Byla vydána nová verze 4.8 multiplatformního integrovaného vývojového prostředí (IDE) pro rychlý vývoj aplikaci (RAD) ve Free Pascalu Lazarus (Wikipedie). Využíván je Free Pascal Compiler (FPC) 3.2.2.
Apple container dospěl do verze 1.0.0. Jedná se o open source nástroj pro spouštění linuxových kontejnerů na macOS postavený nad containerization. Napsaný je v programovacím jazyce Swift a optimalizovaný pro Apple silicon.
Bylo vydáno Eclipse IDE 2026-06 aneb Eclipse 4.40. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.
Asterinas (GitHub) je v Rustu napsané jádro operačního systému poskytující s jádrem Linux kompatibilní ABI. Vydána byla verze 0.18.0. První distribucí postavenou nad jádrem Asterinas je Asterinas NixOS. Nejedná se o oficiální projekt NixOS a nemá nic společného s NixOS Foundation.
Podrobně byla rozebrána kritická zranitelnost v nf_tables (CVE-2026-23111). Další lokální eskalace práv na Linuxu. V upstreamu byla zranitelnost již v únoru opravena. Ve zdrojovém kódu stačilo odstranit 1 vykřičník.
Evropská komise (EK) nařídila americké společnosti Meta, že musí znovu umožnit bezplatný přístup konkurenčním obecně zaměřeným asistentům umělé inteligence (AI) k WhatsAppu a tento přístup musí zachovat až do ukončení antimonopolního šetření. Opatření je dočasné a má zabránit vážnému a nevratnému poškození konkurence na rychle rostoucím trhu s obecnými AI asistenty. Meta uvedla, že se proti rozhodnutí odvolá.
Společnost Anthropic představila AI modely Claude Fable 5 a Claude Mythos 5. Claude Fable 5 je první model třídy Mythos určený pro běžné použití.
Byla vydána nová stabilní verze 3.24.0, tj. první z nové řady 3.24, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Na čem pracují vývojáři v Rustu napsaného mikrokernelového unixového operačního systému Redox OS (Wikipedie)? Byl publikován přehled vývoje za květen. Vypíchnout lze nový scheduler EEVDF nebo port desktopového prostředí Xfce na Redox OS.
Upozornění pro uživatele Asahi Linuxu: Neaktualizujte macOS na verzi 27 Golden Gate! Apple změnil detekci spouštěcích oddílů. Po aktualizaci oddíl s Asahi Linuxem nevidí. Snad je to jenom chyba.
To si snad delate legraci! FreeBSD je distribuci? To je snad cely operacni system. Mam takovy pocit ze ty uvozovky mate u spatneho slova, zkousl bych spis z tech velkych "distribuci", ale i tak...
Opravdu bude lepsi se o FreeBSD vyjadrovat jako o operacnim systemu a distribuce ponechat Linuxu, jakkoli malicherne se to muze zdat.Nejenže je to malicherné, ale IMHO i nesprávné, protože ačkoliv lze o FreeBSD říkat, že je to operační systém, tak je liché se domnívat, že se nejedná o "distribuci operačního systému". Ostatně to myslím zřetelně vyplývá ze skutečnosti, že ačkoliv je obvyklé mluvit o celém OS jako o FreeBSD, je to především vhodně poskládaná sbírka různých free software a open source programů, které dohromady spolu s jádrem a dalšími komponenty tvoří celý operační systém. Přestože se termín "distribuce" nejčastěji používá s přívlastkem "linuxová", není chybou tak označit i FreeBSD. Naopak by bylo chybou tuto možnost zavrhovat, protože FreeBSD splňuje všechny atributy distribuce (jen to není GNU/Linux).
A Microsoft Windows Vista budou posledni distribuci Windows?Tímhle jste prokázal, že jste ten příspěvek snad ani nečetl. Pokud tedy bojujete proti označení distribuce, chcete tedy, aby FreeBSD (a další podobné OS) v Distribučních novinkách nebyly? Já si myslím, že tam mají být (a Robert asi taky), ale dle vašeho boje by vám jejich vynechání vyhovovalo ze všeho nejvíc…
protoze to opravdu jen svadi k zaveru ze se jedna jen o dalsi distribuciKromě toho, že je tam jiné jádro + věci s tím svázané, tam ten zásadní rozdíl prostě nevidím. 99% software používaného na FreeBSD se používá i v distribucích GNU/Linuxu (což se právě třeba o Windows nedá říct). Obzvlášť při pohledu sem mám pocit, že se slovo 'distribution' opakuje často.
Kromě toho, že je tam jiné jádro + věci s tím svázané, tam ten zásadní rozdíl prostě nevidím. 99% software používaného na FreeBSD se používá i v distribucích GNU/LinuxuJsou podle vas napr. Cygwin ci MSYS distribuce? Ja jsem mel vzdycky pocit, ze plne souslovi zni distribuce Linuxu (sam jste to pouzil), jakkoli si to mnozi zkracujeme. A pouziti slova distribuce u ne-Linuxovych systemu je jednoduse chybne, protoze ty ostatni systemy vesmes pouzivaji vlastni terminologii, paklize ovsem problematiku ruznych variant tehoz systemu ve smyslu Linuxovych distribuci vubec znaji.
Obzvlášť při pohledu sem mám pocit, že se slovo 'distribution' opakuje často.a já zase mám pocit, že vůbec neumíš anglicky, jestliže toto předkládáš jako argument, proč nazvat FreeBSD distribucí ...
A distribution is usually the way in which some "vendor" ships operating system CDs [...]Dále zmiňuje Linux jako typický příklad, ale neurčuje ho jako jedinou možnou variantu.
to opravdu jen svadi k zaveru ze se jedna jen o dalsi distribuciDalší distribuce GNU nástrojů se systémem založeným na BSD? Podobně jako NetBSD nebo OpenBSD? Jak už jsem psal... já chápu, že slovo "distribuce" je více spojováno s Linuxem. Jenže významově nic nebrání tomu, aby to bylo používáno i pro (Free)BSD.
To ze mezi distribuci a OS je jisty rozdilTakže distribuce Linuxu nejsou OS? A nebo OS nemůže být distribucí?
)
Tiskni
Sdílej: