další zajímavé funkce patří True Black, Natural Color a několikakanálový Ultra Surround System vyvinutý ve spolupráci s Harman/Kardon. Nový algoritmus 4K Upscaler pak podle slov LG nabídne lepší vykreslování obrazu, který je v nižším rozlišení. Jak dodává LG ve svém prohlášení, WebOS 2.0 mimo jiné nabídne také o 70 % rychlejší přepínání na YouTube.

    LG podle svých slov již prodalo přes pět milionů kusů televizorů s WebOS. Jak však podotýká portál Engadged, vypadá to, že uživatelé stávajících televizorů nebudou moci přejít na WebOS 2.0, pokud si nekoupí nový přístroj. Očekává se, že podrobnosti týkající se nejen možnosti upragdu budou blíže rozebrány na CES.

    Mimochodem, když jsme u WebOS, portál WebOS Nation nedávno informoval o tom, že výrobce smartphonů s OS Android a Firefox OS, Alcatel OneTouch, koupil od HP starou ochrannou známku Palm. I když tuto informaci zatím není možné potvrdit, je tato transakce podle expertů pravděpodobná, jelikož Alcatel by se značkou Palm mohl snadněji vstoupit na americký trh. HP koupilo společnost Palm spolu s jejím operačním systémem WebOS v roce 2010.

    Podrobnosti o nových smart TV Samsungu

    link

    Vraťme se však k Samsungu. Ten již dříve experimentoval s platformou Google TV, avšak – podobně jako u jiných produktů Google TV – tržby byly horší, než se čekalo. Samsung byl prvním hardwarovým partnerem Googlu pro Google TV, avšak nyní to vypadá, že korejská společnost již o Android TV příliš velký zájem nemá. Na poli chytrých hodinek Samsung hraje na obě strany, když nabízí hodinky se systémem Android Wear vedle hodinek se systémem Tizen.

    Jak dodal Samsung ve svém prohlášení, Tizen mu má pomoci „udělat z chytrých televizorů Samsungu centrální bod jakéhokoli chytrého domova“. Podobně mluvili představitelé společnosti již dříve, když se objevila lednice postavená na Tizenu.

    Samsung doposud nezveřejnil o nových chytrých televizorech žádné podrobnosti, avšak zpřístupnil několik detailů o rozhraní Tizenu a možnostech nabízeného obsahu. Tizen bude obsahovat „předělaný Smart Hub“, který ukazuje nejnovější obsah a personifikovaná upozornění.

    Chytré televizory Samsungu používají ke sdílení obsahu mezi nimi a mobilními zařízeními v obou směrech Wi-Fi Direct a Bluetooth Low Energy (BLE). Televizory umí automaticky vyhledávat zařízení v dosahu a připojovat se k nim. Uživatelé tak mimo jiné mohou sledovat živé vysílání nebo televizi na svých mobilních zařízeních, pokud jsou v dosahu domácí sítě – a to i tehdy, pokud je TV vypnuta. Podle všeho tyto funkce nebudou omezeny tím, že by podporované smartphony či tablety musely být od Samsungu (jako je tomu třeba při „optimálním“ využívání jeho chytrých hodinek).

    Televizory nabídnou v Severní Americe cloudovou herní službu PlayStation Now, díky které budou moci uživatelé s ovladači Sony DualShock 4 hrát stovky her určených pro PlayStation 3 přímo na televizorech, aniž by museli mít samotný PlayStation. Uživatelé nových smart TV se mohou těšit na nové služby jako Samsung Milk Video, Samsung Sports Live či hru Bingo Home: Race to Earth vytvořenou podle filmu od DreamWorks Animation s názvem „Home“. Spolu s Ubisoftem pak Samsung přinese na svou smart TV platformu multiplayerovou hru Just Dance Now, která uživatelům umožní „hrát a tancovat před televizorem s pomocí Samsung Smart Remote a mobilních zařízení od Samsungu“.

           

    Hodnocení: 33 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.1.2015 08:18 HonzaRez | skóre: 19 | blog: Jsou_mezi_nami
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung a LG rozšiřují možnosti chytrých televizorů
    „flexibilitu, díky které budou moci jednoduše tvořit kompatibilní obsah“
    Úžasný zmrdspeak, když za to budou tresty smrti...?
    http://bandzone.cz/_90972
    xvasek avatar 6.1.2015 08:56 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung a LG rozšiřují možnosti chytrých televizorů
    To já si počkám až na další generaci. ;-)
    6.1.2015 09:24 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung a LG rozšiřují možnosti chytrých televizorů
    Jo to oni jo, hlavne ten firmware zasifrovat, aby si ho nedej boze nekdo neopravil. LG kuprikladu odmita s USBckem fungovat jako s diskem, neumi prehrat jinou nez prvni audiostopu (podotykam, ze starsi modely/firmware to umely) a jejich DLNA klient, to je parodie.
    6.1.2015 14:20 Jardík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung a LG rozšiřují možnosti chytrých televizorů
    Kdo by si koupil takový s*anděry, jako 'smart televize'. Akorát vás to špehuje, po internetu to posílá seznam videí, co si přehráváte. Navíc to funguje, jako když ne. Ocko si koupil před vánocema nějakou 24 palcovou od samsungu, sice né asi smart, něco za 6k ... hnusnej vyblitej obraz (ala poznejme IPS), zvuk jak z čínskejch sluchátek. Stará dvacetipalcová Sony Bravia, na tu se dalo koukat. Hezký S-PVA panel s pořádnými reproduktory vepředu. K samsungu musel koupit reproduktory, aby ase to vůbec dalo poslouchat. Bohužel výstup přes sluchátka šuměl jak kráva, tak to musel zapojit do satelitu, ten naštěstí nešumí. Ale problém je, že když dáte na televizi mute, tak vás tam otravuje ikonka, co nejde vypnout, a ještě skáče z místa na místo. Když místo toho dáte zvuk na min, tak stejně slyšíte mírné šumění, protože to není úplně ztlumené. Prostě šmejd televize, se šmejd IPS panelem se šmejd zvukem.

    No a k tomu všemu práce s externími zařízeními. Flashku s GPT to odmítlo načíst. Po změně na MBR ji to odmítlo taky načíst, protože to neumí ext4, co mám na flashce. Zmenšil jsem tedy oddíl na půl a utvořil tam NTFS oddíl ... nelíbí se tomu, že na flashce jsou 2 oddíly, ala Windows. Nakonec to připojí flashku, jenom když udělám NTFS přes celé blokové zařízení, bez partition.

    Další pokus .. připojit přes USB + redukce na SATA DVD-romku s externím napájením .. ani prd, CD/DVD romky to nezná a neumí s tím komunikovat. Další pokus - připojit pevný disk - ty vole, vono to neumí GPT. Změna na MBR nepřipadá v ůvahu, disk má 3TB.
    6.1.2015 17:42 tany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung a LG rozšiřují možnosti chytrých televizorů
    považovat televizi za víc, než jen zobrazovadlo je prostě chyba. Všechny tyhle cool sračky ať si nechají. Já mám radši k televizi připojenou miniITX desku s j1800 celerem a naprostá spokojenot.
    xvasek avatar 6.1.2015 17:52 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung a LG rozšiřují možnosti chytrých televizorů
    Já nemám televizi vůbec (jenom projektor) a taky spokojenost. :-)
    Rezza avatar 6.1.2015 18:43 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung a LG rozšiřují možnosti chytrých televizorů
    Zase zrovna neco jako Playstation Now by znamenal, ze muzu vyhodit dve krabicky od televize. Navic ta cena co Sony nasadila v US je super. Jen se bojim, ze u nas ostrouhame. A pak samozrejme ostatni krabicky ala IP TV. Takze ano - aplikace bych bral, pokud nahradi dalsi krabicky. Ale pokud je nenahradi, tak je radsi nechci a proste pojedu na externich krabickach.
    8.1.2015 10:25 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung a LG rozšiřují možnosti chytrých televizorů

    Výhoda krabiček je v tom, že u krabičky za 2000 Kč nemám problém ji za tři roky nahradit jinou, protože budu potřebovat nové funkce nebo mi z jiných důvodů přestane vyhovovat. U televize s desetinásobnou cenou to nepřichází v úvahu.

    Takže pro mne by třeba byl ideální přesně opačný přístup: úplně hloupá televize s dostatečně velkou obrazovkou, bohatými možnostmi nastavení obrazu a dostatečným spektrem vstupů - nějaké ty HDMI (mně by stačil vlastně stačil i jeden) a ideálně D-Sub, DVI a DisplayPort. DVB-T(2) tuner by se hodil, ale kdyby byl i ten delegovaný do krabičky, tak to taky není žádná tragédie.

    Rezza avatar 8.1.2015 19:27 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung a LG rozšiřují možnosti chytrých televizorů
    No tak jsem to psal vedle - proste bud zobrazovadlo, kteremu predhodim krabicku nebo naopak opravdu programovatelne neco vevnitr.
    7.1.2015 02:30 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung a LG rozšiřují možnosti chytrých televizorů
    Podobně mluvili představitelé společnosti již dříve, když se objevila lednice postavená na Tizenu.

    A jéje, už je to tady...
    Quando omni flunkus moritati
    9.1.2015 17:58 JZD | skóre: 14 | blog: Na_dvorku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samsung a LG rozšiřují možnosti chytrých televizorů
    Vypadá to, že nejsem cílovka těchto televizí, když si zatím vystačím s Tesla Color 438. Jo, já vím, jsem konzerva. ;-)
    Víra znamená vyznávat to, o čem člověk dobře ví, že to není pravda. Mlčeti platina, mluviti v gajzu, býti v hajzlu.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.