O víkendu probíhá konference OpenAlt 2025. Na programu je spousta zajímavých přednášek. Pokud jste v Brně, stavte se. Vstup zdarma.
Josef Průša představil novou velkoformátovou uzavřenou CoreXY 3D tiskárnu Prusa CORE One L a nový open source standard chytrých cívek OpenPrintTag i s novou přepracovanou špulkou.
Na GOG.com běží Autumn Sale. Při té příležitosti je zdarma hororová počítačová hra STASIS (ProtonDB: Platinum).
Ubuntu 25.10 má nově balíčky sestavené také pro úroveň mikroarchitektury x86-64-v3 (amd64v3).
Byla vydána verze 1.91.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo druhou veřejnou soutěž v programu TWIST, který podporuje výzkum, vývoj a využití umělé inteligence v podnikání. Firmy mohou získat až 30 milionů korun na jeden projekt zaměřený na nové produkty či inovaci podnikových procesů. Návrhy projektů lze podávat od 31. října do 17. prosince 2025. Celková alokace výzvy činí 800 milionů korun.
Google v srpnu oznámil, že na „certifikovaných“ zařízeních s Androidem omezí instalaci aplikací (včetně „sideloadingu“) tak, že bude vyžadovat, aby aplikace byly podepsány centrálně registrovanými vývojáři s ověřenou identitou. Iniciativa Keep Android Open se to snaží zvrátit. Podepsat lze otevřený dopis adresovaný Googlu nebo petici na Change.org.
Byla vydána nová verze 18 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. S podporou Development Containers. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Cursor (Wikipedie) od společnosti Anysphere byl vydán ve verzi 2.0. Jedná se o multiplatformní proprietární editor kódů s podporou AI (vibe coding).
Google Chrome 142 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 142.0.7444.59 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 20 bezpečnostních chyb. Za nejvážnější z nich bylo vyplaceno 50 000 dolarů. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Search|Find error....
ReadLn, jako parametr by se jí mohl dát nějaký String. Rozsekání na slova se dá udělat pomocí funkcí Copy a Pos. Celé se to obalí třeba do cyklu while ... do, jako podmínka poslouží třeba nějaký Eof.
Turbo Pascal má dobře udělanou nápovědu se snadno pochopitelnými přiklady. Lze z ní i kopírovat. Spolu s pěkně udělaným uživatelským rozhraním to půjde snadno a rychle.
var f: text; s: string; i: integer; begin assign(f, 'file.txt'); reset(f); while not eof(f) do begin readln(f, s); for i := length(s) downto 1 do write(s[i]); writeln(); end; close(f); end.PS: nemam nainstalovanej prekladac pascalu, a uz sem v nem dost dlouho nedelal, takze to mozna bude chtit par uprav, aby to slo prelozit....
Tohle ale obrací celý řádky, tzn vypíše to znaky v opačnym pořadí, což IMHO není to, co je úkolem... Podle mě je požadavkem toto:
input> toto je vstupní text output> text vstupní je toto
Řešením je triviální lexikální analyzátor a zásobník. Realizaci už ale nechávám na čtenářovi 
in: toto je vstupni text out: otot ej inputsv txet

var
f: text;
s: string;
i, p: integer;
a: array[0..63] of string[63];
begin
assign(f, 'file.txt');
reset(f);
while not eof(f) do begin
readln(f, s);
i := 0;
while true do begin
p := pos(' ', s);
if p < 1 then break;
a[i] := copy(s, 1, p-1);
inc(i);
delete(s, 1, p);
end;
write(s, ' ');
for i := i-1 downto 0 do
write(a[i], ' ');
writeln();
end;
close(f);
end.

, ale potreboval bych pomoci s necim jinym. Jsem uplný laik co se tyce linuxu. Vlastnim MandrivaLinux2006 64x86 a chtel bych na tom nejakym zpusobem rozjet programovani v pascalu.Nevim kde zacit.Ve win jsem mel Borland Pascal a neco podobneho (s troufalosti) bych chtel mit i tu (ne pres wine).Rikam s troufalosti,pac nevim jestli to nebudu muset prekladat pres prikazovaj radek(coz by mi teda nevadilo).Nevim kam se kouknout po nejakym tom programku,tak mi nejak prosim poradte.Diky
, nainstaloval jsem fpc ale mam takovy problemek
mrknete mi prosim na nej? nevim si rady. Diky moc
---------------
cd '/home/dominik/pas/src' && fpc -vr pas.pp
Free Pascal Compiler version 2.0.2 [2005/11/26] for i386
Copyright (c) 1993-2005 by Florian Klaempfl
Target OS: Linux for i386
Compiling pas.pp
pas.pp:3: error: 3: Identifier not found "integet"
pas.pp:3: error: 10: Error in type definition
pas.pp:7: error: 14: Can't read or write variables of this type
pas.pp:7: error: 15: Illegal expression
pas.pp: error: 9: There were 4 errors compiling module, stopping
pas.pp: error: 9: Compilation aborted
Error: /usr/bin/ppc386 returned an error exitcode (normal if you did not specify a source file to be compiled)
*** Exited with status: 1 ***
---------------
pripadne kdybych mel neco upravit v ppc386, tak zase nevim jaky editor je binarni,opravdu si nevim rady mam v tom gulas.
Integer.
Tiskni
Sdílej: