Komunita kolem Linuxu From Scratch (LFS) vydala nové verze knih s návody na instalaci vlastního linuxového systému ze zdrojových kódů Linux From Scratch 13.0 a Beyond Linux From Scratch 13.0. Pouze se systemd.
Byla vydána nová stabilní major verze 25.12 linuxové distribuce primárně určené pro routery a vestavěné systémy OpenWrt (Wikipedie). Jedná se o nástupce předchozí major verze 24.10. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Podporováno je více než 2200 zařízení.
Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za únor (YouTube). Odstraněn byl veškerý kód napsaný ve Swiftu. JavaScriptový engine LibJS byl reimplementován v Rustu.
Byla vydána verze 1.94.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example. Zveřejněny byly výsledky průzkumu mezi vývojáři v programovacím jazyce Rust: 2025 State of Rust Survey Results.
Google zveřejnil seznam 185 organizací přijatých do letošního Google Summer of Code (GSoC). Dle plánu se zájemci přihlašují od 16. do 31. března. Vydělat si mohou od 750 do 6600 dolarů. V Česku a na Slovensku je to 900 dolarů za malý, 1800 dolarů za střední a 3600 dolarů za velký projekt. Další informace v často kladených otázkách (FAQ). K dispozici jsou také statistiky z minulých let.
Byla vydána únorová aktualizace aneb nová verze 1.110 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.110 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.
Apple představil 13palcový MacBook Neo s čipem A18 Pro. V základní konfiguraci za 16 990 Kč.
Kalifornský zákon AB 1043 platný od 1. ledna 2027 vyžaduje, aby operační systémy požadovaly po uživatelích věk nebo datum narození a skrze API poskytovaly aplikacím informaci, zda je uživatel mladší 13 let, má 13 až 16 let, má 16 až 18 let nebo má alespoň 18 let. Vývojáři linuxových distribucí řeší, co s tím (Ubuntu, Fedora, …).
Konference LinuxDays 2026 proběhne o víkendu 3. a 4. října v Praze v areálu ČVUT v Dejvicích na FIT. Čekají vás desítky přednášek, workshopy, stánky a setkání se spoustou chytrých lidí.
Nové verze webových prohlížečů Chrome a Firefox jsou vydávány každé 4 týdny. Aktuální verze Chrome je 145. Aktuální verze Firefoxu je 148. Od září přejde Chrome na dvoutýdenní cyklus vydávání. V kterém týdnu bude mít Chrome větší číslo verze než Firefox? 😀
./a.out: Accessing a corrupted shared library
my kernel is 2.6.13-r2, i had run emerge --sync today.Možná to bude ono.
i have the same problem, a.out was not included in my kernel.
check your kernel config:
[*] Executable file formats / Emulations
[*] IA32 Emulation
[*] IA32 a.out support
It's work for me now.
a budu ma este cakat nejake prekazky pri dalsej kompilacii na AMD64 na ktore som bol na x86 nezvyknuty?No, snad ne. MPlayer32 budeš potřebovat na WMV, wavsplit a wavplay je zapotřebí zkompilovat 32bitově. A pokud budeš používat Firefox, tak taky 32bit... pluginy, flash... Osobně mě ale Firefox netrápí, nepoužívám.
kdyz v dokumentaci je jasne napsono pouzivejte stage3Třeba že je menší a nemusíš to pak rekompilovat. Prostě lepší.
BTW, 64bit Gentoo je k nicemu, mnoho balicku je Masked a je to zatim v plenkach ... A rozdil nepoznas ... Ja si ted s tim taky hral a mam A64 na 2700Mhz a 1G DDR500 a rozdil mezi Slackware a Gentoo AthlonXP/A64 = 0Jejda, půl roku mám systém k ničemu, co budu dělat?
32bit emulaciAFAIK 64bity 32bit neemulují, prostě ho "umí"... zvládnou... nativně
V plenkách... to není zas tak moc pravda, drtivá většina balíků, co je pro x86, je i pro amd64. Jinak jasně, časem budou jen 64bity a co jim zbude...
Je to jen vykonny procesor, to je vse ...
Rozdil mezi 32 64 = 0. Dnes je tomu tak vsude i na komercnich systemech.
Na gentoo ma vyznam kompilace jen z duvodu plne KONTROLY nad balicky (presne zavislosti) to je vse ...
Firefox na 64bit gentoo a 64biove kompilovany startuje na mem systemu pomaleji, nez defaultne kompilovany firefox ve Slackware ...
Proc ?? Nebot Slackware je na SATA2 a gentoo je na Pata 2MB Cache...
Prosim, nerikam, ze je to spatne distro, jen rikam poznatky ... OO jsem kompiloval nekolik hodin a je to samozrejme stejne jako binarka ve slackware ...
Velmi chytre. Zaclo to tim, ze kolega chtel stage1 a v dokumentaci jejasne napsano pouzivase jen stage3 - to je prvni na co jsem reagoval ...
Optimalizace opravdu NENI v nasem pripade dulezite, to vite moc dobre, debian je taky i386 a jede rychle jako krava, je to o necem jinem ... A jsem uzivatel a NE ladic distribuce !!! Ja tu nejsem od toho abych resil chyby, nebo je hledal ... Vy mozna jo.
Gentoo je pro uživatele a když chceš, tak můžeš být třeba tester. Nikoliv ale nezbytně. A k tomu stage... před nedávnem to teprve vypuklo, správný Gentoo-user IMHO instaluje od stage1. (Tím nechci tvrdit, že jsem nejlepší, protože jsem svůj systém stejně neinstaloval já.
)
Make sure you download a stage3 tarball - installations using a stage1 or stage2 tarball are not supported anymore. If you want to check the integrity of the downloaded stage tarball, use md5sum and compare the output with the MD5 checksum provided on the mirror. For instance, to check the validity of the x86 stage tarball:
http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?part=1&chap=5
Co je třeba tohle? Píšou tam, že není podporovaný a že userům doporučují stage3. Taky je doporučený používat stable větev a já mám testing. No a?
Proste vyzkousim distro, najdu na nem neco, co mi nevoni a jsem spatny ???Tak fajn, proč ale přispíváte, když jste tazateli nepomohl?
A jsem uzivatel a NE ladic distribuce !!!Tak znova, jak tohle souvisí s tímto dotazem? Cpete sem něco, co je OFF TOPIC!
No comment
1. Clovek tu chtel radu a ja poradil ...
2. Zrovna si konecne po letech (co jsem nemel pristup k netu) hraju s distrem co me VELMI zajima a ejhle dostanu se do bodu kdy mi pripada normalni jako ostatni distra a reknu svuj nazor ...
3. Ale Vas se to dotklo ...
Sahl jsem vam na Vaseho milacka, OK to chapu, ale ma cenu urazet ???? Ja se nechovam jak maly kluk ...
4. Nikomu nerima co ma pouzivat, jen rikam "postrehy" - nesouhlaste, alen eurazejte ...
).
Tiskni
Sdílej: