Nazdar! je open source počítačová hra běžící také na Linuxu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Autorem je Michal Škoula.
Po více než třech letech od vydání verze 1.4.0 byla vydána nová verze 1.5.0 správce balíčků GNU Guix a na něm postavené stejnojmenné distribuci GNU Guix. S init systémem a správcem služeb GNU Shepherd. S experimentální podporou jádra GNU Hurd. Na vývoji se podílelo 744 vývojářů. Přibylo 12 525 nových balíčků. Jejich aktuální počet je 30 011. Aktualizována byla také dokumentace.
Na adrese gravit.huan.cz se objevila prezentace minimalistického redakčního systému GravIT. CMS je napsaný ve FastAPI a charakterizuje se především rychlým načítáním a jednoduchým ukládáním obsahu do textových souborů se syntaxí Markdown a YAML místo klasické databáze. GravIT cílí na uživatele, kteří preferují CMS s nízkými nároky, snadným verzováním (např. přes Git) a možností jednoduchého rozšiřování pomocí modulů. Redakční
… více »Tým Qwen (Alibaba Cloud) uvolnil jako open-source své modely Qwen3‑TTS pro převádění textu na řeč. Sada obsahuje modely VoiceDesign (tvorba hlasu dle popisu), CustomVoice (stylizace) a Base (klonování hlasu). Modely podporují syntézu deseti různých jazyků (čeština a slovenština chybí). Stránka projektu na GitHubu, natrénované modely jsou dostupné na Hugging Face. Distribuováno pod licencí Apache‑2.0.
Svobodný citační manažer Zotero (Wikipedie, GitHub) byl vydán v nové major verzi 8. Přehled novinek v příspěvku na blogu.
Byla vydána verze 1.93.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Svobodný operační systém ReactOS (Wikipedie), jehož cílem je kompletní binární kompatibilita s aplikacemi a ovladači pro Windows, slaví 30. narozeniny.
Společnost Raspberry Pi má nově v nabídce flash disky Raspberry Pi Flash Drive: 128 GB za 30 dolarů a 256 GB za 55 dolarů.
Technologie Skip pro multiplatformní mobilní vývoj, která umožňuje vývojářům vytvářet iOS a Android aplikace z jediné Swift a SwiftUI kódové základny, se s vydáním verze 1.7 stala open source.
Na GitHubu byl zveřejněn algoritmus "Pro vás" sociální sítě 𝕏.
Search|Find error....
ReadLn, jako parametr by se jí mohl dát nějaký String. Rozsekání na slova se dá udělat pomocí funkcí Copy a Pos. Celé se to obalí třeba do cyklu while ... do, jako podmínka poslouží třeba nějaký Eof.
Turbo Pascal má dobře udělanou nápovědu se snadno pochopitelnými přiklady. Lze z ní i kopírovat. Spolu s pěkně udělaným uživatelským rozhraním to půjde snadno a rychle.
var f: text; s: string; i: integer; begin assign(f, 'file.txt'); reset(f); while not eof(f) do begin readln(f, s); for i := length(s) downto 1 do write(s[i]); writeln(); end; close(f); end.PS: nemam nainstalovanej prekladac pascalu, a uz sem v nem dost dlouho nedelal, takze to mozna bude chtit par uprav, aby to slo prelozit....
Tohle ale obrací celý řádky, tzn vypíše to znaky v opačnym pořadí, což IMHO není to, co je úkolem... Podle mě je požadavkem toto:
input> toto je vstupní text output> text vstupní je toto
Řešením je triviální lexikální analyzátor a zásobník. Realizaci už ale nechávám na čtenářovi 
in: toto je vstupni text out: otot ej inputsv txet

var
f: text;
s: string;
i, p: integer;
a: array[0..63] of string[63];
begin
assign(f, 'file.txt');
reset(f);
while not eof(f) do begin
readln(f, s);
i := 0;
while true do begin
p := pos(' ', s);
if p < 1 then break;
a[i] := copy(s, 1, p-1);
inc(i);
delete(s, 1, p);
end;
write(s, ' ');
for i := i-1 downto 0 do
write(a[i], ' ');
writeln();
end;
close(f);
end.

, ale potreboval bych pomoci s necim jinym. Jsem uplný laik co se tyce linuxu. Vlastnim MandrivaLinux2006 64x86 a chtel bych na tom nejakym zpusobem rozjet programovani v pascalu.Nevim kde zacit.Ve win jsem mel Borland Pascal a neco podobneho (s troufalosti) bych chtel mit i tu (ne pres wine).Rikam s troufalosti,pac nevim jestli to nebudu muset prekladat pres prikazovaj radek(coz by mi teda nevadilo).Nevim kam se kouknout po nejakym tom programku,tak mi nejak prosim poradte.Diky
, nainstaloval jsem fpc ale mam takovy problemek
mrknete mi prosim na nej? nevim si rady. Diky moc
---------------
cd '/home/dominik/pas/src' && fpc -vr pas.pp
Free Pascal Compiler version 2.0.2 [2005/11/26] for i386
Copyright (c) 1993-2005 by Florian Klaempfl
Target OS: Linux for i386
Compiling pas.pp
pas.pp:3: error: 3: Identifier not found "integet"
pas.pp:3: error: 10: Error in type definition
pas.pp:7: error: 14: Can't read or write variables of this type
pas.pp:7: error: 15: Illegal expression
pas.pp: error: 9: There were 4 errors compiling module, stopping
pas.pp: error: 9: Compilation aborted
Error: /usr/bin/ppc386 returned an error exitcode (normal if you did not specify a source file to be compiled)
*** Exited with status: 1 ***
---------------
pripadne kdybych mel neco upravit v ppc386, tak zase nevim jaky editor je binarni,opravdu si nevim rady mam v tom gulas.
Integer.
Tiskni
Sdílej: